Бисквитки

събота, 11 май 2019 г.

Поклонихме се пред делото на Светите братя Кирил и Методий

Заместник-кметът Петя Долапчиева поднесе цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий по повод 11 май, денят, в който Българската православна църква почита паметта на създателите на славянобългарската писменост.
Своят дълбок поклон и признателност към величието и значимостта на делото на двамата равноапостоли отправиха и представители на общинска администрация и Народно читалище „Развитие 1869“, Регионална библиотека „Христо Ботев“, възпитаници и преподаватели от училищата във Враца и село Девене, носещи името на Солунските братя.
Св. св. Кирил и Методий са създателите на глаголицата и са известни още като Солунските братя. Заради превода на Библията на старобългарски език и разпространяването на християнската религия сред славяноезичните народи двамата братя са канонизирани за светци.
Равноапостолите са почитани от православната църква като едни от светите Седмочисленици, заедно с учениците им – Наум, Климент, Ангеларий, Сава и Горазд.
През 1980 година папа Йоан Павел II обявява братята за съпокровители на Европа.
На 11 май, е професионален празник и на библиотекарите – хората, които са отдадени на каузата да съхраняват и разпространяват българското слово, за да пребъде и да се пренесе знанието и за вечността.
Честит празник, просветители и пазителите на българската писменост!

петък, 10 май 2019 г.

Младежкият център отбеляза третата си годишнина

Звено „Център за младежки дейности“ към Община Враца  отбеляза третата си годишнина с празнична програма. На събитието присъства кметът Калин Каменов, който пожела на екипа на институцията да продължава да работи активно, създавайки иновативни инициативи. „Поздравявам ви за активността и реализираните проекти през последните три години. Вие сте пример за това как трябва да се работи с младите хора. Продължавайте да се развивате и да вдъхновявате с примера си. Бъдете здрави и положителни! Честит празник!“ – с тези думи кметът Каменов поздрави младежките работници.
Програмата продължи с представяне на организираните събития и обучения, както и постигнатите резултати от тях.
На събитието присъстваха още: представители на институции, работещи с младежи и хора от уязвими групи, експерти от Превантивно-информационния център, доброволци от младежки организации и партньори на Младежкия център.

четвъртък, 9 май 2019 г.

Мария Габриел във Враца: Европа не прави разлика между голямо и малко населено място – тя е навсякъде
Европа не прави разлика между голямо и малко населено място – тя е навсякъде. Ще работя за Европа на малките проекти, за Европа, която гради, а не руши. На тези европейски избора Враца има особено значение, защото тя е със свой кандидат за депутат в ЕП. Развитието на Враца е видимо под ръководството на кмета Калин Каменов и за това голяма роля има и европейската солидарност. Нищо от ЕС обаче не е даденост. Европа е на кръстопът и ние трябва да й посочим правилната посока – а тя е подкрепа за ГЕРБ, СДС и ЕНП“Това заяви водачът на листата на ГЕРБ и СДС за европейските избори Мария Габриел във Враца. Тя участва в събитие, на което бяха представени кандидатите на ГЕРБ и СДС за членове на следващия Европейски парламент.
Тя сподели, че за нея е огромна чест да води най-добрия и подготвен отбор от кандидати за евродепутати.
Европа не прави разлика между голямо и малко населено място – тя е навсякъде. Ще работя за Европа на малките проекти, за Европа, която гради, а не руши. За Европа, която взема предвид всяка позиция – преди окончателното решение. За Европа, която носи полза в ежедневието и гарантира нашата сигурност и развитие, отбеляза водачът на листата.
По думите й младите хора имат нужда образованието да стои все така високо в дневния ред на Европа. „За това ще остане приоритет и занапред. Инвестиция в образованието е най-добрата инвестиция в нашето бъдеще“, каза още Мария Габриел.
„Враца е европейски град. Отборът на ГЕРБ и СДС е най-силният. Вижте само какви успехи постигна ГЕРБ и неговите представители в ЕП. Много проекти бяха реализирани и ключово за това бе европейското финансиране. Аз имам кауза – Северозападна България. Искам след 5 години ние вече да не сме най-бедния регион“, заяви на свой ред кандидатът за евродепутат от ГЕРБ д-р Иво Ралчовски.
„Аз съм горд български учител, защото образованието е приоритет за правителството. 35%  увеличение на учителските заплати за последните две години, увеличение на средствата в образованието с над 900 млн. лв., над 500 ремонтирани училища. Подкрепете ни, за да продължи всичко това“, бяха думите на Асим Адемов – кандидат за евродепутат от ГЕРБ.
Виждам Враца преобразена и това е моята мечта за целия Северозапад – да бъде привлекателно място за туризъм и инвестиции. Усилията на правителството и на местната власт вече дават резултат. Да, има още какво да се желае – но за тази цел имаме нужда от подкрепа. Номер 12 в бюлетината на 26 май“, заяви Лиляна Павлова.
„Ние от ГЕРБ и СДС сме един отбор, който иска България да успее в Европа. И ще успеем ако не допуснем грешката да върнем властта на онези, които съсипаха държавата. На тези избори трябва да има един победител - ГЕРБ и СДС“, посочи Александър Йорданов.
„Трябва ни вашата подкрепа за да успеем на 26 май, защото това е важно за България и Европа. Колкото повече евродепутати изпратим – толкова по-добре за нашето европейско бъдеще“, обърна се към присъстващите председателят на СДС Румен Христов.

За трети път Враца избира най-патриотичния клас


За трета поредна година Община Враца стартира инициативата „Най-патриотичен клас”, като част от „Ботеви дни 2019”. Надпреварата се провежда под патронажа на кмета Калин Каменов и е посветена на 143-тата годишнина от подвига на Ботевата чета и 171 години от рождението на Христо Ботев.
Състезанието по патриотизъм е единствено по рода си в страната и еиновативен начин да се насочи вниманието на младите хора към националната история, да се стимулира творческото мислене на учениците в насока възпитание на родолюбив дух и активно гражданство. Наградата за победителя в конкурса „Най-патриотичен клас“ е екскурзия, която тази година ще тръгне от Калофер, родното място на поета- революционер. По традиция, община Враца осигурява допълнителни награди за всички участници.
В ежегодната надпревара могат да кандидатстват ученици от Х и ХІ клас от училища в община Враца. Те трябва да представят материали, които показват реализирани родолюбиви инициативи в рамките на изминалата учебна година. Кандидатурата на всеки клас е подкрепена със снимки, видео, публикации, обяснителен текст и др. Сред условията за участие е в представения материал да има устойчивост и социален елемент. Критериите за оценяване включват: оригиналност и творчески подход, личностна позиция, естетическо изпълнение, стилистична култура и др.
Оценяването ще се извърши от комисия, по обявените в регламента критерии. Материалите на участниците трябва да бъдат предадени в срок до 30.06.2019 г. в отдел „Образование и култура” - община Враца. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в периода 1 юли-5 юли 2019 г

Община Враца ще осигурява здравно-социална грижа на 220 възрастни хора и лица с увреждания

На официална церемония в Министерство на труда и социалната политика, кметът на Община Враца Калин Каменов и ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ заместник-министър Зорница Русинова, подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ на стойност 523 131 лв. Той е за изпълнение на проект „Осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Враца“.
Чрез дейностите по проекта ще се подобри качеството на живот на 220 лица и ще се осигури заетост в сектора на здравно-социалните услуги на 37 жители на Община Враца. Целеви групи по проекта са възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване; хора с увреждания и техните семейства и служители на доставчици на социални и здравни услуги.
Основна цел на проекта е подобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на възрастни хора и лица с увреждания, чрез осигуряване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.
Проектните дейности са свързани с подготовка на тръжни документи за избор на изпълнители и провеждане на процедурите, ремонт на подходящи помещения и закупуване на транспортно средство за извършване на мобилната услуга, подбор и назначаване на екип за управление на Център за предоставяне на услугата Патронажна грижа и на екип за предоставяне на мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, кандидатстване, оценка и подбор на кандидатите да ползват патронажна грижа, обучение и супервизия на персонала и предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора.
Чрез изпълнението на проекта ще се повиши информираността на местната общност относно възможностите на ОП „Развитие на човешките ресурси” за подкрепа на възрастните хора и хората с увреждания. 
Финансирането на проекта е по процедура BG05M9ОP001-2.040 „Патронажнагрижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г. Срокът за изпълнение е 18 месеца, а предоставянетона интегрираните услуги - 12 месеца.
1

концерт-спектакъл, ДГ „Европейчета“ отбеляза патронния си празник

С пищен концерт-спектакъл, в градската концертна зала на Община Враца, Детска градина „Европейчета“ отбеляза патронния си празник и Деня на Европа – 9-ти май. Официален гост на тържеството бе кметът Калин Каменов. „Честит празник на Обединена Европа и на детската градина, която вече наистина с гордост може да се нарече „Европейчета“. Благодаря на педагозите за това, че се грижат за нашите деца и продължават да ги възпитават и изграждат като европейски граждани. Вярвам, че с въведените иновационни методи и подхода на преподаване, детската градина ще се превърне в една от най-престижните в цяла Северозападна България. Честит празник!“ – каза в приветствието си кметът Каменов.
Директорът на детското заведение – Пламена Цветанова благодари на ръководството на Община Враца за обновяване сградата на градината, която не е ремонтирана през последните 40 години. Тя допълни още, че от тази година в ДГ „Европейчета“ е въведен и иновативният метод на обучение „Монтесори“.
Празничната програма продължи с много песни и танци, представени от възпитаниците на детското заведение, които впечатлиха всички присъстващи със своята артистичност и получиха бурни аплодисменти. Участие в тържеството взеха и гост-изпълнителите Светлин Миланов, Галин Снежанов, танцов клуб „Нанков“ и групи от Центъра за подкрепа на личностно развитие -  „Център за работа с деца“.
В края на концерта, директорката Пламена Цветанова награди с грамоти деца за творческо развитие и връчи благодарствени писма на спомоществователи за подпомагане дейността на детската градина.
На празничния спектакъл присъстваха още заместник-кметът Петя Долапчиева, директори на детски заведения в града, представители на образователни институции и родители.

За първи път село Нефела е домакин на конни игри

Конни игри и надбягвания, в които ще участват чистокръвни, полукръвни и местни коне, ще се проведат за първи път в село Нефела. Атрактивното събитие ще се състои на 12 май /неделя/ от 10:00 ч. на северната част на населеното място и се организира от Спортен 
Програмата на състезанието включва 6 забавни и интересни игри: 5-те ринга, слалом без фал, устърн игра, ездова щафета, слепият водач и пренасяне на пълна водна чаша на езда от варел на варел. 
В рамките на събитието ще се проведат и конни надбягвания в три гари. 
За всички победители в атрактивните състезания са осигурени парични и предметни награди. 
Организаторите обещават първите конни игри в село Нефела да се превърнат в празник за присъстващите, а събитието да стане традиционно.

сряда, 8 май 2019 г.

Кметът свиква консултации за определяне съставите на допълнителни секционни избирателни комисии



Кметът на Община Враца Калин Каменов отправи покана до представителина парламентарно представените партии и коалиции от партии в 44-ото Народносъбрание за участие в консултациите за определяне съставите на допълнителнитесекционни избирателни комисиивключително секции за гласуване с подвижнаизбирателна кутия в Община Враца.
Срещата ще се състои на 12.05.2019 гот 11.00 чв Заседателната зала наОбщина Враца.
Консултациите се организират във връзка с произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г., в съответствие с чл. 91, ал. 1 от Изборния кодекс, във връзка с чл. 90, ал. 2 от Изборния кодекс, Решение № 96-ЕП от 08.04.2019 г. и Решение № 150-ЕП от 11.04.2019 г. на Централната избирателна комисия.
Участниците в консултациите трябва да представят документи, доказващи представителната им власт.

Откриха обновена спортна зала и игрище в село Згориград

Напълно обновено игрище с изкуствена настилка и ремонтирана спортна зала бяха открити в село Згориград. „Преди повече от една година физкултурният салон в населеното място бе в изключително тежко състояние. С подкрепата на изпълнителната власт, сградата бе напълно възстановена, а в дворното пространство се изгради спортна площадка с изкуствена настилка. Вашето село е родно място на много борци и спортисти, именно затова - вярвам че обновената зала ще създавашампиони. Бъдете здрави, уважавайте своите съотборници и никога не се отказвайте от спорта!"  заяви кметът Калин Каменов при официалното откриване и призова да се пази направеното.
                  На събитието присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството - Петя Аврамова, която пожела на състезателите на клуб „Ботев 93" много успехи във всички състезания, както и да продължават да прославят Враца със своите постижения.
Кметът на село Згориград - Асен Петров благодари на кмета Каменов и министър Аврамова за оказаната подкрепа при реализиране на мащабния проект.
Събитието продължи с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, който освети новата сграда и спортната площадка.
В рамките на програмата състезателите от спортен клуб „Ботев 93" проведоха демонстрационни борби в обновения салон.

             На събитието присъстваха още: председателят на Общинския съвет - Румен Антов, общински съветници, евродепутатът Владимир Уручев, народният представител Красен Кръстев, Цветан Цветанов, заместник- кметът Петя Долапчиева, д-р Иво Ралчовски, Асим Адемов, и жители на село Згориград.
Новоизградената спортна площадка е с размери 20 на 40 метра и е оборудвана с професионални футболни врати. В рамките на строително-ремонтните работи по спортната зала е подменена покривната конструкция, дограмата, като са внедрени и мерки за енергийна ефективност. Дейностите по възстановяване на обекта обхващат подмяна на електрическата и ВиК инсталациите.
Средствата за обновяването на игрището и спортната зала са на стойност 299 418 лв. и са осигурени с Постановление на Министерски съвет.

Нови къщички

Днес официално стартира размяната на книги в ЦСОП „Д-р Петър Берон“, СУ „Васил Левски”, СУ „Отец Паисий”, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и ПГ „Димитраки Хаджитошин” – Враца. Младата авторка Радостина Николова пристигна във Враца, за да се включи във втората част от серията събития за откриване на зони за четене, финансирани от първата дарителска акция на Сдружение „Обществен дарителски фонд за Враца”.
Утре - 9 май, предстои да бъдат открити още 5 къщички. Специален гост ще бъде Вал Стоева - главен редактор на сайта „Детски книги”.
Началните часове на събитията са вписани в обновения график: 
9 май 
СУ „Козма Тричков” – Враца
10.00 ч.
9 май 
СУ „Васил Кънчов” – Враца 
11.30 ч.
9 май 
ПТГ „Н. Й. Вапцаров” – Враца 
12.15 ч.
9 май 
ПГТР – Враца 
12.45 ч. 
9 май 
ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Девене
13.45 ч.