Бисквитки

събота, 12 ноември 2011 г.

АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене" – устойчиви на екстремни условия Това показват резултатите от проведените т. нар. стрес тестове

АЕЦ "Козлодуй" има достатъчна устойчивост и запаси от безопасност към екстремни външни въздействия. Това показват резултатите от проведените стрес тестове.

Те бяха представени на семинар в АЕЦ "Козлодуй", организиран от сдружението "Български атомен форум" (Булатом) и Атлантическия клуб - България. В семинара участваха дипломатически представители на 15 държави у нас.

Разгледаните изходни евентуални събития - земетресения, наводнения, температурни амплитуди, бури,

не компрометират безопасната работа

и спиране на основните ядрени съоръжения. Създадени са и адекватни организационни и технически средства за управление на евентуално възникнали тежки аварии, сочат данните.

Тестовете целяха да проверят устойчивостта на ядрените съоръжения на централата и на проекта за АЕЦ "Белене" на екстремни природни условия и на продължителни производствени аварии.

Окончателният доклад е представен в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) на 28 октомври т. г., посочи Пламен Василев, ръководител на управлението "Безопасност" в атомната централа.

На стрес тестове са подложени спрените трети и четвърти блок, работещите 1000-мегаватови пети и шести блок и хранилищата за мокро и сухо съхранение на отработено ядрено гориво.

Набелязани са и мерки за допълнително осигуряване на безопасността

на ядрените съоръжения в АЕЦ "Козлодуй" като разработване на аварийна система за предупреждение при евентуално скъсване на хидровъзел "Железни врата" 1 и 2, доставка на още два дизел-генератора и монтирането на допълнителни водородни рекомбинатори в ядрената зона, каза Пламен Василев.

Стрес тестовете на проекта АЕЦ "Белене"

са направени, въпреки че не са били задължителни, тъй като той все още не е лицензиран от регулаторния орган, посочи Йордан Георгиев, експерт от Националната електрическа компания (НЕК). Той уточни, че проверката е извършена, тъй като Европейската комисия е поискала тестове и на ядрени реактори от трето поколение, каквито са предвидени да бъдат в АЕЦ "Белене".

Резултатите от проверката на проекта за АЕЦ "Белене" с два 1000-мегаватови реактора сочат, че при всички възможни изходни събития - природни или аварийни, е осигурена адекватна защита, а също така съществуват достатъчно адекватни запаси от безопасност, посочи Георгиев.

Няма необходимост от незабавни корекции на проекта по отношение на различните екстремни събития и способността на централата да се справи с тях, допълни той, като уточни, че проектът е в начална фаза. Основните изисквания за устойчивост на екстремни събития са заложени в проекта още през 2005 г. Докладът за резултатите от стрес тестовете на проекта за АЕЦ "Белене" е предаден в АЯР на 30 октомври, каза Йордан Георгиев.

Локо (Пд) обърна "Ботев" (Враца) в дебюта на Емил Велев


"Смърфовете" надделяха с 2:1, Юнес Бенжалюн и Здравко Лазаров бележат
изпрати на приятел
Добави в Facebook
Добави в Twitter
Присъедини се към WebClub Blitz
Разпечатай
Локомотив (Пловдив) победи с 2:1 "Ботев" (Враца) в мач от 13-ия кръг на "А" група, игран пред около 3000 зрители на "Лаута". Попаденията за успеха на "смърфовете" вкараха Юнес Бенжелюн и Здравко Лазаров, след като гостите бяха повели чрез Мартин Ковачев. Така Емил Велев дебютира с победа начело на Локо (Пд).

Срещата по минути
1 - svirkata.jpg Начало на мача.
5 - Атака на "Ботев" (Враца), маркирана е засада на Бранимир Костидинов.
8 - Фрапантен пропуск на капитана на "Ботев" (Враца) Росен Ванков, който бе изведен сам срещу Лучини след неуспешен опит за изкуствена засада на домакините, но стреля в аут от близко разстояние.
9 - ГРЕДА! Гостите от Враца за малко да открият резултата. Удар със задна ножица на Николай Христов се отби в напречната греда, след което се удари в гърба на Флориан Лучини, но за негов късмет не влезе в мрежата му.
15 - Грубо нарушение на Джереми Родригес срещу бранител на гостите, съдията Георги Игнатов обаче не вади картон на бранителя на Локо (Пд).
22 - Далечен изстрел на Йордан Тодоров е спасен от Веселин Цветковски.
24 - Здравко Лазаров изпълни пряк свободен удар, Цветковски с мъка изби в корнер.
30 - Нова добра намеса на Цветковски. Сержиньо центрира, Златински засече с глава, след което вратарят на "Ботев" (Враца) демонстрира отличен рефлекс и отново не позволи на топката да влезе в мрежата му.
38 - Лучини изпусна токата, близо до него бе Николай Христов, който обаче не успя да стигне до кълбото и вратарят на "смърфовете" поправи грешката си.
41 - topka.jpg ГОЛ! Гостите от Враца откриват резултата - 0:1! Мартин Ковачев бележи. Ударът му първо срещна гредата, след което влетя в мрежата на Локо (Пд)
42 - jalt.jpg Жълт картон за Мартин Ковачев, който фаулира Сержиньо на границата на наказателното поле. "Смърфовете" изразиха претенции за дузпа, които не бяха уважени от рефера Георги Игнатов.
43 - Златински изпълни прекия свободен удар, топката премина на сантиметри от гредата.
45 - Добавеното време е 1 минута.
45+1 - topka.jpg ГОЛ! Домакините изравняват - 1:1! Юнес Бенжалюн бележи с глава, засичайки центрираната от Здравко Лазаров топка.
45+1 - Край на първото полувреме.

46 - svirkata.jpg Начало на второто полувреме.
52 - Добра възможност за Милош Релич да се разпише, нападателят на Локо (Пд) от непосредствена близост засече с глава центриране на Здравко Лазаров, но изпрати топката в аут.
57 - Силен изстрел на Даксон от границата на наказателното поле, топката профучава покрай дясната греда.
58 - jalt.jpg Играчът на гостите Руслан Куанг получава жълт картон за нарушение срещу Златински.
59 - smqna.jpg Първа смяна за гостите от Враца. Тихомир Найденов отстъпва мястото си на Симеон Мечев.
61 - Мечев обстрелва Лучини, получи се рикошет, след което вратарят на Локо (Пд) улови топката.
63 - smqna.jpg Втора смяна за гостите. Митко Ценовски влиза в игра, Светослав Валериев напуска терена.
65 - topka.jpg ГОЛ! 2:1 за Локо (Пд)! Опитният Здравко Лазаров бележи след отлично проведена атака от избраниците на Емил Велев. Даксон подаде към Сержиньо, който свали с гърди на Електричката и той реализира с диагонален изстрел.
66 - smqna.jpg Милош Релич отстъпва мястото си на Драги Коцев.
75 - jalt.jpg Драги Коцев настоява за дузпа, но главният рефер му даде жълт картон заради бурната реакция.
77 - Изстрел на Даксон преминава покрай вратата на гостите от Враца.
78 - smqna.jpg Росен Ванков отстъпва мястото си на Кирил Динчев.
90 - Добавеното време е 3 минути.
90+3 - Край на мача. Локо (Пд) победи "Ботев" (Враца) с 2:1.

ЛОКО (Пд) - "БОТЕВ" (Враца) 2:1
0:1 Мартин Ковачев (41), 1:1 Юнес Бенжалюн (45+1), 2:1 Здравко Лазаров (65)

lok.jpgЛОКО (Пд): 33.Флориан Лучини, 2.Джереми Родригес, 5.Юнес Бенжалюн, 3.Валери Георгиев, 4.Михаил Венков, 16.Христо Златински, 7.Йордан Тодоров, 87.Даксон, 10.Сержиньо, 9.Милош Релич (66-29.Драги Коцев), 77.Здравко Лазаров
Резерви: 12.Стоян Ставрев, 23.Даниел Георгиев, 20.Борис Бисеров, 25.Ангел Йошев, 44.Любомир Витанов, 88.Аян Садъков, 29.Драги Коцев
Треньор: Емил Велев

3_4.JPG
"БОТЕВ" (Враца): 33.Веселин Цветковски, 22.Руслан Куанг, 4.Росен Ванков, 16.Мартин Ковачев, 18.Виктор Дениран, 19.Николай Христов, 6.Тихомир Найденов (69-7.Симеон Мечев), 5.Николай Николов, 8.Светослав Валериев (63-23.Митко Ценовски), 17.Иван Коконов, 10.Бранимир Костадинов
Резерви: 1.Христо Митов, 7.Симеон Мечев, 30.Ненем, 23.Митко Ценовски, 11.Кирил Динчев, 26.Асен Чалъков, 28.Светлин Симеонов
Треньор: Тодор Гарев
БГ Футбол

петък, 11 ноември 2011 г.

Шест двойки минаха под венчилото на едениците

6 двойки решиха да сключат граждански брак на 11.11.2011 г. - дата, определяна от астролозите като добра за създаване на семейство. Допълнително въздействие върху днешния ден има и християнският празник на Свети Мина - светецът, който е закрилник на семейството. В случайното съвпадение на четири единадесетици те виждат знак на съдбата, който ще им донесе повече късмет. 3 от двойките сключиха граждански брак в ритуалната зала на ДНА и три в сградата на Община Враца. Царското число 11 предизвикало голям интерес. Очевидно очакванията на младоженците са добрите вибрации от датата да ги съпътстват през целия семеен живот - радват им се служителите, които провеждат сватбения ритуал.

Стартира европортал за търсещи работа



Директоът на Европейския институт в София Любов Панайотова и предсатител на фондациата Ариес в Крайова, Румъния Вероника Йон, прердставиха във Враца резултатите по проект „Европейски наръчник по труда Румъния-България”. Проектът се изпълнява от фондация „Европейски институт” (клон Плевен), в партньорство с АРИЕС Олтения (Румъния) и е финансиран от програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България, съфинансирана от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Основната му цел е да премахне съществуващите пречки пред мобилността на работниците в трансграничната зона между България и Румъния; да осигури повече прозрачност в професионалното обучение и получаване на квалификации; да улесни назначаването на специалисти и квалифицирани работници (job matching) и да подпомогне интерактивната обмяна на всички участници на трансграничния пазар на труда.

Враца бе избрана за официалния старт на създадения в рамките на проекта информационен портал WWW.EUJOBMAP.EU за търсещите работа в трансграничния регион между България и Румъния.

Той дава цялата нужна информация на едно място. Основана на специфичната за целевите групи логика, информацията за професионалното обучение, за професиите и условията на работните места ще бъде представена във формата на филтриращи структури, които ще насочват отделните потребители според индивидуалните им потребности и интереси.

Следвайки тази логика, „Европейската карта на работните места“ е адресирана главно към мобилните, наскоро завършили училище хора, към търсещи работа и обучение, към работодателите и други експерти по пазара на труда в българо-румънския граничен район. Потребителите, които имат ясни и конкретни въпроси, ще бъдат подпомагани чрез филтри, а също и с индивидуални съвети от експерти; други просто искат да се поровят за малко и да добият нови впечатления - „Европейската карта за работни места“ ще позволи на целевите групи да достигат до желаната информация бързо и лесно.

Така „Европейската карта на работните места“ може да се използва като начален източник на информация, който да разкрие нови перспективи за хората и организациите, желаещи да засилят трансграничната мобилност и работата в мрежа.

Стартира кампания „Моето първо работно място“

Кампания „Моето първо работно място“ стартира в понеделник във Враца, съобщи Мила Иванова председател на РС на КНСБ.

Инициативата е национална - на Конфедерацията на независимите синдикати в България и се провежда съвместно с представители на Регионалния инспекторат по образование и директорите на училищата от Врачанска област с паралелки в 12 клас през учебната 2011/2012 година. В сградата на Областна администрация в регионалния офис на синдиката ще се проведе организационна среща във връзка със старта на информационната кампания "Моето първо работно място" във Враца. Целта на кампанията е информиране на младите хора за техните основни трудови, социални, осигурителни и синдикални права.

В часовете на класа ще бъдат изнесени лекци по 10 теми касаещи правата на младите хора, за да бъдат подготвени за пазара на труда и за подпомагане развитието на гражданското самосъзнание на зрелостниците. Успешната адаптация на учениците към света на труда и мерки срещу разрастването на сивата икономика са сред останалите цели на кампанията, както и кариерното развитие на учениците и достойното представяне на завършеното училище.

Кампанията е одобрена от министерство на образованието, като е заложена в учебната програма на випускниците. Тя е първа по рода си и гарантира полагането на достоен труд.

10 са училищата във Враца, в които ще бъде проведени обучения на завършващите, а в цялата област те са 28 на брой, обобщи Мила Иванова.

Общински съвет в Криводол ще проведе първото си редовно заседание

На 18 ноември 2011 г. от 9.30 часа Общински съвет – Криводол ще проведе първото си редовно заседание за мандат 2011-2015 г. В дневният ред са включени пет точки:

1. Предложение относно приемане правилник за организацията и дейността на ОбС.

2. Предложение относно избор на състав и ръководство на постоянни комисии към ОбС.

3. Предложение относно издаване на Запис на заповед от Община Криводол в полза на ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция, обезпечаваща авансово плащане по договор № 06/322/00513 от 22 юли 2011 г., променен с Анекс I от 03.09.2011 г. за Проект „Рехабилитация на обществени зелени площи в село Краводер, Община Криводол”, сключен между Община Криводол и ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция.

4. Предложение относно годишна програма на културните събития в Община Криводол за 2012 година.

5. Разни.

Днес, 11 ноември в заседателната зала на Община Криводол, общинските съветници проведоха работна среща. Срещата беше открита от Председателят на Общинският съвет Юрий Кацарски. Съветниците обсъдиха промените в Правилника за организацията и дейността на Общинският съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Общинският съветник Данаил Николов предложи в дневния ред на предстоящото заседание на Общинският съвет да бъдат включени и предложенията за утвърждаване състав на комисията по конфликт на интереси, временно изпълняващите дейността кмет на кметства и предложение за заплатите на кметовете.

На работната среща присъства и Секретарят на Общината Анелия Николова.

7-годишното дете, пострадалото при инцидента в село Липница, вече е контактно и адекватно

Момченцето, което бе ударено от автобус в село Липница на 20 октомври, вече се храни самостоятелно, контактно е и адекватно. То бе прието в ОАИЛ на МБАЛ „Хр. Ботев” – Враца в много тежко състояние, с опасност за живота и с констатирана комбинирана травма – черепномозъчна и гръдна травма.

Врачанският екип от специалисти, благодарение на професионалните умения, адекватни и постоянни грижи, успя да изведе детето от кома и с лечение на лекарския екип на отделението, последиците от черепномоъчната травма бяха овладени.

След стабилизирането на състоянието на малчугана и извеждането му от кома, той бе транспортиран за няколко дни до дихателния център в Александровската болница в София, където бе извършена белодробна аспирация и преминато към спонтанно дишане.

От вчера, 10 ноември, 7-годишното дете отново е в отделението за реанимация в МБАЛ „Хр. Ботев” – Враца, където екипът от специалисти продължава да полага грижи за неговата рехабилитация и пълно възстановяване.