Бисквитки

вторник, 18 юли 2023 г.

НАП проверява по морските курорти дават ли се заплати в плик

Внасяне на осигуровки на по-ниска от реалната заплата носи редица рискове за работниците

7/18/2023

За информация: Людмила Байчева                 

                Тел.:092 66 84 100

 

Фискалните инспектори на НАП, съвместно сИА Главната инспекция по труда (ГИТ), започват проверки по морските ни курорти. Както всяка година, те проверяват дали всички работещи в заведения и търговски обекти имат сключен трудов договор, регистриран в приходната агенция, и осигуряват ли се служителите върху реалната си заплата или получават част от възнаграждението си в плик. 

През летните месеци на миналата година фискалните инспектори установиха над 780 нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, като голяма част от тях са свързани с укриване на данъци и осигурителни вноски, напомнят от НАП. Сезонните работници по морските ни курорти са сред най-рисковите групи, които получават цялата или част от заплатата си „под масата“, без тези доходи да се декларират и върху тях да се внасят осигурителни вноски. По тази причина те са и най-губещите от недекларирания труд, тъй като се лишават от редица осигурителни права, като обезщетенията за майчинство и безработица, пенсия и други. Те не могат да се възползват и от пълния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, тъй като те се изчисляват върху заплатата, на която се осигуряват лицата. Работниците могат да пресметнат загубите си с помощта на калкулатора на сайта: www.zaplatavplik.bg, като въведат заплатата, на която се осигуряват и тази, която реално получават.  

За да бъдат защитени трудови и осигурителни права на работниците по време на сезонната им работа, те трябва да имат сключен писмен трудов договор, който да е регистриран в приходната агенция. 

Освен служителите, заплата в плик ощетява и бюджета, а оттам и важни за обществото сфери, като социалната, здравната, образователната и др. Над 300 млн. лв. годишно е щетата за бюджета от заплата в плик. Преди десетилетие тази сума е била над 400 млн. лв., като през последните години се е стопила с около 100 млн. лв., вследствие на предприети от НАП мерки и различни икономически фактори, напомнят от приходната агенция. 

С цел превенция и противодействие на явлението „заплата в плик“, от НАП наблюдават най-рисковите сектори, като търговия на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство, които са в своя пик на заетост през летния сезон.  

Повече информация относно сезонната заетост и последиците от недекларираните възнаграждения може да намерите в профилите на НАП в социалните мрежи Facebook и Twitter, както и в YouTube канала на приходната агенция.

ТД на НАП Велико Търново, Офис Враца 2023Стр. 2 от 2

 

Търговци на събора в Рожен масово не издавали касови бележки

НАП провери 22 обекта и откри 17 нарушения

7/18/2023

За информация: Людмила Байчева                 

                Тел.:092 66 84 100

 

Фискалните инспектори на Националната агенция на приходитеизвършиха поредица от проверки в търговски обекти на събора „Рожен 2023“ през уикенда. Само за два дни данъчните са инспектирали повече от 22 временни заведения и магазинчета, като в половината от тях са установени общо 17 нарушения, за което са съставени актовеТе са предимно за неиздаване на касова бележка и липса на фискално устройство, като в няколко от обектите фискалните инспектори са констатирали повече от едно нарушение. 

В рамките на контролната кампания, служителите на НАП са извършили явни и тайни наблюдения, като в проверките се е включил и т.нар. "таен клиент", чрез който безспорно е установено, че част от търговците не издават документи за извършените продажби.

„Главният фокус на НАП при проверките както по време на събора в Рожен, така по морските ни курорти е коректното отчитане на приходите от продажби на стоки и услуги в търговските обектиНеведнъж сме се обръщали към потребителите със съвет да изискват своя касов бон, тъй като по този начин те осъществяват граждански контрол върху отчитането на приходите, стават гарант за лоялна конкуренция и защитават потребителските си права“, казаРумен Спецовизпълнителен директор на НАП. 

ТД на НАП Велико Търново, Офис Враца 2023Стр. 1 от 1

понеделник, 17 юли 2023 г.

Спряно водоподаване

 Водоснабдяване и канализация“ ООД – Враца уведомява своите потребители, 

че поради възникнала авария днес 17.07.2023г. е възможно да има 
нарушения във водоподаването в района на  ул."Трапезица" в интервала 
между 20:00 - 23:00 часа.

Спряно водоподаване

 Водоснабдяване и канализация“ ООД – Враца уведомява своите потребители, 

че поради възникнала авария, водоподаването ще бъде спряно днес 
17.07.2023г. в района на блок 147 в ж.к.Дъбника до отстраняване на 
аварията.

Тел.: 092 66 11 19
Тел.: 0889 316 774