Бисквитки

събота, 15 юни 2019 г.

Забранява се отсичането на клони, с цел събиране на липов цвят



Във връзка с настъпващия период на цъфтене на липите, Община Враца напомня, че брането на липов цвят и отсичането на клони, е забранено. Забраната важи за видовете, намиращи се в общинския поземлен фонд, зелените площи на територията на общината, както и от липовите дървета по тротоари, алеи, площади, паркове, градини и други пешеходни зони.
Отсичането на дълготрайни декоративни дървета в частни и общински имоти е позволено само след разрешение от страна на Община Враца.
При установяване на лица, които увреждат дърветата, гражданите могат да сигнализират в Районното управление на полицията.
Нарушителите ще бъдат санкционирани.




Наградиха победителите в конкурса #ВМУЗЕЯСМЕ

На официална церемония, в Регионалния исторически музей във Враца, бяха връчени наградите от четвъртото издание на конкурса #ВМУЗЕЯСМЕ, организиран от Фондация „Америка за България“.  Тази година предимство са имали представените проектите, които развиват туризма и общността. Трима са определените победители, които ще си поделят наградния фонд от 15 000 лв.
На награждаването присъства кметът Калин Каменов, който поздрави присъстващите и връчи приза на Регионален исторически музей – Сандански за програмата „Музеят – дом за нашите деца“. Културната институция е един от победителите в конкурса и наградата е за активната му работа с общността в Сандански.
Победители в конкурса са и Регионален исторически музей – Хасково за програма „Търсене на съкровища и ЗООКЪТ – Павликени. Представители на отличените получиха наградите си от директора на Регионалния исторически музей във Враца - Георги Ганецовски и програмния директор във Фондация „Америка за България“ - Юлиана Дечева.
Церемонията по награждаването е част от програмата на седмото издание на конференцията „Кръг с децата“, организирана от Фондация „Америка за България“. Форумът е двудневен и негов домакин е Регионалният исторически музей във Враца. В срещата ще вземат участие над 130 специалисти от над 100 организации - музеи, галерии, библиотеки, филхармонии и читалища от цялата страна.
На награждаването присъстваха Надя Захариева – програмен директор на Фондация „Америка за България“, Спаска Михайлова - представител на Фондацията за региона, експерти от културни институции и граждани.

петък, 14 юни 2019 г.

НАП участва в акция за проверка на кабелни оператори

 Людмила Байчева                 
                                     Тел.:092 66 84 152 

Национална агенция за приходите участва в акция на отдел "Киберсигурност" към ГДБОП, с логистичната подкрепа на Европол и Комисията за регулиране на съобщенията, за укрити печалби, неплатени данъци и авторски права от кабелните оператори. В най-масовия случай става въпрос за нерегистрирани абонати и инкасиране на суми без фискални бонове. По време на проверките софтуерите в някои обекти са били изключени, с цел проверяващите да нямат достъп до информацията. Иззети са документи и компютърни конфигурации.
Осъществени са контролни действия върху дейността на бургаски кабелен оператор и телевизия. Извършени са също проверки на други оператори в Бургас, Пловдив и София. 35 екипа на НАП провериха обекти в тези области. Установени са над 30 нарушения на Наредба № Н-18/13.12.2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, за които ще бъде наложена принудителна административна мярка „Запечатване на обект“. Предприети са действия за обезпечаване на доказателства по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
„Проверките продължават и контролните действия на НАП ще обхванат и други оператори, за които има индикации, че не отчитат в пълен размер приходите от предоставяните услуги.“, каза по повод проведената акция заместник-изпълнителния директор на НАП Пламен Димитров.


ТД на НАП В.Търновоофис Враца  2019 г.Страница1 от 1

четвъртък, 13 юни 2019 г.

Наградиха победителите в художествено-творчески конкурси

На церемония, в Регионална библиотека „Христо Ботев“ във Враца, бяха наградени победителите в конкурсите за рисунка и литературна творба на тема „Отвъд хоризонта или важните неща -  невидими за очите, видими за сърцето!“. Художествените надпревари са организирани по проект, изпълняван от Сдружение „Алианс Балкани“ и Община Враца.
Участие в конкурса за рисунка взеха над 30 деца от различни школи по изкуства и училища в градовете Враца и София, както и деца и младежи, настанени в Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания – Враца, Преходното жилище в град Враца и Центъра за настаняване от семеен тип за лица с психични разстройства – Лом. Малките художници бяха разделени в две възрастови групи: 7-11 г. и  12-16 г.
В първа възрастова група /7-11 г./ на първо място се класира Юлия Сергей Каменова (9 г.) - ЦПЛР „Център за работа с деца“, след нея се наредиха възпитаничките на Арт студио „Армеро“ - Ивайла Кирилова на 8 г. и 11-годишната Преслава Петрова. 
Първото място във втора възрастова група /12-16 г./ спечели Ралица Цекова от Средно училище „Козма Тричков“, второто място отиде при Катрин Саид Дауд от същото учебно заведение и третото място е за Криста Пешковска от Средно училище „Никола Войводов“.
В конкурса за литературна творба се включиха 7 участници. Отличените сред тях са Ния Петрова от ПЕГ „Йоан Екзарх“, второто място е за Мария Тодорова от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и трета награда е за Момчил Николов.
Всички останали участници получиха поощрителни награди.
Победителите в конкурсите получиха своите награди от Маринела Петрова -  директор Дирекция „Образование, здравеопазване и социални дейности и Ралица Мусова – председател на Сдружение „Алианс Балкани“.
Инициативите са част от дейностите по проект BG05M9OP001-2.009-0019-C01 „ОТВЪД ХОРИЗОНТА – нови възможности за децата и младежите, настанени в резидентни социални услуги на територията на град Враца.

сряда, 12 юни 2019 г.

Спряно водоподаване

Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че във връзка с извършването на строително ремонтни дейности, днес 13.06.2019г. водоподаването ще бъде спряно от 10:00 ч до 12:00 ч. в района на Западна промишлена зона.
Тел.: 092 66 11 19
Моб.Тел.: 0889 316 774

вторник, 11 юни 2019 г.

Министър Красимир Вълчев: „Враца е пример за правилно развитие на образованието и модернизиране на инфраструктурата му“

За последните няколко години Община Враца полага изключително много усилия за модернизиране на образователната инфраструктура и развитието на професионалното образование. Учебните заведения в региона припокриват напълно политиката на министерството за утвърждаване на националното самосъзнание сред младите хора. Вярвам, че с общи усилия, ще успеем да разширим образователната среда на учениците, като им предоставим възможност да развиват своите компетенции. С инвестираните средства до момента по оперативни програми и от бюджета на министерство на образованието, Враца е пример за правилно развитие на образованието и модернизиране на инфраструктурата на училищата и детските градини“ – каза министърът на образованието и науката – Красимир Вълчев, по време на работно посещение във Враца.
Министър Вълчев посети сградата на бившето училище в село Паволче, където заедно с кмета Калин Каменов подписаха договор, чрез който Община Враца дарява сградата на учебното заведение на образователното министерство. „Днес е изключително важен ден за всеки жител на село Паволче, тъй като само след годинагодина, тук ще бъде създаден първият в страната Национален център за православно, патриотично и екологично образование. Вашето населено място е люлката на родолюбието, тъй като от тук минава Ботевия поход, има православен храм и десетки еко пътеки. Вярвам, че след откриването на центъра, в тази прекрасна сграда отново ще има живот и в нея ще се възпитават хиляди деца от цялата страна.  Искам да благодаря на министър Вълчев за оказаната подкрепа при реализирането на проекта. Това е поредното потвърждение, че той познава отблизо проблемите в сферата и има желание за тяхното разрешаване с реални действия“ – каза кметът Каменов преди подписването на договора за дарение и връчи на министър Вълчев почетен плакет за особен принос в сферата на образованието в общината. 
В сградата на училището в село Паволче, Красимир Вълчев заяви, че след изпълнението на проекта, във Враца ще има много по-ефективна образователна среда, която ще бъде пример и за други градове в страната.
В рамките на своето посещение, министър Вълчев бе гост в Средно училище „Христо Ботев“, в което е изградена виртуална STEM лаборатория за обучение на учениците по биология и здравно образование. Средствата, в размер на 130 000 лева, които са вложени за техническото оборудване с 10 интерактивни дисплеи, са осигурени от Министерството на образованието и науката.
В Профилираната Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“, кметът Каменов и министър Вълчев присъстваха на демонстрационни уроци в новоизградените 11 интерактивни кабинети и класни стаи със сензорни дисплеи. Красимир Вълчев бе категоричен, че бъдещето на образованието е в развитието на информационните технологии и поради тази причина ще бъдат инвестирани средства за обновяването на материално-техническите бази в учебните заведения и изграждане на иновативни кабинети. „Враца има целия спектър от предизвикателства в образователната система, но с общи усилия и с активната работа на кмета Каменов и областния управител – Малина Николова, вече има решения на голяма част от проблемите в сферата“ – добави още Вълчев. Инвестираните средства в учебното заведение отново са осигурени от МОН и са в размер на 148 000 лв.
Посещението на образователния министър във Враца продължи в сградата на Профилираната езикова гимназия „Йоан Екзарх“, където министерството осигури близо 150 000 лева за извършване на вътрешен ремонт в учебния корпус, подмяна на дограмата в коридорите и на отоплителната система в гимназията.
Заключителната част от визитата на министър Вълчев бе в сградата на Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, където е реализиран ремонт на дограмата, отново със средства на образователното министерство, в размер на 190 000 лева. В началото на програмата, директорът на учебното заведение Румяна Петрова благодари на кмета Каменов и министър Вълчев за оказаната подкрепа  и заяви, че гимназията е първата в града, в която е въведено дуалното обучение. 
Кметът Каменов допълни, че Община Враца и областна администрация ще продължават да подкрепят професионалното образование, като ще се търсят варианти за осигуряване на средства за обновяване на базата.
На обиколката в учебните заведения присъстваха още: областният управител Малина Николова, началникът на РУО – Враца Галина Евденова, народният представител Красимир Богданов, заместник-кметът Петя Долапчиева, учители и директори на учебни заведения, кметът на село Паволче – Емил Василев, експерти от МОН и местната администрация.



България е първа сред дебютантите на световното първенство организирано от Horizon Grand Prix - за автомодели задвижвани с водородни клетки.



След редица технически проблеми шампионите на България от националното издание на Horizon Grand Prix - отбора на СТМК - Враца, завоюваха 11-то място в генералното и са първи сред дебютантите от провелото се този уикенд световно първенство за автомодели задвижвани с водородни клетки - Horizоn Grand Prix, организирано в Експо център - Прага. Класирането е голям успех, защото младите български състезатели успяха да победят всички други отбори дебютанти, представители на велики технологични сили - Германия, Франция, Холандия и Русия.
Българите в състав : Мартин Петров /ръководител  /, Любомир Цветомиров, Самуил Кулев, Никола Костов и Александър Вълков стартираха силно и достигнаха до 3-та позиция в общото класиране, но тогава за тях започна серия от технически проблеми свързани със замръзване на контейнерите с водород и от там бързото изтощаване на батерията. 
Опита на другите отбори се оказа от много голямо значение в 6 часовото състезание и първите 5 места бяха окупирани от отборите на САЩ (Калифорния, Тексас, Чикаго, Ню Йорк и Бостън). Единствено българите в средата на състезанието успяваха да притесняват американската доминация в състезанието. Българският отбор бе заведен на този форум от Ивайло Бонев - представител на Технократи и организатор на Horizon Grand Prix - Bulgaria и подкрепян от представител на БФАМС - Дамян Петров и двама механици от СТМК Враца - Ивайло Кулев и Цветомир Михайлов.
Следващия сезон в националното ни първенство организирано съвместно от Технократи и Българската федерация по автомоделни спортове се очаква участие да вземат десетки отбори от цялата страна и така страната ни да успее да излъчи отбор който да се бори за призовите места в технологичната надпревара.

Кметът Калин Каменов посрещна посланика на Казахстан

Кметът на Община Враца Калин Каменов посрещна в кабинета си ръководителя на дипломатическата мисия на Република Казахстан в Република България Негово превъзходителство Темиртай Избастин. В рамките на срещата бяха обсъдени възможности за двустранно сътрудничество и съвместни бъдещи проекти. На срещата присъстваха още заместник-кметът Мария Попова, директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Силвия Врачовска, експерти от Община Враца.
В хода на визитата, Негово превъзходителство Темиртай Избастиндари книги за Казахстан на Регионалната библиотека „Христо Ботев“, като сред тях са „7-те чудеса на Казахстан“, „Казахстански ханове“, както иказахско-български разговорник, издаден от дипломатическата мисия на Казахстан в България. Официалният гост получи от кмета Каменов книга за Христо Ботев, както и дигиталното тефтерче на поета-революционер, подарък от директора на библиотеката.
Поводът за посещението на ръководителя на дипломатическата мисия на Република Казахстан в Република България във Враца беше откриването на нов обект на петролна компания в града.

неделя, 9 юни 2019 г.

ЗАВЪРШИ ПЛАНОВИЯТ ГОДИШЕН РЕМОНТ НА ПЕТИ БЛОК 
НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ” 
На 9 юни 2019 г. приключи плановият годишен ремонт на пети енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”. След проверка и издадено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране, блокът бе включен в електроенергийната система на България в 14 часа и 58 минути
По време на ремонтната кампания, започнала на 1 май, бяха изпълнени планираните работи по ремонт и профилактика на оборудването и системите на блока и бе извършено презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Реализирани бяха и предвидените дейности, свързани с осигуряване на дългосрочна експлоатация и повишаване на топлинната мощност на пети блок до 104%. В тази връзка бе подменен роторът на цилиндър високо налягане на парната турбина, с което се осигурява техническа възможност за работа на блока на повишена мощност.
Шести блок на атомната централа работи с пълно натоварване на мощността.