Бисквитки

петък, 10 април 2020 г.

ЗАПОЧНА ПЛАНОВИЯТ ГОДИШЕН РЕМОНТ НА ПЕТИ БЛОК НА АЕЦ „КОЗЛОДУЙ”

На 11 април 2020 г. по график започна плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦКозлодуй”.
По време на престоя ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни работи, профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво за новата 27-ма горивна кампания. Ще бъдат реализирани предвидените дейности и модификации, свързани с дългосрочната експлоатация на ядреното съоръжение
Предвижда се плановият годишен ремонт на пети блок да продължи до втората половина на месец май.
Шести блок на АЕЦ Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.

Две нови електронни услуги пуска НАП


За информация: Людмила Байчева                 
                                      Тел.:092 66 84 100 

Националната агенция за приходите ще обменя електронно информация с банки, застрахователи, общини и други ведомства във връзка с извършваниревизии и проверки на техни клиенти. Това е възможно с внедряването на две нови електронни услуги, достъпни с квалифициран електронен подпис /КЕП/, с което общият брой на е-услуги на НАП надхвърля 140. 
От днес организациите, които не са страни в контролни производства(например банки, застрахователни дружества и много други)но от тях се изисква информация по конкретна ревизия или проверкаще могат по електронен път да получават и изпращат документи от и към НАП.  Новите услуги: „Връчване на документи на трети лица в рамките на контролни производства“ и „Подаване на документи от трети лица в рамките на контролни производства“ ще спестят значително време и разходи на участниците в данъчните производствасъобщават от приходното ведомство. 
За последната година над 1 млн. документа са разменени изцяло онлайн в рамките на 200 000 проверки и ревизии чрез информационната система „Контрол“, съобщават от НАП. 
Новите електронни услуги са добавени в портала за е-услуги на НАП: https://inetdec.nra.bg/Достъп до услугите за получаване на документи и предоставяне на отговори имат представляващия или упълномощени от него лица, след направена регистрация в портала за е-услуги, достъпни чрез квалифициран електронен подпис (КЕП). Това става с подаване на заявление за съответната услуга.
Националната агенция за приходите призовава отново своите клиентите да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни портала за е-услуги. Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.
Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП:https://nap.bg/page?id=762.   
Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни, на цена според тарифите на съответния оператор.



Именниците от община Враца, които празнуват на 11 април – Лазаровден и на 12 април - Цветница:


Лазаровден
Лазар - 45
Лазарин – 1
Лазарина – 18
Лазаринка  9
На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. Лазаровден се чества винаги в събота, една седмица преди Великден. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие.
Обреди и Традиции
На Лазаровден се извършва обичаят лазаруване. Момите „Лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден).  Облечени са в народни носии, обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци.
По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).

Цветница /Връбница/
Цветан – 959
Цветомир – 398
Цветомира - 71
Цветанка -  201
Цвета  56
Цветана - 658
Цецо - 12
Елица – 85
Върба – 19
Върбан - 21
Теменужка – 193
Виолета – 415
Росен – 173
Роза  58
Явор – 72
Камелия – 272
Лилия – 221
Невена – 84
Детелина – 74
Освен гореизброените имена празнуват и всички, носещи имена на цветя, растения, храсти, дървета.
Цветница е един от най-хубавите пролетни празници и е последният голям църковен празник преди Великден. Той винаги е в неделя. Традицията го свързва с тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с палмови клонки.

четвъртък, 9 април 2020 г.

Над 200 000 подадоха годишните си данъчни декларации


Доходите на физически лица се обявяват до края на априлЛюдмила Байчева                 
Над 200 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходитесъобщиха от Национална агенция за приходите
Крайната дата за подаването на декларации за доходите на физически лица е 30 април, а срокът на деклариране за юридическите лица и едноличните търговци беше удължен до края на юни 2020 г, напомнят от приходната агенция. 
16 000 граждани са се възползвали от 5% отстъпка, като са подали формуляра си по електронен път и са платили данъка върху доходите до края на март. 80% от всички декларации за доходите са подадени по електронен път - с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис, сочат обобщени данни на приходната агенция.  
В офис Враца към 31.03.2020 г. декларации за доходите на физическите лица по чл.50 от ЗДДФЛ са подали 3215 лица, от тях 847 с  КЕП и 1599 с ПИК.
860 000 граждани вече имат персонален код от НАП, като могат да го използват за 35 електронни услуги, предоставяни от приходната администрация. Издаването на нов ПИК се извършва само в офис на НАП в рамките на няколко минути. От съображения за сигурност, той се дава лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.
Вече издаден, но забравен или изгубен персонален код може да бъде сменен с обаждане на информационния телефон на НАП 0700 18 700. 
Националната агенция за приходите призовава отново своите клиентите при възможност да отложат посещенията си в офис на ведомството допреустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код или електронен подпис. Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.
Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП:https://nap.bg/page?id=762.   
Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни, на цена според тарифите на съответния оператор.
ТД на НАП Велико Търново, Офис Враца 2020Стр. 2 от 2

понеделник, 6 април 2020 г.

Община Враца осигури допълнително възнаграждение на медицинските специалисти в детските градини и училища


За поредна година, в навечерието на светлия християнски празник Великден и по повод Световния ден на здравето – 7 – ми април, който е и професионален празник на здравните работници, ръководството на Община Враца изплати допълнително трудово възнаграждение в размер на 200 лв. на всички медицински специалисти от Детско и училищно здравеопазване и персонала на детските ясли.
Осигуряването на средствата в този сектор на общинското здравеопазване е свързано с изпълнение на договореното от Колективния трудов договор в отрасъла.
С този акт отново беше показано уважението към труда на професионалистите по здравни грижи и значимостта на медицинската професия.
  Враца осигури допълнително възнаграждение на медицинските специалисти в детските градини и училища
За поредна година, в навечерието на светлия християнски празник Великден и по повод Световния ден на здравето – 7 – ми април, който е и професионален празник на здравните работници, ръководството на Община Враца изплати допълнително трудово възнаграждение в размер на 200 лв. на всички медицински специалисти от Детско и училищно здравеопазване и персонала на детските ясли.
Осигуряването на средствата в този сектор на общинското здравеопазване е свързано с изпълнение на договореното от Колективния трудов договор в отрасъла.
С този акт отново беше показано уважението към труда на професионалистите по здравни грижи и значимостта на медицинската професия.