Бисквитки

петък, 7 септември 2018 г.

Работна среща


Областният управител Малина Николова проведе днес първата работна среща на новосъздадения Областен координационен център за функциониране на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. На срещата присъстваха началникът на Регионалното управление по образование, кметове на общини от област Враца, експерти, председатели на екипите за обхват, представители на МВР – Враца и на РДСП- Враца. Участие във форума взеха и представители на фирма „ОРАК Инженеринг“, отговарящи за софтуерните решения по изпълнение на Механизма.
„Създаването на Областен координационен център е от съществено значение за функционирането и изпълнението на дейностите на Механизма, който с Постановление №100 на Министерски съвет от 8 юни 2018 г. става постоянно действащ и се прилага по отношение на децата и учениците, които не са обхванати в образователната система, за които има риск от отпадане от училище и детска градина или са напуснали преждевременно образователната система. Важно е да отчетем, че съвместните усилия на всички институции и работата на екипите имат успех и в класните стаи са върнати деца и ученици, подлежащи на задължително предучилищно и училищно обучение. Създаването на междуинституционалния център е още една позитивна стъпка, тъй като чрез него ще се осъществява координация и активно ще бъдат подпомагани регионалните структури на министерствата и представителите на администрации“, акцентира в нууачалото на срещата Малина Николова. 
Началникът на Регионалното управление на образованието – Враца Галина Евденова открои основните предизвикателствата пред институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Благодарение на съвместните усилия на институциите и по данни на Регионалното управление, се запазва трайно тенденцията за намаляване броя на отпадналите ученици. За учебната 2017/2018 година броят им е 55, почти наполовина от учебната 2012/2013 година. В дейностите по осъществяване на Механизма, на територията на област Враца работят 41 екипи за обхват и в резултат на предприетите мерки, в училище са върнати общо 115 ученици. Отчетени са основните мерки и дейности по работата на институциите за обхващане и включване в образователната система на деца и ученици. Издадени са общо 86 административни актове по Закона за училищното и предучилищното образование от кметовете на общини на родители, които не са записали децата си в образователната системата и които подлежат на задължително предучилищно и училищно обучение. В резултат на наложените наказания, в класните стаи са върнати 30 ученици. 
Набелязани са мерките за ефективна работа на екипите за изпълнение на Механизма. Една от основните насоки е провеждането на регионални комуникационни кампании в подкрепа на Механизма за представянето на дейностите като целенасочена, дългосрочна, решителна политика на правителството за противодействие на отпадането от образователната система и повишаване на обхвата, доверието в институциите, авторитета на учителите, информиране на родителите и промяна на нагласите, както и защита на правото на образование на децата и учениците. 
На срещата, представителите на „ОРАК Инженеринг“ дадоха допълнителна информация и насоки за работа на експертите с Информационната система за реализация на Механизма.

Община Враца се включва в кампанията „Избери снукъра 2“


За втора поредна година Община Враца ще е домакин на националната кампания „Избери снукъра 2“. Събитието ще се проведе на 9 и 10 септември, пред сградата на Сувенирната палата в града.
Представители от Българската федерация по снукър ще проведат безплатни обучителни и разяснителни сесии за правилата, историята, най-добри постижения на играчи, актуален ранкинг и интересна информация за развитието на световния и български снукър.
На 9 септември от 13:00 часа до 18:00 часа врачани ще имат възможност да се запишат и да участват в тренировките и демонстрациите, заедно с квалифицирани треньори. Програмата ще продължи с тематични игри и на 10 септември, от 09:00 до 14:00 часа. 
Всички участници в програмата ще имат възможност да получат един от 20-те билета за демонстративните двубои между легендите в снукъра – Хигинс и Марк Уилямс. Шампионите ще повторят епичния финал от Световното първенство, на 20 и 21 ноември 2018 година в София и Пловдив.
В рамките на събитието ще бъде създаден „Снукър на колела“, който ще позволи на младите хора да се запознаят със снукър клубовете по нестандартен начин.
Целта на кампанията е мотивиране и ангажиране на подрастващите в различни спортни дейности.

четвъртък, 6 септември 2018 г.

Калин Каменов: „Просперитетът на страната ни, зависи от нашите усилия!“



Три са националните символи, които трябва да уважаваме и почитаме – знамето, химна и герба. Има и мото, което всички знаем, но забързани в ежедневните си грижи, рядко си го припомняме. Затова днешният празник е време за равносметка. В деня на Съединението не трябва да забравяме, че сме силни и ще успеем само, когато сме заедно. Ако уважаваме труда си и вярваме, че всеки един от нас може да бъде важна част от българското единение, само тогава ще преодоляваме с достойнство трудностите. Уважаеми съграждани - просперитетът на страната ни, зависи от нашите собствени усилия. Нека сме единни – това е посланието на днешния ден! Честит празник! Поклон пред героизма на предците ни!“ – каза кметът Калин Каменов в приветственото си слово по случай Съединението на България.
         Церемонията по случай 133-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се проведе пред паметника на загиналите във войните за национално обединение, до гаровия площад в града /Лъвчето/.
Началото на тържеството започна с изпълнение на стихотворението на Иван Вазов „Новото гробище над Сливница“, в изпълнение на актьора Борислав Борисов. Исторически факти за Съединението изнесе Мая Антова - гл. учител по история в Средно училище „Христо Ботев“. Благодарствен молебен и водосвет за здраве отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.
В знак на признателност и преклонение, пред паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея, бяха поднесени венци и цветя.
На тържествената церемония присъстваха още народни представители, областният управител Малина Николова, председателят на общинския съвет Румен Антов, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, общински съветници, секретарят на Община Враца Нина Дакева, директори на институции.
В отбелязването, организирано от Община Враца, участие взеха духов оркестър при Народно читалище „Развитие - 1869" - Враца, представителна войскова част от Военно формирование 54 990, Врачанска Митрополия, ученици, граждани.
Празничният ден продължи с концерт на духовия оркестър, който се състоя в градинката пред пощенската палата.
Част от честванията на Съединението е и концерт на Симфониета Враца, който ще се проведе на 7 септември от 19:00 ч. в Градската концертна зала.

сряда, 5 септември 2018 г.

До края на седмицата остава затворена ул. „Св. Софроний Врачански“


Удължава се срокът на дейностите, свързани с възстановяване на компрометирани пътни настилки от проекта „Воден цикъл“ на ул. „Св. Софроний Врачански“ и ул. „Иванчо Цветков.“ Временната организация на движение ще продължи до 09.09.2018 г.
Телефон за информация: 0887548829, Найден Николаев  – Ръководител строително-монтажни работи.
Община Враца се извинява за причиненото неудобство.


Победителите в конкурса „Най-патриотичен клас“ тръгнаха по стъпките на Христо Ботев


Двадесет и пет ученици от 10 „Б“ клас на СУ „Христо Ботев“ тръгнаха по стъпките на великия революционер. Класът спечели първото място и стана победител във второто издание на конкурса „Най-патриотичен клас“.
Призьорите ще имат възможността да посетят градовете, в които поетът-революционер е живял, преподавал и развивал дейност – Букурещ, Браила, Галац и Измаил.
В Букурещ врачанските ученици поднесоха цветя пред паметниците на Христо Ботев и Васил Левски и посетиха мемориала на Европейския съюз. В програмата е включена още разходка в парк „Херастрау“ и панорамна обиколка на града.
Следващата спирка на младите родолюбци е град Браила, а след това ще отпътуват за Галац.

120 млн. лв. доход от субсидии не са декларирани пред НАП от земеделци



До края на септември могат да подадат коригиращи декларации
:
50 000 регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г., не са подали данъчни декларации и не са платили данъци и осигуровки върху тях, стана ясно след като НАП получи данни от Държавен фонд „Земеделие“ за изплатените през миналата година субсидии. Има и значителен брой земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от получения. Най-голям брой отклонения са засечени в Кърджали, Хасково и Благоевград, сочи анализът на данъчните.
През седмицата Национална агенция за приходите започва информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Според закона те имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври 2018 г. Освен с писма по електронната поща, гражданите ще бъдат уведомени и по телефона, допълват от приходната агенция. Предстоят срещи с кметовете на общини, в които са открити най-много пропуски, офисите на НАП също имат готовност да дадат информация. Консултация по въпроса може да се получи и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.
Заедно с уведомленията за корекции, земеделците ще получат и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета (вж. прикачения документ).
НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане. В момента  приходната агенция изпълнява програма за подобряване данъчната дисциплина  на земеделските производители.
 Юлия Грънчарова                

                                    



След лятната почивка, ДКТ Враца отново вдига завесата за почитателите на Мелпомена.


Откриваме сезона с ПРЕМИЕРА на "Предградие" от Ерик Богосян - 13 и 14 септември в Камерна зала от 19 ч.. 
Представлението не се препоръчва за деца до 14 години. Режисьор е Евгени Будинов, а в ролите влизат: Виктор Ганчев, Борислав Сарафанов, Камелия Лишковска, Емона Илиева, Венета Иванова, Калин Костадинов, Красен Ханджиев, Георги Грозев и Стефани Ивайло.

За най-малките зрители предлагаме вечерни петъкчни посещения "С мама и татко на театър" от 18 часа. Първото е на 14 септември в Куклена зала - "Безтегловната принцеса" по Джордж Макдоналд. Същото представление ще се играе и в събота - 15 септември от 10.30 ч. отново в Куклена зала.
На 21 септември в рамките на инициативата "С мама и татко на театър", малчуганите могат да гледат в Куклена зала от 18 ч. "Палечка" по Ханс Кристиян Андерсен. Същото ще се играе и в събота - 22 септември от 10.30 ч.

През септември за врачанската публика са предвидени две гостуващи постановки: 19 септември, 19 ч., Голяма сцена - ДКТ "Иван Радоев" - Плевен /заглавието ще бъде уточнено допълнително/ и 25 септември, 19 ч., Голяма сцена - ТК"Вива Арт" - "Горещо" - комедия от Жозиан Баласко, превод: Светлана Панчева, постановка: Асен Блатечки, сценография и костюми: Мартина Варийска. Участват: Асен Блатечки, Калин Врачански, Милена Маркова, Невена Бозукова и Стефан Иванов. 
Билетите вече са налични на касата на ДКТ-Враца, а цените са 8, 10 и 12 лв.

В програмата на ДКТ-Враца за септември са включени още:

20.09.18 г. - четвъртък - 19 ч., Камерна зала
"Симулатор за чифтосване" от Джоузеф Скримшоу
27.09.18 г. - четвъртък, Камерна зала, 19 ч.
"Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир

Уважаеми медии,
В замяна на Вашата безценна помощ за реклама на представленията и през новия театрален сезон 2018/19 г. ДКТ-Враца ще Ви се отблагодарява с безплатни посещения на постановките - по Ваше желание и избор.  Моля, при гостуващи постановки, заявявайте предварително брой места, за да Ви бъдат осигурани. 



Започва възстановяването на обществени сгради, пострадали от ураганните ветрове


            От началото на другата седмица стартират строително-ремонтите работи на 12 обществени сгради, които бяха засегнати от ураганните ветрове през месеците - февруари и март. Предвидените средства са в размер на 506 951 лв., отпуснати с Постановление на Министерски съвет. След проведена обществена поръчка, дейностите са възложени на фирмата „ОПАЛ – 94” АД.
            За възстановяването на обществени обекти на територията на община Враца са предвидени 405 716,96 лв. Първият обект, който ще бъде ремонтиран е волейболната зала в града. В рамките на три седмици ще се извършват дейности по покривната хидроизолация на спортното съоръжение. Успоредно с ремонта на волейболната зала, ще бъде подменено покривното покритие на Общинския пазар, намиращ се на ул. „Ген. Леонов“, ще се извърши ремонт на хидроизолацията на покрива на „Втора градска поликлиника“, както и на покрива на църквата „Св. Троица“ – в село Бели извор.
            След финализиране на строителните дейности на първите четири обекта, фирмата-изпълнител ще започне възстановяването на останалите обществени сгради и спортни съоръжения, както следва:
1.    Ремонт на спортна площадка в ж.к. „Дъбника“;
2.    Ремонт на покривна хидроизолация на ДКЦ – 1;
3.    Ремонт на покривна хидроизолация на Културен дом – Враца;
4.    Ремонт на спортна площадка в ж.к. „Сениче“;
5.    Основен ремонт на покривна конструкция на църквата „Св. Параскева“ – село Власатица;
6.    Частичен ремонт на покрива на Общежитието в кв. „Кулата“;
7.    Ремонт на сградата на бившето училище в кв. „Кулата“;
8.    Ремонт на покрива на Общински гаражи – Враца.

Сумата в размер на 46 236,03 лв. е предвидена за овладяване на бедственото положение на физически лица (като обезщетение), имащи право на възстановителна помощ, съгласно Правилник за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
Сумата от 6 951 лв. са предоставени за разплащане на непредвидени разходи за възстановяване на щети, нанесени на улици, пътни и мостови съоръжения в с. Лиляче, от наводнението през май 2017 г.

Правителството отпусна 1 милион лева за ремонт на улици във Враца


            С постановление на Министерски съвет от 7 август 2018 година бяха одобрени допълнителните трансфери за извършване на текущи ремонти в общините. Предвидените средства за Община Враца са в размер на 1 745 000 лв., от които – 500 000 лв. са за поставяне на осветление на стадион „Христо Ботев“, 245 000 лв.  за ремонт на сградата на Митрополитския храм в града и един милион лева за ремонт на пътната мрежа в града.
            С осигурените средства от Правителството ще бъде извършен ремонт на пътни участъци и междублокови пространства, в изключително тежко състояние. Компрометираните участъци, които ще  бъдат възстановени до края на годината са:
1.    ул. „Неофит Бозвели”;
2.    ул. „Милин камък”;
3.    ул. „Минзухар”;
4.    ул. „Вестител” (в началото);
5.    ул. „Цар Калоян” (частично);
6.    ул. „Андрей Цветков” (ж. к. „Дъбника”);
7.    Кръстовището на ул. „Независимост” и ул. „Съединение”;
8.    При бл. 9 и бл. 10 „Орбита” (ж. к. „Дъбника”);
9.    Междублоково пространство при бл. 24 и 25 (ж. к. „Дъбника”);
10.Междублоково пространство при при бл. 5 (ж. к. „Дъбника”);
11.Прилежаща улица до бл. 55 в ж. к. „Сениче”;
12.Предблоково пространство до бл. 63 ж. к. „Сениче”;

При наличие на средства ще бъдат ремонтирани улиците „Зорница“ и „Кокиче“, както и пространството пред блок №21 в ж.к. „Сениче“.

            Строително – ремонтните работи ще започнат от бл. 24 и бл. 25 в ж. к. „Дъбника”, като дейностите вече са възложени на фирмата-изпълнител „КАРО – ТРЕЙДИНГ” ООД.

Възстановяват се настилките на 23 улици по проекта за Воден цикъл
            В рамките на Етап 2 на проекта за Воден цикъл на града започна възстановяването на компрометираните настилки на 23 улици във Враца. Пътните отсечки, по които се работи са в изключително тежко състояние, вследствие от изкопните дейности по проекта.
            Към момента е приключена рехабилитацията на улиците : „Преслав“, „Бузлуджа“, „Димитър Йоцов“, „Йолковица“, „Св. Св. Кирил и Методий“, както и улица „Цар Асен“.
            Екипите на фирмата-изпълнител са стартирали строително-ремонтните дейности по пътните настилки на ул. „Иванчо Цветков“ и ул. „Софроний Врачански“, като за целта е създадена временна организация на движението.
            Другите участъци, предвидени за възстановяване са:
1.    ул. „Драгоман“;
2.    ул. „Ивайло“;
3.    ул. „Климент Охридски“;
4.    ул. „Поп Буюклийски“;
5.    ул. „Давид Тодоров“;
6.    ул. „Мак“;
7.    ул. „Максим Горки“;
8.    ул. „Райна Княгиня“;
9.    ул. „Стефанка“;
10.                    ул. „Тодорини кукли“;
11.                    ул. „Вихрен“;
12.                    ул. „Коста Бошнаков“;
13.                    ул. „Топилки“;
14.                    Локалното на бул. „Втори юни“;
15.                    Локалното на бул. „Екзарх Йосиф“.

Съгласно изготвения график от фирмата-изпълнител, дейностите по възстановяването на пътните настилки на останалите участъци трябва да приключат до края на месец ноември.

По проекта за пешеходната зона на Враца ще бъдат ремонтирани и улици

           Успоредно с реконструкцията на централната пешеходна зона ще бъде извършен ремонт и на улици, чиято настилка е силно нарушена.Предвидените за рехабилитация пътни отсечки и прилежащи тротоарни площи са в особено тежко състояние и създават трудности за участниците в движението. Предвидените средства са близо 500 000 лв., като с тях ще се възстановят 12 улици.

От началото на седмицата започна подготовката на ул. „Иванка Ботева“ за ремонт. Дейностите включват и подмяна на съществуващите дървесни видове.
След асфалтирането на ул. „Иванка Ботева“ и възстановяване на прилежащите тротоари, ще стартират строително-ремонтните дейности по ул. „Стоян Кялъчев“.
Останалите пътни участъци, които ще бъдат ремонтирани в рамките на проекта за обновяване на Централната пешеходна зона са: улиците „Алеко Константинов“, „Мито Цветков“, „Никола Симов – Куруто“, „Найден Геров“, локалното от ул. „Найден Геров“ до ул. „Екзарх Йосиф“, „Св. Климент Охридски“, „Юри Венелин“, както и улица „Поп Богомил“.

Продължава приемът на заявки за участие в кампанията „Да изчистим България заедно“


Община Враца продължава приема на заявки за участие в кампанията „Да изчистим България заедно“. До момента са постъпили 16 заявления от граждани, кметства, училища, детски градини и институции.
За всички участници са подсигурени чували и ръкавици, които ще бъдат раздавани в пунктовете в кварталите „Дъбника“, „Бистрец“ и „Кулата“. Материали могат да бъдат получени и в сградата на Община Враца от отдел „Публична инфраструктура и околна среда“.
За поредна година, инициативата „Да изчистим България заедно“ ще обедини доброволци от цялата страна на 15 септември /събота/. Жителите на Община Враца, които желаят да се включат могат да попълнят заявка за участие на интернет страницата на администрацията. Тази година сред определените за почистване са районите на парк „Хижата“; коритото на р. Лева от разклона за с. Згориград до табела Враца (в т.ч. прохода „Вратцата“), зелената ивица до канала на бул. „България“, ж.к. „Дъбника“; зелената ивица при ул. „Георги Апостолов“ и спортен комплекс „Христо Ботев“; прилежащата ивица около канала „Медковско дере“, каналът при бул. „България“  пред ж.к. „Сениче“, междублокови пространства, детски и спортни площадки.
За първи път Община Враца иска да превърне деня на кампанията и в ден за организирано предаване на разделно събрани от домакинствата отпадъци. Участниците могат да се освободят от всички излишни и ненужни отпадъци, като излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, негодни за употреба батерии и акумулатори, рециклируеми отпадъци, отпадъци от текстил и кожа, както и излезли от употреба едрогабаритни отпадъци от домакинствата.
Тази година като партньори на Община Враца ще се включат и фирмите „Индустриални суровини” ЕООД, „Екопак България” АД, „ЕКОПРОЕКТ“ ООД и ОП БКС.

Учебната година в община Враца ще започне нормално


Във всички училища на територията на Община Враца, учебната година ще започне нормално. На 17 септември, ще отворят врати 3 начални училища, 3 основни, 3 обединени и 5 средни училища. Учебният процес ще стартира също в 2 профилирани и 2 професионални гимназии.
За първи път училищния праг ще прекрачат 550 първокласници. В професионалните гимназии своето обучение ще започнат 210 бъдещи специалисти, от тях 92-ма ученика са записани в дуална форма на обучение.
Във всички учебни заведения летните ремонти ще приключат до 17 септември, така че учебната година да започне нормално. През 2018 г., като част от Инвестиционната програма на Община Враца, стартира ремонт в Профилирана природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“. Стойността на СМР е 995 хил. лв. с ДДС. Дейностите включват реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на училищния корпус, спортната зала и площадка в двора на гимназията. До 17 септември училищната сграда ще бъде изцяло завършена, така че в ППМГ учебният процес да стартира нормално. Очаква се до края на септември, да завърши и ремонтът на  спортната зала.
Тази година стартира и изграждането на още една спортна зала – в Средно училище „Христо Ботев“, където със старта на учебната година, дейностите ще продължат без да възпрепятстват учебния процес. Стойността на СМР е 1 815 179 лв. с ДДС.
Със средства, отпуснати с постановление на Министерски съвет бе подменена дограмата в Профилирана Езикова гимназия „Йоан Екзарх“ и извършена вертикална планировка в СУ „Никола Войводов“. Предстои подмяна на дограма на южната фасада на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство, като учебният процес няма да бъде нарушаван. В двора на СУ „Козма Тричков“ е изградено ново спортно игрище с изкуствена настилка и е поставено ново осветление.
В понеделник, 17 септември учебният процес ще стартира и в детските градини. На територията на общината функционират 16 детски градини, в които са записани близо 2 300 деца. На повечето места, летните ремонти и обновяването на базата ще приключат до първия учебен ден. На 100% е изпълнена ДГ „Европейчета“, където бе извършена реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност – част от Инвестиционната програма на Община Враца. Строително-ремотните дейности са на стойност 245 235 лв.
В ДГ „Зора“ и ДГ „Дъга“, които също са част от проектите, финансирани по ОП „Региони в растеж“ строителните дейности ще приключат до края на септември. Двата проекта са изпълнени на 70 % и до края на месеца се очаква да бъдат завършени. 
Предстои ремонт на ДГ „Знаме на мира“. Дейностите отново се финансират по ОП „Региони в растеж“ като част от Инвестиционната програма на Община Враца.  Общата стойност на СМР е в размер 1 355 014 лв.  След проведена обществена поръчка за изпълнител и предстои сключване на договор за строителство.
Предстои обсъждане и утвърждаване на транспортна схема на училищните автобуси. Тази година Министерство на образованието отпусна на Община Враца един нов училищен автобус.

Зелено сирене, жива бира и търговци от страната и чужбина в юбилейното 130-то издание на Врачанския есенен панаир


Богата културна програма, атрактивни стоки и продукти са част от юбилейното 130-то издание на Традиционния врачански есенен панаир. Официалното откриване е на 14 септември, от 19:00 ч. пред панаирната сцена.
В тазгодишния форум участие ще вземат над 100 производители, занаятчии и търговци от страната. В рамките на форума ще се включат и фирми от чужбина, участници в проект на Търговско-промишлената палата.  Те ще представят продукти от хранително-вкусовия сектор и от областта на козметиката. Общият брой на фирмите са 16, като освен от България ще се включат и търговци от Сърбия и Румъния.
За първа година в рамките на панаира ще се проведе фермерски пазар, който ще бъде в дните 14 и 15 септември. В асортимента му ще присъстват сезонни плодове и зеленчуци, хляб и печива с квас, здравословни сладкиши, мед и пчелни продукти, млечни и месни продукти, сладка и сиропи, вина и сокове, билки и подправки, натурална козметика, бижута и аксесоари от естествени материали.
Специално за юбилейното издание на панаира във Враца ще пристигнат производители от Черни вит на уникалното българско зелено сирене, което е едно трите плесенни сирена в Европа и единственото плесенно сирене на Балканите.
Сред атрактивните хранителни продукти, които ще се предлагат на изложението е и старото българско ястие от Северна България – крокмач. Деликатесът е вид солено ястие и се приготвя от овче мляко. Оригиналният продукт ще бъде представен от производители от Луковит.
След изключителния интерес от миналата година и в сегашното издание за жителите и гостите на панаира ще се предлагат жива бира, наливна безалкохолна бира, и за първи път на изложението ще има занаятчийска бира крафт. Тя се произвежда в малки партиди от дребни производители или домашни пивовари. Разликата от масовите бири е, че крафт бирата е направена с по-качествени съставки, има по-различен вкус и по-силен аромат.
Хранителните продукти, които ще се предлагат на панаира са кашкавал, сирене, хляб и хлебни изделия, биопродукти, шипков мармалад, мед и медовина, меденки с етно мотиви.
Любителите на изкуствата и занаятите ще имат възможността да се докоснат до съвършената изработка на икони от дърво, битова керамика, каменна пластика, сувенири от естествени камъни и изделия от ковано желязо, бродирани сувенири, народни носии, пъстри килими. Занаятчии от Плевен ще покажат уникално изработени български накити – нагръдници и пафти, своя продукция ще изложат и майстори ножари и копаничари.
И тази година всеки сам ще може да си изработи изделие на грънчарско колело, под ръководство на майстор Куман Жеков.
В юбилейното издание на Врачанския панаир ще се включат търговци и занаятчии от над 25 града в България – София, Пловдив, Казанлък, Панагюрище, Велико Търново, Монтана, Варна, Шумен, Трявна, Троян, Чипровци, Габрово, Берковица, Самоков, Плевен, Ловеч, Червен бряг, Етрополе, Силистра, Кюстендил и др.
Всяка вечер от 18:00 ч. на врачанския панаир (14-19 септември) читалищата от Община Враца ще представят за дегустация едни от най-популярните и традиционни ястия от врачанския край. Средствата, събрани от дегустацията, ще бъдат предоставени за ремонт на родилно отделение  на врачанската болница.
На 16 септември 2018 год. (неделя) от 12:00 ч. гостите на панаира ще могат да опитат и приготвената в големия тиган на село Челопек пържена постна лютика. Над 500 ще бъдат порциите, които ще бъдат раздадени на присъстващите.
Културната програма на панаира е подготвена съвместно с ансамбъл „Българе“ и е стилизирана за всеки вкус. Юбилейното издание ще бъде открито от грандиозен концерт, част от турнето „Фортисимо фест“.  Спектакълът е разделен на три части и ще започне със златна българска класика, която ще се премине във фолклорни ритми и ще завърши с незабравима музика от български филми.
В двучасовия концерт участие ще вземат Софийска филхармония, Разградска филхармония, под диригенството на Максим Ешкенази, Дони, Светлин Русев, Михаела Филева, Славин Славчев, Георги Андреев, Братя Зайранови, Михаела Маринова, Невена Пейкова, хор „Космически гласове”, с диригент Ваня Монева и актьорите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов.
На 15 септември на панаирната сцена ще се качат музикантите от култовата група D2, заедно с рок легендата и фронтмена на „Сигнал“ Йордан Караджов. На 16 септември участие в програмата ще вземат младите и талантливи изпълнители, доказали своите певчески умения в различни музикални формати Кристина Иванова, Християна Дънкова и Кристиян Янкулов. На 17 септември за жителите и гостите на изложението ще пее най-актуалният и хитов хип-хоп дует Pavell & Venci Venc’. На 18 септември в културната програма на панаира са включени с изпълнения носителят на две награди от тазгодишния фолклорен фестивал „Пирин пее“ Светлин Миланов и танцов ансамбъл „Мездра“. Юбилейното издание на Врачанския есенен панаир ще бъде закрито с авторски концерт на ансамбъл „Българе“, проследявайки 130-годишната история на изложението.

понеделник, 3 септември 2018 г.

Затваря се за движение част ул. „Иванка Ботева“


Във връзка с подготовка за предстоящо стартиране на строително-ремонтни дейности на част от ул. „Иванка Ботева“,  на 04.09.2018 г. и на 05.09.2018 г. ще бъде затворен за движение участъкът й от ул. „Стоян Кялъчев“ до ул. „Г. Раковски“.
Алтернативният маршрут за движение ще се осъществява по ул. „Стоян Кялъчев“. Ще бъде поставена вертикална сигнализация.
За временната организация на движение, по участъка от уличната мрежа, своевременно са уведомени Сектор „Пътна полиция“, Центъра за спешна медицинска помощ и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Подготовката за предстоящите ремонтни дейности включват подмяна на сега съществуващите дървесни видове.
След извършена фитосанитарна оценка е установено, че дърветата по ул. „Иванка Ботева“ имат влошено състояние -  изгнили са или са в процес на гниене, болни са или са прекършени. При проверката е констатирано, че короните на дървесните видове пречат на сградите по протежението на улицата, а кореновата им система силно е увредила тротоарната и пътна настилка.
Заключението на експертите е, че дърветата застрашават живота и здравето на минаващите и е необходимо те да бъдат подменени. На тяхно място ще бъдат засадени нов дървесен вид-Кълбовидна акация. Този вид декоративни дървета са с прибрана кълбовидна форма на короната и е предпочитан за градското озеленяване, тъй като имат малка коренова система, без бодли на клоните и не образуват цветове. Дърветата са студоустойчиви и невзискателни към почвения тип. Височината им достига до 6-7 метра. Кълбовидната форма на короната не налага необходимост от резитба за оформяне и повдигане на короната. Кореновата система на този вид не е повърхностна, а дълбока и неразрушава тротоарната настилка. Новите дървета ще бъдат засадени през месец октомври.
Дейностите са част от реализирането на проекта за обновяване на Централна пешеходна зона.
Община Враца се извинява за причиненото неудобство.

Тържествено Враца отбелязва 133 години от Съединението

С военен ритуал и тържествена церемония, Община Враца ще отбележи 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честването ще се състои на 6 септември от 10:00 ч., пред паметника на загиналите във войните за национално обединение, до гаровия площад в града /Лъвчето/.
Церемонията по случай годишнината ще започне с изпълнение на част от стихотворението на Иван Вазов „Новото гробище над Сливница“. В рамките на програмата ще бъдат изнесени исторически факти за Съединението, а слово за празника ще поднесе Калин Каменов - кмет на Община Враца. Благодарствен молебен и водосвет за здраве ще отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанския Владика Григорий.
В отбелязването, организирано от Община Враца, ще вземат участие духов оркестър при Народно читалище „Развитие - 1869" - Враца, представителна  войскова част от Военно формирование 54 990, Врачанска Митрополия, ученици, граждани.
Пред паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея, ще бъдат поднесени венци и цветя.
Честването ще продължи с концерт на духов оркестър при НЧ „Развитие 1869”  от 11:30 ч. в градинката пред пощенската палата.
Част от празника е и концерт на Симфониета Враца, който ще се състои на 7 септември от 19:00 ч. в Градската концертна зала.

Врачанският Балкан е домакин на международна надпревара по автомоделизъм


Тридневно състезание по автомоделен спорт ще се проведе в края на тази седмица във Врачанския Балкан. За четвърти път Българска федерация по автомоделен спорт /БФАМС/ ще бъде домакин на кръг от спортно мероприятие, включено в календара на европейската федерация /EFRA/ - GP Bulgaria – Vratsa Ledenika  07. 09. 2018 г. - 09. 09. 2018 г.
Надпреварата се организира съвместно с Община Враца и се очаква в събитието да вземат участие над 40 състезатели от България, Турция, Сърбия и Германия.
Пистата за GP се изгражда във Врачанския Балкан в близост до пещера Леденика, за класове автомодели off road - нитро и електро. Началото е поставено през 2002 г. като кръг от държавния шампионат на БФАМС.
Откриване на състезанието е на 08.09.2018 г. /събота/ от 18.30 часа.
Програма:
07.09.18г. /петък/  14.00 - 19.00 ч.- тренировки
08.09.18г./събота/ 10.00 - 18.00 ч. - квалификации
09.09.18г./неделя/ 10.00 – 15.00 ч. - финали и награждаване
място: местност „Леденика“ във Врачанския Балкан

Новата учебна година стартира в училището за шампиони


С тържество, в Спортно училище „Св. Климент Охридски“ бе открита новата учебна година. Официален гост на празника бе кметът Калин Каменов.
„Да учите в спортното училище означава да бъде обвързано с резултати и всичко това зависи от Вас. За да направите така, че утре вашите родители, треньори, преподаватели и градът да се гордее с Вас, искайте максимално от себе си и не се плашете от трудностите. Трябва да се стремите към върха! Знам че, можете. Пожелавам Ви винаги да имате желание, да показвате че сте първи! Бъдете шампиони мили момичета и момчета, и честита нова учебна година!“, каза в приветствието си кметът Калин Каменов и допълни, че Община Враца ще продължи дейностите по подобряване на спортната инфраструктура в града, за да имат децата съвременни условия за трениране.
Директорът на СУ „Св. Климент Охридски“ Даниела Велкова пожела на учениците здрава и изпълнена с много медали година.
Възпитаниците на училището за шампиони ще се обучават в специализирани паралелки в 6 вида спорт: лека атлетика, борба, футбол, спортна стрелба, плуване и волейбол.
По повод откриването на учебната 2018/2019 година поздравителен адрес, от името на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, поднесе гл. експерт в Министерството на младежта и спорта - Мария Георгиева.