Бисквитки

събота, 20 април 2019 г.

Министър Петя Аврамова: Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за правителството

Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за правителството, съобщи във Враца министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която взе участие в дискусията „Европа в нашия дом“. Министърът посочи, че за изграждането на трасето от Ботевград  до Мездра, което е разделено на два лота, са подадени съответно 9 оферти за първия лот и 6 оферти  за строителството на втория участък.
„В момента комисия към Агенция „Пътна инфраструктура“ разглежда подадените оферти, така че се надявам в най-скоро време да имат готовност да отворят и ценовите предложения, да имаме избран изпълнител и да стартираме строителните дейности“, коментира тя. 
Петя Аврамова напомни, че този път плащането ще е в края, когато бъдат построени обектите и имат акт 16, с което се очаква строителите да работят максимално бързо и качествено. Тя добави, че се работи активно и за магистралата от Видин до Враца. От Видин до Монтана има изготвени технически проекти за отсечките от Видин до Димово и от Димово до Ружинци, както и от Ружинци до Монтана. Процедира се парцеларният план за първия етап и се извършват отчуждителни процедури. До края на годината ще обявим тръжните процедури за отсечката от Видин до Ружинци, а в последствие и от Ружинци до Монтана, където технически проектът е напреднал, каза Аврамова.  И допълни,  че се предвижда и рехабилитация на съществуващото трасе по Е-79 от Враца до Мездра.
Тя подчерта, че за последните две години със средства от държавния бюджет в област Враца са ремонтирани 63 км републикански пътища, като са вложени 32 млн. лв. Сред тях са бул. „В. Кънчов” във Враца, отсечките Враца – Криводол, Криводол – Монтана, Галатин – Фурен, Хайредин – Бутан – Гложене. Ремонтиран е и мостът над река Ботуня на първокласния път Монтана – Враца. И към момента продължава рехабилитацията на 17 км от пътя Враца – пещерата Леденика по ОП „Региони в растеж”.  Стойността на ремонтните дейности е над 13 млн. лв.
„Тук искам да подчертая, че всяка инвестиция, която се прави в област Враца, независимо дали е по линията на европейската солидарност, дали е със средства от държавния или общинския бюджет води след себе си икономическо развитие и подобряване живота на хората. Реализацията на проектите в пътния сектор несъмнено ускоряват икономическия растеж. Добрите пътни отсечки привличат инвеститорите”, допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството.
Петя Аврамова акцентира и върху важността на инвестициите  по ОП „Региони в растеж”, защото със средствата работят всички общини, които са допустими бенефициенти. Тя обърна внимание на кметовете и на местните власти, че програмата влиза в своята решителна фаза и трябва да бъдат активни и при реализация на проекти с финансови инструменти, за които е предвиден ресурс от 600 млн. лв. Те могат да бъдат използвани от общините под формата на нисколихвени кредити, банкови гаранции в проекти за подобряване на градската среда и туризма. В следващия програмен период се откриват големи възможности пред местните власти да реализират проекти, които да отговарят на спецификите и нуждите на региона. В област Враца се инвестират 64 млн. лв. по 33 проекта като до момента са изплатени над 35 млн. лв. 29 са проектите на общини на стойност 44.5 млн. лв. и 4 на бенефициенти от централната администрация: 2 проекта на МОН и по един на МЗ и АПИ. Работи се и усилено по програмите за трансгранично сътрудничество, като с участието на партньори от Враца се финансират общо 22 проекта.
43,2 млн. лв. без ДДС  от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ ще бъдат инвестирани в модернизация на ВиК мрежата в област Враца, информира още регионалният министър. Средствата са предвидени в проектното предложение на ВиК – Враца за безвъзмездна финансова помощ по програмата, каза министърът и допълни, че предвидените инвестиции са за четири населени места в областта: Бяла Слатина, Враца, Козлодуй и Мездра, разпределени по 3 компонента за реконструкция, рехабилитация и частично доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа и на довеждащ водопровод за гр. Враца, както и реконструкция, рехабилитация и частично доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа на Мездра, Козлодуй и Бяла Слатина. В резултат ще бъде реконструирана и доизградена водоснабдителна мрежа с дължина близо 54 километра, както и реконструиран близо 800 метра довеждащ водопровод.
На форума регионалният министър подчерта, че МРРБ има сключени споразумения с няколко общини от областта за финансиране на ВиК обекти.
Народният представител от ПП ГЕРБ Красен Кръстев бе категоричен, че може да се говори за подем в държавата, когато се отделят  и  достатъчно  средства за  култура,  спорт, обновяване на църковни  храмове и православие.
„В последните  години сме свидетели, че именно точно това се случва.  Наред с изпълнението на големи инфраструктурни проекти в областта се откриват нови  предприятия и има засилен  инвеститорски интерес. Обновяват се спортни комплекси, изграждат се многофункционални спортни площадки, извършват се основни ремонти на сградите на  читалища и зали. Тук е моментът да благодарим на министър-председателя Бойко Борисов за вече отделените сериозни средства от държавния бюджет за възстановяване на изгорялото читалище в кметство Гложене, като съвсем скоро то отново ще приеме своите самодейни колективи и ще стане център на културата в селото. Няма да пропусна и отделените средства по  Механизма  за  финансиране на   ремонти  в  църковните  православни храмове в областта от Дирекция по вероизповедания към Министерски съвет”, каза Красен Кръстев.
Кметът на община Враца Калин Каменов подчерта, че общата стойност на реализираните проекти в община Враца е на стойност 26 млн. лв. В момента се изпълняват още два проекта по ОП „Региони в растеж” – за нови услуги за деца и младежи и четири нови услуги за възрастните хора. Подготвят се и два проекта за подобряване и развитие на туристическите атракции на стойност близо 9 млн. лева.
„Убеден съм, че още тази година нашите съграждани ще усетят ефекта от качествената работа и добре изпълнените проекти във Враца. Сигурен съм, че имиджът на нашия град ще се подобри драстично”, каза Калин Каменов.
Областният управител Малина Николова представи информация за допълнителното финансиране, предоставено от правителството, в последните две години, на общините и областната администрация за решаване на редица инфраструктурни проблеми, превантивни и възстановителни дейности при бедствия и аварии. Средствата, получени с ПМС за област Враца са 26 796 927 лв.
„Това даде възможност да бъдат решени редица проблеми в общините с ремонт и рехабилитация на уличната мрежа, обществени сгради и спортна инфраструктура, осветлението на стадион „Христо Ботев”, ремонт на Митрополията, детски градини, читалища и други. Със средства от държавния бюджет е осъществено и планово почистване от Областна администрация – Враца на 12 речни участъци в общините Борован, Бяла Слатина, Враца, Криводол, Роман, а за община Мизия е изготвен технически проект за речното корито на р. Скът, който ще се реализира като превантивна дейност с новата програма на областния управител“, каза още Малина Николова.
 Участие във форума взеха и кандидатът за член на Европейския парламент д-р Иво Ралчовски, кметове на общини и населени места от област Враца, общински съветници, представители на институции, бизнес и граждани.

Враца празнува Лазаровден

С лазарски танци и наричания за здраве и берекет във Враца бе отпразнуван един от големите пролетни празници -  Лазаровден. Стотици жители и гости на града се събраха на площад „Христо Ботев“ за да се насладят на празничния концерт, в който участие взеха 8 състава от региона. Началото на програмата бе дадено с „Лазарски танц“, изпълнен от Представителен танцов състав „Хемус”. Малките лазарки от Представителен детски танцов състав „Радост“ също се включиха в програмата и играха за здраве и берекет.
Приветствие към всички присъстващи отправи заместник-кметът Петя Долапчиева, която поздрави всички именици с празника и благодари на лазарките за прекрасните танци и песни. Нека с вашите наричания да е щастлива и благословена всяка къща! Честита да ни е годината, както вие наричахте за всички ни, да е здрава, плодородна и благословена. Здраве и берекет да има за всички ни!“ -  каза още Петя Долапчиева и както традицията повелява, раздаде на малките лазарки яйца в кошничките им.
Празничната програма продължи с първия концерт на участниците от ХІII издание Международния фолклорен фестивал „Врачанска пролет”. В него с изпълнения се включиха: Младежки танцов състав от село Три кладенци, Фолклорен клуб „Калушари“ – ВрацаТанцов състав „Миланово“ при НЧ „Пробуда – 1927“, село Миланово, община Своге, Танцов колектив „Жълтици“ към НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 2007“ – село Нефела, Детски фолклорен ансамбъл „Мездренче“ – Мездра и Детска танцова школа към Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Вратица“ – Враца.
Празникът по повод честването на Лазаровден завърши с пъстро българско хоро. 
От 18:00 ч., тази вечер в Градската концертна зала ще се състои гала-концертът, в който участие ще вземат състави от Молдова, Албания, както и състав при Посолството на Индонезия и България. Входът е свободен.
Великденската програма на Община Враца продължава и утре -  21 април, когато се чества големият християнски празник – Цветница. От 10:30 ч. от паметника на „Св. Софроний Врачански” ще тръгне цветно дефиле с всички участници от фестивала „Врачанска пролет“. Пред Драматично-кукления театър, от 11:00 ч. ще започне и вторият концерт на 12 групи от България, Молдова и Албания.

петък, 19 април 2019 г.

Започна ХІII издание на международния фолклорен фестивал „Врачанска пролет“

„Уважаеми участници в 13-тия международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”, позволете ми да ви приветствам с „Добре дошли във Враца” от името на кмета на Община Враца – г-н Калин Каменов. Радвам се, че 4 дни ще бъдете не само наши гости, но и наши партньори и приятели, защото фолклорът, танцът и музиката винаги радват и сближават хората. Прекрасно е хората по света да общуват помежду си чрез езика на музиката, танца и фолклорната самобитност, защото те не познават граници. Надявам се, че Враца с красивата си природа и колоритните си хора ще ви хареса и дори ще се почувствате сред близки приятели, ще срещнете разбиране, топли чувства и подкрепа! С вашето участие празникът ще бъде незабравим, а сцената колоритна и неповторима!  Благодаря ви, че ще направите дните ни по-весели, цветни и пъстри!  Желая ви прекрасни преживявания в нашия град! На добър час!“. С тези думи заместник-кметът Петя Долапчиева откри ХІII издание на международния фолклорен фестивал „Врачанска пролет”!
В културното събитие, което се организира от Община Враца, участват над 400 танцьори от 20 състава от Молдова, Албания и България.
Фестивалът беше открит на площад „Христо Ботев“ с кратки танцови визитки на всички състави, участващи в тазгодишното издание на празника на танците и фолклора.
В следващите дни, централните улици на Враца ще бъдат изпълнени с талантливи танцьори, които ще представят своя стилизиран фолклор. Участниците във фестивала ще се включат с концерти в празничната програма на Община Враца.
Първият концерт ще се състои в събота на Лазаровден – 20 април и е с начален час 11:00. На централния площад „Христо Ботев“ освен  обичаят „Лазаруване” със свои изпълнения ще се представят гостуващите състави от България. Гала-концертът, в който участие ще вземат състави от Молдова, Албания, състав при Посолството на Индонезия и България, започва в 18:00 ч. в градска концертна зала. Входът е свободен.
ХІII Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет” ще продължи и на Цветница - 21 април, неделя, с дефиле, което тръгва в 10:30 ч. от паметника на „Св. Софроний Врачански” и концерт от 11:00 ч. пред Драматично-кукления театър.
Преди официалната церемония на откриването на фестивала заместник-кметът Петя Долапчиева посрещна в сградата на Община Враца ръководителите на съставите. В рамките на срещата гостите представиха своите състави и благодариха за отправената покана да участват във фестивала „Врачанска пролет“. Заместник-кметът приветства делегациите и ги увери, че с изпълненията си ще спечелят любовта на врачанската публика. „Убедена съм, че гостуването ви във Враца ще остане прекрасен спомен и тук ще намерите добри приятели“!

Враца стана домакин на Граждански диалог „Европа в нашия дом – регионално развитие“ с участието на министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. Петя Аврамова.
„В област Враца се инвестират 64 млн. лв. по 33 проекта, като до момента са изплатени над 35 млн. лв. Двадесет и девет са проектите на общини на стойност 44,5 млн. лв. и 4 на бенефициенти от централната администрация: 2 проекта на МОН и по един на МЗ и АПИ. Работи се и усилено по програмите за трансгранично сътрудничество, като с участието на партньори от Враца се финансират общо 22 проекта. По Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ в област Враца ще бъдат инвестирани 43,2 млн. лв. без ДДС в модернизация на ВиК мрежата“, информира в началото на събитието регионалният министър. 
Средствата са предвидени в проектното предложение на ВиК – Враца за безвъзмездна финансова помощ по програмата, допълни Петя Аврамова, като предвидените инвестиции са за четири населени места в областта - Бяла Слатина, Враца, Козлодуй и Мездра, разпределени по 3 компонента за реконструкция, рехабилитация и частично доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа и на довеждащ водопровод за гр. Враца, както и реконструкция, рехабилитация и частично доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа на Мездра, Козлодуй и Бяла Слатина. В резултат ще бъде реконструирана и доизградена водоснабдителна мрежа с дължина близо 54 километра, както и реконструиран близо 800 метра довеждащ водопровод.
Областният управител Малина Николова представи информация за допълнителното финансиране, предоставено от правителството в последните две години на общините и областната администрация за решаване на редица инфраструктурни проблеми, превантивни и възстановителни дейности при бедствия и аварии. Средствата, получени с ПМС за област Враца са 26 796 927 лв.
„Допълнителното финансиране даде възможност в област Враца за ремонт и рехабилитация на участъци от уличната мрежа в общините Борован, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Криводол, Мездра и Хайредин. С подкрепата на правителството са извършени и предстоят ремонти на обществени сгради и спортна инфраструктура в кметство и културно-просветен дом в с. Нивянин, осветление на стадион „Христо Ботев“, ремонт на волейболна зала в Спортен комплекс „Христо Ботев“, ремонт на Митрополията в гр. Враца, ремонт на спортна зала и изграждане на спортна площадка в с. Згориград, обновяване сградата на общинска администрация, модернизиране на детски градини и ремонт на централен площад в гр. Козлодуй, възстановяване сградата на читалището в с. Гложене, довършителни строителни дейности на сградата на общинска администрация и ремонт на къща - архитектурен паметник в гр. Оряхово, благоустрояване дворното пространство на СУ “Васил Левски“ в гр. Роман. За превантивни и възстановителни дейности са предоставени средства на община Борован за възстановяване на бедствено положение в Малорад, на община Враца за възстановяване от бедствие във Враца и Лиляче, на община Криводол за възстановяване мост в с. Добруша, на община Мизия за възстановяване на улици, на община Хайредин за ремонтно-възстановителни дейности на яз. “Рогозен“ и яз. “Бързина“. Със средства от държавния бюджет е осъществено и планово почистване от Областна администрация – Враца на 12 речни участъци в общините Борован, Бяла Слатина, Враца, Криводол, Роман, а за община Мизия е изготвен технически проект за речното корито на р. Скът, който ще се реализира като превантивна дейност с новата програма на областния управител“, каза Малина Николова.
„Наред с изпълнението на големи инфраструктурни проекти в областта от държавния бюджет се отделят средства и по Механизма за финансиране на ремонти в църковните православни храмове”, каза народният представител от ПП ГЕРБ Красен Кръстев.
Кметът на община Враца Калин Каменов представи реализираните проекти за регионално развитие в община Враца на общата стойност 26 млн. лв. 
„В момента се изпълняват още два проекта по ОП „Региони в растеж” – за нови услуги за деца и младежи и четири нови услуги за възрастните хора. Подготвят се и два проекта за подобряване и развитие на туристическите атракции на стойност близо 9 млн. лева. Убеден съм, че още тази година нашите съграждани ще усетят ефекта от качествената работа и добре изпълнените проекти във Враца. Сигурен съм, че имиджът на нашия град ще се подобри драстично”, каза Калин Каменов. 
В хода на дискусията, след зададените от участниците въпроси, регионалният министър потвърди, че изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за правителството и представи напредъка по проекта по трасето Ботевград - Мездра, което е разделено на два лота и за него са подадени 9 оферти за първия лот и 6 оферти за строителството на втория участък. 
„В момента комисия към Агенция „Пътна инфраструктура“ разглежда подадените оферти, така че се надявам в най-скоро време да имат готовност да отворят и ценовите предложения, да имаме избран изпълнител и да стартираме строителните дейности. Предвижда се и рехабилитация на съществуващото трасе по Е-79 от Враца до Мездра“, коментира Петя Аврамова. 
Тя подчерта, че за последните две години със средства от Държавния бюджет в област Враца са ремонтирани 63 км републикански пътища, като са вложени 32 млн. лв. Сред тях са бул. „В. Кънчов” във Враца, отсечките Враца – Криводол, Криводол – Монтана, Галатин – Фурен, Хайредин – Бутан – Гложене. Ремонтиран е и мостът над река Ботуня на първокласния път Монтана – Враца. Продължава рехабилитацията на 17 км от пътя Враца – пещерата Леденика по ОП „Региони в растеж”. Стойността на ремонтните дейности е над 13 млн. лв.
„Тук искам да подчертая, че всяка инвестиция, която се прави в област Враца, независимо дали е по линията на европейската солидарност, дали е със средства от Държавния или общинския бюджет, води след себе си икономическо развитие и подобряване живота на хората. Реализацията на проектите в пътния сектор несъмнено ускоряват икономическия растеж. Добрите пътни отсечки привличат инвеститорите”, допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството. 
В събитието участваха кандидатът за евродепутат д-р Иво Ралчовски, кметове на населени места в областта, председатели на общински съвети и общински съветници, директори на учебни и детски заведения, представители на териториалните звена на изпълнителната власт и общественици.  

сряда, 17 април 2019 г.

Община Враца и Сдружение Алианс Балкани организират конкурс за детска рисунка

Сдружение Алианс Балкани и Община Враца организират конкурс за детска рисунка на тема: „Отвъд хоризонта или важните неща – невидими за очите, видими за сърцето!“Компетентно жури ще оценява творбите в две възрастови групи: 7-11 г. и 12-16 г. Рисунките трябва да са с размер 35 х 50 см, като няма ограничение за техниката и материалите.
Срокът за изпращане на творбите е до 20 май 2019 г. на адрес: Община Враца, ул. Стефанаки Савов“ № 6, отдел „Образование и култура“, стая № 95. На гърба на рисунката е необходимо да бъдат посочени: трите имена на участника; възраст; клас; училище/школа; ръководител. 
Организаторите на конкурса са осигурили предметни награди и грамоти на отличените участници в надпреварата. Всички рисунки ще бъдат подредени в изложба.
Конкурсни творби не се връщат. 

Инициативата е част от дейностите по проект BG05M9OP001-2.009-0019-C01 „ОТВЪД ХОРИЗОНТА – нови възможности за децата и младежите, настанени в резидентни социални услуги на територията на град Враца“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и от националния бюджет на Република България. Проектът се реализира в партньорство между сдружение „Алианс Балкани“ и Община Враца.



Именниците на Лазровден и Цветница


Лазаровден
Лазар - 46
Лазарин – 1
Лазарина – 18
На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. Лазаровден се чества винаги в събота, една седмица преди Великден. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие.
Обреди и Традиции
На Лазаровден се извършва моминският обичай лазаруване, както и детското лазаруване.  Така наречените „Лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са облечени в традиционни фолклорни носии. Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци.
По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница)

Цветница /Връбница/
Цветан – 977
 Цветомир – 399
Цветанка -  204
Цвета - 61
Елица – 83
Върба – 19
Теменужка – 200
Виолета – 427
Росен – 170
Освен гореизброените имена празнуват и всички, носещи имена на цветя, растения, храсти, дървета.
Цветница е последният голям църковен празник преди Великден. Той винаги е в неделя. Традицията го свързва с тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с палмови клонки.
Обреди и традиции
Цветница, Цветна неделя, Вая, Връбница, Куклинден – е празник на цветята и е един от най-хубавите пролетни празници.
На този ден на службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки. Свещеници осветяват клонките и цветята, донесени от вярващите. След богослужението, християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Обикновено от тях се увиват венци, които се окачват над прага на къщата или над домашния олтар.

Онкологичният център във Враца с нова апаратура

На тържествена церемония в Комплексния онкологичен център бе открита нова апаратура на лечебното заведение. С финансовата подкрепа на „АЕЦ – Козлодуй“ ЕАД бе закупена нова видеоендоскопска и ехографска апаратура, която ще позволи прилагането на лечебни процедури на най-високо ниво в световната медицинска практика.
На събитието присъства кметът Калин Каменов, който благодари на „АЕЦ – Козлодуй“ за дарението. „Уважаеми медици, имайте куража, търпението и желанието да работите с новата техника. Благодаря на ръководството на атомната централа за оказаната подкрепа. Вярвам, че с модерното оборудване ще бъдат спасени много човешки животи“ – каза кметът Каменов.
В рамките на срещата, управителят на КОЦ – Враца д-р Григор Томов изказа своята признателност и заяви, че пациентите от Северозападна България ще имат възможността да получат специализирана и адекватна медицинска помощ, отговаряща на съвременните изисквания.
Новата техника бе представена от д-р Стефанов, който коментира, че дареното оборудване няма еквивалент в страната. Директорът на Регионалната здравно осигурителна каса в града – Светозар Симеонов допълни, че Онкологичният център във Враца е водещо лечебно заведение в страната по отношение на иновативни методи и модерна техника.
На тържествената церемония присъства и д-р Росен Белчев – специалист в службата по трудова медицина в „АЕЦ-Козлодуй“ ЕАД, който заяви, че централата ще продължава да оказва подкрепа в сферата на здравеопазването в региона.
На събитието присъстваха още: председателят на Общински съвет в града – Румен Антов, лекари и медицински специалисти от КОЦ – Враца и МБАЛ „Христо Ботев“ .

вторник, 16 април 2019 г.

Земеделците декларират доходи до 30 април 2019 г.


Офис на НАП Враца напомня на земеделските стопани да декларират доходите си от 2018 г. до края на април.  Задължението да подават данъчна декларация за доходите се отнася за всички земеделски стопани – регистрирани или нерегистрирани като земеделски производители. В декларациите, освен доходите от производството и продажбата на земеделска продукция,  се обявяват и субсидиите, получени от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).
Земеделците могат да проверят точния размер на изплатените им суми през 2018 г. от ДФЗ, на адрес: https://seu.dfz.bg/seu/f?p=727:8160:::NO:8160. Електронната справка  е достъпна с ЕГН.
Ако фермерите вече са подали данъчна декларация, но по някаква причина са пропуснали да посочат част от получените от ДФЗ суми, могат да подадат коригираща декларация до 30 април 2019 г. Подробна информация за това какви данъци и осигуровки се дължат от земеделските стопани е публикувана на: https://nap.bg/document?id=18377.

Повече информация за деклариране на доходите на земеделски производители може да се получи на  телефон 0700 18 700 в работно време и в офиса на Агенцията по постоянен адрес. 

 Юлия Грънчарова               
                               


По инициатива на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева на 16 април 2019 г. във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция


          По повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция на 16 април 2019 г. във всички български училища ще се проведе Урок по Контитуция. Инициативата е на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и се осъществява със съдействието на Министерството на образованието. Целта на Урока по Конституция е да запознае учениците с историческите факти, съпътстващи работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон.
          Допълнителна информация за събитията от 1879 г. и мултимедийна презентация по повод годишнината са публикувани на официалния сайт на Народното събрание:https://www.parliament.bg/ns140/bg/events/7.
          Специално за бележитата годишнина Народното събрание в партньортство с Българската национална телевизия направи документален филм, посветен на Търновската конституция. Филмът е достъпен на следния интернет адрес:https://www.parliament.bg/ns140/bg/anniversary-edition/14.


Промени в наредба осигуряват възможност на гражданите за персонални паркоместа


Регламентиране на условията за поставяне на паркинг-скоби пред жилищните блокове и създаване на адекватен механизъм за контрол при паркирането са сред предложенията в проекта за изменение на Наредбата за поставяне на преместваеми обекти на територията на Община Враца.
Допълненията в нормативния документ целят осигуряване на възможност на гражданите да им бъде обособено персонално паркомясто пред жилищните блокове, след предварително подадена заявка и при проведена тръжна процедура. Паркинг-скобите ще бъдат с уеднаквена визия, като ще се закупуват и поставят от ОП „Паркинги и гаражи“. Началната тръжна цена на квадратен метър за използваната площ е 1 лв.  Експертите посочват, че средната стойност на месец, която ще заплащат желаещите да ползват лично паркомясто е към 12 лв.
Всяко домакинство може да заплати само за едно място за паркиране, независимо от броя на автомобилите, с които разполага. Целта е да бъде защитен общественият интерес, като по тази причина съотношението на безплатните към платените паркоместа в града ще е 70% към 30 %.
От ОП „Паркинги и гаражи“ поясняват, че определянето на местата, където могат да бъдат поставяни паркинг-скоби ще става след подаване на заявление от гражданите, оглед на място от страна на служители от „Устройство на територията“ към местната администрация, изготвянето на проект от главния архитект и провеждане на тръжна процедура.
Фокусът на предложените промени са конфликтните точки в града, където наличието на повече автомобили в семейство и ограничената площ за паркиране често създават предпоставки за възникване на конфликти между живущите.
С регламентираното поставянето на подобни съоръжения, ще бъдат преустановени самоуправните действия от страна на граждани, които в противоречие на закона поставят антипаркинг скоби върху терени, които са общинска собственост.
Преди разглеждането на допълненията в Наредбата от местния парламент, ще бъде проведена обществена консултация с живущите в града. Гражданите могат да отправят своите препоръки и мнения на 16 април, от 17:00 часа, в Конферентната зала на Общински съвет – Враца.








Калин Каменов откри седмото издание на Панорама на образованието

„Щастлив съм, че в нашия град виждам много мотивирани хора, които стимулират децата си да учат, за да работят. В последните няколко години се акцентира върху професионалното образование. Това е доказателство, че училищата във Враца осъзнаха, че това е начинът младите хора да останат в града, да работят тук и да създават семейства. Благодаря на всеки един от Вас, който не просто преподава в училище, а вдъхновява децата да придобиват нови и различни компетенции“. С тези думи кметът Калин Каменов откри седмото издание на Панорамата на образованието във Враца.
В програмата на откриването участваха с изпълнения младежкия духов оркестър и мажоретния състав към ЦПЛР - „Център за работа с деца, както и вокална група от НУ „Св. Софроний Врачански”.
В седмото издание Панорама на образованието, което се проведе на площад „Македония“, се включиха всички начални, средни и профилирани училища, професионални гимназии в града, филиалите на висшите учебни заведения, образователни и езикови школи, както и Центърът за кариерно развитие.
Кметът Калин Каменов посети щандовете на участниците в Панорамата на образованието, на които всяко учебно заведение бе изложило своите постижения – купи, медали, грамоти, презентирани бяха и нови, атрактивни обучения и специалности.
Официални гости на седмото издание на Панорама на образованието бяха още: заместник-кметът Петя Долапчиева, представители на Регионално управление на образованието и граждани.
Целта на образователното изложение е да даде възможност на всички учебни заведения на територията на общината да се представят пред обществеността. Тази година особено внимание беше отделено на професионалните гимназии и дуалното обучение, предлагащи нови и атрактивни специалности.

понеделник, 15 април 2019 г.

Калин Каменов откри фотоизложбата „Тони и приятели“

В навечерието на предстоящите Великденски празници, кметът Калин Каменов откри художествена фотоизложба, посветена на 70-годишнината на емблематичния фотограф на Враца - Тони Дуковски. Експозицията е озаглавена „Тони и приятели“ и съдържа близо 100 заснети кадри, които представят жители и гости на Враца, уловени от погледа на наричания от всички „детето на Враца“.
Секретарят на читалището Димитър Тошев прочете слово от името на Тони Дуковски, в което той посочва, че посвещава изложбата на 150-та годишнина от създаването на културната институция. „Ежедневно публикувам в социалната мрежа уловените мигове на щастие в усмивките на моите съграждани. За мен това не е работа, а удоволствие.“ – казва още Тони Дуковски.
„Поздравявам Тони Дуковски с невероятната изложба. Вярвам, че ще продължава да бъде обичан от всички нас. Чрез уловените емоции на хората, той развенча мита, че врачани сме песимисти и вечно намръщени“ – каза кметът Калин Каменов при откриването на изложбата.
На официалното откриване на експозицията присъстваха още: заместник-кметът Петя Долапчиева, директори на институции, общественици, граждани.
Експозицията е разположена във фоайето на Народно читалище "Развитие 1869“ и ще продължи до края на месец април.


Технологични иновации в помощ на Земята бяха създадени във Враца
Четвъртият поред хакатон проведе Враца софтуер общество през изминалия уикенд.

10 отбора взеха участие в тазгодишното издание на Hack Vratsaозаглавено Hack for Earth.От петък вечерта до неделя късния следобед, те се състезаваха в създаването на технологични решения, които да допринесат за опазване на нашата планета. Събитието е организирано за четвърта поредна година от Враца софтуер общество със съдействието на SAP, Experian, Dreamix и Questers.
След два дни неуморна работа в ИТ център Враца и „Гнездото“ отборите представиха пред жури и публика своите проекти. Бяха отличени най-добрите отбори, което беше трудна задача за журито съставено от представители на технологични компании и организации работещи за опазване на природата.
Първо място спечели отборът „IPv3“, които разработиха модулно устройство „КЕПИ“ и мобилно приложение. Една от функциите на устройството е да замерва заряда на батериите, които имаме вкъщи и чрез мобилното приложение да дава информация доколко използваеми са те. А ако са останали без заряд, приложението показва карта с най-близките обекти, където могат да бъдат предадени за рециклиране непотребните батерии. Друга функция подпомага отглеждането на цветя, като в саксията се поставя датчик, който следи влажността на почвата и подава информация към мобилното приложение дали цветето се нуждае от поливане. Може да бъде добавена база данни с различните растения и техните специфични нужди при отглеждането им и така потребителят да знае всяко растение от какво точно се нуждае.
На второ място се класира отборът на „Leonardo Robotics“, които разработиха автономна метрологична станция, която се захранва със слънчеви батерии и разполага с различни датчици следящи състоянието на околната среда. Такива станции биха могли да бъдат разположени на различни места и да предават информация, която да се събира и обобщава, за да се следи по-прецизно състоянието на климата и околната среда. Това технологично решение е свързано и с проекта на отбор „Green Team“, които създадоха сайт, който да събира, съхранява и обобщава метрологична информация в помощ на земеделските стопани. Информацията от различните места ще може да показва какви са условията и опасностите за различните култури.
Трети в класирането бе отборът „The Deadly Phoenixes“, които създадоха мобилно приложение, което да събира информация за зоните нуждаещи се от почистване и подпомагащо организирането на доброволци, които да извършат тази дейност.
Сред решенията, които бяха представени имаше такива за „умна“ кофа за боклук на „Mini Site Makers“, което се отваря автоматично като доближиш ръката си до нея и следи за нивото на отпадъците. Когато се напълни, подава информация към сайт. Тази идея би могла да има приложение в комуналните фирми, които по-лесно и прецизно да осигуряват извозването на отпадъците и да се предотврати замърсяването на околната среда от препълнените контейнери.
Отборът „The Evergreen“ предложи мобилно приложение, което да събира и предоставя информация за свободните места за паркиране и така освен, че ще се пести време на шофьорите, ще се намали и количеството изгорели газове, отделяни от автомобилите докато обикалят в търсене на място за паркиране.
7-членното жури с представители от SAP, Experian, Dreamix, Екоцентрик, ПП Врачански балкан, За Земята, Технократи, раздадоха и много допълнителни награди, защото представените проекти бяха наистина добри и трудно можеше да се определят категоричните победители.
По време на хакатона имаше интересни презентации за участниците от Екоцентрик и За Земята, които им дадоха идеи в каква посока да работят. А менторите от Dreamix им представиха как сполучливо да демонстрират проектите си, което е много важно. По време на финалната част пък Георги Атанасов от ПП Врачански Балкан разказа по интересен начин за биоразнообразието в региона.

-- 
Иван Стрижлев

Вокално студио „Дъга“ отпразнува 10-годишен юбилей

С юбилеен концерт,  Вокално студио „Дъга“ към ЦПЛР – „Център за работа с деца”,  отпразнува 10 години от своето създаване. Официален гост на тържеството беше заместник-кметът Петя Долапчиева, която връчи на художествения ръководител Маргарита Данаилова поздравителен адрес от името на кмета Калин Каменов. „В днешния празничен ден, се обръщам към Вас с огромна благодарност и уважение пред труда, таланта и постиженията на всички възпитаници от Вокално студио „Дъга“. Продължавайте да ни радвате със своите успехи и никога не губете любовта на публиката!“ – се казва в поздравителния адрес.
В празничния концерт се включиха с изпълнения всички формации на Вокалното студио: „Слънце“, „Звездички“, „Усмивка“, „Детелинка“, квинтет „Хармония“, вокален квартет „Чарити“ и дует „Рицари“.
На пъстрия спектакъл, който се проведе в Градската концертна зала, присъстваха още директорът на ЦПЛР  - „Център за работа с деца“ Лилия Стоева, бивши възпитаници на Вокалното студио, родители, жители и гости на Враца.
Вокално студио „Дъга“ към ЦПЛР - „Център за работа с деца“ Враца е създадено през 2009 година от Маргарита Данаилова. И до днес, тя е негов художествен ръководител и музикален педагог.
Вокалните групи, които влизат в състава на студиото, са носители на много престижни национални отличия.

Кметът на Враца свиква консултации за сформиране на съставите на СИК за предстоящите евроизбори


Кметът на Община Враца Калин Каменов отправи покана до представителите на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 44-ото Народно събрание и представители на партии и коалиции от партии, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, за участие в консултациите за определяне съставите на секционните избирателни комисии в Община Враца.
Срещата ще се състои на 18.04.2019 г. от 14.00 ч. в Заседателната зала на Община Враца.
 Консултациите се организират във връзка с произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г., в съответствие с чл. 91, ал. 1 от Изборния кодекс, Решение № 150-ЕП от 11.04.2019 г. на Централната избирателна комисия и Решение № 13-ЕП на Районна избирателна комисия – Враца.
На срещата участниците задължително трябва да представят:
- писмено предложение за състав на секционните избирателни комисии, което съдържа: наименованието на партията или коалицията, която прави предложението; трите имена и ЕГН на предложените лица; длъжността в комисията, за която се предлагат; образование и специалност; телефон за връзка с предложеното за член на СИК лице
- заверено от партията копие от удостоверение за актуално правно състояние на партията, издадено не по-рано от 19 март 2019 г., или копие от решението за образуване на коалицията за участие в изборите за 44-то Народно събрание. С тях се удостоверяват имената на лицето/лицата, представляващи партията или коалицията;
- когато в консултациите участват упълномощени лица, се представя пълномощно, подписано от представляващите партията/коалицията или заверено копие от такова пълномощно;
- списък на резервните членове, които да заместят предложените от партиите и коалициите лица за състави на СИК, когато правомощията на член на СИК се прекратят предсрочно в случаите по чл. 51, ал. 2 от ИК или когато член на СИК не се яви в изборния ден. Заместването се извършва с решение на РИК. Списъкът трябва да съдържа всички данни, посочени по-горе.