Бисквитки

събота, 7 май 2016 г.

Няма опасност за населението в общините Хайредин и Мизия



Вътрешният министър Румяна Бъчварова беше на място в района  на язовира край село Рогозен, където се запозна  с оперативната обстановка. При разговорите й  с  с областния управител Малина Николова, директора на РСПБЗН Враца комисар Никола Димитров и кметовете на  населените места  в района  тя установи,  че са взети всички необходими мерки по обезопасяване на съоръжението и ситуацията  е овладяна. Работата по укрепване на преливника  ще продължи и през нощта.  С приключването на тези обезопасителни дейности потенциалната опасност за околните населени места отпада.  В неделя ще продължи да заседава   Областният кризисен щаб,  който по искане на вицепремиера  Бъчварова трябва да изготви   цялостен анализ за необходимите допълнителни и превантивни мерки по обезопасяване на язовирите в района,  както и за изпълнението на предписанията на  ГД "Надзор на язовирните стени и съоръженията"  към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Представителите на местната власт изразиха благодарност за бързата и професионална реакция на РСПБЗН-Враца. 


В 20.34 часа на 07.05.2016 г., в Областна администрация – Враца е получена Заповед № РД-311 от 07.05.2016 г. на Кмета на Община Хайредин, с която е въведен в изпълнение Общинския план за защита при бедствия в частта „Наводнения“.
Със Заповед № 14-24 от 07.05.2016 г.  на Областния управител на Област Враца е обявено бедствено положение в общините Хайредин и Мизия, считано от 21.00 часа на 07.05.2016 г. до 21.00 часа на 09.05.2016 г.
Бедственото положение е обявено предвид преливането на язовири Рогозен – 1 и Бързина, вследствие на обилните валежи от дъжд.
Уведомени са кметовете на общините Хайредин и Мизия, както и кметовете на кметства, да предприемат мерки за защита на населението.
Към момента, по информация на оперативния дежурен в Областния съвет по сигурност, няма пряка опасност за населението.
Напомняме на гражданите на Област Враца, при необходимост да се обаждат на единния европейски номер 112, за да могат компетентните органи да оказват необходимото съдействие.

петък, 6 май 2016 г.

Покана



Екипът на Областен информационен център - Враца има удоволствието да покани Вас и Ваши представители на организираното от нас честване на 9 май - Деня на Европа 2016. Събитието е организирано в партньорство с информационен център Европа Директно - Враца, Община - Враца, Enterprise Europe Network - Враца, Младежки дом Враца, Ученически общински съвет - Враца, Регионална Библиотека „Христо Ботев“ – Враца и Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство – Враца.   .
Празникът под мотото „Успешни ЗАЕДНО“ ще се състои на 9 май 2016 г. от 16.00 часа до 19.00 ч. в гр. Враца, и включва следните инициативи:
-          Бизнес изложение „Успешни заедно“;
-          Информационни щандове на европейските центрове Enterprise Europe Network Враца (EEN Vratsa) и Европа Директно Враца;
-          Кулинарна изложба „Европейска кухня“;
-          Рисувалня „Барбарони“ за децата от детските градини във Враца;
-          Игра „Мистерията със златните звезди“ с ученици от I-ви до IV-ти клас ;
-          Открита сцена за изява на певчески и танцувални формации от Враца;
-          Инициативата „Цветна фиеста“.
-          Всички инициативи ще бъдат проведени на площада пред община Враца

Участие на врачани в Републикански турнир по стрелба

Отборът по стрелба на СК „Спартак –Враца“ при ОД на МВР Враца, взе участие в Републикански турнир по стрелба „БИНЕВ, ТРОШАНОВ, АНГЕЛОВ“ който се проведе на 04 и 05 май 2016г. в гр. София, на стрелбището на  Академия – МВР. Турнира се провежда за 20– ти пореден път и е в памет на полицаите загинали при изпълнение на служебния си дълг – старши сержант Ангел Ангелов от IX РПУ, капитан Йордан Бинев и старши сержант Красимир Трошанов от РДВР – София.
            Турнира беше открит от Главния Секретар на МВР и Председател на Спортна асоциация на МВР – г-н Георги Костов, който произнесе прочувствена реч пред състезателите, колегите и близките на тримата загинали полицай.
 В турнира взеха участие 16 отбора и 101 състезатели, като същия е последна проверка на стрелковите умения преди Републиканското първенство, което ще се проведе от 28 юни до 01 юли 2016 в гр. Варна.  
В отборното класиране женския отбор на СК Спартак Враца се нареди при призьорите и излезе на  почетната лента. Отборът в състав Катя Василева и Марина Тодорова  зае четвърто място, след отборите на СДВР– шампиони  при жените, Академия -МВР и  ОДМВР – Благоевград. Мъжкия отбор в състав Ивайло Флоров, Николай Милушев и Евгени Христов остана на шесто място. Шампиони при мъжете станаха стрелците от ОД на МВР – Плевен.
В комплексното отборно класиране отбора на ОДМВР – Враца  зае шесто място, а купата на турнира  спечелиха представителите на СДВР.
В индивидуалната надпревара Катя Василева спечели сребърния медал, класирайки за пореден  път в призовата тройка при жените.  Ивайло Флоров и Евгени Христов след безапелационно добра стрелба спечелиха съответно второ и трето място  при мъжете.

четвъртък, 5 май 2016 г.

Ученици правят репродукции на картини с патриотична тематика



„Бъдете българи, бъдете патриоти! Обичайте България, обичайте родния си край!’’ – с тези думи народният представител Красимир Богданов приветства участниците в поредната проява от програмата за Патриотично възпитание, която се проведе във Враца. В нея, млади творци от средните общообразователни училища ,,Козма Тричков’’ и ,,Никола Войводов’’ рисуваха репродукции на картини на известния художник Илия Маринов. Главният уредник на художествената галерия ,,Иван Фунев” към  РИМ – Враца Христо Божков, запозна младите таланти с живота и произведенията на родения в Бяла Слатина художник. Освен професионалните разяснения и насоки които даде на учениците, Божков разказа интересни факти за персонажите, обект на творчеството на Маринов. „Той рисува основно портрети на дейци на национално-освободителното движение, ботеви четници и опълченци, както и общественици, свързани с Врачанския край. Сред тях се открояват уникалните, а често и единствени изображения на Иванаки Йонков /Кюркчията/ - участник във Велчовата завера от 1835г., Мито Анков – председател на Врачанския революционен комитет, опълченецът Кольо Радев – Черкеза, дъщерята на Христо Ботев - Иванка Ботева, изправена пред стария паметник на своя велик баща.
Всички репродукциите ще бъдат представени на обща изложба в края на учебната година.