Бисквитки

събота, 23 юни 2018 г.

Под звуците на чанове бе открито третото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“


            „Енергията на българския фолклор ни събира и обединява. Чрез Събора възраждаме българските  традиции и обичаи. Това е нашият завет към децата ни и поколенията.“ – каза кметът Калин Каменов при откриването на третото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“ и звуците на медни чанове огласиха Врачанския балкан.
            Фолклорната програма започна с изпълнение на самодейни състави от читалища от страната. Сурвакарската група от село Друган впечатли любителите на фолклора с пресъздаване на ритуала „Сурвакарска сватба“. Очарователните сестри Ива и Велислава Костадинови вдигнаха гостите на Събора, които извиха кръшни хора пред сцената.
            Първият ден на събитието ще продължи с надиграване на осем групи за стилизиран фолклор. След майсторските танци, посетителите ще могат да се насладят на кукери от село Войнягово.
            Кулминацията на вечерта е изпълнението на нестинарски танц. Магическият ритуал ще представи Иван Георгиев от село Българи.

петък, 22 юни 2018 г.

Връчиха дипломите на зрелостниците от Випуск 2018 на Езиковата гимназия


На тържествена церемония в Ритуалната зала на Община Враца бяха раздадени дипломите на 43-ия Випуск на Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“.
Тази година, 84 зрелостници от четири паралелки - профил „Чуждоезиков“, завършват успешно средното си образование.
Сред официалните гости на празника бе заместник-кметът Петя Долапчиева, която поднесе на директора на гимназията – Валентина Михайлова поздравителен адрес от името на кмета Калин Каменов и  връчи плакети на випускниците с най-висок успех. „На всички вас пожелавам да следвате мечтите си и да не спирате да бъдат активни. На добър час!”, каза в приветствието си към зрелостниците заместник-кметът.

Над 170 абитуриенти изпрати Математическата гимназия в градa


Заместник-кметът Мария Попова присъства на тържеството по случай дипломирането на Випуск 2018 на Профилираната природоматематическа гимназия „Акад. Иван Ценов“. Церемонията се проведе в залата на Драматично-кукления театър.
В рамките на празничния ден, Мария Попова връчи плакети и медали на отличниците на випуска.
На събитието присъстваха още: директорът на учебното заведение – Татяна Василева, учители, ученици, родители, както и представители на училищното настоятелство.
В математическата гимназия завършват 172-ма зрелостници от 7 паралелки.

Магията на Еньовден завладя Детска ясла „Приказка“



В навечерието на третото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“, който се открива с пресъздаване на народния обичай Еньовден, магията на празника завладя и Детска ясла „Приказка“. Малките възпитаници, облечени в народни носии представиха различни ритуали, които се извършват в този ден – посрещането на изгрева, събиране на билки, показана бе и традиционната еньова питка. В края на празника всички преминаха под венец от цветя за здраве.
Проявата се проведе в двора на детското заведение и е част от плана за вътрешно-квалификационни дейности на директора и медицинския персонал, свързан с възпитателно-педагогическата дейност на детската ясла и повишаване когнитивното развитие на подрастващите.
Гости на събитието бяха заместник-кметът Петя Долапчиева, директори на детски ясли, педагози и родители.
Целта на откритата педагогическа ситуация е да се споделят добри практики при отглеждането и възпитанието на децата и популяризиране на дейността на детските ясли.


Фолклорният събор „Леденика“ влезе в софийското метро




Рекламни материали за третото издание на Фолклорен събор „Леденика“ посрещат пътниците в софийското метро. Инициативата е част от партньорство между Община Враца и Метрореклама. До края на годината поне още едно събитие от Враца ще бъде популяризирано в подземната железница.
Отличната организация на фестивала в последните години предизвиква изключително висок интерес към предстоящото му издание. Тази година край Враца ще се съберат рекорден брой участници и гости.
В първия ден от Събора - 23 юни ще бъдат пресъздадени традиции и обичаи от цялата страна. На следващия ден ще се състои традиционна българска Северняшка сватба. Тази година месалите, на които ще седнат сватбарите, са с дължина над 400 метра. Всички гости около трапезата ще носят задължителна народна носия или облеклото с фолклорни мотиви.
За желаещите да пътуват от Враца до „Леденика“ с обществен транспорт са предвидени автобуси на всеки час, които тръгват от площад  Суми. За пътуващите с лични превозни средства има над 200 паркоместа.

четвъртък, 21 юни 2018 г.

ПОКАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ



УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Община Враца уведомява обществеността и заинтересованите физически и юридически лица за организиране на общественo обсъждане във връзка с изготвен Доклад за проучване и анализ на ефективността на действащите социални услуги на територията на общината от Институт по социални дейности и практики /ИСДП/. През м. май 2018 г. екипът на института проведе теренно проучване на място и изготви аналитичен доклад с резултатите. Използваните методи за набиране на информация са: интервю с персонала посредством разработени въпросници; преглед на досиета по специално разработена карта за анализ; преглед на бюджет на времето в рамките на пет работни дни от няколко специалисти от услугите; справки, попълнени от ръководителите на услугите за персонала – ръководен, специализиран и помощен, текучество, развитие на персонала - преминали обучения и супервизии; преглед на описание на материалните ресурси; преглед на щатно разписание по услуги, графици на служители и месечни отчети; преглед на финансовото управление на услугите и качеството на предоставянето им.
В резултат от проучването и анализа са направени основни изводи за ефективността и качеството на действащите социални услуги, фиксирани са конкретни нужди и са дадени препоръки и решения за развитието им.
Докладът за проучване и анализ на ефективността на действащите социални услуги на територията на Община Враца е публикуван на интернет страницата на Община Враца:
http://www.vratza.bg/?category=44&sub=795
Общественото обсъждане ще се проведе на 03.07.2018 г. от 17:00 часа в Конферентната зала на Общински съвет – Враца.
Предложения и становища могат да бъдат направени на email: soc_ml.deinosti@abv.bg или подавани в писмен вид в Центъра за административно обслужване на Община Враца в срок до: 02.07.2018 г., 17:00 часа.

С уважение,
МАРИЯ ПОПОВА
За Кмет на Община Враца
Заповед №1124/20.06.2018 г.

Враца отбеляза Международния олимпийски ден с турнир по футбол



Враца отбеляза Международния олимпийски ден с турнир по футбол
    Заместник-кметът Петя Долапчиева откри турнир по футбол, който се провежда по повод 23 юни – Международния олимпийски ден. „За поредна година Община Враца става част от голямото олимпийско семейство. Днес, всички вие сте победители, защото спортът е здраве, приятелства и много забавления!“, каза в привественото си слово Петя Долапчиева и пожела успех на всички участници.
    В надпреварата по футбол се включиха деца от общинските училища. Те бяха разделени в две възрастови групи: 5-7 клас и 8-10 клас. В турнира участваха общо 8 отбора от СУ „Христо Ботев“, ППМГ „Акад. Иван Ценов“, СУ „Козма Тричков“, ПГТР и Спортно училище „Св. Климент Охридски“.
    Победител във възрастова група 5-7 клас първото място спечели отборът на Спортно училище „Св. Климент Охридски“, второто място е за ППМГ „Акад. Иван Ценов“, трети стана тимът на СУ „Христо Ботев“ и след тях се наредиха футболистите от ПЕГ „Йоан Екзарх“.
    Във възрастова група 8-10 клас победител стана отборът на СУ „Козма Тричков“, второто място грабнаха момчетата от СУ „Христо Ботев“, на трето място е тимът на ППМГ и четвърти са ПГТР.
    Директорът на Дирекция „Образование, здравеопазване и социални дейности“ Маринела Петрова връчи на всички участници в турнира грамоти и награди, а победителите получиха купи.
    Проявата се проведе на изкуственото игрище в Спортен комплекс „Христо Ботев“ и бе организирана от Община Враца и Български олимпийски комитет.
  
  

Фестивала на духовите оркестри


Областният управител Малина Николова присъства на Фестивала на духовите оркестри, който се проведе на площад „Христо Ботев“ във Враца и на заключителната трета част от Прегледа на любителското художествено творчество на Сухопътни войски. Концертните изяви се организират от Командването на Сухопътните войски, със съдействието на Областна администрация – Враца и Община Враца, под патронажа на областния управител.  Концерт–спектакълът впечатли врачани с атрактивно представяне на петте духови оркестри. Оркестрантите демонстрираха своите професионални способности и под музикален съпровод влязоха в диалог с публиката, създавайки празнично настроение и изключително изживяване за гражданите и гостите на Враца. Във Фестивала на духовите оркестри от Сухопътните войски взеха участие Представителен духов оркестър – София и военните духови оркестри от Втора Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен и Любителският духов оркестър на 55-ти инженерен полк – Белене. Под диригентската палка, те заплениха публиката с популярни мелодии и китка от народни пести и танци.
На проведения днес трети заключителен ден от Прегледа на любителското художествено творчество присъства командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов. Той удостои областния управител Малина Николова с почетен плакет за отлична организация при провеждането на поредицата от концерти.
„Енергията, с която изпълнихте града под Околчица в тези фестивални дни на изкуството на военните духови оркестри и любителското художествено творчество ще остане завинаги във Враца като ярка следа от майсторството и ентусиазма на Сухопътни войски.
От името на гражданите на Враца изказвам благодарност и признание, че избрахте нашия град за домакин на това значимо и запомнящо се събитие. Традицията, която пазите и разпространявате заслужава гордостта и обичта на всеки българин, като основа за единство и идентичност на българската нация“, каза в словото си Малина Николова. Тя изказа благодарност на полковник Георги Крайнов за приноса към събитието и успешното възстановяване и развитие на Военно формирование 54 990 – Враца. Малина Николова връчи почетния плакет на областния управител на генерал – майор Михаил Попов и пожела успех в утвърждаването на 140- годишната история на Българската армия.
В последния ден на Прегледа на любителското художествено творчество взеха участие самодейните колективи и индивидуалните участници от военните формирования на Сливен и Благоевград.
След изявата на изпълнителните, командирът на Сухопътни войски генерал – майор Михаил Попов награди победителите в отделните категории. На първите места бяха класирани Танцов състав – Белене с ръководител Милка Самуилова за ансамбловото изпълнение „Ничия любов“, Мъжка певческа група – Благоевград за „Песен за Радон Тодев“, старшина Станчо Павлов от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен за изпълнението на песента „Бягство“, оркестър „Фугас“ от Асеновград за инструменталното изпълнение „От нашенското по-хубаво няма“, Формация „Артилерист“ - Асеновград за „Път без граници“, самодейците от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен за хумористичния скеч „Парола 104“. В най-оспорваната категория „Танц“, победител е Фолклорна формация „Форуглица“ - Благоевград. Първо място в комплексното класиране завоюва Бригадно командване – Благоевград.
Областният управител Малина Николова поздрави всички участници и гости със специален концерт на фолклорния изпълнител Светлин Миланов, Танцов ансамбъл „Мездра“ и балет „Меджик“.


Заключителния етап на прегледа на любителското художествено творчество в Сухопътните войски


„С огромно удоволствие Ви приветствам с „Добре дошли“ в нашия прекрасен град Враца, който в следващите три дни е домакин на Заключителния етап на прегледа на любителското художествено творчество в Сухопътните войски за 2018 г. и на ежегодния Фестивал на военните духови оркестри“. С тези думи заместник областният управител Мирослав Комитски откри изявата, която се провежда в дните от 19 до 21 юли в Градската концертна зала. Събитието се организира от Командването на Сухопътни войски и Военно формирование 54 990 – Враца, със съдействието на Областна администрация – Враца и Община Враца, под патронажа на областния управител на област Враца Малина Николова. На събитието присъстваха кметът на Община Враца Калин Каменов, командният състав на военните формирования, граждани и гости на града.
Мирослав Комитски поздрави присъстващите и изказа благодарността си от свое име и от името на гражданите на област Враца към Командването на Сухопътни войски и в частност на Бригадно командване – Благоевград за провеждането на значимите културни събития в града. „В трите дни, наситени с изпълненията на самодейните колективи и индивидуалните изпълнители от военните формирования на Сухопътните войски, нашите съграждани ще станат свидетели на таланта на военнослужещите, който носи неповторим емоционален заряд и патриотичен патос“, приветства Мирослав Комитски и пожела успешно представяне на всички участници.
В първата част на прегледа на любителското художествено творчество се изявиха съставите от военните формирования на Смолян, Асеновград, Плевен и Стара Загора, които обраха овациите на публиката в препълнената концертна зала. Комисия в състав: председател - полковник Димитър Никифоров - началник на отдел „Личен състав” в Командването на Сухопътните войски и членове -  полковник Илиян Николов - началник на сектор „Военно обучение, квалификация, военнопатриотични и културно-информационни дейности” в отдел „Личен състав” на Командването на Сухопътните войски, подполковник Мариян ДЕЯНОВ - главен експерт в отдел „Личен състав” на Командването на Сухопътните войски, майор Галин Добрев - старши експерт в отдел „Личен състав” на Командването на Сухопътните войски и старши лейтенант Тодор Пенков - помощник-диригент на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски, оценяват представянето на групите и ще връчат награди в призовите места в края на тридневната проява.
Изявите на участниците в Заключителния преглед на любителското художествено творчество в Сухопътните войски за 2018 г. продължават и в утрешния ден с втора част на концертите и Фестивала на духовите оркестри.

Деца мерят сили във футболен турнир в Международния олимпийски ден


С турнир по футбол Община Враца ще отбележи Международния олимпийски ден – 23 юни, в който се включват традиционно различни спортни прояви в целия свят. На тази дата, преди 124 години е учреден Международният олимпийски комитет /МОК/.
В надпреварата по футбол ще се включат деца от общинските учебни заведения, разделени в две възрастови групи: 5-7 клас и 8-10 клас. Отборите, които са съставени от пет играчи и вратар, могат да бъдат смесени, юноши и девойки по преценка на ръководителя на отбора.
Организаторите на спортната проява, Община Враца и Български олимпийски комитет, са осигурили награди за победителите.
Събитието ще се проведе на 21 юни, от 10:00 ч., на новото изкуствено игрище на територията на Спортен комплекс „Христо Ботев”.                                                 

вторник, 19 юни 2018 г.

С мама и татко на театър


Най-новата инициатива на ДКТ-Враца "С мама и татко на театър" бе посрещната с интерес от малките ни зрители и техните родители. Ето защо добавяме в програмата още едно представление за тях: "Макс катеричката" от Карл Хайнрих Лаудаж. Така програмата до края на месеца добива следния вид:

19.06`18г. – вторник в Камерна зала от 19.00 часа
Симулатор за чифтосване” от Джоузеф Скримшоу
20.06`18г. – сряда в Камерна зала от 19.00 часа
Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир 
21.06`18г. – четвъртък в Камерна зала от 19.00 часа
„Предградие” от Ерик Богосян
22.06`18г. – петък в Куклена зала от 18.00ч.
Макс катеричката” от Карл-Хайнрих Лаудаж
23.06`18г. – събота в Куклена зала от 10.30ч.
Макс катеричката” от Карл-Хайнрих Лаудаж
26.06`18г. – вторник в Камерна зала от 19.00 часа
Симулатор за чифтосване” от Джоузеф Скримшоу
27.06`18г. – сряда в Камерна зала от 19.00 часа
Нора“ от Хенрик Ибсен


Враца става сцена на армейски творци



Кметът на Община Враца Калин Каменов бе официален гост на откриването на Преглед на любителското художествено творчество в Сухопътните войски.
За първи път от създаването на инициативата, Враца е избрана за домакин. В дните от 19 до 23 юни, гражданите ще имат възможността да присъстват на концерти и изяви на творците от българската армия. Начало на културната програма бе дадено с гайдарско трио в изпълнение на 101-ви армейски полк – гр. Смолян. В рамките на трите дни ще се проведе и Фестивалът на военните духови оркестри.
Двете събития се организират от Командването на Сухопътни войски и Военно формирование 54 990 – Враца, със съдействието на Областна администрация – Враца и Община Враца.

понеделник, 18 юни 2018 г.

Врачани обсъдиха развитието на градския транспорт


Повече от 3 часа продължи общественото обсъждане на изготвената Стратегия за развитие на градския транспорт във Враца, на която присъстваха още областният управител Малина Николова, председателят на Общинския съвет Румен Антов, общински съветници, заместник кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, служители на „Тролейбусен транспорт“ и граждани. Преди представянето на Стратегията кметът Калин Каменов обясни целите на разработката и поясни, че е важно всяко мнение, предложение и становище, за да може да се избере най-добрият вариант за градския транспорт.
Стратегията бе представена от Дияна Русинова, ръководител на екипа, изготвил проучването. Посочени бяха 5 варианти и  разяснени минусите и плюсовете на всеки един от тях.
По време на дебатите бяха изказани редица мнения и предложения. В края на общественото обсъждане, всички се обединиха около мнението, че развитие на градския транспорт във Враца трябва да има и той трябва да е екологичен, икономичен, социално удобен и достъпен. Крайното решение за това,  какъв вариант ще бъде избран, как ще бъде обновен автопаркът на транспортното дружество и в какви превозни средства ще се возят врачани имат общинските съветници.

ПОКАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ



УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
 Община Враца уведомява, обществеността и заинтересованите физически и юридически лица, за организиране на общественo обсъждане във връзка с приемане на стратегия за развитие на обществения градски транспорт и транспортната система на територията на Община Враца, обслужвана от „Тролейбусен транспорт“ ЕООД гр. Враца.
Стратегията очертава най-важните насоки за развитие на общинската транспортна система в периода 2018г. -2028 г. и предлага няколко варианта за развитие на общинското дружество, възможностите за обновяването на подвижния състав, както и въвеждането на smart-иновативни технологии, свързани с внедряване на системи за автоматично таксуване в превозните средства, като е направена и оценка, свързана със срок на изплащане на инвестицията, окончателната й стойност, както и времевият период, нужен за въвеждане в експлоатация за всеки един от вариантите.
Предложени са и решения за финансово осигуряване на необходимите инвестиции чрез собствено финансиране, кредитиране или публично-частно партньорство.
Обществената консултация ще се проведе на 18 юни 2018 г., от 17:00 ч., в Конферентната зала на Общински съвет - Враца.
На интернет страницата на Община Враца е публикувана Стратегия за развитие на градския транспорт в Община Враца (2018 г. - 2028 г.), придружена с обосновка и финансов анализ на предлаганите варианти.
Предложения и становища могат да бъдат направени и на e-mail: obshtinavr@b-trust.org или подавани в писмен вид в Центъра за административно обслужване  на  Община Враца.


С уважение,
КАЛИН КАМЕНОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ВРАЦА

Ремонтни дейности затварят ул. „Поп Сава Катрафилов“


Във връзка с планирани строително-ремонтни дейности по  водопроводната мрежа, за периода от 19.06.2018 г. до 21.06. 2018 г., ще бъде затворено движението по ул. „Поп Сава Катрафилов“ и по бул. „2-ри юни“, в участъка от ул. „Трапезица“ до ул. „Къкрина“.
Алтернативният маршрут за движение от и за „Червения площад” и бул. „2- ри юни” е както следва:
- ул. „Къкрина”;
- ул. „Трапезица”.
За временната организация на движение, по участъка от уличната мрежа, своевременно са уведомени Сектор пътна полиция, ЦСМП – Враца, РСПБЗН и ОПУ – Враца.
Изпълнител на строително-ремонтните работи е „Понсстройинженеринг” АД. Телефон за информация: 0887548829, Найден Николаев  – Ръководител /СМР/.
Община Враца се извинява за причиненото неудобство.