Бисквитки

събота, 22 септември 2012 г.

Гонг: Тони Здравков възроди Ботев, врачани нанесоха първа загуба на Локо Пд

Тони Здравков възроди Ботев, врачани нанесоха първа загуба на Локо Пд
© Gong.bg
Отборът на Ботев Враца записа първа победа в А група от началото на сезона. Врачани надделяха с 1:0 като домакин на Локомотив Пловдив и по този начин тимът се отлепи от дъното на временното класиране. В петте си мача досега, Ботев бе отбелязал едва един гол в противниковите врати и твърдо заемаше последното място без спечелена точка. След днешния успех обаче, тимът на Ботев се изкачи с две позиции и вече заема 14-то място.
С основна заслуга за доброто представяне безспорно е новият-стар наставник на домакините Тони Здравков, който се завърна на кормилото на „зелените“ и направи своя повторен дебют. С връщането на Здравков, в тима на Ботев бяха върнати и четирима футболисти, който преди това бяха отстранени – Савич, Маринов, Куанг и Романов.
Двубоят на стадион „Христо Ботев“ започна доста мудно, като в първия четвърт част, двата тима водиха играта предимно в центъра на терена без да успеят да се затруднят особено.
Единственият гол в срещата падна в 30-ата минута на двубоя. След добра атака на домакините, Романов получи топката по крилото и центрира прецизно в наказателното поле където Амендола изпревари вратаря Стефано Кунчев и с глава заби топката в мрежата.
Второто полувреме започна отлично за врачани, които още в първите минути успяха да организират няколко опасни атаки към вратата на гостите, но този път без успех. От своя страна футболистите на Локомотив трудно организираха интересни атаки към вратата на Ботев и логично не успяха да намерят верния път към вратата на Михаил Иванов.
Така Ботев записа първи успех от началото на сезона, докато гостите от Пловдив инкасираха първото си поражение.
Преди изиграването на останалите мачове от кръга, Ботев заема 14-то място, докато „смърфовете“ вече са десети.

Правят Ден на диалога между местната и законодателната власт във Враца


         На 24 септември кметът на община Враца инж. Николай Иванов ще бъде домакин на традиционния Ден на диалога между местната и законодателната власт. Тази година темата на дискусията е „Подобряване на средата за развитие на общините през 2013 г.”. Денят на диалога ще протече при следния дневен ред:
1.      Промени в законодателството за местните финанси;
2.      Очаквания на общините по макрорамката на бюджета за 2013 г.;
3.      Предстоящи промени във водния сектор;
4.      Въпроси от регионално значение.
За участие в Деня на диалога във Враца са поканени народните представители от 6-ти многомандатен избирателен район Николай Рашев, д-р Янко Здравков, д-р Валери Ангелов, Георги Божинов, Асен Агов, Венцислав Лаков и Марио Тагарински, областният управител Пепа Владимирова, председателят на общинския съвет инж. Петя Аврамова и кметовете на общините във врачанска област.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

петък, 21 септември 2012 г.

Врачанският театър ще участва в международен фестивал



През следващата седмица Врачанският театър ще участва в международен фестивал в столицата на Косово – Прищина. След успеха, постигнат в Битоля /Македония/, постановката на ДКТ – Враца „Малката баба Яга” от Отфрид Пройслер, лауреат на европейска награда за литература за деца, беше поканена на международен фестивал в Косово. Врачанските актьори Юлия Колова, Янна Генчева и Явор Зехиров ще представят творбата и на сцената в Прищина.
Тази събота, на 22 септември от 10.30 часа в куклена зала децата на Враца могат да гледат „Малки куклени истории от Рада Москова.
Във вторник, 25 септември, от 9.30 часа в Куклена зала ще се играе класическата творба „Мечо Пух” от Алън Милн.
На 29 септември, събота от 10.30 часа в куклена зала започва „Приключение на горската полянка”.
По-възрастните ни зрители тази седмица ще гледат 2 заглавия:
Във вторник, 25 септември от 19 часа на голяма сцена е спектакълът „Възгледите на един учител за народното творчество”, представен от Камен Донев. Билети за представлението вече почти няма!
В четвъртък, 27 септември от 19 часа в камерна зала е постановката „Шекспир – събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл.

104 години от обявяването Независимостта на България



Младежи ГЕРБ Враца отбелязва 104 - та годишнина от обявяването Независимостта на България с цитат от манифеста на княз Фердинанд  І от 22 септември 1908 г.  Инициативата е подета от младежите в цялата област и   целата им е да подчертаят важността на тази дата, която е повод за национална гордост.

Учениците ще гледат безплатно мача между „Ботев” – Враца и „Локомотив” - Пловдив



 Ръководството на ОФК „Ботев” – Враца  кани всички ученици да присъстват безплатно на предстоящия домакински мач на отбора срещу „Локомотив” – Пловдив. Учениците ще удостоверяват самоличността си с ученическа лична карта. Срещата между двата тима ще се състои на 22 септември, събота, от 17 ч. на стадион „Христо Ботев” във Враца.
Ръководството на клуба, с пълната ангажираност на кмета на община Враца, инж. Николай Иванов, призовава всички привърженици на футболната игра да подкрепят отбора, който се намира в преломен за него момент.
          Всички футболисти декларират желание за максимално раздаване на терена, с цел постигане на първа победа в тазгодишния шампионат и разчитат  
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника



На 20.09.12г., в 23:30ч. от тел.112 в РУП- Бяла Слатина  е получен сигнал за извършване на незаконна сеч в землището на с.Враняк.  При пристигане на мястото на служители на РУП-Б.Слатина, извършителите избягали , като изоставили  два микробуса ”Форд Транзит” и два  леки автомобила „ВАЗ”, които били  натоварени  с около 5 куб. м. дърва за огрев. Автомобилите с дървата са предадени на служители на ДГС-гр.Враца.
 На 18.06.12г.,  в РУП-Враца е постъпил сигнал от 17-годишно момиче от гр.Враца, което  е заявило, че на тролейбусна спирка в ж.к.”Дъбника”, неизвестно лице е извършило кражба на мобилния й телефон.  След ОИМ е установено, че извършител на деянието е криминално не проявената Т.Г./54-годишна/ от гр.Враца.
          След издирвателни мероприятия, служители на РУП Бяла Слатина са разкрили автора на кражба на акумулатор от лек автомобил, извършена на 31.08.2012г., в село Алтимир. Установено  е, че кражбата  е извършена от лицето Р.Г./31г./ от с.Търнава, криминално проявен,  осъждан. В хода на разследването е  установено, че на 02.09.2012г., същото лице е извършило кражба на 277 лева от къща  в село Алтимир.
На 20.09.08 г.,  в 21.20 ч. е получено съобщение, че в къщата на  А.П./23г./ в с.Габаре, възникнал скандал между него и фамилията на П.К./54г./. А.П. произвел изстрел с газ-сигнален пистолет и прострелял П.К. в дясната скула. Раненият е транспортиран в МБАЛ-Б.Слатина, където му е указана медицинска помощ, след което е настанен  в болницата  в гр.Враца.  А.П. е задържан за срок от 24 часа.
 На 20.09.12г.,  в РУП-Б.Слатина е получено, че на 19/20.09.12г. в землището на гр.Б.Слатина,  след изкопаване на 17 дупки е извършена  кражба на около 175 метра телефонен кабел. Образувано  е дознание.
     

                             Регионален говорител на МВР:
                                          Красимир Василев

четвъртък, 20 септември 2012 г.

ВРАЦА Е ДОМАКИН НА ПОСЛЕДЕН КРЪГ ПО АВТОМОДЕЛИЗЪМ ЗА МОТОРНИ МОДЕЛИ



В събота и в неделя на автомоделната писта ше се проведе третия последен кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм за радиоуправляеми автомодели с двигатели с вътрешно горене. 25 пилоти от 8 клуба в страната ше определят шампионите в страната в класовете „Формула 2”, „Формула 5”, „Нитро и „Нитро с пулстартер”.
В събота от 12.00 часа са квалификациите, а в неделя от 10.30 часа са финалните гонки. Награждаването е от 13.00 часа. Във врачанския отбор освен з.м.с. Дамян Петров са включени Мартин Дамянов, Росен Ралчовски, Кристиян Крумов, Виктор Робев и Цветелина Генчева. Победителите ще бъдат наградевни с медали и грамоти.

ДРАМАТИЧНО КУКЛЕН ТЕАТЪР ВРАЦА

ВИ КАНИ НА 11 ОКТОМВРИ ОТ 19 ЧАСА В ГОЛАМА ЗАЛА НА:

Парижки лудории”
от Жан Клод Дано
режисьор Дидо Мачев
Участват: Стоянка Мутафова, Дидо Мачев и Елена Кънева

Гранд дамата на българския театър Стоянка Мутафова вече обяви, че от следващия сезон слиза от сцената. Ако искате да видите може би едно от последните й участия в една бясна и забавна комедия, можете да го направите във Враца на 11 октомври, когато на голяма сцена се играе спектакълът „Парижки лудории. Авторът на творбата Жан-Клод Дано е сред авторите с интересно чувство за хумор. Уж между другото той разказва за една жена, която извършва престъпление, за да отмъсти на мъжа си, който я тормози сексуално.
В интригата по прикриването на следите се намесват и други лица, което заплита допълнително действието и го превръща в забавен криминален трилър. Присъствието на голямата Стоянка Мутафова обаче е над всичко!
Повече информация на билетна каса на театъра, откъдето можете да закупите билети. За справки - 0878/884675

Деца ще рисуват бъдещето на своя град


ОИЦ Враца проведе среща за представяне на националния конкурс за детска рисунка на тема „Как искам Европейският съюз да промени моя град”. Официалният старт бе да ден на 17 септември в НУ „Иван Вазов”. Инициативата се провежда под егидата на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Неин организатор е Централният информационен и координационен офис в Администрацията на Министерския съвет и 27-те областни информационни центъра (ОИЦ).
Първата фаза на конкурса се реализира на регионално ниво. Участниците са разделени в две възрастови групи:
  • от 6 до 10 години
  • от 11 до 12 години.
Желаещите да участват могат да подават картините си в Областен информационни център Враца, намиращ се на ул. „Полковник Кетхудов”4 до 19 октомври 2012 г. Няма ограничения относно техниката на изработка на картините, нито техния формат. Задължително изискване е те да са свързани с темата на конкурса. Едно дете може да участва само с една картина и само в един ОИЦ. Произведенията на участниците могат да бъдат предавани само от родител/настойник/друг роднина над 18 г. или учител. Класирането ще извърши комисия от изявени личности, представители на различни институции, които работят с деца.
На 1 ноември 2012 г. в центъра ще бъдат обявени победителите в двете възрастови групи. Класираните на първо място ще получат МР3 плеър, а всички останали участници – поощрителни награди.
Картините на победителите в регионалните кръгове ще бъдат изпратени в София за националния кръг, от който също ще бъде излъчен победител. Официалната церемония по връчването на наградите ще се състои на 21 декември 2012 г., когато министър Дончев ще се срещне с децата и лично ще връчи наградите на отличените. Победителите ще получат PSP конзола.


ОИЦ – Враца е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.



За допълнителна информация:
Виктория Гарванска - експерт „ИОУ”
Тел./факс: 092/627431

сряда, 19 септември 2012 г.

Крими хроника

На 19.09.2019г., служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност”-ОД МВР Враца, проведоха специализирана полицейска проверка с цел: пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при търговията, транспортирането и съхранението на акцизни стоки без български акцизен бандерол. В къща в с.Пудрия, собственост и обитавана от П.А./57-годишна/, полицейските служители откриха 216 кутии цигари, без български акцизен бандерол. По случая е образувано дознание за престъпление по чл. 234 от НК. 
На 19.09.12 г., служители на ОД МВР Враца съвместно със служители от агенция Митници, извършиха проверка в търговски обект в гр.Б.Слатина. Намерени и иззети са 42 кутии с цигари, без български акцизен бандерол.
На 19.09.2012 г., в гр. Козлодуй, катастрофират: лек автомобил „Фиат”, управляван С.С./22г./- неправоспособен водач от гр. Козлодуй, и лек автомобил ”Фолксваген Пасат”, управляван от Л.А./46г./ от гр. Козлодуй. Пробите за алкохол са отрицателни. Причина за катастрофата- неправоспособност и неправилна маневра от страна на водача С.С.
Регионален говорител на МВР:
гр. Враца Красимир Василев

РЕМОНТЪТ НА АВТОМОДЕЛНАТА ВИШКА ЗАВЪРШВА ДНЕС

 Днес сряда 19 септември 2012 г. завършва ремонта на умишлено подпалената вишка на автомоделната писта. Основно е подменен подът, изчистени и боядисани са колоните и ламарините, а строителите за последно монтираха козирката с материала поликарбонат.
Благодарение на Общинската управа и най-вече на зам.кмета Ангел Вълчев, строителната фирма на Петър Петров спази обещанието си и три дни преди последния кръг от Държавния шампионат за радиоуправляеми модели с ДВГ врачанската автомоделна пистата е обновена и готова да приеме състезателите.
Огнян Филипов

„Ботев“-Враца изплати днес на футболиста Асен Чалъков дължимите заплати


Ръководството на ПОФК „Ботев“-Враца изплати днес на футболиста Асен Чалъков дължимите заплати за месеците юни, юли и август. На всички останали служители в клуба днес бяха изплатени заплати за месец юли и сега се работи в максимално кратки срокове да бъдат изплатени и възнагражденията им за месец август. От клубното ръководство на „Ботев“ уточниха, че регулярно текат и плащания на стари задължения.

ОБРЪЩЕНИЕ НА РЪКОВОДСТВОТО НА ПОФК „БОТЕВ“-ВРАЦА


С оглед на създалата се ситуация и промяна в ръководството /с пълната ангажираност на кмета инж. Николай Иванов и общинското ръководство/ в този момент, повече от всякога отборът има нужда от подкрепата ви, в предстоящия домакински мач с „Локомотив“-Пловдив. Всички футболисти декларират желание за максимално раздаване на терена, с цел постигане на първа победа в тазгодишния шампионат. Нека всички привърженици на футбола подкрепят отбора, така както са го правили винаги и да бъдат 12-тия играч на мача с „Локомотив“-Пловдив.



От ръководството на ПОФК „Ботев“-Враца

С възстановка ще бъде отбелязан 22 септември


С възстановка на обявяването на независимостта на България във Враца ще бъде отбелязан 22 септември. В навечерието на празника, пред паметника на загиналите във войните („Лъвчето”) при жп гарата, ще се състои тържество. Гражданството ще стигне до там с тържествено шествие, което ще тръгне от площада пред сградата на Общината в 17 ч. на 21 септември. Шествието ще бъде предвождано от знаменосци с националния флаг, духовата музика към Читалище „Развитие” и мажоретки с гвардейски униформи. На площада пред паметника към множеството ще с присъединят и историческите личности княз Фердинанд І и министър-председателят Александър Малинов, в чиито образи ще се превъплътят врачански актьори. Като в далечната 1908 г. князът ще прочете на народа манифеста за обявяването на независимостта на България от Османската империя. Тържеството ще продължи с поднасянето на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните.
Общината кани всички врачани и гости на града да се присъединят към шествието и тържественото отбелязване на обявяването на независимостта на България.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

вторник, 18 септември 2012 г.

Отменя се представление

Поради заболяването на актьор от трупата на ДКТ - Враца, представлението "Кавказкият тебеширен кръг", което трябваше да се играе на 20 септември - четвъртък, от 19 часа, няма да се състои. Вместо него в камерна зала ще бъде показан спектакълът "Най-истинският" от Григорий Горин.
Всички зрители, които са си купили билети за "Кавказкият тебеширен кръг" и държат да гледат същото представление, ще могат да го направят на следващата дата - най-вероятно това ще е в началото на октомври. Онези, които вече са се подготвили да гледат театър в четвъртък, нека заповядат на спектакъла "Най-истинският /Същият този Мюнхаузен/".

Важен ротарианец посети Враца

Кметът инж. Николай Иванов прие дистрикт говерньора на „Ротари Интернешъкъл България” Атанас Атанасов, асистент говерньора Мая Владимирова, както и новоизбрания президент  на „Ротари клуб” – Враца Константин Армянов.
По-късни ротареианците се срещнаха с журналисти от областния център. Те разказаха, че
"Ротари Бългаия" в момента има 2 285 членове, разпределени в 85 клуба. "Няколко са националните кампании по които работят всички клубове", обясни Ататанас Атанасов. На местно ниво ротарианците работят по проект за поставяне на допълнително осветление на трите пешеходни пътеки край многопрофилната болница. Резултатите трябва да са видни до края на м. ноември.
Членовете на "Ротари " България участват активно и в международната дейност на организацията, като най-голямото постижение е ликвидирането на болестта полиомиелит в Индия. Само за две години и половина за целта са дарени 202 млн. долара. С помощта на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, осигурили още 405 млн. долара. Членовете на "Ротари клуб Враца само за тази кампания са дарили над 7 хил. долара.

Български художници в чужбина



изложба 1
Сред съвременните български художници в чужбина в изложбата " Толкова близо, толкова далече " , 11.09 – 11.10.2012 , в Националния дворец на културата, София, България е и нашият Иван Василчин, банатски българин от Стар Бешенов.
"Толкова близо, толкова далече " е идейна творческа концепция, целяща да покаже изкуството на млади български творци от чужбина. Изложбата, посветена на тази тема, е своеобразен първи опит, който събира на едно място и в един общ формат български творци, които учат, живееят и творят в различни градове на Европа. Проектът ще допринесе за популяризирането на тяхното изкуство именно като българско.
изложба 2

С организирането и провеждането на подобно културно събитие се даде възможност за визуално представяне на тяхното творчество - картини, инсталации, скулптури и др., което представлява реален акт на отношение и респект на българската държава към таланта и изкуство им, спомагащи за популяризираднето на България и съграждането на положителния й образ по света.
"Толкова близо, толкова далече " е опит за създаване на матрица за творчески проекти, която да се прилага в бъдеще в различни сфери и области на изкуството и с която да се постига устойчивост в културните пространства.
Идеята е авторите, които са получили признание извън пределите на България, да участват в изложбата със свои произведения от всички сфери на изящното изкуство – живопис, графика, скулптора, инсталации.
изложба 3
Творбите са изключително разнообразни и провокативни, в синхрон с ярката индивидуалност на артистите.
"Не мога да крия, че човек, където и да отиде по света остава българин, ние не се изживяваме като хора, които принадлежат към една чужда културна среда".
"Не мога да преценя дали в България има условия за развитие на изкуството, но виждам страхотни работи, които се правят от българи ... след като има резултат, значи има сила и воля да го правят. Когато има такива хора, значи има и добро българско изкуство. В чужбина е по същия начин". Това каза художничката Радостина Доганова по време на откриването.
Участници в експозицията са Десислава Унгер, Диана Стоилова, Елена Калудова, Елица Великова, Иван Василчин, Иван Костолов, Искрен Илиев, Йорданка Сотирова, Кристина Иробалиева, Милена Георгиева, Радостина Доганова, Рада Якова, Сандра Стойчева, Христо Гелов и Хубен Черкелов.
Снежана Йовева-Димитрова,  главен координатор на проекта, съветник в политическият кабинет на заместник министър-председателя и министър на финансите Симеон Дянков.

Hаградиxa призьорите в турнира по плажен волейбол


Заместник кметът Красимир Богданов днес връчи купата на призьорите в първия открит турнир по плажен волейбол за девойки във Враца. След оспорвана битка първи се класира отборът на „Левски волей” – София, който включва Габриела Ангелова и Ивелина Аврамова. Второто място заеха достойните техни противнички Вангелия Райковска и Тереза Иванова от клуб „Марица” – Пловдив. Врачанките Анжелика Христова и Славяна Монкова станаха трети.
На спечелилите първите три места бяха връчени купи и медали, и парични награди – за първото място 100 лева, за второто – 80 лв., а за третото – 50 лева. Класираните от четвърто до осмо място отбори си тръгнаха с грамоти и сувенири. Подаръци от организаторите имаше и за ръководителите на отборите.
Призът „най-добър комплексен състезател” грабна Габриела Ангелова, капитан на софийския отбор.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община В

Джулиано Сонцони вече не е старши-треньор на „Ботев“-Враца

Ръководството на тима в лицето на кмета на инж.Николай Иванов води преговори с бившия наставник на „Монтана“ Атанас Атанасов. До утре специалистът трябва да даде своя отговор дали ще застане начело на отбора. До тогава тренировките ще водят помощник-треньорите Тодор Гарев и Илия Вълов. За всички спортно-технически въпроси ще отговаря Валентин Станчев. „Досегашният изпълняващ длъжността изпълнителен директор Ивайло Рачев вече няма никакви ръководни функции в клуба“, уточни кметът на Враца инж. Николай Иванов.


Георги Божинов пита Дянков


ЧРЕЗ
Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА 41-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
ДО
Г-Н СИМЕОН ДЯНКОВ
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
И МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ


В Ъ П Р О С
от Георги Божинов - народен представител, ПГКБ

Съгласно чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 82 от ПОДНС внасям въпрос

ОТНОСНО: продължаване процеса на децентрализация с преместване на Агенцията за ядрено регулиране и Фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения" в гр. Враца


Уважаеми господин Заместник-министър председател,

Наскоро заявихте: "...децентрализацията е добра идея, не съм се отказал, но процесът малко се забави заради лятото". Според Вашите думи Агенцията по туризма вече работи много добре в Пловдив. След около месец Агенцията по рибарство и аквакултури ще се премести в Бургас, а "Морска администрация" ще отиде във Варна.
Господин Вицепремиер, ако сте решени да продължите процеса на децентрализация, безспорно най-подходящото място за Агенцията по ядрено регулиране и на Фонда "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения" е гр. Враца.
Моят въпрос е ще обсъдите ли тази идея и без каквото и да е предубеждение ще се върви ли в такава посока?

Моля отговорът да бъде в писмен вид.


ГЕОРГИ БОЖИНОВ
народен представител

Николай Иванов поема управлението на ПОФК „Ботев“

Кметът на Враца инж. Николай Иванов поема управлението на ПОФК „Ботев“-Враца. Днес председателят на Управителния съвет на клуба Пеппино Тирри, който преди две седмици подаде оставка, упълномощи инж. Иванов и представителите на общината в общото събрание на клуба да поемат цялото оперативно управление и отговорност за футболния отбор. „Всички усилия ще бъдат насочени към стабилизиране на ситуацията в тима преди предстоящия мач от шестия кръг на първенството в „А“ професионална футболна група срещу „Локомотив“-Пловдив“, коментира инж. Николай Иванов. Предстои да бъде насрочено Общо събрание, на което да бъдат взети необходимите решения относно управлението на футболния клуб.
   

Крими хроника


На 17.09.12г., в 08:45ч. в гр.Враца, пред СОУ ”Хр.Ботев”, полицейски патрул извършил проверка на лицата: А.И./48г./ и Й.И./23-годишна/ от гр.Враца. По време на проверката двете лица се държали грубо, като оказали съпротива на служителите, опитали самоволно напускане на мястото на проверката, скъсали униформата и отличителен знак и идентификационен бадж и нанесли удари с ръце и крака по тялото на полицейските служители. Лицата са задържани за срок от 24 часа. Образувано е БП.

На 18.09.12г., в РУП-Враца е получено съобщение ,че неизвестно лице е увредило хладилна витрина, счупило бутилки от бира и метален стол пред хранителен магазин в ж.к.”Дъбника”. След издирвателни мероприятия е установено, че извършител е лицето Д.Ш./22г./ от гр. Враца.
На 17.09.12 г., в РУП-Б.Слатина е получено съобщение за кражба на: мобилен телефон, слънчеви очила, парфюмерия и дрехи, всичко на обща стойност около 300 лв., от частен дом в село Малорад. След ОИМ е установено, че кражбата е извършена от лицето И.А./38г./ от с.Борован.
На 17.09.12г., служители на РУП-Б.Слатина са извършили проверка на „Кооперативен пазар”-Б.Слатина. От лицето Н.Р./40-годишна/ от с.Буковлък, са иззети 7 пакета с общо тегло около 1.400кг. рязан тютюн, без български акцизен бандерол, и 2 кутии с филтри по 500 броя в кутия.
В 02.30ч. в гр.Роман, при проверка на лек автомобил “Мерцедес”, управляван от   Н.В./21г./ от с.Радовене, е установено, че водача е употребил алкохол- 0,99 промила.
В РУТП-Мездра се получи съобщение за извършена взломна кражба от билетни каси на ж.п гара Враца. От извършената проверка е установено, че за времето от 21.30ч. на 16.09.12г., до 06.00ч. на 17.09.12г., чрез взломяване на стъкло на прозорец на чакалнята на ж.п. гара Враца, неизвестно лице е проникнало последователно в служебно помещение на билетни каси, служебно помещение на бюро за продажба на международни билети и павилион за продажба на дрехи . Извършена е кражба на служебна сума от около 300 лв. от билетните каси, и на дрехи от търговският обект. Образувано е дознание.
В РУП-Б.Слатина е получено съобщение, че на 16/17.09.12г., в землището на гр.Б.Слатина, след изкопаване на 15 дупки е извършена кражба на около 310 метра телефонен кабел. Образувано е дознание.

Регионален говорител на МВР:
гр. Враца Красимир Василев

Започна първият открит турнир по плажен волейбол във Враца

Първият за Враца турнир по плажен волейбол за девойки бе открит от кмета на града инж. Николай Иванов. Инициативата е на Община Враца, волейболния клуб „Ботев” и модна агенция „Мираж”. „Плажният волейбол е един от младите олимпийски спортове. Турнирът по плажен волейбол във Враца ще е една първа крачка към развитието на този спорт в региона. Вярвам, че нашето домакинство ще е приятно и за гостите ни, и за врачани, и плажният волейбол ще привлече нови приятели в нашия град. Желая успех на всички и съм сигурен, че започва един турнир, изпълнен с много емоции и оспорвани мачове” - каза при откриването инж. Николай Иванов. На церемонията присъстваха също зам.-кметът Красимир Богданов, изпълнителният директор на комисията по плажен волейбол към Българската федерация по волейбол Иван Раев, президентът на волейболен клуб „Ботев” Цветозар Станчев и президентът на модна агенция „Мираж” Митко Димитров.
В турнира ще вземат участие осем отбора – по един от Пловдив, Варна, София и Видин, и четири от Враца. Първата среща бе между първия отбор на Враца и тима на Варна. В следващите три срещи другите три отбора от града-домакин мериха сили с девойки от Видин, София и Пловдив. Днес турнирът продължава на волейболното игрище до открития плувен басейн. Очаква се имената на победителите да станат известни в ранния следобед, когато ще се проведе и награждаването.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

Сменят шеф на РПУ

Днес, 18.09.2012г., със заповед на комисар Росен Иванов, на главен инспектор ИВАН ИВАНОВ - началник на сектор “Криминална полиция” към Районно управление “Полиция”-Враца при ОД на МВР-Враца, е възложено да организира, ръководи и контролира цялостната работа на служителите от РУ “Полиция”-Враца.

Посещение на делегация от Иваново

По повод честването на Деня на Бяла Слатина Общината посрещна делегация от село Иваново, Сърбия, с което Бърдарски геран има подписан договор за сътрудничество. На 16 септември Йошка Дудуй, кмет на Иваново, Йосиф Василчин-Маре, зам.-кмет на Иваново и Петър Калапиш посетиха Бърдарски геран, заедно с кмета на Община Бяла Слатина инж. Иво Цветков и се срещнаха с представителите на Инициативния комитет, който помага на Светлана Караджова, кмет на Бърдарски геран.
Гостите посетиха етнографския музей, читалището, Центровете за настаняване от семеен тип, католическата църква „Свети Йосиф“, а на работна среща в кметството бяха обсъдени проблеми на общността на банатските българи и предстоящи съвместни инициативи.

понеделник, 17 септември 2012 г.

BЪВ ВРАЦА БЕ ДАДЕН СТАРТЪТ НА НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА


Областен информационен център Враца беше гост на тържеството по случай първия учебен ден в НУ ”Иван Вазов”, където даде старт на национален конкурс за детска рисунка на тема „Как искам Европейският съюз да промени моя град". Инициативата стартира в цялата страна заедно с откриването на учебната година и се провежда под егидата на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, неин организатор за Област Враца е ОИЦ Враца. На откриването присъства и Председателя на Общинския съвет г-жа Петя Аврамова. Надпревара е насочена към децата на възраст от 6 до 12 години от цялата страна, разделени в две възрастови групи. Класираните на първо място ще получат МР3 плеъри ще се включат във втората фаза на национално ниво, а всички останали участници - поощрителни награди. Повече информация за условията може да се получат на място в центъра.

ОИЦ – Враца е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

20 008 ученици влезнаха в класните стаи днес във Врачанска област

103 първокласници прекрачиха с неподправено вълнение прага на НУ „Св.Софроний Врачански“ в първия учебен ден – 17 септември 2012 г. Поздравление за новата учебна година от името на г-жа Пепа Владимирова Областен управител на Област Враца, поднесе г-жа Цветелина Теофилова, Заместник областен управител.
 387 ученици ще се обучават през 2012 – 2013 година в НУ „Св.Софроний Врачански“. За тях са подготвени модерно обзаведени, цветни и уютни класни стаи, в които ще могат да учат, играят и творят. Училището е средищно и работи по проект „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес“ , съфинансиран от ЕСФ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“- 2007-2013 г. През новата учебна година ще стартира и проект „Изкуство и култура в Европа“ по програма „Коменски“.

ДВА СРЕБЪРНИ МЕДАЛА ЗА ВРАЧАНСКИТЕ АВТОМОДЕЛИСТИ В ДЪЖДОВНА БАНКЯ

През почивните дни на автомоделната писта в Националния хиподрум във Банкя се проведе втория кръг от държавния шампионат по автомоделизъм за радиоуправляеми модели с висока проходимост тип Бъги, Монстери и тръги. Мероприятието бе организирано от Родната ни федерация по автомоделни спортове и софийския моделен клуб „Стелди Еър”. Състезанието бе посветено на починалите през тази година изтъкнати български автомоделисти Красимир Младенов от Монтана и Петър Соколов от София. Зам.председателя на Федерацията Огнян Филипов връчи на съпругите на починалите майстори на волана почетен плакет „За принос в развитието на автомоделния спорт в Република България. 47 пилота от 12 клуба в страната се съревноваваха в класовете „Бъги 1:8”, „Бъги 1:5”, „Монстери”, „Тръги”, „Електро Бъги 1:8” и „Електро Бъги 1:10”. Почти през цялото време на състезанието валя дъжд, което направи трасерто мокро и много кално.
В кралския клас „Бъги 1:8” се наложи ветерана Димитър Лесковски от „Хоби Дик” София, който в 45 минутния финал с много мъка навъртя само 33 обиколки. Втори остана Емил Карамфилов от „Стелди Еър” а трети съотборникът му Атанас Петров. В същият клас козлодуйския ас Марио Вутов завърши пети, Росен Ралчовски от Враца остана шести, а Румен Драганов и Александър Томов от АЕЦ Козлодуй съответно единадесети и дванадесети. В клас 1:5 шефа на „Стелди Еър” Станимир Станев поведе и завърши първи в двадесет минутния финал с резултат 26 обиколки. Въпреки, че стартира последен з.м.с. Дамян Петров от Враца завърши втори в същия клас със 22 обиколки, а трети Светослав Янакиев от Варна.
Втория сребърен медал за врачанските моделисти спечели Кристиян Томов, който завърши на второ място в клас „Електро Бъги 1:10”.
На победителите бяха връчени медали и грамоти. Следващото състезание е през следващия уйкенд, когато в гр.Враца ше се проведе третия последен кръг от Държавния шампионат за радиоуправляеми модели с двигатели с вътрешно горене.

РЕЗУЛТАТИ :

Клас „Електро Бъги 1:8”
1. Георги Колев - София
2. Михаил Петков - Варна
3. Стоян Иванов - София

Клас „Електро Бъги 1: 10”
  1. Кристиян Костадинов - Русе
  2. Кристиян Крумов - Враца
  3. Стоян Иванов - София

Клас „Бъги 1:8” - 45 минути
1. Димитър Лесковски - „Хоби Дик” София - 33 обиколки
2. Емил Карамфилов - „Стелди Еър”София - 30
3. Атанас Петров - „Стелди Еър” - 26
5. Марио Вутов - АЕЦ Козлодуй - 25
6. Росен Ралчовски - СТМК Враца - 21

Клас „Тръги” 30 минути
1. Цветелин Борисов - „Стелди Еър” - 50 обиколки
2. Станимир Станев - „Стелди Еър” - 50
3. Григор Соичков - София - 49

Клас „Монстери” 10 минути
1. Христо Георгиев - Благоевград - 12 обиколки
2. Кирил Войнишки - София - 7

Клас „ Бъги 1:5” 20 минути
1. Станимир Станев - „Стелди Еър” - 26 обиколки
2. Дамян Петров - СТМК Враца - 22
3. Светослав Янакиев - Варна - 19

Ръководството на футболен клуб „Ботев“-Враца ще сезира Районна прокуратура


Ръководството на футболен клуб „Ботев“-Враца ще сезира Районна прокуратура – Враца и Икономическа полиция за всички нарушения в сдружението ПОФК „Ботев“. Това заяви на пресконференция Ивайло Рачев – член на Управителния съвет на клуба. Според него старото ръководство е довело „Ботев“ до фалит.
По време на брифинг Рачев представи факти и писменни документи относно досегашното управление на дружеството. Според него на 15 юни с пълно мнозинство от всички членове на сдружението е взето решение да бъде взет заем в размер на 100 хиляди лева от Община Враца с цел погасяване на задълженията за неизплатени трудови възнаграждения на футболистите за периода от май до юни включително. „При встъпването на новия председател и новия УС в дружеството е установено, че въпреки предоставените средства не са изплатени заплатите на футболистите и на персонала за месец юни. Ивайло Рачев уточни, че на проведеното на 29 юни извънредно общо събрание на клуба старото ръководство е било запознато подробно с плана на инвеститорите от новото ръководство. Тогава е била представена и програмата за 3-годишното управление на клуба.“Некоректно е да се тръби по медиите от старото ръководство, че никой не е виждал тази програма. Нещо повече, след запознаването с тази програма старото ръководство подаде оставките си, като въз основа на протокола от проведеното извънредно общо събрание същите бяха освободени от отговорност и веднага след това започнаха атаки срещу новите инвеститори и новото ръководство. Безспорен факт е и това, че през месец юни, след като видяха, че ще има ново ръководство на ПОФК „Ботев“ - Враца въпреки заема от 100 000 лева старото ръководство набързо изготви заповед за раздаване на допълнителни бонуси общо в размер на 52 000 лева. Кажете, кой раздава допълнителни бонуси, след като е теглил заем в такъв голям размер?. Вижда се, че всичко е водено до умишлен фалит на сдружението“, коментира Рачев. Той засегна и темата за напусналите български футболисти. За пореден път той заяви, че никой от новото ръководство не е искало да се разделя с тях, а те по собствено желание са решили да си тръгнат. „Беше им предложено да получат на ръка своите заплати, но те отказаха, като обясниха, че имат други планове и демонстративно си тръгнаха. Как можеш да задържиш някого на сила на работа, когато не желае да изпълнява своите задължения?, попита риторично Рачев. Според новото ръководство още от първия ден, в който са встъпили в длъжност те са открили, че липсват документи. Според тях това е и причината касиер – счетоводителят и бившият изпълнителен директор Пламен Николов вече втори месец не се явяват на работа, а само представят болнични листове. „Това също оказва влияние върху представяне на отбора“, коментира Рачев.
Феновете, които присъстваха на пресконференцията не се съгласиха с така изнесените факти и ясно изразиха недоволството си от слабата игра, която демонстрират футболистите в отминалите 5 кръга на първенството в „А“ група. Привържениците на „Ботев“ продължават да настояват новите италиански инвеститори незабавно да напуснат клуба. Те са категорични, че единственият човек в управата на врачанския тим, на който имат доверие е Валентин Станчев и от тук нататък ще контактуват само с него. Спортният директор на „Ботев“ коментира, че за слабото представяне на тима вина има и ръководството. „Чувам крайни мнения и коментари. Няма как за няколко дни да направим отбор. Ние като ръководство имаме вина за това състояние, в което се намира „Ботев“. Изминали са 5 кръга, но остават още 25. От тук нататък всеки мач ще играем като на финал. Искам и съм убеден, че отборът ще играе и догодина в „А“ група. Мен лично много ме е срам от представянето ни в първите пет кръга“, коментира Станчев.

Мария Георгиева

Започна новата учебна година

 С българския химн и издигане на националния флаг в Езиковата гимназия „Йоан Екзарх” във Враца бе открита новата учебна година. Гост на събитието бе кметът на общината инж. Николай Иванов. „Първият учебен ден винаги донася празнично настроение, много усмивки, много спомени от отминалото лято. Заедно с това всички очакваме и искаме новата 2012-2013 учебна година да бъде по-успешна, по-добре организирана, с повече удобства за учебна дейност. За да постигнем това, трябва да заедно да отговорим на високите критерии и да дадем нужното от себе си – всички: учениците, педагозите, родителите, училищното ръководство, общината. Условията за учебна дейност в Езикова гимназия отговарят на високите изисквания и дават възможност за поставяне на по-високи цели. Ще продължим и занапред да не допускаме каквито и да било пречки да изместват голямата обща цел и вашия стремеж: „С чужд език - без бариери в Европа и света!” Община Враца ще бъде гарант за преодоляването на проблемите на учебната база, за по-широка обществена подкрепа и нагласа към образователната дейност и за по-добри стандарти” – каза по повод празника инж. Николай Иванов. Кметът пожела на учениците и преподавателите една успешна и щастлива учебна година.
Директорът на Езиковата гимназия Силвия Драйчева също поздрави своите колеги и учениците с първия учебен ден. След благопожеланията, г-жа Драйчева обяви, че ще бъде дадена награда от 1000 лева на онзи ученически екип, който направи най-добър рекламен клип на училището. Срокът за изработването му е до 1 април. Клипът ще бъде излъчван на различни форуми и ще служи като реклама при следващата кампания за прием на ученици. И през тази година най-добрите ученици, които завършат с отлични оценки по всички предмети и без закъснения и отсъствия ще получат награда от 100 лева. „Има три прости правила, които ако се спазват, успехът е неизбежен – да се идва всеки ден на училище, да се учи редовно и системно и да се уважаваме взаимно” – това посъветва възпитаниците на гимназията Силвия Драйчева.
Заместник кметовете инж. Красимира Георгиева, Красимир Богданов и Ангел Вълчев също участваха в откриването на новата учебна година. Те посетиха училищата СОУ „Христо Ботев”, СОУ „Никола Войводов” и НУ „Св. Софроний Врачански”. Секретарят на Община Враца Иван Жеков бе гост на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.
По-късно кметът на Враца инж. Николай Иванов и зам.-кметът Ангел Вълчев присъстваха на първия учебен ден в ОДЗ „Единство, творчество, красота”. На малчуганите кметът пожела: „Нека усмивката грее на лицето на децата от яслените групи. Сигурно ще им е трудно в началото, но съм сигурен, че много скоро ще приемат като своя обстановката в просторния детски дом! Тук са и най-големите – децата от подготвителната група – бъдещите първокласници! Желая ви да бъдете умни и трудолюбиви и да бъдете добри приятели! Уважаема госпожо Кирилова – директор на детската градина, уважаеми педагози, вярвам, че ще бъдете всеотдайни в своя професионален дълг и ще дадете всичко от себе си да растат здрави, умни, знаещи и възпитани децата от ОДЗ „Единство, творчество, красота”!”.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

неделя, 16 септември 2012 г.

Файтон и понита разхождат гостите на Врачанския панаир


         С хляб и сол, и бъклица с червено вино, под звуците на духовата музика, бяха посрещнати гостите на 124-ия Врачански есенен панаир. Изложението, в което тази година участват над 80 фирми, бе открито от зам.-кмета на Враца Красимир Богданов. “Панаирът става една от емблемите на гради ни още в далечната 1888 г. и превръща Враца в център на търговия и срещи с производители. И днес с настроение посрещаме нашите гости, дошли тук да видят панаирното изложение, в което тази година за първи път участват и 12 чуждестранни фирми. Те са част от провеждащото се за първи път в рамките на панаира трансгранично изложение “Туризъм”, в което участват 60 фирми от България, Сърбия и Румъния. Нашето желание е да съхраним добрите традиции, но и да отваряме път на нови инициативи. Желая успех на всички представители на бизнеса и много настроение на врачани и гостите на града!” – каза в приветствието си Красимир Богданов.
         Сред новите атракции тази година са файтон и понита, който безплатно ще разхожда дошлите на панаира. Файтонът е направен по подобие на прочутите преди години в цяла Европа файтони на врачанина Мито Орозов. При откриването на панаира, файтонът пристигна с пътници, облечени в костюми от времето на Възраждането. Идеята за разходката с файтон, която веднага събра много привърженици, е на организаторите на панаира – Община Враца.
         Първият концерт в празничната програма бе на Николина Чакардъкова. В неделя предстои на сцената да застанат Драго и Ралица от “Фамилия Тоника”.

Започва строителството на развлекателния парк “Леденика”


Започва строителството на развлекателния парк “Леденика”
         Първа копка на строителството на развлекателния парк “Леденика” направиха днес кметът на Враца инж. Николай Иванов, социалният министър Тотьо Младенов и инж. Росен Додушки от консорциума-изпълнител на обекта ДЗЗД “Враца – Леденика”. “Проектът, чието строителство започва днес, е сред знаковите за Враца, защото е в сектор, в който вярвам нашата община има изключителен потенциал. За този проект сме говорили много и мисля, че вече е време за реални действия, а не за думи. И все пак искам да благодаря на предишния екип на общинската администрация, на проектантите за прекрасния проект, на хората, реализирали проекта, на нашите партньори от Природен парк “Врачански Балкан”, на всички, работили по проекта до този момент. Да си пожелаем, заедно със строителите, за които се радвам, че са врачански фирми, да стигнем до деня на откриването на новия парк. На добър час!” – пожела в приветствието си инж. Николай Иванов.
  Церемонията по започването на строителството се състоя пред пещерата “Леденика”. На нея присъстваха също народните представители от ГЕРБ Янко Здравков и Валери Маринов, депутатът от Синята коалиция Асен Агов, заместник кметовете инж. Красимира Георгиева, Ангел Вълчев и Светозар Луканов, председателят на Общинския съвет Петя Аврамова, директорът на Природен парк “Врачански Балкан” Николай Ненчев, директорът на ТП на НОИ във Враца Иван Грозданов и председателят на УС на Дома на техниката Евелина Васкова. В тържеството взеха участие и всички управители на фирмите, които влизат в консорциума – Бойко Борисов (“Корект” ООД), Тодор Топалски (“Опал 94”),  Михаил Стоянов (“Мистрал” ООД) и Иван Иванов (“Сити строй”) и представителят на строителния надзор Георги Петров. Три неща пожела на колегите си инж. Росен Додушки от “Строителна компания” ООД – подходящо време за строителство, на добър час и да се видят всички отново на откриването на същото място, което вече ще е много различно. “Този проект е прекрасен пример за приемственост в управлението, защото над него са работили три общински ръководства” – обобщи Николай Ненчев.
            Около 2 милиона лева са предвидени за строителството на развлекателния парк.
 Даниела Хитова,
 гл. експерт „Връзки с обществеността”