Бисквитки

събота, 16 август 2014 г.

Георги Божинов е водач на червената листа във Враца

 Божинов отново се връща начело на листата във Враца, след като пропусна миналия парламент. През 2013 г. той беше посочен за водач в Търговище, но структурата там се противопостави. В родната му Враца пък за водач беше пратен зам.-председателят на партията Янаки Стоилов. Божинов е син на политика от БЗНС Тодор Божинов, който е бил председател на Окръжното ръководство на БЗНС във Враца (1971 - 1989) и народен представител от 1966 до 1990 г.

Близо 5 500 000 лева поиска Община Враца от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет


Това обяви днес Кметът на Община Враца на традиционния Ден на Кмета. На традиционната среща с кметовете на населени места, кметските пълномощници и наместници, се дискутираха действията, които Община Враца е предприела след наводнението на 31 юли и 1 август тази година на територията на нашата община.
Инж.Иванов обяви, че на 12 август Община Враца е внесла документи за възстановяване на щетите от наводненията, които са върху публичната инфраструктура и водоемите.

Статистика е следната:
 
вид инфраструктура
сума в лева
1
Мостове
914 225,55
2
Улици
2 955 206,43
3
Площад
120 528,00
4
Канали
204 762,72
5
Сграда училище
153 311,40
6
Тръбен водоскок
90 943,15
7
Подпорна стена
56 784,96
8
Метална пасарелка
43 769,79
9
Отводнителна канавка
32 092,88
10
Речно корито
103 470,72
11
Плочест водоскок
60 759,54
12
Брод
2 482,80
13
Язовири
673 844,02

общо
5 412 180,96

         На този етап усилията на общинското ръководство са насочени към осигуряване на необходимата техника и инертни материали по селата, с която да се отстранят поражения, които са аварийни и не може да се чака решението на МС за отпускане на средства. 
         Кметът на общината инж.Николай Иванов представи и обобщена справка за нанесените щети върху наводнените къщи. Те са 153 и тяхното разпределение по села е следното: 
-с.Девене- 42 къщи; с.Горно Пещене-25 къщи; с.Бели извор - 20 къщи; с.Голямо Пещене-17 къщи; с.Баница-13 къщи; с.Вировско -1 къща;
с.Тишевица-2 къщи; с.Върбица- 3 къщи; с.Мраморен -3 къщи; с.Лиляче-7 къщи; с.Чирен-9 къщи; с.Три Кладенци-5 къщи; с.Косталево-1 къща;
с.Власатица-5 къщи.
         Тези къщи са посетени от  комисия от общинската администрация.  Направен е оглед на място и са  констатирани поражения, които са основно върху битова техника, мебели, стопански постройки, домашни животни, фураж, дърва за огрев и др.
         На територията на общината са констатирани и конструктивни изменения на жилищни сгради в с.Голямо Пещене, с.Баница, с.Девене и с.Три Кладенци.
         В с.Девене са срутени две паянтови къщи и съществува и  една амортизирана къща, която ще бъде премахната. В с.Оходен също ще бъде премахната една амортизирана къща.
         Относно подпомагането на нуждаещите наши съграждани,  на срещата бяха изяснени реда и начина за отпускане на еднократна финансова помощ от Общинския съвет на лица, пострадали при бедствия, аварии и пожари. Кметовете на населените места ща запознаят своите съграждани с тях и ще съдействат при изготвяне  на документите им.
         Още от следващата седмица пострадалите от наводнението наши съграждани ще бъдат посетени от служители на Агенцията за социално подпомагане-Враца със съдействието на общината и на място ще им бъде оказана помощ при подаването на документите  за отпускане на еднократна финансова помощ.
          





петък, 15 август 2014 г.

Откриват първото заседание на РИК

Областният управител на Област Враца инж. Венцислав Василев ще  – 6-ти избирателен район Врачански, което ще се проведе на 18 август от 09.30ч. в сградата на Областна администрация – Враца.
Централна избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Шести изборен район - Врачански, за изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г.
За председател на РИК е избрана Мая Николова от  ПП „Коалиция за България“. Заместник - председателски места получиха Силвия Каменова от ПП „ДПС“ и Георги Петров от Атака. Владимир Христов от  ГЕРБ стана секретар на РИК - Враца.
Членове на комисията, избрани от ЦИК са Боряна Стаменова, Ирена Илиева- Тодорова, Нина Дакева, Мария Генова, Милена Миковска, Албена Топашка, Георги Давидков, Марина Мишева, Кинчо Камбуров и Владислава Лакова.
Районната избирателна комисия встъпва в правомощията си от днес 15 август 2014 г.




Крими хроника

На 14.08.2014г, служители на РУП-Мездра  съвместно със служители на Митница-Лом проведоха специализирана операция на територията на РУП- Мездра с цел: превенция, пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при производството, употребата, складирането, движението и обезпечаването на стоките подлежащи на облагане с акциз посочени в чл.2 от ЗАДС и чл.25 от Закона за тютюна и тютюневите изделия.
Намерени и иззети са повече от 135  кг. ситно нарязан тютюн, без български акцизен бандерол. Тютюнът  е бил опакован в пликове  и подготвен за продажба от 6 лица от село Буковлък. Образувани са 3 досъдебни производства.
В 06.10ч. в гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил „ВАЗ”, управляван от Ц.Г./40г./ от с.Згориград. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 1,44 промила. 
В 13.25ч. в РУП-Враца е получено съобщение, че група деца влезли  в язовир „Дъбника” и имат нужда от помощ.  След влизането във водата са се удавили две малолетни деца. Образувано  е досъдебно производство 
В към 21.20ч. в гр.Враца е извършена проверка на лек автомобил “Рено”,  управляван от  Р.И./18г./  от гр.Враца. Водачът шофирал след употреба на алкохол-  0,77 промила.
На 14.08.2014 г., по време на специализирана операция в гр. Козлодуй, в жилище обитавано от лицето В.Т./44г./ са намерени  и иззети  220   къса цигари без български акцизен   бандерол. 
В 16.15ч. в гр.Козлодуй, самоходна селскостопанска машина /косачка/ без регистрационен номер, управлявана от Ц.Н./35г./ -неправоспособен водач, блъснала паркиран лек автомобил „Опел Астра”, след което водача напуснал мястото на катастрофата.
В 19.20ч. в с.Рогозен катастрофират:  лек автомобил „Ауди А4”, управляван от И.М./52г./  от гр.Козлодуй и   автомобил „Опел Астра”,  управляван от П.С./62г./ от гр.Враца. Водачите са изпробвани за употреба на алкохол, пробата на И.М. е положителна- 2,62 промила
   Регионален говорител на МВР:
          /Красимир Василев
                                                                          

До края на юли НАП събра с 400 млн. лв. повече от миналата година Очакват 100% изпълнение на годишния план

Приходите от данъци и осигурителни вноски, събрани от НАП за седемте месеца на годината са над 8,1 млрд. лв., което е с 400 млн. лв. повече от постъпленията за същия период на миналата година. Отчитайки и най-ниските нива на т.нар. „задържан“ ДДС за последните 7 години, то реалният ръст на приходите надхвърля 500 млн. лв. спрямо м.г.  Очаква се в края на годината приходите, събирани от НАП да достигнат 14,3 млрд. лв., което е 100% от годишния план, и с над 700 млн. лв. повече спрямо 2013 г.  
 Събираемостта на данъка върху доходите на физическите лица, за седемте месеца достига 1,3 милиарда лева или ръст от над 230 млн. лв. спрямо миналата година. Постъпленията от корпоративни данъци са над 960 млн. лв. или увеличение с 10 млн. лв.; приходите от данък върху добавената стойност са малко над 2 млрд. лв. или увеличение с 86 млн. лв. спрямо края на юли 2013 г. 
При осигурителните вноски общо постъпленията за социални и здравни вноски за периода са 3,4 млрд лв., което е с над 350 млн. лв. повече от миналата година.
„Данните ми дават увереността да твърдя категорично, че НАП ще събере минимум 100% от планираните за годината приходи, като този резултат не е случаен. В последните 6 месеца създадохме и изпълняваме план за подобряване на събираемостта, в който се наложиха и редица извънредни мерки. Трябва да отбележа, че наши действия по никакъв начин не нарушават партньорско отношение към коректния бизнес и поддържането на безпрецедентно ниски нива на т.нар. задържан ДДС“, каза по повод събираемостта изпълнителният директор на агенцията Бойко Атанасов.

Офис Враца през първите седем месеца на 2014 г. събра приходи в размер на 62 млн.лв. Единствено при ДДС се наблюдава спад, но в незначителен размер. Ръст спрямо същия период на м.г. е отчетен при данъците върху доходи на физически лица, при корпоративния данък, приходите от ДОО и здравните вноски, за които се очаква изпълнение и на годишния разчет. 

Росен Бъчваров

четвъртък, 14 август 2014 г.

Областният управител на Враца събра кмета и зам. кметове на Бяла Слатина и Борован,

Областният управител на Враца инж. Венцислав Василев събра кмета и зам. кметове на Бяла Слатина и Борован, за да представят своята позиция в създалото се напрежение във връзка с наводнението на град Мизия. Повод бе и изопачаването на факти от комисия псевдоексперти, назначени от кмета на Община Мизия д-р Виолин Крушовенски.
„Това да се твърди, че язовирите, които са общинска собственост, са залели град Мизия е некоректно спрямо колегите. Имаше наводнени населени места и в общините Мездра, Враца, Борован и Бяла Слатина, които също бяха в бедствено положение“, каза областният управител.
Инж. Венцислав Василев постави въпроса, че ако е имало скъсани диги на язовирите в община Борован, как са се наводнили Мездра и селата Горно Пещене, Нивянин, Малорад и др.
За да се изяснят фактите на срещата бяха кметът на Борован инж. Десислава Тодорова, зам. кметовете на Борован г-н Веромир Спасов и на Бяла Слатина г-н Тихомир Трифонов, инж. Сергей Петров – инспектор защита на населението в ОУ „ПБЗН“.
„Причината за бедствието в град Мизия са били скъсани стени на два язовира на територията на село Борован. Това заключение е направено от представилия се като експерт от общинската администрация на град Мизия г-н Николов, който успява да назове само единия от тях и то с грешно име, а името на втория дори не се посочва.“, заяви инж. Десислава Тодорова кмет на Община Борован.
Г-жа Тодорова обясни, че хронологията на тези твърдения, започват още в първите дни на бедствието в Мизия, когато кметът на град Мизия изтъква като причина за събитията язовирите в село Нивянин и село Малорад. След като разбира, тези язовири няма как да са създали или помогнали за това бедствие, кметът спира тиражирането на тези свои твърдения.
„Въпреки тези явни клевети, ние стриктно спазваме указанията на Областна администрация и язовирите на територията на община Борован в момента са със затворени изпускателни устройства, като целта е по-малко вода да се влива в град Мизия и е под непрекъснато наблюдение.“, допълни тя.
         Зам. кметът на Бяла Слатина Тихомир Трифонов  се обърна към медиите и всички, които имат отношение към събирането, получаването и отразяването на информацията да става отговорно.
„Във всяко едно бедствие се вземат мерки за помагане на населението и  ограничаване на  паниката сред хората. Основен фактор да не се допуска това сте вие медиите. Благодаря на всички медии, които  отразиха обстановката такава, каквато беше в действителност.“, каза г-н Трифонов.
 Г-н Трифонов подробно обясни за действията, които са предприели за овладяване на бедствената ситуация и не са допуснали трагични инциденти.
„Не за първи път се сблъсквам с различни видове бедствия, но и  по спомени на възрастни хора такова наводнение не е имало. След като получих съобщение от ОД на ОЦ при ОПБЗН към 22.00 часа се взеха мерки и хората във всички населени места бяха уведомени и евакуирани. С камбанен звън се уведомяваха жителите на селата.“, разказа зам. кмета.
Г-н Трифонов и г-жа Тодорова благодариха за помощта на всички доброволци, които са се отзовали и са помогнали за стабилизирането на ситуацията, в която са се намирали общините.Стиляна Стоянова
PR - Областна администрация - Враца


Крими хроника

На 13.08.2014г., в „Пътна полиция”-Враца се явил  жител на гр.Враца, който пожелал да регистрира  лек автомобил. След като служителите забелязали, че С.С./45г./ е видимо пиян, извършили проверка  с техническо средство „Алкотест Дрегер”, което отчело 2,92 промила. Образувано  е БП. 
На 07.08.2014г. м РУП-Враца е постъпил сигнал от 70-годишен жител на гр. Враца, който заявил, че в магазин/хлебопекарна/, неизвестно лице откраднало от него  калъф за документи. Нанесената щета е в процес на изясняване. След ОИМ и ПСД  е установено, че извършители на деянието са лицата: Т.В./42г./ от гр. Кнежа, криминално проявен и осъждан за кражби, и за управление на МПС след употреба на алкохол над 1.2 промила, който извършил кражбата заедно  с 16-годишно лице от гр.Кнежа.
 На 13.08.2014г., в село Чирен  е извършена проверка на  лек автомобил ”Фолксваген”,  ползван от Н.Н./38г./ от с.Чирен. В автомобила са намерени  и иззети около 100 грама суха зелена листна маса, която при направеният полеви наркотест реагира на канабис, и 23 броя боеприпаси 22 калибър. Образувано   е досъдебно производство.
На  територията на с.Голямо Пещене, с.Мраморен, с.Оходен, с.Горно Пещене, с.Вировско и с.Върбица е проведена специализирана полицейска операция.  Констатирани нарушения – няма.
Около  22,00 ч. в РУП-Б.Слатина е получено съобщение от жител на гр. Бяла Слатина, който  е съобщил, че е изнасилена малолетната  му племенничка. След извършеният оглед и разпит на свидетели е установено, че деянието  е извършено в частен дом в гр. Бяла Слатина,  а извършител  е 15-годишно лице.  Образувано   е досъдебно производство.
На 13.08.2014 г., в 22.00 в РУП-Б.Слатина е получено съобщение от С.И./39г./ от с.Попица , който съобщил за нанесен му побой. След проверка на сигнала и  разпит на свидетели   е  установено, че   след възникнал скандал лицето А.А./38г./ с.Попица  е нанесъл побой на С.И.
В РУП-Оряхово е постъпил сигнал жител на  село Селановци, който заявил, за кражба на концентриран фураж от двора на овцеферма.  След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е В.И./58г./ от с.Селановци.

 Регионален говорител на МВР:

 Красимир Василев

Съобщение

Във връзка с присъединяване на новоизграден водопровод към водопроводната мрежа, ще бъде преустановено водоподаването от 09:00 до 16:00 часа на 14.08.2014г. в зоната между, бул. "Втори Юни", ул. "Атанас Йованович", ул. Вежен", ул. "Иван Тричков", както и в зоната между ул. "Скакля" ,ул. "Георги Апостолов", ул. "Кр. Българията", и бул. "Втори Юни"  

Близо 40 млн.лв. просрочени задължения събра офис Враца за седем месеца


  
От началото на годината публичните изпълнители от офис на НАП – Враца са изпратили 3 600 покани и над 700 съобщения за доброволно изпълнение на длъжници към бюджета, които не са се свързали с агенцията, за да се намери вариант за погасяване.
През периода са проведени над 100 срещи с длъжници и са издадени  близо 200 разрешения за неотложни плащания, провеждат се и телефонни разговори със задължените лица. Наложени са обезпечителни мерки, в т.ч. запори на движими вещи, на МПС и на банкови сметки,  възбрани на недвижими имоти и др., но основно усилията на публичните изпълнители са насочени към мерки за събиране, които максимално да облекчат бизнеса, за да продължи да извършва дейността си.
            В резултат на тези срещи и разговори и предприетите действия за събиране, в бюджета са постъпили 30,8 млн.лв. просрочени задължения, в т.ч. 24,2 млн.лв. нововъзникнали през 2014 г., това е с 9,7 млн.лв. повече в сравнение със същия период на м.г. От тях погасените данъчни задължения са 16,9 млн.лв. и осигурителни вноски в размер на 13,9 млн.лв.
НАП препоръчва на всеки гражданин или представител на фирма, който има временни финансови затруднения при плащането на данъци и осигуровки да се свърже с публичните изпълнители, към съответната компетентна дирекция за да обсъди  различните възможности за плащане.

 Юлия Грънчарова  

Кметът на Бяла Слатина благодари на ГЕРБ Враца за указаната подкрепа


Градоначалника на Бяла Слатина инж. Иво Цветков изпрати благодарствено писмо до областния координатор на ПП ГЕРБ Враца. В него той изказва своята признателност към указаната помощ след наводнението. Само преди седмица областната структура на ГЕРБ във Враца изпрати над 150 доброволци, които помогнаха на местните жители в отстраняване на многобройните щети от водната стихия, сполетяла града.
„Когато река Скът излезе от коритото си, наводни града и околните селища в общината, а Бяла Слатина бе няколко дни под вода, Вие се притекохте на помощ, за да се нормализира възможно най-бързо обстановката. Бъразата Ви дарителска намеса удвои нашите усилия да се преборим с неизбежното природно бедствие в кратки срокове“, се казава още в писмото.
„Благодарим Ви искренно и от сърце, че бяхте с нас в труден момент и ни помогнахте да се справим в критичната ситуацияза града и общината. Ще помним Вашето присъствие и сторено добро!“, завършва обръщението си кмета Цветков.



сряда, 13 август 2014 г.

Крими хроника

На 12.08.14г., в РУП-Враца е получен сигнал от жител на гр. Враца, който  заявил, че от незаключен автомобил „Мицубиши”, паркиран на улица  в гр. Враца, неизвестно лице  е извършило кражба на чанта, в която имало: лична карта, СУМПС, талони за преглед на автомобили, връзка с ключове,  мобилен телефон.  След бързи ОИМ е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното и осъждано лице З.И./47г./ от гр.Враца.
На 11.08.2014г., в 15.15ч. в гр. Враца  е извършена проверка на криминално проявеното  за кражби лице П.Т./23г./ от гр. Бяла Слатина. В лицето са намерени 2 грама канабис. По случая в РУП- Враца е образувано БП.
На 13.08.2014г., в 03,40ч. в гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил „Рено”, управляван от И.К./33г./ от гр.Враца. Пробата  за алкохол на водача  е положителна- 1,26 промила. 
 На 12.08.2014г.,  на територията на селата: Паволче, Челопек, Згориград, Лиляче, Бели извор и с.Власатица  е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в малките населени места. Констатирани нарушения- няма.
На 12.08.14г., в 22,10ч. в ОДЧ на РУП-Б.Слатина  е получен сигнал за аварирал лек автомобил в с.Попица.  Установено  е, че автомобила  е натоварен с незаконно добити дърва за огрев. Водачът на автомобила/К.Д./31г./- криминално проявен  и осъждан, е   задържан в РУП-Б.Слатина.
На 12.08.2014г.,  около 08:50ч. в гр. Мездра, на пешеходна пътека на кръстовището между улиците „Я. Сакъзов” и ул.”Хр. Ботев”,  товарен автомобил  „Пежо”, управляван от  Г.Д./20г./ от с. Типченица, блъснал 66-годишен мъж. Пешеходецът е транспортиран в болницата  в гр. Мездра.
На 12.08.2014г., в 23.52ч. в гр.Козлодуй е извършена проверка на лек автомобил “Фолксваген” управляван от В.Г./45г./ от гр. Козлодуй. Установено  е, че водача е  неправоспособен  и шофира след употреба на алкохол-  2,83 промила. Образувано  е БП. 
 На 13.08.2014г., в 01,50ч. в гр.Козлодуй е спрян за проверка “Фолксваген”, управляван от неправоспособния водач В.Б./50г./ от гр.Козлодуй. Пробата за алкохол е положителна- 1,67 промила. Образувано  е БП.
 На 12.08.2014 г., за времето от 07:00 ч. до 10:00 ч., на територията на РУП-Роман, в с. Камено поле е проведена специализирано проверка по метода ”широкообхватен пътен контрол”.  Проверени са 19 МПС.  Констатирани са 10 нарушения.

      Регионален говорител на МВР:
    Красимир Василев
                                                                        


70 са дерегистрираните по ЗДДС юридически и физически лица през полугодието в офис Враца


 През първото полугодие на 2014 г. в офис Враца са извършени 70 дерегистрации по ЗДДС на юридически и физически лица, от тях 48 са по инициатива на орган по приходите. Най-голям е броя на лицата с прекратена регистрация, поради системно неизпълнение на задълженията им по този закон. Компетентен орган по приходите може да дерегистрира по ЗДДС и лице, което не може да бъде открито на посочения от него адрес за кореспонденция по реда на ДОПК или промени адреса си и не уведоми за това, както и ако има публични задължения, които надхвърлят стойността на активите му, намалени с неговите задължения. На прекратяване на регистрация по ЗДДС подлежи и лице, което не посочи електронен адрес за кореспонденция за период, не по-дълъг от три месеца от възникване на задължението за уведомяване.
За същия период новорегистрираните задължени лица по ЗДДС са 114, от тях 24 са подлежали на задължителна регистрация във връзка с облагаем оборот, 87 са регистрираните по избор, независимо от оборота, останалите са във връзка с решение на административен орган и при преобразуване.
През полугодието в офис Враца са извършени 230 проверки за регистрация и дерегистрация по ЗДДС от отдел „Услуги за клиенти” и 9 от отдел „Проверки” във връзка с прекратяване на регистрация.


 Юлия Грънчарова            

вторник, 12 август 2014 г.

Право на отговор

Не е постъпвало запитване или информация в Областна администрация – Враца за разрушаване на дига извън град Мизия, както твърди кметът на общината д-р Виолин Крушовенски. По факс са изпратени запитвания до експремиера Пламен Орешарски и ексминистъра Димитър Греков, но такъв факс не е получаван в Областна администрация - Враца.
В събота следобед е имало телефонен разговор между кмета на общината д-р Виолин Крушовенски, който иска разрешение от Областния управител да се разруши дига.
Инж. Василев праща главния инженер на „Напоителни системи“, за да даде експертно мнение относно въпросната дига, също така да прецени как да съдейства и къде точно да стане пробива.
Това е правомощие на д-р Крушовенски. Кмета на общината има заповед, а на база заповедта, самият той е човекът, който трябва да вземе решение за дигата,тъй като е общинска собственост.  
Г-н Крушовенски предприема мерки за разрушаване на дигата, вследствие на което водата се разлива в нивата.
„Когато падна нивото на река Огоста, ние предприехме действие да разрушим дигата, за да може водата от нивата да се влее отново в реката.“, обясни инж. Венцислав Василев.
Вълната, която заля населените места по поречията на реките Лева, Скът, Искър и Огоста се дължи изцяло и единствено на обилните дъждове, които паднаха в района, не е поради скъсани стени на язовири. Относно язовир „Стубеля“, който се намира на територията на община Борован, е с размер 15 дка. и не е причина за наводнението в град Мизия. Язовирът се стопанисва от Ловно-рибарската дружина в Борован.
Грешна информация е подадена и относно името на язовира, тъй като яз. “Стубел” (както е посочено в някои медии) се намира в село Горно Белотинци, Монтанска област.
Освен Мизия, бяха залети и други населени места в Област Враца, които се намират преди тези язовири, които се споменават от общинските експерти - Голямо Пещене, Горно Пещене, Нивянин, Малорад, Баница, както и ж.п. линията между Бели извор и Власатица.
„Основната причина е в обилните дъждове, за съжаление трудно се приема от хората, но е факт. За съжаление община Мизия се намира в ниската част на Област Враца. Цялата вода, която се оттича към река Дунав, минава през село Крушовица и град Мизия.“, допълни Областният управител.
Областният управител призовава да не се изопачават и подминават факти, които са с изключителна важност за трагедията в Мизия. Приоритет е да се помогне на бедстващите хора.
„Всички бяха предупредени, за да вземат адекватни мерки. На база предупрежденията в някои от общините бе създадена много добра организация, в други - не. В момента няма да коментирам действията на нито един общински кмет, от етична гледна точка, нека оставим органите да си свършат работата.“, каза още инж. Василев.
Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE 

Стиляна Стоянова
PR - Областна администрация - Враца

Утре /13 август/, министър Йордан Бакалов и еврокомисар Кристалина Георгиева ще посетят Мизия

нинитърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и еврокомисарят по реакцията при кризи и хуманитарна помощ  Кристалина Георгиева  ще посетят град Мизия. Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов ще ги запознае на място с оперативната обстановка, работата на екипите, условията, при които са настанени евакуираните и нанесените щети от наводнението. Около 15 часа Кристалина Георгиева и Йордан Бакалов ще имат среща с хора от града, след която е предвиден брифинг за журналистите.

Крими хроника

На 11.08.2014г.,  в 18.14ч. в РУП-Враца е получено съобщение, че в с.Пудрия, неизвестно лице е  произвело изстрел с газ сигнален пистолет в корема на е нанесъл средна телесна повреда на 37-годишен мъж от село Пудрия. Раненият  е настанен в болницата  в гр. Враца. След ОИМ е  установено, че извършител на деянието е криминално проявеното  за измами лице  П.Т./41г./  от гр.Враца. Образувано  е досъдебно производство 
На 11.08.14г., в гр.Б.Слатина е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген”,  управляван от И.И./21г./ от с.Търнава. В автомобила са намерени  и иззети 50 кутии с цигари без български акцизен бандерол.
 На 11.08.14г., в къщата на А.Г./58г./ в с.Нивянин, полицейски служители са намерили и   иззели  50 кутии с цигари без български акцизен бандерол.
На 04.08.2014 год., в РУП-Мездра е постъпил сигнал от 81-годишен жител на село Елисейна, който  е заявил, че неизвестно лице откраднало от къщата му мобилен телефон  и 2  златни гривни.  След ОИМ е установено, че кражбата  е извършена от две лица- малолетно  и непълнолетно, и двете с.Елисейна.
На 11.08.2014г.,  в 17,55ч. в гр.Мездра е извършена проверка на товарен автомобил „Мерцедес”,  управляван от А.В./28г./ от с.Дърманци. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 1,60 промила 
 На 12.08.2014г., в 01,20ч. в гр.Мездра, при проверка на лек автомобил  ”Мерцедес”,  управляван от Р.И./28г./ от гр.Мездра е установено, че водача  шофира след употреба на алкохол- 0,69 промила. 
 На 11.08.2014г., в 19,20ч. в РУП-Мездра е постъпил сигнал от болницата  в гр. Мездра, че е прието 3-годишно дете в тежко състояние пострадало при ПТП в с.Крапец. Установено е, че около 19,00ч., лек автомобил „Ауди А4”,  управляван от Т.Т./68г./ от с.Бели извор, блъснал детето на улица в  село Крапец. Пробата за алкохол, извършена с техническо средство  е отрицателна. На водача е взета кръв за лабораторно изследване за алкохол.Образувано   е досъдебно производство.

  Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

ГЕРБ дари продукти за над 70 хиляди лева на пострадалите от наводненията в Област Враца


         Изпълнителната комисия на ГЕРБ реши да се включим в дарителската кампания за Мизия, тъй като всички виждаме как бедства населението тук и в района. Успяхме да се организираме – над 70 000 лева са средствата, които партията отдели. Това заяви народният представител от ГЕРБ в 42-то Народно събрание Ивайло Московски в град Мизия, където представители на ПП ГЕРБ занесоха храни и продукти от първа необходимост за пострадалите от наводнението. На място при засегнатите от бедствието бяха областният координатор на ГЕРБ – Враца Петя Аврамова, бившите народни представители от партията Тотю Младенов, Димитър Главчев, Данаил Кирилов и Александър Ненков, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, заместник-кметът на Столична община по здравеопазване ген. Стоян Тонев, както и много членове и симпатизанти от областните, общинските и младежките структури на партията в Област Враца. ГЕРБ дари на пострадалите от наводненията в Мизия, Крушовица и Бяла Слатина 3 тона месни продукти, 2 тона олио, 2 тона дезинфектанти, консерви и бебешки пюрета.
         „Вече десети ден сме в Мизия. Най-пострадалите от наводнението във врачанска област, от началото бяха селата от Община Враца, след това най-тежко беше в Бяла Слатина, село Крушовица и Мизия. През всичките тези 10 дни представители на ГЕРБ непрекъснато правеха кампании за събиране на помощи за храни и минерална вода. Освен това направихме 2 пъти дарителска кампания от ГЕРБ-Враца за ботуши, кофи, лопати, дрехи. През цялото това време сме се опитвали да координираме дейностите на институциите в Област Враца”, обясни народният представител от ГЕРБ в 42-то Народно събрание Тотю Младенов. По думите му в Бяла Слатина по инициатива на кмета са се включили над 150 доброволци от Враца, Кнежа, Оряхово, Кюстендил, както и структури на ГЕРБ в тези населени места. „Беше създадена много добра организация. Това ще направим и в Мизия през следващите дни, като окончателно се оттече водата. Бяха отпуснати над 70 хиляди лева за храни и дезинфектанти, и днес 3 камиона се разтоварват в Мизия, Крушовица и Бяла Слатина и се раздават на хората”, посочи Младенов. Той подчерта, че младежките структури на ГЕРБ са били много активни в  Бяла Слатина, където са се включили в почистването на града, а същото ще бъде направено и в Мизия.
         „Вчера поискахме информация, какво най-спешно трябва да се достави на хората и реагирахме веднага. Това основно са хранителни продукти, почистващи препарати, дезинфекционни препарати, пресни колбаси, които са в хладилен бус. Това бързо ще се разпространи през социалния патронаж. Гледаме да помогнем с най-необходимите продукти, разбира се, ако се наложи в последствие ще се включим отново”, обясни Ивайло Московски. По думите му, кампанията на партията включва и другите населени места в Област Враца, които пострадаха при наводненията.
         „След малко тръгваме към Бяла Слатина, гледаме да разпределим ресурса, с който разполагаме, равномерно за всичките засегнати места. Ако се наложи, ще осигурим допълни материали, за да подпомогнем наистина бедстващите хора, защото както гледам – за първи път съм в този град след наводнението и положението наистина не е хубаво. Правим всичко възможно с каквото можем да помогнем”, заяви и бившият депутат от ГЕРБ Александър Ненков.


Пресцентър ПП ГЕРБ

понеделник, 11 август 2014 г.

Кримик хроника

На 22.07.2014г.,  в РУП-Мездра е получена жалба от жител на гр. Мездра, който заявил, че през месец май 2014г.1 неизвестно лице е откраднало мобилния му телефон.  След ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето 28г./ от гр. Мездра, криминално проявено и осъждано за кражби. 
За времето от 04.08.2014г. до 10.08.2014г., на територията на РУ”Полиция” - Мездра бе приведена комплексна специализирана полицейска операция. Констатирани са 10 нарушения за които са съставени 4  фиша по ЗДвП, 4 по ЗБЛД, 2 акта по  ЗДвП. Извършени са 4 проверки на фирми извършващи търговия с метали, както и проверки в 5 заложни къщи.
 За времето от 04.08.2014г. до 10.08.2014г.,  на територията на РУП - Козлодуй е проведена  комплексна СПО по предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния. Проверени са 47 МПС и 204 лица. Констатирани са 41 нарушения, които са санкционирани с актове  и фишове по  ЗДвП, ЗБЛД. По време на операцията са образувани  две досъдебни производства.
На 10.08.2014г., в 05.35ч. в гр.Роман е спрян за проверка лек автомобил   „Фолксваген Голф”,  управляван от И.Л./34г./ от с.Реселец. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 0,54 промила.
 За периода от 04.08.2014г. до 10.08.2014г.,  на територията на РУП-Роман е проведена специализирана полицейска операция  с цел противодействие на престъпността.  Проверени са 32 МПС и  93 лица.  Констатирани са 22 нарушения.

   Регионален говорител на МВР:
         Красимир Василев