Бисквитки

петък, 24 юни 2016 г.

Петя Долапчиева: През следващите дни сърцето на България ще бъде тук- на Първия национален фолклорен събор „Леденика“



Първото издание на Националния фолклорен събор „Леденика” бе официално открито от зам.-кмета Петя Долапчиева.
„Всички днес сме тук, за да покажем, че нашият край е уникален, че нашият край има традиции и обичаи, че ги съхраняваме, почитаме и предаваме на нашите деца. Вие, скъпи самодейци и родолюбци, сте пазителите на българската съкровищница, а всички ние сме посланици на уникалната ни култура.
В трите дни на събор „Леденика” ще съчетаем очарованието на фолклорните спектакли с нестинарски танци и ще се потопим в легендата за Вълкашин войвода”. Кулминацията на празника ще бъде на 26 юни, когато чрез ритуала Северняшка сватба ще бракосъчетаем младоженци, които ще сключат официален брак и ще посрещнат тук своите гости“, заяви в приветствието си зам.-кметът Петя Долапчиева. В словото си зам.-кметът благодари на съорганизаторите на инициативата от Сдружение „Лудогорие 2012”, както и на всички фирми, оказали съдействие за осъществяването на празника.
„Нека да превърнем първия национален фолклорен събор „Леденика” в една хубава традиция, която да ни обединява в съхраняването на нашите ценности. През следващите дни сърцето на България ще бъде тук-на Първия национален фолклорен събор „Леденика“, заяви зам.-кметът Петя Долапчиева и пожела незабравими емоции на всички участници и гости на фолклорен събор „Леденика“.
На откриването във Врачанския балкан присъстваха още зам.-кметът на Община Враца Мария Попова и народните представители Петя Аврамова и Красен Кръстев.
На 24-ти, 25-ти и 26-ти юни първият Национален фолклорен събор „Леденика“ ще събере над 5 000 души в Балкана.
През утрешния ден фолклорната програма ще започне в 10.00 ч. Танцовите състави и индивидуалните изпълнители ще се изявят на две сцени. От 12.00 часа ще започне възстановката „Жива картина по легендата за Вълкашин войвода“. Програмата ще продължи с концерти на Милко Бошнаков и Юри Крумов. Вечерта от 21 часа всички ще се потопят в магията на нестинарските танци в изпълнение на Веска Ахмакова.
За всички жители и гости на града, желаещи да посетят Националния фолклорен събор „Леденика” Община Враца е осигурила превоз, които ще тръгва от спирката на пл. „Македония”, в посока болницата.
На 25-ти и 26-ти юни /събота и неделя/ от 8.30 ч. до 13.00 ч. автобуси и микробуси на Общинско предприятие „Тролейбусен транспорт” и транспортна фирма „Боди–М–Травъл” ще се движат в интервал през половин час, а след 13.00 ч. – през един час. Цената на билета за граждани е 2 лв., а за деца до 7-годишна възраст – 1.40 лв.
Превозът ще се извършва до местността „Учителски колонии”. И в двата дни на събора Общинска администрация е осигурила постоянен безплатен транспорт от „Учителски колонии” до местността „Леденика”.

Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, водоподаването в района между ул.”Григория Найденов”, бул.”2-ри юни” и ул.”Средна гора” ще бъде спряно днес –  24.06.2016 год. до отстраняване на аварията.
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

Депутат с дарение за пенсионери



Народният представител Красимир Богданов уважи тържеството по повод 15-та годишнина от основаването на пенсионерски клуб „Детелина“ гр. Враца. Той изпълни даденото в началото на май обещание и зарадва възрастните хора с озвучителна уредба. „Пожелавам ви, с това дарение да успеете да разнообразите своите делници и да подготвяте още по интересни и стойностни културни събития. Вашата енергия, борбеност и патриотизъм са заразителни. Вие сте дали много за изграждането на страната ни, но смятам, че и в бъдеще има още какво да дадете на обществото Младите могат да се учат от вас“, обърна се към присъстващите депутатът.
Независимо, че се намира в ж.к. „Дъбника“, заради активността си, КП „Детелина“ привлича членове и от другите квартали на града. Под ръководството на своя председател и уважаван врачански учител г-жа Радка Тошева, той участва в множество културни прояви, осъществява пътувания в страната и чужбина и поддържа връзки с клубове от други градове. Преди месец, врачанските пенсионери посетиха Охрид. С помощта на Богданов, осъществиха контакт с ръководството на Сдружението за македоно-българско приятелство в града и дариха български книги за нуждите на нашите сънародници в Македония.

четвъртък, 23 юни 2016 г.

Черешово топче ще гръмне във Врачанския Балкан по време на възстановката за Вълкашин войвода



Жива картина на легендата за Вълкашин войвода ще бъде показана на втория ден /събота-25.06.16 г./ на Националния фолклорен събор „Леденика“. Възстановката е направена от Сдружение "Св. вмч. Георги Победоносец - гр. Луковит" и участниците в нея са 46 членове и сподвижници на Сдружението от няколко различни населени места - Луковит, София, Плевен, с. Ракита, с. Дерманци, Правец.
Пред погледите на присъстващите, на събора във Врачанския Балкан, ще оживее времето на робството. Действието започва с представяне на живота на българина преди идването на турските поробители. Ще се покаже автентичен фолклор, с народни танци и представяне на традиционни домакински задължения на семейството - кърската работа. Следват сцени, символизиращи падането на България под турско робство, както и опитите на хората да се освободят. Тогава започва и разказа за смелия българин - Вълкашин, който е крило за бедни и онеправдани в района на Луковит, Ябланица, Угърчин и Тетевен.
 Сред гръм на пушки и бой със саби, Вълкашин ще слезе в разграбеното село, за да спаси от оковите своя помощник отец Натанаил. Накрая възстановката завършва с хоро, като кулминация на спектакъла  е  изстрел с черешово топче.
Костюмите на участниците, в живата картина за Вълкашин войвода, са автентични, оръжията и битовите предмети - също. Цялото действие се разиграва под звуците на подбрана музика и дикторски текст.