Бисквитки

събота, 18 декември 2010 г.

БНТ Свят излъчва в една седмица два филма за банатските българи


В празничната седмица преди Рождество Христово Българската национална телевизия отново намира място в програмата си за банатските българи в България.
Филмите, заснети за проектите на читалищата в Бърдарски геран и Асеново по програма „Живо наследство” на Фондация „Работилница за граждански инициативи” ще бъдат излъчени по БНТ Свят както следва:
Понеделник, 20 декември
19:50    Живо наследство: Хайдат, брайкя, да се преберем – с. Бърдарски геран
Четвъртък, 23 декември
19:50    Живо наследство: Празнична трапеза от банатски ястия – с. Асеново, обл. Плевен 
Програма "Живо наследство" 2010 се осъществява от Фондация "Работилница за граждански инициативи", с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България".
Светлана Караджова, председател на дружеството на банатските българи

петък, 17 декември 2010 г.

Задава се хаос с новия ред за отпуските


Броени работни дни преди края на годината цари пълна неяснота как ще се прилага новият регламент за отпуските, включително и за дните от 2010 г.
Редът за почивките през тази година е тотално объркан, тъй като промените в Кодекса на труда влязоха в сила на 30 юли. А според тях почивните дни се ползват по задължителен график, който се приема в началото на годината, съобщава в. "Сега".
Глобите за липса или нарушение на графика
са от 1500 до 15 000 лв. Този график вече определя и реда, по който хората могат да си поискат отпуск, а работодателят да им разреши или да им откаже. Обективно обаче тази година нямаше как да се направи въпросният списък. "Без график няма и ред, по който работниците и служителите да си поискат задължително полагаемите им се дни, нито работодателят да им ги откаже", обясняват проблема социални експерти.
В момента
социалното министерство няма становище и как се отчитат полагаемите се за тази година дни. Те се разпределят пропорционално на месеците и не се знае отпускът преди 30 юли по стария ред ли се отчита или по новия. По стария ред няма давност и почивките не се губят, а по новия се въвежда 2-годишна давност.
Вариантите са два - или да се реши, че за цялата 2010 г. важи старият ред, т.е. всички неизползвани дни да се натрупат към тези без давност, или да се "спасят" само полагаемите се за месеците преди влизането в сила на промените в КТ. Вторият вариант обаче пак може да бъде оборен в съда, тъй като никъде в закона не беше казано, че трябва да се направи график поне за оставащите 5 месеца на годината.

Социалният министър Тотю Младенов призна, че
работна група между експерти и синдикати се събира да реши проблема. Това става, след като от КНСБ възразиха, че в момента от министерството тълкуват закона неправилно, като обясняват, че целият отпуск за 2010 г. се полза по новия ред независимо от късното влизане в сила на закона. "Имаше среща, но на нея само са информирали нашите представители, че не са съгласни със становището ни. Но имат намерение да пишат нова преходна разпоредба, което е признание, че проблем има", каза за "Сега" изпълнителният секретар на КНСБ Чавдар Христов. Заради парламентарната ваканция обаче това означава още седмици неяснота как ще се отчитат и прехвърлят дните от тази година.
Не по-малко объркване ще има и през следващата година. Законодателите не са предвидили поредица от възможности човек да не може по обективни причини да се впише в задължителния график или да почива в уречения период. На практика всеки болничен лист на служител във фирмата може да обърка графика и да предизвика опасност от глоби при проверка на Инспекцията по труда поради невъзможност на много хора да почиват едновременно.

Големият проблем обаче идва от
едновременното въвеждане на 2-годишна давност за неползваните дни и на правото за следваща година да се прехвърлят само до 10 дни, и то по производствени причини. "Така излиза, че останалата част от платения годишен отпуск, който не е прехвърлен или по някаква причина не е използван, трябва да се запазва в продължение на 2 г. Т.е. този отпуск го има за следващите 2 години, но по сега действащата уредба на служителя е отнето правото да го използва", обясни юрист по трудово право.
Това отнемане на права вече е и счетоводно регламентирано. Администратори на счетоводни програми, които броят отпуските, са се обърнали за консултация към НАП и оттам са обяснили, че трябва да ги настроят да прехвърлят не повече от 10 дни за следващата година. Така другите дни, на които хората имат право, защото не са погасени по давност, директно изчезват.
БГНЕС

Кампания „АНГЕЛСКА ЕЛХА” 2010 събира подаръци за деца в затвора

За единайсти пореден път ДРУЖЕСТВОТО ЗА РЕЛИГИОЗНА И ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА НА ЛИШЕНИТЕ ОТ СВОБОДА (ДРОПЛС) ще реализира в българските затвори световната кампания „Ангелска Елха” на Prison Fellowship International (PFI) в България. Към нашата кампания от 2007 година се присъединиха Каритас – Русе, а през 2008 и МД «Елиас Канети».
Мисията на кампанията е укрепването на родителската връзка между лишения от свобода родител и неговите деца, като организира набирането, подготовката и доставянето на подаръци от името на родителите до техните семейства.
Тази година кампанията ще се реализира в затворите:  София, Враца, Стара Загора, Белене, Бобов дол.  
Специално за Враца, ДРОПЛС  покани за участие и създадената  от нас гражданска мрежа «Активна общност - Враца», чийто членове са: БЧК, Читалище «Развитие», РИМ, ДПП «Врачански Балкан», Спортен клуб при ПМГ, Младежки Дом – Враца. ДРОПЛС е председателстваща организация на мрежата, с мандат три години.
Подкрепени сме от РИО, НУ ''Софроний Врачански'' и СОУ ''Отец Паисий'', където тече кампания за набиране на подаръци за деца на вързраст 4-16 години на лишените от свобода, които ще имат свиждане в дните за Коледа и Нова година във Врачански затвор.
На 20.12.2010г. събраните подаръци ще се пакетират в Младежки дом от 19:30 часа с подкрепа на доброволци от ДРОПЛС, БЧК и Училищния съвет в града.
На  23.12.2010 подаръците ще бъдат предоставени в затвор Враца, където по време на свиждане децата ще получат от името на родителите си коледни и новогодишни подаръци.

Георги Първанов: Европейската политика е политика на регионите

Президентът Георги Първанов участва днес на  дискусия във Враца. Тя бе на тема"Социално-икономическо развитие на Северозападна България" и е  по инициатива на Земеделски Народен Съюз, Земеделски Съюз"Александър Стамболийски" , с участието на инициативният комитет на "Алтернатива за Българско Възраждане"/АБВ/.  Според президента европейската политика е политика на регионите, а в Българи правителството прави точно обратното - силен център и слаба, нежизнеспособна периферия. Пример за това е Северозападния регион. Затова той прави първата си среща с кметове и общественици от Видинска, Монтанска и Врачанска област.
Много от кметовете на общини споделиха, че положението с финансите им е катастрофално. Кметът на Криводол Николай Иванов оприличи региона като някаква забравена територия, дори вече без казарма. Козлодуйския т кмет Румен Маноев  каза, че днешните управляващи трябва да прочетат книгата на Желю Желев  „Фашизмът”, защото много общо има някогашното и сегашно сливане н партия с властта, контрола върху медиите  и опити за издигане на култ към личността.
Бившият областен  управител на Враца  д-р Антонио Георгиев нападна Здравната каса във Враца , че е санкционирала най-много лекари в страната заради издадени направления към специалисти, че здравните заведения не са си получили парите за юни и юли. Той попита дали Здравната каса е поделение на Министерството на финансите или е самостоятелна институция. И ако е самостоятелна защо друг да и определя бюджета.
Георги Първанов предложи създаването на Център за анали и изготвяне на програма за икономическо развитие на туризма. Основните и параметри ще бъдат изграждане на модерна инфраструктура, подкрепа на бизнеса, развитие на туризма и не на последно място здравеопазването и другите важни социални дейности.

Близо 6 млн.лв. са погасените задължения след предприети мерки за събиране

От началото на годината в офис на НАП – Враца са изпратени  4 255 покани и 602 съобщения за доброволно изпълнение на длъжници към бюджета.
Наложените обезпечителни мерки от сектор „Управление на дълга” са 266, в т.ч.: 208 запори на банкови сметки – за близо 13 млн.лв.; 24 запори на движими вещи на стойност 1.2 млн.лв.; 24 запори на МПС за 350 хил.лв.; 1 запор на стоки в оборот за 8 хил.лв. и 9 възбрани на недвижими имоти на обща стойност 2.5 млн.лв.
Наложените обезпечителни мерки от сектор „Принудително изпълнение” са 46 – основно запори на трудови възнаграждения и банкови сметки.
В резултат на предприетите действия за събиране, в бюджета са постъпили близо 6 млн.лв. През периода са издадени и 157 разрешения за неотложни плащания. Усилията на публичните изпълнители са насочени към мерки за събиране, които максимално да облекчат бизнеса за да продължи да извършва дейността си.
Такива възможни действия са, отсрочване и разсрочване на задълженията и даване на разрешение за неотложни плащания, при което банковата сметка на длъжника се запорира, но от нея всеки месец се изтегля само определен процент от наличните парични средства за погасяване на данъчни и осигурителни дългове, а останалите са на разположение на дружеството за да може да осъществява търговската си дейност и да не се допусне фалит.
Затова НАП препоръчва на всеки гражданин или представител на фирма, който има временни финансови затруднения при плащането на данъци и осигуровки да се свърже с публичните изпълнители, към съответната компетентна дирекция за да обсъди  различните възможности за плащане.

МБАЛ „Хр. Ботев” – с две почетни отличия за принос към българската медицина от Съвета на европейската научна и културна общност

 „ЗЛАТНА КНИГА”  за принос към Българската медицина и „ЗЛАТЕН ПЕЧАТ” за Европейски мениджмънт в медицината на Съвета на Европейската научна и културна общност бяха връчени вчера – 16 декември, на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца.
Двете почетни отличия за завоюван висок престиж и принос към развитието на Българската медицина бяха получени от ръководството на болницата на официална среща на всички институции, които имат Номинация и на членовете на „Съвета на европейската научна и културна общност” в София.
До почетните награди за Врачанската болница се е стигнало след номинации, направени от 180 известни български учени и творци с международно призвание, които притежават Златни отличия за приноса си към науката и културата и от кметове на 156 български градове и села, носители на Отличие за Уникално европейско селище заради древна история и култура.
Отличието „ЗЛАТНА КНИГА” – почетна значка, е изработена с 24 каратово злато в Монетния двор на България с формата на отворена книга. Тя се връчва на определени институции и личности за принос към развитието на българската наука и култура. До сега отличието е връчено на 180 представители на българския научен и културен елит. Носителите на почетното отличие „ЗЛАТНА КНИГА” се презентират в Международните институции и донори, в Търговските и културните ни центрове, в европейските столици и градовете, притежаващи статут на Уникално европейско селище.
С деловото отличие „ЗЛАТЕН ПЕЧАТ” за европейски мениджмънт в медицината могат да се подпечатват всички важни документи на МБАЛ „Хр. Ботев” АД, гр. Враца, в кореспонденцията с институциите в страната и с Европейския съюз.

* * *
Неправителствената организация „Официално представителство на уникалните селища в Европа” и „Съвета на европейската научна и културна общественост” през месец януари 2007 година стартират Международна инициатива – отличават и приобщават водещи личности на науката и културата и авторитетни селища от Европейски държави и в сътрудничество с тях реализират Програма за динамично развитие на страната.
Отличието „Златна книга” са получили редица европейски учени, сред които един от авторитетите на икономическата стратегия на Европейския съюз – ученият от Великобритания проф. Ник Вон Тунзелман, авторът на един от най-модерните апарати за изследване на космоса  член на Британската академия на науките – проф. Александър Боксемберг, както и много български учени, сред които доц. д-р Николай Ламбов, проф.д-р д.м.н. Григор Гочев, проф. Христо Пимпирев, Райна Кабаиванска, проф. Андрей Пантев, акад. Людмил Стайков.

Прием в италианското посолство


На 17 декември 2010 г. в сградата на посолството на Република Италия в София Негово превъзходителство посланик Стефано Бенацо даде прием за участниците по проекта между Италия и България „Трите християнски вероизповедания, солидарност и зачитане на човешкото достойнство”. От българска страна делегацията на училище „Христо Ботев” се ръководеше от директора Виктор Кръстев и в състава и бяха ученици, участници във вокална група „Весели звънчета” с ръководител Веселка Александрова. Италианската делегация от училище „А. Мацони”, гр. Монтелепре/Палермо, Сицилия се представляваше от Франческо Анцелмо, Маурицио Пидзуро, Марко Ла Фата и Джироламо Ферара. В приветственото си слово към участниците си в срещата Негово превъзходителство посланик Стефано Бенацо изрази задоволство от този двустранен проект между Италинската държава/Сицилия и Република България/град Враца, че засяга една от най-важните сфери на човешкия живот – духовната и разглежда именно зачитането правата на човека и уважение на неговото достойнство.
В словото си обърна внимание на връзките между Република Италия и Република България и подкрепата, която дава Италинската държава на правителството на Република България  в политическата област за приемането ни в Шенгенското пространство, както и за развитието на двустранните отношения. По-нататък в своето слово обстойно се спря за младите хора, за това, че  за тях света е отворен, че те трябва да посещават държавите, че те трябва да учат в университетите на Европа и Америка и в частност Италия, да получават солидно образование и знания навън, но трябва да се връщат в родината си, където да прилагат наученото и подпомагат развитието на своята държава, за това че дори в западните страни да заемат и ръководни постове на всички нива, те ще си останат емигранти.
Срещата премина в изключително топла и дружеска атмосфера. Негово превъзходителство показа изключителни познания за България  и по-конкретно за град Враца и прие да гостува в СОУ „Христо Ботев” през 2011 година. Той беше приятно изненадан, че момичетата от вокална група „Весели звънчета” го поздравиха във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници с химна на приятелството, песен написана специално за проекта по текст и музика на Маурицио Пидзуро на перфектен италиански език. Срещата приключи с малък коктейл.

четвъртък, 16 декември 2010 г.

Книга за банатските българи бе представена в София

Тези думи на банатският българин от Стар Бешенов в Румъния Гюка Гергулов от неговата родова история, поместена във втората част на поредицата „Родовата памет на банатските българи“ оживяха по време на представянето на книгата в София на 16 декември. Над 80 човека се събраха от цяла България, за да отбележат появата на изданието.
Премиерата бе организирана с помощта на Държавната агенция за българите в чужбина и с любезното гостоприемство на Софийския университет. Приветствие към присъстващите отправи доцент Веселин Тепавичаров, ръководител катедра „Етнология“ и Йордан Янев, заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина.
И двамата подчертаха нуждата от подобни издания, които да осъществяват живата връзка както между поколенията, така и между институциите и българите зад граница, между общността и тези извън нея. От името на ДАБЧ Йордан Янев обяви, че ще направят откупка на част от изданието, за да подпомогнат инициативата и да разпространят книгата из всички български общности извън страната, което е безспорно признание за банатските българи.
Събитието се превърна в среща както на банатските българи, така и в среща на представители на българската наука, изучаващи банатските българи и обекта на техния научен интерес. Голям брой етнолози, историци, езиковеди, представители на Дружество „Родознание“ – всички следящи с интерес процесите в общността и подкрепящи инициативите й, и така случващото се сред банатските българи влиза в научно обръщение почти веднага след появата си, което показва едно добро сътрудничество и откритост между двете страни.
Събитието се превърна в среща както на банатските българи, така и в среща на представители на българската наука, изучаващи банатските българи и обекта на техния научен интерес. Голям брой етнолози, историци, езиковеди, представители на Дружество „Родознание“ – всички следящи с интерес процесите в общността и подкрепящи инициативите й, и така случващото се сред банатските българи влиза в научно обръщение почти веднага след появата си, което показва едно добро сътрудничество и откритост между двете страни.
Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи в България и редактор на поредицата представи книгата, в която намират място девет родови истории на банатски българи. Новото в тази част е присъствието на текст на банатски български диалект и на латиница, варианта на българския книжовен език, на който пишат българите в Банат.
Премиерата на книгата се превърна в запомнящо се събитие не само за общността на банатските българи в България, а и за всички, проявяващи интерес към нея, което е заявка за нови успешни инициативи. По време на коктейла обменът на мисли, мнения и контакти зареди бъдещите срещи с потенциал, достатъчен да движи процесите поне още няколко години напред.
Снимки: Димитър Лъжов

30 машини чистят Враца

След снеговалежа през изминалия ден, техниката на БКС е работила цяла нощ при температура от минус 8 градуса, съобщи управителят на общинското дружество Иван Младенов. Освен улиците в града се подържа и четвъртокласната пътна мрежа в общината. Всички пътища са почистени и движението по тях е нормално.

Пътната обстановка днес, 17 декември

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки в част от страната са сухи, а по високите и усойни места частично заснежени и заледени.
АМ Тракия и Хемус са сухи.
През изминалото денонощие на територията на страната са станали 16 тежки пътнотранспортни произшествия с 36 ранени, от които 3-ма с опасност за живота. За района на София са станали 73 леки и 4 тежки ПТП с 19 ранени, от тях 1 е с опасност за живота.
Затворени са проходите: Троян - Кърнаре,  Твърдица - Елена(движението се осъществява през прохода "Вратник"), Етрополе - Златица, Върбишки, Арабаконак.
Забранено е преминаването на МПС с ремаркета и полуремаркета и обща маса над 10т. през прохода Шипка до края на март.
Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан и Дюлински (поради свлачище) , както и по пътя Батак - Доспат.
Всички МПС да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през прохода Превала.
Временно затворени са пътищата Шипково - Рибарица , Белица - Загражден и Каблешково - Межден, а поради наводняване пътя Арковна - Партизани и Елхово - Трънково.
Ограничения за движението на МПС с маса:
Над 5т. по пътя Червен бряг-с.Рупци(Обход през Луковит-Червен бряг), Димово - Извор, Димово - Костичовци - Воднянци - Дреновец - Брусарци - Монтана и Донино - Кметовци - Боженци
Над 10т. по пътя Черница -Сунгурларе-Чубра, Сливен -Стара река и София - Перник с обход през Дупница - Самоков - София и Дупница - Самоков - Ихтиман - АМ "Тракия"
над 15т. по пътя Черноочене-Кърджали.Обход Манастир-Войводино-Мост-Чифлик-Кърджали
Затворени са пътните участъци: Етрополе - Тетевен между с.Ямна и с.Черни Вит; Чибаовци - Свидня, обход : Бучин проход-Свидня-Своге; с.Калековец - с.Стряма; Царски извор - Горски горен Тръмбеш,обход през Царски извор-Стражица -Бряговица-Върбица-Горски Долен Тръмбеш-Горски Горен Тръмбеш; с.Карамфил - с.Звездел по пътя Момчилград - Крумовград; Войводиново - Раковски; Бяла Слатина - Габаре - Драшан - Камено поле - Горна Бешовица; Варна - Златни пясъци между сп."Журналист" и сп. "Република"; Луковит - Угърчин - Микре; Павел - Совата; Русе - София, в участъка между разклона за с.Обретеник и гара Бяла. Обходен маршрут : Обретеник - Ценово - гара Бяла.; Пловдив - Павел баня в участъка Розовец - Зелениково, поради свлачище.
- Хисаря - Калояново - Пловдив.
 Опасност от падащи камъни и свлачища има по пътя София - Самоков, Ботевград - Мездра, Кричим - Девин, Асеновград - Смолян, района на Мечи дол , Козница, Кресненското и Искърско дефилета.
Ежедневно за времето от 5.30 до 8.50 часа и от 16.30 до 20.50 часа се забранява преминаването на товарни автомобили с тегло над 10 тона от Перник за София през квартал
Ремонтни работи се извършват по пътищата: Рудозем - Смолян; Полски Тръмбеш - Свищов; Пловдив - Смолян; Крушовене - Гиген - Гулянци - Черквица; п.в.Байкал на главен път Е 79 в посока Кулата; главен път І-6 София - Бургас между границата на Старозагорска област и гр. Сливен; Кюстендил - Дупница - между км 10 и км 13 /има сигнализация/.
Поради ремонт е затворен пътен участък на АМ Марица от Харманли до Свиленград, обходния маршрут е по стария път. Движението в посока от Свиленград към Харманли по магистралата е без ограничения.
СБА ви съветва да шофирате внимателно и със съобразена скорост, поради появилите се дупки по пътищата, вследствие атмосферните условия.


Коледни изненади от ГЕРБ Враца получиха детските градини във всички села на общината



                Коледни пакети с много разнообразни играчки получиха днес всички детски градини на теририторията на населените места в община Враца. Общо 22 групи получиха коледни подаръци, донесени от общински съветници на ГЕРБ, представители на областните структури на Младежи, Жени, Предприемачи и Старейшини ГЕРБ Враца. Навсякъде дарителите бяха посрещнати с усмивки, песни и суровачки, с които техните малки домакини ги поздравиха за предстоящите празници.      

Младежи ГЕРБ Враца организраха тържество за малките пациенти на МБАЛ “Христо Ботев” Враца



          Коледно тържество за лекуващите се в МБАЛ “Христо Ботев” деца организираха представителите на областната структура на Младежи ГЕРБ Враца. Дядо Коледа, двама клоуни, празнични песни и много балони изпълниха предверието на болницата, където майки с бебета и над 10 деца бяха зарадвани от младежите. Инициативата се организира със съдействието и подкрепата на народния представител на ГЕРБ от Враца д-р Янко Здравков и българския евродепутат от групата на ГЕРБ и ЕНП  Владимир Уручев. Празника започна с украса на голяма жива елха, която най-младите представители на партията подариха на малките пациенти, заедно с които те богато я украсиха. Членовете на МГЕРБ поеха ангажимент през пролетта да засадят дръвчето на двора на болницата. Импровизираното тържество продължи с раздаване на пакети с подаръци и лакомства от Дядо Коледа, каквито бяха подарени на всички деца и бебенца. Любезните домакини от екипа на болничното заведение и гостите бяха очаровани от новогодишните стихотворения, с които бяха поздравени от развеселените деца. Така идеята на организаторите да повдигнат духа и настроението на болните дечица бе осъществена.

Ученици отбелязаха 130 години от рождението на Йордан Йовков

Днес в Обща читалня на Регионална библиотека "Христо Ботев" учениците от ХІІа и ХІІб клас на СОУ "Васил Кънчов"  отбелязаха 130   години от рождението на класика, майстора на късия разказ, драматурга и хуманиста – Йордан Йовков. Мартин Петров и Цветослава Арсенова от XIIа клас показаха на съучениците си презентация на тема ”Йордан Йовков – живот и творчество”, а Ирена Андреева и Явор Ценев от XIIб клас представиха своя оригинален замисъл „Йовков след Йовков”. Стойностен, емоционален и наситен със съдържание беше диспута на тема „Греховна или свята е любовта в творчеството на Йордан Йовков”. Интересни разсъждения с добре подчертани лични мнения направиха участниците върху големите и вечни проблеми за духовния свят и красотата на личността, за престъплението и изкуплението, неизбежното възмездие и непреходните ценности на битието според разказите ”Шибил”, „Индже”, ”Една торба барут”, „Частният учител”, „Божура”, „През чумавото” и др.   
Библиотечните специалисти изказаха своята благодарност за възможността отново да се потопят в Йовковите разкази, да се срещнат с неговите герои и споделиха надеждата си, че писаното слово ще продължи да живее в сърцата на подрастващото поколение и библиотечните зали ще продължат да се пълнят от учащи се, търсещи знания, информация и култура.

Над 21 милиона лева са разкритите приходи от началото на годината в офис Враца

Приключилите ревизии от началото на годината в офис на НАП – Враца са 220, относителният дял на ревизионните актове с разкрити приходи е 86,36 %. Актовете със задължения над 10 хил.лв. са 114 и представляват 51,81 % от общия брой.
 Установените укрити данъчно-осигурителни задължения са в размер на 21 325 610 лв., в т.ч. над 15,5 млн.лв. – ДДС. Предотвратено е източването от бюджета на над 2.3 млн.лв. данъчен кредит. Разкрити са и близо 4 млн.лв. – корпоративен данък и 800 хил.лв. невнесени задължения по здравно и социално осигуряване.
Най-голям е размера на измамите в търговията на едро – 4 млн.лв., задължените лица от строителния бранш са укрили 3 млн.лв., при търговците на зърнени култури допълнително установените задължения са близо 2 млн.лв., а за търговията с горива, укритите данъци само от 2 фирми са в размер на 1 358 хил.лв.
От началото на годината са събрани над 4 млн.лв. допълнително разкрити приходи.
През годината са извършени и 2 638 проверки от секторите „Проверки” и „Ревизии”, в т.ч. 1088 - по прихващане или връщане, 935 – проверки за установяване на факти и обстоятелства, 524 – насрещни проверки и 91 - други.

В Регионалния музей вече има асансьор

Днес кметът на Община Враца – д-р Костадин Шахов откри асансьорна платформа с четири нива, осигуряваща достъп до зала „Археология”, зала „Възраждане”, зала „Тракийски съкровища”, Малка и Голяма зала на Художествена галерия в Регионален исторически музей - Враца. На откриването присъстваха областния управител на Област Враца – г-жа Пепа Владимирова, както и зам - кмета по социални и хуманитарни дейности – д-р Михаил Шарков. Техническото съоръжение е изградено по проект по програмата  „Достъпна архитектурна среда” на Агенция за хората с увреждания към Министерство на труда и социалната политика. В конкуренцията на 43 бр. предложени и 7 одобрени проекти на различни институции от цялата страна, разработения проект на РИМ – Враца бе класиран на ІІІ място. В резултат на това на 22.06.2010 г. се подписа договор между РИМ – Враца и АХУ – София за предоставяне на субсидия в размер на 45092 лв. за реализация на проекта „Културно-историческото наследство на Врачански регион – достъпно за хората с увреждания”.Доставката и монтажът на платформата /изработена в италианските заводи на TkyssenKrupp/ бяха извършени от ПАРАГОН ТРЕЙДИНГ ООД – гр. Ст. Загора, строително-монтажните работи – от ЕТ „ВЪЛЧЕВИ ВРАЦА – ЙОРДАН ВЪЛЧЕВ – АНГЕЛ ВЪЛЧЕВ” /по разработена КСС от отдела по строителство в Община Враца/, а инвестиционият проект – от арх. „РАДИЯН МИТОВ” Е00Д – Враца.
Както бе посочено в Протокол № 1 от 20.05.2010 г. на АХУ - София, с който се обявиха спечелените проекти, изграждането на асансьорната платформа е етап към осигуряване на цялостен достъп до експозиционните зали на РИМ – Враца. Успешната реализация на този първи етап и приемането на документацията е надеждна гаранция за продължаване на инициативата. През следващата 2011 г. РИМ – Враца ще кандидатства отново по същата програма за изграждане и на асансьор, осигуряващ достъп до нивото със зала „Рогозенско съкровище”, зала „Временни и гостуващи изложби” и зала „Носители на Международна Ботевска награда”.

Покана

Разширението на пътя Враца-Ботевград най-рано през 2012

Това е оптимистичният срок за този обект, стана ясно на пресконференция в областната управа във Враца. "За него се говори повече от три години, но досега нищо не е направено" - каза губернаторът Пепа Владимирова. Вчера тя заедно с кмета на Враца са били на среща с премиера по този въпрос и той е казал, че ще помага. Пътят ще бъде с 4 платна и за част от него ще се използва сега съществуващото трасе. 
Най-сложната процедура е по отчуждаването на терените за разширението и новите участъци, с които се цели избягване на конфликтните точки при Лютидол и Новачене. В Мездра ще се построи и нов мост.
Ще има ново проектиране, тъй като трябва да се избегне конфликтна точка между него и железопътната линия. Всички процедури трябва да завършат догодина и преа 2012 да започне строителството.