Бисквитки

петък, 19 февруари 2016 г.

ГЕРБ – Враца отбеляза 143-та годишнина от гибелта на Апостола



Структурата на ПП ГЕРБ – Враца отдаде почит към паметта на Васил Левски. В центъра на Враца бе организирана инициатива в памет на 143-та годишнина от гибелта на Апостола.  Въпреки дъжда стотици хора се спряха пред шатрата на ГЕРБ, където звучаха песни и слова за Левски.  Материали за бележития българин, подходящи за всички възрасти  бяха подготвени от Врачанската структура на партията. Най-малките жители на Враца получиха издание на книгата „Три разказа за Васил Левски”. Техен автор е патриархът на българската литература Иван Вазов. За всички останали имаше календарчета с паметната годишнина и свитъци с бележити слова на Апостола, актуални за всяко време. Представители на врачанската организация на партията участваха и в общоградското поклонение в памет на Васил Лавски. Венци пред паметника на Апостола бяха поднесени от името на народния представител инж. Петя Аврамова, евродепутата Владимир Уручев и ПП ГЕРБ – Враца. Структурите на партията във всички населени места от областта се включиха с различни инициативи във възпоменателното отбелязване на годишнината от гибелта на един от най-великите синове на България. Жени ГЕРБ Криводол раздаваха календарчета с лика на Васил Левски.  Целта е да бъде създадена традиция да се отбелязват всички паметни дати в Българската история.
Общинският ръководител– Петър Комитски и Жени ГЕРБ Криводол-  призоваваха да  помним  миналото си и да почитаме  борците за народна свобода!  За поредна година и общинското ръководство на ПП ГЕРБ - Оряхово поднесе венец на паметника на Апостола в града.

Нека сведем глава пред паметта на Левски и не забравяме неговите завети!

Враца се поклони пред Апостола




С панихида и програма пред паметника на Васил Левски в центъра на Враца бяха отбелязани 143 години от гибелта на Апостола.  На събитието присъстваха зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, Негово Преосвещенство Врачански митрополит Калиник, областният управител Малина Николова и заместник - областните управители Ирина Иванова и Мирослав Комитски, председателят на Общинския съвет Румен Антов, ученици,  общественици и граждани.
В програмата на тържественото отбелязване, организирано от Община Враца, участие взеха Духов оркестър при НЧ „Развитие“, свещенически октет  при Врачанска Митрополия,  учениците от ОУ „Васил Левски“ Валентин Красимиров, Валентин Генов и Мартин Керефейски. Слово за Апостола на свободата прочете главният уредник в Регионален исторически музей Валерия Тарашоева.
Панихида за Йеродякон Игнатий отслужи Траянополски епископ Киприян.
„И ето, ние днес с умъчнени сърца стоим в това възпоминание за теб Йеродяконе и Апостоле, но стоим горди, че българска майка е дала живот на теб, родолюбец, вдъхновител, жертвоприносител пред олтара на поробената мила родина-Майка България.“,  каза в  словото си Траянополски епископ Киприян, след отслужената панихида в памет на Васил Левски.
В знак на признателност зам.-кметът, областният управител, представители на различни партии, учебни заведения и жители на града поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата центъра на Враца.