Бисквитки

вторник, 7 януари 2020 г.

Касовите бележки при пазаруване онлайн вече могат да не са от фискално устройство


Малко повече от 20 дни до крайния срок за софтуерите за управление на продажбите
За информация: Людмила Байчева                 
                                      Тел.:092 66 84 100

С последните промени в Наредба № Н-18/2006 г. се предлага алтернативна възможност за регистриране и отчитане на онлайн продажбите, извършвани от електронните магазини. Лицата, приемащи неприсъствени плащания с дебитни или кредитни карти вместо да издават фискален бон или системен бон ще имат възможност да регистрират и отчитат продажбите чрез издаване на документ за продажбата, който не е издаден от фискално устройство или интегрирана система за управление на търговската дейностЗа физическите търговски обекти, които приемат присъствени плащания с дебитни и кредитни карти, изискването за издаване на касова бележка на хартиен носител, се запазва. 
За да се възползват от новия ред за отчитане и регистриране на продажбите, електронните търговци следва да приемат неприсъствени плащания с кредитна и дебитна карта и да не приемат други плащания, за които се изисква издаване на фискален/системен бон. По отношение на използвания софтуер за управление на продажбите, не се допуска чрез него да се управляват други продажби, извън посочените. Софтуерът, трябва да отговаря на предвидените с наредбата изисквания за пълнота и интегритет на данните, еднозначна автентификация на потребителите, а когато представлява модул от софтуер, не се допуска да бъдат дублирани функционалностите му от другите модули.Софтуерът, трябва да генерира уникален номер на всяка направена поръчка за закупуване на стока или услуга.
Търговците, избрали този алтернативен ред, са задължени за извършената продажба да изпращат по имейл на клиента документ, съдържащ реквизити на касовата бележка, както и QR код, номер на виртуалния ПОС, уникален номер на клиентската поръчка и др. Електронните търговци са задължени да подават към НАП стандартизиран одиторски файл за всички извършени чрез електронния магазин продажби. Информацията следва да се подава до 15-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнася.
Търговците, избрали да регистрират и отчитат продажбите си по предложения алтернативен ред, е необходимо при вписване на електронния магазин, да подават и допълнителна информация в НАП. Те следва да опишат методите на плащане, които предлагат, доставчиците на платежни услуги, предоставили виртуалния ПОС терминалномера на терминала и сметките, по които получават плащания
На 31 януари 2020 г. изтича крайният срок за търговците, които използват софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) за да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18, припомнят още от НАП. 
Повече информация за измененията на Наредба № Н-18 може да се получи от сайта на НАП https://nap.bg/и на телефона на Информационния център - 0700 18 700 /на цена, съобразно тарифата на съответния оператор/
ТД на НАП Велико Търново, Офис Враца 2020Стр. 2 от 2

понеделник, 6 януари 2020 г.

32-годишен врачанин „спаси“ Богоявленския кръст на Йордановден

Врачанинът Янаки Долапчиев на 32 години „спаси“ Богоявленския кръст на големия християнски празник – Йордановден, който се проведе на моста на река Лева при Згориград. Празничната програма започна с шествие, предвождано от двама ездачи на коне, носещи българското знаме. В пъстрата колона се включиха кметът Калин Каменов, Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, танцьори от представителен ансамбъл „Хемус“, духовият оркестър при читалище „Развитие“, както и участниците в ритуала, облечени в народни носии.
Честването на Йордановден започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от митрополит Григорий. В ледените води на река Лева се хвърлиха 29 смелчаци, облечени в народни носии. Най-младият участник беше 18-годишният Цветомир Тодоров, а най-възрастният 58-годишният фотограф от Враца  - Емил Игнатов.
Победителят получи от кмета Калин Каменов парична награда в размер на 200 лв. и златен кръст от Врачански митрополит Григорий. За всички участници бяха осигурени извезана хавлиена кърпа, тениска с народна шевица и бутилка вино „Врачанска теменуга“.
На ритуала присъства още заместник-кметът Мария Попова, както и десетки жители и гости на Враца.
Празничната програма завърши с народни хора около огъня.

Враца почете 172 години от рождението на Христо Ботев

Пред паметника на Христо Ботев във Враца беше отбелязана 172-годишнината от рождението на великия българин. В рамките на честването бяха изнесени кратки биографични данни за поета-революционер. В знак на признателност пред живота и делото на Войводата бяха поднесени венци и цветя. На честването присъстваха кметът Калин Каменов, областният управител Малина Николова, председателят на Общинския съвет-Нели Стоянова, заместник областният управител Мирослав Комитски, заместник-кметът Мария Попова, общински съветници,  директорът на Регионалната библиотека Силвия Врачовска, директорът на Регионалния исторически музей Георги Ганецовски, общественици, ученици, граждани.
Честванията по повод 172 години от рождението на Христо Ботев ще продължат с Ботева вечер, която ще се проведе от 16:00 ч. в  Регионалния исторически музейВ лекторията участие ще вземат възпитаници на 7 училища от града, както и преподаватели по история. Животът и творчеството на революционер ще бъдат представени в изложбата „Истината е свята, свободата е мила“, която ще бъде подредена в художествената галерия на културната институция в града.
Мероприятията, свързани с отбелязването на годишнината от рождението на националния герой, се организират от Община Враца и Регионален исторически музей.

неделя, 5 януари 2020 г.

Именниците от Община Враца, които празнуват на 6 януари - Богоявление (Йордановден).


Йордан – 418
Йордана – 50
Йорданка – 354 
Богдан – 63
Богдана – 54
Богданка – 5
Богомил – 60
Богомила – 5
Богомилка – 3
Божидар – 170
Божидарка – 7
Божидара – 32
Божана – 19
Божанка – 4
Божин - 11
Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. 
Традиции
Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. 
Поверия за Йордановден
Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.
Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.
Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.
По електронен път ще се получават данъчните съобщение във Враца
Общинска данъчна администрация Враца информира данъкоплатците, че от 2020 година е създадена възможност за получаване на годишните данъчни съобщения за задълженията по местни данъци и такси в електронен формат – на e-mail.
Отказът от съобщението на хартиен носител и съгласието за получаване на посочен e-mail ще става през официалната страница на Общината: http://www.vratza.bg/ в раздел Местни данъци и такси – секция Проверка на задължения
За достъп до услугата се въвеждат ЕГН/Булстат и ПИН код, който е напечатан в изпратените годишни съобщения или се получава лично на място в общинска данъчна администрация.
Достъпът до електронните данни е защитен.