Бисквитки

събота, 20 януари 2018 г.

Евродепутатът Владимир Уручев на посещение в ППМГ „Акад. Иван Ценов” по покана на старшите и младшите посланици на Европейския парламент



Старшите и младшите посланици на ЕП запознаха евродепутата Владимир Уручев с дейностите си по програмата, които са насочени към наука, иновации, дигитални технологии. Младшите посланици представиха знанията си за институцията, която представлява интересите на европейските граждани и подчертаха значимостта на ЕС като територия на мира, солидарността и единността. „Младите хора са във фокуса на почти всички политики на Европейския съюз”, уточни Уручев и коментира, че европейските политици имат нужда от идеите на младежите. „Трябва им вашата мощ, вашата динамика, идеите, които раждате всеки ден, всяка минута. Младите хора са отворени да живея с новото – новите технологии, нова организация на живот”, категоричен бе Владимир Уручев и сподели, че именно за това Европейският парламент създава програми, с които да ангажира все повече млади хора. Той поясни, че отделните постижения, когато се обединят, дават по-добри резултати и заяви, че когато сме заедно, сме по-силни. Уручев осведоми за възможностите за взаимодействие с европейските институции, като уточни, че познаването на институциите е от ключово значение за това къде биха искали идеите им да бъдат разгледани.
Директорът на ППМГ - Враца Татяна Василева съобщи, че в момента тече паралелно събитие с участие на възпитаници на училището в програмата „Евроскола” в Страсбург. Отборът на ППМГ, спечелил квота за програмата, е в Европейския парламент във френския град, където учениците се превръщат в евродепутати за един ден, като участват в „заседания на комисиите“ и в „пленарни заседания“.
В развилата се дискусия бяха коментирани въпроси от национален и европейски характер, значението и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, бъдещето на Европа, на ядрената енергетика, ролята на България в сферата на науката и дигиталните технологии.
В рамките на събитието, евродепутатът Владимир Уручев откри информационен кът за Европейския парламент. Старшите посланици в лицето на учителите Ани Павлова и Пепа Павлова изразиха надежда, че ППМГ „Акад. Иван Ценов” ще бъде най-дейното и най-оригиналното училище и ще заслужи специалната награда на Информационното бюро на ЕП – специално издание на програмата „Евроскола” в Страсбург. Възпитаник на гимназията връчи на Владимир Уручев умален макет на Европейския парламент, изработен от самия него с помощта на дигитални технологии. Гост на събитието бе и Мария Панайотова, представител на ТПП - Враца.

Община Враца възстановява пространството пред блок 37




Кметът Калин Каменов посети стартиралото възстановяване и дооформянето на пространството пред бл. 37 в ж.к. „Дъбника“, компрометирано от дейности по Воден цикъл – Етап 1 в града. Строително-ремонтните дейности се извършват във връзка с лошото състояние на междублоковото пространство след настъпили деформации на вече възстановен участък по изграждането на водопровода и канализацията. Каменов разговаря с представители на фирмата изпълнител „Воден цикъл 2011“ ДЗЗД, на Надзора и с живущи. На работната среща присъстваха и представители на звено за изпълнение на проект „Интегриран проект за водния цикъл на гр. Враца” към Община Враца.
Съществуващата настилка, извън траншеята, е пропукана и е пропуснала вода, която при ниски температури е замръзнала и са се оформили  пукнатини във вече възстановения участък. Това би могло да доведе до увреждане на новомонтираните съоръжения по Воден цикъл.
Фирмата изпълнител подхожда мащабно и решава няколко проблема. С полагането на цялостна асфалтова настилка се отстраняват забележките по компрометирания участък. Също така, чрез спазването на определен наклон на новоположения асфалт и двустранното поставяне на бордюри, ще се осигури оттичането на дъждовната вода и ще се спре просмукването на вода в избените помещения на бл. 36. По този начин ще се разреши и този въпрос, за който живущите са подали сигнали в Община Враца.
Строително-ремонтните дейности пред бл. 37 ще приключат в зависимост от метеорологичните условия.  Община Враца се извинява за причиненото неудобство.

петък, 19 януари 2018 г.

Община Враца приема предложения от граждани за инициативи в програмата на "Ботеви дни 2018"



Във връзка с предстоящо заседание на Ботевски организационен комитет за провеждане на Ботеви дни 2018, Община Враца кани гражданите на Враца да предложат свои идеи за програмата на тържествата.
Предложенията може да изпращате на eл. адрес: кrumova@vratza.bg  до 31 януари 2018 година.