Бисквитки

петък, 31 юли 2015 г.

Първо заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата Интеррег-ИПП ТГС България-Сърбия 2014-2020


Експерт от Областна администрация – Враца взе участие Първото заседание на Съвместния комитет за наблюдение (СКН) по Програмата „Интеррег-ИПП“ -  Трансгранично сътрудничество България-Сърбия, което се проведе в град София.
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова председателства заседанието на Комитета от българска страна. Участие взе още Санда Шимич, помощник-директор на Канцеларията за европейска интеграция на Република Сърбия и съ-председател на заседанието, както и Ан-Ясмин Крабач, представител на Главна дирекция “Регионална и градска политика“ към ЕК.
Област Враца вече е включена в допустимата зона на Програмата  и за периода 2014-2020, в която се откриват възможности за кандидатстване с проектни предложения за финансиране от различни институции и организации, отговарящи на изискванията.
По заповед на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са определени двама представители на Областна администрация - Враца като редовни членове на Съвместния комитет за наблюдение.
На заседанието бяха обсъдени и приети процедурните правила за работа на Съвместния комитет за наблюдение и пакета от документи за кандидатстване, включващ Насоките за кандидатстване и критериите за подбор на проекти по Първата покана за набиране на проектни предложения по Програмата. Очаква се документите за кандидатстване да бъдат одобрени от членовете на Комитета и през месец август 2015 г. да бъде публикувана Първата покана за набиране на проектни предложения. Тя включва всички приоритетни оси на Програмата, по които ще бъдат финансирани проекти - „Устойчив туризъм“; „Младежи“ и  „Околна среда“.
Общият бюджет на Програмата за Първата покана възлиза на 12 687 304 евро.
По време на заседанието на членовете беше обсъдена Комуникационната стратегия и Многогодишната стратегия за техническата помощ на Програмата. Планираните дейности за популяризиране включват организирането и провеждането на партньорски срещи и пресконференции, организиране и провеждане на информационни дни в Кюстендил, Перник, Правец, Монтана и Видин, както и в градове на територията на Република Сърбия.
Важна дейност в реализацията на Комуникационната стратегия е планираното провеждане на форум за търсене на партньори, което ще се състои през месец септември в град Ниш, Република Сърбия.


четвъртък, 30 юли 2015 г.

Започна приемането на заявки за врачанския панаир


            В Община Враца вече се приемат заявки за участие в традиционния врачански есенен панаир, който ще се проведе от 14 до 19 септември. Срокът за подаване на заявленията е до 17.00 ч. на 7 септември. Заявленията се подават в Центъра за адмнинистративно обслужване на Община Враца с адрес ул. „Стефанаки Савов” № 6 . В заявлението всеки търговец трябва да посочи вида на преместваемото съоръжение и квадратурата му.
         Комисия, назначена от кмета на Община Враца, ще разгледа всички заявления по реда на тяхното постъпване до изчерпване на търговските терени по схема, одобрена от главния архитект. Разрешителните за разполагане на преместваеми съоръжения ще се издават от 9 до 11 септември  и ще се получават лично от заявителите или упълномощени от тях лица, след заплащане на указаната такса в Центъра за административно обслужване на Община Враца.  Настаняването на търговците с издадени разрешителни ще се извършва на 12  и 13 септември от 10.00 ч. до 17.00ч.
Повече информация може да бъде получена от официалния сайт на Община Враца – www.vratza.bg или на тел. 0887/900-313.

Официалното откриване на врачанския есенен панаир ще се състои на 14 септември 2015 г. от 18 часа.

Концерт на „Етнос плюс” във Враца


            Руският художествен състав „Етнос плюс” ще направи на 10 август концерт във Враца. Концертът е по покана на Община Враца, а негови организатори са Националното движение „Русофили” и Руският културно-информационен център. Културното събитие ще се състои на откритата сцена в новия градски парк в жк „Дъбника”. Вокалната група ще изпълни руски народни песни, романси, стари руски градски песни и фолклорни песни със съвременно звучене. Концертът ще е безплатен за всички врачани и гости на града и ще започне в 20 ч.






Обявиха национален конкурс за млади поети


            Национален конкурс за млади поети „Димитър Бояджиев” обяви Община Пазарджик. Конкурсът се провежда за трета поредна година и в него могат да участват автори до 30-годишна възраст. Всеки автор може да изпрати до пет непубликувани свои стихотворения по електронен път на мейл secretary@pazardjik.bg или по пощата на адрес 4400 Пазарджик, бул. „България” 2, Община Пазарджик, дирекция „Образование и култура”. В пощенския плик, освен стихотворенията, трябва да се приложи и друг плик, който да съдържа името на автора, адрес и телефон за контакти. Крайният срок за получаване на творбите е 18 септември. Резултатите ще бъдат обявени в Деня на поезията – 1 октомври. Наградите са издаване на стихосбирка на най-добре представилия се автор и грамота, и издаване на сборник със стихотворения на други автори, участвали в конкурса и отличени от комисията.
Телефонът, на който може да се получи повече информация, е 034/402 203 и 0889/8342 001.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”




РИОСВ – Враца откри изложба с рисунки на ученици

В информационния център на РИОСВ – Враца беше открита изложба с рисунки на ученици. Рисунките са от проведен пленер през месец юни на територията на резерват „Врачански карст”. В него участваха ученици от Професионална гимназия по каменообработване, село Кунино. Възпитаници на училището, с интерес към изучаване на изобразително изкуство пресъздадоха в рисунки уникалния характер на карста и част от неговите обитатели. Всички посетители на изложбата получиха картички с най-добрите детски творби от пленера.
Мероприятието е част от дейностите по работа с деца, провеждани в рамките на проект „Дейности по устойчиво управление на резерват „Врачански карст” – изключителна държавна собственост, попадащ в териториалния обхват на РИОСВ - гр. Враца”, финансиран по Приоритетна ос 3: „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие" на оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“.

Повече информация по реализацията на проекта може да намерите на страницата на РИОСВ - Враца http://riosv.vracakarst.com/





Народният представител от ГЕРБ Враца инж. Петя Аврамова посрещна граждани в Народното събрание


Група жители от селата Лиляче, Бели извор и Власатица посетиха Народното събрание по покана на народния представител Петя Аврамова. В българския парламент те имаха възможност да се запознаят непосредствено с работата на народните представители, както и да наблюдават пленарното заседание. Гражданите се запознаха с историята и настоящето на народното събрание и се разходиха из кулоарите на институцията.

Съвместна среща

Съвместна среща на Областния управител Малина Николова и ректора на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. д-р Христо Бонджолов се проведе днес в Областна администрация Враца. На нея присъстваха заместник областният управител Ирина Иванова, заместник – ректорът по учебната дейност проф. д.ф.н. Стоян Буров, доц. д-р Маринела Михова – директор на Филиала на ВТУ във Враца и доц. Дерменджиева, заместник - директор.
Поводът за организираната среща е представянето на новите възможности за кандидатстване във Филиала в града и разширяване на обхвата на педагогическите специалности.
„Във Враца има изключително голям интерес и голям брой желаещи да продължат обучението си в специалностите, които Великотърновския университет предлага. Освен това има кандидат – студенти, желаещи да се обучават в нови специалности“  - обяви проф. Бонджолов и заяви, че през новата академична година, във Враца студентите ще могат да кандидатстват в специалноститеНачална училищна педагогика и френски език“, „Предучилищна педагогика и френски език“, „История и чужд език“, „История и философия“, „Български език и география“, „Български език и чужд език“.
Той допълни, че основна цел на новото ръководство на Великотърновския университет е да се разширят обхватът и дейността на съществуващия Филиал.
„Заедно с доц. Михова работим в посока да задържим младите хора в града и да ги образоваме тук“ – поясни още проф. Бонджолов.
На свой ред, Областният управител Малина Николова представи възможностите за обновяване и разширяване на базата на Врачанския филиал и изрази подкрепата си за бъдещи съвместни проекти.
„Искрено се надявам, през есента Великотърновският университет да  предприеме стъпки за акредитиране и на други факултети“ - заяви Малина Николова и припомни, че Филиалът на Великотърновския университет е преобразуван от колеж във филиал, благодарение на подкрепата на Правителството на ГЕРБ в предходния мандат.
300 на брой са студентите, които в момента се обучават в степените „Бакалавър“ и „Магистър“ във Филиала във Враца, като тенденцията е те да станат 500.




вторник, 28 юли 2015 г.

Съобщение

Във връзка с планираното изграждане на връзка със съществуващ водопровод Ф 100 по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, днес 29.07.2015г.  до 17:00ч водоподаването ще бъде спряно в района на блокове Химици и блокове Чавдар.

За информация:
Технически ръководител на екипа изпълняващ СМР:
Иван Донев - 0888/720 285

ВЪПРОС от ГЕОРГИ БОЖИНОВ

ЧРЕЗ
Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА 43-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ДО
Г-ЖА ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА
МИНИСТЪР
НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ

ВЪПРОС

от ГЕОРГИ БОЖИНОВ
- народeн представител, Парламентарна група „БСП - Лява България”

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасям  въпрос


ОТНОСНО: Работата на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ и проблеми, които не намират решение

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

В Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ има остри и трудни за решение проблеми, които повече не търпят отлагане и бездействието на Вашето министерство.
Има обективни основания за протести и те започват.
Не търпят отлагане проблемите с:
- числеността на персонала;
- условията на труд;
- унизителните работни заплати и редица др.

Проблемите няма да се решат, ако не се осигури достойно заплащане за 758 души – колкото са необходими, за да работи Агенцията по стандартите за изпълнение на държавната политика за опазване и превенция от неблагоприятни природни явления. Не може с парите за 583 работници и служители, да се изплащат възнагражденията на 758 души. Не може да се търси решение като се осигуряват предимно служителите в канцелариите и администрацията за сметка на хората, които работят в командните пунктове и прилежащите 200 ракетни площадки в областите Враца, Плевен, Монтана, Видин, Пазарджик, Сливен, Стара Загора и Пловдив.

Моят въпрос към Вас е, какво Ви пречи да оптимизирате работата, условията на труд и заплащането на работещите в тази изключително важна сфера?
Кога ще намерите решение на тези проблеми?
                                                          
ГЕОРГИ БОЖИНОВ
Народен представител от ПГ БСП ЛБ




Започна записването на участници в празника „Мара Врачанка”

Уточнена е вече датата за провеждане на 16-тия Празник на старата градска песен „Мара  Врачанка”. Изявата ще се състои на 17 октомври от 10:30 часа в Градската концертна зала на Враца. Започна и приемането на заявки за участие. Крайният срок за тях е 30 септември 2015 г.
Журито на празника отново ще се оглави от певицата Бони Милчева.
Празникът „Мара Врачанка” се превърна в едно от най-добрите събития в областта на старата градска песен в България. 
Статутът на празника и заявка за участие могат да се изтеглят от официалния сайт на Община Враца –www.vratza.bg/Култура/Статути.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





понеделник, 27 юли 2015 г.

  Фелдшери проведоха здравни беседи в някои от селата на община Враца. Посетени бяха селата Девене, Тишевица, Мраморен, Паволче, Нефела, Косталево, Баница, Лиляче,  Бели Извор и Три кладенци. Участници в лекциите бяха на възраст от 15 до 29 години. В зависимост от възрастта бяха дебатирани темите за съвременната контрацепция, полово предаваните инфекции, вредата от алкохола, тютюнопушенето и наркотични вещества. Като част от беседите бяха прожектирани видео филми, а участниците правеха и тестове, които предизвикаха голям интерес. Здравните беседи, които се проведоха в последните десет дни, са заложени в Плана за младежта за 2015 г. Подобни дискусии ще с проведат още веднъж преди края на годината.
          Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Призив към гражданите от община Враца


            Уважаеми жители на община Враца, според прогнозите през настоящата седмица от 27 юли до 2 август се очакват високи температури и повишена пожарна опасност в населените места, поземлените имоти и горския фонд. В тази връзка ви призоваваме да не допускате паленето на стърнища, растителни отпадъци в земеделските земи, в слоговете, крайпътните ивици, сметищата и гробищата. Забранява се паленето на открит огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии.
         С този призив Община Враца се присъединява към усилията на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”  - Враца да се опазят нивите, горите, частната и държавна собственост от пожари.





РИОСВ – Враца запозна деца с биологичното разнообразие и защитените територии, чрез преминаване по маршрут през резерват “Врачански карст”

Ученици от град Враца участваха в организираното от РИОСВ - Враца преминаване по маршрут в резерват "Врачански карст". Децата се изкачиха от разклона за село Паволче по Ботевия път. При навлизането на маршрута в резервата, всички бяха запознати с режимите на защитената територия и поведението, което туристите трябва да спазват в нея.
Децата участваха и в практически дейности и игри, запознаващи ги с природните процеси и природозащитните проблеми. По забавен начин, чрез надпревара и работа по групи, игрите въведоха децата в живота на лалугера и орела и им помогнаха да разберат някои от заплахите за тях, като загубата на подходящи места за хранене. Всички участници бяха наградени с енциклопедии и атласи за животните и растенията.
Преминаването по маршрута е част от дейностите по работа с деца, провеждани в рамките на проект „Дейности по устойчиво управление на резерват „Врачански карст” – изключителна държавна собственост, попадащ в териториалния обхват на РИОСВ - гр. Враца”, финансиран по Приоритетна ос 3: „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие" на оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.

Повече информация по реализацията на проекта може да намерите на страницата на РИОСВ - Враца http://riosv.vracakarst.com/






НАП обещава справедливо отношение на клиентите си



С новата си Харта данъчните се ангажират законността и спазването на правилата да са водещи в работата им

В Хартата на клиентите, публикувана на www.nap.bg, НАП обещава на гражданите и фирмите справедливо и честно отношение. В документа са описани също основните права и отговорности на клиентите при контактите им с приходната администрация. 
НАП обнови стратегическия си документ, наречен Харта на клиента, така че да отговори на съвременните изисквания в сферата на обслужването и да отрази развитието на Агенцията през последните години.
Хартата поставя фокус върху насърчаване на доброволното изпълнение на задълженията за плащане на данъци и осигурителни вноски. С нея служителите на Агенцията поемат отговорност да реагират своевременно, когато са допуснали грешка. В документа са описани и очакванията към клиентите, които се изразяват най-вече в спазване на данъчното и осигурително законодателство. Хартата е разпространена  сред всички служители на Агенцията.
„В хартата НАП открито заявява приоритета си за насърчаване на доброволното изпълнение и ангажиментите на всеки от екипа на агенцията за справедливо и равнопоставено отношение към клиента. Редом с това са посочени и ангажиментите, които бизнеса и гражданите имат към държавата и служителите на агенцията. Документът публично заявява визията на агенцията за следващите години и готовността ни да се развиваме, служейки на обществото“, заяви по повод обновената Харта изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов.

Юлия Грънчарова                





Трима врачани в националния отбор по Автомоделни спортове

Националният  отбор по Автомоделни спортове в състав: Дамян Петров, Мартин Петрак, Роман Петрак / състезтели от  СТМК-Враца/ ,  Светослав Янакиев, Емил Карамфилов и Сивил Антимов  в понеделник заминават за град Фехринг, Австрия, където от  27.07.2015г.  до 01.07.2015г.  ще се проведе Европейско първенство Large Scale 4WD Off Road. Над 110 състезатели от Европа са заявили участие в състезанието. Треньор и ръководител на отбора на България  е з.м.с. Дамян Петров.



120 самодейци от община Враца ще участват в събора в Копривщица


         Над 120 самодейци от община Враца ще вземат участие в XI-тия Национален събор на българското народно творчество в Копривщица, който ще се проведе  от 7 до 9 август. Изявата на изпълнителите от Област Враца е  на 7 август, на централната сцена от 14:00 ч., непосредствено след официалното откриване на  събора. Програмата на читалищата от селата Паволче, Челопек, Згориград, Девене, Голямо Пещене, Три кладенци и кв. Бистрец включва освен автентични песни и хорà, и обичая „Бабин ден”, пресъздаден от самодейците на НЧ „Фар 1930” с. Паволче. Овчарски мелодии на дудук ще изпълни свирачът от с. Голямо Пещене Мариян Богданов. 
        На X-тия  събор  в Копривщица през 2010 г. самодейците от  община Враца завоюваха 6 златни отличия  и множество грамоти  за изключителни постижения в областта на българския автентичен фолклор.    


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Съобщение

“Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца уведомява своите потребители, че във връзка с извършване на реконструкции на водопроводната мрежа,  водоподаването в района разположен между ул. “Екзарх Йосиф”, ул. “Вардар”, ул.” Козлодуйски бряг” и ул.“Генерал Леонов”  ще бъде спряно днес 27.07.2015год. до 14:00ч..
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/

ТЕЛ: 092 66 11 19