Бисквитки

петък, 28 септември 2018 г.

Калин Каменов: Историята трябва да бъде познавана такава, каквато се е случила

Кметът на Община Враца Калин Каменов приветства присъстващите на форум на тема Изучаване на комунистическия режим в училище. В своето изказване той подчерта, че българската история не бива да бъде преиначавана и учениците следва да я познават такава, каквато е.
Основен лектор на събитието бе Андрей Ковачев, народен представител от ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент. „Нека младите хора да знаят своята история, за да не бъдат манипулирани“, каза евродепутатът във връзка с изучаването на комунизма в учебната програма.
На лекцията, организирана от основателите на Академията за изучаване на комунистическия режим – Враца - Илиян Нисторов и Румен Петров, присъстваха още Лиляна Друмева, експерт от Министерството на образованието, ученици и преподаватели.

Техническа проверка на сирените за бедствие в Община Враца


На 1 октомври, в 13:00 ч., на територията на Община Враца ще бъде тествана Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и интегрираните към нея Локални системи за оповестяване на населението при бедствия. 
Тренировката на системата включва акустични сигнали и гласови съобщения, които ще се излъчват в 30-километровата зона за неотложни защитни мерки на АЕЦ „Козлодуй“ и в град Враца.
Целта е проверка на техническото състояние на системата, придобитите умения от длъжностите лица за работа с нея, както и обучение на населението за разпознаване на сигналите, излъчвани от акустичните сиренни устройства.


Нова спортна площада бе открита в СУ „Козма Тричков“



В Европейския ден на спорта, в Средно училище „Козма Тричков“ беше открита нова спортна площадка. Официалната лента прерязаха кметът Калин Каменов и директорът на учебното заведение Нели Борчева.
„Пожелавам Ви много успехи и да пазите игрището. Честит празник!“  - каза в приветствието си Каменов и допълни, че ще продължи да помага на училището за подобряване на материалната база и инфраструктурната среда.
Финансирането на дейностите по изграждането на спортното игрище са част от отпуснати от Министерство на образованието целеви средства в  102 527,16 лв. Стойността на изграждането на новото съоръжение е 36 905 лв., а с остатъка от средствата - 65 621 лв. е подменено осветлението в сградата на училището.




На 6 и 7 октомври  вратите на ППМГ “Акад. Иван Ценов” във Враца отново ще бъдат отворени за най-голямото ИТ събитие на северозапада – Code Week Враца, част от Европейската седмица на програмирането. Събитието цели да запознае гражданите на Враца и региона с модерните възможности за работа в най-успешния сектор в България - ИТ.  Това става като ги срещне с професионалисти-практици, работещи в едни от най-големите софтуерни компании и стартъпи в страната, които разказват защо тези специалисти са толкова високо платени, има ли смисъл да се захващаш с това и от къде да започнеш.
Тази година, освен  модули за начинаещи, ще има и работилници за напреднали - Програмиране с Kotlin, Хибридни приложения и Блокчейн. По време на откриването ще има лекции по някои от най-актуалните технологични теми. Друга част от новите модули са - Програмиране за деца на C++ (4-7клас), Управление на софтуерни проекти и въздушна фотография с дронове. Участници могат да бъдат както ученици, така и възрастни. Местата са ограничени и се изисква предварителна регистрация на сайта на събитието http://codeweek.vratsa.net
Присъединете се към фейсбук събитието CodeWeek Враца 2018 https://www.facebook.com/events/279635862645767/ , за да намерите допълнителна информация за всеки един от модулите и лекторите.
Откриването ще бъде в събота от 9:00 в Градската концертна зала, а работилниците ще се проведат в сградата на ППМГ “Акад. Иван Ценов”.  Модулите, на които можете да се запишете са:





Любезни домакини на Code Week отново са ППМГ “Акад. Иван Ценов” . Събитието се осъществява с подкрепата на Фондация “Америка за България” която активно подпомага инициативи, насочени към създаването на възможности за работа и образование на младите хора в България. Спонсори на събитието са софтуерните компании Experian, Accedia и Inveitix.


четвъртък, 27 септември 2018 г.

Враца – пример за иновативна община


            В рамките на Национален форум за споделяне на добри практики бе представен опитът на Община Враца в две направления – управление на човешките ресурси и системата за видеонаблюдение.
            Интерактивният продукт „От иновации към промяна – опитът на Община Враца“ представи д-р Вероника Стоилова – консултант проекти в местната администрация. „С цел постигане на по-добри резултати в дейността на експертите, през последната година се проведоха изследвания за мотивацията на служителите в Община Враца. Направените анализи и препоръки допринесоха за превръщането на администрацията в прозрачен орган на местно самоуправление, а експертите – в мотивирани хора, активно участващи в разрешаването на проблемите на гражданите.“ – заяви Стоилова по време на презентацията.
            Второто иновативно направление, с което беше представена Община Враца е системата за видеонаблюдение. Представителите на други общини от страната се запознаха с внедрения софтуер, с 36 камери, който гарантира обществения ред. „Желанието на кмета Калин Каменов е видеонаблюдението във Враца да се разширява, като бъдат обхванати не само ключови кръстовища и обекти в града, но и 22-те населени места в общината. Амбицията на управленския екип е Враца да се превърне в „умен“ и модерен град, с безопасна и комфортна за живущите градска среда.“ – допълни Вероника Стоилова.
            На националния форум бяха представени нововъведения и на други администрации в България. Участниците дискутираха Стратегията за иновации и добро управление, съвместно с представители на Съвета на Европа.
            Двудневният семинар ще продължи с обсъждане на Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво в България.
            Форумът, който се провежда в град Поморие, е организиран от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В дискусиите участват представители на общини от цялата страна, администрация на Министерски съвет, министерства, областни управители, както и членове на националното сдружение на общините в България.



С пъстър концерт, Центърът за работа с деца отпразнува 65 години


Заместник-кметът Петя Долапчиева бе официален гост на концерта по повод 65-ата годишнина от създаването на Центъра за подкрепа и личностно развитие „Център за работа с деца“ /ЦПЛР/, град Враца.
По повод празника, заместник-кметът Петя Долапчиева поднесе приветствие към присъстващите и връчи на директора на културната институция – Лилия Стоева поздравителен адрес от името на кмета на Община Враца Калин Каменов. „Изразявам своето уважение пред Вашата изключителна дейност и Ви поздравявам за усилията и професионализма, които влагате в обучението на децата. Продължавайте да развивате техните таланти и възпитавайте младите хора в любов към танцовото и музикално изкуство. Честит празник!“ – се казва в поздравителния адрес.
Тържеството, по повод бележитата годишнина   , продължи с много танци и песни, представени от талантливите  възпитаници на Центъра.
„Центърът за работа с деца“ е създаден на 1 септември 1953 година и се утвърждава като институция със собствен имидж в системата на предучилищното и училищно образование в Община Враца.
В момента в културния център се обучават около 500 деца в профили: музикално, танцово, изобразително и приложно изкуство, индивидуални спортове, функционират школи по народни и спортни танци; зумба; вокално пеене; мажоретен състав; ритмична гимнастика; духов оркестър, Кариерно ориентиране и консултиране, клубове по изпълнителско майсторство, плуване и борба.

Ученици и студенти се докоснаха до историята на Враца


Над 60 участници се включиха в туристическия поход до историческата местност „Градище“, с който бе отбелязан Световният ден на туризма – 27 септември.
В прехода участваха ученици от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, Професионалната техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“, Професионалната гимназия „Димитраки Хаджитошин”, студенти от филиала на Великотърновския университет, както и представители от клуб „Туристи ветерани” – гр. Враца.
На  археологическия обект, който се намира в близост до прохода „Вратцата“, доц. д-р Нарцис Торбов представи пред участниците беседа за проучванията, които се провеждат и откритите древни артефакти в местността „Градище“.

сряда, 26 септември 2018 г.

Училища ЕВРОПА раздаде сертификати на Кеймбридж


Заместник-кметът Петя Долапчиева бе официален гост на церемонията на Училища ЕВРОПА, на която бяха раздадени сертификати на Кеймбридж. Заедно с Боян Савчев, ръководител на Център BG015 ECET - Europe Schools за изпитите на Cambridge English Language Assessment при Университета Кеймбридж, тя връчи престижните езикови квалификации на 17 възпитаници на школата.
На тържеството, което се проведе в двора на Етнографско-възрожденския комплекс, присъстваха още Владимир Христов – управител на верига Училища ЕВРОПА, Мариела Григорова - управител на Център за езиково обучение и професионално обучение Европа – Враца, директори на учебни заведения и родители.

С поход до антична Враца ще отбележим Световния ден на туризма


        С разходка до античната местност „Градище“, Враца ще отбележи Световния ден на туризма - 27 септември. Туристическият поход, с който участниците ще се докоснат до историческото минало на града, е организиран от Община Враца, Дирекция Природен парк „Врачански Балкан” и Природозащитен център „Натура“.
На археологическия обект, който се намира в близост до прохода „Вратцата“, доц. д-р Нарцис Торбов ще изнесе беседа запровеждащите се проучвания и откритите интересни находки в местността.
        Сборният пункт, откъдето ще стартира походът е Природозащитен център „Натура”, а часът на тръгване – 09:30 часа. Експерти от Дирекция на ПП „Врачански Балкан” щезапознаят участниците с различните пещерни образувания, редките растителни и животински видове, обитаващи Врачанския Балкан.
        Преходът е безплатен, а за всеки един участник ще има изненада.
        Към момента над 60 участници /ученици/ от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство,Професионалната техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“ и Професионалната гимназия „Димитраки Хаджитошин” са заявили участие в похода. В туристическата разходка ще се включат  и ветераните от клуб „Туристи ветерани” – гр. Враца.
Във връзка със Световния ден на туризма, кметът Калин Каменов изпрати поздравителни адреси на всички хотелиери в Община Враца, на служителите в Дирекция Природен парк „Врачански Балкан”, на Общинско предприятие „Спорт и туризъм”, на Регионален исторически музей - Враца и на клуба на туристите ветерани.
За поредна година, в навечерието на Световния ден на туризма, Община Враца отчита ръст на реализираните нощувки в местата за настаняване, като броят им от началото на годината до края на месец август е 43 631. През 2018 г. в Община Враца сакатегоризирани и три нови места за настаняване, с обща леглова база - 72 легла.
Нарастване на туристите отчита и Регионалния исторически музей. За периода, културната институция е посетена от 12 842 гости, от тях 756 са чужденци.
От началото на 2018 г. природната забележителност - пещера „Леденика“ е посетена от 28 495 туристи.

вторник, 25 септември 2018 г.

Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, днес 26.09.2018г. водоподаването ще бъде спряно от 09:00ч до 17:00ч в района на бул.”Христо Ботев” в участъка между ул."Бенковски" до ул."Лукашов" и ул.”Антим I” в участъка между бул.”Хр. Ботев” и ул.”Петропавловска”.
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

Петя Аврамова награди най - активните читатели в кампанията „Книгата – мой приятел“


        За трета поредна година, обявената от областния координатор на ПП ГЕРБ – Враца инж. Петя Аврамова Кампания „Книгата - мой приятел“ печели привърженици в училищна възраст. Днес най-активните читатели получиха своите заслужени награди.
         „Радвам се, че инициативата, която започнахме заедно с Регионална библиотека  „Христо Ботев“ – Враца преди три години стана традиция. Учениците, които участват в нея, имат допълнителен стимул да четат книги. Благодаря на целия екип на библиотеката за тяхната всеотдайност и ентусиазъм, с които привличат все повече читатели. На всички деца желая да бъдат любознателни, четящи, трудолюбиви, упорити и да следват мечтите си“, каза при откриването на събитието инж. Петя Аврамова.
         Тя връчи наградите на отличените в трите възрастови групи. Учениците получиха грамоти и ваучери за закупуване на книги и учебни помагала на обща стойност 660 лв.
         Най-активните читатели за лято 2018, класирани на първо място във всяка една от възрастовите групи са Валерия Петрова на 7 години с 29 прочетени книги, Изабела Бойчева, 12 г. с 31 прочетени книги и Ивет Ненкова, ученичка в СУ „Козма Тричков” на 18 г. с 31 прочетени книги. Тримата получиха ваучери за закупуване на книги и учебни помагала, всеки на стойност по 100 лева. За второ място бяха връчени три награди по 70 лева, а ваучерите за трето място са на стойност по 50 лева. 
         Директорът на РБ „Христо Ботев” – Враца Силвия Врачовска благодари на учениците и на Петя Аврамова за полезната и интересна инициатива, чрез която са отличени четящите деца.
         „Щастливи сме, че всяка година, благодарение на инициативата „Книгата – мой приятел“ имаме възможност да поощрим най-активните ученици, читатели на библиотеката. Благодаря на инж. Аврамова и наистина съм радостна, че тази кампания стана традиционна“, заяви Силвия Врачовска.
         Награждаването завърши с изненада за децата, техните родители и екипа на библиотеката– торта с формата на книга.



Врачанските ММА бойци с медали от държавно първенство .


Трима състезателя на врачанският „Боен клуб Сила“ взеха участие на провелото се на 22-23септември държавно първенство по ММА в столичната сала София . На него бойци от 17 клуба се бориха за квоти за престоящото Европейско първенство за  възрастовите групи момчета,кадети и юнуши  на което България ще е домакин. Надпреварата ще се проведе на 20-21 октомври в Арена Шумен . Във възрастовите групи мъже и жени се бориха за квоти за Световно първенство ,което ще се проведе в края на годината в Бахрейн.
Цветомир Тодоров  след благосклонен за него жребии бе изпратен директно на финала, на който 61 килограмовата юнуша  на „Боен клуб Сила „се представи блестящо и за 1,40мин. Успя да откаже противника си . Така Тодоров грабна квотата за предстоящият турнир ,на което ще се бори за Европеиска титла.
Николай Цветков който е най-младият състезател на „Боен клуб Сила“ също се окичи с златото след две зрелищни срещи на който се представи блестящо ,това  го нарежда на първо място при момчетата в категория до 49кг. Той също ще се бори за европейска титла през септември.
Павлин Воденичарски остана на трето място при юнушите в категория до 70кг. В четвърт финалните срещи той бе надигран по точки от опонента си ,но въпреки това ще бъде допуснат до участие на Европейското .
Треньорите на „Боен клуб Сила“ Асен Асенов и Ивайло Русинов са уверени ,че техните бойци ще се представят на предстоящото Европейско първенство по същият начин както в квалификацията. След кратка почивка състезателите ще започнат нов подготвителен режим за да се изправят срещу опонентите си в максимално добра форма.
  



ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ – ОБЩА КАУЗА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И БИЗНЕСА В ОБЛАСТ ВРАЦА
Най-важната тема на обществено-икономическия живот в област Враца, свързана с подготовката на кадрите от средните училища, като основен ресурс за развитие, устойчивост и удовлетворяване потребностите на бизнеса бе представена днес в Областна администрация - Враца.
В пресконференцията участваха представители на всички страни, активно работещи за професионалното образование и въвеждането на дуалното обучение – на регионалната и местни власти, на държавните звена, на професионалните гимназии, на работодателските организации и работодателите.
В обръщението си към медиите областният управител Малина Николова изрази увереността си чрез тях посланията, резултатите и основните проблеми в работата на властите и институциите за възстановяване основите на професионалното образование чрез нов, перспективен подход, отговарящ на изискванията на областната икономика и реалната среда за създаване на работни места за средните кадри да достигнат до цялата общественост.
„Съвместната работа на институциите и работодателите, днес дава безспорни резултати и гарантира успеха на професионалното образование в област Враца в следващите години“, сподели Малина Николова.
Постиженията и предизвикателствата пред професионалното образование представи Галина Евденова – началник на Регионално управление на образованието – Враца.
„Успешно е реализиран Държавният план-прием за учебната 2018/2019 година в област Враца. Променено е съотношението между броя на учениците - 941, които ще се обучават по професии – 66 % в 41 паралелки, спрямо броя на учениците - 492, които ще се обучават по профили – 34 % в 21 паралелки. Закритите паралелки, след реализирания прием са четири в общините Борован, Враца и Мизия, факт, който бележи сериозен успех, спрямо предходни години и свидетелства за балансиран Държавен план-прием. Паралелките, в които стартира дуална форма на обучение за новата учебна година са по специалностите „машини и системи с ЦПУ“, „приложно програмиране“, „строителство и архитектура“, „дограма и стъклопоставяне“, „производство и преработка на мляко и млечни продукти“ в община Враца, „електрообзавеждане на железопътна техника“ в община Мездра и „конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“ в община Бяла Слатина. Фирмите, които са сключили споразумения с професионалните гимназии за дуална форма на обучение от въвеждането й преди 3 учебни години са 50“, това отчете Галина Евденова.
„Началото на тази учебна година поставя началото и на най-важния етап от въвеждането на дуалната форма на обучение. Учениците в единадесети клас за първи път ще се обучават и работят в реална работна среда, с трудов договор и възнаграждение на работни места, определени от техните работодатели. Това са учениците от Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство – Враца и Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин“ – Враца. Подготовката на този процес ни изправи пред редица предизвикателства, които съвместно с училищата и работодателите трябваше да решаваме, преди сключването на трудовите договори. За първи път в страната, тук във Враца, по дуалната система ще се подготвят кадри по професията „строител“, специалност „вътрешни облицовки и настилки“, характеризираща се с дейности, извършвани при изменящи се условия. Наложи се съвместно да трасираме пътя, по който това ще се случи и проведохме среща с представители на Министерство на образованието, Министерство на труда и социалната политика, Главна инспекция по труда, Строителната камара в България за уточняване на редица въпроси, за които прилагането на действащата нормативна уредба не дава пълнота. Направихме предложения до министъра на образованието и науката за допълнения в Наредбата за дуална система на обучение и учебния план за професии, включващи дейности, извършвани при изменящи се условия, каквато е строителството. Заедно с кмета Калин Каменов ще внесем проектно предложение по „Красива България“ за осигуряване на строителен обект, в който учениците ще работят. С г-жа Евденова предложихме на МОН и въвеждането на нова Национална програма за подпомагане на дуалната система на обучение, комплексно решаваща и обезпечаваща ученето чрез работа за солидарно финансиране от държавата и работодателите на учебно-производствени бази, квалификация на учителите и наставниците от предприятията, трудовите възнаграждения и осигурителните плащания на учителите, наставниците и учениците, транспортните разходи и застраховките. С министъра на труда и социалната политика водихме преговори в Мярката за насърчаване на разкриването на работни места за обучение чрез работа за възрастни по чл. 46а от Закона за насърчаване на заетостта да се даде възможност за използване на свободния финансов ресурс и за учениците и наставниците в дуална форма на обучение“, представи предприетите мерки областният управител.
Представителите на работодателските организации и бизнеса изказаха удовлетвореността си от съвместната работа с институциите и акцентираха, че постигнатите резултати не са основание за намаляване темповете на работа за утвърждаване на професионалното образование в следващите години.
Директорите на професионални гимназии споделиха опита си, натрупан при създаване на организация за въвеждане дуалната форма на обучение.

Община Враца с кампания за разделно събиране на отпадъци


            От утре, 26 септември /сряда/, Община Враца стартира кампанията „Акция – Хартия“, насочена към насърчаване на разделното събиране на отпадъци. В рамките на инициативата екипи на ОП „БКС“ – Враца ще събират хартия, картон и други производни отпадъци от търговските обекти в града и ще  се предават в пункт за рециклируеми материали.
            С получените средства от отпадъците ще бъдат закупени дървета и декоративна растителност, които да се използват от гражданите за озеленяване на междублоковите пространства или пред съответния търговски обект.
            С цел постигане на максимални резултати от „Акция – Хартия“ и изготвяне на график за събиране на хартиените отпадъци, собствениците на търговски и производствени обекти могат да подадат заявка за присъединяване в кампанията до 3 октомври /сряда/, на електронната поща: prvratsa@gmail.com.  В заявлението трябва да бъде посочен адресът на обекта. След изтичане на крайния срок за подаване на заявки, ще бъде изготвен график за събиране на рециклируемите отпадъци.
Еко кампанията на Община Враца и ОП „БКС“ ще продължи един месец.

Откриха паметен знак за жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.


Кметът Калин Каменов присъства на откриването на паметен знак на почит и поклон пред загиналите в наводнението на 1 май 1966 г. Постаментът се намира в близост до Природозащитен център „Натура“, а идеята за неговото реализиране е на инициативен комитет „Памет за Враца“.
В рамките на церемонията, кметът приветства всички участвали в осъществяването на проекта, чрез който врачани почитат паметта на жертвите от голямата трагедия преди 52 години.
„Искам да благодаря на инициативния комитет за активната дейност и успешно реализираната цел. Вярвам, че тази плоча ще съхрани спомена за случилото се преди повече от половин век. Дълбок поклон пред загиналите наши съграждани в инцидента от 1-ви май 1966 година.“ – каза Калин Каменов при откриването на паметния знак.
На откриването присъстваха още председателят на инициативния комитет „Памет за Враца“ проф. Ангел Кунов, общински съветници, близки на загиналите в злополучния инцидент и общественици.
С дълбок поклон пред паметния знак бяха поднесени венци и цветя.