Бисквитки

петък, 30 януари 2015 г.

Едноличните търговци плащат 15% данък върху доходите си от стопанска дейност

                       
            Доходите от стопанска дейност на едноличните търговци се облагат със ставка от 15%, а за останалите доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък. Така например едноличен търговец, чиято дейност е производство на керамика, ще заплати 15% данък върху годишната данъчна основа като ЕТ. В същото време, ако собственикът на предприятието на едноличния търговец е получил хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък върху общата годишна данъчна основа в размер на 10 на сто.
Едноличните търговци, които през 2014 г. не са осъществявали стопанска дейност и не са придобили други доходи, подлежащи на деклариране, не са задължени да подават годишна данъчна декларация през 2015 г.
Годишната данъчна декларация може да бъде изтеглена от интернет сайта на НАП - www.nap.bg. Формулярите се подават до 30 април 2015 г., като декларираният данък за довнасяне по декларацията трябва да бъде внесен в същия срок.
Всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък. Изпращането на документите по електронен път може да стане с ПИК, като получаването му е безплатно от офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице, или с електронен подпис.
От началото на 2015 година в офис на НАП Враца са издадени удостоверения за 315 персонални кода, при средно на месец през м.г. 73 броя. През м.януари са приети над 500 декларации за облагане доходите на физически лица, от които 62 на сто са подадени по електронен път, за същия период на 2014 година са приети с близо 40% по-малко декларации, а относителния дял на подадените по интернет е под 10 %.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП. Повече информация, както и помощ при попълване на преводните нареждания, на пощенските записи и на данъчните декларации клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

Юлия Грънчарова             

СЪОБЩЕНИЕ

“Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария причинена от строителни дейности по проекта за водния цикъл на гр. Враца, днес 30.01.2015г. водоподаването ще бъде спряно до 15:00 часа в ж.к.Дъбника  в района разположен между  СОУ"Никола Войводов" и Оряховско шосе .
ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

Обновяването на жилищните сгради вълнува много врачани


            При голям интерес премина срещата за разясняване на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, организирана от Община Враца. Над 100 домоуправители и жители от жк “Дъбника” се събраха в салона на пълномощничеството в най-големия жилищен квартал в града. Програмата бе представена от зам.-кмета инж. Красимира Георгиева, която е и председател на сформирания общински екип, ангажиран с реализирането й. Инж. Георгиева разясни условията за кандидатстване и целия процес на изпълнение на програмата, и отговори на множество въпроси.
По време на дискусията стана ясно, че за обновяване на сградите могат да кандидатстват сдружения от собственици на апартаменти във всички жилищни сгради, строени по индустриален способ – едропанелно строителство, пакетноповдигани плочи, едроплощен кофраж, пълзящ кофраж и техните разновидности. Условието е в тях жилищните обекти да са над 36. В национален мащаб за санирането са заделени 1 милиард лева, като класирането на одобрените сгради ще е на конкурентен принцип. Жилищните блокове, които получат одобрение, ще получат 100 % безвъзмездна финансова помощ за обновяването си. Кандидатстването става като първо етажната собственост регистрира сдружение на собствениците. Сдружението ще бъде регистрирано единствено за целите на тази програма. От своя страна Община Враца отговаря за цялостното техническо и финансово администриране на програмата за своята територия. Тя е ангажирана на всички етапи от програмата – от подаването на заявлението от сдружението на собствениците до приемането на обновения жилищен блок.
Като основен проблем се очерта невъзможността в повечето блокове да се събере съгласието на 100 % от собствениците за санирането и да се осигури достъп до всички жилища, което е задължително условие за кандидатстване по програмата. Причината най-често е това, че собствениците не живеят в сграда и в много от случаите са заминали в чужбина. Вариант за решаването на този казус е собствениците да изпратят по куриер или по пощата оригинал на декларация, подписана от тях, че са съгласни с решението за саниране на блока. Формуляр на тази декларация е сред документите, одобрени от МРРБ по програмата. Ако собственикът не може да присъства в момента на обновяването на сградата, в същата декларация трябва да посочи друго лице, което да го представлява. Изяснено бе също, че на каквато и стойност да е санирането на жилищната сграда, собствениците няма да дължат за ремонта й никакви средства. Важно е да се знае също, че финансирането по тази програма не е районирано и няма определени средства за различните общини. Всички сдружения на собствениците се състезават на национално ниво за финансиране пред Българската банка за развитие. Гаранционният срок на извършените ремонти е пет години.

Заместник кмет на Враца получи награда

 Заместник кметът на Враца инж. Николай Йорданов днес получи награда. Грамотата е от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и му бе връчена от директора Николай Димитров. „Връчваме тази грамота, заедно с нашата признателност за съвместната ни работа. Отличието е за съществения принос на инж. Йорданов в спазването на строителните норми, за оказаното съдействие при гасенето на пожара на 1 май 2014 г. и за своевременните му реакции като началник на общинския щаб по бедствията при наводнението в община Враца в края на юли и началото на август миналата година”  - обяви Николай Димитров. Заместник кметът по устройство на територията от своя страна благодари на пожарникарите за оказаното съдествие и бързото овладяване на ситуацията при бедствията от поройните дъждове. „Вашата помощ спести много притеснения на гражданите по време на кризисната ситуация” – каза Йорданов.



Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”




Крими хроника

След процесуално-следствени действия по сигнал за кражба на меден котел и меден казан от къща в гр. Враца, извършена на 24.01.2015г. е установил, че извършители на деянието са лицата: И.С./18г./ от гр. Враца, криминално проявен за грабеж и кражби; М.Г./18г./ от с. Пудрия,  криминално проявен за грабеж
Служители на РУ”Полиция”-Враца разкриха кражба на 250кг. готова земеделска продукция / царевица/, извършена на 23.01.2015г. от земеделски блок в землището на с.Добруша. Установено е, че кражбата е дело на лицето П.Ц./60г./ от с.Мърчево.
На 29.01.2015г., в приемната на МВР в с. Бутан се е явил жител на същото село, който е заявил, че за времето от месец декември 2014г. до 26.01.2015г., от постройка  в двора на имота му  е извършена кражба на 500 бали с люцерна. След издирвателни мероприятия е установено, че кражбата е извършена от лицата: Ц.Г./17г./  от с.Ерден;  В.Л./29г./  от с.Бутан, криминално проявен и осъждан.
На  29.01.2015г. , на територията на  РУП-Козлодуй  е преведена специализирана проверка за противодействие и пресичане на   икономически и  криминални престъпления в сферата на търговия с метали. Проверени са пунктове за търговия  с черни и цветни метали. Нарушения не са установени.
В 22.00ч. в с. Манастирище, лек автомобил „Рено” катастрофирал в крайпътно дърво,  а водача напуснал мястото на катастрофата. След издирвателни мероприятиия  е установено, че колата е била управлявана от лицето П.П./27г./ от с. Манастирище. Установено е, че  П.П. е шофирал след употреба на алкохол- 3,00 промила.
За времето от 09.00 ч. на 28.01.2015 год. до 08.00ч. на 29.01.2015г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  питейни заведения, МПС,  17 лица, два пункта за изкупуване на метали.  Няма констатирани нарушения.
 На 29.01.2015г.,  в кметството на с.Курново е проведена среща с обществеността, органите на местно самоуправление и местната администрация по въпроси свързани с реализацията на стратегията “Полицията в близост до обществото”. Изнесена е информация за резултатите през 2014 г. в противодействие на престъпността и опазване на обществения ред.


     Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                          

Заседание на Постоянната комисия по заетост


В Областна администрация – Враца, под председателството на Областния управител - Малина Николова се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на Област Враца.
На заседанието е съгласуван, предложеният от Началника на Регионален инспекторат по образованието  - Галина Евденова, Държавен план-прием по професии и специалности за учебната 2015-2016 година.
При откриване на заседанието Малина Николова представи въпросите за обсъждане, включващи разглеждането на предложенията за Държавния план-прием в общинските профилирани и професионални гимназии, в профилираните паралелки в средните общообразователни училища, паралелките за придобиване на професионална квалификация в прогимназиални, средни общообразователни, спортни и специални училища след завършен VІІ клас и след завършено основно образование, както и мотивите за направените предложения.
„Необходимостта от осъществяване на оптимален Държавен план-прием за учебната 2015/2016 година, който трябва да бъде съобразен с интересите на учениците от една страна, а от друга страна, да отговаря на реалната нужда на пазара на труда и на тенденциите на икономическото развитие на Област Враца и възможностите за реализация на завършилите е отправната точка на направените предложения. За целта са проведени предварителни срещи с кметовете на общини от област Враца и регионалните структури на работодателите, взети са предвид предложенията от директорите на училищата в Област Враца и становищата на кметовете в областта“ - подчерта Малина Николова.
Новите за 2015-2016 година професии, по които се предлага обучение в училищата на територията на Област Враца по общини са:
В Община Криводол СОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Криводол – 1 паралелка по професия готвач, в дневна форма на обучение, след основно образование;
В Община Враца  - ПТГ "Н. Й. Вапцаров" - Враца – 2 паралелки по професия системен програмист, в дневна форма на обучение, след VІІ клас и по професия техник по транспортна техника, в дневна форма на обучение, след VІІ клас;
В Община Хайредин - СОУ "Васил Воденичарски" - Хайредин – 2 паралелки по професия сервитьор – барман, в дневна форма на обучение, след основно образование и професия готвач, дневна форма на обучение, след основно образование;
В Община Роман - СОУ "Васил Левски" - Роман – 1 паралелка по професия работник в заведенията за хранене и развлечения, дневна форма на обучение, след основно образование;
В Община Мизия, ПГХТ "Васил Левски" Мизия - 1 паралелка по професия сътрудник в бизнес-услуги, дневна форма на обучение, след основно образование;
Защитените професии, по които се предлага обучение в училищата на територията на Област Враца са:
В ПГ по селско стопанство „Христо Ботев” - Бутан – 1 паралелка   по професия работник в животновъдството, след основно образование;
В ПГ по облекло „Елисавета Багряна“ - Бяла Слатина – 1 паралелка по професия оператор в производството на облекло, след основно образование;
В ПАГ "Н.Й.Вапцаров“ - Бяла Слатина - 1 паралелка по професия растениевъд, след основно образование.
Всички останали предложения са по професии и специалности, предлагани до момента от видовете училища в областта.
Процедурно предстои утвърждаването на Държавния план-прием за учебната 2015-2016 година от Министъра на образованието и науката.


четвъртък, 29 януари 2015 г.

Проверяваме онлайн вноските си за втора пенсия


200 000 българи вече имат персонални кодове
              
Всеки гражданин с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП може да провери вноските, които агенцията е превела към универсален или професионален фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване (вноските за втора пенсия). Справката се извършва онлайн и е безплатна. Издаването на ПИК също е безплатно, кодът е валиден безсрочно и освен за различни видове справки, служи и за подаване на данъчни декларации.
В момента с ПИК гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за пенсионния фонд, в който се осигуряват, както и да проследят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения, да проверят какви са задълженията им към бюджета, както и какви плащания са направили.
До момента в цялата страна са издадени близо  200 000 персонални кодове на граждани, като всеки ден средно 500 души получават своя код.
В офис Враца от началото на годината са подадени близо 300 заявления за издаване на ПИК, при средномесечно през 2014 година 73 броя. Вече почти 3 000 персонални кодове са издадени на граждани от регион Враца и голяма част от тях се възползват от възможността да подадат годишната си декларация за доходите по електронен път и да ползват отстъпката от 5 % от данъка за довнасяне.
Клиентите на НАП могат да получат безплатно своя ПИК в офиса на агенцията по постоянен адрес или по регистрация за фирмите.
Информация за услугите с ПИК може да се получи на информационния телефон  0700 18 700 на цената на градски разговор или да се прочете на интернет страницата на НАП – www.nap.bg.


Юлия Грънчарова  


Заглавията от театралния афиш през следващите 7 дни


31.01.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Котаракът с чизми” от Шарл Перо

03.02.`15 г. - вторник в Камерна зала от 19 часа
„Женитба” от Н.В.Гогол

04.02.`15 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Родолюбци” от Радослав Дорич

05.02.`15 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Забрадка на слънцето” от Кирил Топалов

07.02.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Малки куклени истории” от Рада Москова



ВРАЦА ЩЕ ИМА ПОДЗЕМЕН АТРАКЦИОН В ПЕЩЕРА ЛЕДЕНИКА


Със свое Решение от 28.01.2015 г., Върховния административен съд на Република България отмени Решението на Комисията за защита на конкуренцията и остави в сила Решението на кмета на община Враца за класиране на участниците и определяне на изпълнител  на обществена поръчка с предмет: Доставка на специализиран софтуер, дизайн и експониране на подземен атракцион в пещера Леденика по Проект Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика - туризъм без сезони, финансиран по Оперативна програма Регионално развитие 2007-2013, открита на 18.02.2014 г.
Въпреки огромното забавяне, породено от некоректното и нелоялно поведение на някой от участниците в процедурата, водени единствено и само от личен интерес и печалба, Пещера „Ледника” ще бъде единствената пещера на Балканския полуостров с подземен спектакъл „звук и светлина”
С отмяната на Решението на КЗК, отпада и задължението на общината да заплати скромните такси и адвокатски хонорари в размер на 31 200 лв. на жалбоподателите „ВАХС“ ЕООД и „Кейбъл Тех“ ЕООД
 

             





РИОСВ – Враца стартира инициативите за отбелязване на Световния ден на влажните зони – 2 февруари



С открит урок пред третокласници от НУ «Иванчо Младенов» на 29 януари от 12.30 ч. започват инициативите, с които РИОСВ ще отбележи Световния ден на влажните зони – 2 февруари. Тази година кампанията е под мотото «Влажните зони и нашето бъдеще». Ще бъде представена презентация за значението на влажните зони, защо са ценни и защо трябва да се опазват.
Всички деца ще участват в изработването на два макета от оригами на животни и растения, за които зоните са типични местообитания.
Следващата инициатива ще се проведе на 5 февруари от 11.30 ч. в аулата на СОУ «Христо Ботев», гр. Враца.

На 2 февруари 2015 година стартира и Младежкият фотоконкурс за влажни зони. В него могат да се включат желаещи на възраст между 15 – 24 години. Участниците в конкурса трябва да направят снимка на любимата си влажна зона с телефон или цифров фотоапарат и в периода 2 февруари – 2 март 2015 година да я публикуват на страницата на Рамсарската конвенция за Световния ден на влажните зони - www.worldwetlandsday.org
Участващите имат шанс да спечелят самолетен билет до избрана от него за посещение влажна зона в света, с любезното съдействие на Star Allience.

На 2 февруари през 1971 г. в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони – Рамсарска конвенция. България е една от първите страни, подписала конвенцията и към момента на територията на страната има обявени 11 зони, с обща площ 35 487.2 хектара.  
Влажните зони са екосистеми, в които водата е основният фактор, от който зависят екологичните условия и свързаните с тях животни и растения. Съгласно конвенцията, влажните зони са: „блата, торфища, мочурища или открити водни площи, естествени или изкуствени, постоянни или временни, статични или течащи, сладки, бракични или солени, включително територии с морска вода, дълбочината на които при отлив не надхвърля шест метра”.
            Повече информация за Световния ден на влажните зони, Рамсарската конвенция, както и презентация по темата за тази година, може да откриете на страницата МОСВ - http://www.moew.government.bg/?show=campaigns&cid=55 , както и на страницата на РИОСВ – Враца www.vracakarst.com.

Пресцентър РИОСВ - Враца


Крими хроника

На 28.01.2015 г., за времето от 13.00 до 15.00 ч., на пътя Враца- Оряхово, служители на „Пътна полиция” проведоха специализирана проверка по метода „Широкообхватен контрол”. Резултатите от проверката са в приложената таблица.




2
Проверени МПС
65
3
Общо установени нарушения.
34
4
Без поставен обезопасителен колан
6
5
Без включени светлини през светлата част на денонощието
1
6
Неправоспособен водач
1
7
Нередовни документи
7
8
Без техническо оборудване
4
9
Съставени актове по ЗДвП:
9
10
Съставени фишове
6

На 28.01.2015г., в 15.10ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от жител на село  Лесура,  който е заявил, че около 14.55ч. е установил, че от жилището му  е извършена кражба на  буркани със свинско месо и пръскачка за лозе. След бързи издирвателни мепоприятия  е установено, че извършител на кражбата е лицето М.И./78-годишна/ от същото село.
На 28.01.2015г., на територията на УП”Криводол” е проведена полицейска операция с цел: установяване на малолетни и непълнолетни лица в нощните питейни заведения. Проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол.Повишаване чувството за сигурност на гражданите,противодействие на битовата престъпност,кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Не са установени нарушения 
На 29.01.2015г., в 01.55 ч. в РУП-Мездра е постъпил сигнал от жител на село Долна Кремена, който  е съобщил, че на поляна срещу къщата му горят бали със слама. Огънят е изгасен от служители на РУПБЗН-Мездра . Изгорели са около около 35 бали. Образувано  е досъдебно производство.
За времето от 09.00 ч. на 28.01.2015 год. до 08.00ч. на 29.01.2015г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са питейни заведения, МПС,  пунктове за изкупуване на метали. Няма констатирани нарушения.
На 28.01.2015г., на  територията на РУП-Роман / градския  търговски  пазар / бе проведена специализирана полицейска проверка по време на която са проверени търговски обекти. Не са  констатирани  нарушения.

  Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Община Враца кани домоуправителите на среща за обновяването на жилищните сгради


Инж. Красимира Георгиева – зам.- кмет на Община Враца и ръководител на екипа за изпълнение на Програмата, кани домоуправителите на жилищни сгради, проявяващи интерес към Националната програма за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради на информационна среща на
29 януари ( четвъртък) от 18:00 часа в сградата на пълномощничеството в ж.к. Дъбника, залата на 2 етаж
На срещата ще Ви запознаем с Методическите указания на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и стъпките, които заедно трябва да извървим, за да направим нашите домове по-топли, уютни и красиви и с нов и модерен облик!






сряда, 28 януари 2015 г.

Подготовка за кандидатстване по Националната Програма за енергийна eфективност на многофамилни сгради на територията на Община Враца



            УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ГРАД ВРАЦА,
Oт днес 28.01.2015 г. на официалния сайт на Община Враца в нарочно създаден банер „Националната програма за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради” е публикувана актуалната и окончателна  информация за Програмата.
Можете да се запознаете с Методическите указания за кандидатстване, издадени от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, с образците на всички документи и презентацията на министър Лиляна Павлова.
Екипът за изпълнение на Националната програма е на Ваше разположение за консултации и съдействие.


Инж. Николай Иванов, кмет на Община Враца, кани домоуправителите на жилищни сгради, проявяващи интерес към Националната програма за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради на информационна среща на 02 февруари ( понеделник) от 17:00 часа в залата на 3 етаж в сградата на общината.
На срещата ще присъства и екипа за изпълнение на Програмата, за да Ви запознае с Методическите указания на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и стъпките, които заедно трябва да извървим, за да направим нашите домове по-топли, уютни и красиви и с нов и модерен облик!

28.01.2015 г.
Гр. Враца