Бисквитки

петък, 1 ноември 2019 г.

КДК отбелязаха Деня на народните  будители
В Клуб на дейците на културата във Враца по традиция отбелязаха Деня на народните будители.
Тази година Анета Дилова- историк, писател и краевед представи пред аудиторията своето  изследване на тема „Свещениците –едни от най-първите будители”. Текстът е част от книга за църквата в село Баница, чието издаване предстои.
Проф.Ангел Кунов сподели свои размисли за съвременните будители , както и за мястото и ролята на Клуба на дейците на културата в обществото.
По темата говориха още скулпторът Цено Ценов, журналистът Кирил Луканов, общественикът Петър Папазки и поетесата Ваня Попова, а Ботьо Гарвански прочете свои стихове.
По време на срещата в КДК народният представител Красимир Богданов обяви решението на Областния комитет на ВМРО със званието „Будител на годината” 2019 да бъде удостоена председателят на КДК Емилия Ралчева. Тя получи плакет и грамота, национален трикольор, както и книгата „България“, посветена на историческите забележителности и духовните стожери на българския народ.

Започнаха първите прегледи в Националния кабинет по репродуктивно здраве във Враца

От днес, започна да работи единственият в страната Национален кабинет по репродуктивно здраве, който бе открит преди седмица във Враца. Първите прегледи и консултации бяха извършени от д-р Явор Малинов, един от водещите специалисти в тази област. 
Следващият прием в Кабинета ще бъде на 8ноември, когато консултациите ще провежда д-р Николай Ковачев от столична елитна клиника.
Телефон за записване: 0898866874, Здравка Гергова, Регионален координатор на Фондация „Искам бебе“ за Северозападна България. 
  първите прегледи в Националния кабинет по репродуктивно здраве във Враца
От днес, започна да работи единственият в страната Национален кабинет по репродуктивно здраве, който бе открит преди седмица във Враца. Първите прегледи и консултации бяха извършени от д-р Явор Малинов, един от водещите специалисти в тази област. 
Следващият прием в Кабинета ще бъде на 8ноември, когато консултациите ще провежда д-р Николай Ковачев от столична елитна клиника.
Телефон за записване: 0898866874, Здравка Гергова, Регионален координатор на Фондация „Искам бебе“ за Северозападна България. 

Ден на будителите


Областният управител Малина Николова присъства на тържественото отбелязване на Деня на народните будители в НУ „Свети Софроний Врачански“. 
Директорът на учебното заведение Антоанета Сиракова приветства гостите и своите колеги с празничния 1 ноември. „Днес се прекланяме пред делото на будителите! Вие, скъпи учители, сте истинските будители в днешно време – от сърце всеотдайни в своя труд, посвещавате себе си да образовате своите ученици да бъдат достойни граждани на България“, подчерта в словото си Антоанета Сиракова. 
По повод празника, бяха връчени грамоти на изявени учители на учебното заведение. Областният управител Малина Николова връчи наградата „Свети Софроний Врачански“ на младия учител Добромир Никифоров за участие в инициативите, посветени на 280-тата годишнина от рождението на небесния покровител на Враца и 110-тата годишнина от основаването на началното училище.
За мен е голяма чест да споделя с Вас този празник в училището, в което аз съм учила, за да Ви поздравя по повод този най-духовен и светъл празник. Духовното средище НУ „Свети Софроний Врачански“ години наред изгражда личности, които успяват и продължават будителската роля на нашите предци. Този устрем трябва да продължи и аз съм уверена в това, защото тук работят едни от най-добрите начални учители, начело с директора Антоанета Сиракова.Вашите ученици печелят най-престижните награди, благодарение на труда и усилията на преподавателите, което е истинско будителство в днешно време. Пазете святото име на Свети Софроний Врачански! Честит празник!“, отбеляза в приветственото си слово Малина Николова. 
Областният управител, председателят на Инициативния комитет по отбелязване на паметните годишнини и избран за кмет на Община Враца Калин Каменов и директорътАнтоанета Сиракова, откриха новоизграденото спортно игрище в двора на училището, което вече е любимо място за игра на малките възпитаници. В спортното съоръжение са вложени близо 40 000 лева от бюджета на Община Враца и то предоставя възможност за занимания на учениците.
Антоанета Сиракова благодари на Калин Каменов, по чиято инициатива е изградено игрището и пожела успешна реализация на нови съвместни проекти.
В знак на преклонение пред живота и делото на Свети Софроний Врачански, областният управител Малина Николова поднесе цветя пред паметника на народния будител.

четвъртък, 31 октомври 2019 г.

Враца почете Деня на будителите с шествие и тържество

Факелно шествие под надслов „Да запазим светлината освети Враца в навечерието на Деня на народните будители. Цветната колона тръгна от площада пред Дома на науката и техниката и в нея се включиха представителни групи от врачанските училища, временно изпълняващиядлъжността кмет на Община Враца  - Мария Попова, директори на културни институции, общественици, граждани.
Факелното шествие премина по ул. „Търговска“ и се насочи към паметника на небесния закрилник на Враца  - Св. Софроний Врачански, където се състоя тържеството, по повод Деня на народните будители. Празничното честване започна със стихотворенияпосветени на българските книжовници - Св. Софроний Врачански, Иванчо Младенов и Иван Вазов, в изпълнение на възпитаници на училищата, носещи имената на своя патрон. В рамките на отбелязването бяха изнесени и данни за видните просветители, чиито имена носят учебните заведения във Враца.
Богослов по случай Деня на народните будители поднесе Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.
В знак на почит и признателност, към делото и живота на народните будители и просветни дейци, пред паметника на Св. Софроний Врачански, деца в народни носии поднесоха общ гирлянд.
В Деня на народните будители  - 1 ноември, всяко едно училище ще постави цветя пред паметника на своя патрон. Временно изпълняващият кмет на Община Враца – Мария Попова ще поднесе цветя пред монумента на светите братя Кирил и Методий.

Още три нови автобуса пристигнаха във Враца, ще обслужват Нефела, Згориград и Кулата


Още три нови автобуса пристигнаха във Враца, ще обслужват Нефела, Згориград и Кулата
Днес пристигнаха още три чисто нови автобуса в депото на „Тролейбусен транспорт“. След регистрацията им, модерните превозни средства ще се движат в ж.к. „Сениче“, квартал „Кулата“, индустриалните зони, както и в селата Нефела и Згориград.
Към момента транспортното дружество на Враца разполага с 11 чисто нови нископодови автобусa, като се очаква до седмица да пристигнат и последните 3. По този начин ще бъде изпълнявана новата транспортна схема и ще бъдат покрити маршрутните линии в целия град.

Мария Попова изпрати поздравителни адреси за Деня на народните будители

По повод един от най-важните и големи празници на българския дух1 ноември – Ден на народните будители, временно изпълняващиятдлъжността кмет - Мария Попова, отправи приветствие към представителите на културни, образователни и духовни институции и организации в Община Враца. 
Поздравителни адреси получиха 19 училища, 16 детски градини, 21 читалища, академичната общност на филиалите към висшите учебни заведения в градаРегионална библиотека „Христо Ботев“, Регионално управление на образованието, Център за подкрепа на личностното развитие „Център за работа с деца“ и Център за специална образователна подкрепа „Д-р Петър Берон”.
Днес се взираме в миналото… Търсим тях- будителите, онези най- първите, за да пренесем в днешния ден посланията им за свобода, просвета и култура. В тъмните страници от историята именно те са осъзнали, че само просветен народ, който е прогледнал духовно, може да вземе в ръце съдбата си. Нека помним и обичаме будителите от миналото, но да намерим и съвременни такива,които да следваме и подкрепяме!
Уважаеми учители, културни и просветни дейци - съвременни будители на България, 
         Уверена съм във възможностите Ви да предавате на младите вярата, да ги учите на ценностите, които осмислят човешкия живот, да им показвате правилната посока за професионалното и нравственото им израстване. Пазете и надграждайте делото на българските просветители, духовници и борци за свобода, за да растат горди децата ни, за да я има България! Честит празник!“ - се казва в поздравителния адрес.

Осигуряват се допълнителни курсове на градския транспорт за Архангелова задушница


Във връзка с предстоящата Архангелова задушница „Тролейбусен транспорт“ и Община Враца осигуряват допълнителни курсове на обществения транспорт в града. На 2 ноември, от 09:00 до 13:00 часа, всички тролейбусни линии ще пътуват до спирка „Химко“. Осигурени са и превозни средства по маршрута „Химко“ – Нов гробищен парк, които ще се движат с учестен график.
До Централния гробищен парк може да се използва маршрутна линия №4.


сряда, 30 октомври 2019 г.

Готовност за зимата

Редовно заседание на Областния щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия се проведе днес в Областна администрация – Враца. Съгласно Заповед на областния управител от месец октомври 2019 г., на заседанието беше докладвано за готовността на общините и териториалните звена на изпълнителната власт, във връзка с настъпващия зимен сезон. Срещата беше ръководена от заместник областния управител Мирослав Комитски. На неяприсъстваха изпълняващи длъжността кметове на общини от областта, както и представители на общини и ръководители на териториалните звена, в чиито отговорности и правомощия е предприемането на мерки за недопускане възникването на извънредни ситуации.
Представителят на Областно пътно управление – Враца отчете готовността за зимнотоподдържане на републиканската пътна мрежа, като подчерта, че от месец декември 2018 г. има сключено допълнително споразумение с фирма-изпълнител за почистване на републиканската пътна мрежа на територията на област Враца. Очаква се да бъде сключен нов договор.
Директорът на РД ПБЗН – Враца – комисар Николай Димитров и Венцислав Александров от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Враца докладваха за създадената организация във връзка с извършване на необходимите действия при усложнена зимна обстановка. Изготвени са планове, свързани с обходни маршрути, критични участъци при снегонавявания и определяне на площадки за изчакване на моторните превозни средства до извършване на технологичното почистване на републиканската пътна мрежа на територията на областта.
Центърът за спешна медицинска помощ– Враца и филиалите от областта имат необходимата готовност за обслужване на населението при усложнена метеорологична обстановка, като ще бъдат осигурени и линейки с висока проходимост.
Представителите на общините в областта докладваха, че са в готовност за зимния сезон, като са проведени заседания на общинските щабове и има изготвени оперативни планове за работа.
Една част от общините вече са сключили договори с фирми-изпълнители за поддържанена общинската пътна мрежа, както и на уличната мрежа в населените места, а в други предстои процедурата да завърши в най-кратки сроковеОсигурени са нужните количества сол и пясък за почти всички населени места. Детските градини и учебните заведения са обезпечени, с цел протичане на нормален учебен процес. 
Общинските болнични заведения също са в готовност за работа през зимата. Създадени са необходимите условия за транспорт на болните на хемодиализа до съответните болнични заведения. 
Управителят на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Враца Ангел Престойски и Валентин Маринов – представител на „ЧЕЗ-Разпределение България“ АД информираха присъстващите, че в дружествата са сформирани екипи за реакция при усложнена обстановка и е създадена нужната организация за тяхното мобилизиране.
Подполковник Симеон Цеков, командир на Военно формирование 54 990 – Враца отбеляза готовността за участие при възникване на бедствени ситуации с цялата налична военна техника, съгласно установения ред на Министерство на отбраната.
В края на заседанието, заместник областният управител Мирослав Комитски благодари на участниците в срещата и настоя за отговорност от страна на всички институции с целпредприемане на навременни мерки за защита на населението.
Мерките, свързани с готовността на област Враца по планиране на защитата на населението при бедствия и усложнена зимна обстановка, готовността на снегопочистващата техника и осигуреното финансиране на мероприятията ще бъдат обобщени и предоставени на Министерство на вътрешните работи в срок до 5 ноември.  

Строителни дейности затварят временно част от бул. „Втори юни“


Поради извършване на дейности, свързани със строеж на частен обект, на 01 ноември /петък/, от 11.45 ч. до 13.15 ч., ще бъде ограничено движението по бул. „Втори юни“, в участъка от кръстовището с ул. „Екзарх Йосиф“ до кръстовището с ул. „Васил Априлов“.
Алтернативните маршрути, по които ще се осъществява трафикът са, както следва:
- Посока Младежки дом – по ул. „Екзарх Йосиф“, ул. „Ген. Леонов“, бул. „Втори юни“;
- Посока Болница – по ул. „Васил Априлов“, ул. „Ген. Леонов“, бул. „Втори юни“.
Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции и е създадена временна организация за движение.

вторник, 29 октомври 2019 г.

До края на октомври се подават декларациите за дължими данъци за третото тримесечие на 2019 г.


За информация: Людмила Байчева                 
                                      Тел.:092 66 84 152 

Остават два дни за подаване на декларации за дължими данъци от предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън тези по трудов договор, и са задължени по закон да удържат данък. Декларацията – по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО, се подава в сроковете за внасяне на дължимите данъци. Авансовият данък за доходите от наем, от друга стопанска дейност и за паричните доходи от други източници, удържан за доходи, изплатени през третото тримесечие на 2019 г., се декларира в срок до 31 октомври 2019 г.
Декларацията се подава и от физически лица, ако предприятието или самоосигуряващото се лице – платец на дохода, не е задължено да удържа и съответно да внася данък. Дължимите данъци се декларират в НАП до края на месеца, следващ тримесечието, през което е придобит доходът, като за доходи от наем или от друга стопанска дейност, придобити от физическите лица през третото тримесечие на годината, срокът съответно е 31 октомври 2019 г.

Декларацията за дължими данъци се представя в НАП и за окончателните данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически и юридически лица (например върху възнаграждения за технически услуги, доходи от лихви, авторски и лицензионни възнаграждения и други), както и за окончателните данъци върху доходите от дивиденти и ликвидационни дялове, разпределени на местни и чуждестранни физически лица, на чуждестранни юридически лица (в случаите, когато данъкът е дължим) и на местни юридически лица, които не са търговци, включително общини.

Информация за попълване декларациите и внасяне на суми към бюджета, може да се получи в сайта на приходната агенция - www.nap.bg или на телефона на НАП - 0700 18 700 /обажданията се таксуват по тарифа на съответния оператор/.  

Обсъдиха готовността за зимния сезон в община Враца

На заседание на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия, беше обсъдена готовността на институциите в община Враца за снегопочистването. Председателстващ на срещата беше временно изпълняващият длъжността кмет на Община Враца Мария Попова.
В рамките на заседанието, директорът на финансовата дирекция Румяна Маринова заяви, че дейностите, свързани със снегопочистването в Община Враца са финансово осигурени.
Директорът на ОП „БКС“ Борислав Димитров посочи, че предприятието е в готовност за предстоящия зимен сезон. „Към момента „БКС“ разполага с над 500 тона  сол и 22 тона калциев двухлорид. Наличната техника на общинското предприятие е в изправност и оборудвана, за да осъществява безпроблемно задълженията по снегопочистването. - допълни Димитров.
Уточнено беше още, че след проведена обществена поръчка е сключен договор с „МОНТЕС“ ЕООД, чиято техника ще извършва снегопочистването на четвъртокласната пътна мрежа, на територията на общината. 
На срещата беше докладвано също, че в училищата, детските градини и ясли е създадена организация за предстоящите зимни условия, като на заведенията, които се отопляват на твърдо гориво са доставени дърва и въглища.
Представителите на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и ЧЕЗ коментираха, че разполагат с налична високопроходима техника и ще оказват пълно съдействие заснегопочистването в община Враца. 
На срещата присъстваха още: представители на МБАЛ „Христо Ботев“ и експерти от местната администрация.
Строителни дейности затварят ул. „Георги Бързашки“
Поради извършване на строително-монтажни работи на частен обект, на 30 октомври, от 08.00 ч. до 17.00 ч. ще бъде затворена за движение ул. „Георги Бързашки“, в участъка между бул. „Втори юни“ и ул. „Ген. Леонов“.
Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции и е създадена временна организация за движение.

понеделник, 28 октомври 2019 г.

С факелно шествие Враца ще отбележи Деня на народните будители


В навечерието на 1 ноември - Деня на народните будители, Община Враца организира на 31 октомври факелно шествие под надслов „Да запазим светлината“. Началото на празничната колона ще бъде дадено в 18.00 ч. от площада пред Дома на техникатаВ шествието ще се включат представителни групи от врачанските училища, предвождани от портрета на своя патрон.  
Пъстрата колона ще премине по ул. „Търговска“ и ще се насочи къмпаметника на небесния закрилник на Враца – Св. Софроний Врачански, където ще се състои тържеството по повод Деня на народните будите.
В рамките на програмата ще прозвучат стихотворения за българските книжовници, както ще се изнесат кратки данни за бележитите личности, патрони на всички училища във Враца. В знак на почит и признателност към делото и живота на родолюбивите просветители, пред паметника на св. Софроний Врачански, ще бъде поднесен общ гирлянд от цветя.
На 1 ноември, когато честваме Деня на народните будители, всяко едно училище ще постави цветя пред паметника на своя патрон.

Баба Върба Лазарова от Враца стана на 100 години

Своя 100-годишен юбилей посреща днес Върба Лазарова от Враца. Столетницата беше поздравена лично от временно изпълняващия длъжността кмет на Община Враца Мария Попова, която в знак на уважение подари на рожденичката пищна кошница, цветя и поздравителен адрес. „Вашите достойни години са доказателство за богат жизнен опит и мъдрост на столетник. Продължавайте да сте опора на Вашите близки и нека тяхната подкрепа и обич, бъдат Вашата рецепта за дълголетие!“ – се казва в поздравителния адрес.
От своя страна дълголетницата рецитира, написано от нея стихотворение. 100-годишната Върба Лазарова сподели още, че днес, най-много се радва на децата, на природата и на животните. Тя посрещна рождения си ден в компанията на своя син Симеон, внучката си Боряна и 7-годишния си правнук - Светлозар.
Баба Върба е родена на 28 октомври в село Нивянин. През 1954 г. идва да живее със семейството си във Враца. Работила е като шивачка, преподавател по практика, а последните й трудови години са в Опитната станция по бубарство във Враца. Има 2 синавнуци и правнуци.

неделя, 27 октомври 2019 г.

Малина Николова: „Гласувам за добре свършената работа в полза на обществото”


Областният управител на Враца и общински ръководител на ГЕРБ Малина Николоваупражни правото си на глас в 41 секция на СУ „Васил Кънчов” във Враца. 
„Гласувам за добре свършената работа в полза на община Враца, за предстоящата работа, за детето си, за родната ми, обичана Враца”, каза Малина Николова.