Бисквитки

събота, 9 юни 2012 г.

Ядрената енергетика се нуждае от млади хора

 “Ядрената енергетика се нуждае от млади хора и затова искрено се радваме на техния интерес към атомната електроцентрала.” Това заяви по време на Деня на отворени врати днес изпълнителният директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов. Той и Марина Армутлиева – председател на Съвета на директорите на Дружеството, придружиха в обиколката им на 6 енергоблок ученици от Клуба по физика към Природо-математическа гимназия “Акад. Иван Ценов” – гр. Враца. И тази година инициативата привлече много деца и младежи – те бяха половината от всички 493 гости в централата.
Най-малките посетители в първия за 2012 г. Ден на отворени врати бяха 6-месечната Снежана Пламенова Ангелова от гр. Козлодуй и 7-месечната Йохана Герхард Хьофер от гр. София, а най-възрастната – Николина Аврамова от гр. Лом, на 72 г. Атомната електроцентрала разгледаха и много организирани групи – ученици от Националната природо-математическа гимназия Акад. Любомир Чакалов– София, Професионалната гимназия по ядрена енергетика “Игор Курчатов” – гр. Козлодуй, потребители на Центъра за социална рехабилитация и интеграция – гр. Враца, и др.
За гостите бяха организирани посещения на командните и машинните зали както на 440-мегаватовите втори и трети блок, така и на 1000-мегаватовите пети и шести енергоблок. Технологията на производство на електричество от ядрена енергия бе разяснена от опитни специалисти, които придружаваха групите по време на обиколките.

петък, 8 юни 2012 г.

МЛАДЕЖИ С УВРЕЖДАНИЯ ЗАВЪРШИХА ОБУЧЕНИЕ ПО АВТОМОДЕЛИЗЪМ


В края на седмицата на автомоделната писта във Враца се проведе
заключително състезание по автомоделизъм с младежите от Дома за младежи с увреждания от село Три Кладенци. Мероприятието бе последен етап от проект към програмата на Спортното Министерство "Начално обучение на хора с увреждания".
Присъствуваха шефката на спорта в Северозападна България от Спортното ни министерство Росица Стаменова и Директорката на Дома за младежи с увреждания от село Три Кладенци.
Обучаемите показаха, че не са си губили напразно времето и показаха високо майсторство на автомоделното трасе. След оспорвана борба победи Данаил Кирилов, следван от Севда Янкова, а на трето място се класира Цветан Йорданов.
На победителите организаторите от Спортно техническия моделен клуб във Враца връчиха купи, грамоти, рекламни шапки и лакомства.

Второ издание на Турнир по тенис на маса за купата на Областния управител

На 8 юни 2012 година в гр. Враца се проведе Турнир по тенис на маса за купата на Областния управител на Област Враца. Турнирът е за ученици и  се провежда за втора поредна година. Организиран е от Областна администрация – Враца със съдействието на Министерство на физическото възпитание и спорта, Регионален инспекторат по образованието - Враца и Спортен клуб по тенис на маса - Враца.
Турнирът се проведе във физкултурния салон на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство, със съдействието на ръководството на училището.
Г-жа Цветелина Теофилова – заместник областен управител откри турнира и пожела на всички участници достойно представяне, успех и спортен късмет.
Тази година в надпреварата се включиха повече ученици от миналата. Участваха  41 ученици от 4 общини на област Враца - Бяла Слатина, Враца, Криводол и Роман.
Турнирът се проведе в две възрастови групи –
-         до 15 години  - момичета и момчета
-         до 18 години - девойки и юноши.
Класирането в турнира по регламент е индивидуално.
Заместник областния управител г-жа Цветелина Теофилова награди победителите с купи и грамоти, осигурени от Областна администрация – Враца.
Купи и грамоти получиха класиралите се на първо място във всяка възрастова група, а грамоти класиралите се до 4 място, според регламента на състезанието

Купата на Областния управител спечелиха:

Момичета Донна Цолова - СОУ" Васил Левски", Роман
Момчета – Теодор Петров - СОУ" Васил Кънчов", Враца
Девойки – Василка Цолова - СОУ" Васил Левски", Роман
Юноши – Мирослав Илиев  - СОУ" Васил Кънчов", Враца
 Класирани състезатели до 4 място:
Момичета:
I място -Донна Цолова -  СОУ" Васил Левски", Роман
II място - Незабравка Генова - СОУ" Васил Левски", Роман
III място - Мария Петкова - СОУ" Васил Левски", Роман
IV място  - Грета Дамянова - ОУ" Васил Левски", Враца

Момчета:
I място – Теодор Петров - СОУ" Васил Кънчов", Враца
II място- Вихрен Михалчев – ПМГ“Акад. Иван Ценов“, Враца
III място -  Стилян Стоянов - СОУ" Васил Левски", Роман
IV място – Кристиян Велчев - СОУ" Васил Левски", Роман

Девойки:
I място  - Василка Цолова - СОУ" Васил Левски", Роман
II място – Даниела Нешева - ПМГ“Акад. Иван Ценов“, Враца
III място – Нанси Димитрова – ПГТР - Враца
IV място- Ася Филипова ПМГ“Акад. Иван Ценов“, Враца

Юноши:
I място  - Мирослав Илиев  СОУ" Васил Кънчов", Враца
II място – Томислав Александров - СОУ" Васил Левски", с. Пудрия, общ. Криводол
III място – Борислав Йотов - СОУ" Васил Левски", Роман
IV място- Детелин Александров - СОУ" Васил
Елма Глоговска

Драматично-куклен театър – Враца през следващите 7 дни:


09.06.`12 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Вълшебният цилиндър”
14.06.`12 г. – четвъртък на Голяма сцена от 19 часа
гостува театрална формация „Мелпомена”
„Вражалец” от Ст.Л.Костов
16.06.`12 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Малката баба Яга” от Отфрид Пройслер
Билети за гостуващия в четвъртък на голяма сцена спектакъл „Вражалец” по Ст.Л.Костов вече няма. Капацитетът на залата е запълнен.
Поради големия интерес към авторския спектакъл на Димитър Живков – „Живак”, който беше представен на 29 май, актьорът ще покаже творбата си още веднъж във Враца. Това ще се случи на 21 юни /четвъртък/ от 19 часа в Балетна зала. Билети могат да се купят от билетна каса на врачанския театър.

Проект SUM (Устойчива градска мобилност) подчертава необходимостта да се подобри мобилността в градовете ни


 Европейската комисия, чрез своята програма Interreg IVC, подкрепи проект SUM, насочен към подобряване на устойчивостта на градската мобилност в европейските градове.
Необходимостта от транспортирането на хора и стоки представлява 32,6% от общото крайно потребление на енергия в Европа. Този сектор има висока зависимост от петрола и се нуждае от стратегия за намаляване на нивото на енергийна зависимост. Ниво, което в Европа се повиши до 79,5% от консумираната енергия.
От друга страна, ако се анализират проблемите на градската мобилност, всичко се усложнява от високите емисии на СО2 и други замърсители в допълнение към високи нива на шум, проблеми които се случват в центъра на нашите градове. Въпреки това, в градските райони използването на меките видове транспорт и приемането на електрически превозни средства представлява голям потенциал.
Именно в тази област работи проект SUM. Проектът има за цел да се насърчи изпълнението на местните и регионалните политики за устойчива градска мобилност, опитвайки се да сведат до минимум три сериозни проблема: CO2 емисии на парникови газове, енергийната зависимост, която ни поставя в по-висока политическа и икономическа нестабилност, както и замърсяването на градовете, което се отразява на здравето и качеството на живот на техните граждани.
Общата цел на проект SUM е да допринесе за популяризирането и утвърждаването на устойчиви транспортни средства, чрез междурегионално сътрудничество. Поради това Комисията реши да подкрепи тази инициатива в рамките Interreg IVC, където междурегионално сътрудничество придобива пълното си значение.
Тази обща цел е разделена на четири основни компонента:
  • Насърчаване на обмена на знания и дискусии по най-добрите регионални практики, които са в полза на устойчивата мобилност, създавайки по-голяма информираност в областта на устойчивата градска мобилност.
  • Подобряване на знанията и опита на региони с по-малко опит в по-чисти методи на транспорт, така че те да работят заедно с други по-развити региони в тази област.
  • Идентифициране на най-ефективните практики, за да се гарантира, че гражданите приемат по-устойчиво поведение и навици в градската мобилност, анализиране на информация и насърчаване на информационни кампании, за да се демонстрират предимствата, които тези нови методи предлагат на обществото.
  • Определяне на план на действие и стъпки във всеки регион като резултат от проекта
Проектът започна през януари 2012 г. и е с продължителност 30 месеца и вече проведе първата среща между всички партньори в град Фаро, област Алгарве, Португалия. Участници в проекта са 15 организации от европейски региони в рамките на страните Испания, Португалия, Италия, Латвия, Полша, България, Франция, Швеция и Великобритания. Общият бюджет е 1 604 086.15 евро. Тя се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).
Списък на партньорите:
•        Община Виго – Испания;
•        Община Месина – Италия;
•        Община Терамо – Италия;
•        Община Регион Емилия – Италия;
•        Общински съвет Рига – Латвия;
•        Община Катовице  - Полша;
•        Община Враца;
•        Община София;
•        Община Амиен – Франция;
•        Асоциация на местните власти Скане  – Швеция;
•        Регион Реджо ди Калабрия – Италия;
•        Регионалната енергийна агенция в Пазарджик (РЕАП);
•        Енергийна агенция на югоизточна Швеция;  
•        Регионална агенция за енергетика и околна среда в Алгарве  - Португалия;
•        Общински съвет Есекс – Англия.
Интернет портал на проекта: www.sumproject.eu (в процес на създаване)
 снимкa: Община Враца

Водач загинал между Елисейна и Своге


На 07.06.2012г., в 21.50 ч. е получено съобщение за катастрофа на пътя между с.Елисейна и гр.Своге. Установено е, че в крайпътна канавка се е преобърнал лек автомобил „Тойота Ленд Крузер, управляван от А.А./67г./ гр.Своге. Водачът е загинал.  Причини: несъобразена скорост  и в следствие на което автомобила    се блъска /преобръща/ в бетонни блокчета.

четвъртък, 7 юни 2012 г.

Крали Марко, Робинзон и дървените приказки на майстор Огнян



Една изложба на Регионална библиотека “Христо Ботев” – Враца,
Регионално краеведско дружество и Антикварна къща “Ценкулов”

„Едва ли бях навършил седем, когато открих едно голямо, заровено в яхъра съкровище – книгите на мама и на вуйчо Митко. Те бяха наслагани в тежки сандъци. Те чакаха търпеливо да избърша праха им о вехтата си рубашка, за да ми покажат един примамлив свят – света на правдата. В яхъра се запознах с известната жаба пътешественица Гаршин, с дивите лебеди на Андерсен и с омайните сказания на шехерезада от „Хиляда и една нощ”. Там намерих печалния гарван на Едгар По и скъпата на сърцето му Анабел-Ли. Тези поеми, преведени с любов и углъбено разбиране от Георги Михайлов, напълниха душата ми с една дълбока, човешка, чиста печал. И аз я нося повече от четирийсет години като най-мил и хубав талисман от детството и я скъпя, и няма да я разменя за никаква повърхностна радост.” - Спомня си преди години авторът на вълшебната песничка, с която и днес викаме зимата „Тихо се сипе първият сняг”, роденият и отраснал във Враца поет Цветан Ангелов.
            Почти по същото врече, когато малкият Цветан открива своето съкровище, неговият вече отдал се на науката съименник – врачанският окръжен училищният инспектор Цветко Петков прави интересно проучване, на базата на събрани и обобщени данни от анкета, проведена през 1927 г. във всички училища на окръга. Резултатите публикува в своята „психо-педагогическа студия”, както сам я определя, наречена „Учениците и книгата” издадена същата година от Врачанския окръжен читалищен съюз. В нея откриваме любопитни данни за книгата и четенето преди почти век, за любимите произведения от български и чужди автори на някогашните деца и младежи. Така докато 14-15 годишните предпочитат „Чито Томовата колиба”, „Павел и Верджиния”, „Клетниците”, „Под игото”, „Хъшове” и „Нова земя”, техните каки и батковци четат „Дон Кхот”, „Граф Монте Кристо”, „Възкресение”, „Парижката Света Богородица”, „Хамлет”, „Война и мир”, Ботевата и Яворовата поезия и „Нещастна фамилия”, то сред любимите книжки на най-малките са приказките „Златното момиче” и „Майчина сълза”, легендите за Крали Марко. Затова и тези заглавия присъстват в наименованието на днешната изложба. Тя е третата от поредицата изложби на Регионална библиотека под надслов „Словото”, в които по нетрадиционен начин се популяризира книжовно-документалното наследство. „Крали Марко, Робинзон и дървените приказки на майстор Огнян” е своеобразно продължение предходните. Целта ни е да надникнем в онзи неразгадаем свят, където „Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват” както ни разкрива Малкият принц на Екзюпери” – света на детето. Светът на детето преди столетие, чрез рисуваните детски книжки. Заедно с нашите приятели  - журналистът Кирил Андровски и Красимир Ценкулов – антикварна къща „Ценкулов” избрахме няколко интересни сборника с приказки и интересни детски списания, книги на майсторите на словото Дора Габе, Атанас Душков, Цветан Ангелов, Асен Босев. Интересен екземпляр от приказките за деца в стихове „Гори тилилейски” на Елин Пелин, с посвещение и автограф до събрата по перо Атанас Душков. Броеве на издаваното от тандема Никола Балабанов – Яна Язова детско илюстровано списание „Блок”, от обичаното „Другарче”. Разбира се представяме и издания от любими, според цитирана анкета заглавия: „Чичо томовата колиба”, „Хитър Петър”, „Островът на съкровищата”, „Крали Марко”. Излагаме три издания на обичания от поколения читатели Робинзон Крузо”, първото е от 1909 г. Разбира се миниатюрните издания присъстват и в тази експозиция – това е едно рядко и интересно сборниче с приказки, от библиотека „Бисерчета” на издателство популярното издателство Ш.Ф.Чипев, съществувало до 1944 г.. Малкото бисерче е наречено „Малката принцеса слънце”  - с твърда подвързия и цветни корици, 94 странички с размер 8Х8 см. Представям ви и един интересен сборник от 1896 г. „Игри и полезни забавления” – където преводачът от руски  Д. Тончев включва и българския опит в областта на възпитанието и развитието на личността чрез играта. „Всеки човек идва от света на своето детство”(отново Екзюпери) -  можем да се върнем за малко там и ние, порасналите деца, не само с рисуваните книжки, но и с рожбите на майстор Огнян Кръстев – успял да превърне дървото в приказка без край и да заговори на разбирам за малки и големи език – езика на Пинокио, оживялото дървено човече или на вечния палавник Герчо. За своя другар, палавото дървено човече – Юнак Герчо, ненадминатия акробат и гимнастик от детството на мами, баби, пра- баби и дядовци, авторът твърди, че е съвършено конструиран – само една частичка да липсва и Герчо вече не може да функционира. Децата от ЦДГ „Дъга” и журналистката Цветана Евгения първи тръгнаха по шарената приказна пътека. Сред любимите традиционни играчки на децата и вчера и днес са дървеното влакче, кончето с каляската, малките дървени пумпалчета, кречеталото и разбира се „Лю – Лю”, познато сега като „Йо-Йо”. В голямата Книга на книгите майсторът написа: „ Светът на детето и на неговите играчки е светът на бъдещето!”
 
Калина Тодорова

Празник на баницата събира майстори и дегустатори за 11 път


          За 11 път в с. Баница се организира празник на баницата. Тази година вкусното изложение ще се проведе на 9 юни и негов домакин ще е местното читалище. В състезанието за най-хубава баница ще участват само местни майстори, които се очаква да донесат над 60 сладки и солени деликатеса. Кметът на селото Любен Нинов е категоричен, че журито ще е безпристрастно, защото в него ще влязат журналисти. Сред официалните гости на празника ще е зам.-кметът на община Враца Светозар Луканов.
Най-вкусните баници ще бъдат отличени. За техните мастори, за жителите и гостите на селото ще има концерт в залата на читалището.


Информационен ден по ОП „Развитие на човешките ресурси”


  Днес във Враца бе проведена информационна кампания по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” на Министерството на труда и социалната политика. С фотоизложба и среща с бенефициенти бе представено свършеното за периода от 2007 г. до момента. За откриването на кампанията в града дойде министър Тотьо Младенов. Сред официалните гости на откриването бяха  заместник кметовете на Враца Светозар Луканов, инж. Красимира Георгиева, Красимир Богданов и Ангел Вълчев, а също зам.-областният управител  Цветелина Теофилова, директорите на Бюрото по труда в града – Маргарита Ангелова и на Инспекцията по труда – Румен Младенов. На въпросите на гражданите и фирмите отговаряха министър Младенов и заместникът му Зорница Русинова.
         От 2007 г. досега по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” са отворени над 140 процедури за 2 милиарда лева. В програмата са се включили над 650 000 души.  Само за последните два месеца Община Враца е заявила обучение на над 230 безработни, които през следващия месец ще подпишат своите трудови договори. При презентацията министър Младенов накратно обобщи постигнатото и апелира към бизнеса и гражданите да бъдат по-активни и да участват в проекти по оперативната програма. Официално приветствие към министъра на труда и социалната политика и към гостите поднесе зам.-кмета Светозар Луканов от името на кмета инж. Николай Иванов. Луканов благодари за ползотворната работа на министъра и на неговия екип.\

Направиха кампания за превенция на наркоманиите по селата


           В четири села от община Враца бе направена информационна кампания за превенция на наркоманиите и тютюнопушенето. Инициативата е на Общинския съвет по наркотични вещества и бе реализирана съвместно от Превантивно-информационния център към Община Враца и Регионалната здравна инспекция. Експертите посетиха селата Девене, Тишевица, Паволче и Баница. В срещите участваха 96 деца от седми и осми клас. Представени бяха тематичните филми „Марихуана” и „Невидимият” за вредата от наркотиците и тютюнопушенето. На учениците бяха раздадени брошури, флайери и тениски с логото на кампанията. За първи път подобна инициатива се прави в селата от общината.
         На 31 май на тийнейджърите във всички врачански училища бяха раздадени информационни брошури, свързани с международния ден срещу тютюнопушенето. Тази инициатива също бе на Общинския съвет по наркотични вещества.

                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

Турнир по тенис на маса

На 8 юни 2012 година в гр. Враца, от 10.00  часа във физкултурния салон на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство ще се проведе Турнир по тенис на маса за купата на Областния управител на Област Враца. Турнирът е за ученици и е организиран от Областна администрация – Враца със съдействието на Министерство на физическото възпитание и спорта, Регионален инспекторат по образованието - Враца и Спортен клуб по тенис на маса - Враца.
Ще участват ученици от различни общини на областта.

сряда, 6 юни 2012 г.

Разкрито престъпление с винетни стикери

На 05.06. 2012г., служителите на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” в ОДМВР-Враца,  в района на автогара Враца извършиха проверка на лицето Д.Ш./33г./ от гр.Враца. В личния багаж на мъжа са открити винетни стикери и прилежащите към тях документи - квитанции и талони за годишен технически преглед на МПС. Непосредствено след задържането му, при претърсването на четири имота във Враца, собственост на родителите и на съпругата му и ползвани от него, полицаите иззели общо 1 290 неистински винетни стикера за 2012 г. за МПС, квитанциите към тях и 2 печата, с които били заверявани.  Открити са и 12 000 фалшиви стикера в комплект със съпътстващите ги талони за преминат годишен технически преглед на МПС.
В процеса на работа е изяснено, че двата вида стикери са били предназначени за разпространяване на територията на цялата страна, като по предварителни данни предотвратените щети за бюджета на държавата са в размер на около 2 000 000 лв.
На 06.06.2012г., Д.Ш. е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 244, ал. 2, вр. чл. 243, ал. 2 от НК. С постановление на Окръжна прокуратура- Враца, Д.Ш  е задържан за  72 часа, като предстои внасянето на искане за налагане на последваща по-тежка мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Образувано е дознание, което ще изясни произхода на намерените стикери и винетки. Работата по случая продължава.

Юбилейните значки - първо дарение за фонтана на Бърдарски геран

значкиС малка брошура, съдържаща този текст, се продаваха 125-те юбилейни значки, направени по идея на Ралица Велчева и осъществена с помощта на Александър Живков и Гергана Живкова.
Стойността на сувенира има както материална, така и морална стойност.
\Мотото, изписано на значката „125 години поколения с традиции”, както и изображението на момиче и момче, облечени в носии, символизират принадлежността на банатските българи към наследството и историята. Именно предаването на традициите от поколение на поколение ни съхранява като общност и отваря вратите към бъдещето ни. Надеждата е в младите хора, в самодейците, които са пазителите на банатската култура и бит и продължават да ги представят с гордост не само в България, но и в чужбина.
Мисията на значките е и благотворителна – тримата организатори дариха средставата за изработката, като желанието им бе да остане спомен от големия празник и хората, които притежават значка винаги да носят със себе си частица от Бърдарски геран.
Минималната стойност за единица бе 3 лв, като имаше благодетели, които заплащаха двойно, дори и тройно за един брой. Благодарим на всички.
До момента събраните средства са 429 лв.
В кметството са останали последни няколко бройки, които чакат своите притежатели.
Сумата от продадените значки бе дарена на Бърдарски геран и ще бъде вложена в ремонта на фонтана в центъра на селото – още една забележителност, която от години чака своите спасители.
Текстът на брошурата гласи:
„Ние, банатските българи, сме призвани да съхраняваме историята на едно време, навяващо както страшни спомени и уроци, които не бива да забравяме никога, така и на едно завръщане, на умиление, чест и гордост, че предците ни са останали верни на себе си, на родината, на българското и в същия момент са успяли да създадат една уникална общност, притежаваща обичаи и религия, отличаващи я от масите.

Това, което сме днес, дължим именно на традицията, на самосъзнанието, че сме необикновени и ценни, на бабите и дядовците ни, които са предали на нас частица от себе си, своя поминък и бит.

Днес Бърдарски геран празнува 125 години от създаването си – некратък път, осеян с букети от емоции, възходи и разбира се падения. Път, извървян през години на просперитет и бедност, оставила много пусти къщи и далечна носталгия.

Нека се обърнем към миналото си и разбудим тлеещия пламък, нека усетим че корените ни все още имат животворна сила и я влеем в цветовете – нашите деца. Именно те са следващото поколение, което ще продължи НАС, традицията и любовта към родния дом.”

Проекти по интеграция на етническите малцинства


Днес  17-членна делегация  от представители на местната власт и неправителствения сектор от Унгария посети Враца. Делегацията беше посрещната от г-н Красимир Богданов , заместник – кмет по образование, култура, спорт и туризъм на Община Враца. Гостите са тук по покана на институт „Отворено общество” с цел да се запознаят и обменят опит в практиките на сътрудничество между местната власт и неправителствените организации  при реализацията на проекти по интеграция на етническите малцинства. Делегацията посети детската градина в кв. Кулата, която е филиал на ЦДГ „Българче”. Децата от подготвителна група „Детелина” с учител Румяна Тодорова показаха открита практика и демонстрираха добрата си подготовка за училище. Детската градина е предпочетена да  представи позитивен образователен модел, осъществен със съдействието на Община Враца, както и с активностите си по реализиране на проектни дейности , финансирани по донорски програми. На откритата практика присъстваха Калина Дуранкева - гл. експерт по предучилищно образование на Община Враца и Даринка Костадинова- ст. експерт от РИО- Враца. Заместник – кметът  Красимир Богданов покани гостите да разгледат града и им връчи индивидуални  рекламни  пакети  на Община Враца .

Дезинфекции на зелени площи

От 14.05.2012 год. във връзка със сключен договор с фирма „ДДД Груп
Дезинфекционна станция“ ООД – Враца за деакаризация на обществено полезни
площи в землището на Община Враца започва третиране на зелени площи срещу
кърлежи и бълхи, както следва:
гр. Враца – трикратно през месеците май, юни, август
1. ЦГЧ – до р-т „Атлантик“
2. Градина при паметника на Васил Левски
3. Градина зад пл. Христо Ботев
4. Алея на ул. „Дунав“
5. Хижата – поляна и алеи
6. Градина на ДНА и пл. Руски
7. Червения площад и Бизнес инкубатор
8. Градина пл. Левски и пл. Тракия
9. Градина ОПФЗС
10. Паметника на работника
11. Зелени площи по ул. Братя Миладинови
12. ЖК Младост – детска площадка
13. Спортен парк – Христо Ботев
14. Алеи на бул. Демокрация
15. Алеите на ул. Спортна
16. Картинг писта
17. Зелени площи ЖК Дъбника
18. Поляна зад прогимназия Цвета Кръстенякова
19. Поречие на р. Лева
20. Стар гробищен парк
21. Нов гробищен парк
Ботев Път – еднократно непосредствено преди похода – 26.05.2012 год.
1. с. Баница, бивака
2. местност Речка
3. местност Йолковица
4. местност „Околчица“
Всички кметства на територията на Община Враца – еднократно
Обработките ще се съобразяват с метеорологичните условия, както и от
форсмажорни обстоятелства.
Ще се опръскват всички залегнали в договора площи, като навсякъде ще
бъдат поставяни информационни табели с данни за използвания препарат ,
концентрация, карантинен период и антидот от фирмата изпълнител.
Желателно е гражданите да не навлизат в обработваемите площи – 2 ч.
Няма опасност за домашни любимци и селскостопански животни. Да се спазва
карантинния срок на препарата – 24 ч.
Еднократната обработка ще отнеме 5 дни на фирмата изпълнител, като 3
дена ще бъдат необходими за обработката на гр. Враца и по един ден за Ботев
Път и Кметства на Община Враца.
Използвания препарат е Биотек C/S с издадено Разрешение за пускане
на пазара № 0404-1/15.06.2007 год. от МЗ.
Поздрави,
Даниела Хитова,
гл. експерт "Връзки с обществеността"
Община Враца

ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ В АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”

Българската атомна електроцентрала ще отвори врати за външни посетители на 9 юни 2012 г. (събота). Посещението на АЕЦ “Козлодуй” в този ден е без предварителна заявка или записване. Достъпът до площадката на централата ще се оформя срещу документ за самоличност, като децата трябва да са с пълнолетен придружител. Посрещането и регистрацията ще се извършват в Информационния център на атомната електроцентрала от 8.30 до 14.30 часа.
За разглеждането на обектите, включени в маршрутите за посещение, ще се сформират групи по реда на регистрация на посетителите, като водачи са експерти от АЕЦ. По време на инициативата ще бъде осигурен достъп до командни и машинни зали на енергийни блокове. В Информационния център посетителите ще могат да наблюдават демонстрации на работа с противопожарна техника и на мобилната лаборатория за мониторинг на околната среда.
На 9 юни от 8.00 до 14.00 часа за посетителите е осигурен безплатен автобусен транспорт на всеки кръгъл час от гр. Козлодуй до Информационния център на АЕЦ. Тези, които пътуват с лични автомобили, ще бъдат пропускани на контролно-пропускателните пунктове.
Допълнителна информация може да бъде получена на телефони: 0973/7-27-68 и 0973/7-35-37.

Mеждународно състезание по автомоделизъм


В престоящите почивни дни на автомоделната писта във Враца ще се проведе международното състезание по автомоделизъм „Гранд При България” През тази година мероприятието е под шефството и за наградите на Община Враца и местния Ротари клуб.
В продължение на два дни състезателите ще мерят сили в класовете „Електроформула”, „Нитро с пулстартер”, „Нитро”, „Формула 2” и „Формула 5”. В събота от 12.00 часа са квалификациите, а в неделя от 10.00 часа са финалните гонки. До сега са заявили участие 27 състезатели от 7 български клуба, както и от Румъния и Турция.
Врачанския отбор е начело с Дамян Петров, Мартин Дамянов, Росен Ралчовски, Генко Базитов, Кристиян Крумов, Виктор Робев, Цветелина Генчева и Емил Давидов. Отбора на АЕЦ Козлодуй ще се представи с Марио Вутов и Румен Драганов.

Киноафиш


Kражби

B РУП- Враца е получено съобщение за липсата на безжичен рутер за интернет, от втория етаж на административната сграда на стадион „Христо Ботев”-Враца. След опертивно-издирвателни мероприятия, служители на РУП-Враца установиха, че кражбата е извършена от лицата: Б.Ч./17г./ от гр. Оряхово  и Т.Б./15г./ от гр. Козлодуй.
След сигнал за кражба на 160 кг. отпадъчно желязо и проводници от къща  в село Баурене, извършена на 23.05.2012г., е установено, че извършител е 15-годишно криминално проявено лице от същото село
След кражба на капак от товарен автомобил „ГАЗ”, 4 кофражни платна, железни лостове и винкели, извършена на 22.05.2012г. от къща  в село Дърманци, е установено, че извършител е лицето   В.Т./41г./ от същото село
На 05.06.2012 г.,  в РУТП – Мездра е получено съобщение за констатирана липса на около 70 болта за стабилизиране на метална мрежа върху скални образувания между гарите  Елисейна и  Зверино.  След  бързи ОИМ е установено,  че мрежата е открадната от лицето А.П.//22г./ от с.Зверино.

вторник, 5 юни 2012 г.

По стъпките на предците


Между селата на банатските българи Бърдарски геран и Гостиля през годините е съществувала здрава връзка. В пространството ги делят над 20 км по земния път през  землището на Кнежа, но те никога не са били пречка в миналото активният поток на хора да циркулира постоянно по трасето през нивите. Обвързани със семейни и родови връзки двете села са били свързани и с дългите процесии, организирани по повод честванията на храмовите празници.
поклонничество Още се помни как бърдарчани влизали тържествено в Гостиля през юни за честването на Пресвето Сърце Исусово, с молитви, хоругви и дълга процесия от пременени за празник жени и мъже, извървели дългия път на поклонничество до съседното село, който е едновременно и почит към предците, изтъкали нишките за връзка, и път, по който да мине паметта на децата им в бъдеще.
Връщайки се към добрите традиции, организираме  поход – поклонничество от Бърдарски геран до Гостиля на 16 юни, когато е храмовото им честване. Търсим доброволци за това предизвикателство, които да извървят пътя през нивите до там и обратно, припомняйки си историята, стъпвайки по следите на предците ни.
Сборен пункт пред Кметството на 16 юни, а часът ще бъде уточнен допълнително след проучване на маршрута и програмата за честванията в Гостиля.
Очакваме млади и стари любители на изпитанията, радетели на банатската българска кауза, родолюбци и авантюристи да се включат в инициативата!

„Атиняните” надделяха над „Спартанците” в стрелбата с лък


Състезание по стрелба с лък сложи финал на „Програмата за патриотично възпитание на община Враца”. Надпреварата се проведе в атракционен парк „Приказката”. В състезанието взеха участие два отбора от по петима души от Спортното училище „Св. Климент Охридски” във Враца. Те приеха атрактивните имена „Атиняните” и „Спартанците”.  Уменията им бяха оценявани от жури с председател зам.-кмета на общината Красимир Богданов, Тихомир Опров – собственик на парка, доц. Нарцис Торбов от историческия музей, Марин Цветков и Галя Василева – организатори на патриотичната програма. С общ сбор от 40 точки победата бе за „Атиняните”, а съперниците им успяха да съберат 37 т.
Програмата за патриотично възпитание е един от най-новите проекти на Общината, който се реализира съвместно с Регионалния исторически музей и атракционен парк „Приказката". В него се включиха 30 ученици от три врачански училища - СОУ „Отец Паисий", СОУ „Христо Ботев" и Спортното училище „Св. Климент Охридски".
Мероприятията по проекта продължиха малко повече от месец и бяха в три направления: възраждане на занаятите /грънчарство/; запознаване с войнските умения от античността и средновековието; възстановка на тракийски ритуали, свързани с бога на виното и веселието Дионис в зала „Рогозенско съкровище”.
„Програмата се радваше на голям интерес от страна на учениците и съм доволен, че тя спечели толкова приятели. Радвам се, че вие, участниците в нея, успяхте да усвоите доста нови познания и умения. Справихте се изключително успешно, както с пресъздаването на Дионисиевите празници, така и с керамиката.  Надявам се това да не е последната част от програма, а само заключителната част за 2012г. Вярвам, че от началото на новата учебна година ще се видим с нови идеи за разширено изучаване на историята и миналото на нашия край. Да си пожелаем всичко, което правим, да достигне до повече наши приятели и така в града да пристигнат нови хора, които да видят забележителностите на врачанския край” – с тези думи се обърна към учениците зам.-кметът Красимир Богданов.
В момента се подготвя сайт за всички мероприятия, които бяха част от патриотичната програма. Той ще бъде представен на нарочна пресконференция на 12 юни от 11 часа в заседателната зала на Община Враца.

 Даниела Хитова,
гл. експерт "Връзки с обществеността"
снимкa: Община Враца

Покана


понеделник, 4 юни 2012 г.

ВРАЧАНСКИТЕ ПОЛИЦАИ СЪС СРЕБЪРНИ МЕДАЛИ


 От 27 май до 3 юни в гр. Несебър се състоя Републиканското първенство по футбол за служители от МВР. Мероприятието бе организирано от Спортната асоциация на МВР и от Областната дирекция на МВР в Бургас.
21 отбора водиха битки на зеления правоъгълник разпределени чрез жребий в 7 групи. Спортния клуб „Спартак” Враца воден от Дамян Петров и от треньорите Аспарух Максимов и Иван Кирилов преодоля  в квалификациите последователно отборите на Областната дирекция на МВР София с 1:0, а след това и футболистите от Областната диреция на МВР от Пазарджик с 5:4 след изпълнение на дузпи, след като в редовното време резултата бе равен 1:1. За осмина финала жребия противопостави врачани на  старозагорските полицаи и след 1:1 в редовното време отново футболистите от града под Околчица бяха по точни при дузпите и победиха с резултат 4:2.
На полуфинала жребия изправи врачани срещу предварително сочения за фаворит отбор на домакините от Областна дирекция на МВР от Бургас.
След изключително оспорван двубой срещата завърши наравно 1:1 и отново ролетката на дузпите трябваше да реши кой отбор отива на финала.
Късмета отново споходи врачани, които победиха с резултат 4:3 и се класираха за финала, където ги очакваше миналогодишния победител, отбора на Областната дирекция на МВР от Пловдив.
Във финалната среща врачанските футболисти пропиляха своя шанс през първото полувреме, а в началото на втората част допуснаха нелеп гол, който короняса пловдивските полицаи за шампиони през 2012 г. Врачани завършиха втори, след като през 2011 година бяха трети. На победителите бяха връчени купи и медали.
Следващото Републиканско първенство е по плажен футбол и ще се проведе в средата на месец август.

Награди за врачанските мажоретки


Индивидуални награди за „най-атрактивна мажоретка” и „най-атрактивен танц” получиха Яна Николаева от мажоретния състав към Центъра за работа с деца – Враца и групата по забавен спорт „Врачански юначета” на фестивал в град Левски. Двата състава бяха поканени на Първи мажоретен фестивал, който се проведе на 2-ри юни.  Организатори бяха община Левски, младежки клуб „Георги Працалев” и спортен клуб „Киокушин” – Левски.
Над 150 мажоретки от Ловеч, Летница, Враца и Левски направиха голямо цветно шоу по улиците на града. Празникът започна с парад, след което на открита сцена, пред общината, всеки състав представи своите композиции. 
Врачанските мажоретки, за които това е първо участие на фестивал, показаха два танца. „Врачанските юначета” зарадваха публиката със забавния скеч „Веселите каубои. „Гвоздеят” на програмата бе 20-минутното шоу на младежкия духов оркестър и мажоретките от Ловеч, с ръководител Тотко Рогашки. Току-що завърнали се от турне във Франция, съставите взривиха публиката с разнообразна програма от кан-кан до фолк стил.
С едноминутно мълчание, точно в 12 часа, всички присъстващи на празника почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.
От името на община Левски зам.-кметът Здравко Дафинов връчи награди и грамоти на всички участници. Отличени бяха и най-атрактивните танци - на съставите от Враца и Ловеч. Петя Чолакова - гл.експерт ”Образование, култура и спорт” в общината, връчи наградите за най-атрактивна мажоретка. Приза заслужиха Яна Николаева /Враца/, Василена Делева и Красияна Линова /Летница/, Ралица Георгиева, Симона Руменова, Ивана Ангелова и Соня Дунева /Левски/.
Кулминация на празника бе общ танц на всички състави и публиката под звуците на нашумелия хит „Ai se eu te pego”.
Мажоретният състав към Център за работа с деца е най-новата формация в културната институция. Дейността на мажоретките започва през февруари
2012г. Първата им изява през публика е в началото на м. май. В момента
се обучават момичета на възраст 14-16 години. Ръководители на състава
са Таня Василева и Галя Василева.
Групата за забавен спорт "Врачански юначета" към Център за работа с
деца е създадена през есента на 2008 година. Групата е продължение на
гимнастическо дружество "Юнак", основоположник на организирания спорт
в България в края на 19 век. "Врачанските юначета" представят забавни
скечове, включвайки в композициите си акробатични елементи и основна
гимнастика. Групата е съставена от деца от 4 до 14 години.  Ръководител е Таня Василева.

Поздравихме Монтана за празника

 Днес зам.-кметът Светозар Луканов участва в тържествената сесия по повод празника на гр. Монтана. Той поднесе от името на кмета подарък и поздравителен адрес.
"Днешният празничен ден е щастлив повод да изразя симпатиите и уважението, което изпитват моите съграждани към богатата история и динамично настояще на Вашия град! Враца и Монтана имат добрия шанс да бъдат градове – съседи, но и голямата отговорност за дълбоки икономически и социални промени в нашите региони! Имаме потенциал за това, готовност и стремеж да обединим усилията си за нов облик на Българския северозапад! Желая успех на Вас и Вашия екип, на общинските съветници, на гражданите на Монтана, за които бъдещето на града стои над всичко!” – каза в поздравителният адрес кметът на Враца. Инж. Николай Иванов не можа лично да присъства на тържествената сесия, поради служебен ангажимент.


                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
 снимки: Община Враца

„Кум Рьонг” зарадва децата на Враца


        За поредна година таекуон-до клуб „Кум Рьонг” зарадва децата на Враца за деня на детето със забавните изпълнения на  двама клоуни – таекуондисти в центъра на Враца.  Палячовците демонстрираха техники на самоотбрана и упражнения за физическа подготовка, а всяко дете, което ги повтори след това, получи балон и талон за безплатно посещение на заниманията по таекуон-до и тае бо в таекуон-до клуб „Кум Рьонг” за един месец.
        Илия Цветков, изп. директор на ТК „ Кум Рьонг”: „Това е един приятен и забавен начин освен на поздравим децата на Враца за празника им, и да използваме всяка възможност за популяризиране на бойното изкуство и да насърчим децата да спортуват повече в спортните зали, а не във виртуалните!”  .

неделя, 3 юни 2012 г.

Кметът на Врацa заминава за Владикавказ


Кметът на Враца инж. Николай Иванов, заедно с общинските съветници Митко Костов и Ангел Иванов, заминават  утре за гр. Владикавказ. Визитата е по покана на зам.-областния управител С. Есиева. Поводът е предстоящото честване на празника на града. В програмата на посещението са включени делови срещи с ръководствата на общината и областта, с представители на бизнеса, на спорта и културата.

ПЕТА ПОРЕДНА ТИТЛА НА МАЛКИТЕ АВТОМОДЕЛИСТИ


В град Сливница завърши Републиканското първенство по автомоделизъм за деца. Мероприятието тази година бе организирано от Министерството на образованието и науката, от Българската федерация по автомоделни спортове и от Националния дворец на децата.
27 участници от 7 отбора мериха сили в класовете „Електроформула”, „Електроформула със сток мотор” „Фигурен курс” и
„Прав курс”.
В клас  „Електроформула” победи детето чудо в българския автомоделизъм Кристиян Костадинов от Русе следван от Росен Ралчовски от СТМК Враца. Четвъртокласника от врачанското НУ”Иванчо Младенов” Емил Давидов постигна още в първия си опит в клас „Фигурен курс” резултат от 34.5 точки с което завоюва шампионската титла и покри първи норматив за „кандидат найстор на спорта”. В клас „Прав курс” третокласничката от врачанското ОУ”Свети Кирил и Методий” Ванина Крумова разколеба съперниците си с трите максимални попадения и със постижение от 150 точки грабна златото. Поради лошото време състезания в клас „Електроформула със сток мотор” не се проведоха.
В отборната надпревара възпитаниците на треньора Огнян Филипов за пета поредна година категорично спечелиха първото място и доказаха, че във Враца расте технически кадърно младо поколение.
На първенците бяха връчени грамоти от Община Сливница, грамоти от Националния дворец на децата, медали и купи и лакомства.
Следващото състезание е на 9 и 10 юни в гр. Враца, когато ще се проведе Гранд При България по автомоделизъм.

РЕЗУЛТАТИ

клас  „Електроформула” деца
1.     Кристиян Костадинов - „Кинетик” Русе
2.     Росен Ралчовски          - СТМК Враца
3.     Илиян Илиев                - НДД София
клас „Фигурен курс”

     1. Емил Давидов               - СТМК Враца
     2. Румен Соколов             - „Ориндж тим” София
     3. Кристиян Младенов    - Костинброд

клас „Прав курс”

     1. Ванина Крумова          - СТМК Враца
     2. Огнян Василев             - „Хоби Дик” София
3. Кристиян Веселинов       - НДД София

Клас „Електроформула” средношколци-9-12 клас

1. ЕвгениДимитров              - Костинброд
2. Георги Асенов                  - Костинброд
3. Мирослав Мишев             - Сливница

ОТБОРНО КЛАСИРАНЕ ДЕЦА

1. СТМК                    ВРАЦА       
2. НДД                       СОФИЯ
3. „Ориндж тим”      СОФИЯ