Бисквитки

петък, 21 март 2014 г.

Крими хроника

На 20.03.2014г. в 15,20ч., при обход в района на ул. „Вестителя” в гр.Враца, полицейски патрул забелязват две съмнителни лица, като едното от тях изхвърлило  найлоново пликче в което имало зелена листна маса и хартиена сгъвка със същото съдържание. Установено  е, че  листната маса е канабис. Двете лица: И.Г./30г./ и З.Р./20г./ от гр.Враца, са задържани за 24 часа. В РУП Враца е образувано досъдебно производство.
На 21.03.14г., в 01.15ч. в гр.Враца е извършена проверка на лек автомобил „Форд” управляван от Г.Т./41г./  от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,72 промила.
След ОИМ за кражба на  къртач,  зимни мъжки обувки, 50 метра ел. и 5  автоматични превключватели, извършена в гр. Враца на 29.12.2013г. от незаключен лек автомобил е установено, че извършител е  лицето Н.М./21./  от гр.Враца, криминално проявено и осъждано за кражби.
На 20.03.2014г., за времето от  21,30ч до 06,00ч.на 21.03.14г. на територията на гр.Враца и  селата: Паволче, Згориград, Челопек, кв.Бистрец, Баница, Оходен Мало Пещене и Мраморен, гр.Криводол, селата Осен, Галатин, Лесура и Фурен   е проведена специализирана полицейска операция с цел: опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в малките и отдалечени населени места на територията на ОДМВР-Враца. Констатирани са 2 нарушения, които са санкционирани по  ЗБЛД  и ЗДвП.
На  20.03.14г., в 03.45ч. в РУП-Б.Слатина е получен  сигнал, че на  ул.”Хан Крум” в гр. Бяла Слатина  горят два автомобила. Вследствие на палежа е изгоряла предната част на  лек автомобил  „Тойота Рав 4 ” и предната част на лек автомобил „Фолксваген Туран”. От  извършеният  оглед е установено, че се касае за умишлен палеж. Започнато е досъдебно производство.
 След ОИМ и ПСД  за кражба на прахосмукачка, дрелка  и ъглошлайф от необитаем дом в гр. Бяла Слатина, извършена 17-18.02.14 г.  е установено, че  извършители на деянието са лицата: С.М./17г./ от гр.Етрополе; Й.С./23г./ от гр.Етрополе, криминално проявен и осъждан, обявен за ОДИ; Б.Ц./16г./ от гр.Б.Слатина.
На 20.03.14г. в РУП-Б.Слатина е получен сигнал, че за времето от  месец декември 2013г. до 20.03.14г., от необитаема къща в гр.Б.Слатина, неизвестни лица са извършили кражба на 3 златни монети, дамски златен пръстен, златна коронка, фотоапарат, 7 ръчни часовника, писалка „Пеликан” и 2  отливки за гумени печати. След ПСД и ОИМ  е установено, че извършители на кражбата са лицата:  Й.С./23г./ от гр.Етрополе, криминално проявен и осъждан, обявен за ОДИ;  Б.Ц./16г./ от гр.Б.Слатина; Д.Д./24г./ от с.Бърдарски геран. Част от откраднатото  е намерено  и иззето.
След ОИМ и ПСД  за кражба на  два велосипеда от частен имот в село Бърдарски геран, извършена на  22-23.01.14 г.,  е установено, че  извършители са лицата: Й.С./23г./ от гр.Етрополе, криминално проявен и осъждан, обявен за ОДИ; Б.Ц./16г./ от гр.Б.Слатина;  Д.Д./24г./ от с.Бърдарски геран.
На 20.03.2014г. от 21.30ч.  до 06.00 ч. на 21.03.14г., на територията на  РУП -Б. Слатина е  проведена  СПО с цел: опазване на общественият ред  и противодействие на престъпността в малките и отдалечените населени места. Извършени са полицейски проверки в 5 частни домове и са изготвени протоколи за проверка.  Проверени са 9 лица.  Констатирано е едно нарушение. 
На 20.02.2014г, съвместно със служители на ТМУ-Лом, на територията на РУП -Мездра е проведена СПО с цел: превенция, пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при производството, употребата, складирането, движението и обезпечаването на стоките подлежащи на облагане с акциз посочени в чл.2 от ЗАДС и чл.25 от Закона за тютюна и тютюневите изделия. В гр. Мездра, при проверка на лицето Н.А./22г./ от с.Буковлък, са намерени  иззети 5 кг. нарязан тютюн пакетиран в 33  найлонови плика, без български акцизен бандерол
             За времето от 08.30 часа до 17.30 часа на 20.03.2014год.,  на територията на РУ”Полиция”-Мездра бе проведена полицейска операция за противодействие на кражбите на мобилни устройства. По време на полицейската операция са проверени 5 заложни къщи, 4 магазина за продажба на мобилни телефони, 10 лица и 3 МПС
На 20.03.2014г., в 23.02ч. в гр.Козлодуй е спрян за проверка мотопед „Симсон” без регистрационна табела, управляван от Ц.Е./46г./ от гр. Козлодуй. Установено  е, че водача е неправоспособен е управлява мотопеда след употреба на алкохол- 0,90 промила.
На 20.03.2014г., за времето от 08.30 ч. до 17.30ч. на територията на  РУП-  Козлодуй е проведена   СПО  за  противодействие на извършвани престъпления с обект  мобилни телефони . Проверени са   3 магазина  за продажба на мобилни  телефони, 2 заложни къщи. Не са установени нарушения. 
         За времето от 09.00 ч.  на 20.03.2014 год. до 08.00ч. на 21.03.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са 6 питейни заведения, 18 МПС, 25 лица, една заложна къща, два пункта за изкупуване на метали.  Констатираните нарушения са санкционирани с актове по  ЗДвП, КЗ и  5 фиша по ЗБЛД.
 На  20.03.2014г., около 21:00ч.   в  с. Синьо бърдо, лек автомобил  „Рено Клио” катастрофирал  в стълб на уличната ел. мрежа. Загинало  е 17-годишно момиче, което пътувало на задната седалка  в колата. Автомобилът е бил управляван от лицето А.Б./19г./ от с. Синьо бърдо. Пробата за алкохол на водача е положителна- 0,87 промила. Образувано  е досъдебно производство.

Регионален говорител на МВР:

Красимир Василев

сряда, 19 март 2014 г.

Кметът провери работата на сепариращата инсталация


         Кметът инж. Николай Иванов и заместникът му инж. Николай Йорданов днес направиха проверка на място на работата на сепариращата инсталация в депото за твърди битови отпадъци във Враца. В срещата участваха също Евгени Тотев – прокурист на „Екобулсорт” и оператор на сепарацията, инж. Начко Найденов – управител на „Екопроект”, инж. Момчил Младенов -  управител на „БКС – Враца” и Константин Божинов – мениджър във фирма „Екорек – България” ЕООД. „Това е екипът, който осъществява цялата схема на управление на отпадъка и неговото оползотворяване и депониране. Враца може да се гордее, защото, освен че има модерно депо за твърди битови отпадъци има и сепарация, която съвременните норми изискват. Сепариращата инсталация работи от 6 март. Очакваното количество битови отпадъци, които дневно ще постъпват в нея, е между 80 и 100 тона. В периода от 6 до 16 март постъпилият за сепариране смесен битов отпадък е 510 тона. Отсортираният рециклируем отпадък е 30.46 тона, което е около 6 %” – каза инж. Николай Иванов. Отделени за рециклиране са 10.6 тона хартия, 12.76 тона пластмаси, 1.65 тона метали и 5.45 тона стъкло. Отсортираният RDF отпадък, подлежащ на термична обработка, е 89 тона или малко над 17 %. „Другата добра новина, освен работещата сепарираща инсталация, е че бе сключен договор между Община Враца и „Екорек България” - дъщерна фирма на „Холсим България” АД в с. Бели извор, за термичното оползотворяване на RDF отпадъка” – съобщи кметът на Враца. Още през 2012 г. в циментовия завод в Бели извор е направен успешен производствен експеримент за ползването на този отпадък като гориво за пещите. Предвижда се оползотвореното количество да е до 20 тона на ден. Договорът е изключително изгоден за Община Враца, като ще се заплаща единствено транспортирането на RDF отпадъка до завода в Бели извор.
В дейността по сепарирането на отпадъците са ангажирани общо 29 човека.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

Министър Клисарова направи работно посещение във Враца



         На работно посещение във Враца бе министърът на образованието и науката Анелия Клисарова. Министър Клисарова бе приета от кмета инж. Николай Иванов. В срещата участваха също областният управител Венцислав Василев, заместник кметовете Красимир Богданов, инж. Красимира Георгиева и инж. Николай Йорданов, и началникът на Регионалният инспекторат по образованието Галина Евденова. Обсъдени бяха основните проблеми в сферата на образованието. Кметът инж. Иванов  представи информация за образователната система в общината и подчерта, че за региона най-големият проблем е намаляването на учениците. Най-тежко е положението в професионалните гимназии, където в последните години приемът е намалял наполовина. В същото време се забелязва недостиг на кадри с определени професии. Даден бе пример, че за региона не достигат стругари и фрезисти.
Министър Клисарова представи възможните решения, които ще залегнат в новото законодателство в тази сфера. Ще бъдат разработени варианти на по-гъвкави форми на образование за ученици, отпаднали от учебния процес. Ще се работи и за това да бъде намален броят на необхванатите от образователния процес деца. Обмисля се въвеждането на дуална система, която да обвърже потребностите на бизнеса с професионалното образование в училищата. Анелия Клисарова приветства решението на кметския екип за дофинансиране храненето на учениците в средищните училища със средства от общинския бюджет.
В края на срещата кметът инж. Николай Иванов подари на министър Анелия Клисарова икона на българските просветители св. братя Кирил и Методии. „Образованието е основна инвестиция, необходима за всички инвестиции и просперитет” – написа министър Клисарова в почетната книга на Община Враца 


Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

Крими хроника


На 18.03.2014г., в РУП-Враца е постъпил сигнал, че от избено помещение на жилищен блок в гр. Враца, неизвестни лица са откраднали бойлер и 4 метални пръти. След ОИМ е установено, че извършители на деянието са две момчета на възраст 12 години, криминално проявени.
В 22.55ч. в гр.Враца е спрян за проверка  лек автомобил „Фолксваген”, управляван от К.Ц./55г./  от гр.Враца. пробата за алкохол е положителна-  1,17 промила. 
 На 17.03.2014г., в приемната на МВР в с. Бъркачево се е явил жител на селото, който заявил, че за времето от 06.03.14г. до 17.03.14г., неизвестни лица са разрушили стена на необитаема къща и 150 тухли.  След бързи ОИМ е установено, че извършител на деянието е 16-годишно лице от същото село.
След ОИМ за кражба на таблет „Самсунг Галакси 1001„, извършена на 10.13.14 г. от къща в село е установено, че извършител на кражбата  е криминално проявеното лице К.Р./22г./ от село Търнава.
На 04.03.2014г., в РУП - Мездра е получено съобщение за кражба на 17 метра оградна мрежа от зеленчукова градина в землището на гр. Мездра. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето М.К./37г./ от с. Боденец, криминално проявено и осъждано за кражби.
На 10.03.2014г., в РУП-Козлодуй е постъпил сигнал от жител на с.Бутан, който  заявил, че приземен етаж на къщата му, неизвестни лица са откраднали моторен трион и 4 литра домашно вино. След ОИМ е установено, че кражбата  е извършена от две непълнолетни лица от с.Бутан.
На 18.03.2014г, в животновъдна ферма в землището на гр.Козлодуй, полицейски служители са намерили и иззели ловна пушка и боеприпаси съхранявани от лицето В.М./39г./ гр.Козлодуй. Мъжът  е задържан за срок от 24 часа. Образувано  е досъдебно производство 
На 18.03.2014г., охранител на завод „Искър”-Оряхово  е  подал сигнал на тел.112, че неизвестно лице да извършва кражба на 3 метални шини от охранявания обект.
След ОИМ от служители на РУП-Оряхово е установено, че извършител е криминално проявеното лице  Д.П./31г./  от гр.Оряхово.
В 22.16ч. по време на СПО в гр.Оряхово е спрян за проверка  лек автомобил „Дайхатсу”,  управляван от В.Т./42г./ от гр.Мизия. Пробата за алкохол на водача е положителна-  2,57 промила. 
За времето от 09.00 ч.  на 18.03.2014 год. до 08.00ч. на 19.03.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена  СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  6 питейни заведения, 16 МПС, 28 лица, заложна къща, два пункта за изкупуване на метали.  Констатирани са 4   нарушения на ЗБЛД и ЗДвП.


 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                          

Изтича срокът за годишната такса за домашни кучета


         Десет работни дни имат собствениците на кучета в община Враца, за да платят годишната такса за притежание на домашен любимец. Таксата е в размер на 12 лева и може да бъде платена до края на март на касата на Центъра за административно обслужване, в сградата на общинската администрация. Срокът за регистрация на новопридобито куче е до три месеца, като се извършва също в Общината. От годишна такса са освободени кучетата-водачи на инвалиди, служебните кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучетата, използвани с опитни цели, кучетата на червения кръст, ловните и кастрираните кучета. Освободените от такса собственици, не са освободени от подаването на декларация за притежаване на куче.
         След края на март експерти от общинската администрация ще извършат масови проверки и при констатирани нарушения ще бъдат налагани глоби в размер от 50 до 250 лева. Санкциите са предвидени в Наредбата за реда на придобиване, притежаване и отглеждане на кучета на територията на община Враца.
         Регистрираните домашни кучета в община Враца са 800, като от тях 17 са записани от началото на годината.
 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

вторник, 18 март 2014 г.

Крими хроника


На 17.03.14г., на  Кооперативният пазар- Бяла Слатина,  полицейски служители са извършили проверка на лек автомобил „Опел”, в който пътували две лица от село Буковлък. В автомобила са открити 6,400 кг. нарязан тютюн.
B село Зверино  е извършена полицейска проверка  в къщата на С.Х./67г./ . Намерени са боеприпаси/патрони/, за които лицето не притежава разрешително.
След ОИМ и ПСД за грабеж извършен на 14.01.2014г. в гр. Козлодуй е установено, че извършители са лицата: Р.В./16г./ криминално проявен и осъждан от гр.Козлодуй  и Л.С./19г./ криминално проявен, осъждан, в момента изтърпява наказание в Затвора-Враца. Пред входа на жилищен блок, двете лица отнели дамска чанта  в която имало: портмоне, лична карта, дебитна карта, мобилен телефонен.  
На 17.03.2014г., в 18.35ч. в РУП гр.Козлодуй  е получен сигнал от мъж, който заявил, че е видял жена да скача от прозорец на 12-ти етаж на бл.16 в ж.к.1 в гр.Козлодуй. На мястото са изпратени полицейски служители  и медицински екип от  МБАЛ „Свети Иван Рилски” гр.Козлодуй. Лекар е установил смъртта на 27-годишната Е.С.  от гр. Козлодуй. Образувано  е досъдебно производство .       
За времето от 09.00 ч.  на 17.03.2014 год. до 08.00ч. на 18.03.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са 6 питейни заведения, 19 лица, ,заложна къща, 2 пункта за изкупуване на метали.  Констатирани са 3   нарушения по ЗДвП. 
На 17.03.14г., в 09:46ч. в гр.Роман е спрян за проверка мотопед управляван от И.В./55г./  от гр.Роман. Пробата за алкохол на водача  е положителна-  0,81 промила.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Световен ден на водата 2014: ВОДА И ЕНЕРГИЯ



Организатори: РИОСВ-Враца, Басейнова дирекция Дунавски район „Плевен“, Регионална Лаборатория-Враца, ДПП „Врачански Балкан“, Природозащитен център „Натура“ и Община Враца.
ПРОГРАМА
20.03(четвъртък)
10:30 часа – Инфоцентър РИОСВ-Враца (18 ученика VI-ти клас от СОУ „Козма Тричков“)
  1. Презентация на тема „Водата – чудото на природата“ - Цв. Вергилова – РИОСВ – Враца;
  2. Занимателна викторина по въпроси от презентацията – Г. Антонов – Природозащитен център «Натура» към ДПП Врачански Балкан;
  3. Посещение на Регионална лаборатория.
21.03(петък)
9:30 часа – Посещение в ЦДГ „Слънце“, II-ра група “Бърборино” (18 деца, 5-6 години);
1. Интерактивен урок на тема „Водата е енергия, водата е нужна на всички“  за формиране на умения за пестене на вода и опазването на чистотата й.
10:30 часа - Инфоцентър РИОСВ-Враца (10 ученика, VIII-XI-клас от СОУ „Отец Паисий“)
  1. Представяне на интерактивна игра – решаване на казус: Разглежда се Инвестиционно предложение за МВЕЦ. Учениците влизат в ролята на бизнесмен, еколог, рибар, обикновен гражданин, представител на МОСВ и т.н., като всеки изразява и защитава позицията си;
  2. Представяне на принципна позиция по разглеждания казус от страна на експерти от БДУВДР – Плевен и РИОСВ - Враца
  3. Прожектиране на филм – „Интегриран проект за воден цикъл на гр. Враца“.
12:00 часа - Откриване на изложба в Природозащитен център „Натура“ – „Вода и Енергия“ на СОУ „Отец Паисий“ и ПМГ-Враца;
Поздравления от Директорите на Басейнова дирекция и РИОСВ
13:00 часа - Взимане на водни проби от р. Лева, мостът преди ПЗ «Вратцата» (15 ученици 10-11 клас ПМГ «Акд. Иван Ценов»).
1. Извършване на пробонабиране;
2. Изпитване на място на pH, разтворен кислород и електропроводимост;
3. Обобщение – експерт от Регионална лаборатория – Враца.


            

понеделник, 17 март 2014 г.

16 проверки на обекти в областта извършиха експерти от РИОСВ през изминалата седмица


          В периода 10-17 март експерти от РИОСВ – Враца извършиха проверки на 16 обекта във Враца и Мездра.
          При извършване на плановите проверки в гр. Мездра на МБАЛ, “Хефти металс”ЕООД и “Никсметал Груп” ЕООД, експертите от инспекцията не са констатирали нарушения.
          Без констатирани пропуски са завършили проверките и на четири бензиностанции на територията на град Враца.
          При проверка по подаден сигнал, че на територията на бившия месокомбинат се горят кабели, е извършен обход и наблюдение на посочената и съседни територии. Експертите не са констатирали горене на кабели и замърсяване на въздуха. Сигналът е неоснователен.
          Проверка от експерти “Контрол чистотата на водите” на РИОСВ – Враца и на Регионална лаборатория Враца е извършена и по сигнал за замърсяване на р. Лева в района на кв. Бистрец. Извършена е проверка на “Млечен рай” 2, където е констатирано, че пречиствателната станция работи нормално и няма замърсяване на отпадъчните води, влизащи в р. Лева. По същия сигнал е извършена проверка и на фирма “Галактика 03”, с разрешително за добив на инертни материали. Фирмата притежава разрешително за добив и работи съгласно заложените в него условия, които се контролират от Басейнова дирекция управление на водите “Дунавски район” с център Плевен.
                                                                                                   


Пресцентър РИОСВ - Враца

Кметът на Враца: „Започваме с асфалтирането възможно най-скоро”



        
         Две обществени поръчки, свързани с асфалтирането на улиците във Враца, е обявила общинската администрация. Едната е за текущ ремонт на улиците в града и основен и текущ ремонт на общинската пътна мрежа. Тази поръчка е на стойност 585 900 лева, финанансирането по нея е от общинския бюджет и оферти по нея ще се приемат до 7 април. Другата обществена поръчка е за дългоочаквания основен ремонт на улици и булеварди във Враца. Стойността й е 6 930 000 лева, като финансирането бе спечелено с проект на Общината от държавния фонд за растеж и устойчиво развитие на регионите. „Стремим се да започнем максимално бързо асфалтирането на улиците. Имаме достатъчно осигурени средства. Има заложени средства и за възстановяване на прокопаните участъци в проекта за водния цикъл. Въпрос на време и организация е асфалтирането да стартира максимално бързо. Ще се постараем след като това стане да измием достатъчно добре, така че да намалим и запрашеността на въздуха”  - коментира кметът инж. Николай Иванов.
Обществената поръчка за цялостното преасфалтиране е разделена на две обособени позиции – основен ремонт на улици в жк „Дъбника” и жк „Металург” и основен ремонт на улици и булеварди в централна градска част. „В условията поставихме и изискване един участник да не може да кандидатства по двете позици, с идеята работата по двата лота да върви едновременно” – поясни инж. Иванов. Оферти по нея ще могат да се подават до 16 часа на 24 април.
         В четвъртък предстои среща между кмета на Враца и изпълнителите на строителните дейности по интергрирания проект за воден цикъл. Разговорите ще са за подготовката и започването на предстоящото полагане на асфалт по разкопаните участъци по трасетата на положените водопровод и канализация. Към момента в района няма работеща асфалтова база, очаква се обаче тази година базите да започнат работа по-рано поради мащабните пътни проекти в региона.
         От тази седмица, по разпореждане на кмета, комуналното дружество „БКС” и работниците от програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост” ще започнат почистването на ригулите по пътищата, метенето и миенето на Враца.

Личните асистенти ще работят до края на август

         За седми път се удължава срокът на проекта „Подкрепа за достоен живот”. Личните асистенти ще работят до края на август 2014 г. В община Враца от тази социална услуга в момента се възползват 100 потребители, а в тяхна помощ са наети 97 лични асистенти – съобщи днес инж. Николай Иванов. Кметът на общината вече е подписал допълнителните споразумение към трудовите им договори. От началото на 2011 година, когато стартира услугата, до сега в проекта са участвали общо 139 граждани с трайни увреждания и 141 лични асистенти от Враца и селата Баница, Бели Извор, Вировско, Власатица, Върбица, Горно Пещене, Девене, Згориград, Косталево, Мраморен, Нефела, Оходен, Паволче, Тишевица, Три кладенци, Челопек и Чирен. При отпадане на потребител се осъществява процедура за включването на следващия в резервния списък. Към днешна дата 36 от потребителите са на повече от 65 години, като най-възрастният е на 96 години. От потребителите 25 са деца, 11 са самотно живеещи и 64 живеят с близки, но са в невъзможност да се обслужват без предоставяне на социалната услуга.
         Проектът „Подкрепа за достоен живот” се осъществява с финансиране от ОП „Развитие на човешките ресурси”.

Враца ще предлага нова социална услуга

         Нова социална услуга за деинституционализация на деца и младежи с увреждания ще се предлага в община Враца. Услугата ще се осъществява в новоизградените три Центъра за настаняване от семеен тип и Защитено жилище по проекта „Шанс за деца и младежи от дома”. Кметът инж. Николай Иванов подписа договор за финансиране на дейността на стойност 772 039 лева. Изпълнението на проекта се очаква да започне  през май 2014 г. От новата услуга ще се възползват на общо 50 деца и младежи с увреждания. Капацитетът на Защитеното жилище ще бъде 8 потребители, а на всеки от трите Центрове -  по 14 потребители (12 деца и младежи с увреждания от специализирани институции и допълнителни 2 места за настаняване на деца от общността по спешност).
Продължителността на проекта е до 31.10.2015 г., като самите  услуги ще се предоставят 13 месеца. Очаква се след края му услугите да станат делегирана държавна дейност.

Даряват очила на деца със зрителни проблеми

         На 13 деца от СОУ „Христо Ботев” във Враца ще бъдат дарени очила. Нуждата от тях бе констатирана по време на кампанията „Направи добро”, инициирана от Александровска болница и Организацията на евреите в България „Шалом”. „Благодарение на тази добра инициатива детски офталмолози направиха профилактични прегледи на 216 ученици от училище „Христо Ботев”. Изписани и изработени са вече необходимите очила за 13 деца. Предстои те да им бъдат подарени в следващия понеделник” – каза кметът инж. Николай Иванов.
         На 27 март ще се състои вторият етап на кампанията, когато профилактични прегледи ще бъдат направени на децата от Дома „Асен Златаров” във Враца, а в училището в с. Тишевица ще бъдат прегледани ученици както от селото, така и възпитаници на училището в с. Баница.
Община Враца е получила специална благодарност за подпомагането на организацията при провеждането на прегледите.

Враца гаси емблематични сгради в „Часът на Земята”

Община Враца и тази година ще се включи в инициативата „Часът на Земята”. На 29 март (събота) между 20.30 ч. и 21.30 ч. ще бъде загасено артистичното осветление на три знакови за града сгради. За час няма да бъдат осветени Кулата на мешчиите, читалище „Развитие” и сградата на общинската администрация. Общината апелира към всички врачани да се включат в инициативата. Тази година се очаква в международната инициатива да участват над 1 милиард граждани на общо 119 страни в света.


Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

неделя, 16 март 2014 г.

Моделистите спечелиха проект



Спортно техническия моделен клуб във Враца и тази година спечели проект за работа с деца с увреждания и деца в риск. Моделистите ще работят с деца от ДДЮ „Асен Златаров” във Враца, както и с младежи от Дома за стари хора от с.Три Кладенци.

Заниманията, които ще се провеждат в сградата на Спортно техническия моделен клуб във Враца / срещу Езиковата гимназия / започват на 20 март т.г. и ще завършат на 20 септември 2014 г. Ръководител на проекта е з.м.с. Дамян Петров, а обучението ще водят състезателите в клуба  Кристиян Крумов, Росен Ралчовски и Емил Давидов.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е


Уведомяваме ви, че поради отстраняване на възникнала авария на бул. „Демокрация“,  водоподаването ще бъде спряно от 13:00ч. до 20:00ч. в района, разположен между бул. „Демокрация“, ул.„Екз. Йосиф“, бул. „Васил Кънчов“ и ул. „Спортна“ в гр. Враца.


За информация:
Диспечери – 0889316774
Безплатен телефон на потребителя (само от мрежата на БТК): 080019229