Бисквитки

събота, 10 ноември 2018 г.

Калин Каменов и жители на ж.к. „Дъбника“ залесиха градинка около нова детска площадка

Кметът на Община Враца Калин Каменов подкрепи инициативата на жители в кв. „Дъбника“ за залесяване и облагородяване на района около нова детска площадка. Изграденото от Община Враца съоръжени се намира между блокове 147 и 16 в най-големия жилищен квартал.
Идеята за засаждане на новите дървесни видове е на Инициативен комитет „Изграждане на безопасна и атрактивна детска площадка“ с председател инж. Мирослав Спасов и е подкрепена от Община Враца.
По време на мероприятието бяха засадени 11 туи и 5 дръвчета – чинар и кедър. В залесяването на градинката около площадката се включиха кметът Калин Каменов и близо 50 жители на квартала. Десетки деца допринесоха за облагородяването на междублоковото пространство в жилищния квартал.

Откриха възстановената стара чешма в кв. „Бистрец“


Емблематичната стара чешма във врачанския квартал „Бистрец“ бе официално открита, след като бе възстановена по проект „Малки граждански инициативи“. Вековният извор е един от общо двата независими водоизточници, с които жителите на квартала се гордеят.
Официален гост на събитието бе кметът на Община Враца Калин Каменов. В словото си, той поздрави жителите на квартала и доброволците, включили се в дейностите по възстановяване на чешмата.  „Най-големият дар на кв. „Бистрец“ са хората, след това е водата, заради която вие търпите толкова много неудобства. Тук, хубавата новина е че благодарение на ВиК, успяхме да заложим цялостно асфалтиране на всички улици, които ще бъдат разкопани за подмяна на водопровода“, заяви кметът Калин Каменов и добави, че дейностите трябва да стартират през пролетта на 2019 г. „Така, че следващата година се очаква да бъде годината на кв. „Бистрец“. С общи усилия, резултатите се виждат в целия град и ще стигнат и тук. Бъдете здрави и единни. Честит празник!“, допълни Калин Каменов.
Стойността на проекта „Старата чешма“ е над 3 000 лв., като вложените средства са от Общински съвет - Враца и дарения на жители от квартала. Възстановени са зидовете на чешмата, а в близост е изграден кът за отдих и са посадени два чинара. Чешмата е обновена изцяло с доброволен труд от жители на кв. „Бистрец“.
Сред гостите на откриването бяха още заместник областният управител Мирослав Комитски, общинският съветник Наташа Велчовска, кметове на кметства от община Враца и граждани.

Празник на българската полиция


   СК“Спартак-Враца“ и врачанските полицай отбелязаха Празника на Българската Полиция  - 08 ноември със традиционен турнир по стрелба с пистолет. Състезанието се  проведе на 09.11.2018г. в стрелбище на учебно тренировъчен комплекс „Дъбника’’ при  ОД на МВР – Враца. Девет отбора представиха уменията си в стрелбата -  полицейските поделения от област Враца, гостите от военно формирование № 54990 на МО и ОДМВР - Плевен. В дисциплина от полицейска стрелба в изключително интересно упражнение, сили премериха и 19 състезатели в индивидуална надпревара.
    В отборното класиране първо място спечели отбора на РУ- Враца в състав Николай Милушев и  Илиян Георгиев. Второ място зае отбора на РУ - Мездра в състав Емануил Павлов и Георги Велчев, а на трето - отбора на ОДМВ – Плевен. На секунди от призовата тройка останаха гостите от военно формирование №54990 Враца, заемайки  четвъртото място.
   В индивидиуалната надпревара при мъжете шампион заслужено стана Ивайло Флоров, на второ място Николай Милушев, а третото място спечели Илиян Георгиев от ОДМВР - Плевен. В женската надпревара медала за първо място спечели Лидия Петкова от ОДМВР – Плевен, следвана от Катя Василева, а трета остана младата надежда на СК,,Спартак – Враца“ – Ани Цанова.
Наградите на победителите бяха връчени от началника на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Враца комисар Атанас Петков. Традиционно състезанието на врачанските полицаи премина в празничен дух и при изключително спортсменска атмосфера.
Следващото изключително отговорно и престижно състезание в което ще вземат участие двама от състезателите на СК,,Спартак Враца“ – Ивайло Флоров и Катя Василева е Световно първенство по полицейска стрелба, което ще се проведе от 12.11.2018г. до 20.11.2018г. в Гуанджоу, Китай. Нашите състезатели извоюваха правото да представляват България  с призовите си класирания през годината на всички Републикански турнири. Те ще премерят стрелковите си уменият в Китай с полицай от 65 страни.   

На тържествен концерт бяха връчени за първи път наградите „Вестител“


          На тържествен концерт, посветен на 141-та година от освобождението на Враца, за първи път бяха връчени наградите „Вестител“, с които се отличиха активни граждани, участвали в общественозначими каузи.
На церемонията присъства и кметът Калин Каменов, който приветства присъстващите и участниците в симфоничния концерт. Много често, забързани в своето ежедневие, ние мислим какво нямаме, негативни сме и язвителни един към друг. Но ако се замислим какво ни липсва, ще разберем, че нямаме достатъчно вяра в себе си и в бъдещето ни. Преди 141 години нашите предци са имали една мечта – да видят родината си свободна. С много вяра и родолюбие, те постигат целта си. Днес, близо два века по-късно, Освобождението е в нашето съзнание и душа. То трябва да ни свързва с желанието да бъдем по-добри хора и пример за подражание. В навечерието на деня на Освобождението на града, с моите колеги решихме да покажем активните граждани във Враца и те да бъдат отличени. Това е причината, заради която учредихме наградата „Вестител“. Хората, които ще получат приза са познати на всеки един от нас, те са съвременните вестители. Вярвам, че тази награда ще се превърне в традиция, а с всяка следващата година номинираните ще бъдат все повече. Честит празник!“ – каза кметът Калин Каменов.
            Празничният концерт на Симфониета Враца продължи с  емблематични арии, в изпълнение на солистите – Диляна Георгиева, Радинела Василева и Петър Данаилов, и под вещото ръководство на диригента – Христо Павлов.
Първите отличени с приза „Вестител“ бяха известният фотограф – Тони Дуковски и скулпторът Милен Иванчев. Наградите връчи кметът Каменов.
Грамота „Вестител“ получи и общественикът Христо Илиев, който възстанови средновековната подземна църква, намираща се в двора на храма „Св. Николай“.
За ярко изразена гражданска позиция и активност при разрешаването на проблеми в общината, бе отличена и групата в социалната мрежа – „Враца – Кажи на кмет и община“.
В рамките на симфоничния концерт, кметът Калин Каменов награди и девет ученици, организирали доброволчески инициативи и благотворителни концерти за лечението на покойната Инес от Враца.
На събитието присъстваха още: заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация Нина Дакева, главният архитект Чавдар Спасов, общественици, дейци на културата, ученици и граждани.
Наградата „Вестител“ цели да поощри гражданската активност сред жителите на града и да популяризира авторите на добрите идеи.




петък, 9 ноември 2018 г.

Избираме най-добрите спортисти на годината



На 16 ноември изтича срокът, в който спортните клубове от община Враца ще могат да подават своите номинации за определяне на десетте най-добри спортисти на годината. Условията за кандидатстването са определени със Статут утвърден от кмета на общината.
          До 23 ноември, експертна комисия ще определи десетте най-добри спортисти, треньор на годината, най-добър отбор, най-перспективен млад състезател, а също и футболист на годината, както и млад футболист от школата на „Ботев” Враца, излъчени от електронно гласуване измежду привържениците на отбора.
          Наградите на отличените ще бъдат връчени на 12 декември на тържествена церемония.

Петя Долапчиева: „Да работим с ум и сърце за развитието на Враца!“

„Днес отбелязваме един  паметен ден, в който преди 141 години получаваме правото и отговорността да сме свободни. Освобождението на Враца е ден на единение, нашият общ празник, който ни вдъхновява да продължаваме напред! Нашите деца трябва да знаят историята на родния си град и да бъдат горди потомци на славния български народ. В този ден трябва ясно да заявим, че разбираме своята отговорност, че ние самите създаваме днешната история на нашия град. Нека работим с ум и сърце за развитието на Враца и България! Нека бъдем достойни граждани! Честит празник!“ – каза заместник-кметът Петя Долапчиева в приветственото си слово по повод 141-та годишнина от Освобождението на Враца.
Пред паметника на „Вестителят на свободата“, празничната програма започна с изпълнение на стихотворението „Аз съм българче“, от петгодишните – Ерика и Мария, възпитаници от Детска градина „Слънце“. В рамките на отбелязването на годишнината от освобождението на града бяха представени биографиите на известни личности от Враца.
Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.
На тържественото отбелязване присъстваха още: заместник областният управител Мирослав Комитски, председателят на Общински съвет Румен Антов, общински съветници, заместник-кметът Мария Попова, директори на учебни заведения и културни институции, общественици, ученици и граждани.
В знак на признателност пред саможертвата на героите, пред паметника „Вестителят на свободата“, бяха поднесени венци и цветя.



Община Враца подарява концерт на жителите и гостите на града



По повод Деня на освобождението на Враца – 9 ноември, Общината подарява на жителите и гостите на града тържествен концерт. Гостите ще имат възможността да се насладят на изпълненията на Симфониета-Враца с диригент Христо Павлов и солисти Диляна Георгиева и Петър Данаилов. Началото на концерта е в 18.30 ч. в Градската концертна зала.
По време на събитието ще бъдат връчени награди „Вестител“ на активни врачани. Инициативата цели да поощри гражданската активност сред жителите на града и да популяризира авторите на добрите идеи. Отличията ще бъдат връчени от кмета Калин Каменов.
Заповядайте!


Полага се маркировка на улици във Враца


Започна полагането на хоризонтална маркировка по основни пътни артерии във Враца. Поставянето, което ще бъде извършено от фирмата-изпълнител на пътя до пещера Леденика, ще стартира от надлеза на КАТ, по бул. „Христо Ботев“, кръстовището с площад „Руски“ и Крайречен булевард.
Служители на Община Враца ще нанесат пътна маркировка по асфалтираните улици в града: „Поп Сава Катрафилов“, „Петропавловска“, „Стоян Заимов“ и др.
Ще бъде поставена съответната вертикална сигнализация.
Община Враца се извинява за причиненото неудобство и призовава за повишено внимание при шофиране и толерантност на пътя.


четвъртък, 8 ноември 2018 г.

Имейл с размера на декларираната им заплата да получават новоназначените



Калкулатор на https://zaplatavplik.bg изчислява загубите от осигуряване на по-нисък 

          Електронно съобщение с информация за декларирания пред НАП осигурителен доход, трудов договор и други данни от данъчно-осигурителното му досие да получава всеки новоназначен служител. Това е една от мерките, които приходната администрация планира да предприеме за намаляване на проявлението на риска от укриване на част от работните заплати или т. нар. „заплата в плик“. Това стана ясно на кръгла маса, организирана от НАП днес. В събитието участие взеха представители на приходната агенция, НОИ, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Министерство на труда и социалната политика, работодателски организации и синдикати.
Инициирането на срещи с представители на браншови организации на рискови отрасли, сключване на споразумения с тях, насърчаване на т.нар. саморегулация в браншовите организации, включително и чрез законодателни мерки, са също част от възможните решения за намаляване на проявленията на риска от укриване на заплатите на работниците. Всички участници в кръглата маса се обединиха около мнението, че най-ефективния подход за справянето с риска от укриване на доходите, е  свързан с информирането и комуникирането с обществото на това какви са техните преки загуби от подобно поведение, респективно, ползи от спазването на закона.
Именно това разбиране стои в основата на информационната кампания на НАП „Заплата в плик“. Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния  им доход и вземат част от заплата си в плик. На специално създаден сайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. „калкулатор на загубите“. Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.
Юлия Грънчарова                

           

Старт на кампанията по Държавния план-прием за учебната 2019/2020 г. в област Враца


Информационен ден с участието на членовете на Комисията по заетост към Областния съвет за регионално развитие на област Враца, представители на бизнеса и директори на училища се проведе днес в Регионалното управление на образованието – Враца. Инициативата за провеждането на събитието е на областния управител Малина Николова и Галина Евденова – началник на РУО – Враца, за да се даде старт на процеса по реализиране на Държавния план-прием за учебната 2019/2020 г.
Основната информация, която беше представена пред участниците в информационния ден е свързана с политиките на Министерство на образованието и науката за Държавния план-прием и промените в нормативната уредба.
Фокус на събитието беше представянето на Областна пътна карта за планиране, организиране, утвърждаване и популяризиране на ДПП, където са разписани всички дейности, отговорни страни, участници и срокове, свързани с процеса по ДПП.
Областният управител откри събитието с насоки за работата на Комисията по заетост и акцентира на ролята на кметовете на общини за определяне на броя и вида на паралелките, които ще бъдат разкрити по професии и профили на територията на областта.
„Основните представители на териториалната и местна власт, които трябва да определят броя и вида на паралелките по професии и профили за завършващите основно образование ученици са Областната комисия по заетост и кметовете на общини. Те разполагат с водещите данни за приема – заявките на бизнеса и имат ресурса и капацитета за провеждането на регионалните и местни политики по образование. Техните ясни ангажименти и срокове за изпълнение на набора от дейности по приема са разписани в Областна пътна карта, която днес представяме. През този и следващия месец ще направим изнесени заседания на Комисията по заетост във всяка община, с участието на местния бизнес, за да вземем съвместно правилните решения“, сподели с участниците областният управител.
За участие в информационния ден във Враца бяха поканени и изразиха своите становища по представените политики, анализи, прогнози и Областната пътна карта областният управител на област Монтана – Росен Белчев и директорът на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Монтана – Даниела Накова.

Акад. Георги Марков дискутира историята с ученици и студенти във Враца

Акад. Георги Марков дискутира историята с ученици и студенти във Враца
„Българските крушения в историята“ е последният фундаментален труд на акад. Георги Марков, който бе представен във Враца. Неуспехите и краховете в историческото минало бе и темата, дискутирана със студенти от филиала на Великотърновския университет, ученици, общественици и граждани.
На срещата присъства и заместник-кметът Петя Долапчиева, която приветства акад. Георги Марков и му пожела да не спира да търси действителния глас на историята.
Творческата вечер бе организирана от книжарница „Нова галерия“, издателство „Захарий Стоянов“, Регионален исторически музей и Средно училище „Христо Ботев“.

Цветан Цветанов и кметове от ГЕРБ се срещнаха с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол


Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов и кметове на областни градове в България, избрани от листата на ГЕРБ, се срещнаха с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол. Това се случи днес в рамките на конгреса на ЕНП в Хелзинки, Финландия.
По време на разговора Цветан Цветанов отбеляза, че догодина на европейските избори българските граждани трябва да гласуват за мирна и просперираща Европа, а това може да го гарантира само Европейската народна партия. Пред Жозеф Дол Цветанов подчерта, че благодарение на европейската солидарност инфраструктурата в българските общини непрекъснато се модернизира и това се оценява положително от гражданите. „Победа на ГЕРБ и на местните избори ще ни даде възможност да надградим постигнатото“, уточни зам.-председателят на ГЕРБ.
Председателят на ЕНП Жозеф Дол поздрави правителството на Бойко Борисов за грижата за българските общини и посочи пред кметовете, че с управници като Бойко Борисов и Цветан Цветанов зад гърба си имат пълното спокойствие и свобода да развиват градовете си и да гарантират професионална реализация на жителите им.

сряда, 7 ноември 2018 г.

Цветан Цветанов и кметове от ГЕРБ се срещнаха с претендента за водещ кандидат на ЕНП за председател на новата Европейска комисия Манфред Вебер


Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов и кметове на областни градове, избрани от листата на ГЕРБ, се срещнаха с претендента за кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на следващата Европейска комисия и настоящ председател на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер. Срещата се проведе в рамките на конгреса на ЕНП в Хелзинки, Финландия. По време на срещата Цветан Цветанов и кметовете от ГЕРБ декларираха подкрепата на българската делегация към кандидатурата на Манфред Вебер за председател на следващата Европейска комисия.
„Вашият дългогодишен опит ще бъде безценен за ЕС при справянето с актуалните предизвикателства пред Съюза като сигурността, миграцията и Брекзит. Освен това Вие сте и голям приятел на България“, обърна се към Вебер Цветанов. „Най-важното е да постигаме резултати в полза на гражданите и затова приветствам усилията на държавната и местна власт в България да повишат качеството и стандарта на живота на хората“, посочи Манфред Вебер пред Цветанов и кметовете от ГЕРБ.
Председателят на Групата на ЕНП в ЕП изтъкна, че по време на своите посещения в България с Бойко Борисов и Цветан Цветанов се е убедил колко добре България пази външната граница на ЕС и допринася за сигурността на всички европейски граждани. „Уверен съм, че добрите резултати на европейските избори ще са добър трамплин за местния вот в България по-късно през 2019 г.“, каза Вебер и благодари за подкрепата на българската делегация от ГЕРБ за неговата кандидатура.
Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта важността на това България да остане част от силна и обединена Европа и да продължи да се възползва от европейската солидарност. По думите му европейските средства са ключови за развитието на българските общини и допринасят в голяма степен за изграждането на техния съвременен облик.
„Заради Брекзит бюджетът на ЕС ще бъде с 5% по-малък, но въпреки това в проектобюджета на ЕС за новия програмен период за България са предвидени с 8% повече средства за кохезионна политика. Това означава 2 млрд. лв. повече за Българските общини“, изтъкна Цветанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ бе категоричен, че заради европейската солидарност и отличната работа между местна, законодателна и изпълнителна власт у нас, българските общини са се превърнали в строителни площадки.
„Нашата цел е да осигурим достойна и модерна среда за живот на нашите съграждани. Искаме българите да търсят своята професионална реализация и щастие у нас и сме твърдо убедени, че в България те са постижими“, сподели пред Манфред Вебер Цветанов, като допълни, че за целта догодина европейските граждани трябва да подкрепят ЕНП. Той увери председателя на Групата на ЕНП в ЕП, че правителството на Бойко Борисов и управляващото мнозинство в парламента ще останат верни на своята философия, че политическата принадлежност на българските кметове няма значение и всеки работещ в името на гражданите градоначалник е подкрепян от държавата.
С Манфред Вебер имаха възможността да разговарят кметовете на София и Бургас и заместник-председатели на ГЕРБ Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, кметът на Пловдив – инж. Иван Тотев, на Варна – Иван Портних, на Стара Загора – Живко Тодоров, на Благоевград – Атанас Камбитов, на Велико Търново – Даниел Панов, на Враца – Калин Каменов, на Видин – Огнян Ценков, на Шумен – Любомир Христов, на Разград – Валентин Василев, на Търговище – Дарин Димитров, на Смолян – Николай Мелемов, на Сливен – Стефан Радев, на Ямбол – Георги Славов, на Перник – Вяра Церовска, на Кюстендил – Петър Паунов, на Силистра Юлиян Найденов, на Габрово – Таня Христова, на Ловеч – Корнелия Маринова и на Казанлък – Галина Стоянова.

Антонио Лопес, ЕНП: При управлението на ГЕРБ българските общини промениха облика си

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов и кметове на областни градове, избрани от листата на ГЕРБ, се срещнаха с генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес. Това се случи в рамките на конгреса на ЕНП в Хелзинки.
„Нашата българска делегация, съставена главно от кметове на областни градове в България, които са гръбнакът на местната власт у нас, подкрепя твърдо Европейската народна партия, защото в нея вижда сигурност и просперитет за ЕС и гражданите му“, заяви Цветан Цветанов по време на срещата.
На свой ред генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес сподели с българската делегация своята увереност, че ГЕРБ ще спечели европейските избори догодина и ще има най-голям брой евродепутати в следващия Европейски парламент. „Пожелавам ви успех и на местните избори в България по-късно същата година. При управлението на ГЕРБ българските общини промениха облика си и днес имат европейски вид“, категоричен бе той и благодари на Цветан Цветанов и кметовете от ГЕРБ за това, че работят активно по каузата за силна и обединена Европа.

НАП търси 33 фискални агенти



Национална агенция за приходите търси 33 служители за звеното „Фискален контрол“. Агенцията е обявила конкурси за длъжността „инспектор по приходите”, от които 28 са за отдел „Оперативни дейности“ в София, а 5 за Граничен контролно-пропускателен пункт „Кулата“. Те ще работят в екипи  и ще извършват фискален контрол на територията на цялата страна.
Конкурсите за свободните работни места ще се проведат на два етапа. На първия участниците ще решават тест, чиято цел е да се установят професионалните им знания умения. Допуснатите до втория етап ще преминат през интервю.
Работата на инспекторите във фискалното звено ще бъде свързана с физически и документален контрол на стоки с висок фискален риск. Данъчните ще следят как се движат стоките, дали се реализират на територията на България, изнасят ли се за трети страни и дали всички транзакции се отразяват коректно в счетоводните и финансови документи на превозвача, получателя и доставчика. Служителите в звеното ще бъдат обезпечени с транспортни средства и техническо оборудване за изпълнение на функциите си. Фискалните агенти ще извършват и оперативни проверки на търговските обекти в страната, като ще следят за издаването на касови бележки и коректното отчитане на оборотите в магазините.
Кандидатите могат да подадат документи до  15 ноември, включително, лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно-оригинал, на някой от посочените в обявите адреси.
Описание на длъжността, изискванията за заемането й и образци на документи за участие, могат да бъдат намерени на интернет страницата на НАП www.nap.bg в рубрика „Работа в НАП“/Обяви.
 Юлия Грънчарова    

Повторна акция на улица „Доспат“


Повторна проверка на улица „Доспат“ проведоха служители на звено „Инспекторат“ към Община Враца, съвместно с екипи на Районно управление на полицията. Тя е вследствие на извършена в края на месец октомври акция във връзка с подадени жалби и сигнали на граждани за нарушаване на Наредбата за осигуряване  на обществения ред, опазване на околната среда и опазване на имуществото на територията на община Враца. На живеещи на ул. „Доспат“ бяха издадени предписания за премахване на незаконни постройки и отглежданите в тях селскостопански животни.
В рамките на проведената последваща проверка е установен само един кон, който е транспортиран със специализиран превоз. Други селскостопански животни не са открити и е констатирано, че някои от незаконните постройки се премахват.
В акцията участие са взели и служители от отдел към общинска администрация, които са извършили опис на останалите незаконни постройки и на собствениците ще бъде издадена заповед за доброволно премахване.
Контролът, свързан с изпълнението на общинските наредби ще продължи.


вторник, 6 ноември 2018 г.

Калин Каменов подари на учениците театралната постановка „Железният светилник“


При голям интерес и препълнена зала във Враца се състоя постановката по романа на Димитър Талев „Железният светилник“. Представлението е безплатно за учениците от средните училища и е подарък от кмета Калин Каменов, по повод деня на Освобождението на Враца, 9-ти ноември.
Постановката бе изнесена от театър „Българска армия“, а домакин на културната проява бе Народно читалище „Развитие 1869“.

Програмата на ДКТ-Враца през първата половина на ноември.

07.11`18г. – сряда в камерна зала от 19.00 часа
Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир

08.11`18г. – четвъртък в камерна зала от 19.00 часа
Предградие” от Ерик Богосян

09.11`18г. – петък в куклена зала 18.00часа
Червената шапчица”

10.11`18г. – събота в куклена зала от 10.30 часа
Червената шапчица”

13.11`18г. – вторник в камерна зала от 19.00 часа
Нора” от Хенрик Ибсен

14.11`18г. – сряда в камерна зала от 19.00 часа
Търговци на презервативи” от Ханох Левин

15.11`18г. – четвъртък в камерна зала от 19.00 часа
Летене” от Оля Мухина

16.11`18г. – петък в куклена зала 18.00часа
Макс катеричката” от Карл-Хайнрих Лаудаж

16.11`18г. – петък на голяма сцена гостува ДСТ „Ал.Константинов”, София
Да, господин Премиер” от Сър Антъни Джей и Джонатан Лин 

17.11`18г. – събота в куклена зала от 10.30 часа
Макс катеричката” от Карл-Хайнрих Лаудаж

Новите касови апарати ще са на пазара до 40 дни

Сроковете за свързването им с НАП са изпълними, ако работата започне веднага
                   
В първата десетдневка на декември на пазара ще се предлагат фискални устройства и системи, отговарящи на новите нормативни изисквания,  стана ясно на среща в НАП с Българския институт по метрология (БИМ), мобилните оператори в страната, разработчиците на фискални софтуерни системи, производители на касови апарати и бизнес организации. Към момента за изпитване в БИМ вече са предадени 12 модела фискални устройства, като се очаква те да бъдат предложени за продажба в търговската мрежа до 40 дни.
Сроковете в законодателството, които изискват всеки регистриран по ДДС търговец да модифицира или смени фискалното си устройство до края на март 2019 г., а всички нерегистрирани по ДДС да направят същото до края на юни идната година са изпълними, ако всички заинтересувани страни започнат подготовката веднага, стана ясно на срещата.
Заради годишни загуби на хазната в размер на над 330 млн. лв. от укриване на обороти и манипулиране на фискални системи основно в заведения за хранене и развлечения и обекти по курортите беше променено законодателството и бяха въведени изисквания данни за всяка касова бележка да се изпращат в НАП,  всеки фискален бон да съдържа уникален QR код, позволяващ той да бъде проверен от клиента с мобилно приложение. Според новите правила служебните бонове се забраняват, а търговците, които използват софтуер за управление на продажбите трябва да свържат всички фискални устройства и принтери, намиращи се в търговския обект с него. Въвежда се и задължение търговците, които оперират електронни магазини да ги обявят в приходната агенция.
На интернет страницата на НАП е публикуван специален софтуер, с който всеки, притежаващ фискално устройство, може да провери дали то подлежи на доработване или не. Справката е достъпна на http://nraapp02.nra.bg/fdlookup/
 Юлия Грънчарова                

              

Връчиха дипломите на абсолвенти от филиала на медицинския университет във Враца

На тържествена церемония, в залата на новия учебен корпус на филиал „Проф. д-р Иван Митев“ във Враца към Медицински университет-София, бяха връчени дипломите на 128 студенти отвипуск 2018Тази година висшето учебно заведение, степен „бакалавър“ завършват 56 медицински сестри, 18 акушерки и 25 трудотерапевти. Своето свидетелство за завършена степен „магистър“ получиха и 32 специалисти с профили: „Здравословно и диетично хранене“ и „Медицинска козметика“.
Официален гост на празника бе заместник-кметът Петя Долапчиева, която поднесе своите благопожелания към абсолвентите и връчи на директора на филиала - доц. Павлинка Добрилова, поздравителен адрес от името на кмета на градаКалин Каменов.
Дипломите на абсолвентите бяха връчени от ректора на Медицински университет-София проф. д-р Виктор Златков и доц. Павлинка Добрилова.
На церемонията присъстваха още заместник ректорът по учебната дейност проф. д-р Тихомира Златанова, представители на академичното ръководство на висшето учебно заведение, председателят на Общинския съвет Румен Антов, преподаватели и родители.
От тази есен учебният процес се провежда в бившата сграда на химическия техникум, в която бяха вложени над 6 млн. лева и тази инвестиция превърна филиала във Враца в едно от най-модерните висши учебни заведения в региона, което предлагасъвременни условия за обучение на здравни специалисти.Предстои реконструкция и обзавеждане на сграда, която ще бъде използвана за общежитие на студентите. За нея са осигурени средства в размер на близо 1 млн. и 800 хил. лв. Учебното заведение е достъпно за хора с увреждания, има обособен паркинг, спортна база и голям двор за отдих на студентите.
През настоящата академична година във висшето учебно заведение във Враца се обучават над 400 студенти.

Награждават активни граждани в деня на Освобождението на Враца


За първи път тази година в деня на Освобождението на Враца, 9-ти ноември, кметът Калин Каменов ще връчи награди „Вестител“. Инициативата цели да поощри гражданската активност сред жителите на града и да популяризира авторите на добрите идеи
Официалното връчване на наградите е част от културната програмана Община Враца по повод празника. То ще се състои по време на тържествения концерт на Симфониета – Враца и оперните певци Диляна Георгиева и Петър Данаилов, на 9 ноември от 18.30 часа в Градската концертна зала.
Отбелязването на 141-вата годишнина от освобождението на градаще започне в 11:30 ч. пред паметника „Вестителят на свободата” в м. Калето („Хижата”)Участие ще вземат духов оркестър при НЧ „Развитие”, актьори от Драматично-куклен театър – Враца, квартет „Чарити” при ЦПЛР „ЦРД” Враца. Водосвет за празника ще отслужи Врачанският Митрополит Григорий. Освен че ще бъде почетена паметта и делото на героите, борили се за Освобождението на Враца, фокусът на празника ще се насочи и към делото на  видни врачани, прославили нашия град.
Пред паметника „Вестителят на свободата” и паметните плочи на руските прапоршчици Данилевский и Велинский ще бъдат поднесени венци и цветя.
По повод празника, кметът Калин Каменов подарява безплатно посещение на ученици от средните училища на представлението „Железният светилник”. Постановката по романа на Димитър Талев ще бъде изнесена от театър „Българска армия“ на 6 ноември /вторник/ от 15:00 ч. в салона на НЧ „Развитие 1869”- Враца.

неделя, 4 ноември 2018 г.

Представят книга на Анета Дилова


Клуб на дейците на културата-Враца, Чталище „Развитие” и Краеведско дружество представят новата книга на Анета Дилова „Раздумки”. Изданието съдържа неподправени случки и разкази от ежедневието, чиито източник е родното село на авторката – село Баница, Врачанско.
 Освен „Раздумки от село Баница” и „Раздумки от другаде” в нигата са включени автентични случки , разкази и весели истории, които разкриват неподправенот чувство за хумор на хората от Врачанския край.
Авторката показва и архивни документи на различни организации от село Баница,  обединени от заглавието „Смешки от документи, смешки от грешки”.
Обръщението си към читателите Анета Дилова завършва така:”Всичко, което събрах, записах и предлагам в тази книга показва, че простонародният хумор от Северозапада не е вулгарен и циничен, а жив и интересен. Ако не се запише- той завинаги ще изчезне.”
Срещата с автентичните герои на Анета Дилова е на 6-ти ноември 2018 год. /вторник/ от 16.30 часа в читалнята на Читалище „Развитие” – Враца.