Бисквитки

петък, 1 май 2020 г.

Почитаме паметта на жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.


Кметът Калин Каменов поднесе цветя пред паметния знак за загиналите в голямото наводнение на 1 май през далечната 1966 година. Градоначалникът на Враца отдаде своя почит и поклон пред жертвите на трагичното събитие, в което стотици жители на село Згориград и Враца губят живота си. 
Ужасният инцидент е причинен преди 54 години от скъсване на стената на хвостохранилището на флотационната фабрика към мина „Плакалница”, намираща се във Врачанския балкан над врачанското село.
Образувалата се приливна вълна от 500 000 кубически метра отпадни води тръгва по поречието на Лева, като помита по пътя си къщи заедно с хората в тях, събрали се по обяд в празничния ден. Близо 3 –метровата вълна преминава през Згориград и кварталите на Враца край реката, като отнася стотици хора, които се връщат от първомайска манифестация.
Трагичното събитие води до стотици обезобразени до неузнаваемост трупове, 2 000 ранени, над 310 семейства са останали без дом, 156 са разрушените къщи и над 1 000 са с отнесени от стихията покриви. Официално се говори за 118 загинали, но според свидетели на събитието загиналите са били около 500. В трагичния отчет не са включени 12 деца, които си играели близо до реката и изчезнали безследно. Последните удавили се в стихията хора са открити няколко дни след 1 май на 40 км от Враца по поречието на реката.
Преди две години, в района на „Червения площад“, във Враца беше открит паметен знак за загиналите в една от най-зловещите трагедии в новата история на България.

вторник, 28 април 2020 г.

Община Враца обяви конкурс за началник отдел в строителната дирекция


Обявен е конкурс за длъжността „Началник отдел“ на отдел „Устройствено планиране“ към Дирекция „Строителство и инфраструктура“ в общинска администрация.
Основните задължения са участие при формирането и провеждането на политиката на Община Враца в областта на устройство на територията, контрола по време на строителството, предотвратяване на незаконното строителство и въвеждането на строежите в експлоатация. Ръководи методически, организационно и административно, включително планира, организира, контролира, координира и отчита дейността на отдел „Устройствeно планиране“. 
Срокът за подаване на документи е до 14 (четиринадесет) дни от датата на публикуването на обявлението. 
Конкурсът с допуснатите кандидати ще се проведе чрез решаване на тест и интервю.
Повече информация за конкурса може да бъде открита на сайта на Община Враца, в раздел „Кариери“: http://www.vratza.bg/?category=29.

понеделник, 27 април 2020 г.

Община Враца с нов проект „топъл обяд“ за нуждаещите се в извънредната ситуация


До 200 потребители от Враца ще получават топъл обяд по одобрения проект на общинска администрация „Целево подпомагане с топъл обяд в община Враца“. Проектът ще стартира на 1 май 2020 г. и ще се реализира за период от 33 работни дни – не по късно от 19.06.2020 г. Той е част от пакета мерки за подкрепа на най-уязвимите граждани в условията на обявената извънредна ситуация в страната предвид разпространението на коронавируса (COVID-19) в света.
Ще бъдат обхванати най-уязвимите жители в общината, засегнати от форми на крайна бедност, както и възрастните хора, живеещи под прага на бедност и в социална изолация в условията на обявената извънредна ситуация. На потребителите ще им бъде доставяно ежедневно по домовететопъл обяд, в рамките на работните дни от седмицата, включващ: супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт. Съпътстваща подкрепа в рамките на проекта ще и закупуване на хранителни продукти или продукти от първа необходимост, със средства на лицата или с други средства, различни от тези по настоящия проект.
В проекта мога да се включат лица, които са с ниски доходи, под линията на бедност, за времето, в което са поставени под задължителна карантина; уязвими лица, както и самотноживеещи възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност и не са в състояние да си осигурят прехраната; както и хора с увреждания, които не могат да се самообслужват и да осигурят своите ежедневни потребности за храна.
Проектът е на стойност е на 19 140 лв. и е финансиран от Агенцията по социално подпомагане чрез Целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“.

28 АПРИЛ -МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН


ЗА БЕЗОПАСНОСТТА И ЗДРАВЕТО ПРИ РАБОТА СПАСЯВАТ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ“
През 1996 година Международната конфедерация на свободните синдикати обяви 28 април за паметен ден, в който да почетем паметта на жертвите и пострадалите в 
трудови злополуки.
Ситуацията беше достигнала точката на неизбежната промяна... колкото повече инвестиции се правеха в света, толкова повече се увеличаваше броят на злополуките, в това число и тези, които водят до смърт или инвалидност.
Синдикатите, започнахме да протестираме и да провеждаме акции, които да привлекат обществената подкрепа и да предизвикат реакцията на политиците. Навсякъде по света се развяваха черни знамена, строяха се чешми, паметни плочи и други паметни знаци, 
които да отбележат не просто загубата и безвъзвратността, а да 
предизвикат справедливия обществен гняв. Искахме да има зачитане на 
човешкия живот повече от алчността на инвеститорите. След почти 5 
години международната организация на труда /МОТ/ издаде ръководство 
как ПРЕВЕНЦИЯТА да стане основополагащия принцип за безопасност и 
здраве при работа, как моментните усилия да бъдат заменени със 
систематични действия, как да се организират национални системи за 
управление на безопасността и здравето при работа и системи за 
управление на риска в предприятията. Борбата не е била напразна . 
Отчитайки всички положителни промени, ние се съгласихме този ден да не 
е окъпан в черно, а да дава лъч надежда и да поставя ежегодно все 
по-високи цели в областта на безопасността и здравето при работа. 
Така през 2003 година МОТ обяви 28 АПРИЛ ЗА СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА.
В сегашните условия фокусът на световния ден по безопасност и здраве при работа ще бъде БЕЗОПАСНОСТТА И ЗДРАВЕТО ПРИ РАБОТА СПАСЯВАТ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ.
На 28 април от 14 часа Президентите на двете синдикални конфедерации ще поднесат, 
в условията на ограничения, цветя и ще почетат паметта на загиналите 
работници с едноминутно мълчание на паметника пред сградата на другия 
синдикат. А след това ще запалят свещичка за здравето на работещите и 
опазване на живота им в черквата „Света Неделя“.
А от 10.00ч. г-жа Десислава Димитрова, председател на КТ „Подкрепа“ – Враца, от името на организацията, ще поднесе цветя и ще запази минута мълчание, пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки, на разклона за с. Згориград.  
И накрая малко статистика:
По данни на МОТ всяка година 2.2 милиона работници по света умират поради трудови злополуки и професионални болести. Ежегодно 270 милиона работещи получаватсериозни увреждания, а броят на случаите на професионални заболявания е около 160 милиона. По изчисления на МОТ загубите от тези трудови злополуки и заболявания възлизат на 4% от брутния вътрешен продукт в световен мащаб. Според организацията 
опасните и нездравословни условия на труд водят и до загуба на средства и човешки ресурси и намаляват производителността и качеството на продукцията.
Според статистика от сайта на НОИ, през 2018г. трудовите злополуки в България са 2914, от тях 92 са смъртните случаи; през 2019г. трудовите злополуки са 2731, от тях 89 са смъртните случаи, а през първото тримесечие на 2020г. злополуките са 586 с 14 смъртни случая.
В България смъртността от трудови злополуки е 3.6 на 100 хил. заети, което я поставя на трето място в ЕС по този показател.
В целия ЕС коефициентът е 1,8 на 100 хил., докато у нас на 100 хил. работещи се отчитат 83 трудови инцидента, при средна стойност за ЕС – 1513 на 100 хиляди. 
Изводът е, че по всяка вероятност има укриване на трудови злополуки.
В област Враца, от началото на 2020г. са отчетени 22 трудови злополуки, една със смъртен изход за работника.