Бисквитки

сряда, 14 септември 2011 г.

Николай Иванов: Очаквам предизборната кампания да се превърне в градивен дебат за бъдещето на Враца


Над 5 хиляди подписа в подкрепа на независимия кандидат за кмет бяха внесени в Общинската избирателна комисия
Независимият кандидат за кмет на Враца Николай Иванов внесе днес в Общинската избирателна комисия подписка от 5 хиляди души от гр. Враца и селата в общината за регистрацията му на Местни избори 2011. На събитието присъстваха и представители на Инициативния комитет, който го издигна в надпреварата. Сред тях са уважавани граждани на града като д-р Георги Комитски, бизнесменът Юлиан Кирилов, икономистът Светлозар Луканов и други.
„Радвам се, че толкова много хора застанаха зад кандидатурата ми с подписите си. Това е и предизвикателство, и признание за успешната ми работа като кмет през последните осем години”, изтъкна Николай Иванов и благодари на всички, които го подкрепят. „Виждам, че проблемите на нашия град се задълбочават и съм тук, защото съм готов да работя, за да променя това. Надявам се тази предизборна кампания да се превърне в градивен дебат за бъдещето на Враца, защото хората имат нужда от съревнование на идеи, а не от персонални атаки между кандидатите за кмет.”
Представителите на Инициативния комитет подчертаха, че са издигнали кандидатурата на Николай Иванов, защото той е доказан професионалист и консенсусна фигура, която успява да обедини зад себе си широк кръг от хора. Категорична подкрепа за него са декларирали шест политически партии и няколко граждански организации: Българска социалистическа партия – Враца, Земеделски народен съюз – Враца, ПП Обединена социалдемокрация, Партия „Нова сила” – Враца, Партия „Новото време”, Партия „Български социалдемократи”, „Съюз на пенсионерите – 2004”, Съюз за Стопанска инициатива на гражданите-Враца, Съюз на офицерите и сержантите от запаса- резерва, Отечествен съюз.

БСП представи кандидатите си за кметове в областта


Доказани, можещи и амбициозни хора – с тези думи заместник председателят на Областния съвет на БСП Делян Дамяновски представи кандидатите за кметове на общини и водачите на червените листи.
Областният лидер на БСП инж. Николай Иванов е кандидатът за кметското кресло във Враца. В Бяла Слатина, Мездра, Борован, Роман и Хайредин ще се разчита да победят досегашните кметове Венцислав Василев, Иван Аспарухов, Петър Цветковски, Красимир Петков и Радослав Стойков.
В Мизия отново се кандидатира ексдепутатът Иван Даков.
Нови са имената на кандидатите в Оряхово Николай Петранов, в Козлодуй Борислав Борисов и в Криводол Тошко Павлов.
Ето и пълният списък с кандидатите за кметове и водачите на листи:
I. ОБЩИНА ВРАЦА
1. Инж. НИКОЛАЙ ГЕОРГИЕВ ИВАНОВ
ИЗДИГНАТ ОТ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ И ПОДКРЕПЕН ОТ БСП
РОДЕН НА 23.10.68 г.
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ – ИНЖЕНЕР
1 МАНДАТ ЗАМ. КМЕТ НА ОБЩИНА КРИВОДОЛ
2 МАНДАТА КМЕТ НА ОБЩИНА КРИВОДОЛ

2. ЦВЕТЕЛИНА ДАМЯНОВСКА – ВОДАЧ НА ЛИСТА
- ИКОНОМИСТ, ЮРИСТ

II. ОБЩИНА БОРОВАН
1. ПЕТЪР ТОДОРОВ ЦВЕТКОВСКИ
ИЗДИГНАТ ОТ БСП
РОДЕН НА 14.04.53 г.
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ – ИКОНОМИКА / МЕСТНИ И ПУБЛИЧНИ ФИНАНСИ /
4 МАНДАТА КМЕТ НА ОБЩИНА БОРОВАН

2. ВОДАЧ НА ЛИСТА - ПЕТЪР ТОДОРОВ ЦВЕТКОВСКИ

III. ОБЩИНА БЯЛА СЛАТИНА
1. ВЕНЦИСЛАВ ВЕЛКОВ ВАСИЛЕВ
ИЗДИГНАТ ОТ БСП
РОДЕН НА 24.10.53 г.
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ / ЯДРЕНА ТОПЛОЕНЕРГЕТИКА /
20 год. РАБОТИ В ПОДЕЛЕНИЕ НА АЕЦ
1 МАНДАТ КМЕТ НА ОБЩИНА Б. СЛАТИНА

2. ВОДАЧ НА ЛИСТА - ВЕНЦИСЛАВ ВЕЛКОВ ВАСИЛЕВ

IV. ОБЩИНА КОЗЛОДУЙ
1. БОРИСЛАВ ИЛИЕВ БОРИСОВ
ИЗДИГНАТ ОТ БСП
РОДЕН НА 25.07.62 г.
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ - ИКОНОМИКА / СЧЕТОВОДНА ОТЧЕТНОСТ И БАНКОВ МЕНИДЖМЪНТ /
ОТ 19 год. РАБОТИ КАТО ДИРЕКТОР НА СЛЕДНИТЕ БАНКИ:
1-ВА ЧАСТНА, ПОЩЕНСКА, ОББ И В МОМЕНТА Е ДИРЕКТОР НА КОРПОРАТИВНА

2. ВОДАЧ НА ЛИСТА – БОРИСЛАВ ИЛИЕВ БОРИСОВ

V. ОБЩИНА МЕЗДРА
1. ИВАН АСПАРУХОВ ЦАНОВ
НЕЗАВИСИМ ПОДКРЕПЕН ОТ БСП
РОДЕН НА 10.08.56 г.
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ – ИКОНОМИКА / УПРАВЛЕНИЕ НА БИЗНЕСА, КВАЛИФИКАЦИЯ – МЕСТНИ ФИНАНСИ И САМОУПРАВЛЕНИЕ /
ЧЛЕН НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩИНИТЕ И ДЕЛЕГАТ В КОМИТЕТА НА РЕГИОНИТЕ В БРЮКСЕЛ
3 МАНДАТА КМЕТ НА ОБЩИНА МЕЗДРА

2. ВОДАЧ НА ЛИСТА – ДЕЛЯН ДАМЯНОВСКИ

VI. ОБЩИНА КРИВОДОЛ
1. инж.ТОШКО ДИМИТРОВ ПАВЛОВ
ИЗДИГНАТ ОТ БСП
РОДЕН НА 24.02.60 г.
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ – ИНЖЕНЕР / ТЕХНОЛОГИИ НА МАШИНОСТРОЕНЕТО /
14 год. В СИСТЕМАТА НА МВР
2 год. ЗАМ. ДИРЕКТОР НА ЗАВОД ЗА РЕМОНТ НА МЕТАЛОРЕЖЕЩИ МАШИНИ
2 год. ЗАМ. КМЕТ НА ОБЩИНА КРИВОДОЛ

2. ВОДАЧ НА ЛИСТА – ТОШКО ДИМИТРОВ ПАВЛОВ


VII. ОБЩИНА МИЗИЯ
1. ИВАН ПЕТКОВ ДАКОВ
РОДЕН НА 11.03.51 г.
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ – ПОЛИТОЛОГИЯ
2 МАНДАТА ЗАМ. КМЕТ НА ОБЩИНА МИЗИЯ
2 МАНДАТА КМЕТ НА ОБЩИНА МИЗИЯ
1 МАНДАТ НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ

2. ВОДАЧ НА ЛИСТА

VIII. ОБЩИНА РОМАН
1. КРАСИМИР ПЕТКОВ ПЕТКОВ
ИЗДИГНАТ ОТ БСП
РОДЕН НА 07 .06 .64 г.
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ / ВОЕННОИНЖЕНЕРНО СТРОИТЕЛНО УЧИЛИЩЕ /
СТРОИТЕЛЕН ИНЖЕНЕР
10 год. РАБОТИ В ОБЩИНА РОМАН КАТО ГЛАВЕН ИНЖЕНЕР
1 МАНДАТ КМЕТ НА ОБЩИНА РОМАН

2. ВОДАЧ НА ЛИСТА - МАРИАНА НИКОЛОВА
- ИКОНОМИСТ

IX. ОБЩИНА ХАЙРЕДИН
1. РАДОСЛАВ ТОДОРОВ СТОЙКОВ
ИЗДИГНАТ ОТ БСП
РОДЕН НА 12.10.51 г.
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ / ИНЖЕНЕРНО – РАКЕТНО ВЪОРАЖЕНИЕ, ИНЖЕНЕРНА ТЕХНОЛОГИЯ НА МАШИНОСТРОЕНЕТО, МАГИСТЪР ПУБЛИЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ /
28 години офицер
1 МАНДАТ КМЕТ

ВОДАЧ НА ЛИСТА – РАДОСЛАВ ТОДОРОВ СТОЙКОВ


X. ОБЩИНА ОРЯХОВО
1. инж. НИКОЛАЙ ЙОРДАНОВ ПЕТРАНОВ
ИЗДИГНАТ ОТ БСП
РОДЕН НА 13.06.66 г.
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ / ЕЛЕКТРОИНЖЕНЕР /
8 год. СИСТЕМЕН АДМИНИСТРАТОР В ОББ
5 год. МЕНИДЖЪР НА ИЦ ОРЯХОВО

ВОДАЧ НА ЛИСТА - инж. НИКОЛАЙ ЙОРДАНОВ ПЕТРАНОВ

На малка Богородица в Бекет


На Малка Мария в Бекет
Бекет е румънският град срещу Оряхово. Населението му е около 5 хиляди жители. На 8 септември е празник на града. Това е Малка Богородица, която румънците наричат Малка Мария. На този ден кметът Костел Тулиту посрещна гости от България. С кошница с грозде и ябълки пристигнаха пенсионери от Рогозен. Водеше ги кмета община Хайредин Радослав Стойков.
Това не е първата среща между тези общини. Миналата година Бекет гостува на Хайредин и както каза кметът Тулиту, тези срещи са много сърдечни.
И се въпреки кризата българите бяха посрещнати като скъпи гости. Те посетиха кметството, а след него литургия в още недовършената църква „ Света Богородица” града, а после и по-старата “Свети Георги”, където е кръстен кметът nа общината.
Срещу църквата има детски парк с люлки и катерушки, който е изграден от градоначалника и носи неговото име „Костел Тулиту”.
На порт Бекет бе организиран обяд за гостите с наздравици от кметовете на двете общини, с обещанието за нови срещи и укрепването на ползотворните връзки, както подобава на общности от Европейския съюз.
Най-куриозният факт, който се забелязва в Бекет са многото автомобили с врачанска регистрация. Така много румънци избягват високите мита за внос на автомобили втора употреба в северната ни съседка
Шофьорите на тези коли не плащат данъци, автомобилите нямат застраховка в Румъния и са предпочитани от извършителите на престъпления, защото са по-трудни за проследяване. Оказва се, че таксите в България за регистрация на автомобил са 10 пъти по-ниски отколкото в Румъния

Над 120 проверки извършиха врачанските инспектори по Черноморието 123 проверки извършиха врачанските инспектори по време на лятната кампания по Черн

x123 проверки извършиха врачанските инспектори по време на лятната кампания по Черноморието, в т.ч. 71 проверки на супермаркети, обменни бюра, козметични салони и фитнес центрове, 38 на хранителни и питейни заведения /вкл. нощни клубове, дискотеки, ресторанти/, 11 на обекти с атракционен и увеселителен характер и 3 проверки на хотели.
В резултат на тези проверки са съставени 67 акта за нарушение, в т.ч. 61 - по Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти и 6 – по осигурителното законодателство.
Сред най-честите нарушения е неиздаването на касова бележка, съставените актовете са 42.
От началото на годината в офис Враца са извършени общо 889 оперативни проверки, в т.ч. проверки на бензиностанции, на хранителни и питейни заведения, хотели, къщи за гости, проверки с извършени инвентаризации, по жалби и сигнали, наблюдения на неизрядни задължени лица, съвместни проверки със служители от Инспекцията по труда и други контролни органи. Съставени са близо 300 акта за нарушение, основно за неиздаване на касова бележка и по осигурителното законодателство. Издадени са наказателни постановления за над 50 хил.лв. Запечатани са и 25 търговски обекти.
Целта на проверките е да се установи отчитат ли се реалните обороти в търговските обекти и заведения, плащат ли се дължимите данъци върху тези обороти и дали се спазва осигурителното законодателство.
Голяма част от проверките се извършват на ротационен принцип, инспектори по приходите от други офиси в ТД В.Търново проверяват във Враца, а нашите служители в други градове. Броят на връчените актове издадени от служители на други офиси е 118. Практиката показва, че тези проверки имат дисциплиниращ ефект и констатираните нарушения по данъчното и осигурително законодателство намаляват.

вторник, 13 септември 2011 г.

ТВ 7 във Враца, част 1

Вчера вечерното издание на кампанията "TV7 в България. Мисия: Твоят избор" се излъчи на живо от Враца.
Гости на Николай Бареков бяха настоящият заместник-кмет на града инж. Петя Аврамова, ГЕРБ, кметът на Криводол инж. Николай Иванов, подкрепен от БСП и ген. Валери Стаменов, ВМРО-БНД.
Кандидатите за кмет на града дебатираха по най-наболелите теми за Враца и региона, а именно безработицата и обезлюдяването. Спорове се разразиха и около спечеления проект за изграждане на водния цикъл на града.
Гражданите се включиха активно в дискусията. Въпросите, зададени пряко в ефира на TV7, бяха свързани основно със стратегиите на кандидатите за справяне с липсата на работни места, привличането на инвестиции и подобряване на инфраструктурата на областта.
Спорове предизвика и спечеленият по европейска програма проект за водния цикъл на Враца. Инж. Аврамова призна, че той е бил изготвен предишното управление на града на кмета инж. Вл. Бубев. Проектът обаче е докаран до своя край именно по време на нейния мандат.
Виж на: http://vratza.tv7.bg/news/941632.html

ТВ 7 и Николай Бареков: Какво направи държавата и местната власт за Враца? - част 2

Вчера вечерното издание на кампанията "TV7 в България. Мисия: Твоят избор" се излъчи на живо от Враца.
Гости на Николай Бареков бяха настоящият заместник-кмет на града инж. Петя Аврамова, ГЕРБ, кметът на Криводол инж. Николай Иванов, подкрепен от БСП и ген. Валери Стаменов, ВМРО-БНД.
Кандидатите за кмет на града дебатираха по най-наболелите теми за Враца и региона, а именно безработицата и обезлюдяването. Спорове се разразиха и около спечеления проект за изграждане на водния цикъл на града.
Гражданите се включиха активно в дискусията. Въпросите, зададени пряко в ефира на TV7, бяха свързани основно със стратегиите на кандидатите за справяне с липсата на работни места, привличането на инвестиции и подобряване на инфраструктурата на областта.
Спорове предизвика и спечеленият по европейска програма проект за водния цикъл на Враца. Инж. Аврамова призна, че той е бил изготвен предишното управление на града на кмета инж. Вл. Бубев. Проектът обаче е докаран до своя край именно по време на нейния мандат.
Виж на: http://vratza.tv7.bg/news/941622.html

Атанас Джамбaски е новият старши треньор на „Ботев” Враца


Опитният специалист ще подпише най-късно утре договора с врачанския клуб като по този начин двете страни ще официализират сделката.
По всяка вероятност договорът ще бъде до края на сезона, но ще има опция за евентуалното му продължаване.
За поста бе спряган и Велислав Вуцов, но ръководството на „Ботев” се насочи към Джамбазки.
Официалният дебют на 42-годишният специалист се очаква да бъде в понеделник, когато новият му тим приема Миньор в среща от 6-ия кръг на А група.
Както е известно, досегашният наставник Сашо Ангелов подаде оставка след домакинската загубата с 2:4 от Монтана в мача от петия кръг на "А" група.
Под ръководството на Ангелов новакът в елита постигна една победа и четири загуби, което доведе до оставката му.
Помощници на Джамбаски ще бъдат Георги Станков,остава треньор на вратарите Илия Вълов и Светлин Йончев- Пинчера.

Наградиха служители по случай седмицата на пожарната безопасност

С Решение № 385 на МС на РБ от 13.09.1995г. за професионален празник на служителите от противопожарна охрана в България е обявен 14 септември. На тази дата през 1905г. по инициатива на пожарните командири Иван Генков, Найден Николов от Пазарджик, Тодор Боев от Асеновград и Руси Кожухаров от Бургас е бил свикан първият пожарникарски събор в София. При откриването му са присъствали седемнадесет пожарни командири и десет любители на пожарното дело. На този събор с абсолютно болшинство е било прието предложение да се основе пожарникарско дружество в България. 14 септември като ден в който е сложено началото на пожарникарското дружество е бил обявен от първия събор за годишен празник.
С течение на годините, като се започне от обявяването на Балканската война, а след нея Междусъюзническата и се стигне до Първата световна война тази дата е била почти забравена. Но историята си казва думата и след толкова години тя наново справедливо е възстановена.
Тази година за пореден път дните от 12 до 16.09.2011год. са обявени за “Седмица на пожарна безопасност”, а 14 септември за професионален празник на служителите от ПБЗН.
От началото на 2011г. до момента служителите от ПБЗН от Врачанска област участваха в ликвидирането на 1235 произшествия. От тях 556 за гасене на сухи треви и отпадъци, 196 пожара в обекти на икономиката и личната собственост на гражданите, 54 аварийни ситуации, 386 дежурства и други помощни операции и са отреагирали на 43 бр. лъжливи повиквания. При пожарите са загинали двама и са пострадали четирима граждани.
-на 08.01.2011год. в 18.15ч. в гр. Враца възниква пожар в жилищна сграда на ул.”Скакля” 11, собственост на Цветана Александрова Модева. При пожара е загинала 87 годишната собственичка, унищожено е домашно имущество. Причината за пожара е необезопасена печка на тв. гориво.
- на 14.02.2011год. в 04.40ч. в с. Елисейна възниква пожар в жилищна сграда на ул.”Йордан Куртев” 10, собственост на Георги Иванов Райков. При пожара е загинал 71 годишния собственик, унищожена е 30 кв.м. от жилищната сграда и имуществото в нея. Причината за пожара е неправилно ползване на отоплителен уред на твърдо гориво.
ейността на служителите от ПБЗН през летните месеци беше насочена основно за осигуряване на пожарната безопасност по опазване на посевите, зърнените храни и фуражите от пожари и престъпни посегателства.
От органите, упражняващи Държавен противопожарен контрол от началото на годината са извършени общо 6598бр. проверки на обекти и са връчени за изпълнение 173бр. разпоредителни документи. За констатирани нарушения на нормативните изисквания са съставени 122бр. акта за установяване на административни нарушения. За нарушаване на правилата и нормите за пожарна безопасност са спрени от експлоатация 6 бр. отоплителни и нагревателни уреди и части от ел. инсталации;
По представени за съгласуване проекти на новостроящи се обекти са издадени становища за съответствие на инвестиционните проекти с правилата и нормите за ПБ. Служителите упражняващи ДПК са участвали в работата на приемателни комисии и ЕСУТ.
И през тази година продължи дейността на служителите от ПБЗН за утвърждаване и разрастване на движението на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец”. Заключителен етап от подготовката на МПО "Млад огнеборец" бяха проведените през м. април и май районни и регионално състезания. Първо място в комплексното класиране на регионалното състезание зае младежкият противопожарен отряд от СОУ “Отец Паисий” гр. Враца. Този отряд представи област Враца на дванадесетите републикански състезания проведени през м. Юни в КК”Албена”.
Същият отряд взе участие в XVIII-те Международни младежки състезания по пожароприложен спорт (ППС) проведени за времето от 17 до 24.07.2011г. в гр. Кочеве, Словения. Младите огнеборци представиха България посредством изложбен щанд, изнесоха фолклорно танцово изпълнение и участваха в Лагерна олимпиада със спортно – състезателни елементи и забавни игри. По време на състезанията отборът на гр. Враца изпълни състезателните упражнения без допуснати грешки, постигна републикански рекорд в двете дисциплини и зае 11-то място в общото класиране и 14-то място в класирането за купата “Ветер”.
За проявена инициативност, постигнати високи професионални резултати при изпълнение на служебните си задължения и във връзка с професионалния празник на служителите от ПБЗН - 14 септември са наградени 16 служители.
С “ОБЯВЯВАНЕ НА БЛАГОДАРНОСТ” от Директора на ГДПБЗН – гл.комисар Н.Николов и допълнителен платен отпуск в размер на 3 /три/ работни дни:
1.Главен спасител СТОЯН ХРИСТОВ ИЛИЕВСКИ – комадир на екип в група ОКИЦ;
2.Главен спасител ПЕТКО БОНЕВ ПЕТКОВ - комадир на екип в група ОКИЦ;
3.Пожарникар ВЛАДИМИР ЕМИЛОВ СЪЛКОВСКИ - водач на специален автомобил в РСПБЗН - Бяла Слатина;
4.Пожарникар АНАТОЛИ ЦВЕТАНОВ ПЕТКОВ - пожарникар в РСПБЗН- Мездра;
5.Пожарникар МИЛЕН БОРИСОВ МИЛЧЕВ – старши пожарникар в РСПБЗН-Оряхово;
- С “ПИСМЕНА ПОХВАЛА” от Директора на ГДПБЗН – гл.комисар Н.Николов:
1.Главен пожарникар ИВО ВАСИЛЕВ ЙОТОВ - началник на дежурна смяна в РСПБЗН- Враца,
2.Главен пожарникар РУМЕН ПЕТРОВ СПАСОВ - началник на дежурна смяна в РСПБЗН - Враца,
3.Главен пожарникар ГЕОРГИ БОНЧЕВ ИВАНОВ – младши инструктор в РСПБЗН- Враца,
4.Главен пожарникар НИКОЛАЙ ПАНТАЛЕЕВ НИКОЛОВ – младши инструктор РСПБЗН- Оряхово,
5.Главен пожарникар ПЛАМЕН БОРИСОВ ГЕОРГИЕВ – младши инструктор РСПБЗН АЕЦ Козлодуй,
- с “ПИСМЕНА ПОХВАЛА” от зам.директора на ГДПБЗН старши комисар Калин Вучков
1. Спасител ГЕОРГИ ИЛКОВ ЖИВОВ - старши спасител в група “Спасителна дейност”
2. Главен пожарникар ГЕНАДИ БОНОВ БАРТОЛОВ - началник на дежурна смяна в РСПБЗН - Бяла Слатина
3. Пожарникар ВЕНЦИСЛАВ ЦВЕТАНОВ ВАСИЛЕВ - старши технически сътрудник в РСПБЗН - Бяла Слатина
4. Главен пожарникар СТЕФАН МЛАДЕНОВ АНГЕЛОВ - командир на екип в РСПБЗН - Враца,
5. Пожарникар МАРИН СЛАВКОВ ДЯЛКОВ – водач на специален автомобил в РСПБЗН - АЕЦ Козлодуй
6. Спасител КОНСТАНТИН ДИМИТРОВ ДИМИТРОВ - старши спасител в група “Спасителна дейност”

ОУ”ПБЗН” ВРАЦА

Кметът на Враца апелира

Уважаеми жители на град Враца,

През последните дни се установи, че наши съграждани унищожават общинско имущество: изгорени са 20 бр. контейнери за разделно събиране на отпадъци на стойност около 15 хил. лв.; откраднати са две пейки, а други две са счупени от парка при стадион „Христо Ботев” и една от люлките на детското съоръжение в градинката на пл. Руски. Ежедневно кошчетата за отпадъци по бул. „Никола Войводов” се обръщат и голяма част от тях са без вътрешна кофа и капак. Откраднати са и 8 бр. саксии с цветя, които бяха сложени на стълбовете за улично осветление в централната градска част на Враца.
Не бих искал да квалифицирам тези деяния, нека те да тежат на съвестта на извършителите им.
Обръщам се към всички останали с апел и молба – не оставяйте пасивни, когато рушат нашето общо имущество, закупено с нашите пари.
В момент, в който забележите такова вандалско посегателство, сигнализирайте органите на МВР и на дежурния в Община Враца на тел. 092 62 30 00 .
Надявам се по този начин да запазим града си чист и приветлив и чувството, че той е наш общ дом!

Кмет на Община Враца

д-р Костадин Шахов

Ново улично осветление


Заместник кмета на Община Враца инж.Петя Аврамова направи първа копка на изграждане на ново улично осветление и парково осветление жк.”Дъбника” , жк.”Сениче”,бул.”Васил Кънчов”,ул.”Река Лева” ул.”Остри Връх”и ул.”Генерал Леонов”в град Враца, стойността на проекта е 249 962,55лв с ДДС срока за изпълнение по договор е 3 месеца,фирмата изпълнител е „Джи Ви Ай -Електрик”ООД-Бургас , тя е избрана чрез проведена процедура за възлагане на малка обществена поръчка с предмет: „Изграждане на улично и парково осветление в гр. Враца”.
В процедурата бяха подадени оферти от осем участника от Гр. Русе , гр. София, Гр. Бургас и гр. Първомай.
Предвижда се да бъдат монтирани общо 223 нови улични стълба и 70 нови стълба за парково осветление в жк.”Сениче” и жк.”Дъбника”.
В хода на изпълнение на този проект ще бъде поставено ново улично осветление в жк „Сениче” –ул.”Надежда” –бл.50,69,68,67,66, ул.”Радичков”-бл.55,56,57,58 и ул.”Съединение –бл.62,63,65” или общо 25 стълба и 25 осветителни тела на стойност 19 673,35лв и парково осветление на стойност 8 293,02лв.
В жк.”Дъбника”,ул.”Митрополит Паисии-бл.30,140, ул.”Иван Александров- бл.37,39,36,139, ул.”Съединение – бл.23,24,25,29,145, ул.”Иван Страшимир” и ул.”Иван Шишман”-бл.38,41,42,43, ул.”Асен Босев”-бл.1,3,6 - общо 75 бр. стълбове и осветителни тела на стойност 85 718,25лв.
В жк.”Река Лева” и ул.”Остри връх”- съответно 5бр.улични стълба на стойност 3 831,00лв и 5 бр.улични стълба на ул.”Остри връх” на същата стойност.
На ул.”Генерал Леонов” стойността на новото улично осветление е 6 247,00лв. и ще бъдат поставени 8 бр.улични стълбове и осветителни тела.
На бул.”Васил Кънчов” новото улично осветление е на стойност 80 707лева там ще се поставят 105 бр.улични стълбове и осветителни тела.
Управителя на фирмата г-н Иван Николов се ангажира за срока на изпълнение на проекта.
Това е поредната инвестиция на Община Враца в жк.”Дъбника” и жк.”Сениче”, досега за основен и текущ ремонт на уличната мрежа са вложени 262 421лв.

Ирена Цветкова стана първият световен шампион на Враца


Българските състезатели спечелиха 11 медала - два златни, три сребърни и шест бронзови на 17-то световно първенство по таекуон-до ITF в Пхенян (КНДР). Ирена Цветкова от врачанския клуб „Кум Рьонг” стана световна шампионка в дисциплината спаринг категория до 69 килограма, а националният отбор жени стана световен шампион в отборното състезание в дисциплината специална техника. Сребърни отличия завоюваха Амалия Колева, спаринг до 57 кг, Албена Малчева, специална техника и Лидия Дукова, спаринг, категория над 75 кг. България завърши на четвърто място в класирането по медали, след КНДР, Русия и Таджикистан. През следващата година България е домакин на европейското първенство по таекуон-до ITF.

Фотографска изложба обедини банатската общност


Изложбата „Моят поглед към традицията”, показана на 5 септември в една от залите на Народно читалище „Съединение-1923” – с.Бърдарски геран, показва различния и уникален свят на банатската българска общност с нейните делници и празници. Втората част ще се състои по време на Фестивала Фършанги на 18 и 19 февруари 2012 г.
Изложбата се осъществи по проекта “Работилница „От „Имало едно време” до Network”, по програма „Живо наследство” на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата помощ на Фондация „Америка за България”.
В първото й издание участваха фотоси на Александър Живков, Мария Пенкова, Петя Бобойчева, Златка Генова, Валери Лазаров и Светлана Караджова.

понеделник, 12 септември 2011 г.

Обявяват новият треньор на "Ботев" Враца

Днес от 16 часа на пресконференция на стадион "Христо Ботев" ще стане известно името на новия наставник на врачанския тим. Това съобщи президентът на клуба Чавдар Атанасов, но не назова името му, защото и сега преговорите продължават.

Врачанските аптеки са свързани с НАП

От 1 септември НАП Враца започна проверки на аптеките във Враца и областта, за това дали са спазили нормативните разпоредби за дистанционна връзка на касовите им апарати с информационните системи на НАП. Ще бъдат проверени 28 аптеки, за които в приходната агенция няма данни, че са свързали фискалните си устройства с НАП.
До момента са извършени 17 проверки, при които не е констатирано законово нарушение, тъй като е установено, че аптеките са прекратили своята дейност. В някои от случаите собствениците развиват друг вид дейност или са отдали под наем помещенията.
Резултатите от проверките и данните с които разполага НАП, показват, че врачанските аптеки са изрядни и са спазили законовите изисквания.
Най-лесният начин да се провери дали касовият апарат на дадена аптека е свързана с НАП е да се разгледа внимателно издадената касова бележка. Ако в долния й край има лого, на което са изобразени буквите BG, това означава, че търговецът е редовен и е свързал касовия си апарат с агенцията. Ако обаче липсва подобно изображение, то тогава гражданите могат да сигнализират на данъчните за нередовните аптеки на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор.

ВМРО издига Теменужка Желязкова за кмет на Мизия

ВМРО-Българско национално движение регистрира в ОИК кандидата си за кмет на община Мизия. Това е о.з. полковник Теменужка Желязкова. Родена е в с. Софрониево, общ. Мизия. Завършила е висше икономическо образование и следдипломна квалификация „Счетоводство и финансов контрол”. Дългогодишен служител в системата на МВР, а от 1991 г. началник отдел „Финансово-ресурсно осигуряване” към Дирекцията на национална служба „Полиция”.
Основателка и председател на българският клон на Сдружение „Европейска мрежа на жените в полицията” и член на Генералния борд на сдружението в Брюксел, със статут на наблюдател в ООН по „Правата на човека”. Почетен член на Международната полицейска организация.
Омъжена. Има дъщеря. Ползва английски език.

Четири са вариантите за наставник на "Ботев" Враца

Според президента на клъба Чавдар Атанасов има 4 варианта за старши на врачанския клуб.Фаворит е бившият наставник на Монтана Атанас Джамбазки, който си тръгна от „Огоста" след края на миналото първенство. След това бе на косъм да поеме Локомотив Пловдив, но в последния момент нещата с черно-белите се разсъхнаха. Освен Джамбазки за треньори на врачани се спрягат още Вили Вуцов и Антон Велков. Джуниър обаче заяви, че е малко вероятно да приеме работата.
„Постоянно ме пращат някъде, а аз съм си вкъщи. Не знам кой ме е изтъпанчил с тази новина този път. Тема та за Ботев Враца е некоментируема. Дори и да ме потърсите в близките дни, едва ли ще има някаква промяна по този въпрос", заяви в типично свой стил Вуцов.
Антон Велков пък призна, че ако получи предложение, ще го приеме. „Знаете, че при смяна на треньор практиката е такава, че веднага като варианти се изброяват безработните специалисти в страната.
Въпреки че загубиха първите си мачове, Ботев имаха силни минути и показаха добра игра. Резултатите до момента не отговарят на възможностите на отбора, а и на това, което показаха играчите им на терена, футболистите са добри и имат потенциал.
Просто трябва малко търпение. Ако някой е тръгнал да подценява Ботев Враца, е направил грешка. Много бързо започна да се говори за изпадане на този отбор, но има още много време до края на сезона. На всички е ясно, че за този клуб няма да е лесно в А група, но трудните неща са по-сладки.
Всеки треньор иска да има работа и не може да се чувства пълноценен за себе си, ако е безработен. Това важи с пълна сила и за мен", коментира Велков. Името на Ангел Червенков също се спряга като кандидат за поста.

БСП издига Стефан Данаилов за кандидат за вицепрезидент на Република България

Стефан Данаилов е най- обичаният човек в БСП. Той е символ на партията и на готовността й да се променя, запазвайки идеалите си. С тези думи председателят на НС на БСП Сергей Станишев представи кандидатурата на Стефан Данаилов за вицепрезидент на Република България. Развълнуван, лидерът на БСП прочете пред Националния съвет на партията писмото, с което той изразява желание да влезе в предстоящата изборна битка.
Сергей Станишев изтъкна, че Стефан Данаилов никога не е отстъпвал от вярата си в социалистическия идеал, винаги е бил открит към хората и е търсил решения на техните проблеми и надежди. Той никога не е гледал на другите като на врагове и е прощавал на тези, които го предават.
Сергей Станишев беше категоричен, че БСП дава на гражданите най- доброто, което може да излъчи – Ивайло Калфин - кандидат за президент, който има амбицията, знанията и визията да промени страната към по- добро и Стефан Данаилов - кандидат за вицепрезидент, който ще бъде яростен защитник на българската култура и духовност и ще се противопостави на шестващата простащина.
Лидерът на социалистите изрази своята убеденост, че единствено БСП може да сложи спирачка на арогантното поведение и авторитарния режим, който налага ГЕРБ и да даде перспектива на българите. „Всички виждаме какво се случва в страната и чувстваме, че нещата не са както трябва”, заяви Станишев. По думите му сред хората в страната се усеща отчаяние и безперспективност. Все повече граждани се разочароват, защото става видима пропастта между думите на ГЕРБ и делата им, между пропагандата на управляващите и реалния живот. „Хората живеят все по- трудно и по- бедно и не виждат протегната ръката на държавата”, добави лидерът на БСП. Той за пореден път изрази убеждението си, че предстоящите избори са от изключително значение за бъдещето на България. Станишев беше категоричен, че Ивайло Калфин е най- силният кандидат за президент, държавник с визия за развитието на страната.
„Стефан Данаилов е политик, държавник, патриот, родолюбец, честен и принципен човек”, заяви кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин. „Радвам се, че с него ще поведем битката за това България да върви по- добре”, добави Калфин. Той изрази увереността си, че двамата ще могат да покажат, че страната ни може да бъде по- социална, по- справедлива и по- успешна.
На днешното си заседание Националният съвет на БСП прие и предизборна платформа на кандидатите на партията за президент и вицепрезидент на Република България.

Писмо на Стефан Данаилов до Сергей Станишев

Драги Сергей, ,

Познаваш ме добре и знаеш, че съм човек, който винаги е имал лична позиция и съм я заявявал открито. Никога не съм се крил, не съм се съобразявал с конюнктурата, не съм предавал. Целият ми живот мина пред очите на всички.

Предстоящите избори са от огромно значение и за нашата партия, за бъдещето на социалистическата идея. При издигането на кандидатури за президент много наши организации издигнаха и моето име.

Винаги съм смятал, че нашата партия нито е „стадо”, което да върви след „личност-месия”, само заради обаянието и чара й, нито се нуждае от „жертвен агнец”. Не съм нито едното, нито другото. Когато преди заседанието на конгреса не отговорих положително предложението, не беше нито необмислено, нито безотговорно. Тази моя позиция беше резултат на дълбоко премислени мотиви и оценки. Повярвай ми – не ставаше дума за бягство от отговорност или за страх от битката! Винаги съм бил честен към теб и към моята партия.

Убеден съм, че постовете не са бутафорни и очакваш от мен енергията, която много пъти съм полагал за общи каузи. Смятах, че мога да бъда далеч по-полезен като активен съратник на ярки представители на по-младото поколение, с които е богата БСП и които трябва да бъдат подкрепени мощно и убедително от всички нас.

Преди години прочетох една стара източна притча, в която ученикът пита учителя си, какво би казал, ако научи, че ученикът му е паднал. Стани! – отговорил му той. А ако пак падна? – Отново стани! – казал наставникът. И колко може да продължава това – да падам и да ставам? – попитал ученикът. „Падай и ставай, докато си жив! Тези, които след като паднат, не намерят сили да се изправят – са мъртви!”

Уверявам те, че заветът на поколенията от моя род нито за миг не ме оставя безразличен към съдбата на моята партия и затова активно се включих в кампанията „Ивайло Калфин – президент”. Високо ценя и вярвам в неговите лични и държавнически качества. Благодаря на тези ярки български личности, които отговориха на поканата ми да работим заедно в обществения клуб в негова подкрепа. При срещите ми с тях усетих, че освен признанието си, ми споделят и аргументи за ползата от съчетаването на младежката ерудиция и европейското мислене с опита на преживелия падения и силата на нови изправяния зрял политик. Зная, че днес нашата партия особено се нуждае от силата и убедеността на всеки един от нас.

На 4 септември, и аз, като мнозина българи, с любопитство наблюдавах пресконференцията на една партия, която номинира своите кандидати за президентската институция. Бях дълбоко огорчен, от демонстрираното отношение към хора, които би имат претенцията да станат водачи на нацията! Та как ще можеш да чертаеш нови хоризонти за по-достоен живот на всички българи, ако от първия ден имаш „началник”, който вече ти нарежда, какво можеш, и какво не можеш да правиш! И едва ли не им заявяват, че временно ще заемеш полагащо се другиму кресло и дори да си успешен президент, следващият ще е някой друг. Върхът на изумлението ми бе арогантната самоувереност, че едва ли не резултатите от изборите са вече предрешени! И си зададох въпроса, как е възможно това в едно демократично общество?

Точно това самоуверено поведение, че българите няма какво да избират, ме амбицира! Зная, какво мога да загубя в личен план, ако участвам пряко в тези избори. Но доверието, надеждата, думите на много наши членове и симпатизанти, с които говорих през последните месеци, ме задължават! Не веднъж, нашата партия се е изправяла пред цели, които са изглеждали невъзможни! И сме успявали да ги постигнем! С вяра и всеотдайност!

Всеки ден се сблъсквам и виждам хора отчаяни, обезверени, борещи се за оцеляване, които не получават протегната ръка от държавата. Постоянно сме свидетели на конфронтация, полицейщина, натиск срещу всеки, който има различно мнение. Хора, такава ли трябва да бъде България на ХХI век. Това ли е България – достоен член на Европейския съюз!? Не приемам тази реалност!


Готов съм да опитам да извикам на живот онова, което прави българите горди и отговорни към съдбата си. Нямаме гаранции, че ще успеем, но знам, че не мога да гледам отстрани! Няма да съм аз! Човек трябва да следва своята съдба. Моята е неразривно свързана с тази на Българската социалистическа партия! В ада на политическото противоборство всеки влиза със своя огън. Ние обаче трябва да излезем от там като единна партия със своя искра и вяра, които да предадем на хората.

Сергей,

С това писмо ти предлагам да разгледаш и моята кандидатура за вице-президент на Република България. Ако сметнеш, че моята личност е подходяща в тази битка, ще участвам с цялата си вяра в България, с цялото си желание да дам надежда на хората. Очаквам и всеки един от нас, членовете на БСП, да даде всичко от себе си за отбора в името на общата победа!

09 септември 2011 г.

С другарски поздрав,

Стефан Данаилов

Газификацията на Враца e според най-високите международни стандарти и с грижа за потребителите

Рила газ работи по газификацията на гр. Враца според най-високите международни стандарти. Материалите, използвани при изграждането на мрежата, са сред най-качествените, предлагани на европейския пазар. Компанията възлага изпълнението на газификацията на местни фирми, с което допринася за по-високата заетост в региона. При избора на подизпълнители дружествата от региона имат предимство, въпреки че те невинаги притежават нужния опит в изграждането на подобни съоръжения. Ето защо от изключително значение е възможността за сътрудничество между тези фирми и екипа на Рила газ - специалисти с богата професионална практика, натрупана в страни с традиции в сферата на газификацията. Цялостната дейност по проекта се контролира ежедневно от независими дружества, сертифицирани по силата на българското законодателство. След изграждане на съоръженията, те биват подложени на десетки изпитания, преди да бъдат пуснати в експлоатация.
Рила газ спазва всички технически изисквания при изграждане на тръбопроводите, тъй като това гарантира качеството и сигурността на услугата в бъдеще – фактор, с който фирмата няма намерение да прави компромиси.
„Полагаме всички усилия, за да изградим газоразпределителната мрежа според най-високите международни стандарти, като в същото време се стараем да намалим неудобствата, които работата ни създава на хората,” коментира Серджо Пантано, изпълнителен директор на Рила газ. „Инвестицията, която правим в Враца и региона, е значителна, което е доказателство за нашите сериозни дългосрочни намерения за работа и развитие,” допълни той.
Дейностите по газификация на градовете са свързани с изкопна дейност, а използваните строителни машини предизвикват шумове. Рила газ се стреми да намали до минимум тези неудобства. Отклоненията към потребителите например, се полагат успоредно с газопроводите, дори и гражданите да не са заявили желание за присъединяване към мрежата. Макар че от финансова гледна точка тази практика не е изгодна за дружеството, Рила газ я избира, за да избегне допълнителното разкопаване на улиците в бъдеще и оттам – нови неудобства.
За да осигури по-добра информираност на гражданите и работещите в гр. Враца, компанията публикува в местните медии месечен график на предстоящите строителни дейности по изграждане на мрежата.
Рила газ стартира дейностите по газификация на гр. Враца, след като през 2006 г. спечелва конкурс за обществена поръчка. Тогава компанията получава лицензи за дейностите разпределение и снабдяване с природен газ от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Финансирането на строителните работи е изцяло за сметка на лицензианта, т.е. Рила газ.
Дружеството е собственост на италианската Ачегаз Апс – водеща компания в сферата на обществените услуги в Североизточна Италия, чийто стогодишен опит в изграждането и експлоатацията на газоразпределителни мрежи, заедно с финансовата стабилност на компанията, са гаранция за качественото и навременно изпълнение на програмата по газификацията на региона.
За допълнителна информация
Елиза Бусерска, координатор Връзки с обществеността, Рила газ,
тел: 02/ 939 09 89, email: elisabuserska@rilagas.bg
Андреана Станкова, експерт Връзки с обществеността,
тел: 02/ 422 41 99, моб.: 0896 66 56 76, email: andreana.stankova@viveka.bg

Враца се превръща в образователен център на Северозапада

Ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ, народният представител Николай Коцев и областният управител Пепа Владимирова дадоха днес съвместна пресконференция за преобразуването на врачанския Педагогически колеж във филилал на „Св.Св. Кирил и Методий“.
Като „война на тихия фронт“ определи общите действия и на ректор, и на областен управител, и на местните народни представители от ПП ГЕРБ депутатът Николай Коцев, за да се постигне този радващ врачани факт. „Филиалът ни може малко да ядоса министъра на образованието, защото той беше категоричен, че ако Враца се пребори за това, то той ще си подаде оставката“, уточни с усмивка Коцев.
Сагата за преобразуването на Педагогическия колеж във филиал на ВТУ тръгва от 2006-та година. Реално обаче нещата са задействани след една среща-разговор във Враца на 1 май 2010-та година с министър-председателя Бойко Борисов. След като изслушал твърдите и непоколебими аргументи на местните политици, областния управител и ръководители, че Враца трябва да стане образователен център на Северозапада, премиерът дал категорична подкрепа. Решението на Съвета на министрите на Република България е факт от 7 септември тази година.
Новата учебна година във филиала ще бъде открита на 4 октомври. Тогава ще бъде представен и директорът му. Той се избира от Академичния съвет на Университета.
Учебната 2011/2012-та година започва с обучението на 65 човека по специалностите „Предучилищна педагогика и чужд език“ „Начална училищна педагогика“. Великотърновският университет предвижда от догодина нови специалности като „Икономика“ и „Административно управление“. Освен редовна и задочна форма на обучение ще се отвори и популярната сега дистанционна форма. Тук ще има и бакалавърски, и магистърски програми. В бъдеще ще се въведе и докторантска. Капацитетът на учебното заведение е за 160 души. Ще се мисли и за подобряване на учебната база, която по думите на ректора, към момента е в задоволително състояние. 10 човека са преподавателите във филиала. 5 от тях са хабилитирани.
Областният управител Пепа Владимирова и народният представител Николай Коцев определиха преобразуването на Колежа във филиал като действие, което ще възпроизведе благоприятен ефект в региона. „Освен че младите хора ще остават в града, обучението им ще спестява пари на семействата им. Идването на студенти от Видин и Монтана ще е допълнителна икономечска лепта за областта и за Враца“, комнетираха още те. „Очакваме след пенсионирането на много учители, да се отвори дупка в пазара на професията. Редно е отсега да помислим и да произведем нужните ни кадри тук“, допълни Коцев.

Къща-акумулатор сред най-големите експонати на ЕСЕН 2011

Къща, която сама си произвежда нужната енергия, ще бъде сред най-големите експонати на предстоящия Есенен панаир в Пловдив. Посетителите ще могат да я видят в реалните й размери – обща площ от 130 кв. м., на два етажа, съобщиха от ямболската фирма „МКМ продукт“. Това е наша разработка, сградата има самостоятелно енергийно захранване, осигурено от соларни панели по фасадата и покрива, заявиха производителите.
Къщата-акумулатор, която превръща слънчевата енергия в ток, е една от новостите на Международния технически панаир. Той ще се проведе от 26 септември до 1 октомври под мотото „Нов живот. Нови технологии“, а акцент ще бъде зелената енергия.
Според директива на Евросъюза от 2020 г. всяка новострояща се сграда трябва да е с нулево енергийно потребление, а старите здания - да станат „по-пестеливи“ чрез инсталиране на съоръжения за използване на възобновяеми енергийни източници и монтиране на интелигентни уреди. Затова интересът към този сектор от бизнеса е изключително голям. Постиженията на български и чуждестранни компании ще бъдат демонстрирани на предстоящото изложение на инвестиционни стоки, което е най-голямото в Югоизточна Европа.
Сред новостите са котлите на биомаса и рециклирани отпадъци, които предлага пловдивската фирма „Пинк плюс“. Те изгарят остатъци от плодове след производството на сок и вино, слама, дървесина и отпадъци от домакинствата, за да отопляват обществени сгради. Използват се и в оранжерии, като по този начин се получава затворен цикъл, обясниха от фирмата. На панаира тя ще представи и линия за производство на пелети, която е новост за българския пазар. При нея от дървесни и растителни отпадъци се получава екологично гориво – дървени и сламени пелети.
Как алтернативното отопление може да влезе в домакинствата и как те ще бъдат подпомагани, за да го прилагат, ще бъде разяснено в Деня на зелената енергия на 28 септември. Изложители ще презентират домашни печки на екогорива, камини и котли на пелети, а експертите ще обсъждат възможностите за прочистване на въздуха в градовете чрез използване на „зелено“ отопление и транспорт. Форумът се организира от Международен панаир Пловдив, Енергийна агенция-Пловдив, Асоциацията на българските енергийни агенции и Министерството на околната среда и водите. Зам.-министърът на екологията Евдокия Манева ще се включи с доклад „Предизвикателства на замърсяването с фини прахови частици пред българските градове“, своя опит и програми ще опишат общините София, Пловдив и Бургас.
Медали ще получат победителите във ВЕИ Шампионска лига в разделите „Биомаса“ и „Слънчева енергия“. „Това е поощрителна награда за компании, които работят в сферата на възобновяемите енергийни източници. Все повече предприемачи се ориентират към този тип производство. То става безспорен хит, ако съдим по запитванията и интереса към конференцията „Зелено отопление и транспорт за чист въздух в градовете““, заяви Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.
В новата ековълна се включват и изложителите от „Автомобилен салон Пловдив“. „Балкан стар мотърс“ ще покаже първия масов електромобил „Mitsubishi-i-MiEV”. Сред експонатите на „Ратола корпорейшън“ е изцяло новият компактен кросоувър „SsangYong Korando“ с ниски емисии на въглероден двуокис, съответстващи на еконормите Euro V и Евро VI.

Близо 450 безработни са подали декларация образец 7 от началото на годината

От началото на годината 447 безработни лица от област Враца са подали декларация образец 7. Тази декларация са задължени да подават трайно безработните, които не получават обезщетение от Бюрото по труда и студентите над 26 г.
Нямат задължението да подават тези декларации безработните, които получават социални помощи, жените по майчинство, пенсионерите и студентите, които не са навършили 26 години. Декларация образец 7 не подават също едноличните търговци, собствениците или съдружниците в търговски дружества, регистрирани като упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност, земеделските и тютюнопроизводителите.
Всички, които започнат сами да внасят здравноосигурителните си вноски трябва да подадат декларацията до края на месеца, следващ този, в който са останали без осигурител.
Месечната здравноосигурителна вноска е в размер на 16.80 лв. и се внася до 10-то число на месеца следващ месеца за който се отнася.
Здравноосигурителните права на лицата, които се осигуряват сами, се прекъсват, ако през последните 36 месеца са пропуснали да направят повече от три вноски.
НАП Враца напомня и на завършилите през тази година ученици, че до започването на работа или на учебна година във ВУЗ, трябва да подадат тази декларация и да внесат сами здравноосигурителните си вноски.
В декларацията се вписват личните данни и началната дата, от която гражданинът е започнал да плаща сам здравноосигурителните си вноски.
Формуляр може да се получи на място в офиса или да бъде изтеглен от сайта на приходната агенция – www.nap.bg. Бланка на декларацията и указания са предоставени и в Бюрото по труда – Враца.
Глобата за неподаване на декларацията е от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1000 до 3000 лв.
Повече информация за попълването и подаването на Декларация образец 7 може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 и в рубриката „Осигуряване” на сайта на НАП - www.nap.bg

Опит за подкуп завършва с арест

Вчера в 14.50ч., на пътя с. Бутан-с. Гложене катастрофират - л.а.”Нисан-Кашкай”, управляван от неизвестен водач, който напуска мястото на катастрофата, без да уведоми органите на МВР, и лек автомобил „Фиат”, управляван от И.М./25г./ от с. Бутан. Няма пострадали. След ОИМ е установено, че водач на л.а.”Нисан-Кашкай” е лицето А.М./42г./ от с. Хърлец. Пробата за алкохол на водача е положителна- 3,84 промила. При транспортиране му към РУП Козлодуй, А.М. направил опит да подкупи полицейските служители, като им подхвърлил банкнота с номинал от 50 лв. между седалки на служебния автомобил с думите- ”Вземете тези пари и ме пуснете, да скриете катастрофата и алкохола”. Лицето е задържано за срок от 24 часа. Образувано е дознание по чл.304 от НК.

неделя, 11 септември 2011 г.

Вили Вуцов поема "Ботев" Враца?


Новият треньор на врачанския "Ботев" ще бъде обявен във вторник, фаворит за поста е бившият наставник на "Левски" и "Славия" Велислав Вуцов, пише 7 дни спорт. Изпълнителният директор на клуба Чавдар Атанасов също намекна, че това е най-вероятният треньор. "В момента водим преговори с няколко човека. Вече се коментираха няколко имена, с част от които наистина преговаряме. В по-неделник се събираме ръководството и тогава ще стане ясно с кой ще подпишем договор...."
Треньорската смяна се наложи след оставката на Сашо Ангелов последвала загубата от "Монтана" с 2:4.

Започва 73-ия творчески сезон на Драматично-куклен театър – Враца


Тази седмица ще има две постановки за възрастни и една за деца. Както и досега, очаквайте анонсите ни, за да сте ориентирани какво предстои.
В сряда, 14 септември от 19 часа в камерна зала, ще бъде показана комедията „Една жена – трима мъже” от Петър Петрович-Пеция.
В четвъртък, 15 септември от 19 часа в камерна зала, потегля „Рейс” от Станислав Стратиев.
В събота, 17 септември от 10.30 часа подновяваме традиционните си съботни матинета за деца. Първото заглавие от афиша е класическо – „Червената шапчица.

Над 2 милиона ръст на приходите спрямо миналата година отчете офис Враца към 31 август

През осемте месеца на 2011 г. офис Враца събра 55.7 млн.лв. данъчни и осигурителни приходи, това при съпоставими данни е с 2.1 млн.лв. повече в сравнение със същия период на предходната година.
Приходите от данъци са се увеличили с 1.7 млн.лв., спрямо осеммесечието на м.г., или отчетен ръст от 7 %, изпълнението на годишния разчет е 68.06 %.
Този ръст е формиран от данъците върху доходи на физически лица от свободни професии, граждански договори и др. и данъка върху добавената стойност.
При осигурителните вноски за първи път през тази година е установен ръст, въпреки отчетеното намаление на постъпленията от здравни вноски. Увеличението е в размер на близо 400 хил.лв. и се дължи основно на приходите от ДОО.
Изпълнението на общия годишен план е 63 %.
Относителният дял на събраните приходи от офис Враца представлява 11 на сто от общото изпълнение на ТД на НАП В.Търново.

Увеличава се размерът на потребителската такса

Променя се размерът на потребителската такса, която здравноосигурените лица заплащат при посещение при личния лекар, лекаря по дентална медицина или в лечебните заведения за болнична помощ. От 1 септември 2011 г. с Постановление на Министерски съвет се увеличава минимална работна заплата /МРЗ/ за страната на 270 лв. като същевременно нараства и потребителската такса. Съгласно Закона за здравното осигуряване тя е 1% от МРЗ или в размер на 2,70 лв.
За всеки ден болнично лечение пациентите ще заплащат по 2% от минималната работна заплата - т.е. по 5,40 лева, но за не повече от 10 дни годишно.
Освободени от потребителска такса ще останат както и досега пациентите, страдащи от заболявания с над 71% намалена работоспособност, лица с определени хронични заболявания, определени по списък към Националния рамков договор за 2011 г., пациенти с онкологични заболявания, бременни и родилки до 45 дни след раждането, непълнолетни и неработещи членове на семейството; пострадали при или по повод отбраната на страната, ветерани от войните, военноинвалиди; задържани под стража лица или лишени от свобода; социално слаби, получаващи помощи по Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане; лица, настанени в социални домове; медицински специалисти.
Според Закона за здравното осигуряване потребителска такса се заплаща за оказана медицинска или дентална помощ. За платената сума лекарят трябва да издаде касова бележка или квитанция.
Съгласно Националния рамков договор за 2011 г., за едно посещение в медико-диагностичната лаборатория за вземане на биологичен материал се заплаща цена, определена от изпълнителя. Тази цена, независимо от броя на изследванията, не може да бъде по-висока от 2 лв. В случай, че здравноосигуреното лице заплаща цена за вземане на биологичен материал, лечебното заведение не може за изследвания в същата лаборатория да изисква от него потребителска такса. От заплащане за вземане на биологичен материал се освобождават лицата без доходи, настанени в домове за деца и юноши, в домове за деца от предучилищна възраст и в домове за социални грижи.
Лекарите и лекарите по дентална медицина трябва да обяват на видно място пред кабинетите си списъците с освободените от заплащане на потребителска такса лица. При всяко съмнение за неправомерно платена сума на лекаря засегнатите лица имат право срещу издаден касов бон за извършеното плащане да подадат жалба в РЗОК-Враца.

Турнир по шах в Криводол бе последното състезание от Спортно лято 2011


С турнира по шах на приключи „Спортно лято 2011”, организирано от Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните – гр. Криводол. В индивидуалната надпревара взеха участие 13 ученика от гр.Криводол и с. Ракево.
На първите три места се класираха съответно:
Първо място – Даниел Йорданов Димитров
Второ място – Кирил Сашков Захариев
Трето място – Никол Станиславова Николова
Всички участници в турнира получиха парични награди, а Даниел Димитров получи преходната купа по шахмат.
Секретарят на Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви Маргарита Стамболийска и обществените възпитатели Иван Симеонов и Йорданка Христова благодариха на всички участници и им пожелаха успешна и ползотворна учебна година.

Може да имаме завод за биогориво


Надграждането на сепариращата инсталация ще бъде или компостираща инсталация или завод за биогориво. В това беше категорична на изнесена пресконференция зам. кметът инж.Петя Аврамова. Строителството на допълнителната клетка и на сепариращата инсталация е част от началото на мащабен проект, който предстои да се доразработи. Зам.-кметът Петя Аврамова направи поредната проверка за хода на дейностите, за втори път в присъствието на медиите , като обществен контрол както бе обещала на врачани .
Констатирано бе, че закъсненията се наваксват. Допълнителната клетка ще бъде завършена до 15 октомври, а сепариращата инсталация до края на октомври. Към момента строителството върви с максимални темпове и ръководството на Община Враца вече е уверено, че фирмата-изпълнител ще се справи с поетите ангажименти. Предстои да се направят необходимите специализирани проучвания какво да бъде надградено, дали компостираща инсталация или завод за биогориво. Настоящите резултати по строителството дават основание да се смята, че важният проект за общините Враца и Мездра ще има развитие в бъдеще.
До момента са усвоени над 2 и половина милиона лева. Представители на община Враца ще продължават да осъществяват ежедневен контрол при изпълнение на строежите по клетка 2.1. и сепариращата инсталация, категорична бе заместник кмета Петя Аврамова.
Изкопните работи по оформяне профила на клетката вече са завършени. Изградена е дренажната система за инфилтрирани води с ревизионните шахти по трите клона. За предпазване на земната основа и подземните води от въздействието на отпадното тяло и отделящия се инфилтрат се полага глинен екран по дъното и скатовете на клетката. Започна и полагането на хидроизолационната система. Изолационния пакет включва полагане на изолационен изкуствен материал „Бентомат”, геомемрана представляваща фолио – 2 мм, геотекстил и дренажен слой от промита баластра. Монтиран е Порталния монитор за превозни средства за детектиране на радиоактивност по гама лъчение с пластични сцинтилатор, съгласно изискванията на Наредба за аварийно планиране и аварийна готовност при ядрена и радиационна авария.
Изпълнените строително-монтажни работи до момента са на стойност 1 617 253 лв.
Изкопните работи по основите на сградата за сепариращата инсталация вече са завършени. Изпълнени са кофражните, армировъчните и бетоновите работи до кота 0+00 по част конструктивна на сепариращата инсталация и спринклеровия резервоар. Изпълняват се строително монтажни работи по площадковите и сградните водопроводни, канализационни и електро инсталации на обекта. Металната конструкция е изработена и след подписване днес на протокола за приемане на фундаментите ще започне нейния монтаж. Изпълнените строително-монтажни работи до момента на строежа възлизат на 1 082 627 лв.;

Ново турне на Бареков и ТВ 7

На 12 септември 2011 г. (понеделник) стартира „TV7 в България. Мисия: Твоят избор”, която ще бъде реализирана от екипа на Николай Бареков в редица големи и по-малки български градове като Варна, Пловдив, Русе, Монтана, Габрово, Плевен, Ловеч, Смолян, Несебър и много други. В рамките на шест седмици „TV7 в България. Мисия: Твоят избор” ще предава за зрителите на живо в ефира на TV7 от техния град. Стартът на кампанията ще се излъчи на живо от Видин в 8:00 ч. на 12 септември 2011 г., понеделник, и от Враца в 19:45 ч. на 13 септември 2011 г., вторник.
По този начин TV7 продължава тенденцията си да е националната медия, която е близо до хората, отива в техния град, за да чуе техните гледни точки и проблеми и да търси разрешението им. Всеки вторник и четвъртък от 19:45 ч. и всеки понеделник и сряда от 8:00 ч. TV7 ще излъчва на живо от центъра на съответния град. На Николай Бареков на площада ще гостуват местни обществени фигури и ще се дискутират актуалните теми от града. Събрани на едно място с местните жители, те ще коментират развитието на града и региона. Кампанията продължава от 12 септември до 21 октомври и ще обиколи 26 български града.
Следете кампанията и в Интернет на адрес: www.tv7.bg

АЕЦ “Козлодуй” изпълни плана за деветте месеца на 2011 година

На 9 септември АЕЦ “Козлодуй” изпълни плана за производство на електроенергия за третото тримесечие на 2011 година. Планираното количество от 11 553 760 MWh е достигнато 21 дни преди края на отчетния период.
С това бе потвърдена тенденцията от последните години за преизпълнение на производствения план, което още веднъж доказва безопасната, надеждна и стабилна работа на 1000-мегаватовите пети и шести блок.
До края на тримесечието се очаква да бъде осигурено допълнително производство от около 800 000 MWh.
На 9 септември пети и шести енергоблок работят със 100% натоварване на мощността.