Бисквитки

петък, 27 юли 2012 г.

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

От извършената проверка по преписка по описа  на РУ”Полиция”-Враца, образувана по повод постъпила жалба от С. Н.  живущ с.Лесура за това , че за времето от 04.07.2012г. до 09.07.2012г., НЛ е извършило кражба на 250 цигли от стопански двор , находящ се в землището на с.Лесура, се установи, че извършител на деянието е М. Т. живущ в с.Лесура.
Циглите са продадени от М. Т.  на А. Г. живущ с.Лесура за сумата от 75 лева.
На М. Т.  е снето сведение по случая след което е освободен.
 На 05.07.2012г. в РУ”Полиция”-Враца е депозирана жалба от Г. Д. от с.Голямо Пещене в която е заявил, че на 04.07.2012г. около 19.00ч. в с.Голямо Пещене на центъра непознато за него лице му е нанесло побой с което му е причинил телесна повреда, изразяваща се в оток и кръвонасядане на брадичката и кръвонасядане в областта на коремната стена.
От проведените ИМ се установи, че извършител на деянието е М. И. от с.Голямо Пещене .
 От проведените издирвателни мероприятия по сигнал за телесна повреда на И. П. от гр.Враца се установи, че на 15.05.2012г. при излизането от домът си същата е видяла на тротоара в близост до Ветеринарната лечебница непознат мъж който държал куче на повод. При приближаването си към тях кучето издърпало повода и съборило И. П. на земята, като при падането си е счупила лява лъчева кост на лявата ръка. Непознатият мъж издърпал кучето и заминал в неизвестна посока.
От писмените сведения на свидетели се установи, че кучето –кавказка овчарка е собственост на Х. М. от гр.Криводол.
По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувана преписка.
На 15.05.12 г . в 20.24 часа в ОД –МВР Враца е получено съобщение чрез Национален телефон 112 , че анонимен мъжки глас  е съобщил, че на 16.05.12 г.  в 08.45 часа в с.Борован в сградата на Общината ще   има поставено  взривно устройство/бомба/  и на 12.07.12 г . в 21.10 часа в ОД –МВР Враца е получено анонимно обаждане  чрез тел .112 ,че на 13.07.12 в  09.30 часа в с.Борован в сградата на Общината ще   има поставено  взривно устройство/бомба/.  От обаждането се установи, че извършител на деянието е лицето А. Б. от  с.Борован.
Преписката ще бъде изпратена на РП-Б. Слатина за образуване на ДП.
 На 26.07.12 г. в 19.59 ч в  ОДЧ на РУП-Б.Слатина  чрез телефон 112 е  получен сигнал от телефон, че  в с.Борован в необитаема сграда/бивше общежитие/ има поставено взривно устройство .
От извършената проверка се установи,че сигнала е  недействителен и  е подаден от В.  Б. от с.Борован.
Същия е задържан  в РПУ-Б.Слатина.
Започнато е ДП по описа на РУП-Б.Слатина.
 На 26.07.2012г. в РУП-Козлодуй е постъпил сигнал от И. Л. от гр.Козлодуй за това, че за времето от 19.00 часа на 20.07.2012г. до 19.00 часа на 21.07.2012г. НЛ е отнело от владението му: телевизор „LОЕVE”; кинескоп от телевизор „SONY” ; микровълнова печка; метална стълба  с дължина около 3м.; метална тръба с дължина 4м.; 10м. оградна мрежа; пружина от матрак и  две метални джанти от л.а. „Мазда”от двора на жилището му. Щети по данни на тъжителя около 350лв. 
По случая в РУП-Козлодуй  е заведено ЗМ.
От проведените ОИМ се установи, че извършител на престъплението е С. Н., от гр. Козлодуй. Вещите предмет на престъплението са предадени в пункт за изкупуване на ЧЦМ в гр. Козлодуй. Работата по случая продължава.

Във връзка с получен на 26.07.2012г. в РУП  - Козлодуй анонимен сигнал за това, че в домът си в с.Крива бара, обл.Враца И. И. съхранява голямо количество гориво по не регламентиран начин  се извършена проверка в дворно място находящо се на адрес с. Крива бара, обл. Враца,. При проверката е установено, че в дворното място са вкопани в почвата и покрити с 40-50см. почва пет цистерни с различен размер изпълнени  с течност от нефтен произход  и обща вместимост около 6000 литра.
      Случаят е докладван на РП- гр.Козлодуй, съставени са констативен протокол и протокол за отговорно пазене.
      Случаят е предаден на Агенция „Митници” за до изясняване.
      По случая в РУП-Козлодуй е образуван преписка.
 На 26.07.2012г. в РУП-Оряхово е постъпила жалба от Л. Г. от гр.Оряхово за това, че за времето от 20.00ч. на 25.07.2012г. до 08.00ч. на 26.07.2012г. от двор на домът му е извършена кражба на метален плуг и метален колесар на стойност 300лв.
      От проведените ОИМ се установи, че извършител на кражбата е Н. Н. от гр.Оряхово. Образувано е ЗМ по описа на РУП-Оряхово.
      Металният плуг и колесар са предадени от М. М. отговорник  база за изкупуване на черни и цветни метали гр.Оряхово, и с разписка са върнати на тъжителя.
                  На 26.07.12г. около 19.50ч. на кръстовище в гр.Враца  катастрофират като се блъскат л.а.”Рено Шамад” собственост и управляван от В. И. от гр.София, водач кат.”В”, стаж 34г. и л.а „Ауди 80” собственост и управляван от П. Б. от гр.Кнежа водач кат.”ДЕ”, стаж 26г. Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техн.средство „Алкотест Дрегер”7410  пробите са отрицателни.
                  Убити и ранени – няма.
                  Щети по МПС – 200лв.
                  Причини: неспазване на необходимата дистанция от водача В. И.  като блъска намаляващия скоростта пред него л.а”Ауди 80”.
                 
На 26.07.12г. около 18.15ч. на кръстовище в гр.Враца катастрофира велосипедист Т. Т. от гр.Враца и л.а „Фолксваген Голф” собственост и управляван от Н. К. от гр.Враца, водач кат.”ВС” стаж 15г.
Водача на л.а е изпробван за алкохол с тех.средство „Алкотест Дрегер”7410, пробата е отрицателна. Велосипедиста е прегледан и обслужен в ЦСМП – Враца и освободен без наранявания.
Убити и ранени – няма.
Щети  – 100лв.
Причини: отнемане на предимство от страна на велосипедиста при наличие на знак Б2.
На 26.07.12  около 17.50 в с.Бъркачево неизвестен лек а-л блъска движещият се по пътя велосипедист Ц. И. от с.Бъркачево.
Лицето е транспортирано с частен превоз до ЦСМП-Б.Слатина, където след преглед  е освободен без фрактури ,наранявания  и   опасност за живота.
Уведомен е дежурен дознател.
На 27.07.12 около 00.10 часа на път III-134 ,от с.Враняк в посока с.Бъркачево ,катастрофира  като излиза вдясно по посока на движението си и се блъска в крайпътна канавка лек а-л „Форд Фокус” собственост на Ю.Ф. от с.Любичево, обл. Търговище, управляван от неправоспособната Р. Е. от с.Сухаче.
Убити няма.
Водачката  и пътничката в лекият а-л Г.  Л.   от с.Враняк са транспортирани до ЦСМП-Б.Слатина и след преглед са настанени в ХО  на МБАЛ-Б.Слатина с комоцио ,без опасност за живота.
Водачката е изпробван с „Дрегер Алкотест 7410 „който  е отчел отрицателен резултат.
Щети по МПС: около 2000 лева.
Причини : несъобразена скорост с особеностите на пътя/наличието на остър ляв завой / и неправоспособност.
На 26.07.2012г. около 10.50ч. в гр.Мездра, на кръстовище става ПТП, като л.а. Пежо Партнер собственост и управляван от Т. Ф. от гр.Мездра  водач сатег.В,стаж 15г., при извършване на маневра на заден ход блъска спрелия зад нея на пътен знак Б2 л.а. Мазда 323, собственост и управляван от Р. Р. от гр.Враца.
Убити и ранени няма.
Щети по МПС- 50 лв.
Водачите са изпробвани за алкохол-пробите отрицателни.
На Т. Ф. е съставен АУАН и здаден протокол за ПТП.
 На 26.07.2012г. около 11.30ч. в гр.Мездра, на кръстовище с посока на движение РПС-Мездра, става ПТП , като л.а. Фолксваген Голф, собственост и управляван от П. Ц. от гр.Мездра, като не спазва задълженията на пътен знак Б2, вследствие на което отнема предимството на мотопед неустановена марка и модел , без рег.табели и управляван от неправоспособният Т. Г. от с.Крета, го блъска с предната дясна част на автомобила.
Убити и ранени няма.
Щети по МПС-няма.
Водачите са изпробвани за алкохол-пробите са отрицателни.
На П. Ц.  е съставен АУАН, протокол за ПТП.
На Т. Г.  е съставен АУАН и изаден протокол за ПТП.
 На 26.07.2012 год. около 17.00ч. по път с. Гложене посока с. Бутан катастрофират като се сблъскват л.а. Тойота - Рунер собственост на фирма ЕАД управляван от Н. Я. живущ с. Новград и л.а. Тойота - Корола, собственост и управляван от С. Р. живущ гр. Козлодуй.
Убити и ранени няма.
Щети по двата автомобила около 250 лв. Щети извън МПС няма.         
Причини:  Неправилна маневра завиване на ляво за навлизане в крайпътен имот от водача Н. Я.
Водачите са изпробвани за алкохол с техническо средство Алкотест-Дрегер 7410,– пробите са отрицателни
На водача Н. Я. е съставен АКТ по ЗДвП и издаден протокол за ПТП .
На 26.07.2012г. около 16.55ч. в с.Софрониево до бензиностанция катастрофират като се удрят странично лек автомобил „Рено Клио” соб. на фирма –ЕООД гр.Враца, а управляван от В. Л. ат гр.Козлодуй, водач категория /В,С,Д,Е/, стаж -32г. и багер товарач „Камацу” соб. на фирма –ЕООД гр.София, а упр. от Н. Т. от гр.София водач категория /В,С,Ткт/, стаж-29г.. Водачите са изпробвани за алкохол с алкотест Дрегер 7410 който е отчел 0,00 промила.
      Убити и ранени няма.
Щети и по двата автомобила за около 600лв.
      Причини: неправилна маневра изпреварване от страна на водача В. Л.  като се удря странично в багера, който е предприел маневра завиване на ляво с включен ляв пътепоказател за навлизане в бензиностанцията.
      На В. Л.  е съставен АУАН и издаден протокол за ПТП .

четвъртък, 26 юли 2012 г.

Валентин Николов представи пред директора на ФОРАТОМ проекта за нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“


Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов представи пред директора на Европейския ядрен форум (ФОРАТОМ) Жан-Пол Понселет проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Г-н Понселет бе на посещение в атомната централа, придружаван от  координатора за външни отношения на ФОРАТОМ Теллервю Тайпале и изпълнителния секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев. В рамките на своята визита гостите разговаряха с изпълнителния директор на централата Валентин Николов и с члена на Съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй” Владимир Уручев – депутат в Европейския парламент.
Както правителството, така и екипът на АЕЦ „Козлодуй“ работят активно за успешната реализация на проекта за изграждане на нова мощност на площадката на централата, подчерта Валентин Николов. По неговите думи, изградената инфраструктура и добре подготвените кадри дават предимство за изграждането на нова ядрена мощност в Козлодуй в сравнение с други места в страната. Г-н Николов запозна гостите и с подготовката на атомната централа за предстоящата в края на годината мисия ОСАРТ, както и с проекта за продължаване на експлоатационния срок на пети и шести енергийни блокове.
В рамките на визитата си представителите на ФОРАТОМ разгледаха командната и машинната зали на 1000-мегаватовия шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Краеведска разходка


    „По стъпките на Рилския чудотворец” – така нарекоха своята краеведска разходка организаторите от читалище „Просвета” – кв. Бистрец до манастира „Св. Иван Пусти”. Инициативата е част от лятната програма за работа с деца на читалището и от дългосрочната обучителна програма „Роден край” на отдел „Краезнание” – Регионална библиотека „Христо Ботев”. Красивата местност под скалния венец разгърна своя легендарен свят, за да върне малчуганите хилядолетия назад. Отец Сашо и краеведът Калина Тодорова  разказваха за манастирските духовни богатства, показваха старините и интересните природни дадености на Касината. Освен да запознаят децата с миналото на родния край, целта на организаторите е да популяризират възстановения манастир и възродят традицията на врачанските туристи от началото на миналия век, като превърнат отново пътя до светата обител в любим и предпочитан маршрут.

Hов Областен съвет на БСП

На 25 юли 2012 година се проведе учредително събрание  за избиране на нов Областен съвет на БСП Враца .
За Председател на Областния съвет на БСП Враца бе избран Делян Дамяновски - Председател на ОбС на БСП - Мездра. За Заместник Председатели бяха избрани Цветелина Дамяновска - Председател на ОбС на БСП Враца , Петър Цветковски - Борован, Николай Иванов - Кмет на Община Враца и Венцислав Василев - Бяла Слатина .
Новоизбраният Областен съвет на БСП дава положителна оценка на работата на досегашният Председател на ОблС - Николай Иванов .

сряда, 25 юли 2012 г.

Измами


На 24.07.12г. в 14.40ч. в УП”Криводол” е получено съобщение от жител на  с.Краводер  която е заявила,че за времето от 09.00ч. до 10.00ч. на същата дата Н.Л. след като е позвънило на домашния и телефон и е съобщило,че дъщеря и е осъществила ПТП при което е починало момченце и за да реши проблема който е възникнал е поискал сумата от 5000лв,като в последствие я е измамил със сумата от 500 евро и 900лв. ,която Г.К. е предала на ръка на въпросното лице.
Описание на лицето взело парите: мъж на видима възраст около 30-35г.,среден на ръст,светла коса,късо постриган,облечен с бяла блуза и къси панталони,с шарка тип каре.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП.
В15.40ч. в УП”Криводол” е получено съобщение от жител на  с.Г.Бабино която е заявила,че за времето от 11.00ч. до 12.00ч. на същата дата Н.Л. след като е позвънило на домашния и телефон и се е представило за доктор е съобщило,че дъщеря и е болна от свински грип  и за да я излекува е поискал сумата от 2500лв.,като в последствие я е измамил със сумата от 300 евро и 1900лв.,която Я.П. е предала на ръка на въпросното лице.
Описание на лицето взело парите: мъж на видима възраст около 30-35г.,среден на ръст,светла коса,късо постриган,облечен с бяла блуза и къси панталони,с шарка тип каре.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП.

вторник, 24 юли 2012 г.

ОДЗ във Враца ще бъде ремонтирано с пари от фонд „Козлодуй”


            Проетът на Община Враца за обновяване на ОДЗ „Брезичка” в града е одобрен и ще получи безвъзмездна помощ от Международен фонд „Козлодуй”. Стойността на проекта е 205 374 лв. Официалната церемония по подписването на споразумението ще се състои на 26 юли в хотел „Хилтън” в София. На церемонията ще присъства зам.-кметът на Враца инж. Красимира Георгиева.
         Проектът предвижда подмяната на дограмата на детското заведение, поставянето на топлоизолация на външните стени, изолация на покрива и подмяна на абонатната станция.
         След извършването на енергоспестяващите мерки, сградата на детската градина ще принадлежи към клас на енергопотребление В, по смисъла на Наредбата за условията и реда за извършване на обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сгради.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


На 21.07.12г. в У”Полиция”-Дъбника е получено съобщение от жител на гр.Враца, който е заявил, че за времето от 22.00ч. на 20.07.2012г. до 06.00ч. на 21.07.2012г. , НЛ чрез демонтаж на преден капак на управляваният от него лек автомобил „ВАЗ” 2110, паркиран на неохраняем паркинг пред блока е извършило кражба на 1  акумулатор  марка „Искра” 62 Ah, след което е проникнал през лявата врата в автомобила от където извършил кражба на 1 авто-радио касетофон марка „ТЕН кар аудио”. Нанесената щета по данни на тъжителя е за около 200 лева.
От проведените ОИМ се установи, че извършител на деянието е криминално проявеният за алкохол П. Т., от гр.Враца. Вещите предмет на престъпление са намерени. Лицето е задържано за срок 24ч. в РУ”Полиция”-Враца.
По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувана преписка.
    
В РУ”Полиция”-Враца е образувана преписка по повод постъпила жалба от организатор-охрана към фирма в гр.Враца, за това, че на 20.07.2012г. при преглеждането на видео записите от охранителните камери, служителите установили, че една от тях е открадната. При оглед на място от охранителите е станало ясно, че това е камера находяща се в сутерена на МБАЛ”Хр.Ботев”-Враца срещу входовете на пералнята и моргата.
От проведените ИМ се установи, че извършител на деянието е криминално проявения и осъждан за кражби и грабежи Ц. В., от гр.Враца. Вещта обект на кражба е върната на жалбоподателя.
От проведените БОИМ във връзка с ДП образувано за това, че на 23.07.12 г. за времето от 10.00ч. до 13.00ч. в гр.Б.Слатина, НИ след разкъсване на комарник е преминал през незатворен прозорец в частен домът откъдето е извършил кражба на сумата от 40 лв. в различни банкноти и монети, се установи, че извършител на кражбата е Г. Ц., от гр.Б.Слатина, криминално проявен и осъждан за кражби. Парите са похарчени от лицето.Същия е задържан в РУП-Б.Слатина за срок до 24ч.

На  23.07.2012 г. в ОДЧ на РУТП-Мездра е получено съобщение от служител на РУТП-Мездра, че е извършена кражба на 3 чугунени радиатора от помещение на локомотивно депо гр. Ч. бряг. На 23.07.12г. около 08.30 ч. е извършена проверка на Фирма за цветни метали в гр. Ч. бряг. В момента на предаване на радиаторите е заловен Ц. Ц. от гр. Ч. бряг. Отнетите вещи са предадени с протокол за доброволно предаване. От извършителя е снето обяснение и е освободен.  Щети в процес на установяване.
         По случая в РУТП-Мездра е заведена преписка ЗМ за извършено престъпление по чл.194 от НК. Работа продължава РУТП-Мездра.

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ - 25 ЮЛИ 2012 Г


            С решение на Европейската комисия  25 юли 2012 г е обявен за Четвърти европейски ден за пътна безопасност. Основната тема е          
„Активното участие на младежите в безопасността по пътищата”.
   С определената основна тема на Четвъртия европейски ден за пътна безопасност  - „Активно участие на младежите  в безопасността по пътищата”, вниманието се насочва към сериозния  общоевропейски и глобален проблем за травматизма на децата, юношите и младежите в пътното движение.
Пътнотранспортните произшествия са една от основните причини за високата смъртност сред младежите  от 15 до 24-годишна възраст. Всеки месец в страните-членки на ЕС 500 млади хора стават жертви  на пътнотранспортни произшествия. Ежегодно на територията на  Европейския съюз  около 6000 младежи  и девойки губят живота си, а а над 60 000 получават сериозни наранявания.
      В нашата страна през 2011 г  от пътнотранспортни произшествия  са загинали 120 младежи и са били ранени 1895. Загиват млади хора, в началото на своя съзнателен живот, безсмислено , в резултат на празноти в обучението, подценяване на опасностите на пътя и все още голямата обществена търпимост към опасните нарушения, които предизвикват тежки пътнотранспортни произшествия. 

        Загубите от пътнотранспортните произшествия за нашата страна  са  много големи. През последните  12  години / от 2000 до 2011 г включително/ при тежки катастрофи на територията на България  са пострадали общо  118 363 души, от които загиналите са 11 285 и ранените 107 078.
         Само през последните 5 години  /2007 - 2011 г, включително/ загиналите при пътни произшествия  млади хора,   на възраст между 18 и 24 години, са 746,  ранените - 8739.
          През 2011 г  загиналите 18 - 24-годишни като пътници са  48 или  24 % от всички загинали пътници при ПТП; като водачи са загинали -  47  /15 %/; като пешеходци - 9 загинали / 6%/.
 Много голяма част от нараняванията и смъртните случаи могат да бъдат избегнати. За това са необходими конкретни съвместни действия за опазване на човешкия живот и здраве.
Сигурни сме, че споделяме тази тревога и желаем положителна промяна. Трябва да се предоставят възможности на  широк кръг организации и граждани да разработват и осъществяват  инициативи относно пътната безопасност.
На първо място обединените усилия на родителите, семействата, училищата, университетите, общините, в които живеем, държавните институции, неправителствените и браншови оржанизации, бизнеса и медиите могат да осигурят  много по-високо ниво на безопасност по пътищата в страната.
Усилията трябва да се съсредоточат за: формиране от най-ранна детска възраст  на  култура за безопасно участие в движението по пътищата; повишена информираност на младите хора за необходимостта да спазват  правилата  за движение като най-важно условие за защита на своя и живота на останалите участници в движението.
Нека на този ден се постараем тревогата за безсмислените жертви  от пътнотранспортни произшествия да достигне до максимално широк кръг от хора  и като  основен мотив за спазване на правилата за движение застане грижата за здравето и живота на хората.
Нека всеки, според своите компетенции и възможности, да съдейства  за опазване на  живота и здравето на участниците в движението по улиците и пътищата.
       ПЪТНОТРАНСПОРТНА АВАРИЙНОСТ
Независимо от постигнатото намаление на жертвите от пътнотранспортните произшествия,  през първото шестмесечие на 2012 г.бяха регистрирани  2854 пътнотранспортни произшествия с 244 загинали и 3451 ранени граждани. Анализът на конкретните случаи показва, че голяма част от тези пътнотранспортни произшествия са били предотвратими.

Близо 31 млн.лв. са разкритите приходи през полугодието в офис Враца


Приключилите ревизии през първото шестмесечие на 2012 година в офис на НАП  Враца са 144, което е с 34 повече спрямо същия период на м.г. Относителният дял на ревизионните актове с разкрити приходи е 94,5%. Актовете със задължения над 10 хил.лв. са 100 и представляват 69,5% от общия брой, в сравнение с полугодието на м.г. са нараснали с близо 39%.
Установените укрити данъчно-осигурителни задължения са в размер на 30.9 млн.лв., в т.ч. 23.9 млн.лв. – ДДС. Разкрити са и  6,2 млн.лв. – корпоративен данък и 461 хил.лв. невнесени задължения по здравно и социално осигуряване.
Среден размер на допълнително установените задължения на един ревизионен акт – 215 хил.лв., средно на един инспектор – 1,6 млн..лв.
Спрямо същия период на м.г. отчитаме ръст от 136% на разкритите приходи.
Най-голям е размера на измамите при търговците на едро – 16,5 млн.лв., при търговците на зърнени култури допълнително установените задължения са 2.5 млн.лв., а задължените лица от търговията с горива и търговията на дребно са  укрили  1.2 млн.лв.

Името на подпоручик от Врачанско ще бъде вписано в паметник в Силистра


          Подпоручик Пенко Янчев Пенков от врачанското село Вировско е бил сред участниците в 31-ви Силистренски пехотен полк. Полкът е участвал в Отечествената война 1944 – 1945 г. Признателните потомци от Силистра инициират изграждането на „Мемориална стена на славата” към паметника на 31-ви Силистренски пехотен полк. Община Враца е предоставила данни за подпоручика от с. Вировско. За изграждането на стената на славата е открита дарителска банкова сметка:
Пощенска банка – клон Силистра
IBAN:  BG46BPBI71154055470101
BIC код: BPBIBGSF
        
                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

понеделник, 23 юли 2012 г.

Направиха първа жътва на лимец край с. Оходен


          Зам.-кметът на Община Враца Красимир Богданов присъства днес на жътвата на първия лимец, засаден в районна на праисторическото селище, разкрито в местността „Валога” край с. Оходен. На мястото Театрална група „ТЕМП” направи артистична възстановка на жътвата, събирането на класовете, обработването на зърното, меленето му, измесването и печенето на хляб по технология от преди 8 000 години. Нивата с еднозърнест и двузърнест лимец бе засадена в деня на есенното равноденствие през 2011 г. В жътвата се включиха и участници в сдружението „Слънце и луна”.
Сред официалните гости на събитието бяха доц. „Мария Гюрова от Националния археологически институт, Боряна Матева – директор на музея в Исперих и Иван Лишков от сдружението „Бъдеще в миналото”. За събитието бяха пристигнали и жители на близкото село Оходен. Доц. Мария Гюрова предостави за ритуала дървени сърпове с кремъчни зъбци, с каквито преди 80 века се е извършвала жътвата. Такива зъбци бяха намерени и в местността „Валога”. Археологът Георги Ганецовски, който води разкопките, показа на гостите последната находка от мястото – нефритен амулет на богинята майка, в родилна поза. Амулетът е с големина около 2 см и е уникална находка, защото е една от трите, намирани до момента в България.
Даниела Хитова,
 гл. експерт „Връзки с обществеността”
 снимкa Община Враца

ДАМЯН ПЕТРОВ СТИГНА ДО ЗЛАТОТО В КЛАС ФОРМУЛА 2 ВРАЧАНСКИТЕ АВТОМОДЕЛИСТИ С НОВИ ЧЕТИРИ МЕДАЛА


 При отлична организация, през почивните дни във Враца завърши втория кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм за радиоуправляеми автомодели с двигател с вътрешно горене. 30 състезатели от 9 клуба в страната се състезаваха за разпределение на медалите в класовете „Нитро”, „Нитро с пулстартер”, „Формула 2” и „Формула 5”.
В съботния ден състезателите направиха по четири квалификационни старта за подреждане във финалната решетка, но поради адската жега /температурата на асфалта достигна до 100 градуса/, организаторите дадоха почивка на пилотите от 14 до 17 часа като преместиха последната квалификация за неделния ден както и финалните стартове.
В 15 - сет минутния финал в клас „Нитро с пулстартер” опитния Станимир Станев от „Стелди R” София нямаше проблеми с малчугана от „Йелоу такси” Калоян Кокошаров и го победи завършвайки с 31 обиколки, срещу 24. Кристиян Вражилов от „Стелди R” София се наложи в 30-сет минутния финал в клас „Нитро” с 95 обиколки. Втори се класира непрекъснато прогресиращия врачански пилот Виктор Робев с 87 обиколки, а трети завърши Румен Соколов от „Йелоу такси” София със 83 обиколки. Врачанския пилот Росен Ралчовски десет минути преди края водеше убедително в този клас, но след повреда завърши на четвърто място със 73 обиколки.
В кралския клас „Формула 2” най-после щастието споходи заслужилия майстор на спорта Дамян Петров от града под Околчица, който в грандиозна борба с Калин Кокошаров от „Йелоу такси” София се наложи в последната обиколка, като за 45 минути навъртя 156 обиколки срещу 155 за софиянеца. Трети остана Генко Базитов от Враца със 145 обиколки, а четвърти Марио Вутов от АЕЦ Козлодуй със 140.
Поради повреда врачанския пилот Мартин Дамянов се класира на седмо място със 70 обиколки, а Кристиян Крумов на осмо място със 42 обиколки.
В последния клас „Формула 5” в 30 - сет минутния финал победи Станимир Иванов от „Хоби Дик” София със 81 обиколки, втори се класира Светослав Янакиев от Варна със 80 обиколки, а трети остана врачанския пилот Росен Ралчовски със 79 обиколки.
Победителите бяха наградени с медали и грамоти. Следващото състезание е на 4 и 5 август, когато във Врачанския балкан до хижа „Леденика” ще се проведе първия кръг от държавния шампионат за модели с висока проходимост класове Бъги.

КЛАСИРАНЕ

Клас „Нитро с пулстартер”
1. Станимир Станев     - „Стелди R” София      -  31 обиколки
2. Калоян Кокошаров  - „Йелоу такси” София -  24

Клас „Нитро”

1. Кристиян Вражилов - „Стелди R” София      -  95 обиколки
2. Виктор Робев            - СТМК Враца                -  87
3. Румен Соколов       - „Йелоу такси” София  -  83
4. Росен Ралчовски       - СТМК Враца                -  73

Клас „ Формула 2 „

1. Дамян Петров           - СТМК Враца                 - 156 обиколки
2. Калин Кокошаров    -„Йелоу такси” София    - 155
3. Генко Базитов           - СТМК Враца                 - 145
4. Марио Вутов             - АЕЦ Козлодуй              - 140
7. Мартин Дамянов      - СТМК Враца                 -    70
8. Кристиян Крумов     - СТМК Враца                 -    42

Клас „Формула 5”

1. Станимир Иванов    - „Хоби Дик” София       -     81 обиколки
2. Светослав Янакиев  - СКРУМ Варна              -     80
3. Росен Ралчовски      - СТМК Враца                 -     79

АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ЗАВЪРШИ С ПЕЧАЛБА ПЪРВОТО ПОЛУГОДИЕ НА 2012 г.


 “АЕЦ Козлодуй” ЕАД приключи първото полугодие на 2012 г. с печалба от 108 157 хил. лв., преди облагане с данъци. За сравнение, за същия период на миналата 2011 г. финансовият резултат на Дружеството е бил 105 800 хил. лв.
По този повод ръководството на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД поздрави всички работещи в централата за проявената професионална отговорност, благодарение на която са постигнати отличните експлоатационни показатели и оптималните режими на работа на блоковете.
Сред факторите, допринесли за формирането на печалбата, са увеличените приходи от продажба на електроенергия на свободния пазар, постигнатите по-високи цени за реализацията й, както и оптимизирането на разходите.