Бисквитки

четвъртък, 18 август 2011 г.

ГЕРБ отказва дарения по време на кампанията (18-08-2011г.)

След анализ на предизборната обстановка и обществените нагласи за хода на предизборната кампания, Националният предизборен щаб на ПП ГЕРБ за местните и президентски избори 2011, предлага на ИК на ПП ГЕРБ да вземе като решение следното предложение:
„В рамките на кампанията за местните и президенстки избори 2011, считано от 24.09.2011 до 30.10.2011 г., националните структури на ПП ГЕРБ да се откажат от всякакви дарения. Смятаме, че това ще даде възможност за провеждането на прозрачна и открита предизборна кампания както на кандидатите на ПП ГЕРБ за кметове и общински съветници, така и на президенстката двойка.
Националният предизборен щаб е на мнение, че такова решение ще гарантира и на избирателите на ПП ГЕРБ, че техните гласове ще бъдат дадени за конкретни политики на партията и кандидатите ни, и няма да ги обвърже и направи зависими по никакъв начин от определени корпоративни интереси. Нещо повече – смятаме че това ще гарантира и занапаред тяхната независимост в работата им в местната власт и президенстка институция.
Затова предлагаме ПП ГЕРБ да финансира своята кампания единствено и само със средставата от държавната субсидия, която получава.
Предлагаме още по време на кампанията, спазвайки разпоредбите на Изборния кодекс и Закона за политическите партии, ежеседмично на сайта на ПП ГЕРБ в Публичния регистър да бъде оповестявана информация за разходите на ПП ГЕРБ в предизборната кампания, като същата да бъде предоставяна и пред Сметната палата.
Убедени сме, че всеки един гражданин, независимо дали ще даде своя глас за кандидатите на ГЕРБ, както и всеки един от кандидатите ни, трябва да знае кой и как финансира неговото участие в предстоящата кампания.

Ден на Община Криводол 29 август 2011 г.

9.30 ч. Тържествено издигане знамето на Община Криводол
място: Пред сградата на Общинска администрация – Криводол

10.00 ч. Тържествено заседание на Общински съвет Криводол
място: Заседателната зала на Общинска администрация – Криводол

11.30 ч. Първа копка по проект „Реконструкция на градски стадион „Христо Ботев” гр. Криводол

21.00 ч. Тържествен концерт на Николина Чакърдъкова
място: Стадион „Христо Ботев” гр. Криводол
ПРОГРАМА НА ПАНАИРНИ ДНИ КРИВОДОЛ 2011

25.08.2011 г. /четвъртък/
19.00 ч. Откриване на Панаирни дни 2011
Самодейна програма на читалищата - Криводол, Вършец и Бойчиновци
Място: Стадион „Христо Ботев” гр. Криводол

26.08.2011 г. /петък/
20.00 ч. Фолк концерт на Дебора
Място: Стадион „Христо Ботев” гр. Криводол

27.08.2011 г. /събота/
20.00 ч. Фолк концерт на Крум
Място: Стадион „Христо Ботев” гр. Криводол

28.08.2011 г. /неделя /
20.00 ч. Фолк концерт на Славена
Място: Стадион „Христо Ботев” гр. Криводол

Ново ръководство на ВМРО избраха в Бяла Слатина

Местната организация на ВМРО-Българско национално движение в Бяла Слатина, проведе свое отчетно-изборно събрание. Поставени бяха редица въпроси относно досегашната работа и бяха отчетени богатите традиции на патриотичната организация в този край. Избрано беше ново ръководство с председател Иван Вутев, зам. председател Златко Николаев и секретар Веселин Андреев.
„С това събрание, на практика ВМРО възобновява активната си дейност в община Б. Слатина”, заяви минути след избирането си Иван Вутев.
Приеха се нови членове. Поставиха се приоритетните задачи пред организацията, включително и предстоящите местни избори.
ВМРО ще работи активно за запазването на националното чувство сред банатските българи от Стар Бешенов, Винга и другите селища в Северозападна Румъния. Бяла Слатина има отдавнашни контакти с тези общности, наследници на които са и жителите на близкото с. Бърдарски геран.

На Двете недели в Стар Бешенов


Народно читалище „Съединение-1923” – с.Бърдарски геран гостува в Стар Бешенов за празника на селото „Двете недели”. Всички банатски българи, които произхождат от това най-голямо българско село в Банат, празнуват храмовия празник на 15 август и като свой празник, защото предците на всички са строили храма в Стар Бешенов преди да започнат да се разселват по света.
Програмата на празника включваше поднасяне на венци на паметника на загиналите във войните, където и Цветомила Спасова, кмет на Бърдарски геран, отдаде почит от името на всички жители на Бърдарски геран. В литургията, която бе центърът на честването в този ден, участваха жителите и многобройните гости на селото, дошли от близо и далеч, за да са заедно в този ден.
Концертът от 19 ч. събра в едно самодейци от селата Стар Бешенов, Бърдарски геран и българите от гр.Търговище, Румъния, както и колоритните гости от френската област Лимузен. Богатство на носии, ритми, красота и силна емоционалност на изпълненията – това бяха акцентите в продължилата три часа програма.
Групата от Бърдарски геран показа разнообразие на носии и танци от различни фолклорни области на България и прикова вниманието на публиката. Благодарим на хореографката Маргарита Тошкова, която подготвя от години танцьорите ни и с всяко лято нови и нови попълнения на състава и репертоара радват публиката.
Народно читалище „Съединение-1923” сърдечно благодари на фирмата „Виктория” ООД, в лицето на Атанас Караиванов – дарителите, благодарение на които това пътуване към корените стана възможно. Спонсорите осигуриха средствата за пътуването на състава и дори се включиха активно във вихъра на задкулисната напрегната работа по време на концерта.
Благодарим на хората, помогнали да бъдат закупени материали за нови носии на танцьорите – това са Ирина Босилкова и ЕТ „Милчо Босилков”, с чието съдействие танцов състав „Палкенче” вече има набор от шопски и тракийски носии.
Благодарим на всички, които се ангажираха носиите да бъдат ушити спешно преди турнето в Румъния, и жертваха от свободното си време, за да допринесат за красотата и самочувствието на танцьорите. Благодарим на Цветелина Беличовска, Петя Бобойчева, Ирина Босилкова, Светослава Кръстева и Маргарита Тошкова.

сряда, 17 август 2011 г.

Предстои състезание по автомоделизъм за радио модели


30 пилоти от 8 клуба са заявили участие във втория кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм за радио модели с ДВГ, който ще се проведе през почивните дни във Враца.
В събота са квалификациите за място в решетката, които ще започнат от 12.00 часа, а в неделя са финалите от 10.00 часа.
Пилотите ще се съревновават в класовете „Нитро”, „Нитро с пулстартер”, „Формула 2” и „Формула 5”.
Организаторите на мероприето Спортно-техническия моделен клуб във Враца и Българската федерация по автомоделни спортове са осигурили медали и грамоти за победителите.
Врачанския клуб е начели с Дамян Петров, Мартин Дамянов, Росен Ралчовски, Николай Петров, Кристиян Крумов, Георги Аврамов, а дебют в кръг от Държавния шампионат ще направи Цветелина Генчева.

Без лихви

Националният осигурителен институт уведомява, че съгласно § 21 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (oбн. ДВ, бр. 60 от 2011 г.), в сила от 5 август 2011 г., не се дължат лихви върху установени задължения на осигурени или самоосигуряващи се лица за парични обезщетения, получени за периоди до влизането в сила на този закон в нарушение на чл. 53, ал. 4 от КСО, когато детето е било настанено в детско заведение, включително и в детска ясла при следните условия:
1. Ако лицата погасят изцяло главницата по задължението си в срок до 6 месеца от влизането в сила на този закон и задължението е установено с влязло в сила разпореждане до деня на влизането в сила на закона. Това условие се прилага и за разсрочените задължения по реда на чл. 116 от КСО. Лицата, на които са разсрочени задълженията по чл. 116 от КСО, чийто период на разсрочване не е изтекъл и не е погасена изцяло главницата, могат да направят искане за промяна на условията за погасяване на задълженията така, че да се възползват от правото за невнасяне на лихвите.
2. Ако лицата, за които разпореждането за установяване на задължението е влязло в сила след деня на влизането в сила на закона, погасят задължението си в 6-месечен срок от влизане в сила на разпореждането.
Искането за възстановяване на лихвите се подава във всяко ТП на НОИ, в неговите филиали, офиси и в изнесените работни места, като информация за адресите им можете да намерите на сайта на НОИ /www.nssi.bg/ в рубриката “Парични обезщетения и помощи”. Искането се подава лично или чрез упълномощено лице в едногодишен срок от влизането в сила на този закон, т.е. до 5 август 2012 г.
Образец на искането за възстановяване на платените лихви (Приложение № 1) можете да разпечатате от ТУК. Сумата се възстановява в срок до два месеца от подаване на искането по посочена от лицето лична банкова сметка.
Подробни разяснения по прилагането на разпоредбите са публикувани на сайта на НОИ /www.nssi.bg/ в рубриката “Указания” и “Парични обезщетения и помощи”.

„ФИТНЕС УРЕДИ НА ОТКРИТО”


В парка на стадион „Христо Ботев” е монтирано ново спортно съоръжение „ФИТНЕС УРЕДИ НА ОТКРИТО”. Доставени са шест уреда – уред за раменна част и ръце; уред за ръце крака и талия, колело; тренажор; уред за крака и талия; уред за гръден кош и талия предназначени за раздвижване и тренировка на раменната част, ръцете, краката, гръден кош и талия.

Уредите са доставени от фирма „Борела” гр.Бургас и са на стойност 17 210 лв. с включено ДДС в резултат на проведена обществена поръчка.

Община Враца предвижда в бъдеще доставка и монтаж на уреди за фитнес на открито за хора с увреждания и деца.

Съоръжението може да се ползва без ограничение от възрастни и деца, като разчитаме на тяхното съзнание и гражданска позиция за ползването им по предназначение, опазването им в този вид и за по-дългата им експлоатация.

понеделник, 15 август 2011 г.

ВиК Враца работи усилено по строителната си програма в община Враца

„Водоснабдяване и Канализация” ООД гр. Враца продължава изпълнението на строителната си програма в община Враца. От началото на строителния сезон до края на месец юли, за изграждане на обекти само на територията на община Враца дружеството е инвестирало над 258 000 лева за подмяната на 6000 метра амортизирани стоманени и етернитови водопроводи с полиетиленови, ремонт на помпени станции и съоражения и закупуване на техника и оборудване.
През изминалия месец екипи от район Враца реконструираха тласкателен водопровод с диаметър ф 160 за с. Тишевица с обща дължина 1000 метра. Честите аварии в този участък, предизвикващи големи загуби на вода и нарушаване водоснабдяването на селата Тишевица и Горно Пещене, наложиха тази реконструкция. Тя бе извършена за осем работни дни, като вложените от дружеството средства за подмяната са малко над 45 000 лева.
В момента аварийните екипи работят по подмяна на тласкателен водопровод за с. Оходен с общ размер на инвестицията 28 000 лева. Работи се в трудно-достъпна гориста местност, но въпреки това само за няколко дни там бяха положени 400 метра полиетиленов водопровод ф140, като остават за изграждане още 300 метра.
В началото на месец юли бе подменен 1800 метра силно амортизиран водопровод, захранващ затворническото общежитие в бившата Керамична фабрика; извършена беше и подмяна на 465 метра амортизирани улични водопроводи в централната част на с. Бели Извор; реконстуирана беше 850 метра вътрешна водопроводна мрежа с изграждане на допълнително водоснабдяване в с. Мраморен; изграден беше 230м захранващ водопровод за с. Челопек; подменен, поради чести аварии беше 700м довеждащ водопровод за местността “Орбита”, както и 100 метра силно амортизиран водопровод в двора на Механотехникума в гр. Враца.
Освен аварийните реконструкции на територията на община Враца, екипите на ВиК работиха и по възстановяване на многобройните аварии от началото на летния сезон, както и по други ремонтни дейности като реконструкция на водоем “Власатица” и монтиране на регулатори за налягане в селата Лиляче и Власатица на стойност 22 000лева, ремонт на водоем “Бели Извор” с монтиране на апаратура за автоматизация на стойност 10 000лева.
През изминалото тримесечие бяха подменени и 100 метра водопровод по най-съвременна безизкопна технология – полагане на тръба с по-голям диаметър в тръба с по-малък диаметър в ж.к.”Дъбника” в гр. Враца.

В Община Враца стартира дейността си новообразувана Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин”.

С Решение № 956 по Протокол № 72 от 19.04.2011 година Общински съвет – Враца дава предложение на Министъра на образованието, младежта и науката Професионална гимназия по лека промишленост и услуги „Мито Орозов” да промени статута си от държавно в общинско училище. Мотивите са свързани с драстичното намаляване броя на учениците в последните години. Целта е сливането с Професионална гимназия по строителство и архитектура, в която приемът на ученици значително намалява. Стремежите са свързани със запазване на професионалните паралелки, в които се обучават ученици от цялата община и подпомагане на професионалното образование чрез новообразувано училище, в което ще се предлагат специалности съобразно потребностите на пазара на труда. Със Заповед № РД-14-61 от 18.07.2011 г. на Министъра на образованието, младежта и науката Професионална гимназия по лека промишленост и услуги и Професионална гимназия по строителство и архитектура са преобразувани в Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин”. ПГ „Димитраки Хаджитошин” – Враца ще отвори врати на 1 септември за учениците от 9 паралелки. До този срок със съдействието на Община Враца и Общински съвет – Враца е необходимо да бъдат извършени действия по физическото преместване на Професионална гимназия по лека промишленост и услуги в сградата на Професионална гимназия по строителство и архитектура, уреждане на трудовите правоотношения и оптимизиране на персонала, съобразно броя на учениците и паралелките, съхраняване на задължителната документация и фондът от учебници. За да осигури необходимите финансови средства за строително-ремонтни работи, обезщетения на персонала, оборудване за кабинети по професионална подготовка и покриване задълженията на двете училища Община Враца кандидатства и спечели Проект по Национална програма “Оптимизация на училищната мрежа”, модул „Рационализация на мрежата от професионални училища” за 2011 г. към Министерство на образованието, младежта и науката на стойност 250 000 лева.

На 19 август Община Враца организира преместването на училищното оборудване в новообразуваното училище. Бракуваната мебелировка на Професионална гимназия по строителство и архитектура се разпределя в пенсионерските клубове в град Враца по заявка на председателите им.

Отбелязаха Успение на Пресвета Богородица


Заместник кметът на Община Враца Ани Василева и секретарят на Община Враца Пламен Кръстев бяха сред гости на богородичният събор който беше отбелязан в манастира „Св.Иван Пусти” над квартал Бистрец, по случай големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Беше отслужен водосвет за здраве и благополучие.

Празникът е ежегоден и се организира от местното население. Традиционно на него присъстват хора от околните населени места.