Бисквитки

петък, 4 април 2014 г.

ЦИК назначи Районна избирателна комисия

Централната избирателна комисия назначи Районна избирателна комисия(РИК) в шести район - Врачански, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г.
С решение номер 64-ЕП София, 3 април 2014 г., ЦИК назначи РИК - Враца, в състав от 15 членове, както следва: председател: Николай Георгиев Горнишки, зам. - председатели Силвия Николова Каменова и Георги Иванов Петров и секретар Ирина Йорданова Иванова.
Членове на РИК - Враца са Васил Петков Василев,Ивайло Венков Иванов,Ирена Венциславова Илиева-Тодорова, Георги Димитров Георгиев, Мария Петрова Генова, Милена Николаева Миковска, Албена Георгиева Топашка, Никола Иванов Николов, Марина Маринова Мишева, Владислава Тошева Лакова и Владимир Петров Симеонов.
Районната избирателна комисия встъпва в правомощията си на 4 април 2014 г., а в понеделник от 09.00 часа ще се проведе и първото й заседание в сградата на Областна администрация - Враца.


Стиляна Стоянова
PR - Областна администрация - Враца


Къде ще се копае във Враца

Улици предвидени за работа в периода 07 . 04- 11. 04. 2014 г.


1.      ул. „Екзарх Йосиф“
2.      бул. „Втори Юни“
3.      ул. „Борис I
4.      ул. „Скакля“
5.      ул. „Спас Соколов”
6.      ул. „Беласица”
7.      ул. „Средна гора“ и ул. „Андрей Николов“
8.      ул. „Иван Тричков“
9.      ул. „Кръстьо Бързаков“
10.  ул. „Васил Кънчев“ (локалното, при пазар „Васил Кънчев“)
11.  ул. „Цвета Кръстенякова“
12.  ул. „Хан Аспарух“
13.  ул. ”Богомил”
14.  ул. ”Венелин”
17. ул. Преслав
18. ул. „Стара планина” и ул. „Осогово”
19. ул. „Стефанка”
20. ул. „Ив. Замбина”
21. ул. "Генерал Леонов"
22. ул. "Леденик"
23. бул. "Европа"
24. ул. "Рила"
25. ул. "Спортна"
26. ул. "Кр. Българията"

кв. "Дъбника" - ул."Независимост" при бл. 13
кв. "Дъбника" - при бл. 25
кв. "Дъбника" - при бл. 135
кв. "Дъбника" - при бл. 35 и бл. 34
кв. "Дъбника" - при бл. 46 и бл. 47
кв. "Дъбника" - при бл. 135
кв. "Дъбника" - по ул. "Митрополит Паисий"
кв. "Дъбника" - по ул. " Асен Босев " до бл. 1

кв. "Сениче" от бл.74 до бл.65/

кв. "Бистрец" - по ул. “Студил“ и ул. „Маджар“
кв. "Бистрец" - по ул. „Гавраил Бистричанин“


кв. "Кулата" - ул. " Сениче"





четвъртък, 3 април 2014 г.

Крими хроника


         След ОИМ и ПСД по сигнал за кражба на  220 кутии с цигари от различни марки, 3  бутилки уиски и 1 бутилка ракия от магазин в гр. Враца, извършена на 01.08.2013г. е установено, че извършители са криминално проявените  и осъждани лица: Ц.Г./25г./ от гр. Враца,  и Д.Л./24г./ от с. Осиковска Лакавица, община Правец 
     След ОИМ и ПСД за кражба на различни видове цигари, извършена на  05.09.13г. от магазин в град Враца  е установено, че извършители на деянието са лицата: Ц.Г./25г./ от гр. Враца;  Д.Л./24г./ от с. Осиковска Лакавица, община Правец; В.Г./25-годишна/ от гр. Враца.
На 23.09.13г.,  от  тел. 112 е получено съобщение, че от магазин в град Враца, неизвестни лица са извършили кражба на 800 кутии цигари, бутилки с уиски, захарни изделия, 790 лева от оборота на магазина. От проведените ОИМ и ПСД е установено, че извършители са лицата: Ц.Г./25г./ от гр. Враца;  Д.Л./24г./ от с. Осиковска Лакавица, община Правец; В.Г./25-годишна/ от гр. Враца
         На 19.10.2013г., в 04,25ч. в РУП-Враца е получено съобщение от оператор на СОД - ОД на МВР, че от хранителен магазин в гр. Враца е получен технически сигнал  за нарушение. Изпратеният на адреса полицейски патрул е установил разбита входна врата. От магазина е била извършена кражба на цигари и 100 лева.  ОИМ и ПСД е установено, че извършители на деянието са лицата: Ц.Г./25г./ от гр. Враца;  Д.Л./24г./ от с. Осиковска Лакавица, община Правец; В.Г./25-годишна/ от гр. Враца.
           На  21.12.13г., в 04q10ч. в РУП-Враца е получено съобщение, че за времето от 22,30ч. на 20.12.13г. до 04.05ч., след разбиване на метална ролетна щора и входна врата на магазин за хранителни стоки в гр.Враца, неизвестни лица са  извършило кражба на цигари. След ОИМ и ПСД е установено, че извършители на деянието са лицата: Ц.Г./25г./ от гр. Враца;  Д.Л./24г./ от с. Осиковска Лакавица, община Правец.
На 03.04.2014г., за времето от 16.00ч. до 00.00ч на 04.04.14г. на територията на с.Чирен, с.Девене и с.Три Кладенци е проведена специализирана полицейска операция  за  противодействие на битовата престъпност. Проверени са 20 лица, 2 питейни заведения, 3 училища. Констатирано  е  едно нарушение на  ЗБЛД.
На 04.04.14г.,  в 01,55 часа в  РУП-Б.Слатина е получено съобщение, че на улица в село Алтимир  гори товарен автомобил „Фиат”. Огънят е изгасен от служители на РСПБЗН-Бяла Слатина. Образувано е досъдебно производство.
На 03.04.2013г. по време на специализирана полицейска проверка  е извършено претърсване в къща  в село Селановци. Намерена  и иззета е около 400 грама суха листна маса- канабис. Образувано  е досъдебно производство.
За времето от 09,00ч.  на 03.04.2014 год. до 08,00ч. на 04.04.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  6 питейни заведения, заложна къща, пунктове за изкупуване на метали. Констатирани са 3 нарушения на ЗДвП и три нарушения на ЗБЛД.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

РИОСВ – Враца ще награди участниците в конкурса за най-добра снимка от резерват “Врачански карст”


На 11 април 2014г. ще бъдат излъчени победителите в обявения миналата година конкурс за най-добра снимка от резерват “Врачански карст”. Награждаването ще се проведе от 11 часа в информационния център на РИОСВ – Враца. Участие в конкурса са взели единадесет автора, които са се представили с общо 34 фотографии. Всички творби ще бъдат изложени за посетителите на информационния център в сградата на РИОСВ – Враца и публикувани на интернет страницата на инспекцията riosv.vracakarst.com.

Организирането на конкурса е част от дейностите по работа с деца, провеждани в рамките на проект „Дейности по устойчиво управление на резерват „Врачански карст” – изключителна държавна собственост, попадащ в териториалния обхват на РИОСВ - гр. Враца”, финансиран по Приоритетна ос 3: „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие" на оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.

Да си пребаем с червено цвете…



На 2 април в Паволче бе открит Маратона на четенето. Събитието се състоя в библиотеката с участието на ученици от клуб “Роден край” и гости. Предвидени са седем събития в рамките на тези дни. Днес бе първото – среща с авторката Калина Тодорова,  представяне и четене на откъси от книгите й “Гергьовден във Врачанско” и “Лазаре, Цветница и Великден във Врачанско”. Тя прочете “Благовестниците” и разказа за народните вярвания в силата на природата – прелетните птици и първите цъфнали цветя напролет. Всички си „пребаяха” с червено лале на зелена морава с наричането “Да съм бела и червена!” – така, както някога са си пребайвали момите за здраве и хубост. Авторката подари на присъствалите книга със заръката да попълнят празната страничка със своя разказ за Гергьовден и да го представят на краеведска среща в библиотеката.

Доходите от сделки с биткойн се декларират и облагат


Доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуалната валута биткойн се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%). Това уточняват от НАП месец преди да изтече срокът за деклариране на доходите, придобити през 2013 г.
Според приходната агенция за целите на данъчното третиране, доходите от продажба на валутата биткойн се третират като доходи от продажба на финансов актив. Облагаемият доход и данъчната основа в тези случаи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка. Реализираната печалба или загуба се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив.
Доходите от сделки с биткойн се декларират в Таблица 5 от Приложение № 5 на годишната данъчна декларация. Законът не предвижда към данъчния формуляр да се прилагат специални документи, доказващи реализирания доход.
От НАП напомнят още, че срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2013 г., изтича на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне. Образец на декларация с баркод клиентите на НАП могат да изтеглят от интернет страницата на агенцията – www.nap.bg.
Годишната данъчна декларация може да се подаде по пощата или  на място в някои пощенски станции, където ще се издава входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП, както и по електронен път, подписана с електронен подпис.
Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700. 


 Юлия Грънчарова  

сряда, 2 април 2014 г.

Крими хроника

На 11.03.2014г. в РУП-Враца е постъпил сигнал, че неизвестно лице  изкопало и откраднало около 50 метра меден ел. проводник от територията на военно поделение №52380 в гр. Враца. След ОИМ е установено, че кражбата е  извършена от лицето М.И./54г./ от гр. Враца, криминално проявено и осъждано за кражби.
         След бързи ОИМ по сигнал за кражба на портмоне със сумата от 45 лева, извършена на 18.03.2014г., в магазин в гр.Враца   е установено, че извършител на деянието е лицето Л.И./25г./  от гр.Враца.
На 01.04.2014г. за времето от  14,00ч до 22,00ч., на територията на гр.Враца и  селата Паволче, Згориград, Челопек, Лиляче, Бели извор, Власатица  е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в малките населени места.  Няма констатирани нарушения.
На 01.04.2014г., за времето от  18.00ч до 02.00ч. на 02.04.2014г., на територията на гр.Враца селата Голямо Пещене, Тишевица, Вировско, Върбица, Мраморен, ж.к.”Дъбника” и ж.к.”Сениче”  е проведена специализирана полицейска операция. За констатирани нарушения са издадени 3 акта по ЗБЛД
На 27.03.2014г., в РУ-Мездра е постъпил сигнал, че през месец декември 2013г. в гр. Мездра, неизвестно лице е извършило кражби на монети от няколко машини за кафе  в гр. Мездра. След   ОИМ е установено, че извършител на кражбите е лицето  Б.Т./24г./ от гр.Враца
На 01.04.2014г., в 01:55 ч. в РУП-Козлодуй  е получен сигнал, че на бензиностанция  в гр.Козлодуй, водач на лек автомобил „Ситроен’, заредил с гориво автомобила  и потеглил без да заплати сумата от 100 лева. След ОИМ е установено, че деянието   е извършило криминално проявеното лице И.Д./31г./ от гр. Козлодуй.
За времето от 09.00 ч.  на 01.04.2014 год. до 08.00ч. на 02.04.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са 4 питейни заведения; 14  МПС; 20 лица; два пункта за изкупуване на метали. Констатирани са 7 нарушения.
  В РУП Роман е образувано ЗМ №57/14 г. по повод получен сигнал на На 25.03.14г. в РУП-Роман е постъпил сигнал за разбита врата на необитаема къща и извършена кражба на   велосипед. След ОИМ е установено, че  кражбата  е извършена на 21.03.2014 г., от лицето Г.К./17г./ от същото село.
На 01.04.2014г., по време на  специализирана полицейска операция в село Кунино, в частен имот са намерени две  релси, за които  е установено, че са обект на кражба.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


вторник, 1 април 2014 г.

Крими хроника


На 01.04.2014, около 02,50 часа край село Баница,  извън пътното платно се преобърнал лек автомобил „Пежо”. Загинали са двама мъже: С.Н./40г./ от гр. Бяла Слатина и  М.Й./28г./ от Баница. В болницата  в гр. Враца е настанен С.Й./20г./ от гр.Бяла Слатина. Причините за катастрофата се изясняват.
На 31.03.2014 г., в 17.40 ч. в РУП-Козлодуй е получено съобщение за пожар в селскостопанска постройка  с. Бутан. Установено е, че пожара е предизвикан от работа  с ъглошлайф. Изгорели са около 50 кв.м. таванско помещение и 80 бали сено.
Огънят е потушен от служители на УПБЗН-Хайредин.
За времето от 09.00 ч.  на 31.03.2014 год. до 08.00ч. на 01.04.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  5  питейни заведения, 10 МПС, заложна къща, пунктове за изкупуване на метали. Констатирани са 3 нарушения.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

Комисия отвори офертите за подземния атракцион в пещерата „Леденика”

  Седемчленна комисия с председател зам.-кметът инж. Красимира Георгиева отвори офертите за доставката на специализиран софтуер, дизайн и експониране на подземен атракцион в пещерата „Леденика”. Обществената поръчка е част от проекта „Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика – туризъм без сезони” и е с прогнозна стойност 1 113 400 лв. Петима участници бяха подали документи – „ВАХС” ЕООД, Светослав Димитров Кадинов, „Кейбъл тех” ООД, „Динакорд България” ЕООД и „Фактор – ТС” ЕООД.
За участие в комисията и като косултанти по творческата част при оценяването на предложенията на участниците са привлечени трима врачани. Режисьорът Георги Врабчев е член на комисията, а консултанти са фотографът Васил Врачовски и художникът и графичен дизайнер Ивайло Рацов.

         

Започват номинациите за почетен гражданин и наградата на Враца


         От днес до 30 април в Община Враца се събират номинациите за носителите на званието „Почетен гражданин” и „Наградата на Враца” за 2014 г.. Издигането на кандидатурите може да бъде направено от институции, сдружения, организации и граждани. Със званието „Почетен гражданин” се удостояват физически лица с изключителни заслуги и особен принос в областта на хуманитарните дейности, обществено-политическия, стопанския, социалния, културния и спортния живот на града. „Наградата на Враца” е ежегодна и с нея се удостояват творци, дейци, общественици, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката, икономиката, здравеопазването, спорта, медиите, социалната сфера и обществения живот за значителния им принос и активна дейност за издигане авторитета на Враца. Номинациите се приемат в сградата на общинска администрация, в Центъра за административно обслужване - на гише „Общо деловодство”. Предложенията да са адресирани до Общински съвет – Враца. Центърът за административно обслужване се намира на адрес ул. „Стефанаки Савов” № 6 и е с работното време от 8.00 ч. до 18.00 ч. без прекъсване.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

понеделник, 31 март 2014 г.

За насрочените за 25 май 2014 г. избори

Във връзка с насрочените за 25 май 2014 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България, общинска администрация ВРАЦА уведомява избирателите, че могат да подават писмени заявления до Кмета на Общината  за:
1. Гражданин на друга държава-членка на ЕС, който отговаря на условията и желае да бъде вписан в избирателен списък, представя декларация по образец в общинската администрация по адреса на пребиваване в Република България до 14.04.2014                         2. Избиратели с трайни увреждания, могат да  гласуват и с подвижна избирателна кутия, като декларират желанието си в писмена форма чрез заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на община Враца, не по-късно от  04.05.2014 г. Прилага се копие от документ на ТЕЛК (НЕЛК).
3. Удостоверения за гласуване на друго място само на кандидатите, членовете на ЦИК, членовете на РИК и на наблюдателите-10.05.2014 г.
4. Вписване на избиратели в избирателните списъците, желаещи да гласуват по настоящ адресдо 10.05.2014 г.



5. Отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци - до 17.05.2014 г.


Вечер на хумора във Враца


Клубът на дейците на културата –Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца организират Първоаприлска хумористична вечер.
Началото на веселото събитие е от 17.30 часа на 1 април 2014 г./вторник/ в читалнята на  библиотеката / ул.”Петропавловска” №43/.

Свои хумористични и сатирични разкази, фейлетони, епиграми, весели иронични стихотворения и ситнежи ще прочетат врачанските творци Веско Лазаров, Цветан Дочев, Валентина Панова, Анета Дилова, Брат Боян, Виктория Иванова, Димитър Иванов, Тошко Тодоров и други.
Цветан Дочев/ Дедо Скръц/ ще представи поредният брой на вестник „Врачански музевиринь”, както и рецепти за турта „Убавица” и баница „Севастица”.
Как се правят избори в циганското гето ще научите от сатиричната поема на Върбан Велчев. За историите на „Госпожа Хортензия” ще ви разкаже Евдокия Марангозова, а Ботьо Гарвански ще ви направи съпричастни със сърцераздирателната „Еротична изповед на кака Пена”. 
Капакът на вечерта ще бъдат авторските изпълнения на Огнян Пищиков- Баце. Той ще разкаже в рими различни битови врачански случки и рецепти- и всичко това написано на чист врачански диалект. 
Заповядайте на 1 април 2014 г. от 17.30 часа в читалнята на Регионална библиотека „Христо Ботев – Враца.
/ Вервайте- това не е първоаприлска лъжа!/

КДК - Враца


Правят опит за съботаж на основния ремонт на улиците във Враца


         Обществената поръчка за основния ремонт на улиците във Враца бе обявена с решение на кмета от 10 март. В нея предвидените за асфалтиране улици бяха разделени в две обособени позиции – основен ремонт на улиците в жилищните комплекси „Дъбника” и „Металург” и основен ремонт на улиците и булевардите в останалата част на града. Общата стойност на обществената поръчка е почти 7 милиона лева, а финансирането е от националната инвестиционна програма за растеж и устойчиво развитие на регионите.
         На 28 март в Община Враца постъпи жалба против решението за откриване на процедурата за основен ремонт на улиците в града. Жалбоподател е „ИИД Консулт” ЕООД – София, като жалбата е заведена и в регистъра на Комисията за защита на конкуренцията. От търговския регистър става ясно, че едноличен собственик на дружеството е Цветан Димитров Петков с адресна регистрация в гр. Лом. Дружеството е създадено през август 2011 г. с капитал 20 лв. Справката от Националния осигурителен институт показва, че от създаването си до сега дружеството разполага с две осигурени лица.
         В жалбата си Петков твърди, че в обществената поръчка са заложени дискриминационни изисквания от страна на възложителя, които са необосновани, прекомерни и неадекватни. За такива той смята изискванията участниците да са изпълнили минимум три договора за реконструкция, основен, текущ ремонт на улични и/или пътни настилки през последните пет години и да разполагат със собствена или наета асфалтова база, или да имат договор за доставка на асфалтови смеси. В жалбата си Петков е пропуснал да отбележи допълнителния текст към последното изискване - за доказването му да се представя информация (свободен текст) за наличието на собствена и/или наета асфалтова база, както и копия от документи за собственост и/или наем. В случай, че участникът не разполага със собствена и/или наета асфалтова база, той трябва да представи договор за доставка на асфалтови смеси за период от минимум пет месеца (считано от 01.06.2014 г.), придружени от копия на документите за собственост и/или наем за базите на фирмите-доставчици на асфалт.
         Жалбоподателят смята, че поставяйки подобни изисквания възложителят ограничава кръга на участниците в процедурата. В същото време Петков пропуска да отбележи едно основно законово изискване – участниците в обществената поръчка трябва да са вписани в Централния професионален регистър на строителя, за да могат да изпълняват този вид дейност. При справка в регистъра става ясно, че дружеството му изобщо не е вписано като строител, независимо за какъв вид строително-монтажни работи.  В същото време за този вид дейност и категория обекти в регистъра са вписани 411 български фирми, от които 11 за област Враца. От кое ясно се вижда, че твърдения за дискриминационни условия са меко казано несериозни.
         „Тъй като в тази жалба се изисква временна мярка за спиране на процедурата, аз съм категоричен, че това е опит за съботаж на процедурата за избор на изпълнители на основния ремонт на улиците във Враца. Чакаме решенията и действията на Комисията за защита на конкуренцията, подготвили сме нашето становище по този въпрос, ще има и допълнителни проучвания. Но явно някой не желае този ремонт да се случи във Враца и ще направи всичко, за да го съботира” – каза кметът инж. Николай Иванов.
         Интересен факт е, че подобна жалба, но за друга обществена поръчка, финансирана от същата национална инвестиционна програма е подадена и в Община Мездра. Дали това е тенденция и за други населени места ще стане ясно след разговори в НСОРБ.


Общинска администрация подкрепя инициативата „Хранителна банка”

Общинската администрация във Враца ще се включи в кампанията „Хранителна банка”, организирана от Областния съвет на БЧК в града. Служителите ще подпомогнат с лични средства благородната инициатива. Гражданите също ще могат да дадат своята лепта в касичка, която ще бъде поставена в централното фоайе на сградата на общинска администрация.
Областният съвет на БЧК във Враца прави тази кампания два пъти в годината -  през пролетта и есента. Всички събрани средства ще бъдат вложени за купуването на трайно пакетирани продукти – брашно, захар, ориз, фасул, олио и други. От тях ще бъдат приготвени хранителни пакети, които ще се раздадат на хора в неравностойно положение.
Минималната лепта е 2 лева, като периодът за събирането на средствата е от 1 до 11 април. Хранителните пакети ще бъдат раздадени в навечерието на големия християнски празник Възкресение Христово.

Осветяват в синьо Куртпашовата кула

За втора поредна година Враца ще участва в инициативата „Освети в синьо”, посветена на Световния ден на аутизма. На 2 април на една от знаковите сгради за града – Куртпашовата кула – ще бъде направено артистично осветление в синьо. На местно ниво инициативата е на Ресурсен център – Враца и сдружение „Специални и обичани палавници”, сформирано от родители на деца с аутизъм.  В Ресурсния център 20 деца със заболявания в аутистичния спектър получават професионална помощ. Броят им обаче за региона е по-голям, категорични са специалистите. В България не съществува официална статистика, но се говориза над 16 000 деца с аутизъм.

Кметът получи почетен диплом

Почетен диплом за изключителен принос в утвърждаването на френския език и култура бе връчен днес на кмета инж. Николай Иванов от Емил Пеняшки – председател на Клуба на франкофонията в града. За трета поредна година седмицата на франкофонията във Враца е под патронажа на кмета. „Искам да Ви благодаря, инж. Иванов, от името на всички, които се надяват, че ще възстановим изучаването на френски език в гимназията” – каза Пеняшки. Подобен почетен диплом са получили и девет изтъкнати преподаватели от бившата френска гимназия.
 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

неделя, 30 март 2014 г.

Крими хроника


На 30.03.14г., в 04,05ч. в  гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил  „Мерцедес 220”, управляван от Г.Г.36г./  от гр.Враца. Пробата за алкохол е положителна-  2,03  промила.
В 01.10ч. гр.Враца е извършена проверка  на лек автомобил „Рено”,  управляван от Г.П./60г./  от гр.Враца. Пробата за алкохол е положителна  1,73 промила. 
         За времето от 22.30ч. на 29.03.2014г. до 02.30ч. на 30.03.2014г., на територията РУП-Враца и гр.Криводол е проведена полицейска операция с цел: контрол и проверки за неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места. Установяване на малолетни и непълнолетни лица в и около нощните увеселителни питейни заведения. Проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол. Повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал.
Проверени са 16  заведения, 51 лица, 4 МПС. Констатирани са 5 нарушения. Водач на лек автомобил е установен, че шофира след употреба на алкохол- 1,73 промила.  За други нарушения са съставени 3 акта. 
На 29.03.2014г. от 21,30ч.  до 06,00 ч. на 30.03.14г., на територията на  РУП- Бяла  Слатина е  проведена специализирана операция за опазване на общественият ред  и противодействие на престъпността в малките населени места. Проверени са 16 МПС; 46 лица; 3 питейни заведения. Констатирани са 3 нарушения.
За времето от 09,00ч.  на 30.03.2014 год. до 08.00ч. на 31.03.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  7 питейни заведения, 21 МПС, 23 лица,  заложна къща, два пункта за изкупуване на метали.  Констатирани са 4 нарушения по ЗДвП.
На 30.03.14г., в 02,55ч. в РУП Роман е получен сигнал за прекъснат телефонен кабел по трасето с.Струпец-гр.Роман.От извършената проверка на място е установено, че има извършена кражба на 23 метра телефонен кабел.След бързи ОИМ е    установено, че извършител на кражбата е лицето Н.Х./18г./  от гр.Роман.
В 13.30 ч.  в РУП-Роман е получен сигнал за кражба на дърва за огрев от частен имот в с.Кунино.  След ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето В.М./24-годишна/ от с.Кунино.
 За времето от 10.00 часа на 24.03.2014 г. до 17.00 часа на 30.03.2014г., на територията на РУП-Роман е проведена СПО с цел противодействие на престъпността.  
Проверени са 50  МПС и 95  лица.   Констатирани са 24 нарушения, за които са съставени:  2 акта по  ЗБЛД;  11 фиша по ЗДвП; 8 акта по ЗДвП;  1 акт по КЗ; 2 акта по  Наредба  1 на  Община- Роман.  

Регионален говорител на МВР:

Красимир Василев

Жените-социалисти от Северозапада дискутираха актуални теми във Враца



            Активът на жените-социалистки от Северозападна България се събра във Враца на семинар на тема «Равнопоставеност – икономическа криза – възможните решения».
В семинара  участваха председателката на Обединението на жените-социалистки в БСП Катя Николова, председателката на ПЕС Жени Зита Гурмай, евродепутатът от групата на социалистите и демократите в ЕП Маруся Любчева, както и много председателки на областни и общински структури на Обединението от Северозапада. Не само интересната тема, но и  много проблеми на региона провокираха участието на социалистките в проведената откровена дискусия по време на семинара. С особен интерес те изслушаха анализа на своята председателка Катя Николова - „Между политиките за равнопоставеност и политическите предизвикателства”. В него бяха поставени въпроси, свързани както с участието на Обединението в политиката на БСП за решаване на регионални и местни проблеми, така и теми, свързани с предстоящите избори за Европейски парламент.  Докладите на Маруся Любчева "Европейски политики  за реализиране на социален модел. Отвъд кризата"  и на Зита Гурмай  "Равно заплащане за равен труд - политиките на ЕС" бяха сред акцентите и изведоха основни инициативи за работата на жените в Обединението в предстоящата предизборна кампания.
            Участничките в семинара бяха поздравени от кмета на община Враца инж. Николай Иванов, който взе кратко участие в дискусията. По-късно негови гости бяха евродепутите Зита Гурмай и Маруся Любчева, и Катя Николова – председател на Обединението. За кратко в работата на семинара се включи и председателят на НС Михаил Миков. Той не само приветства жените, но и отбеляза ролята, която Обединението играе във формирането и изпълнението на политиката на БСП. Михаил Миков поздрави специално Маргарита Василева, председател на Общинския съвет на БСП в Роман по повод на нейния юбилей.
            В хода на семинара бяха обсъдени идеи за организиране на предизборната кампания и се разгледа положителният опит на жените от структурата на ПЕС. Ясно изразена бе готовността за активно участие в предизборната кампания,  с основна цел спечелването на най-много места в Европарламента  от БСП. Обсъдени бяха и проблемите с отделянето на доскорошни другари, които подкрепят други листи за Европарламента, както и въпроси на коалиционната политика на БСП.

            Жените от Обединението имат важна роля не само като членове на БСП, а и  като хоризонтална структура, в партията отстоява свои приоритети, чрез различни  инициативи и кампании ,свързани  с равнопоставеността, с представителството на жените във всички области на обществено-икономическия живот.