Бисквитки

петък, 30 ноември 2018 г.

Областна пътна карта


В седмицата от 26 до 30 ноември областният управител на област Враца Малина Николова и началникът на Регионално управление на образованието – Враца Галина Евденова проведоха работни срещи с ръководствата на общините и общинските съвети в областта, представители на работодателските организации, на работодателите и на Бюрата по труда.
Срещите се проведоха като част от дейностите по създадената Областна пътна карта за планиране, организиране, утвърждаване и популяризиране на Държавния план-прием за учебната 2019/2020 година.
Регионалната политика на областния управител, свързана с подготовката на кадрите в средното образование, следва националната, като я адаптира за целите на област Враца за социално-икономическо развитие, свързани с изискванията на местния бизнес, стратегиите на общините, интересите на учениците и условията в училищата с прием след 7-ми клас.
До всички фирми на територията на област Враца са изпратени образци на заявки за планиране на необходимите кадри за 5-годишен период. За заявените кадри Областна администрация – Враца създава регистър, който ще послужи за разпределението на професионалните паралелки на територията на общините.
Определянето на вида на паралелките в средното образование ще се основава на политиките на МОН за повишаване процентното съотношение на приетите ученици в  VІІІ клас в професионални гимназии и паралелки с професионална подготовка и преструктуриране на приема  по профили и професии в посока STEM профили, технически и ИТ професии.
В област Враца през настоящата учебна година бяха разкрити паралелки от защитените от държавата специалности от професии и специалности от професии с очакван недостиг на пазара на труда. Тенденцията за новия план-прием е такива да бъдат разкрити при заявени професии, за които има необходимост от ограничен брой кадри, но са определящи за развитието на малкия и среден бизнес.
На срещата в областния град, която днес се проведе във Враца, кметът на община Враца Калин Каменов и областният управител Малина Николова благодариха на работодателите за съвместните усилия, свързани с професионалното образование, създадените добри условия от тях за производствена практика, квалификацията на наставниците в предприятията и участието им в модернизирането на учебно-производствените бази.
Областният управител и кметът на Враца представиха и предприетите от областната и общинската администрация мерки за създаване на необходимите условия за бизнеса. Калин Каменов презентира ремонтираните в промишлените зони на града улици със средства от общинския бюджет. Малина Николова запозна участниците в срещата със стартирането на проект за изграждане на водоснабдителна и канализационна система в Източна промишлена зона със средства по Оперативна програма „Околна среда“.
След проведените срещи се очакват становищата на кметовете на общини и на областния управител за определяне на броя и вида на паралелките за Държавен план-прием 2019/2020 г., съобразно регионалната и общинските стратегии за развитие.

МВР – Враца взеха участие в Републиканско първенство по бокс


             Състезатели от СК „Спартак- Враца’’ при ОД на МВР – Враца взеха  участие в Републиканско първенство по бокс за служители на МВР. Първенството организирано от Спортна Асоциация – МВР  се проведе от 28.11.2018г. до 30.11.2018г.  в спортен център „Пулев“ в столицата. Врачанския клуб участва с трима боксьори, като двама от тях стигнаха до призовата троика.
На полуфинала в категорията с най- много участници - до 91 кг., Владислав Нинов загуби от Ангел Сотиров от сектор „Охрана“ Бургас и се класира на трето място. В категория до 71 кг. Кирил Тошев стигна до финал, където загуби по точки срещата и остана на  второ място.
В първенството взеха участие тридесет състезатели, а медалите и грамотите бяха връчени от братятата Курат и Тервел Пулеви.   
      


четвъртък, 29 ноември 2018 г.

Фондация „Америка за България“ дарява 150 000 лв. за иновативни проекти във Враца


Дарение от 150 000 лв. направи Фондация „Америка за България“ на Обществения дарителски фонд за Враца. Символичният чек бе връчен на председателя на Фонда Емилиян Кадийски от програмния директор за развитие на частния сектор в „Америка за България“ - Надя Захариева. На церемонията присъства кметът Калин Каменов, който благодари на всички участници в дарителския фонд за инициативността, както и на Фондация „Америка за България“ за подкрепата.
„Вие реализирате проекти, които са за хората и най-важно е да се пази изграденото и то да има устойчивост. От нас зависи градът ни да се развива. Поздравявам всички вас – активни и креативни хора, които се обединяват и превръщат идеите в реалност“ – каза още кметът Каменов.
С част от направеното дарение ще бъде подкрепена първата инициатива на Обществения дарителски фонд за Враца - закупуването на ледена пързалка. Идеята ще бъде реализирана съвместно с Община Враца, местния бизнес и жителите на града. Също така средствата ще бъдат използвани за иновативни проекти за популяризиране на Враца като предпочитана туристическа дестинация - създаване на единен туристически портал, активни кампании в социалните медии, покана към активни блогъри в туризма, а също така и за увеличаване на възможностите за спорт в града.
Голяма част от идеите бяха разисквани и определени на проведената Конференцията на бъдещето през юни 2018,  част от проект „Подкрепа за местните общности” от Фондация „Америка за България“.

Конкурс за детска рисунка

Ръководството на ПОФК „Ботев“ кани всички ученици от Враца да се включат със своя творба в конкурса за рисунка на тема „Аз и моето семейство обичаме Ботев Враца“.
Рисунката може да ни изпратите чрез своя учител по рисуване (училищата са информирани) или да се изпрати в стая 30 на Община Враца.
На гърба на рисунката трябва да се напишат трите имена и учебното заведение на участника.

Програма за трансгранично сътрудничество България – Сърбия


Заместник областният управител Мирослав Комитски участва в Съвместния комитет за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия. Заседанието се проведе в град Пирот и бе съпредседателствано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Тя подчерта, че проектите носят добавена стойност към 39-те проекта за 18,5 млн.евро, одобрени по първата покана, от които 33 са вече завършени. Деница Николова напомни, че за първи път кандидатстването по програмата се осъществи изцяло по електронен път. „Ние отчитаме това нововъведение като успешна стъпка, която улесни процеса на подготовка и подаване на проектни предложения от кандидатите от двете страни на границата“, коментира заместник-регионалният министър. Интересът към поканата е огромен, като в периода от обявяването й на 22 януари т.г. са подадени 235 проекта. „Това е една добра предпоставка за постигане на резултати от реална полза за трансграничния регион“, категорична бе тя.
По-голямата част от безвъзмездната финансова помощ е за проекти за развитие на туризма и опазването на околната среда. Нови 12,1 млн.евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Сърбия. Средствата ще бъдат разпределени между 41 нови проекта, които бяха одобрени по време на заседанието. Повече от половината средства са за проекти за развитие на туризма и опазване на околната среда, а малко над 3,3 млн. евро са средствата за стимулиране на младежки инициативи в пограничния регион. Два са одобрените проекти за област Враца по Приоритетна ос 3 „Околна среда“. Първият от тях е на Община Борован и касае инвестиции в преодоляването на риска от наводнения. Вторият проект е на Ловно – рибарско дружество – Враца и цели запазване популацията на различни видове дивеч в трансграничния регион. Общият бюджет на програмата в програмния период до 2020 г. е 34,1 млн. евро, а стратегическата й цел е да се насърчи балансираното и устойчиво развитие на трансграничния регион между България и Сърбия чрез интелигентен икономически растеж, приспособяване към промените в околната среда и подобряване на културата на обучение. Допустимият регион обхваща областите Видин, Монтана, Враца, Софийска област, Перник и Кюстендил на територията на Република България и областите Бор, Зайчар, Нишава, Топлица, Пирот, Ябланица и Пчиня на територията на Република Сърбия. Управляващ орган по Програмата е Дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България, а Национален партниращ орган е Министерство на европейската интеграция на Република Сърбия.


Жълт код

Жълт код за ниски температури е обявен за област Враца утре – 30 ноември и отново дневните стойности ще останат под нулата.
През нощта облачността над по-голямата част от страната ще се задържи значителна и на отделни места ще превалява слаб сняг. Утре над Северна и Източна България облачността ще е значителна и на отделни места ще превали слаб сняг. Сутринта на места в котловините ще има мъгла.
Минималните температури в Северна България ще са отрицателни, между -11° и - 6°, а максималните ще са от - 2° до - 6°.

сряда, 28 ноември 2018 г.

Обстановката в областта


В област Враца пътната обстановка е нормална при зимни условия, всички републикански пътища са проходими. 110 машини на Областно пътно управление – Враца извършват непрекъснато снегопочистване и обработват пътните настилки през нощта и целия ден. Поради снегопочистване временно е било въведено ограничение на движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по път I-1 Ботевград – Враца и по път II-17 АМ „Хемус“ – Ботевград на територията на област Враца. Шофьорите на товарни автомобили над 12 тона е било необходимо да изчакат на място.
Временни прекъсвания на електрозахранването е имало в част от населените места наобщините Козлодуй, Криводол, Мездра и Хайредин. Екипите на ЧЕЗ са отстранили авариите. Към 16.30 ч. единствено в с. Згориград, Община Враца и в Източната промишлена зона на Враца няма електроподаване, като се очаква то да бъде възстановено до края на деня. 
В Областния съвет по сигурност непрекъснато постъпва информация за състоянието на общинската и републиканска пътна мрежа и за нивата на водоемите на територията на областта. 
Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Калин Каменов оглави инициативен комитет


Инициативен комитет за честване на 110 години от създаването на Начално училище „Св. Софроний Врачански“ и 280 години от рождението на българския възрожденец бе учреден във Враца. На първото учредително събрание присъства кметът Калин Каменов, който бе избран и за председател на Комитета.
„За мен е чест и голяма отговорност да бъда председател на инициативния комитет“, каза Каменов и допълни, че в предстоящите инициативи, свързани с бележитите годишнини, трябва да бъдат ангажирани и децата, и родителите. Той направи няколко предложения за събития, които да бъдат включени в програмата за следващата година, като сред тях са екскурзия до родния град на епископ Врачански – град Котел, както и облагородяване на района около училището.
Учредителното събрание се проведе в НУ „Св. Софроний Врачански“ и бе инициирано от директора на учебното заведение Антоанета Сиракова. На срещата присъстваха още Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, председателят на настоятелството на НЧ „Развитие 1896“ Иванка Караиванова, директорът на ЦПЛР „Център за работа с деца" Лили Стоева, представители на Регионалното управление на образованието, на Регионален исторически музей, на училищното настоятелство, общественици, родители и преподаватели.

вторник, 27 ноември 2018 г.

Cложна метеорологична обстановка

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН обяви, че през следващото денонощие под влияние на средиземноморски циклон ще се създаде сложна метеорологична обстановка. През нощта валежите ще обхванат цялата страна, ще се усилят и на места ще са значителни. До сутринта почти навсякъде в Северна България дъждът ще премине в сняг.
В областите Добрич, Варна, Бургас, Шумен, Търговище,       Разград е обявен жълт код за обилни валежи и силен вятър.
За останалите области в страната, включително и Враца, е обявен жълт код за обилни валежи.
Сутринта температурите в Северна България ще са минус 2 и – 0 градуса, а към 14 часа: минус 4 – минус 2 градуса.

Съставиха акт на нарушител на общинска наредба




Служители на звено „Инспекторат“ съставиха акт за нарушаване на Наредба 32 за управление на отпадъците, поддържане и опазване на чистотата на територията на община Враца.
При проверка в района на блок 202 в ж.к. „Сениче“ експертите установяват изхвърлено на нерегламентирано място голямо количество стъклени отпадъци. Лицето, замърсило терена, е открито и му е съставен акт за нарушаване на общинската наредба. Издадено е и предписание за почистване на терена, след което ще бъде извършена и последваща проверка.
Проверките на звено „Инспекторат“, свързани със спазване на местните наредби, продължават.

понеделник, 26 ноември 2018 г.

Училището за шампиони награди 10-те топ спортисти за 2018 година


Кметът на Община Враца Калин Каменов награди победителя в класацията на 10-те най-добри спортисти на Спортно училище „Св. Климент Охридски“. Тази година на първо място бе отличен състезателят по борба Мариян Маринов, с треньор Димитър Найденов.
„Пожелавам ви да бъдете здрави, да си поставяте високи цели и най-важното е да повярвате в себе си. Вашите успехи днес, пишат спортната история на Враца и затова се гордеем с вас. Честит празник!“ – каза в приветствието си към присъстващите на церемонията Калин Каменов.
Тази година в училищната класация най-много отличия получиха състезателите по борба. Второ място бе присъдено за Илиян Лазаров, треньор Юлиян Димитров, следван от съотборника си Емилиян Лазаров. Четвъртото място е за Исабел Стоянова, отново състезател по  борба, с треньор Камелия Крумова, а след нея се нареди Георги Валентинов /борба/. В почетната класация 6-то място грабна Никола Костадинов /лека атлетика/, Кирил Георгиев /спортна стрелба/, Михаела Миткова /лека атлетика/, Десислава Йорданова /лека атлетика/, Ванеса Маринова /борба/.
Наградата „Най-изявени млади таланти“ тази година отиде при Димитър Георгиев /борба/ и Митко Панов /футбол/. Най-успешен отбор на 2018 г. на училището за шампиони е тимът на девойки по волейбол. Наградите бяха връчени от директора на учебното заведение Даниела Велкова.
Церемонията по награждаването на 10-те най-добри спортисти на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе в сградата на учебното заведение.

Митрополит Григорий отслужи молебен за децата на Враца


            В деня на Св. Стилиян Пафлагонийски Детепазител, Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий отслужи празничен молебен за децата на Враца.

            На църковния ритуал присъстваха кметът Калин Каменов, представители на институции, деца и родители.

            На 26 ноември християнската църква почита паметта на Св. Стилиян, който е възприеман като пазител на бебетата и малките деца.