Бисквитки

събота, 12 февруари 2011 г.

Почина Вера Кочовска

Лечителката е починала в Плевен, съобщи bTV.Дарбата си е получила в юношеска възраст след 60-дневна кома, предизвикана от автомобилна катастрофа. След излизането си от комата започва да вижда в цвят и обем вътрешностите на човешкия организъм. Принудена да крие способностите си по времето на соца, Кочовска завършва рехабилитация. Докато живее със семейството си в бившия Съветски съюз, започва да практикува лечение с биополе. Продължава да го прави и след завръщането си в България - в село Борован, Врачанско, а по-късно в Плевен. ¬
При гостуването си в Япония през 1999 година тя смая тамошните учени със способностите си и бе поканена от императорското семейство, където предсказа годежа на принц Хирохито. Нашенката обра точките на своите домакини и с друго точно попадение - позна къде се намира древната столица на владетелката Химико.
Освен японците вече са я изследвали китайци и руснаци. Милиони отчаяни люде чакаха помощ от нея.
От години Вера се бореше за създаването на център за стволови клетки, който обаче не намери голям отклик сред богаташите у нас. Зли езици я хулеха за този център, защото в очите на духовни лица този вид лечение е вид генно инженерство, което църквата отрича.

петък, 11 февруари 2011 г.

Деца правят картички за Свети Валентин

Сега повече от всякога думи като приятелство, съпричастност, толерантност се „размиха„ и губят значението си. Сега, когато се преосмисля ценностната система и се клатят моралните устои е време да подадем ръка на бъдещото поколение и да му помогнем в социалната ориентация.
Сега преди празника „Свети Валентин”децата, от подготвителна за училище група „Пинокио”при ОДЗ Звънче” във Враца и техните учители - Илияна Вълова и Ваня Йорданов, акцентираха върху добротата, доверието и съпричастността. Чрез художествените произведения ”Снежният човек и врабчето”, ”За да имаш приятели” от Йордан Радичков , те възприеха съдържанието на думата „Приятел”. Изведоха правила на приятелството и се запознаха с българските поговорки за него.
Заедно –родители, учители и деца изработиха картички, които да подарят на приятелите си в празничния ден. Защото всеки има нужда от приятелско рамо,на всеки трябва да се подаде приятелска ръка, защото доброто е заложено в човека, но то трябва да се култивира,т. е. да се насърчава и оценява, когато активно се е проявило.
Децата, учителите и родителите от група ”Пинокио” го направиха! Направете го и вие! Не е трудно да имаш приятели!

Празнуваме 112

На 11 февруари 2011 г. се отбелязва Европейския ден на телефон 112 и 20-годишнината от взимането на решение за създаване на единен европейски номер за спешни повиквания 112. Телефон 112 е общ за всички 27 страни-членки на Европейския съюз и се използва за връзка със службите за спешна помощ безплатно.

Въпреки че в ЕС съюз съществуват десетки номера за спешни случаи, 112 е единственият номер, активиращ службите за спешно реагиране - спешна медицинска помощ, пожарна и полиция - във всяка страна от ЕС. За съжаление, 20 години след създаването му, все още трима от четири европейци не знаят, че 112 е европейски номер за спешни повиквания.


"112 е услуга за всички граждани на Европа и наистина е жалко, че европейците не са наясно с нея. Всички заедно трябва да успеем да направим този номер известен и познат на всеки европейски гражданин", коментира Емануел Пол, президент на Фондация „112”, със седалище в Брюксел.

По повод Европейския ден на номер 112 и 20-годишнината на решението за създаване на телефон 112, европейските страни ще организират дейности за насърчаване на неговото използване. В някои европейски градове ще бъдат организирани "112 човешки вериги", в други емблематични паметници ще бъдат украсени със символи на 112.

Театърът представя

В събота, 12 февруари от 10.30 часа в куклена зала е традиционната среща с децата, на които предлагаме да гледат постановката „Приключение на горската полянка”.
В понеделник, 14 февруари от 15.45 часа възпитаниците на ЦДГ „Европейчета” във Враца ще гледат спектакъла „Тримата снежковци”.
Във вторник, 15 февруари от 9.30 часа отново има детски спектакъл, но той е за децата от ОДЗ „Знаме на мира”, където ще гледат класическата постановка „Червената шапчица”.
Във вторник, 15 февруари от 18 часа в балетна зала на ДКТ – Враца ще е поредното предсатвелние на авторския спектакъл на Димитър Мартинов „Последен час – Яворов”. Интерес към тази творба вече проявяват от два театъра в София, които са я резервирали за програмата си през март (една от възможностите е постановката да се играе на сцената на Народния театър „Иван Вазов”, но за това… ще ви пиша „като му дойде времето”).
В сряда, 16 февруари от 11 часа в ОДЗ „Брезичка” показваме постановката „С огъня игра не бива”.
Същия ден – сряда, 16 февруари от 19 часа на голяма сцена представяме спектакъла „Най-истинският” (Същият този Мюнхаузен) от Григорий Горин. Той е предназначен за учениците на най-голямото училище във Враца – СОУ „Христо Ботев”, но който иска да си купи билет за представлението, все още може да го направи на билетна каса в театъра.
В четвъртък, 17 февруари от 10.30 часа в ЦДГ „Вълшебница” показваме на малчуганите „СС огъня игра не бива”.
Същия ден – четвъртък, 17 февруари, но от 19 часа в камерна зала показваме най-касовия продукт на ДКТ – Враца за този сезон „Шекспир – Събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл.
В петък, 18 февруари от 11 часа в куклена зала започва постановката „Танцуващи ръце”. Който я пропусне в делничния ден, може да я гледа в събота – пак в куклена зала, но от 10.30 часа.
Следващият понеделник, 21 февруари от 19 часа в куклена зала пък показваме спектакъла „Тестът” (Храбрият Симон Корах) от Лукас Берфус, който спечели награда за режисура на международния фестивал в Питещ, Румъния през ноември.

Завърши проверката на WANO в АЕЦ „Козлодуй”

На 11 февруари 2011 г. завърши последващата партньорска проверка на WANO (World Association of Nuclear Operators) – Световна асоциация на ядрените оператори на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД.
Експертите на Световната асоциация на ядрените оператори оценяваха изпълнението на препоръките от проведената през юни 2009 г. в АЕЦ партньорска проверка и постигнатия напредък за изминалия период в областите “Oрганизация и административно управление”, “Eксплоатация”, “Ремонт”, “Инженерно осигуряване”, “Опит от експлоатацията”, “Радиационна защита” и “Химия”. По време на последващата проверка, започнала на 7 февруари, екипът на WANO извърши наблюдения на работата на персонала и интервюта със специалисти и ръководители от АЕЦ “Козлодуй”.
Работата на експертите в АЕЦ “Козлодуй” завърши със среща с ръководния екип на централата, на която представителите на WANO представиха своите заключения в наблюдаваните области. Франтишек Костиха, ръководител на проверяващия екип, даде висока оценка за състоянието на оборудването на 5 и 6 блок и за компетентността на персонала на всички нива, като отбеляза огромната работа, извършена в българската атомна централа в периода след предишната мисия. “Успехите на всяка отделна атомна централа са успех и за WANO и доказателство за ползата от провеждането на партньорските проверки”, подчерта в речта си Франтишек Костиха.
Заключенията на експертите предстои да бъдат обобщени в официален доклад, който, съгласно условията на програмата за партньорски проверки на Световната асоциация, не се публикува и се предоставя единствено на експлоатиращата организация.

Форум на най-високо ниво ще обсъди предизвикателствата пред привличането на инвестиции в Северозападна България

Конференция на тема “Предизвикателства пред инвестиционния климат в Северозападна България ще се проведе на 14 април 2011 г. в хотел „Шератон” в София. Форумът е заключително събитие по проект InvestNorthWest „Укрепване на капацитета на местните власти на Северозападния район за планиране на България за привличане на чуждестранни инвеститори, институционална подкрепа за инвестиции и ИТ решения за административни услуги”. Проектът, чийто изпълнител е Български икономически форум, се финансира с подкрепата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
Целта на събитието е да обобщи постигнатите резултати по Проект InvestNorthWest, както и да бъдат обсъдени слабите места пред привличането на инвестиции в Северозападна България и да бъдат набелязани конкретни мерки за тяхното преодоляване.
Конференцията ще бъде открита от министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. За участие в нея са поканени областните управители на Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен, кметовете на общините от региона, както и представители на най-високо ниво на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите и на Министерството на икономиката и енергетиката. Предвижда се в дискусиите да се включат и експерти от Норвегия.
Събитието ще приключи с официално представяне на интерактивния интернет портал, насочен към потенциалните чуждестранни инвеститори.Сайтът е създаден в резултат на проекта и ще бъде предаден на местните власти от региона.
-------------
Посещения в Норвегия за представителите на общинската и областната администрация във Враца и Ловеч

Последните две проучвателни посещения в град Берген, Норвегия - за представителите на общинската и областната администрация във Враца и Ловеч, ще се проведат в началото на месец март т.г.
Предвижда се в рамките на визитите да бъде проведен мини форум, с участието на фирми от Берген и на експерти от местната Търговскато камара. По време на събитието ще бъдат представени възможностите за инвестиции в Северозападна България.

ВМРО: Съветниците от ГЕРБ не дават от заплатите си за социални нужди

На последната сесия на Общинският съвет във Враца, съветниците от управляващата партия ГЕРБ, отказаха да подкрепят предложението, всеки съветник да дарява по 100 лева от месечната си заплата за социални нужди на гражданите на община Враца. Докладната беше внесена от общинският съветник от „ВМРО и „Не така” Кирил Илиев и беше подкрепена от групите на „ВМРО-Не така”, двама съветника от БСП и Румен Антов от ГЕРБ. Управляващите от ГЕРБ и Атака, гласуваха „Против” или „Въздържал се”.
Мотивите които изтъкнаха са, че дарението е акт на лична воля, а и вече отделяли по 100 лева за фондацията на ГЕРБ „Бъдеще за Враца”. Паметливите си спомнят, че в предизборните си обещания от ГЕРБ обещаваха, че ще даряват цялото си възнаграждение като съветници. След изборите, обещанието беше забравено и управляващите решиха да отделят по сто лева за фондацията.

четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Сергей Станишев: ГЕРБ превръщат България в бандитска държава

ГЕРБ превръщат България в бандитска държава. Правителството разчита на страх, репресия и сплашване. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев по повод взрива през редакцията на вестник в столицата. Според лидера на БСП, има две интерпретации за случилото се. Едната е свързана с неспособността на правителството и на МВР да осигурят нормален ред и сигурност и да гарантират собствеността и правата на гражданите, в това число на медиите.
Станишев обвърза втората възможна версия с думите на Ваньо Танов във вътрешната парламентарна комисия. Според лидера на БСП, казаното от шефа на митниците създава впечатлението, че службите се използват за конкретни политически цели и за разправа. „Някои служби действат, използвайки методи на бандитски групировки”, коментира Станишев.
Председателят на БСП припомни, че завчера е била подпалена къщата на бившия председател на ДАНС. „Това за мен не е случайно събитие, а форма на сплашване. Днешното събитие също така”, заяви Сергей Станишев. Той коментира и факта, че вътрешният министър Цветан Цветанов все още не може да бъде намерен за реакция по случая. Лидерът на БСП отбеляза, че вицепремиерът прави коментари само на акции с чисто пиар ефект.

Близо 70 хиляди се преброиха по Интернет

До 10 февруари във Врачанска област електронно са се преброили 66.846 човека, което съставлява 34.38 процента от населението, което по прогнози е 194.426 жители. По модерния начин най-много хора са се преброили във Враца – 37.182, което е 49.5 процента, съобщиха от ТСБ . След Враца са Козлодуй – 40.7, Мездра – 30.4, Мизия 23 процента, Оряхово 21.9, Роман -19.7 и Хайредин 14.8 на сто.
Най-малко са се възползвали от компютрите в общините Борован -11.6 процента, Криводол – 11.9 процента.

Класическа музика звуча в Криводол

Децата от първи до четвърти клас при СОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Криводол имаха среща с музиката. За втори път тази година с концерт – лектория гостуваха струнен музикален квартет при Държавна филхармония Враца и лектор - диригентът Валери Вачев. Мероприятието е организирано от Община Криводол и читалище „Н. Й. Вапцаров-1924” и е част от заплануваните дейности в годишния план на библиотеката. Целта е запознаване на подрастващите с музикалното изкуство и възприемане на жива музика. Децата се запознаха със струнните музикални инструменти и чуха пиеси от Пърсел, Моцарт, Шуберт, Големинов, Чайковски, Гардел. Акцентът беше поставен върху творчеството на великия композитор Моцарт, по случай 255 годишнината от рождението му.

сряда, 9 февруари 2011 г.

Младежкият дом във Враца ви кани


Пълен хаос в МВР заради Цветан Цветанов

Вътрешният министър с подпис отменя влизането в сила на ЗИД на Закона в МВР
Заради неграмотността на вътрешния министър Цветан Цветанов, ЗИД на Закона за МВР не действа и всички процесуално-следствени действия, предприети от МВР, могат да бъдат обжалвани от гражданите в съда. Това заяви народният представител от Коалиция за България Румен Петков в парламента. Той изрази тревогата на левицата заради пълния административен хаос и законов нихилизъм, който е следствие от некомпетентността на министъра на вътрешните работи.
Петков цитира докладна записка от 7 януари 2011г., чиито автори са директорът по управление на бюджета и директорът на „Човешки ресурси” в МВР. От текста става ясно, че към 1 януари 2011г. част от служителите на закритата вече ГД „Досъдебно производство” все още се водят на нейния щат. По тази причина се предлага да се запази досега действащата структура до 31 март - тоест да се отложи влизането в сила на ЗИД на Закона за МВР от 1 януари за 31 март. Поставяйки резолюция „Да”, министър Цветанов на практика с подписа си разрешава законът да не влиза в сила от 1 януари. „С подпис български министър си позволява да отложи влизането в сила на закон”, възмути се Петков и изтъкна, че автор на закона е самият Цветанов. От докладната става ясно и че още на 15 декември миналата година министърът е сезиран, че законът няма да сработи тогава, когато е публикуван в Държавен вестник. Цветан Цветанов обаче така и не е създал условия за прилагането на ЗИД на Закона за МВР от началото на тази година.
„Текстът е ярка илюстрация на управленската немощ и некомпетентност на министъра”, заяви Румен Петков. Той отбеляза, че такъв случай, с един подпис да се отменя закон, България в съвременната си история не познава. „Страната ни е в условия на беззаконие, на груба спекулация с правомощията на МВР”, изтъкна депутатът от левицата и за пореден път от името на ПГКБ настоя за оставката на вътрешния министър. „В момента нямаме МВР”, възмути се Румен Петков.
Депутатът от Коалиция за България Кирил Добрев изтъкна, че вече четири месеца продължава проверката на НАП по имотите на Цветан Цветанов. „Силно притеснени сме от начина, по който НАП проверява”, заяви Добрев. Той изрази притеснението си, че входящата декларация на Цветанов от 1.12.2006г. има вариант да бъде подменена. Добрев постави въпроса колко пъти Красимир Стефанов е правил срещи в кабинета на Цветан Цветанов и темата на разговор е била декларацията. „Колко пъти е увеличаван срокът за проверка”, поиска да знае Добрев и напомни, че в рамките на месец проверката трябваше да приключи. Добрев изтъкна, че несъответствието в декларациите на Цветанов е около 200 000 лв. „Цветанов превърнал ли се е в ЕТ и регистрирал ли се е по ДДС?”, попита депутатът от левицата.
Пресцентър на БСП, София 09.02. 2011г

РИОСВ – Враца отбеляза Световния ден на влажните зони

За наблюдение на водолюбиви птици на язовир “Дъбника” дойдоха ученици от екоклуб към Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство - Враца. Въпреки че 90% от язовира беше замръзнал младите екозащитници от 11 и 12 клас имаха възможността да видят три вида водолюбиви птици – зеленоглава патица, лиска и фишове. В началото на януари се извърши ежегоден мониторинг на видовете и на язобир “Дъбника” се констатира най-голямото струпване на лиски, корморани и още 13 вида водолюбиви.
След като приключи наблюдението на птиците, на учениците беше изнесен открит урок в Информационния център на РИОСВ – Враца на тема: “Влажните зони в България и грижата за водолюбивите птици”.
На 2 февруари, се навършват 40 години от подписването на Конвенцията за опазване на влажните зони с международно значение и по специално като местообитание на водолюбиви птици, известна още като Рамсарската конвенция и отразява първоначалния акцент на конвенцията върху опазването и разумното ползване на влажните зони като местообитание на водолюбиви птици. Впоследствие конвенцията се разширява, за да обхване всички аспекти на опазването на влажните зони и разумното им ползване. По този начин се съчетава опазването на изключително богатото биологично разнообразие на влажните зони с използването на екосистемите като основен източник на ресурси за местните хора.
Няколко страни полагат първите подписи под това международно споразумение на 2 февруари 1971 г. в град Рамсар, Иран. От 1997 г., този ден се чества от международната природозащитна общност като Световен ден на влажните зони. Досега Конвенцията е подписана от 160 страни, Рамсарските места са 1912, с площ 186 963 216 хектара. Рамсарските места са приоритетни за опазване и с инструментите на общоевропейската екологична мрежа Натура 2000. Съгласно Закона за защитените територии, отговорността за опазването на обявените Рамсарски места се поема от Министерството на околната среда и водите.
България е сред първите страни присъединили се към Конвенцията по влажните зони с международно значение. Това е първият международен договор, засягащ опазването на биологичното разнообразие.
Влажните зони са приоритетни за опазване поради факта, че влошаването на състоянието и унищожаването им водят до загиването на огромен брой животински и растителни видове, които се срещат единствено там. Много от тези видове имат не само важна екологична функция, но и съществена икономическа стойност от обществена гледна точка – често прехраната и оцеляването на цели общества традиционно са свързани с използването на ресурсите на влажните зони. Една от по-малко известните, но не по-малко важни ползи от влажните зони е способността им да служат като естествена пречиствателна станция, благодарение на процеса на самопречистване на преминаващите през тях води.
За да се присъедини към Конвенцията дадена страна трябва да определи поне една влажна зона за Рамсарско място, съгласно критериите на Конвенцията.
България е представена с езерото „Сребърна” и комплекс „Ропотамо”, Дуранкулашкото, Поморийското, Атанасовското и Шабленското езера, комплекс „Беленски острови”, езерото „Вая”, местността „Пода”, остров „Ибиша”.

Оряховската изба „Бургозоне“ със свой щанд на „Винария”



Близо 20 големи компании, повечето от които български, се завръщат като участници  в Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“. През последните една-две години те не бяха сред изложителите заради кризата, но сега отново ще се представят на най-престижното изложение  за бранша в Югоизточна Европа, въпреки продължаващата стагнация в сектора.
Сред тях са Винпром „Пещера“, винарските изби в Троян и Ямбол, а също и фирми, предлагащи технологии, оборудване, опаковки и етикети за лозарството и винарството като „Херти-М“, „Артемис“, „Рапак“, „Сис 45“, „Херман Майер България“.  Техните експонати ще може да се видят от 23 до 26 февруари в Международен панаир Пловдив, който е организатор на деловия форум заедно с Националната лозаро-винарска камара.
За първи път свои щандове на „Винария 2011“ ще имат  утвърдени  гроздо- и винопроизводители като „Панда инвест“,  „Домейн Мараш“, „Бургозоне“ и  „Меди Валей“. Техни колеги от Монпелие, Франция, са заявили колективно участие, както и фирми от Италия, водени от „Елеон“. Ще дебютират компании от Австралия и Испания.
„Винария 2011“ ще се проведе под патронажа на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов заедно с „Фудтех“ и още две  изложения от програмата на Международен панаир Пловдив.   Министерството ще открие свой щанд на „Винария“, на който ще представи Програмата за развитие на селските райони. Експерти ще разясняват възможностите за кандидатстване по различните мерки, заложени в нея.
От техните консултации ще могат да се възползват също изложителите и посетителите на „Фудтех“ (за храни и напитки, опаковки, машини и технологии) и „Хорека Пловдив“ (за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти), тъй като тази година за първи път те се организират по едно и също време с „Винария“.  Така от 23 до 26 февруари ще се съберат представители на хранителната и винарската индустрия, на туризма, хотелиерството и ресторантьорството.
Промяната е част от новата концепция на Международен панаир Пловдив за прегрупиране на проявите с оглед маркетинговите интереси на компаниите от отделните браншове. То цели да се привлекат повече специализирани бизнес посетители и да се гарантира по-голяма търговска ефективност за изложителите. Идеята за това разместване в календара бeше на самите  изложители. 
Нейното осъществяване се посреща с голям интерес, който личи от факта, че на „Винария“ се завръщат много участници, а на „Фудтех“ ще дойдат големи български компании като „Белла България“,  „Ел Би Булгарикум“ и „Булконс“.

Декларация на Парламентарната група на Коалиция за България


Прочетена от зам.-председателя на ПГКБ Ангел Найденов

През последните дни към богатата и пъстра картина на тема специални разузнавателни средства бяха прибавени два нови факта:
-        констатации и изводи на парламентарната подкомисия за контрол над специалните разузнавателни средства;
-        анализ на съдебната власт по практиката на прилагане и използване на специалните разузнавателни средства.
        
         Те, за съжаление, само затвърдиха тягостното впечатление за безпрецедентност на ситуацията.

         Едната страна на проблема е броят на разрешените и прилагани средства, където наблюдаваме драстично увеличение от основните заявители – МВР, вкл. и средствата, прилагани без съдебно разрешение; ДАНС и Прокуратура. Увеличението с 300% спрямо 2008г. не носи резултати и ефективност, измервани с годни ВДС, а още по-малко с предотвратени и разкрити престъпления, или осъдени лица. Фрапиращи са данните, представени от Главния прокурор, показващи, че оправдателните присъди по дела с използвани СРС-та са 49%, при 4% по всички останали дела.

         Другата страна са дълбоко порочните и напълно неприемливи практики, разкрити и посочени в анализите на парламентарната подкомисия и на съдебната власт. Изводите им потвърждават убеждението, че СРС-тата са се превърнали в зловещ инструмент, създаващ възможности за злоупотреба с тях, вкл. и за политически цели. 

         Към това трябва да прибавим филтрирането и укриването на информация, подавана към разследващите органи, недостатъчните мерки за съхраняване и опазване на данните. Всичко това създава възможност за избирателно ползване на информация, не само в рамките на досъдебното производство, но и за натиск и контрол на „неудобните лица”. Всичко това е част от ежедневието ни през последните седмици и в неговата сянка остават останалите проблеми и теми.

         Уважаеми дами и господа народни представители,
        
         Парламентарната група на Коалиция за България:

Първо, настоява да бъдат отворени и направени публично достояние стенограмите от заседанията на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и подкомисиите за контрол на ДАНС и на СРС по изслушванията на всички лица, посочени в информациите за контрабанда или имащи отношение към прилагането и използването на СРС-та. Този апел е и към ръководството на Народното събрание.  
Второ, заявява своето категорично намерение да информираме Европейския парламент и Европейската комисия, и да поискаме тяхната намеса за прекратяване на злоупотребата със специални разузнавателни средства и нарушаване на правата на българските граждани.
Трето, ще внесе законодателни промени, насочени към:
-      възстановяване на независимия орган, контролиращ СРС-та при запазване, вкл. и увеличаване капацитета на парламентарния контрол;
-      прецизиране на процедурата по искане и даване на разрешения за прилагане и използване на СРС-та;
-      контрол на информацията, придобита чрез СРС-та, включително и нейното унищожаване;
-      информиране на гражданите, попаднали в обхвата на прилагане на СРС-та, без да са заподозрени и извършили престъпления.


         Уважаеми дами и господа народни представители,

         Политическата отговорност за сегашната ситуация е на правителството и на парламентарното мнозинство на ГЕРБ. А персонално– на министъра на вътрешните работи. 

За Коалиция за България решението е:

         Г-н Цветан Цветанов незабавно да подаде оставка или да бъде освободен  от постовете вицепремиер и министър на вътрешните работи. Като министър на вътрешните работи г-н Цветанов е отговорен за промените, насочени към засилване на полицейщината в държавата, превръщането на СРС-тата в средство за контрол на хората и за провала на борбата и противодействието на престъпността и корупцията.
         Той е основен инициатор на промените в наказателните закони, довели до значително увеличаване на съставите, за които може да се прилага СРС, до рязко увеличаване на потенциалните заявители и до създаване на възможност за осъждане само по информация от СРС и анонимен свидетел. Както и за скандалните поправки в Закона за електронните съобщения, отнасящи се до данните за трафика.

Министър-председателят е длъжен да реагира възможно най-скоро, в противен случай – той поема и носи цялата отговорност за безобразията в сектор сигурност, включително и за провала на членството на България в Шенгенската зона.

Липсата на реакция от негова страна ще бъде израз на безсилие или на зависимост.
  
09.02. 2011г.                                
Пресцентър на БСП София                                               

Синята коалиция снема доверието си от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов


 ИЗЯВЛЕНИЕ
на Синята коалиция за снемане на доверието от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов
Изпратено от Пресцентър на СК София,  09.02.2011г.
Синята коалиция снема доверието си от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов и настоява министър-председателят да го извади от състава на Министерския съвет. Ние искаме правителството да успее в борбата си срещу престъпността и затова е необходима смяната на министър Цветанов.
Защото:
  1. Не обезвреди върховете на мафията и превърна противодействието на престъпността и корупцията в медийни акции. Поради некомпетентност и лошо управление губи битката с организираната престъпност. Не противодейства на битовата престъпност и допусна тя да излезе от контрол, особено в малките населени места. 
  2. Допусна пробив в националната сигурност чрез огласяване на класифицирана информация.
  3. Приложи порочните практики и методи на правителствата на Сакскобургготски и Станишев като политически злоупотреби с подслушването на председателя на ДА „Митници". Злоупотреби с ресурсите на МВР за решаване на лични вражди.
  4. Стана единственият министър на вътрешните работи след 1989 г., който допусна системно нарушаване на граждански права с полицейски произвол и насилие. Обвини без доказателства лекари от болницата в Горна Оряховица в умишлено причиняване на смърт.
  5. Наруши основни принципи на демокрацията. Създаде практика на намеса на полицията по време на избори, като тези в община Разлог.  
  6. Не реформира МВР. Замени системата за сигурност със система на страха.

Враца бе най-топлият град в страната

Вчера, 8 февруари, най-високата температура е измерена във Враца – малко над 22,2 градуса. Подобреният рекорд от 21,3 градуса е от 1995 г.
Рекорди е имало и в Благоевград – 17,5 градуса, Бургас – 18 градуса, Велико Търново – 20,9 градуса, на връх Мургаш – 12,1 градуса, Драгоман – 16,3 градуса, Елхово – 18,6 градуса, Казанлък – 19,8 градуса, Кърджали – 19,2 градуса, Ловеч – 21 градуса, Сливен – 18 градуса, както и в местността Рожен в Родопите – 14,1 градуса.

200 000 търговци свързват касовите си апарати с НАП до края на септември

Близо 200 000 търговци, регистрирани по ДДС трябва да изградят дистанционна връзка на фискалните си устройства с НАП до края на септември 2011 г. Общо касовите апарати, които притежават тези фирми са около 300 000. Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекта задължава всяка компания, която има регистрация по ДДС да изгради GPRS връзка със сървърите на НАП по подобие на бензиностанциите, които направиха това през януари. До края на март 2012 г. същото изискване трябва да изпълнят всички  останали търговци в страната.
Според статистика на приходната агенция 65 дружества вече са монтирали и въвели в експлоатация новите модели касови апарати, които подават автоматично данни в НАП. Общо 3233 са бензиностанциите с успешно изградена връзка.
До края на февруари в интернет-страницата на ведомството www.nap.bg  ще бъде публикувана електронна справка, позволяваща на всеки търговец да провери дали използваният от него касов апарат може да бъде модифициран с допълнителен модул или се налага закупуването на нов. Същата информация ще може да се получава след февруари на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700. Към момента има одобрени и се произвеждат 7 модела касови апарати, които отговарят на новите изисквания.
Според агенцията за приходите електронната връзка на касовите апарати с НАП има потенциал значително да намали сивия оборот в икономиката. Според анализи на приходната агенция близо 70% от всички търговци в страната укриват целия или част от оборота си. Новата система позволява всяко фискално устройство автоматично и без знанието на собственика си да подава информация за оборота, натрупан в съответния обект. Паралелно с това има възможност инспекторите на НАП дистанционно по компютърен път да следят продажбите на произволно избран търговец, като по този начин на проверки и ревизии ще бъдат подложени само некоректните дружества. Системата позволява и автоматизирано следене на средните стойности на оборотите на определени групи обекти и може да сигнализира, ако приходите в определен магазин, например, значително намалеят или се увеличат.
Сумата, която търговците ще заплатят за модифицирането на касовите си апарати или за закупуване на нови, се признава за разход за данъчни цели, напомнят от НАП, като допълват, че с парите, платени за изграждане на дистанционната връзка ще се намали облагаемата с данъци основа.
От агенцията подготвят нарочна комуникационна кампания, с която да информират всички регистрирани по ДДС фирми за новите изисквания.   

вторник, 8 февруари 2011 г.

Хлебари се заканват на министър от Враца

Ядем най-лошият хляб в Европа. Това обяви в предаването "Тази сутрин" земеделският министър Мирослав Найденов. В отговор от бранша обявиха, че ще търсят съдебна отговорност за казаното, ако не получат публично извинение от министъра.
Дискусията около качеството на хляба ескалира след изследване на асоциация "Активни потребители", според което диетичният хляб е некачествен. Проверка на РИОКОЗ обаче показа, че твърденията на асоциацията не са точни и хлябът, произвеждан от българските производители, е на достатъчно добро ниво.
Земеделският министър публично се усъмни в анализите на РИОКОЗ. По думите на министъра българите ядат най-некачествения хляб в Европа, а причина за това е ниското качество на зърното, което произвеждаме. 
От Асоциацията на хлебопроизводителите се заканиха, че ако в следващите дни не получат публично извинение от министъра, ще заведат дело за клевета.

Връщат двойно по-бързо данък ако декларирате до 10 февруари


Възстановяването на надвнесен данък ще става двойно по-бързо от законния месечен срок, ако гражданите декларират своите доходи до 10 февруари 2011 г.  Срокът за подаване на декларацията изтича на 2 май 2011 г., но от НАП обещават, че тези които побързат да обявят доходите си, ще получат обратно данъка си по-бързо.
Образец на декларацията за облагане на доходите, клиентите на НАП могат да изтеглят в попълняем формат от интернет страницата на агенцията – www.nap.bg. С ползването на декларацията за облагане на доходите на физическите лица с баркод пък, гражданите могат да си спестят още време и усилия.
Декларацията с баркод е електронно копие на подоходната декларация за 2010 г. Тя може да бъде попълнена на компютър и не се изисква електронен подпис. Гарантирано е, че в попълнената декларация няма да има технически грешки, защото всички изчисления във формуляра се извършват автоматично. В декларацията се въвеждат единствено данните за получените доходи и удържаните през годината авансов данък и осигурителни вноски. Всички останали изчисления на нормативно признатите разходи и данъка за довнасяне се извършват автоматично.
След като се попълни електронно, декларацията трябва да се разпечата на принтер (препоръчително на лазерен принтер) и да се подпише собственоръчно.
При разпечатването на декларацията се генерира баркод, който съдържа цялата попълнена информация и позволява данните да бъдат заредени в системата на НАП при сканиране и без човешка намеса.
Подаването на декларацията става по начина, по който се подават и обикновените декларации. Това може да стане с изпращане по пощата или  на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите тази година изтича на 2 май, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. При попълване на преводни нареждания към бюджета трябва да се напише точната сума, кодът за вид плащане (код 111213 - „Данък върху доходите на физически лица - свободни професии, граждански договори, наеми и др.” или за данъка от едноличните търговци 111215 – „Годишен и авансов данък по ЗДДФЛ на еднолични търговци”), входящият номер на данъчната декларация, ЕГН, като задължително се посочва и периода, за който се отнася плащането.
Допълнителна информация за попълването на декларациите с баркод може да се получи на цената на градски разговор на информационния телефон на НАП 0700 18 700 или  в Интернет на  www.nap.bg

БСП иска премиерът да уволни Валентин Литов

Валентин Литов
На пресконференция дадена на „Позитано” БСП се обяви срещу двойния стандарт в отношението към бившите агенти на Държавна сигурност. Бе даден пример, че наскоро е назначен за директор на ОДП Шумен бивш агент на ДС, който е бил уволнен по времето, когато Бойко Борисов е бил главен секретар на МЕР. Агенти са били и 4-ма областни управители от ГЕРБ и двама зам.губернатори. Сред тях е и заместник областния управител на Враца Валентин Литов.
От централата на червените искат Бойко Борисов незабавното да уволни бишвите агенти на комунистическата ДС и да потърси отговорност от тези, които са ги внедрили в партията и са ги предложили на високи държавни постове.

За осми път публично обсъдиха бюджета на Община Мездра

Над 50 представители на общинската администрация и съвет, кметове на села, директори на училища и детски градини, секретари на читалища и ръководители на останалите бюджетни звена в сферата на образованието, здравеопазването, социалното подпомагане и грижи уважиха публичното обсъждане на отчета за изпълнението на бюджета за 2010 г. и на проектобюджет’2011, организирано от Община Мездра.
По време на обсъждането кметът Иван Аспарухов анализира основните моменти в отчета за изпълнението на общинския бюджет за миналата година. Другият акцент в неговото изложение бяха промените в нормативната база, касаещи проектобюджет’2011 г., стратегическите цели, които за залегнали в основния финансов документ на общината, и по-значимите инфраструктурни обекти, заложени за реализиране през тази година.
Стана ясно, че планираната приходна и разходната част на Бюджет’2011 е в размер на 11 563 130 лв., което е с 1 421 654 лв. повече в сравнение с миналогодишния бюджет. Около 55 % от очакваните приходи (или 6 325 754 лв.) ще дойдат от държавата, а останалите към 45% (или 5 237 376 лв.) – от местния бюджет.
Аспарухов апелира към директорите на училища да работят помежду си не от позицията на конкурентни учебни заведения, а като екип, от което в крайна сметка ще зависи и оцеляването на местното образование. Той лансира идеята за преминаване на селските кметства към делегирани бюджети, стига местните управници да са готови да поемат тази отговорност. Кметът на Мездра отново призова за по-голяма активност при кандидатстването с проекти по оперативните програми на ЕС, но предупреди и за „подводните камъни”, които крие усвояването на средства от еврофондовете.
За съжаление, въпреки широката разгласа в медиите, гражданите проявиха слаб интерес към публичното обсъждане, което се организира за осма поредна година. Единственият, който направи конкретни предложения, бе 80-годишният учител-пенсионер Иван Минев. Той настоя да се възстанови пешеходната пътека от Зверино до Игнатица по долината на р. Керекушка, да се ремонтира шосето Игнатица – Рашково и да се подпомогне развитието на с. Игнатица като туристическа дестинация.
Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век”

Врачани ще могат да наблюдават водолюбиви птици


РИОСВ – Враца организира наблюдение на водолюбиви птици на язовир “Дъбника” по случай световния ден на влажните зони и 40-годишнината на Рамсарската конвенция. В мероприятието ще се включат ученици от екоклуб към Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство - Враца. Проявата беше предварително планирано за 2-ри, но съобразявайки се с извънредното удължаване на грипната ваканция, ще се проведе на 09.02.2011 г. от 13.45 часа. След като приключи наблюдението на птиците, на учениците ще бъдат изнесен открит урок в Информационния център на РИОСВ – Враца на тема: “Влажните зони в България и грижата за водолюбивите птици”.

Министър от Враца: И пилешкото не е баш пилешко


Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи, че предстои акция за проверка на качеството на пилетата и пилешкото месо на пазара.
"Факт е, че пилешкото, което се продава в момента, е пилешко и още нещо", призна Найденов пред bTV. По думите му с микроигли се инжектират животински разтвори в пилетата, за да тежат повече.
"Консумацията им не би трябвало да причинява нищо, но когато си купувате пилешко, вие трябва да получавате такова. Имам информация, че малки разфасовки съдържат до 40% от тези разтвори", допълни министърът.
Според него инициативата за предстоящите проверки идва от българската браншова организация.
"Има изключително голям интерес към родното пилешко месо. Ние не трябва да дискредитираме качеството му", допълни Найденов.
По отношение на хляба той отново повтори, че българите ядат най-лошия хляб, защото той се произвежда от нискокачествена пшеница и за да бъде подобрена, се добавят оцветители, сол, стабилизатори и т.н.
"Още другата седмица ще поканим хлебопроизводителите да обсъдим стандарта за хляба. Казвам най-официално: имаме проблеми с качеството на хляба. Затова трябва да наложим стандарт. Хлябът трябва да присъства на нашата трапеза - истинският, насъщен хляб, без добавки, подобрители и соли", допълни той.
Мирослав Найденов е предупредил публично производителите, че е в разрез със закона браншовите организации да коментират цените на хляба.
"Този процес се наблюдава от Комисията за защита на конкуренцията, а вече има осъдени за картелно споразумение", припомни министърът.
В четвъртък, заедно с европейския комисар по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали, ще бъде даден стартът на Агенцията по храните, а в сряда ще бъде приет нейният устройствен план от Министерския съвет. Тя ще контролира безопасността на храните по цялата верига.