Бисквитки

петък, 19 юни 2015 г.

Малина Николова днес бе почетен гост на тържественото връчване на дипломи


Областният управител на Област Враца Малина Николова днес бе почетен гост на тържественото връчване на дипломите за средно образование на Випуск 2015 на ПМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца. Церемонията по дипломирането на 196-мата зрелостници се състоя в Двореца на културата, където присъстваха учители, ученици, родители и гости.
Малина Николова поздрави зрелостниците по повод завършването им и пожела успехи и отлична реализация. Тя изказа възхищение от отличните им  резултати и удостои със Златен медал на гимназията Елена Владинова и Мирела Иванова, които завършват с успех Отличен 6.00. Повече от половината ученици завършват с отличен успех, затова и критериите за удостояване със златен и сребърен медал са изключителни високи.
Областният управител връчи Почетен плакет на Елена Калинова Владинова, Мирела Мирославова Иванова, Анастасия Драгомирова Димитрова, Людмил Ангелов Кирилов и  Мартин Тодоров Димов за изключителни постижения в учебния процес през целия курс на обучение и издигане престижа на гимназията.
С днешното тържество, гимназията утвърди името си на иновативно училище. Акцент на церемонията по връчване на удостоверенията за завършено средно образование  бе продължилият повече от час и половина документален филм, изцяло посветен на Випуск 2015, на трепетите и вълненията на младите хора. Главната роля във филма има абитуриентът, зрелостникът, порасналият човек и пътят към неговите многобройни успехи във Врачанската математическа гимназия.

Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

Новият Лъчелечебен център във Враца ще заработи до дни

            Агенцията за ядрено регулиране издаде лицензия на новоизградения Лъчелечебен център във Враца за използване на източници на йонизиращи лъчения за медицински цели. Лицензията е издадена на 16 юни и дава възможност центърът да започне работа веднага след сключването на договор с Районната здравно-осигурителна каса.
         Лъчелечебният център бе изграден по проект на Община Враца. Проектът е на стойност 6 655 494 лева, осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 - 2013, като съфинансирането и дофинансирането от Община Враца е в размер на 655 338 лева. Изпълнението на проекта започна на 31.01.2012 г. и завърши на 11.09.2014 г. Новият Лъчелечебен център и оборудването в него отговарят на всички съвременни изисквания и осигуряват качествено лечение на различни по тип и сложност заболявания. С него е постигнат модерен европейски облик на Комплексния онкологичен център, в който се лекуват граждани от цяла Северозападна България. С решение на общинския съвет новоизграденият център и оборудването в него са прехвърлени в активите на Комплексния онкологичен център във Враца.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


четвъртък, 18 юни 2015 г.

Кметът на Враца отговасря на МРРБ


Уважаеми госпожи и господа от МРРБ,
Уважаема г-жо Павлова,

Виждам, че между нас не се получава професионален диалог, а се разменят, подходящи за риториката на предизборна кампания. През последните дни диалогът отстъпи място на открита политическа агресия и въпреки че Община Враца запази добрия тон, този диалог се води с нас през медиите.
Прекалено рано започнахте предизборната борба. Напомням Ви, че местните избори са на 25 октомври.
Жалко е, когато държавната машина се впряга за преследването на политически цели!

Още веднъж каня всички жители и гости на Враца на 19 и 20 юни на празника в местността „Леденика”!

P.S. Относно конкретиката по протокола на ДНСК, очаквайте становище от главния архитект на Община Враца. Всъщност, защо след толкова проверки на Управляващия реплики орган на програмата, чак сега беше изпратена проверка от ДНСК?

Кмет на община Враца
инж. Николай Иванов













Театърът представя

20.06.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Червената шапчица”

23.06.`15 г. – вторник на Голяма сцена от 19 часа
Концерт на Фамилия „Тоника”

24.06.`15 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Нора” от Хенрих Ибсен - ПРЕДПРЕМИЕРА

25.06.`15 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Нора” от Хенрих Ибсен - ПРЕМИЕРА

26.06.`15 г. – петък в Камерна зала от 19 часа
„Женитба” от Н.В.Гогол

27.06.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30
„Малки куклени истории”

29.06.`15 г. – понеделник в Камерна зала от 19 часа
„Бащата” от Аугуст Стриндберг

30.06.`15 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Забрадка на слънцето” от Кирил Топалов




сряда, 17 юни 2015 г.

ДНСК извърши проверка на строеж „Тематичен развлекателен парк „Леденика“

 Установени  са  недостатъци и нарушения, както и въведени в експлоатация не по законоустановения ред обекти, сочат обобщените данни от инспекцията

ДНСК извърши проверка на строеж „Тематичен развлекателен парк „Леденика“ в периода 10-11 юни 2015г. Атракционът е реализиран по проект  „Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика – туризъм без сезони”, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013г. в размер на над 5 млн.лв. Бенефициент на проекта и възложител на строително-монтажните дейности е община Враца.
Разрешението за строеж е с  №128/28.05.2010г. и включва  подобекти:
1. Реконструкция на съществуващ информационно - развлекателен модул „Прилеп”;
2. Подземен атракцион – пещера „Леденика” - подмяна на съществуващо осветление с енергоефективно и аудио-визуални ефекти;
3. Реконструкция на архитектурен елемент „Амфитеатър” и приказна алея;
4. Архитектурен елемент „Ледениче” („Светломразец“);
5. Спортно - развлекателен модул „Мама, татко и ние”;
6. Съпътстваща инфраструктура, реконструкция на водопровод и ел. захранване и рехабилитация на паркинг.
         Разрешението за строеж е допълнено със Забележка от 11.03.2011г. и Заповеди за допускане на съществени отклонения по реда на чл. 154, ал. 5 от ЗУТ.
-    №618/30.04.2013г. – за изменение по части конструктивна, ВиК и Електро за подобекти „Прилеп“, „Паркинг“, „Амфитеатър“ и „Приказна алея“ и промяна категорията на строежа от пета на четвърта
-    №1794/14.11.2013г. – за допускане на етапност
-    №480/20.03.2014г. – за изменение по част строителни конструкции за подобекти „Прилеп“ и „Ледениче“
През месец октомври 2014г. е изготвен окончателен доклад на“Синко Инженеринг” АД включващ само подобекти „Прилеп”, „Мама, татко и ние” и съпътстваща инфраструктура. От главния архитект на община Враца е издадено Удостоверение № 601/ 08.10.2014г. за въвеждане в експлоатация на “Тематичен равлекателен парк „Леденика” за развлекателен модул „Прилеп”, Спортно-развлекателен модул „Мама, татко и ние” и съпътстваща инфраструктура (реконструкция на водопровод и ел.захранване и рехабилитация на паркинг).
Към момента на проверката по не законоустановения ред са въведени в експлоатация подобектите : Реконструкция на „Амфитеатър” и приказна алея; и Архитектурен елемент „Ледениче” (Светломразец). За подземния атракцион – пещера „Леденика не са одобрявани инвестиционни проекти и не са извършвани строително – монтажни работи. По другите два подобекта се извършват последни довършителни работи.
         При проверката са установени следните недостатъци и нарушения :
1. За спортно развлекателен модул „Мама, татко и ние“ /включително изпълнените  4 стоманобетонови фундамента под опорните елементи на въжената линия и под алпийската стена за катерене/ и за „Приказна алея“ и детската площадка към подобект „Реконструкция на архитектурен елемент „Амфитеатър“ не са представени одобрени проекти. Местоположението им е видно само от чертеж Генплан по част Архитектура и от част Паркоустройство.
2. Не са изпълнени изискванията на чл.63 от Наредба№1/12.01.2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Не е наличен доклад и/или сертификат за контрол от лицензирано лице, удостоверяващ безопасността на спортно - развлекателен модул „Мама, татко и ние”, както и на детската площадка. Съгласно чл.63, ал.3 от Наредба №1/12.01.2009 г., документите за въвеждане в експлоатация на открити и на закрити площадки за игра (разрешението за ползване или удостоверението за въвеждане в експлоатация) се издават след представяне на доклада и/или на сертификата за контрол.
         3. Заповедите за допълване на разрешението за строеж са издадени след реалното изпълнение на строително – монтажните работи, видно от съставените актове за приемане на отделните конструктивни елементи и на строителната конструкция /образец 7 и образец 14/, в нарушение на чл. 154, ал. 5 от ЗУТ. Актовете обр.7 и обр. 14 за удостоверяване годността на конструкцията и Акт обр. 15 за установяване годността на строежа са съставени преди издаване на заповедта за допускане на отклонения от одобрените проекти в нарушение на изискванията на Наредба № 3 за съставяне на актове и протоколи по време на строителството и чл. 176, ал. 1 от ЗУТ и неправилно отразяват, че строежът е изпълнен в съответствие с одобрените проекти.
4. Окончателният доклад на “Синко Инженеринг”АД не отговаря на изискванията на § 3, ал.1, т.4 и т.9 от Наредба № 2 от 31.07.2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България, с приложени незаконосъобразно съставените Акт обр. 14 и Акт обр. 15, за което същият ще бъде глобен.
5. С издаването на удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на община Враца са нарушени разпоредбите на чл.63 от Наредба №1/12.01.2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, с което са нарушени изискванията и на чл.169, ал.1, т.3 и т.4 от ЗУТ, за което същият ще бъде глобен.
         6. Следва да се има предвид, че въпреки издаденото удостоверение за въвеждане в експлоатация подобект „Мама, татко и ние“ не следва да се ползва, предвид липсата на сертификат по наредбата за условията и реда за устройството и безопасната експлоатация на площадките за игра. За подобект „Амфитеатър и приказна алея“ и подобект „Ледениче“ не е издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на община Враца и разпоредбите на ЗУТ забраняват тяхното използване.




Областна администрация – Враца организира Регионален преглед за участие в XI Национален събор на българското народно творчество Копривщица 2015

Регионалния преглед е първия от двата етапа, утвърдени като регламент при провеждането на Националния събор и ще се състои в дните 20 и 21 юни, под патронажа на Областния управител Малина Николова.
Комисията по селекцията с Председател доц. д-р Йорданка Манкова, секретар Мария Димитрова, експерт в РЕКИЦ „Читалища“ – Враца и членове Калина Тодорова – завеждащ отдел „Краезнание“ в Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца, Георги Евденов- хореограф и Любомир Маринков - главен експерт в Областна администрация-Враца ще оцени изявите на изпълнителите и ще излъчи регионалните участници, които ще представят Област Враца на Националния етап в град Копривщица
В събота, с любезното домакинство на НЧ „Надежда -1871“, в град Оряхово ще се проведе Регионалния преглед на участниците от общините Оряхово, Мизия, Козлодуй, Бяла Слатина, Борован и Хайредин.
На 21 юни, неделя, на сцената на Читалище „Развитие-1869“ в град Враца, ще се изявят изпълнителите от общините Враца, Мездра, Криводол и Роман.
Петдесет танцови и песенни състави от читалищата в област Враца, както и индивидуални изпълнители ще се състезават в тазгодишния регионален  подбор. Началният час на програмата и за двата конкурсни дни е 10.00 ч., а входът е свободен. Най-добре изявилите се ще участват в 50 –то юбилейно издание на Националния събор от  7 до 9 август 2015 г. Координатор на подготовката и провеждането на Регионалния събор на област Враца и участието на изпълнителите във Втория етап е заместник областният управител Ирина Иванова.
Празникът на народното творчество в град Копривщица се провежда през петгодишен интервал, под почетния патронаж на Ирина Бокова – Генерален директор на ЮНЕСКО.
Тази година Съборът ще протече на седем изградени сцени в м. „Войводенец“ и две сцени в град Копривщица. Предвидена е и допълнителна сцена на читалището в Копривщица, на която могат да се изявят изпълнители, които не са класирани от Комисиите на Регионалните събори. Те ще бъдат включени в извънконкурсната програма.
Предвидена от организаторите е и Улица на народните занаяти, на която самобитни майстори ще представят на участниците и гостите на Събора произведения, свързани с българската култура.
В дните на Националния събор на българското народно творчество Копривщица 2015 са предвидени научни прояви с участието на български и чуждестранни специалисти в областта на опазването, съхраняването и популяризирането на българското нематериално културно наследство.


Надя Гетова
„Връзки с обществеността и протокол“

Програмата „Равен шанс- достъп до средно образование“

Младежка фондация „Арете“ - България съвместно с Фондация „Тръст за Социална Алтернатива“ обявява Програмата „Равен шанс- достъп до средно образование“ за ученици в гимназиална степен за учебната 2015-2016 г.

Програма „Равен шанс- достъп до средно образование“, финансирана от Фондация „Тръст за Социална Алтернатива“ има за цел да подобри достъпа до средно образование на ученици от социално слаби семейства като премахне основни образователни бариери. Програмата се администрира от партньорски организации, работещи по места, които закупуват и предоставят карти за транспорт и учебници на ученици от 8 до 12 клас с доказана финансова нужда и мотивация за продължаване на образованието.
В Програмата могат да участват младежи, посещаващи училище в гимназиална степен на образование (VIII – XII клас) и мотивирани да продължат образованието си. Допустимост за участие е необходимостта на ученика да пътува с извънградски/ междуселищен транспорт до училище и обратно всеки ден или да бъде настанен в общежитие или квартира, да е от семейство в неравностойно положение или с максималният доход на член от семейството до 375 лева месечно;
Предимство се дава на ученици, които са получили подкрепа през предходната учебна година, при условие, че отговарят на критериите, включително имат редовно посещение в училище и успех не по-нисък от 3,50.
Срок за кандидатстване е 5 август 2015г.
Необходимите документи, които кандидатите трябва да изпратят на електронна пощаinfo@areteyouth.org или до офиса на Младежка фондация „Арете“ - България на адрес:
гр. София 1000, бул. „Ал. Стамболийски“ 40, ет. 4, ап. 9, са попълнен и подписан формуляр, копие от ученически бележник (първа страница с имената и данните на ученика и страницата с годишните оценки и отсъствия за предходната учебна година), документ от училище, удостоверяващ, че ученикът е записан в училището за учебната 2015-2016 година (при смяна на училището), мотивационно писмо/есе на ученика за участие в Програмата, документи, удостоверяващи семейно положение и доходи, анкета-препоръка за ученика (по образец) от негов учител, както и попълнена и подписана декларация от родител/настойник за информирано съгласие по смисъла на  чл. 5, ал. 2, т. 4, „б” от Закона за защита на личните данни.
Желателно е заинтересованите ученици да кандидатстват само в една организация. Ученикът има право да получава подкрепа (учебници и/или транспортни разходи) само от една организация и следва да обяви, ако има одобрение от повече от една организация.
Пълната информация за Програмата„Равен шанс- достъп до средно образование“ можете да намерите на следния адрес: http://www.areteyouth.org/blog/entry/equal_chance

Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ОРГАНИЗИРА ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ НА 27 ЮНИ 2015 Г. (СЪБОТА)

Посещенията за разглеждане на хилядамегаватовите енергийни блокове – 5-и или 6-и, ще се извършват само срещу предварително записване. Ще се сформират групи от 20 души до запълване на местата в тях. Часовете за влизане в АЕЦ са от 9.00 до 15.00 часа през половин час.
Записване можете да направите на следните телефони:
-       за посещение на блок 5: тел. 0973 7 28 30
-       за посещение на блок 6: тел. 0973 7 40 16
Телефоните са отворени за записване на желаещите от 22 до 25 юни 2015 г. включително, от 13.30 до 15.30 часа.
Посещенията започват от Информационния център на АЕЦ “Козлодуй”, намиращ се на площадката на атомната централа. В програмата за деня, наред с разглеждането на командна и машинна зала на хилядамегаватовите 5 или 6 блок, където водачи ще бъдат експерти от АЕЦ, са включени демонстрации на работа с противопожарна техника и на измервания с мобилната лаборатория за мониторинг на околната среда.

Уважаеми посетители,

Необходимо е поне половин час преди часа за посещение, за който сте се записали, да се регистрирате с документ за самоличност на определеното за целта място в Информационния център. Това се отнася и за членовете на Вашите семейства, като децата до 16-годишна възраст трябва да са с пълнолетен придружител. Посрещането и регистрацията започват в 8.00 часа.
На 27 юни 2015 г. за достигането до Информационния център е осигурен безплатен автобусен транспорт от гр. Козлодуй на всеки кръгъл час от 8.00 до 14.00 часа, с начална спирка “Бриз”.
Телефони за допълнителна информация: 0973 7 21 00 и 0973 7 27 68.


ЗАПОЧНА МЛАДЕЖКИЯТ КОНКУРС „ПРИРОДАТА ГОВОРИ“

 В надпреварата могат да се включат ученици от избрани общини в Западна България Регионалният младежки конкурс „Природата говори“, организиран от Фондация „ЕкоОбщност“ започна в 11 общини от Западна България. В надпреварата могат да участват ученици или ученически групи от Берковица, Брезник, Враца, Вършец, Годеч, Кюстендил, Мездра, Монтана, Трън, Сливница и Чипровци. Инициативата цели да привлече внимание към взаимодействието на човека с природата и последиците от неговите действия, като стимулира младежите да открият, покажат и реагират на проблеми на околната среда в тяхното населено място или район. Конкурсът продължава до 30 септември 2015 г. и е разделен на 5 категории. Участниците могат да се включат с рисунка, снимка, разказ, плакат и др. Особено интересна е последната категория, в която активни младежи могат да представят своя идея за инициатива, с която да разрешат съществуващ проблем на околната среда в тяхното населено място или да привлекат вниманието и подкрепата на своите съграждани за преодоляването му. Победителите в конкурса ще бъдат обявени на специална церемония, която ще се проведе през ноември 2015 г. в гр. София. При изявено желание от училищата, екипът на Фондация „ЕкоОбщност“ може да проведе учебни занимания за насоки и разяснения за участие в конкурса в общините, в които се провежда конкурса. Повече информация за инициативата и условията за включване в нея може да бъде открита на интернет сайта на Фондация „ЕкоОбщност“ (www.bepf-bg.org). Конкурсът «Природата говори» се организира в рамките на проектите: „Съвместни действия за повишаване на осведомеността и активиране на местни власти и общности за реагиране на и адаптация към климатичните промени”, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. www. ngogrants.bg и „Засилване на гражданското съзнание и участие по отношение на проблемите, свързани с климатичните промени, в училища и местни общности в Западна България”, финансиран с подкрепата на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „ЕкоОбщност“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България, както и на Конфедерация Швейцария и Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

вторник, 16 юни 2015 г.

Обичаните от поколения България - Ева, Вили и Краси от „Тоника Домини” гостуват във Враца.

Концертът им е на 23 юни /вторник/ и започва от 19 часа в голямата зала на Драматично-кукления театър в града.
Събитието ще е своеобразна презентация на албума им „Спомен за Гого”. На сцената ще бъдат изпълнени емблематичните парчета: „Бургаски вечери”, „Нощ над града”, „Лято”, „Здравей, как си приятелю”, „Ладо ле”, „На една ръка разстояние”, „Нека да е лято”, „Мария”, „Есен”, „Годините”, „Вместо сбогом”...

Ремонтират паметника „Вестителя на свободата” във Враца

           Преди две седмици комисия от общинска администрация направи оглед на състоянието на паметника „Вестителя на свободата” във Враца. Констатирано бе, че на няколко места е нарушена целостта на монумента. Веднага бе потърсено съдействие от специалисти по заваряване на цветни метали. Днес се прави подготовка, а от утре ще започнат ремонтните дейности, които са на приблизителна стойност 5 000 лева. Средствата са осигурени от общинския бюджет.




понеделник, 15 юни 2015 г.

Доц. Хаджиниколова: „Кмете, Вие заслужавате аплодисменти!”


            Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес прие ръководителите на театрални групи, участващи в Международния младежки театрален фестивал „Време”. Срещата бе неформална и премина в приятелски тон. „Още веднъж ви казвам „Добре дошли в нашия град!”. Безспорно фестивалът „Време”, благодарение на вас, участниците и на нашите колеги от Младежкия дом, е един уникален празник на града ни. Тази година фестивалът получи и подкрепата на норвежката пограма и това е също от решаващо значение за него, за което сме изключително благодарни. Празникът за съжаление след два дни приключва, макар да ни се иска да продължи още дълго. Вярвам, че сте станали наши приятели и ще се радвам и в бъдеще отново да се срещнем тук, да бъдете наши гости” – каза кметът инж. Николай Иванов. Ръководителите на театралните състави от своя страна благодариха за гостоприемството и изказаха своето възхищение от града, от природата и от топлото посрещане. Най-емоционално бе изказването на доц. Фани Хаджиниколова, която е преподавател в НАТФИЗ и е наблюдател на фестивала. „Г-н кмете, Вие казахте, че всички ние заслужаваме аплодисменти за това, че участваме във фестивала, но Вие също заслужавате аплодисменти. И те са за това, че тук във Враца чрез фестивала „Време” Вие правите един оазис за младите хора не само на Враца и на България, но и от чужбина. Знам какво е в това тежко време да подкрепяте фестивала. Не съм ви донесла подарък, но ще ви подаря най-сърдечната си прегръдка. И отново ще кажа – много ви благодаря, че подкрепяте младите хора. Желая ви успех!” – каза доц. Хаджиниколова.
            Артистичният директор на фестивала и директор на Младежкия дом Георги Врабчев връчи на кмета статуетката на фестивала.


Правят безплатни прегледи за хепатит във Враца


„Община Враца подкрепя кампанията на Фондация „Христо Гешов” за безплатно  скринингово изследване за хепатит В и С. За нашия град безплатните прегледи за хепатит В и С на граждани ще се състоят на 23 юни от 08:00 до 18:00 часа” – това обяви днес кметът инж. Николай Иванов. На „жълтата” акция ще бъде даден старт в Центъра за психично здраве в 08:00 часа, а екипът на организацията ще консултира и изследва напълно безплатно до 12:00 часа. От 14:00 часа до 18:00 мобилните екипи ще се позиционират в централната градска част на града, зад паметника на Христо Ботев, в градинката до църквата „Св. Николай”.
Всеки от гражданите, който желае да се изследва напълно безплатно за хепатит В и С може да го направи на посочени места и време, без да е необходимо предварително записване . Изследванията не се влияят от консумация на храна и напитки.
Община Враца е една от общини застанали зад каузата, която има за цел да изследва максимален брой хора напълно безплатно за хепатит. В кампанията се включиха също градовете Стара Загора, Бургас, Луковит, Плевен, Габрово и още много други населени места.
Кампанията е подкрепена от родни знаменистости като Йорданка Христова, Мариана Попова, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Теди Кацарова, БТР, СИГНАЛ, Стефка Берова и още много други певци, актьори и журналисти.
Христо Гешов е носител на „тихият убиец” с усложнение цироза на черния дроб. За втора поредна година е избран за лице на национална кампания „Хепатитът до мен”.
Над 800 000 са болните от хепатит в страната ни, сочат не официални статистики на различни неправителствени организации. Голяма част от носителите на вируса разбират прекалено късно за болестта си, в период в който има развита цироза или рак на черният дроб.

До дни започва ремонта на бившето училище „Митрополит Константин”

Започна строителството на двата параклиса – в с. Оходен и във врачанския квартал Кулата. Това съобщи днес кметът инж. Николай Иванов. Той направи кратък преглед на изпълнението на строителната програма до момента и местата, където се работи сега. Започнаха строителните дейности по подмяната на дограмата в читалище „Развитие”, където се работи по проект „Красива България”. Извършват се вертикални планировки в жк „Дъбника” при блоковете „Орбита” 3, 4, 5, 6 и 7. Там ще бъдат подменени тротоарните настилки. Правят се нови слънчцезащитни козирки на ОДЗ „Зора” в жк „Дъбника” и на павилионите, намиращи се на пазара в квартала. Започна и дългоочакваният и необходим ремонт на емблематичната сграда „Старата къща”, намираща се на ул. „Търговска”. До броени дни ще бъде сключен договорът и ще започне цялостната реконструкция на бившето училище „Митрополит Константин”. „В крайна сметка обжалването на избора на изпълнител по този проект приключи без обжалващият да внесе таксата за образуването на дело във Върховния административен съд, но загубихме повече от месец и половина” – коментира кметът на Враца. Предстои сключване на договор за старт на санирането и на сградата на СОУ „Васил Кънчов”.
Приключи ремонтът на Куртпашовата кула, подновени са покривите на две от къщите в Етнографско-възрожденския компелкс и са направени текущи ремонти на настилките по пешеходната зона във Враца – от площад „Христо Ботев” до площад „Суми”. Доставени и монтирани са нови пейки от площад „Христо Ботев” до жп гарата.  Облагородени са междублокови пространства в жк „Дъбника”,  до блок 13, до магазин „Билла” и при „Дановата къща”. По сигнал на общинския съвет, бе възстановен пешеходният преход през жп линията между квартал „Металург” и централна градска част. Освежени са билбордовете на входно-изходните магистрали на града. „Направен бе един много важен ремонт на Общинския социален комплекс на ул. „Козлодуйски бряг” 7, където бе извършена хидроизлация на покрива и вътрешен ремонт на сградата. Там вече имаме съвсем различни и нови условия на работа на спортните клубове” – поясни инж. Николай Иванов. Приключи и частичният ремонт на градската концертна зала, където бяха обновени седалките и бе поставено ново лед осветление. Основен ремонт на тази зала и цялостната подмяна на отоплителната инсталация на сградата на Общината ще бъде извършен по Оперативна програма „Региони в растеж”. По тази програма на всички публични сгради ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност, припомни кметът.
Относно основният ремонт на улиците – отворени са цените на участниците в процедурата за избор на изпълнител и заради голямата разлика в офертите се изискват допълнителни обосновки на цените на част от фирмите. Те ще бъдат представени до 18 юни и на 19 юни ще бъде избран изпълнителят на уличните ремонти. Все още не е насрочено дело в КЗК за избора на изпълнител на ремонтите на общинска пътна мрежа. Причината е аналогична като тази с училището „Митрополит Константин”. „Там изборът е по най-ниска цена, но въпреки това има обжалване от един от участниците. Очакваме и по този въпрос развитие, за да стартираме ремонтите по междуселищните пътища” – каза инж. Николай Иванов.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”



Държавeн шампионат по автомоделизъм

На 13.06.2015г. в град Враца се проведе  Първи кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм радио управляеми модели с ДВГ. Състезанието беше открито от Кмета на Община Враца инж. Николай Иванов, а наградите на победителите бяха връчени от Янко Здравков  – Председател на БФАМС.
В клас 1/10 200 mm Pull Starter на първо място се класира Тони Янчев от отбора на Асоциация на  RC моделистите в България, а на второ и трето място се класираха представителите на СТМК –Враца Георги Ивов и Явор Антонов.
В клас 1/10 200 mm носител на златния медал стана Виктор Робев от отбора на СТМК – Враца, който получи грамота за най-проспериращ състезател в отбора. Сребърният и бронзов медал завоюваха отново представителите на СТМК-Враца Росен  Ралчовски и Емил Давидов.
Дамян Петров стана победител в Клас 1/8 4 WD, а втори и трети станаха Кристиян Крумов и Георги Ивов – и тримата от отбора на СТМК –Враца.
В клас 1/5 Марио Вутов от отбора на СТМК –Враца се класира на първо място, второ място зае Емил Карамфилов от отбора на Асоциация на  RC моделистите в България,  а трети  е Станимир Иванов от София.
Състезанието завърши с коктейл за всички участници, организиран от СТМК –Враца с помощта на ученици от ПГТР със специалност Кетъринг, ръководени от г-жа Ценова и г-жа Янчик.
Следващото състезание домакин на което отново е СТМК Враца и община Враца, ще се проведе на 26-28. 06. 2015г. до пещера “Леденика“ във Врачанския балкан.  Състезанието е включено в календара на Европейската федерация като Гран При „Леденика“ – България.