Бисквитки

петък, 8 март 2013 г.

Крими хроника

На 07.03.2013 г., служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при ОД МВР Враца, проведоха СПО в гр. Бяла Слатина, по линия „наркотици”. В къща на ул. „Янко Сакъзов” е открита работеща лаборатория за отглеждане на растения от рода на конопа. В помещението имало инсталация с три трансформатора захранващи кварцови лампи и електронен термометър. Намерени са 59 броя саксии с растения с височина 20 – 60 см., които при извършения полеви наркотест реагират на „канабис”. Отрита и иззета е и суха листна маса, като общото иззето тегло е 5.600 кг. Собственик на къщата е лицето Я.Е./35г./. Образувано е дознание за престъпление по чл.354а, ал.1 от НК и по чл.354в, ал.1 от НК.
На 06.03.2013г., в необитаема къща в село с.Баница е възникнал пожар, който унищожил около 40 кв.м. от покривната констукция. Огънят е потушен от служители на РСПБЗН-Враца. На 07.03.2013г. е извършен допълнителен оглед, от който е станало ясно, че къщата не е прикачена към ел. преносната мрежа. Образувано е дознание.
След ОИМ за разбит автомат за кафе на ул.”Максим Горки” в гр. Враца, извършено на 12.02.2013г., е установено, че извършители са две лица на възраст 13г. и 19г. от гр. Враца. В хода на разследването е установено, че същите лица са разбили и автомат за кафе на бул.”Демокрация”.
След ОИМ и ПСД по сигнал за кражба на 10 бали сено от люцерна, извършена на 11.02.2012г., от частен имот в село Пудрия, е установено, че извършител е лицето Д.Б./18г./ от същото село.
На 07.03.2013г., в 22.30ч. в гр.Враца, при проверка на лек автомобил „Шкода”, управляван от С.И./39г./ от гр. Враца е установено, че водача е употребил алкохол- 2,24 промила . По случая в РУП -Враца е образувано БП.
След ОИМ за кражба на две медни пръскачки от къща в с. Соколаре , извършена на 06/07.03.2013г., е установено, че кражбата е извършена от Д.Б./26г./ и Р.А./25г./ от същото село.
Kъм 18.30 ч. в землището на с.Борован, служители на УП-Борован задържали в момент на извършване на кражба чрез изкопаване на телефонен кабел, лицата И.К./21г./ и Д.Ц./29г./ от с.Бутан, криминално проявени и осъждани, които направили опит да откраднат 60 метра кабел. Образувано е дознание.
B 07:30 ч. в РУП- Мездра е постъпил сигнал от филиала за спешна медицинска помощ- гр. Мездра, че при тях е дошъл мъж, който с брадва заплашил медицинските лица и персонала,обиждал ги е и нанесъл удари по вратите. Изпратеният на мястото полицейски екип задържал лицето Р.Ц./20г./ -осъждан за притежание на наркотични вещества, кражби и телесни повреди. Образувано е БП.
По време на специализирана полицейска проверка в село Остров, в къщата на Р.Х./36г./, са намерени и иззети 10.600 кг. тютюн без български акцизен бандерол. 
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


четвъртък, 7 март 2013 г.

Поздравление от МБАЛ „Христо Ботев” АД Враца

Скъпи дами, съпруги, майки, колеги,

Пожелавам ви здраве, професионални успехи и лично щастие. В този мартенски ден ние, мъжете, се прекланяме пред Вас и Вашия професионализъм, пред уюта и топлината, която ни давате, пред всеотдайните грижи и пред изкуството да бъдете красиви и усмихнати жени.

Бъдете обичани и благословени, горди и уверени в себе си!

Честит празник!

Изп. Директор на

МБАЛ „Христо Ботев” АД:

Орлин Цветков


Поздрав от кмета на Враца

Скъпи жени от община Враца, 8 март е само още един повод да засвидетелстваме нашето уважение и признателност!
Най-сърдечно ви желая всяка от вас да запази своята неповторимост и очарование! 
Бъдете любовта и вдъхновението, без които животът е невъзможен! 
Честит празник!

Инж. Николай Иванов,
кмет на община Враца


Общинска комисия прие програма за закрила на децата


Общинска програма за закрила на детето за 2013 г. бе приета на днешното заседание на междуинституционалната комисия за детето. Председател на комисията е заместник кметът Светозар Луканов, а в заседанието взеха участие също членовете на комисията Нели Стоянова – директор на дирекция „Социално подпомагане” - Враца, представителите на дирекция „Здравни и социални дейности” в общинската администрация Силвия Първановска, Стефка Мерджанкова и Емилия Николаева, д-р Анета Ставрова – директор на РЗИ, Емил Данов - инспектор в детската педагогическа стая в РУП, Незабравка Костова – началник отдел „Закрила на детето” в Дирекция „Социално подпомагане”, Анита Иванова – директор на ДДЛРГ „Асен Златаров” и Тихомир Опров – председател на „Туристическо сдружение „Приказка”.
Приоритетните направления, върху които ще се работи през годината, са шест. Първият е намаляване на детската бедност и създаване на условия за социалното включване на децата. Приоритети ще бъдат също осигуряването на равен достъп до качествено образование и предучилищна подготовка на децата, и подобряване на тяхното здраве. В програмата е записана и защита на децата от всякакви форми на злоупотреба, насилие и експлоатация. Ще се работи и върху създаването на механизми децата да вземат дейно участие в политиките, свързани с тяхната социална интеграция. Ще се насърчава участието им в различни инициативи за свободното време и развитие на техните творчески способности. Програмата ще бъде разгледана и гласувана на предстоящото редовно заседание на общинския съвет, което ще се проведе на 26 март.


Oбществен съвет прие годишен план за социалните услуги


 На първото за годината общо заседание Общественият съвет по социални дейности, с председател заместник кметът Светозар Луканов, бе приет годишен план за развитие на социалните услуги в община Враца през 2014 г. Обсъжданията и допълненията по плана са правени в продължение на месец. Планът включва продължаване на процеса на деинституционализация на децата от Дома за младежи с умствени увреждания в с. Три кладенци и ДДЛРГ „Асен Златаров”. Предвижда се намаляване на капацитета на двете социални заведения и разкриване към тях на преходни и защитени жилища. Община Враца ще продължи да реализира социални услуги, които са необходими на гражданите чрез Дома за деца, лишени от родителски грижи, Дома за младежи с увреждания, Звеното „Майка и бебе”, Дома за стари хора. И през 2014 г. ще функционира социалният патронаж, който вече ще обслужва със 150 души повече, така от услугата ще се възползват 350 жители на общината. Ще продължи и успешната дейност по обучението на приемните родители, които само за година станаха 35 семейства. С по 10 места ще бъде увеличен капацитетът на Дома за стари хора във Враца и в Центъра за обществена подкрепа. Още 20 деца с увреждания ще могат да посещават специализирания център „Зорница”. От 1 април стартира проектът „Помощ в дома”, по който 35 служители на общинското предприятие „Социални дейности” ще предоставят помощ на 60 души. В годишния план влизат и нови социални услуги. Такива се очаква да бъдат предоставяни чрез новооткрити центрове за временно настаняване на лица с психически проблеми и на хора в риск, а също чрез кризисен център за деца в риск. „Всички социални дейности в плана са необходими и са в помощ на хората. Надявам се те да бъдат приети на предстоящото редовно заседание на общинския съвет на 26 март” – обобщи зам.-кметът Луканов.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Честит 8 март!

Водоснабдяване и Канализация“ ООД гр. Враца
Поздравява своите служителки и клиентки от област Враца и всички дами с
Международния ден на жената 8 март!


Като Ви благодарим за добротата, за нежността и красотата,

с която дарявате всички около себе си, Ви пожелавам да бъдете здрави,

да имате повече радост и усмивки в живота си

и винаги да бъдете обградени от любов и топлина!

Ангел Престойски
Управител
ВиК ООД гр. Враца


Кмет се срещна с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие

Снимка Община Враца
Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес направи работна среща с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие. Негови гости бяха Даниел Берг – директор за България на банката и Илия Кардашлиев – завеждащ сектор „Общинска инфраструктура и околна среда” в ЕБВР. Гостите представиха банката и нейния опит в работата с българските общини по големи инфраструктурни проекти. Те приветстваха намеренията Община Враца да работи с фонд „ФЛАГ” по мостовото и съфинансирането на управляваните от нея европейски проекти. Банката е основната институция, финансираща „ФЛАГ”. Основната тема на разговора бе изпълнението на проекта за водния цикъл на Враца и възможността банката да подпомогне Общината при съфинансирането. След обмен на информация по бюджета на проекта, по неговото текущо изпълнение и други необходими данни, представителите на банката се ангажираха да изпратят на своята централа в Лондон и на Община Враца решението си дали ще се включат в изпълнението на проекта.



B АЕЦ “Козлодуй” се проведе международен семинар



 В АЕЦ “Козлодуй” се проведе международен семинар, организиран от Московския център на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO – МЦ). Темата бе “Оценка на ефективността на анализа на използването на експлоатационния опит и коригиращите мероприятия. Оценка на ефективността на коригиращите мероприятия от изпълнение на препоръките на SOER1”. Семинарът бе открит от заместник изпълнителния директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД Александър Николов.
В работата на тридневния форум участваха 25 експерти от WANO – МЦ, от научни институти, компании от ядрената индустрия и атомни централи от Русия, Украйна, Иран, Чехия и Словакия. Участие взеха и специалисти от българската АЕЦ – от отдел “Ядрена безопасност и радиационна защита” в управление “Безопасност”; от “Производствено-технически отдел” – управление “Експлоатация”; от отдел “Контрол и анализ” в Електропроизводство – 2; от отдел “Подготовка и контрол качеството на ремонта” – направление “Ремонт”.
В първия и втория ден на семинара участниците представиха практиката на своите компании в използването на съобщения за събития със значим експлоатационен опит. Днес – 6 март, бяха обсъдени документи SOER и такива за експлоатационен опит. В рамките на програмата експертите направиха обход на командната и на машинната зала на 1000-мегаватовия пети блок.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
1SOER – (Significant Operating Experience Report) – съобщения за събития със значим експлоатационен опит. Това са съобщения, обединяващи няколко значими подобни събития от различни централи, по които Централната група по анализ на експлоатационния опит OECT към WANO извършва задълбочен анализ на причините заедно с представители на централите. В резултат на съвместната работа се издава общ документ, съдържащ препоръки, чието изпълнение се проверява по време на партньорските проверки (Peer Review).



С Ъ О Б Щ Е Н И Е


“Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че поради отстраняване на авария в ж.к. „Дъбника“ в гр. Враца, днес, 07.03.2013г водоподаването ще бъде спряно до 15:00 часа в блокове № 21, № 22, № 121, № 122, № 123 и № 124.



ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

Д-р Янко Здравков: Центърът за клетъчна терапия във Враца ще помогне на много хора и ще съживи Северозапада


В началото на тази седмица електронното издание на в. „24 часа“ публикува информация на Валери Ведов за планираното изграждане на нов, иновативен център за клетъчна терапия във Враца. Предлагаме ви част статията..

Инициатор на проекта, който ще привличе най-добрите специалисти от световноизвестната болница „Хадаса“ в Израел, е д-р Янко Здравков.

Според д-р Здравков изграждането на новата клиника може да започне още тази година. Собствениците на „Хадаса“ са изразили готовност да изградят във Враца свой клон и изцяло да го оборудват с необходимата апаратура.

Създаването на център за лечение чрез стволови клетки у нас ще помогне на много пациенти, на които сега се налага да търсят помощ в чужбина. Вбъдеще врачани могат да очакват и осигуряване на нови работни места, свързани с изграждането на новата клиника. По този начин ще могат да се привлекат и пациенти от цяла Европа, а развитието на здравния туризъм би съживил целия Северозападен регион, допълва д-р Здравков.

Предвижда се да се създаде пакет за иновативното лечение, който ще се покрива от здравната каса. Към момента лечението на един онкоболен в болницата „Хадаса“ в Израел струва между 30 и 100 хил. лв. Според д-р Здравков у нас в един бъдещ център лечението ще е два пъти по-евтино.

Благодарение на усилията на д-р Здравков през лятото на миналата година проф. Реувен Ор, шеф на клиниката за трансплантация на стволови клетки в „Хадаса“, беше на специално посещение във Враца. Още тогава проф. Ор видя в града добри възможности за изграждането на подобна клиника и привличането на пациенти от цяла Европа.

Миналия месец д-р Здравков и Симха Самюел, директор на лабораторията за обработка на стволови клетки в „Хадаса“, направиха оглед на сградния фонд на здравните заведения в града и се спряха на няколко подходящи места. Предстои да се реши дали за клиниката за стволово лечение ще се използва някоя от съществуващите сгради във Враца или ще бъде изградена изцяло нова. Според проф. Шимон Славин, също посетил България от клиниката „Хадаса“, преоборудването на някой от съществуващите в града медицински центрове значително ще ускори проекта.

Сега от екипа на „Хадаса“ се очаква писмено предложение до българското Министерство на здравеопазването и до община Враца. След като предложението бъде одобрено, ще започне изготвянето на инвестиционния проект и получаването на лиценз.




Крими хроника


На 03.03.2013г., в 16:30 часа, в РУП-Мездра е получено съобщение, че служители от дежурния екип в ФСМП-Мездра са установили липса на ключ от метален барабан, в който се съхраняват кръвни проби за алкохол. Установено е, че липсва кръвната проба на лицето П.Л./22г./ от гр.Мездра, което на 03.03.2013г. около 02:00ч. в гр.Мездра, отказало да бъде изпробвано за алкохол с техническо средство, след като полицейски екип спрял за проверка управлявания от него лек автомобил „Ровър”. След ОИМ и ПСД служители на РУП-Мездра са установили, че кръвната проба е взета от съхраняваното място от лицето Т.Т./66г./- баща на водача, който работи като лекар към ЦСМП-Мездра, но през въпросния ден не е бил на работа. Т.Т. е изхвърлил шишето с кръвната проба и ключа за металния барабан, в контейнер за разделно събиране на стъклени отпадъци на улица в гр. Мездра. Т.Т. е задържан за срок от 24 часа. Материалите по случая са изпратени в прокуратурата. Образувано е дознание.
След ОИМ и ПСД за кражба на монетник и неустановено количество монети от уличен автомат за кафе в гр. Враца, извършена на 12.10.2012г., е установено, че извършители са лицата: Н.Н./16г./ и М.К./15г./ от гр. Враца.
След ОИМ и ПСД за кражба на 25 литра домашна ракия от къща в село Паволче, извършена на 02.02.13г. е установено, че извършител е Н.Н./38г./ от гр. Враца, криминално проявен и осъждан за кражби. В хода на разследването е установено, че същото лице, на 11.02.2013г., откраднало пет зайци от друг частен дом в същото село.
В РУП-Б.Слатина е получено съобщение от тел.112, че лице извършва кражба на тротоарни плочки в района на не функционираща бензиностанция в гр.Б.Слатина. Изпратеният полицейски екип задържал лицето П.П./56г./ от гр.Б.Слатина, който вече бил натоварил в лекия си автомобил 21 мозаечно-мраморни плочки с размери 40Х40 см. Образувано е БП.
На 06.03.13г., в с. Гложене, при проверка на лек автомобил „Дачия” ,управляван от Л.К./44г./ от с. Косталево, е установено, че водача е употребил алкохол- 0,61 промила.
За времето от 18.00ч. до 22.00ч. на 06.02.2013г., на територията на гр.Криводол и с.Пудрия е проведена полицейска операция с цел: осигуряване на добър обществен ред, контрол на неправомерно паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места и доказване на извършени престъпления на територията на УП -Криводол.
За времето от 21.00ч. на 06.03.2013г., до 01.00ч на 07.03.2013г., на територията на с.Бели Извор, с.Лиляче и с.Власатица е проведена полицейска операция с цел: осигуряване на добър обществен ред, противодействие на битовата престъпност, кражба на животни от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид .
За времето от 22.00ч. на 06.03.2013г., до 04.00ч. на 07.03.2013г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО с цел: противодействие на битовата престъпност и повишаване на сигурността в малките населени места на територията на РУП-Оряхово. Проверени са питейни заведения и леки автомобили.Съставен е един акт по ЗДвП.

 Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С “ШКОДА JS A.S.”

В атомната електроцентрала беше подписано споразумение между “АЕЦ Козлодуй” ЕАД и “Шкода JS a.s.” за сътрудничество и за обмяна на научен и технически опит в областта на модернизацията и реконструкцията, както и на техническото обслужване и ремонт на блокове с реактори ВВЕР-1000. Целта е достигане на научни и технически резултати за повишаване на надеждната и безопасна експлоатация на блокове ВВЕР-1000 чрез обединяване на опита на двете организации в областта на ядрената индустрия. В рамките на сътрудничеството ще се реализират съвместни проекти, свързани с изпълнението на специфични научно-изследователски дейности в областта на технологичното развитие и с изготвянето на анализи и експертни оценки.
Документът бе подписан по време на работна визита на председателя на управителния съвет и генерален директор на чешката компания Мирослав Фиала. В АЕЦ “Козлодуй” той и придружаващите го лица се срещнаха с Валентин Николов – изпълнителен директор на Дружеството, и с представители на ръководния екип на българската атомна електроцентра

Премиера на врачанския театър

ПРЕДСТАВЯ НА 7 и 8 МАРТ от 19 часа в КАМЕРНА ЗАЛА


Underground
от Христо Бойчев
режисьор Николай Поляков
сценография Кънчо Касабов
Участват: Борислав Сарафанов, Росица Огнянова, Огнян Симеонов, Ивелина Полякова, Делчо Чолаков, Румяна Мерджанска

Премиерата на спектакъла е на 8 март, в петък. В четвъртък – 7 март, е предпремиерното представление

**************************************************************

Когато започнах да пиша тази пиеса бяхме все още братя със Съветския съюз.
Когато я завърших окончателно вече бяхме в Европейския съюз.
Тъй като пиесата има две части, някой може да я тълкува и така:
Първа част – животът ни преди Европейския съюз.
Втора част – животът ни в Европейския съюз.
Каква е разликата между двата съюза?
Съветският съюз, като Съюз на Съветите, ни даваше само съвети.
Затова ние мислехме, че Европейският пък е съюз на Еврото и ще ни дава евра.
Оказа се, че и той дава само съвети.
А българинът казва: „ Акъл не ща, пари ми дай.”
За това става въпрос в тази пиеса.
Христо Бойчев


****************************************************************

Човек може да се шегува с всичко – политика, власт, бунтове, революции... Но най-добре е да прави това с вечните си недостатъци невежество, нахалство, суета, завист, егоизъм, алчност, сребролюбие, високомерие, подозрителност, равнодушие, отмъстителност, безразличие и т.н. и т.н... Чувствителният човек може да се шегува дори със смъртта. Смехът я прави някак по-разбираема. Всъщност, шегувайки се с нея, по-разбираема става загадката, наречена живот. Христо Бойчев е забелязал това и с неподражаемото си чувство за хумор ни разказва една история на границата между съня и реалността. Ако обичате терапията смях, гледайте UNDERGROUND в ДКТ Враца.
Николай Поляков


сряда, 6 март 2013 г.

Поздравление от МБАЛ „Христо Ботев” АД Враца

Скъпи дами, съпруги, майки, колеги,

Пожелавам ви здраве, професионални успехи и лично щастие. В този мартенски ден ние, мъжете, се прекланяме пред Вас и Вашия професионализъм, пред уюта и топлината, която ни давате, пред всеотдайните грижи и пред изкуството да бъдете красиви и усмихнати жени.

Бъдете обичани и благословени, горди и уверени в себе си!

Честит празник!

Изп. Директор на

МБАЛ „Христо Ботев” АД:

Орлин Цветков



ВРАЧАНСКИТЕ ПОЛИЦАИ С ТОЧНА СТРЕЛБА

В чест на Националния празник 3-ти март в гр.Бургас се проведе традиционния Републикански турнир по стрелба „ Освобождение за служители от МВР. Надпреварата бе с голямокалибрен пистолет.
В индивидуалната стрелба врачанските полицаи при мъжете Ивайло Флоров и при жените Катя Василева влязоха във финалите, но малко не им достина да спечелят бронзови медали, като и двамата завършиха на четвърто място.
В отборната надпревара женския отбор в състав Катя Василева и Десислава Иванова останаха на четвърто място, като шампионската титла стана притежание на Академия на МВР, пред отборите на ОД на МВР Силистра и ОД на МВР Пловдив. При мъжете Николай Милушев и Йордан Ценов се класира на пето място , а победители станаха стрелците от СДВР В комплексното отборно класиране стрелците от Спортен клуб „Спартак” при ОД на МВР - Враца спечели сребърната купа и доказаха, че и през тази година врачанските полицаи ще са водещи в стрелбата. Шампиони в комплексното класиране станаха полицаите от ОД на МВР Силистра, а бронзовата купа завоюваха състезателите от ОД на МВР Пловдив.
Следващото състезание е в началото на месец април, когато в Плевен е състезанието в памет на Величко Величков.
Огнян Филипов

ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ ЗА 100 ГОДИШНИНАТА ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА

На 11.03.2013 год. Съюза на офицерите и сержантите от запаса и ВМРО – Враца ще организират факелно шествие, посветено на 100 годишнината от превземането на Одринската крепост и Деня на Българската артилерия. Шествието започва в 18.30 часа от площад „Христо Ботев”, ще премине по бул. „Никола Войводов” и ще достигне до паметника на загиналите във войните 1912-1918 г./”Лъвчето”/.
Турската отбрана на Одринската крепост е добре организирана и се състои от 5 дивизии и 2 самостоятелни полка с общо около 70 000 войници и офицери, 524 оръдия и 20 крепостни картечници. В началото на Балканската война, всички видни военни теоретици и специалисти смятат, че тази крепост е непревземаема. Храбрата Българска армия овладява с ускорена атака Одринска крепост за две денонощия.
Щурмът на Одрин е предшестван от артилерийски обстрел започнал в 13 часа и продължава до 23 часа на 11 март 1913г.
Решителният пробив на източния сектор от крепостта е извършен под командването на ген. Георги Вазов. След близо осемчасов бой всички фортове в Източния сектор - Айвазбаба, Айджиолу, Кестенлик, Куручешме, Йълдъз, Топьолу и Кавказ са превзети. На 13 март Втора българска армия под командването на ген. Никола Иванов влиза в града.
Комендантът на Одринската крепост Шукри Паша, ръководил и потушаването на Преображенското въстание в Странджанско през 1903 година, предава сабята си на генерал-лейтенант Никола Иванов с думите: “Храбростта на българската армия е безподобна. На такава храброст никоя крепост не може да устои”.
Всички врачани, желаещи да отдадат почит пред паметта на загиналите и величието на победата могат да се присъединят!




Крими хроника

След ОИМ по сигнал от 24.02.2013г, че на ул. „Максим Горки”, гр. Враца, неизвестно лице е подпалило шкаф и вещи на терасата на частен дом е установено, че извършител е лицето Ю.М./41г./ от гр. Враца, осъждано за кражби и грабеж.
При проверка на товарен автомобил „Мерцедес”, управляван от А.Ц./52г./ от гр.Враца, служители на УП ”Дъбника” намерили 62 кутии с цигари от различни марки, без български акцизен бандерол.
На 05.03.2012г., в 23:00ч. в гр.Враца, при проверка на лек автомобил „Ауди”, управляван от Н.Р./43-годишна/ от гр. Враца, е установено, че водача е употребил алкохол- 1,93 промила . По случая в РУП -Враца е образувано БП.
В с.Върбешница, служители на РУП-Мездра установяват, че от ел. табло на уличен стълб пред къща обитавана от М.И./25г./, са прокарани кабели по нестандартен начин. В момента, в който полицейските служители започнали проверката, М.И. издърпал кабелите в резултат на което се получило късо съединение и прекъснато ел. захранването на две къщи. За случая е уведомено „ЧЕЗ-Разпределение” ЕООД. Установено е незаконното присъединяване към електроразпределителната мрежа. Образувано  
е дознание.
В РУП-гр.Роман е получен сигнал, че за времето от месец ноември 2012г., до 05.03.2013 г., от къща в село Долна Бешовица , неизвестно лице е извършило кражба на циркуляр за рязане на дърва и микровълнова печка "LG". След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е криминално проявеното лице Ц.П./47г./ от същото село.
На 06.03.13г., в 00:10ч. в РУП-Враца е получено съобщение от тел. 112, че на ул. ”Димитър Йоцов”, гр. Враца, гори лек автомобил „Крайслер Стратус”. Изгоряла е предната част на автомобила. Образувано е дознание.
Регионален говорител на МВР:
 Красимир Василев


Кмет прие преподаватели от пет държави

Учители от Италия, Германия, Естония, Полша и Турция днес бяха гости на кмета на община Враца инж. Николай Иванов. Участниците в делегацията са партньори на врачанското основно училище „Св. св. Кирил и Методий” в проект по програмата „Коменски”. Заедно с 12-те преподаватели във Враца са пристигнали и 25 ученици от петте държави. Пред гостите кметът представи града и общината, природните забележителности в региона и културните прояви, на които Враца е домакин. В срещата участва и зам.-кметът по образование, култура, спорт и туризъм Красимир Богданов.
В рамките на проекта „Доброто образование гарантира добра работа” за седмица гостите ще се запознаят с природните забележителности на Враца, с местния бит и традиции, с организацията на училищния процес в България. Преподавателите и учениците вече са посетили Регионалния исторически музей, Етнографско-възрожденския комплекс и училището-домакин. Днес гостите ще разгледат пещерата Леденика и ще се запознаят с народни обичаи, представени от самодейци от читалището в с. Згориград. Утре момчета и момичета от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” ще покажат на новите си приятели от чужбина какви продукти съдържа българската баница и как се прави.

Врачани ще видят първата новопечатна българска книга


Първата новопечатна българска книга „Кириакодромион сиреч Неделник”, която съдържа проповеди за неделните дни, написани от св. Софроний Врачански, ще могат да видят врачани. Изданието ще бъде изложено във фоайето на Регионалния исторически музей на 11 март, когато ще бъде отбелязана 274-ата годишнината от рождението на св. Софроний. Всички гости на музея в този ден ще получат и цветно копие на една от страниците на „Неделник”-а. В експозицията, подредена за празника, ще бъде показан и препис на „История славянобългарска”, направен от учениците от НУ „Св. Софроний Врачански” в града. В една от залите на музея се съхранява и оригиналният архиерейски служебник, който св. Софроний е ползвал във времето, когато е бил епископ във Враца. Откриването на експозицията е в 11.30 ч. Един час по-рано, пред паметника на св. Софроний Врачански, ще се проведе традиционното тържество за светеца. Училището, носещо неговото име, е предвидило празнична програма, в която влизат също час по родолюбие, обявяване на победителите от училищните конкурси, организирани по този повод, поднасяне на цветя пред барелефа на св. Софроний и шествие до неговия паметник. Финалът на тържествата ще е концерт, който ще започне в 17.30 ч. в градската концертна зала.

Обсъдиха нови идеи за развитието на туризма във Врачанско


Нови идеи в сферата на туризма бяха обсъдени на първото за годината заседание на консултативния съвет по туризма, чийто председател е кметът на Враца инж. Николай Иванов. Съветът включва също зам.-кметът по образование, култура, спорт и туризъм Красимир Богданов, представители на ПП „Врачански Балкан”, Регионалния исторически музей, ТГ „ТЕМП”, Атракционен парк „Приказката”, Туристическо дружество „Веслец”, фирми, работещи в туристическия бранш и експерти по културно-историческо наследство и туризъм в Община Враца. В началото на заседанието зам.-кметът Красимир Богданов направи ретроспекция на дейностите от общинската програма по туризъм, които са изпълнени през 2012 г. „Анализът сочи, че се движим в правилната посока и доказателства за това са повишеният брой на туристите, посетили пещерата „Леденика”, Регионалния исторически музей и Туристическия информационен център, а също увеличението с 19 % на туристите, пренощували в хотелите, къщите за гости и местата за настаняване във Враца през миналата година” – обобщи Богданов. Обсъдени бяха идеи за популяризиране на региона като туристическа дестинация. Част от тях са залегнали в новата общинска програма за развитието на туризма през 2013 г. Такива са създаването на специализиран сайт, който ще представя на едно място възможностите за различните видове туризъм, заедно с интересните фестивали, на които града е домакин и местата за настаняване. Друга добра идея, по която започва работа още през следващата седмица, е създаването на туристически пакет, условно наречен „уикенд във Враца”. В него ще се включва всичко, което гостите на града могат да видят и посетят в рамките на двата почивни дни в седмицата. Предстои обсъждането на възможността да се направи ефектно осветление, което да разкрива красотата на врачанските скали в тъмните часове на денонощието. Експерти от ПП „Врачански Балкан” ще определят къде е възможно да стане това и за какъв период, така че да не се нарушава естествената среда на различните биологични видове в региона. Сред идеите бе и предложението във врачанските училища да се засили професионалната подготовка в сферата на туризма. Общо 50 495 лева са заложени за финансирането на идеите, залегнали в Програмата за развитие на туризма в община Враца за 2013 г., която бе приета единодушно от консултативния съвет. Предстои програмата да бъде обсъдена и гласувана в общинския съвет.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Концерт-подарък ще получат врачанки за 8 март


Врачанки ще могат да се насладят безплатно на концерт от подбрани творби, посветени на нежния пол. Концертът е подарък за дамите от кмета на Враца инж. Николай Иванов, а поводът е Международният ден на жената. Началото на матинето е в 11 ч. на 8 март в градската концертна зала. Ще прозвучат евъргрийни и популярни мелодии от различни епохи. Дамите ще могат да се насладят на тангото от филма „Усещане за жена”, на валс от балета „Лебедово езеро”, музика от операта „Кармен” от Бизе, кан-кан от Офенбах и други любими творби.


вторник, 5 март 2013 г.

УВЕЛИЧАВАТ СЕ ПАРИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ, РАБОТЕЩИ В НАСЕЛЕНИ МЕСТА С НЕБЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ


Увеличават се средствата на общопрактикуващите лекари от врачанска област, работещи в неблагоприятни населени места. През 2013 г. 56 общопрактикуващи лекари ще получат 237 336 или 19 778 месечно за обслужване на пациенти от райони, определени като неблагоприятни. За сравнение през 2012 г. средствата са били 214 488 лв. Към момента медицинските практики в областта, определени като неблагоприятни условия са 49.
Съгласно Методика на НЗОК за 2013 година са определени обективни критерии за разпределение на средствата на общопрактикуващите лекари за работа при неблагоприятни условия. За да бъде включено едно населено място – център на практика с неблагоприятни условия в списъка, то трябва да отговаря на два или повече от посочените критерии:
1. отдалеченост на практиката от други лечебни заведения;
2. трудна достъпност (пресечена местност, лоши пътища);
3. разпръснатост на практиката (амбулатория, обслужваща две или повече населени места);
4. обслужван контингент;
5. екологично замърсен район.
Важни критерии са също и някои характеристики на обслужваното население (практика, която обслужва и домове за медико-социални грижи, както и население с висок процент безработица, или живеещо при неблагоприятни битови условия).
              Заплащането по реда на Методиката се дължи, ако личния лекар обслужва прилежащи села към центъра на практиката. В случаите, когато център на практика с прилежащите села се обслужва от повече от един личен лекар, сумата се определя от директора на РЗОК, пропорционално на броя регистрирани при ОПЛ пациенти от населеното място, определено като център на практика с неблагоприятни условия.
                                                                             РУМЯНА СТЕФАНОВА

Крими хроника


На 04.03.2012г., в РУП-Враца е получено устно съобщение от охранител в ОП „Спорт и туризъм”- Враца, който заяви, че за времето от 04:00ч. до 06.00ч., на 04.03.2013г., от складово помещение е извършена  кражба на 32 броя тежести с различно тегло и лостове за тежести.  Образувано   е дознание.
След ОИМ за кражба на медна тел от скеле на асми, извършена на 17.02.2013г., от вилен имот в землището на село Ослен Криводол,  е установено, че  извършители са криминално проявените  лица: Л.Д./19г./ от гр. Мездра  и 3.Х./24г./ от село Ослен Криводол.
B с. Бутан, при проверка на лицето Г.Б./19г./ от същото село, е  открита  полиетиленова сгъвка съдържаща суха листна маса която полеви наркотест е реагирала на канабис. Образувано   е дознание.
След за кражба на радиатори от необитаема къща  в гр.Оряхово, извършена на 01.03.2013г. е установено, че извършители две лица на възраст 13 г. и 15 г. от гр.Оряхово.
B 19:20ч.  в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от 45-годишна жена от гр.Враца,  живуща гр.Враца, ул.”Райна Княгиня”,  която е заявила, че около 19:15ч. пред къщата  й,  две лица с маски на главите, чрез използване на физическа сила и след като  я напръскали със спрей, отнели две дамски чанти, в които имало: 20 000 лева, два телефона, служебни документи, ключове и документи за автомобили. Образувано   е дознание.

                  
05.03.2013г.                                        Регионален говорител на МВР:
          гр. Враца                                                /Красимир Василев/
                                                                         

Всички влагани инертни материали в проекта за водния цикъл са с контролиран произход


На 28 февруари 2013 г. екип от Звеното за изпълнение на проекта за водния цикъл на Враца, заедно с директора на звеното инж. Марияна Рашева и Инженера по проекта Жоао Перейра направи среща с инж. Валери Илиев – изпълнителнителен директор „Екоинмат” АД – София. Дружеството е производител на инертните материали, който се използват за засипване на изкопите на канализационната мрежа на Етап 1 от проекта за водния цикъл. „Екоинмат” АД – София е със сертифицирана производствена база на гара „Елисейна”. В базата фирмата преработва, сортира и контролира радиоактивността, химическият състав на преработваните стерилни скални маси, които се влагат при засипването на изкопите по проекта за водния цикъл. На срещата изпълнителният директор на дружеството отново представи сертификатите за произвежданата от него и реализирана продукция – нестандартна баластра и пясък, протоколи за химическия им състав и извадка от дневника за дозиметричен контрол. Всички влагани инертни материали по проекта предварително са одобрени и разрешени за използване от Инженера на проекта и имат необходимия сертификат за качество. Същите материали се използват на обектите на „Своге Сушард”, „Дунав мост 2” и новостроящите се ВЕЦ-ове по река Искър. Независимо от това, по нареждане на Инженера, на 27 февруари, са били взети контролни проби от влагания инертен материал във изкопите по водния цикъл на Враца и се чака резултатът от изследването им в сертифицирана лаборатория в София.

В 110 000 лева за театъра влизаха и парите за фестивала на малките театрални форми


 В проекто-бюджета на Община Враца за 2013 г. за съфинансиране на Драматично-кукления театър бяха предложени 110 000 лева. От тях 90 000 лева бяха предвидени като дофинасиране на театъра, какъвто бе и размерът на средствата в същия параграф през 2012 г. Останалите 20 000 лева бяха определени за реализацията на Фестивала на малките театрални форми, съгласно проекта за културен календар за годината. През 2013 г. за първи път, по указания на Министерството на културата, средствата за този фестивал, са в един и същи параграф със средствата за дофинансиране от общинския бюджет. В предходни години средствата за този фестивал са били предвиждани в разходите за дейност „Култура”. На заседанията на постоянните комисии към общинския съвет тази разлика в планирането е разяснена от експерти от общинската администрация.
 Даниела Хитова,
  гл. експерт „Връзки с обществеността

С Ъ О Б Щ Е Н И Е ДО СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ /КУЧЕТА/ В ОБЩИНА ВРАЦА


    Уважаеми собственици на домашни любимци, Община Враца напомня, че крайният срокът за заплащане на годишната такса е до 31 март. Таксата за притежаване на домашен любимец /куче/ е в размер на 12лв.
            След този срок ще се извършват масови проверки и при констатирани нарушения ще се налагат санкции в размер от 50 лв. до 250 лв. на основание „Наредба за реда на придобиване, притежаване и отглеждане на кучета на територията на Община Враца".
            Всяко новопридобито куче трябва да регистрирате до три месеца в общината.
           
Важно е да знаете:
              от такса са освободени:
1. кучета-водачи на инвалиди,
             2. служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка,
3. кучета използвани за опитни цели,
             4. кучета на червения кръст,
5. ловни кучета,
6. кастрирани кучета.
Освободените от такса собственици, не са освободени от подаване на декларация за притежаване на куче.

            Всеки от нас може да помогне в усилията на  Общината за овладяване популацията на безстопанствените кучета.
              
             Ще ни помогнете, ако:
               - Собствениците на домашни любимци декларират своето куче в общината и заплатят съответната такса.
              -  Заведете своя домашен любимец, на ветеринарен преглед, за да сте сигурни за вашето здраве и това на хората и животните около вас.
               - Ако няма да ползвате кучето за разплод, е добре да го кастрирате, за да не допуснете нежелано потомство.
               - Домоуправителите да впишат в домовите книги домашните любимци в своята етажна собственост, изисквайки регистрацията им в Общината.


инж. Николай Иванов
кмет на община Враца