Бисквитки

събота, 24 септември 2011 г.

Калфин бута „сизифовия” камък във Враца


Ивайло Калфин се опита да смачка негативната енергия и да обере позитивната в деня на есенното равноденствие на централния площад във Враца.
Любопитни граждани видяха как кандидатът за президент на БСП заедно с д-р Милен Кюркчийски (на снимката), кандидат за общински съветник на БСП, търкаля „сизифовия” камък на местния скулптор Красимир Кръстев.
„Тази работа е доста трудна, но си струва да се опита. Пожелавам и занапред успех на г-н Кръстев с камъка!”, каза Калфин.
Кръстев, наричан от врачанските шегобийци „местния Сизиф, който бута камъка”, се опитва да събере повече позитивна енергия, търкаляйки камъка и след време да го предаде на новоизбрания кмет.
Врачанският Сизиф е изложил и други свои оригинални творби като „Риби на сухо”, край фонтана на площада.

Николай Иванов и Ивайло Калфин ще рабоят заедно за бъдещето на Враца


На срещата двамата кандидати си пожелаха успех на предизборните кампании.
Ден след изтеглянето на бюлетина номер 27, независимият кандидат за кмет на Враца инж. Николай Иванов посрещна Ивайло Калфин при визитата му във Враца. Кандидатът за държавен глава бе на посещение в областта по случай честването на 103-тата годишнина от обявяването на българската независимост. Претендентите за кмет и президент заявиха своята подкрепа един към друг.
Николай Иванов, който е застъпник за активна местна политика, изрази убеждението си, че г-н Калфин ще бъде гарант за успешната координация между централната власт и община Враца.
За президентския кандидат инж. Иванов е правилният избор за кмет на общината , защото е човек, който се е доказал като успял ръководител в местната власт. „През последните години проблемите на Враца се задълбочават. Водния цикъл на града и слабото представяне по отношение на европейските програми са само част от тях. Николай е човекът, който може умело да ръководи всички тези процеси. Той познава и знае как да работи успешно за усвояване на европейските фондове. Той може да възвърне на Враца репутацията на прекрасен град, какъвто той е и какъвто има всички основания да бъде занапред”, добави Калфин.

Предстои премиера на театъра


Премиерата на комедията „Сладкиш от любов” е във вторник и сряда на сцената на Врачанския драматично-куклен театър. Творбата, чиито режисьор е сърбинът Владимир Лазич /бивш артдиректор на няколко театъра, телевизия и радио в западната ни съседка; поставил изключително успешната комедия „Една жена – трима мъже” на врачанска сцена/ е по мотиви от „Рибарски свади” на Карло Голдони и други творби на същия италиански комедиограф. Скоро за „Сладкиш от любов” ще се говори като за нещо изключително и неповторимо, за спектакъл, който съчетава еротичната комедия и мюзикъла в един жанр, смятат авторите на постановката. И са прави, защото мюзикъл не е правен във Враца поне от 40 години...
„Творбата е наситена с многобройни любовни истории и недоразумения, допълнени деликатно с еротични елементи. Очаква ви спектакъл, изпъстрен със страст!. Но освен това има жизнерадост,, ревност, големи очаквания и разочарования – всички онези неща, които се случват в живота”, казва режисьорът Владимир Лазич.
На сцената излизат повечето от актьорите на Драматично-кукления театър, което прави комедията по-пълна и съдържателна. Именно актьорите ще предложат на публиката онова, което е нужно в настоящите тежки времена – не само радост, но и надеждата, че в живота най-необходимо е да усетиш любовта.
Специално за този спектакъл, музиката е композирана от Нино Адемович-аранжоръг на повечето хитови парчета на световноизвестния творец Горан Брегович.
В спектакъла участват: Димитър Димитров, Малинка Ганчева, Борислав Борисов, Румяна Мерджанска, Димитър Мартинов, Сава Георгиев, Огнян Симеонов, Росица Огнянова, Юлия Колова, Камелия Лишковска, Калин Костадинов, Анатоли Бенкин, Делчо Чолаков, Янна Генчева, Петър Горанов, Теодор Гайдарджиев и Слободан Алексич.
Сценичната адаптация и режисура е на Владиир Лазич, сценографията е дело на Красимир Вълканов, композитор и аранжор Нино Адемович, хореограф – Ива Караманчева. Използвани са стихове на Снежана Маш, а корепетитор е Олга Младенова.

четвъртък, 22 септември 2011 г.

Кандидат кмет на Враца със страница в Интернет

Никоалй Иванов ще използва личния си блог nikolayivanov.bg, за да отговаря ежедневно на въпросите на гражданите.
Малко преди официалното откриване на кампанията на независимия кандидат за кмет на Враца инж. Николай Иванов, ще стартира неговата лична страница в Интернет. Желанието му е тя бъде платформата за съвместно дискутиране на проблемите на общината и възможните начини за решението им.
„Демократични. Такива са моите лични разбирания, такъв ще бъде и моят стил на управление. Затова е и тази страница”, споделя Иванов. Дизайнът на страницата е издържан в цветовете на Враца – бяло и зелено, а в оформлението не лисват и някои от символите на града.
Личният блог на Николай Иванов идва в подкрепа на изказването му от миналата седмица по време на внасятето в ОИК на подписката в негова подкрепа за явяване на изборите. Тогава независимият кандидат изрази желание предизборната кампания да се превърне в градивен дебат за бъдещето на Враца.

сряда, 21 септември 2011 г.

Театърът представя

В събота, 24 септември от 10.30 часа в куклена зала започва „Мечо Пух” от Алън Милн.
Във вторник, на 27 септември, копродукцията на ДКТ – Враца и Народен театър „Иван Вазов” – „Брачната илюзия” от Ерик Асус, гостува на сцената на русенския театър „Сава Огнянов. Припомням ви, че в този спектакъл играят Елена Петрова, Мариус Донкин и Валентин Танев, а той вече беше показан първо на врачанска сцена – дори преди дебюта си в София.
Във вторник, на 27 септември от 19 часа в камерна зала започва премиерата на „Сладкиш от любов” по творби на Карло Голдони. Тъй като билетите за тази постановка са на изчерпване, сме предвидили и втора премиера – на 28 септември, сряда от 19 часа в камерна зала.
В четвъртък, 29 септември трупата на ДКТ – Враца гостува в Борован, където ще покаже две постановки – за децата от 11 часа ще се играе „Малката баба Яга” от Отфрид Пройслер, а от 18 часа възрастните ще се радват на комедията „Шекспир – Събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл.
Седмицата завършва със съботното ни матине, което на 1 октомври от 10.30 часа в куклена зала ще представи „Малки куклени истории” от Рада Москова.

Необикновена скулптура краси централна улица във Враца


Тя е изработена само от естествени материали и е окичена със зеленина. Това е своеобразна саксия в която са цъфнали калдъръмчета. Просто и гениално. За съжаление авторите на тази екокрасота не са написали имената си.Единствено има табелка с надпис "Art Grase". Надяваме се скоро да излязат от анонимност.
Скулптурата можете да видите на булевард "Никола Войводов" в посока съдебната палата.

Панаирът започна


С духова музика, песни и танци за 123 път бе открит традиционният врачански панаир. Както в миналото са дошли търговци и грънчари от цяла Северна България. Много са и атракционите за деца и по-големите. Отново над всичко е онзи типичен пушек от кебапчета, кюфтета и мръвки на скара. Всяка вечер панаирният ден ще завършва с концерт на именити певци.

Хванаха иманяр

Служители на териториалното звено “БОП” Враца и РУП- Бяла Слатина извършиха проверка в къщата на Ц.И./49г./ в с.Бъркачево. Намерени са следните предмети:- 17 римски монети, 5 монети с неустановен произход, сечива и части от такива от ранно каменната епоха, 1 копие от късно римската епоха, ритуален съд от римската епоха, множество пръстени, накити, съдове, части от съдове и части от статуетки, 6 фибули, металдетектор. Общо 94 броя вещи и предмети, представляващи културно историческа ценност. Започнато е дознание.

вторник, 20 септември 2011 г.

Започва Врачанският панаир

Днес във Враца се открива 123-то издание на Врачанския есенен панаир. Церемонията ще започне в 18.30 ч. пред панаирната площадка, а от 19.00 ч. е концерта на Николина Чакърдъкова и Неврокопски ансамбъл. Предвижда се всяка вечер на панаира да има музикална програма. Утре от 19.00 ч. е концерта на Петко Захариев и ТС „Хемус” при Община Враца, а в петък в същия час на сцената ще пее Гуна Иванова.
Повече от 85 фирми от страната и региона са заявили участието си в тазгодишното издание на панаира. Осем атракционни съоръжения са разположени на панаирната площадка и ще радват гостите на Враца, фирмите за захарни изделия са близо 17 , заведенията от типа „скара – бира” - седем. Най-голям е броят на търговците на промишлени стоки – 51. Интерес към участие във Врачанския панаир има от градове от цяла България – София, Хасково, Перник, Лом, Пловдив, Монтана, Плевен, Троян, Костенец, Търговище, Разград Петрич и Сливен, както и Враца, Бяла Слатина и Згориград.



Уважаеми съграждани,
За нашия град и гостите му, месец септември е свързан с една дългогодишна традиция- Врачанския есенен панаир.
През всичките 123 години на провеждане на есенния панаир, тази традиция съхрани и пренесе във времето трудолюбивия дух на врачани, любовта към народните занаяти, направила ги известни в Европа. Това, което днес е Враца, е съградено от многолетните усилия на поколения преди нас.
Днес ние развиваме Враца като съвременен европейски град, със своите ярки духовни празници и култура, град, с който се гордеем и за когото си заслужава да работим.
В настъпващите празнични дни пожелавам на всички врачани, въпреки трудностите в нашето време, да намерим верния път, да творим добро, да бъдем мотивирани в името на една обща цел - възхода на Враца.
Пожелавам на всички празнично настроение и весели панаирни дни!

д-р Костадин Шахов
Кмет на Община Враца


ПРОГРАМА

на 123-ти Врачански есенен панаир
21-28 септември 2011 год.,
панаирна сцена пред стадион “Христо Ботев”

21.09.2011 г.
сряда 18.30 ч. “Добре дошли!” - откриване на 123-тия врачански есенен панаир

21.09.2011 г.
сряда 19.00 Концерт на Николина Чакардъкова и Неврокопски ансамбъл

22.09.2011 г.
четвъртък 19.00 ч. Концерт на Петко Захариев и ТС “Хемус” при Община Враца

23.09.2011 г. петък 19.00 ч. Концерт на Гуна Иванова

24.09.2011 г. събота
19.00 ч.
21.00 ч.

Концерт на Дани Милев, Поли Генова и бенд
Концерт на Junkyard, ShowBitz и Деница от Music Idol 2

“АЕЦ Козлодуй” ЕАД стана шампион в Деветата национална работническа спартакиада на енергетиците в България


За девети пореден път спортистите от АЕЦ “Козлодуй” станаха шампиони в националната работническа спартакиада на енергетиците в България, проведена от 14 до 18 септември в к. к. “Св. св. Константин и Елена”. В деветото издание на турнира премериха сили над 950 състезатели в 15 вида спорт. Атомните енергетици категорично оглавиха комплексното класиране със 154 точки, като изпревариха с цели 71 точки втория отбор в класирането – спортистите от “Електроенергиен системен оператор” ЕАД. Трети с 64 точки остана тимът на ЕВН – България.
В отборните състезания по отделните дисциплини представителите на Клуба за физкултура, спорт и туризъм “Първа атомна” спечелиха следните призови места:
•16 златни медала (мини футбол жени, волейбол жени, плажен волейбол мъже и жени, шахмат мъже, тенис на корт жени, теглене на въже мъже и жени, плуване жени, плуване щафета мъже и жени, стрийтбол мъже и жени, лека атлетика жени, плажна борба до 85 кг жени, плажна борба над 85 кг жени);
•6 сребърни медала (шахмат жени, дартс жени, лека атлетика мъже, стрелба мъже и жени, бридж жени);
•7 бронзови медала (тенис на маса жени, бридж мъже, дартс мъже, петанк смесени, плажна борба до 85 кг мъже, плажна борба над 85 кг мъже, волейбол мъже).

понеделник, 19 септември 2011 г.

ВМРО стъпи и в Борован


ВМРО-Българско национално движение ще участва във всички Врачански общини, след като регистрира за местните избори на 23 октомври, настоящия кмет на село Малорад Илия Влайчовски. В традиционната червена крепост община Борован, патриотичната организация ще участва не само с кандидат за кмет на с. Малорад, но и за първи път със собствена листа за общински съветници.
„Това е сериозен пробив за нас и показва нарастващото доверие във ВМРО, като единствен и автентичен изразител на националната идея. Факт е, че хората със национално мислене във Северозападна България, предпочитат нас пред псевдонационалистите от Атака”, заяви регионалният организатор на ВМРО Валентин Вълков.

Ботев Враца и Миньор Перник затвориха шестия кръг на А група със скучен мач, завършил при равенство 0:0

Това бе и най-логичният възможен резултат в двубоя на стадион Христо Ботев, след като двата отбора не успяха да създадат нито едно чисто голово положение за всичките 90 минути.
Върналият се наскоро в съдийството Христо Ристосков пък реши или да не товари футболистите на двата тима с излишни глоби в слънчевия понеделнишки следобед, или бе забравил да си вземе картоните във Враца и през целия мач не вдигна нито едно официално предупреждение.
Може би най-интересното, което трябва да се спомене за този двубой е, че това бе официален дебют на новия треньор на Ботев Атанас Джамбазки, който замени на поста подалия оставка Сашо Ангелов.
В състава на Миньор Перник път бяха направени две принудителни смени, след като първо Иван Михов преди почивката, а след това и Явор Въндев през втората част получиха травми.
След този двубой новакът Ботев Враца е 13-и в А група с 4 точки от 6 мача и е само на точка над зоната на изпадащите, докато Миньор е 9-и с 8 точки.

„Ботев” Враца заслужава да е в "А" група



Независимият кандидат за кмет на Враца Инж. Николай Иванов посети футболния двубой от 6 кръг на АПФГ между отборите на „Ботев” (Враца) и „Миньор” (Перник), играл се на стадион “Христо Ботев” във Враца.
Преди началото на мача инж. Иванов застана редом с феновете на Ботев пред билетните каси. Той изрази надежда, че с подкрепата на ентусиазираната врачанска публика този мач ще бъде успешен и че Ботев ще продължи успешно в първенството.
„Ще възвърнем традициите и силата на нашето участие в А група, които помним от не толкова далечното минало”, допълни Иванов, който има осебен сантимент към „Ботев” Враца още от младежките си години.

ГЕРБ регистрира листата си в ОИК



ЛИСТА НА КАНДИДАДТИТЕ НА ПП ГЕРБ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ В ОБС ВРАЦА – МЕСТНИ ИЗБОРИ 2011г.


№ ИМЕ ПРЕЗИМЕ ФАМИЛИЯ
1 инж. Петя Цветанова Аврамова
2 д-р Костадин Никифоров Шахов
3 Малина Иванова Николова
4 Пламен Борисов Кръстев
5 Татяна Илиева Василева
6 Мариана Цветанова Каменова
7 Нина Атанасова Найденова - Дариткова
8 инж. Борислав Василев Стоев
9 Хенриета Георгиева Георгиева
10 д-р Здравко Тодоров Златев
11 Десислава Иванова Димитрова
12 инж. Николай Георгиев Йорданов
13 Диана Венциславова Йорданова
14 Момчил Димитров Калистратов
15 Кирил Христов Беков
16 Мария Павлинова Петрова
17 Соня Стоянова Илчева
18 Маргарита Иванова Драганова
19 Нели Захариева Стоянова
20 Петя Янева Долапчиева
21 Венета Цветанова Йошева
22 д-р Наташка Иванова Велчовска
23 Ивайло Петков Ангелов
24 Огнян Григоров Филипов
25 д-р Милчо Георгиев Костурков
26 д-р Анета Георгиева Ставрова
27 Милена Захариева Калъпова
28 Марияна Мишева Тодорова
29 Ивайло Ангелов Димитров
30 Мария Василева Дончева - Петкова
31 Иван Грозданов Иванов
32 Николай Руменов Николов
33 Таня Цветанова Георгиева
34 Иван Йорданов Иванов
35 Асен Георгиев Петров
36 Николай Тодоров Мицов
37 Емил Стефанов Василев

Кметът на Враца поздрави шампиони



Кметът на Община Враца д-р Костадин Шахов връчи плакет на световната шампионка по таекуон-до Ирена Цветкова, която спечели златен медал в категория до 69 кг. на провелото се в Пхенян (Северна Корея) Световно първенство в ITF – версия. С плакет беше награден и Европейския шампион за кадети Йордан Йорданов, който спечели европейски златни медали на провелото се в Италия първенство по кик-бокс. „Всички врачани сме горди с постиженията на нашите състезатели” – каза кметът д-р Шахов. Община Враца допринася за успеха на врачанските спортисти чрез осигуряване всяка година на средства за спортните клубове в града, между които е и клубът по таекуон-до „Кум Рьонг” и спортен клуб по кик –бокс „Арис”. В спортната програма на Общината за тази година са заложени средства в размер на 123 00 лв., като към тях се прибавят и средства за подготовка и участие в европейски и световни първенства. Община Враца предоставя на спортните клубове в града и бази за подготовка, като заплаща консумативите по тяхната поддръжка.

Отпускат 5 бона за разкопки в Оходен

На последното заседание на Общинският съвет във Враца беше решено да се отпуснат 5 000 лева за финансиране на дейности свързани с нуждите от подобряване инфраструктурата, информационното обслужване и продължаване на археологическите разкопки на праисторическо селище край с. Оходен, общ. Враца. Предложението направи общинският съветник от ВМРО Красимир Богданов.
В изпратената още през месец юли докладна, Богданов изтъква научната стойност на находките и възможността Оходен да се превърне във важен туристически обект.
Проучванията на праисторическото селище от ранния неолит „Оходен-Валога”, датират от 2002 г. За осем години археологически разкопки с ограничен финансов ресурс е проучена обща площ от 950 кв.м.
Екипът е в състав: Георги Ганецовски от РИМ-Враца – ръководител на експедицията, Вивиана Митева – тафоном, д-р Николай Спасов - палеонтолог, д-р Радка Златева – специалист по каменна индустрия, д-р Елена Маринова – палеоботаник и палеоеколог и проф. д-р Хенриета Тодорова - консултант.
Получени са следните резултати:
1. Открити са жилища, гробни съоръжения, керамика отнасящи се към края на VII и началото на VI хил.пр.Хр. и се определят от специалистите, като най-ранните археологически податки за възникването на първата земеделска култура в България и Европа.
2. В селището са открити четири раннонеолитни гробни съоръжения обособяващи единствен за сега по рода си сакрален сектор с погребани в тях индивиди на различна възраст. Гроб № 1 (т.нар. Тодорка) представлява монументално сакрално съоръжение което няма паралел в Европа.
Гроб № 4 (т.нар. Христо) е открит през лятото на 2010 г. Зад тилната част са поставени два гробни дара – керамичен съд обърнат с дъното нагоре и дълъг кремъчен нож.
Ценността на находките се състои в това, че са намерени мъжки и женски индивиди представящи носителите на най-ранната производяща икономика и първите земеделци в Европа. Заради добрата запазеност на скелетите и значимостта на откритието, гробните ями са опакована в гипсово корито и преместени в РИМ-Враца, без да се наруши цeлостта на скелета. С това е запазена оригиналността на погребалния обред извършен преди около 8000 години.
3. Разкрити са останките на единствена по рода си раннонеолитна масивна наколна сграда повдигната над нивото на заливан от вода терен, която е служила като своеобразно тържище, а Оходен е бил център на най-ранната търговия с жизнено важната за праисторическото стопанство кремъчна суровина. Доказателство за това са откритите и частично проучени през 2005 г. ями за добив на кремъчна суровина чрез термично разтрошаване на варовиковата скала. Това са най-ранните рудни изработки с използване на огневия метод в Европа. Намерени са обработени пластини от полускъпоценния камък обсидиан, какъвто не се среща по българските земи и глинен бюст на женска фигурка с реалистично оформени черти на лицето.
4. Добити са ценни археологически находки свидетелстващи за появата и развитието на най-ранната земеделска култура в Европа.
Находките от раннонеолитното селище край Оходен предизвикват сериозни научни дискусии, засилен медиен и туристически интерес.
В дейността си и през 2011 година, археологическият екип среща редица научни и финансови проблеми.
1. Необходимо е набавяне на нови данни за културно-хронологическата позиция на обекта, за появата и хронологическата принадлежност на първата земеделска цивилизация; за пътищата на заселване и разпространение на първите земеделци на Балканския полуостров. През 2011 г. Община Враца е отпуснала финансова субсидия в размер на около 10 000 лева. Тези средства покриват издръжката на експедицията, което включва екип, база, материали и консумативи, транспортни разходи и заплатите на петима работници. Необходими са допълнителни средства за анализи, техническо заснемане, компютърна обработка на данните и защита на археологическия обект в размер на 6000 (шест хиляди) лева. По настоящем има само една датирана проба по метода С14. От обекта са акумулирани 12 проби за радиовъглероден анализ; 15 проби от флотация за палеоботаничен анализ и многобройни животински костни останки за палеонтологичен и археологичен анализи, които чакат своето финансиране.
2. Археологическият екип продължава работата си по изграждане на първия в Югоизточна Европа център за експериментална археология с възможност посетителите на експедицията да бъдат потопени в зората на съвременната цивилизация.
3. За поредна година остава нерзарешен проблема с достъпа до обекта. Черният път е трудно проходим особено при валежи. Поради тази причина вече традиционно експедицията използва каруци и конска тяга за транспорт на оборудването и инстументите. За желаещите да посетят обекта тези живописни 800 метра от село Оходен до местността Валога се превръщат в екстремно преживяване. Необходимо е насипване на черния път с каменен трошляк и неговото валиране за обезпечаване на достъпа до обекта за туристи и любители. Това би била важна стъпка към превръщането на раннонеолитния обект в туристическа атракция.
4. За улеснение на нарастващия брой посетители и информационното обслужване на обекта е необходимо поставянето на указателни знаци и табели.
5. В помощ на експедицията временно са привлечени лица по програми за трудова заетост. Кратките срокове на заетост и напускането на тези лица ще затрудни пълноценната работа на екипа.
Средствата ще бъдат осигурени за сметка на намаляване бюджета на Общински съвет Враца.

ВМРО откри свой клуб в село Баница


Общинският комитет на ВМРО-Българско национално движение откри клуб във Врачанското село Баница. Той се намира в центъра на селото и беше тържествено осветен от местния енорийски свещеник. На събитието присъстваха ген. Валери Стаменов – кандидет-кмет за Община Враца, Красимир Богданов – областен председател на ВМРО и началник на предизборния щаб, Иван Иванов – кандидет-кмет на с. Баница, инж. Иван Младенов – управител на БКС-Враца, симпатизанти от Варца и селата Баница, Мраморен, Оходен, Габаре.
В прдстоящата изборна кампания, клубът ще бъде и предизборен щаб на ВМРО за Баница и околните села.

Два медала спечелиха автомоделистите ни във Варна


Два медала завоюваха състезателите от врачанския моделен клуб на третия финален кръг от Държавното първенство по автомоделизъм за радиоуправляеми модели с висока
проходимост. Надпреварата се проведе през почивните дни във Варна.В шампионата взеха участие 23-ма състезатели от 7 клуба в страната. Пилотите се състезаваха в класовете „Бъги 1:8”, „Тръги” „Бъги 1:5” и
„Електро Бъги”. В клас „Бъги 1:8“ в 30-минутния финал победител с 56 обиколки е Димитър Лесковски от столичния „Хоби Дик”. Негови подгласници станаха Иван Иванов от Варна и Томи Кузманов от „Стелди R” София. Боби Иванов от „Йелоу такси” София триумфира в надпреварата в клас „Тръги” с 61 обиколки. Втори на обиколка след него завърши Васил Василев от софийския „Хоби Дик”, а врачанския пилот Георги Тодоров спечели бронзовото отличия след, като записа 52 обиколки. В клас „Бъги 1:5” шампионската титла стана притежание на Михаел Вълчев от Варна с 60 обиколки. Врачанският пилот Дамян Петров се нареди втори. Петров получи повреда в самото начало на състезанието и с невероятно пилотиране успя да завърши само на една обиколка след победителя. Трети се класира представителят на домакините Светослав Янакиев с 28 обиколки. Шест годишният Кристиян Костадинов от Русе спечели първия финал в новия клас „Електро Бъги”. В 10 минутния финал той реализира 22 обиколки. Втори с 20 обиколки се класира Костадин Киров от Варна. Призъорите в отделните класове модели бяха наградени с купи и медали от Областния управител на Варна Йордан Симеонов. Следващото състезание на врачанските моделистите ще се проведе на 1 и 2 октомври във Враца, тогава ще се проведе и третия финален кръг за модели с ДВГ.

Цветан Цветанов ще реже ленти в областта

Във Враца от 11 часа той ще открие система за видеонаблюдение на основни булеварди в гр.Враца и изходните магистрали на града.
В Мездра от 12 часа ще открие основна реконструкция на РУП. Извършена е външна изолация на сградата, цялостен вътрешен ремонт, нови мебели.
12.00 часа: Министър Цветанов пристига пред сградата на РУП Мездра.
В 13 часа в село Зверино, Община Мездра ще открие полицейски участък в селото. Досега в Зверино не е имало местен полицейски участък.
И от 14.30 часа в село Хайредин ще открие полицейски участък, който е преместен в нова сграда, в която част от помещенията са специално пригодени за работа на полицейските служители.

“Ботев” (Враца) с нов играч в дебюта на Атанас Джамбазки

Атанас Джамбазки направи първи трансфер начело на “Ботев” (Враца). Мартин Ковачев вече е в отбора и със сигурност ще се появи в игра днес срещу Миньор. Последният двубой от 6-ия кръг на стадион “Христо Ботев” започва в 17:00 часа. Защитникът игра за последно в казахстанския ФК Восток, а в България е носил екипите на Спартак (Варна), Литекс, Дунав, Сливен и Черноморец.

Начело на домакините от Враца ще дебютира новият треньор Джамбазки. Той наследи на поста подалия оставка Сашо Ангелов. “Ботев” натрупа четири поредни загуби и това доведе до раздялата с бившия наставник. Миньор също е с две поредни поражения. Основният нападател Крум Бибишков е с прищипан нерв и до последно ще бъде под въпрос. Аджов извади рамо и отпадна от сметките на треньора Стойчо Стоев.

Любопитни факти
*Най-голямата победа за “Ботев” (Враца) в “А” група е именно срещу Миньор – 8:1 през сезон 1984/85

*Двата отбора са изиграли 28 мача, от тях 11 победи за “Ботев” (Враца), 6 равенства и 11 победи за Миньор при голова разлика 50:39. Във Враца балансът е 14 мача, 10 победи за “Ботев”, 3 равенства, 1 победа за Миньор

*Миньор никога не е вкарвал повече от един гол във Враца, а в 8 от досегашните 14 гостувания дори не се е разписвал. Миньор не е печелил във Враца от 1974 година

*Треньорът на “Ботев” Атанас Джамбазки ще дебютира за пети път начело на отбор в “А” група. В досегашните си четири дебюта наставникът е с 2 победи и 2 загуби (в Славия (2004 г.) – 2:0 срещу Марек, в Славия (2004) – 2:0 срещу Марек, в Спартак Варна (2008) – 0:5 от Черно море, след загубата напуска, в Монтана (2010) – 0:1 от Сливен).
БГ.Футбол

Дават стипендии за деца без родители

Областният управител на Враца Пепа Владимирова информира, че Фондация „Помощ за благотворителността в България“ в партньорство с фондация „Сирак“ дава възможност за кандидатстване за стипендии от ученици и студенти без родители. Стипендиантската програма „Готови за успех“ е ежегодна. Стипендиите са 10-месечни и се дават след конкурс. По нея могат да кандидастват ученици от редовна форма на обучение в Гимназиии и студенти в редовна форма на обучение в акредитирани от МОМН ВУЗ-ове.
Изискването е да са с успех над 4.50 от предходната година. За първокурсниците във ВУЗ се изчислява общ успех от дипломата за средно образование и приемната оценка. Средната от тях трябва да е над 4.50.

неделя, 18 септември 2011 г.

ПРОГРАМА за отбелязване на Деня на независимостта -22.09.2011 г.

22 септември 2011 г.
9.00-12.00,
13.00-17.30 ч.Безплатно посещение на всички експозиции на Регионален исторически музей Враца

11.00 ч.Тържествено издигане на националния флаг на Р България, водосвет-молебен и поднасяне на венци – съвместно с Областна администрация
Място: пред Община Враца

11.30 ч.Откриване на документална изложба “Българската независимост”
Място: Регионален исторически музей

11.45-12.30 ч. Празничен концерт на Духов оркестър при читалище “Развитие” Враца
Място: пред читалище “Развитие”

Гостува ни документална изложба “Българската независимост”

В Националната програма за честването на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България, отбелязана през 2008 г., Държавна агенция “Архиви” участва с представяне на документалната изложба “Българската независимост” – на 11 септември 2008 г. в сградата на Народното събрание и на 22 септември 2008 г. във Велико Търново.
Изложбата е експонирана на постери, което позволява тя да бъде видяна в много български градове и в чужбина. Досега е представена в Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Габрово, Ловеч, Разград, Силистра, Добрич, Видин и Бургас както и в Скопие, Виена и Москва.
В периода от 22 септември до 22 октомври 2011 г. документалната изложба “Българската независимост” ще бъде във Враца, експонирана в изложбената зала на Регионален исторически музей - Враца и представена от териториалния държавен архив.
Експозицията представя документи и снимки, съхранявани в Централния държавен архив (ЦДА), Софийския държавен архив, Държавния военно-исторически архив, териториалните архиви във Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Монтана, Бургас, Габрово и Търговище, Видин и др.
Документите са тематично обобособени и проследяват първите идеи и опити за провъзгласяване на независимост в края на ХІХ век, отбелязват сформирането на правителството на Александър Малинов и акцентите от управленската програма на Демократическата партия, както и подготовката на Търновския акт с всички последвали събития – отзвукът на Младотурската революция, стачката на служителите на Компанията на Източните железници и др. Безспорно място в експозицията има Манифестът на цар Фердинанд І за провъзгласяване на Независимостта, съхраняван в ЦДА. Проследяват се тържествата в цялата страна след 22 септември 1908 г. и утвърждаването на акта в Народното събрание. Важно място заемат множеството телеграми, рапорти и други документи от български дипломатически агенти за отзвукът на събитието сред великите сили и в съседните балкански държави. Включени са писма и телеграми, отнасящи се до външната политика на страната ни, за преговорите с Османската империя, уреждането на финансовите компенсации и др. Представени са телеграми и за водените преговори в Цариград през 1909 г., както и за подписването на Българо-турския протокол, с който Османската империя признава Независимостта на България. Паралелно с оригиналните документи, в изложбата са включени и текстове от спомени на съвременици и преки участници в събитията.
Откриването на изложбата ще е на 22 септември от 11.30 часа в изложбената зала на Регионален исторически музей – Враца.

Териториален държавен архив - Враца

Генерал Валери Стаменов се регистрира за местните избори


Генерал Валери Стаменов се регистрира в Общинската избирателна комисия за кмет на Община Враца за местните избори на 23 октомври 2011г. Регистрацията беше извършена от името на КП “ВМРО-Българско национално движение – Движение за европейска интеграция” в присъствието и на Красимир Богданов – началник на предизборния щаб и инж. Иван Младенов – представител на Движението. Освен двете партии, кандидатурата на Стаменов се подкрепя и от редица граждански сдружения срещу произвола на енергийните монополисти, срещу посегателствата над личната собственост, запасното войнство, Инициативен комитет за защита на поделение 52380, Дамски клуб „Вратица”, патриотични организации.
Регистрирани бяха и кандидатите за кметове на кметства в:
с. Бели извор – Кирил Илиев
с. Згориград – Огнян Цветков
с. Баница – Иван Иванов
с. Три кладенци – Тодор Тодоров
с. Горно Пещене – Емил Тошов
с. Челопек – Христо Христов

Листата за общински съветници на “ВМРО-Българско национално движение – Движение за европейска интеграция” включва 22 имена на личности доказали съпричастността си с проблемите на врачани. Включени са представители на различни граждански сдружения, с което се цели гражданите на Враца да имат пряко участие в решенията и осъществяването на контрол над общинската администрация и работата на кмета.

Кандидати за общински съветници:
ген. инж. Валери Стаменов – гр. Враца, Директор на РДВР-Враца в периода 1997-2004г., настоящ общински съветник
Красимир Богданов – гр. Враца, историк, настоящ зам.-председател на Общински съвет Враца
Кирил Илиев – с. Бели извор, о.з. офицер от Българската армия, настоящ общински съветник, Красимир Ангелов – с. Згориград, художник-иконописец
Цветан Коцев – гр. Враца, стоматолог
инж. Иван Младенов – гр. Враца, Управител на БКС-Враца
Галя Георгиева – гр. Враца, Председател на Дамски клуб „Вратица”, специалист по трудова медицина
Мариана Христова – гр. Враца, Инициативен комитет за защита на под. 52380, юрист
Станислав Стаменов – гр. Враца, студент - компютърни системи и технологии
Иван Иванов – с. Оходен, частен бизнес
Ивалина Върбовска – гр. Враца, Дамски клуб „Вратица”, частен бизнес
Ася Крумова – гр. Враца, Инициативен комитет за защита на под. 52380, бизнес администрация
Марин Цветков – гр. Враца, студент - индустриален мениджмънт
Иван Иванов – с. Баница, специалист селскостопанска техника
Антон Димитров – гр. Враца, фотограф
Валери Тотковски – с. Тишевица, автомобилен инструктор
Веселин Илиев – кв. Бистрец, частен бизнес
Йонко Христов – с. Вировско, частен бизнес
Тодор Тодоров – с. Три кладенци, телекомуникации
Емил Тошов – с. Горно Пещене, машиностроене
Христо Христов – с. Челопек, автомобилен техник
Огнян Цветков – с. Згориград, бивш военен

Валери Стаменов заяви необходимостта от генерална промяна в курса на управление и развитие на Община Враца, която да извади общината от списъка на най-беден регион в Европа.

Първата световна титла пристигна във Враца


„Ние сме заедно и ще работим за това в града ни да има повече успешни професионалисти” заяви Ирена Цветкова при завръщането си.
Световният шампион по таекуон-до Ирена Цветкова пристигна във Враца след края първенството в Пхенян (КНДР), където преди дни спечели титлата. Тя бе посрещната от представители на инциативния комитет, издигнал независимия кандидат за кмет на Враца инж. Николай Иванов и от който самата тя е част.
Титлата идва две години след тежката контузия, извадила Ирена от игра и въпреки че все още не се чувства напълно възстановена, тя е дала всичко от себе си, за да донесе първата световна титла на Враца. Тя допълни че ще се състезава докато може и заяви готовност да защити званието си на следващото световно първенство, което ще се проведе в у нас през 2013 година.
Световният шампион съредчно благодари на Инж. Иванов за топлото посрещане, което той бе организирал за нея, макар и да не беше лично на събитието, тъй като трябваше да се заеме с гасенето на опустошителния пожар в община Криводол, на която през последните осем години е начело. „За мен инж. Иванов е подходящият кмет на Враца, защото не само с думите, а и с делата си е доказал че може да ръководи успешно един град. Фактът, че в момента той не е тук, доказва, че не бяга от отговорност”, подчерта врачанската спортистка.
Представителят на инициативния комитет Светлозар Луканов връчи цветя на Ирена Цветкова от името на инж. Николай Иванов и изрази позицията, че спортните клубове в града трябва да получават солидна общинска подкрепа, за да може във Враца да пристигнат още високи спортни отличия.

Николай Иванов: Ще работя за превръщането на Враца в регионален център на образованието Независимият кандидат за кмет поздрави учениците и учителите


Независимият кандидат за кмет на Враца инж. Николай Иванов присъства на откриването на новата учебна година в Математическата гимназия на Враца, където синът му Георги е ученик в десети клас.
„Щастлив съм, че за поредна година изпращам сина си в училището, което и аз съм завършил. 15 септември буди у мен много емоционални спомени за моите училищни години - най-чистия и стойностен период от живота на човек”, подчерта Николай Иванов. Той пожела на учениците, учителите и родителите много успехи и целеустременост през годината.
Николай Иванов изтъкна, че Враца заслужава да бъде регионален център на модерното образование. Той пое ангажимент, ако бъде избран за кмет, да работи активно, за да осигури на гражданите на общината най-добрите условия за учене през целия живот.

Нови 2000 работни места ще разкрият в Мездра

На 15 септември беше проведена среща от кмета на общината с автомобилния консорциум „SEBN” – България относно бъдещата инвестиция на територията на Община Мездра и ангажиментите на двете страни относно осигуряване на квалифицирана работна ръка, съдействие при преустройството на помещения и транспортното и битово обслужване на заетите във фирмата.
На 14.09.2011 год. бе подписан договор между представителите на „SEBN” и собствениците на производствените халета за наемане на 7 хил. квадратни метра покрита площ за разширяване производството на компанията.
След реконструкция на помещенията и въвеждането им в действие в Мездра ще заработят по най-съвременните технологии производствени линии за цялостно ел. оборудване на автомобили.
С въвеждането на новите технологични линии и производствени и обслужващи помещения ще бъдат разкрити нови 2 хиляди работни места.