Бисквитки

събота, 14 декември 2013 г.

Катя Василева със злато в стрелбата

80 състезатели от 16 отбора взеха участие в републиканския турнир „Купа България” за стрелба с боен пистолет за служители от МВР. Надпреварата се проведе в Смолян.
Състезателката от клуб „Спартак” при ОД на МВР Враца Катя Василева влезе с втори резултат във финала, където показа стабилна психика и с бърза и точна стрелба за втори път тази година се окичи със златния медал. Ивайло Флоров също достигна до финала, но остана седми в класирането. В отборното класиране Катя Василева и Десислава Иванова завършиха на четвърто място при жените. Купата за комплексен шампион спечелиха стрелците на Академия-МВР.
Огнян Филипов


СИГНАЛИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

  На 13.12.2013г. в 10.20ч. в РУП-Враца е получено съобщение от жител на гр. Враца, който е заявил, че за времето от 07.12.2013г. до 13.12.2013г. от вила негова собственост, намираща се в землището на с. Бели извор, Н.Л. чрез взломяване на 3 врати, е извършило кражба на моторна резачка марка „Хускварна”, лебедка и 2 сервиза. Нанесените щети по данни на тъжителя са за около 1000лв.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП.
          В 09.50ч. в РУП-Враца е получено съобщение от  жител на гр.Враца, който е заявил, че за времето от 18.00ч. на 12.12.2013г. до 08.00ч. на 13.12.2013г. НЛ, чрез счупване на катинар на врата на работилница негова собственост е извършило кражба на електрожен /самоделен/, електрожен „Кракра”, ъглошлаиф неустановена марка, дрелка не установена марка, дрелка марка „Елпром” и 8  диода от по 250 ампера.  Нанесената щета по данни на тъжителя е за сумата от 1000 лв.
            По случая в РУП-Враца е образувано ДП.
В 19.24ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от жител на гр.Враца,  който е заявил, че на същата дата около 19.15ч. , НЛ е унищожило като е запалило 1 паянтова постройка / барака /. Вследствие на пожара същата напълно е изгоряла, както и намиращият се в нея мъжки кон. Нанесената  щета е за около 800 лева.
По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувано ДП.
В 23.10 часа в ОДЧ на РУП-Б.Слатина е получено съобщение от РУП-Враца, че при тях са се явили  В. Т., от с.Борован, със синът си С. Т., ЕГН- 0045091907 от с.Борован, и В.  Д., от с.Борован. В. Т. е заявил, че на същата дата около 17.30 часа в с.Борован  лице на  име Боби му е нанесъл побой  с твърд предмет, а по късно същото лице е нанесло побой и на В. Д в центъра на с.Борован. Същите са потърсили медицинска  помощ в „Спешен център” –Враца, където след преглед е установено ,че В Т. има фракрура на долна челюст на две места, а В. Д има фрактура на седмо ляво ребро.След прегледа същите са освободени.
Започнато е ДП по описа на РУП-Б.Слатина.
На 12.12.13 год. към 22:00 ч. в с.Липница пред частен дом възниква скандал, който прераства в побой между В. П. Л. , жив. с. Липница , Д. М. С. , жив. с.Липница, Й. Т. Й., В. И. М. , жив. с. Липница , и Г. М. Д. , жив. с.Липница , К. М. Й. , жив. с.Липница  и Х. М. Н. , жив. с. Липница. В следствие на побоя Й. е получил фрактура на черепа и е с временна опасност за живота. Същия е настанен за лечение в МБАЛ”Хр.Ботев” гр.Враца. Останалите лица от инцидента са разпитани и освободени.
              От проведените ПСД се установи, че извършител на телесната повреда е В. П. Л. , жив. с. Липница .
В РУП-Оряхово е образувано ДП. Уведомен е деж. прокурор в РП-Оряхово.

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
На 13.12.13 год. в 11:00 ч. на пазара в гр.Оряхово е извършена проверка на лек автомобил „Ситроен Евазион”, собств. на М. И. , жив. с.Буковлък .В автомобила са установени 28  найлонови плика с общо  /4.300 кг./ нарязана суха листна маса наподобяваща тютюн, които са предадени с протокол за доброволно предаване от И. От същия  е снето сведение и е освободен.
Образувана е преписка по описа на РУП-Оряхово.

 БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО:
На 13.12.13г. около 10.45ч. в гр.Враца, катастрофира ППС с животинска тяга управлявано от Х. Д., от гр.Враца, като се блъска в паркиран л.а.”Ф-н” Голф , собств. на И. Д., от гр.Враца,.
            Убити и ранени няма.Щети: 300 лв.
            Причини:изгубване на контрол над ППС с животинска тяга от водача Д.
            Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техн. средство „Дрегер-Алкотест”741, който е отчел отрицателни резултати. Съставен Акт.
           
На 13.12.13г. около 14.10ч. в гр.Враца, катастрофират като се блъскат л.а.”БМВ” Х5 , управляван от М. Р., от гр.Русе, водач кат. „В”, стаж-8г., и т.а.”Волво” и полуремарке управляван от Р. А., от гр.София , водач кат. „Д,Е”, стаж-16г.
            Убити и ранени няма.Щети: 1000 лв.
            Причини: движение с не съобразена скорост с характера и интензивността на движението от страна на водача Р. Съставен Акт.
            Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техн. средство „Дрегер-Алкотест”7410, който е отчел отрицателни резултати.
           
На 13.12.13г. около 20.40ч. на гл. път „Е 79”, Ботевград-Мездра преди крайпътно заведение, катастрофират л.а.”Тойота” РАВ4, собств. и управляван от В. С., от гр.Мездра, водач кат. „В”, стаж-25г., и л.а.”Дачия” Логан управляван от Г. М., от гр.Бяла Слатина, водач кат. „В”, стаж-16 г., като и двамата последователно блъскат внезапно пресичащото  от дясно на ляво  пътното платно  диво животно /прасе/.
            Убити и ранени няма. Дивото животно е предадено на служители на ДГС-Мездра.
            Щети: 1500 лв.
            Причини: внезапна поява на диво животно на платното за движение.
            Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техн. средство „Дрегер-Алкотест”7410, който е отчел отрицателни резултати.

На 13.12.2013 г.  в 15.40 ч. в ОДЧ на РУП-Козлодуй е получено съобщение от деж. д-р ФСМП-Козлодуй за постъпило лице претърпяло ПТП. На място е установено, че около 15.30ч. в гр. Козлодуй, катастрофира като се блъска в бетонен кол на ограда л.а. „Фолксваген Голф” управляван от неправоспособния К. В., жив. гр. Козлодуй.
Убити  няма. Водача е с разкъсно-контузна рана на устата. Същия е оставен за наблюдение във ФСМП, без опасност за живота. Щети по  автомобила  в процес на изясняване.
Причини: Неправоспособност и несъобразена скорост с характера и интензивността на движение. На водача е издаден талон за медицинско изследване, поради невъзможност да бъде изпробван за употреба на алкохол с техн.средство “Алкотест Дрегер”.

Театърът представя

14.12.`13 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Тримата снежковци”

14.12.`13 г. – събота в Камерна зала от 13 часа
„Обувки за щастие” по братя Грим

16.12.`13 г. – понеделник в ОДЗ „Зора” от 10 часа
„Коледна приказка”

16.12.`13 г. – понеделник в ЦДГ „Детски свят” от 16 часа
„Коледна приказка”

17.12.`13 г. – вторник в ОДЗ „Слънце” от 9.30 часа
„Коледна приказка”

17.12.`13 г. – вторник в ОДЗ „Радост” от 14.45 часа
„Коледна приказка”

17.12.`13 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Танго” от Славомир Мрожек

18.12..`13 г. – сряда в ОДЗ „Зора” в Роман от 10 часа
„Коледна приказка”

18.12.`13 г. – сряда в Дом за деца и юноши – Роман от 12 часа
„Коледна приказка”

18.12.`13 г. – сряда в ОДЗ „Щастливо детство” от 15.30 часа
„Коледна приказка”

18.12.`13 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Рейс” от Станислав Стратиев

19.12.`13 г – четвъртък в ЦДГ „Дъга” от 10 часа
„Коледна приказка”

19.12.`13 г – четвъртък в ОДЗ „Славейче” от 16 часа
„Коледна приказка”

19.12.`13 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
Underground от Христо Бойчев

20.12.`13 г. – петък в ОДЗ „Брезичка” от 9 часа
„Коледна приказка”

21.12.`13 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Коледна приказка”


петък, 13 декември 2013 г.

Враца отличи най-добрите спортисти

   Най-добрите спортисти на Враца за изминаващата 2013 година бяха отличени на стилна церемония. За втора поредна година първи стана майсторът на спорта Асен Асенов от спортен клуб „Арис”. Призът му бе връчен лично от кмета на града инж. Николай Иванов. Престижното отличие бе заслужено след като младата спортна надежда стана европейски шампион по муай тай за мъже, завоюва пето място на световното първенство и стана държавен шампион в този вид спорт. Второ място бе присъдено на тласкача на гюле Георги Иванов от атлетически клуб „Павел Павлов”, а трето – на лекоатлетката Гита Додова от атлетически клуб „Враца”. В челната десятка влязоха също Алекс Богданов от СК по таекуон-до „Кум Рьонг”, Бетина  и Антонина Банчеви от спортен клуб „Арис”, Иван Петров от атлетически клуб „Павел Павлов”, Едуард Евтимов от СК по борба „Ботев-93”, Петър Градинарски от СК по спортна стрелба „Ботев” и Даниела Кочовска от СК по таекуон-до „Кум Рьонг”.
         Сред отборите тази година на първо място бе класиран клубът по тенис на маса „Враца” с треньор Красимир Ангелов. Втори е клубът по водна топка „Ботев” с треньор Венцислав Николов, а трети СКПС „Ботев – 2000”, чийто треньор е Ивайло Томов. На церемонията награди бяха връчени също на ветераните мс Катя Семкова, мс Георги Костов и Славчо Каменов. Петима юбиляри бяха отличени за дългогодишния им приност в спорта – Иван Бояджиев, Цветан Братов, Румяна Цветкова, Ангел Иванов и Румен Евлогиев. Призът „Турист на годината” бе присъден на ученичката от ЕГ „Йоан Екзарх” Карина Смирнова. Награда получи и най-проспериращият млад футболист – Владислав Найденов – шестокласник в СУ „Св. Кл. Охридски”.
„Враца се гордее със своите спортисти. Приемете нашите благодарности и почит! Поклон пред усилията, които всички вие полагате, за да градите своя успех! Благодаря на всички и се ангажирам и през следващата година да помагаме на спортните клубове” – с тези думи се обърна към наградените кметът инж. Николай Иванов.



Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Хепънинг по случай 5 години Природозащитен център „Натура“-Враца


Община Враца, Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”, Младежки дом – Враца и Центъра за работа с деца организират хепънинг по случай 5-тия рожден ден на Природозащитен център „Натура” на 16 декември от 17.30 часа.
Програмата включва:
1. Откриване на тържеството от Дядо Коледа в голямата зала на Природозащитен център „Натура”-Враца;
2. Музикално-артистична програма с:
·         Вокални изпълнения от група „Лъчезария” с музикален педагог Маргарита Малджанска от Младежки дом;
·         Спортни танци, изпълнени от клуб „Харизма” и клуб ”Танцувай с мен” с треньор Бойка Дичева;
·         Вокална група”Детелинки” от Центъра за работа с деца;
3. Връчване на почетни грамоти на ръководителите от Врачанските училища, участвали активно в реализацията на съвместните мероприятия на Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан” и Община Враца през 2013 г.;
4. Викторина с подаръци „Познавате ли Природен парк „Врачански Балкан“;
5. Разрязване на празнична торта;
6. Детска дискотека.

Врачанската “Eски” джамия е превърната в Многофункционален природозащитен център „НАТУРА” по договор за безвъзмездна финансова помощ на програма „Фар” Трансгранично сътрудничество България - Румъния по схемата „Устойчиво развитие и консервация на биологичното разнообразие” и бе официално открита на 16 декември 2008 година. Асоциирани партньори са Областна администрация – Враца, Община Враца и ДПП „Врачански Балкан”.  Разполага с посетителски и информационен център и зала за семинари. Природозащитен център „НАТУРА” на практика съвместява функциите на Посетителски център и Информационен център на Природен парк „Врачански Балкан” и на Община Враца. Само през 2013 г. Природозащитен център „Натура” е посетен от около 9000 ученици, туристи и гости на града.
За отбелязване на актуални природозащитни събития, различни инициативи, дати, работни срещи, семинари, годишнини, подреждане на изложби, представяне на книги, акустични концерти, годишнини и теми от националния и местен календар на ДПП „Врачански Балкан“ само през 2013 година бяха организирани 113 мероприятия, част от които в партньорство с Община Враца.
Награда в категорията „Организации / институции, подпомагащи опазването на био-разнообразието и природата в ПП „Врачански Балкан” получи кмета на Община Враца инж. Николай Иванов  на официална церемония  по връчване на Първите  годишни награди за опазване на биоразнообразието и природата –2013, организирана от ПП”Врачански Балкан”.

Бойка Банкова- главен експерт Туризъм

Крими хроника

На 12.12.2013г., в 06.40ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от 70-годишна жена от гр.Враца, която е заявила, че около 06.30ч. в гр.Враца, бул.”В.Кънчов”, непознат мъж я бутнал на земята  и отнел от нея дамската  й чанта  в която имало  мобилен телефон, 60 лева, лична карта и други вещи. След бързи ОИМ и ПСД по горещи следи е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното и осъждано за кражби и грабеж лице П.Г./32г./  от гр.Враца. Образувано  е дознание.
В 21.50ч. в РУП-Враца е получено съобщение от жител на село  Голямо Пещене, който е заявил, че около 21.30ч. на улица в селото е намерил  27-годишния си брат, който бил с порезна на кръста. Мъжът е транспортиран до МБАЛ-Хр.Ботев-Враца. След ОИМ е установено, че след скандал между пострадалия  и неговия съселянин И.С./38г./- същият му нанесъл порезна рана с  джобно ножче.
След ОИМ  за  кражба на телевизор, корнизи, дюшеци, черга и килим от къща  в село Бъркачево, извършена з за  времето от 25.11.13 г. до 01.12.13г. е установено, че кражбата е дело на лицето  В.И./37г./ от същото село, криминално проявен, осъждан.
На 13.12.13г., в 01.47ч. в РУП-Враца е получено съобщение, че на ул. „Априлско въстание”, гр. Враца, неизвестно лице е подпалило лек автомобил „Форд”. Огънят е бил потушен от собственика на колата. Обгоряла предната  дясна част на автомобила. Образувано  е дознание.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                        


четвъртък, 12 декември 2013 г.

Киноафиш


Крими хроника

        
След ОИМ служители на РУП-Враца разкриха лицата, които на 06.12.2013г., от частен дом  в гр.Враца извършиха кражба на газов пистолет, мобилен телефон и 30 лева. Установено е, че кражбата е дело на лицата: И.И./14г./ и В.Ц./15г./ от гр. Враца.
В хода следствените действия  е установено, че лицето И.И., на 28.10.2013г. в гр. Враца, ул. „река Лева” е извършило кражба на портфейл с лични документи и пари от жител на гр. Враца.
 На 11.12.2013г., в РУП-Враца е постъпил сигнал от жител на с.Камен, обл.Велико Търново, който е заявил, че около 13.00ч. в гр.Враца, неизвестно лице е откраднало мобилния му телефон след което се оттеглило с лек автомобил „Опел”.  След бързи ОИМ е установено, че извършител на кражбата е В.С./45г./ от гр.Враца. Телефонът  е върнат на собственика.
На територията РУП-Враца и селата Власатица, Лиляче, Бели Извор, Паволче и с.Згориград е проведена полицейска операция с цел:  контрол на увеселителни заведения и други обществени места. Установяване на малолетни и непълнолетни лица около и в  нощните питейни заведения. Нарушения не са констатирани.
За времето от 22.30ч. на 11.12.13г до 02.30ч. на 12.12.2013г., на територията РУП-Враца е проведена полицейска операция с цел: контрол по неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места. Установяване на малолетни и непълнолетни лица в нощните увеселителни питейни заведения. Проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол. Повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност. Проверени са 8 заведения.  Съставен  е  един акт по ЗБЛД.
На 11.12.13г., в 15.30 ч.в РУП-Б.Слатина е получено съобщение, че в землището на с.Алтимир  се извършва незаконна сеч на дърва. Изпратеният на мястото полицейски екип е задържал лицето Н.Б./18г./ от с.Търнава, което било натоварило дърва в лек автомобил „Опел Корса”, без регистрационни  табели.
     В ромската махала  в  с.Бутан е извършена проверка на  лек автомобил „Алфа-Ромео”, управляван от  лицето Д.И./18г./-неправоспособен водач  с постоянен адрес гр.София. Установено  е още, че регистрационните табели на автомобила са  издадени за друго превозно средство. Образувано  е дознание.
В 18.15ч от  тел.112 е получено съобщение от жител на гр.Враца, който заявил, че е открил трупа на 64-годишният си вуйчо в апартамента му в гр. Враца.  При извършения оглед е установи, че върху трупа има прободна рана.  Образувано   е дознание.
В 17.15ч. е получено съобщени за скандал прераснал в побой между двама мъже   в село Згориград. Пострадал  е 56-годишен мъж от същото село, който е настанен в МБАЛ”Хр.Ботев”-Враца. Другият участник в сбиването се укрива. Образувано  е дознание.
 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

През ноември РИОСВ – Враца извърши общо 89 проверки на 77 обекта.

В изпълнение на плана за контролната дейност са направени 53 бр. проверки. Извънредните са във връзка с последващ контрол по изпълнение на предписания - 13 бр., по жалби и сигнали - 1 бр., по заявление за добавяне на площадка в разрешение по чл. 67 от ЗУО - 1 бр., по препратен снимков материал от регионална телевизия - 1 бр., за подмяна на корозирала пломба - 1 бр., във връзка със санкции - 5 бр. и 14 бр. във връзка с писма от МОСВ.
През месец ноември няма съставени актове за установяване на административни нарушения. Издадено е наказателно постановление на кмет на с. Галиче, общ. Бяла Слатина, обл. Враца във връзка с неосъществен контрол по смисъла на Закона за управление на отпадъците.
През отчетния период са отменени 3 бр. наложени санкции по чл. 69 от ЗООС.
През ноември за качеството на атмосферния въздух на територията на РИОСВ-Враца от АИС „ЖП гара – Враца“ са отчетени 12 превишения на средно дневна норма на замърсяване от ФПЧ10. Регистрираните превишения по показателя ФПЧ10, не се дължат на промишлени източници, а на използваните твърди горива в битовия сектор през отоплителния сезон.
Експертите по компонент “отпадъци” са извършили проверка по постъпила жалба свързана с нерегламентирано депониране на смесени битови отпадъци в с. Крапец, общ. Мездра. Констатира, че е основателна и е дадено предписание на кметския наместник на населеното място за предприемане на необходимите мерки за почистване на замърсените терени. Предписанието е изпълнено в установения срок.
Извършена е и самосезирана проверка във връзка с препратен снимков материал от регионална телевизия, относно замърсен с битови отпадъци терен. Огледът в района на бивша каменна кариера на строителни войски в гр. Враца е извършен заедно с представител на Община Враца. Установено е, че има депонирани смесени битови отпадъци, състоящи се предимно от негодни за употреба дрехи, завивки и други текстилни отпадъци, найлонови опаковки и биоразградими отпадъци. На терен, вляво от пътя за бившата кариера са открити депонирани строителни отпадъци и отпадъци от пластмасови и найлонови опаковки.
На Община Враца е дадено предписание да се приемат необходимите мерки за почистване на замърсените терени в срок до 6 декември. Предписанието е изпълнено.
През отчетния период на територията контролирана от РИОСВ - Враца няма констатирани случаи на непосредствена заплаха от екологични щети и на причинени такива.


Пресцентър РИОСВ - Враца

Променя се редът за погасяване данъци и осигурителни вноски


Новият начин облекчава клиентите на НАП във временно финансово затруднение

С последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс от началото на декември се променени редът за погасяване на задълженията за данъци и осигурителни вноски. Новият ред предвижда да се погасяват първо главниците за данъци и осигурителни вноски с изтекъл срок за плащане и чак след това лихвите по тях. По този начин се спира начисляването на лихви и се предотвратява натрупването на нови задължения. Досега дълговете се погасяваха по реда на възникването им. Новият ред цели да се усъвършенства единната сметка за плащане на данъци и задължителни осигурителни вноски като се облекчат гражданите и фирмите във временно финансово затруднение.
С последните промени в данъчния кодекс се удължи с една година и срокът за отписване на публични задължения, погасени по давност. Така всеки, който има дългове с изтекла погасителна давност (отпреди 1. 01. 2008 г.), може да поиска да ги отпише с подаването на писмено възражение пред НАП до края на 2014 г., а не както беше досега до края на тази година. Възражението може да се подаде лично или да се изпрати по пощата до офиса на НАП по постоянен адрес за физическите лица или по регистрация на юридическите лица.
Вече всеки може лесно чрез електронна справка да провери какви задължения и плащания има записани в данъчно-осигурителната си сметка. Освен дълговете за данъци и осигурителни вноски, електронната услуга дава достъп и до информация за това какви задължения са погасени с направените плащания от съответния клиент на НАП. Достъпът до информацията става с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офисите на НАП. ПИК се получава веднага, ако заявлението за издаването му е подадено в офиса на НАП по постоянен адрес или адреса на управление за юридически лица.
В офис Враца до момента са издадени 975 персонални идентификационни кода, в сравнение със същия период на м.г. се установи ръст от 44.7%.

Повече информация за плащането на данъци и осигурителни вноски, процедурите за издаване на ПИК и отписване на задължение може да се получи на  информационния телефон на НАП  0700 18 700 на цената на стандартен телефонен разговор.
Юлия Грънчарова        

сряда, 11 декември 2013 г.

Жените от ГЕРБ Враца украсиха коледна елха

Областната структура на Жени ГЕРБ реши да зарадва жители и гости на Враца с пищна коледна елха. Тя се намира на оживения пл. „Суми” и пленява с красотата си минаващите граждани.
С много любов и старание, седмица преди това, дамите сами майсториха пъстри играчки за коледното дърво, направени от леки и екологични материали.
„Лесно бе да вземем отсечена елха, на която да сложим готови играчки, но ние избрахме живорастящо дърво, чиято украса сме изработили сами. Вложихме много усърдие и въображение, а положеният труд беше истинско удоволствие и забавление!”, сподели Венета Йошева - Областен ръководител на Ж ГЕРБ.

Милият жест на дамите е чудесен начин да поздравят врачани с настъпващите коледни и новогодишни празници, като им пожелават здраве и благоденствие през новата 2014 година!

Георги Божинов влиза в Съвета на директорите на „Козлодуй”


Георги Божинов влиза в Съвета на директорите на „Козлодуй”
/КРОСС/ Един от ветераните на БСП - Георги Божинов става член на Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй", става ясно от официално съобщение в Търговския регистър. 
След шест мандата в парламента, Божинов напусна политиката преди изборите през май т.г.
Социалистът е едно от двете нови назначения в съвета, с което членовете му стават петима.
Изпълнителен директор на атомната централа остава Иван Генов.

Международен турнир “Коледни звездички”

Международен турнир по художествена гимнастика “Коледни звездички” ще се проведе на 14 декември – събота в Мездра. Домакин на надпреварата е местният клуб “Анелия” с президент Лилия Николова. Състезанието е за деца от 5 до 11 години. Вместо традиционните индивидуални и ансамблови изпълнения малките грации ще се представят със съчетания с по 2 или 3 състезателки. Заявки за участие в надпреварата са подали осем български клуба и по един от Австрия и Германия. За първото място в отделните възрастови групи ще се борят грации от “Андромеда”-Виена, “Грюен вайс”-Падерборн, “Алегро”-Търговище, “Етър – Елит”-Велико Търново, “Елит”-Стара Загора, “Левски Триадица”-София, “ВИП”-Раднево два новосформирани клуба “Гълъбово” и “Локомотив –Елеганс”-Горна Оряховица и домакините от “Анелия”-Мездра. Грациите от железничарския град ще участват в три възрастови групи. При двойките до 8 години без уред честта на клуба ще защитават Калина Илиева и Силвия Събкова, а при тройките Виктория Захариева, Валерия Захариева и Гергана Драгомирова. В надпреварата при 10-годишните тройки, които ще мерят сили в съчетания без уред и с въже за златните медали ще се борят Емили Стоянова, Велина Венциславова и Даниела Красимирова. Виолета Миловска, Каролина Тошева и Александра Захариева ще участват при тройките до 11 години на съчетания без уред и на уред по избор. Международният турнир “Коледни звездички” стартира в 10.00 часа в спортният салон на СОУ “Христо Ботев” в Мездра, а официалното откриване на надпреварата е предвидено за 13.30 часа.

Крими хроника

На 10.12.13г., в 23.00ч. в гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген”, управляван от П.К./48г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол е положителна- 1,92 промила. 
На 02.12.2013г., в РУП-Мездра е получено съобщение от жител на село Моравица, който  е заявил, че  от терасата на къщата му, неизвестно лице е откраднало около 3 кг. домашни колбаси. След бързи ОИМ е установено, че извършител на кражбата  е 16-годишно момче от същото село.
На 10.12.2013г., на територията на с.Дърманци бе проведена специализирана операция „Престъпления с общоопасни средства - незаконно притежавано огнестрелно оръжие”. В къща обитавана от Т.В./66-годишна/ бяха намерени: въздушна пушка с оптичен прицел, без марка и модел; газов пистолет и боеприпаси за него; патрони за ловно оръжие. 
След ОИМ по сигнал от 02.12.2013г., че неизвестно лице е счупило 2 стъкла на микробус „Мерцедес” и извършило кражба на  радиатора, е установено, че деянието  е извършено от лицето П.А./19г./  от гр. Роман.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                          

Стартира конкурсът „Европейска награда за млади фермери” 2014 г.


За втора поредна година в Европейския парламент се организира конкурс за млади фермери „Европейска награда за млади фермери”. Целта на наградата е да се фокусира вниманието върху централната роля на младите земеделски производители в селските райони, да направи по-видими иновативните подходи, които те предприемат за развитието на селското стопанство.
Конкурсът e иницииран от „посланиците“ на младите фермери от страните, победители в първото издание на конкурса – Португалия, Испания, България и Австрия. Това са евродепутатите от Групата на ЕНП Нуно Мело, Мария Аусилиадора Кореа Самора, Мария Габриел и Елизабет Кьостингер.
Право на участие имат всички европейски фермери под 40-годишна възраст. Печелившият проект от всяка страна-членка ще се състезава с конкурентите си на европейско ниво. Основните критерии за оценка на реализираните проекти са използването на ноу-хау, нови методи и нови форми на технологиите в даден сектор или регион, прехвърляне и поддържане на иновативни методи в селското стопанство. Регламентът предвижда три награди – за най-добър проект, най-устойчив проект и най-иновативен проект. Те ще бъдат връчени на официална церемония в рамките на Европейския конгрес на младите фермери в ЕП на 29 януари 2014 г.
На национално равнище евродепутатът Мария Габриел в партньорство с Националната асоциация на младите фермери в България /НАМФБ/ ще извършат селекция на подадените заявления в съответствие с критериите за допустимост, посочени в регламента на наградата. От допуснатите проекти ще бъде определен един от България, който да бъде представен на журито в ЕП за Европейската награда.
Заинтересованите кандидати трябва да подготвят и изпратят заявление за участие, състоящо се от следните документи: името и данните за контакт на младия фермер, подаващ заявлението; кратко описание на стопанството и мотивация за земеделието; представяне на проекта на младия фермер, което не трябва да надвишава 3 страници; може да бъде предоставен допълнителен материал (DVD, снимки, брошури и т.н. …)
Заявленията се подават до 20 декември на български език на и-мейл:
Церемонията по обявяване и награждаване на победителите ще се състои през януари 2014-та година по време на Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел.
Подробна информация за регламента на наградата може да намерите на официалната страница на Мария Габриел на следния линк: http://mariya-gabriel.eu/page.php?id=3230&sec_id=2&lang=bg, както и на страницата на Националната асоциация на младите фермери в България.


вторник, 10 декември 2013 г.

УЧЕНИЧКА ОТ СЕДМИ КЛАС СПЕЧЕЛИ ПЪРВА НАГРАДА В КОНКУРС ЗА ПОСЛАНИЕ

Паола Димитрова от 7 клас на основно училище “Васил Левски”, гр. Враца спечели голямата награда – фоторамка, в конкурс за еко-послание на брошура “Защитените територии в област Враца”. Конкурсът е организиран от РИОСВ – Враца във връзка с повишаване на обществената култура и съзнание по въпросите на околната среда и устойчивото развитие.
Наградата за второ място – МРЗ плейър - спечели Мирослава Йончева, 26 години, гр. Враца.
На третото място се нареди Ивета Дилиянова, 5 клас, ОУ “Васил Левски”, гр. Враца която също спечели Mp3 player.  
Най-малките участници Никола Лазаров и Мартин Керефейски също получиха поощрителни награди за отлично представяне в конкурса. Грамота за отлично представяне получи и Венко Стоев за най-много изпратени послания.
Конкурсът беше обявен от Регионална инспекция по околната среда и водите във Враца на 01 ноември. Предложенията бяха оценени по критериите:
  • Оригиналност;
  • Краткост;
  • Съответствие с темата „Защитените територии в област Враца“.
Целта на конкурса беше да се стимулира творческото мислене на младите екозащитници и беше постигната. Брошурата “Защитени територии в област Враца” е отпечатена, а на първа страница призивът е “Почувствай повея на вятъра, усети аромата на врачанската природа. Обичай я, пази я чиста и красива”.


Моника Панайотова, ГЕРБ: Великобритания да спре дискриминацията и спекулациите за мигрантска вълна от българи и румънци


Великобритания не може да нарушава договорите на ЕС и същевременно да се ползва от достиженията на Вътрешния пазар. Нека не разделяме Европа на бедни и богати държави, а на такива, които изпълняват задълженията си като членове на ЕС. За това призова българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова в изказване пред Европейския парламент в Старсбург късно снощи. Повод за изявлението на Панайотова стана изявлението на британския премиер Дейвид Камерън, че свободното движение на хора в ЕС трябва да бъде „по-малко свободно”, визирайки отпадането на ограниченията до трудовия пазар за българи и румънци.
В изказването си пред евродепутатите Моника Панайотова от ГЕРБ призова да спре дискриминационното отношение и спекулациите за мигрантска вълна от българи и румънци. Според Панайотова данните показват, че огромна част от мигрантите от България и Румъния са „икономически активни” и мигрират с цел работа. „Българите и румънците, които не са в топ 20 на националностите, имигриращи във Великобритания, са най-често интелигентни млади хора, които са „икономически бонус” за страната, тъй като внасят повече данъци в британския бюджет, отколкото страната плаща под формата на социални помощи. ЕК многократно потвърждава, че вътрешната мобилност в ЕС има положителен ефект върху икономиките в държавите-членки“, изтъкна още Моника Панайотова.
Според българския евродепутат от ГЕРБ действията на британското правителство създават негативни стереотипи по отношение на законно пребиваващите българи и румънци. Моника Панайотова заяви, че британските власти показват политическа немощ за позициониране във вътрешнополитически план не чрез постижения, а залагайки на принципа на „страха“ и негативната кампания срещу европейски граждани.

10.12.2013 г.
Пресцентър ПП ГЕРБ

С Ъ О Б Щ Е Н И Е


“Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес 10.12.2013г. поради отстраняване на авария ще бъде спряно водоподаването до 17:00 часа в централна градска част на гр. Враца

Врачански футболист получи повиквателна за националния отбор

Врачански футболист получи повиквателна за разширения състав на националния отбор за юноши до 18 години. Това е състезателят от юношеския тим на “Ботев” Найджъл Яниславов. Синът на треньора Янислав Яков замина за Рим, където участва в Международен турнир. 8 отбора от Англия, Словакия,  Италия и националният тим на България се включиха в надпреварата в италианската столица. Те са разделени в две предварителни групи. В първия двубой от турнира трикольорите претъпяха поражение с 1:0 от втория тим на “Рома” - “Латина Калчо”, който се състезава в серия “В”. Като титуляр за българския национален отбор игра футболистът от “Ботев” Найджъл Яниславов.


понеделник, 9 декември 2013 г.

ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЕНИ


Русчо Янков - заместник-председател на 
Българското ядрено дружество


            Става дума за избраните подходи за управление на радиоактивни отпадъци /РАО/, за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения /ИЕ/ и свързаните с тях фондове.
Кратка история:
Фондовете за управление на РАО и ИЕ бяха създадени през 1999 година с промени в тогава действащия Закон за използване на ядрената енергия за мирни цели. Предпоставка за  това беше необходимостта от финансиране на тези дейности, свързани с предстоящото извеждане от експлоатация на блокове 1-4 в АЕЦ “Козлодуй”.
През 2002 година бе приет нов Закон за безопасно използване на ядрената енергия /ЗБИАЕ/, в който бе заложено създаването на Държавното предприятие за радиоактивни отпадъци /ДПРАО/.  Предприятието бе създадено през 2004 година на основата на ПРАО – предприятие за РАО в АЕЦ”Козлодуй” и на хранилището за РАО в Нови хан, което тогава беше структура в рамките на Българската академия на науките /БАН/.
Първата стратегия за управление на РАО в България бе приета през 2004 година, с което се постави началото на официалната българска политика в тази област. Тази стратегия беше силово наложена от експертите на енергийното министерство и не отчете забележките, които отправиха експертите на Българското ядрено дружество/БЯД/. Наложи се, за по-голяма убедителност, експертите на БЯД да разработят и изпратят в Министерството на енергетиката собствен вариант на стратегия. С нея се направи опит за една чисто българска позиция по тези въпроси, за съжаление неуспешен.
Особена роля, объркваща окончателно дейностите, оказа подписаното споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие и създаване на фонд за подпомагане на извеждането на АЕЦ “Козлодуй”. С част от тези средства беше финансирана стратегията за извеждане от експлоатация на 1-4 блок, която, в общи линии, включваше отложен демонтаж на съоръженията и довеждане на площадката до състояние, наречено “зелена поляна”.
Доколкото светът няма събран достатъчно опит в извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения, беше използван немският опит от Грейсвалд, струващ на Германия над 10 милиарда марки до 1999 година/средства, с които по това време можеха да се построят 3-4 ядрени блока с мощност по 1000 МВт/.
За никой не е тайна, че това беше чисто политическо решение, с цел унищожаване на руското влияние в страната. За съжаление, данните показват, че политическите решения струват на държавите доста по-скъпо от нормалните инженерни и експертни решения. За сравнение ще посоча, че блокове 1 и 2 от типа ВВЕР на Нововоронежката АЕЦ/165 и 210 МВт/ дълги години стояха непокътнати и бяха добра база за набиране на опит в експлоатацията, усъвършенстване на оборудването и извеждането от експлоатация.
Като допълнение на неадекватната политика в областта, малко преди приемането на България в европейския съюз/лятото на 2006/, беше променена стратегията за извеждане на блокове 1 и 2 в такава с  ускорен демонтаж на съоръженията.
Кое наложи това?
Историята мълчи, но фактите сочат, че някои току-що прохождащи политици се напъваха да ги пускат като дойдат на власт. Така цената за поддържане на съоръженията от 80 млн. евро до 2030 година изведнъж порасна на 1200 млн. евро до 2020 година. По голямата част от тях са от създадените фондове и от държавния бюджет на страната.
За мнозинството, необвързани политически и икономически,  специалисти по ядрена безопасност и радиационна защита остава непонятно, защо трябва да бъде разрушена естествената радиационна защита на съоръженията и те да бъдат разхвърлени в различни хранилища за РАО, които и в най-добрия случай нямат по-добра от съществуващите системи за локализация, експлоатация  и физическа защита.
Като продължение на недалновидната политика в областта беше взето решение блокове 1-4 да бъдат прехвърлени за управление на ДПРАО. За целта й беше даден статут на втора експлоатираща организация, с което действие държавата изцяло пое отговорността за по-нататъшната съдба на блоковете. Това е прецедент в световната практика, причините за който не бяха обявени в общественото пространство. С това си действие държавата, де факто,  придоби статут на експлоатираща организация.
Интересно, дали по същия начин щяха да постъпят правителствата, ако централата беше собственост на частни инвеститори?
Съгласно документите на Международната агенция по атомна енергия/МААЕ/, експлоатиращата организация е отговорна за избора на проекта и лицензирането му, въвеждането в експлоатация, нормалната експлоатация и извеждането от експлоатация на ядрените съоръжения. За целта тя трябва да осигури средства за всеки един етап от живота на съоръжението/в случая атомна електроцентрала/. Тя е тази, която най-добре познава проекта на централата и нейното оборудване и в чието задължение е изготвянето на проект за извеждане от експлоатация / по ЗБИАЕ следва да го има още в проекта за нова ядрена централа /.
Следващото неразбираемо действие на българското правителство беше да приеме, почти тайно,  нова стратегия за управление на РАО в края на 2009 година, с която да узакони вече направените промени и на базата, на която блокове 1-4 вече са обявени за РАО. Възникват въпросите: Случайно или с умисъл площадката на АЕЦ “Козлодуй”  се превръща в хранилище за РАО? Какво бъдеще е отредено на блокове 5 и 6?
Въпросите възникват спонтанно, но те се базират на факта, че едва около 20 % от сградите и съоръженията на спрените блокове са радиоактивен отпадък или не могат да бъдат освободени по законовия ред като такъв. В допълнение на площадката вече е утвърдено изграждането на национално хранилище за ниско и средно активни РАО. Средствата за всички тези дейности се набират от произведената  електроенергия от блокове 5 и 6. Какво ще стане, ако те спрат да произвеждат/причина могат да бъдат и форсмажорни обстоятелства/?  Законът регламентира поемането на недостига от държавния бюджет.
Възникват следните въпроси:
Толкова ли сме богати?
Умеем ли да извличаме поуки от собствените си грешки и не е ли време за адекватен технико -икономически анализ и промени в областта?
Има ли сили българското общество да се обедини за защита на интересите си в ядрената област като стъпало към успеха и на други високи технологии?


            Тези въпроси нямат еднозначни отговори. Те следва да се поставят на обсъждане от цялото общество, защото на него сега е прехвърлена отговорността. Това още веднъж показва, че на ниво държава показваме не достатъчна зрялост да експлоатираме ядрена енергетика. Тази беше и основната причина за натиска на Европейската комисия да бъдат спрени блокове 1-4, макар и да няма официално решение за това.

Крими хроника

След ОИМ по сигнал от 29/30.10.2013г., че на паркинг в гр.Б.Слатина е счупено стъкло на лек автомобил и извършена кражба на радиокасетофон от същия,  е установено, че деянието  е извършено от 14-годишно момче от гр.Враца.
 След ОИМ по сигнал от 06/07.11.2013г., че от къща в  с.Драшан е извършена  кражба на 20кг. свинско месо,10кг. захар,1бр. мобилен телефон и др. вещи на стойност около 500лв.,  е установено, че извършители са три криминално проявени лица от село Камено поле.
За времето от 15.00 ч. на 09.12.2013 г.  до 01.00ч. на 10.12.2013г.,  на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция с цел:  противодействие на битовата  престъпност и повишаване на сигурността в малките населени места на територията на РУП-Оряхово. Констатирани  са 3 нарушения, за които са издадени актове по  ЗДвП,  ЗБЛД,   КЗ.
 На 09.12.2013г., в 22.42ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение, че към 22.40ч. пред вход на жилищен блок на ул.”Ген.Скобелев №10” е намерен в безпомощно състояние 62-годишен мъж от същия вход. Извикан е екип на ЦСМП-Враца и мъжа е транспортиран в МБАЛ Хр.Ботев-Враца, където в 00.30ч. е починал. Образувано  е дознание.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Младежи от ГЕРБ подкрепиха изложба на млади таланти

  
ГЕРБ организира изложба–базар за художествени творби на млади таланти от Враца. Инициативата премина под надслов „Метафора на съзнанието”. Събитието откри Кирил Беков – художник и общински съветник от ГЕРБ, който поздрави младите творци и отбеляза, че колективните изложби винаги са красиви и не бива да бъдат подлагани на авторитетна критика.
Младите таланти благодариха за оказаната от М ГЕРБ подкрепа в реализирането на тяхната мечта – изкуството им да бъде показано пред авторитетна публика, която да го оцени подобаващо. Художниците разказаха за творческото си вдъхновение, техниката на рисуване и настроенията,  намерили отражение в творбите им.
Изложени са общо 21 картини с абстрактен и фантастичен сюжет. Част от тях бяха закупени още по време на откриването!

Изложбата ще остане в Малка зала на ХГ „Иван Фунев” при РИМ Враца до 12 декември.

Поправят пропаднал път

Екип от Звеното за изпълнение на проекта за водния цикъл към Община Враца реагира веднага на сигнала за появило се пропадане в началото на бул. „Демокрация”, близо до областната управа. Извикани бяха изпълнителите на този участък от новата канализационна мрежа от ДЗЗД „Воден цикъл 2011” и представители на строителния надзор „Консулгал БГ” ООД. На място бе установено, че вледствие на пропадане на засипката над тръбата, която е положена на 6.5 метра дълбочина, се е скъсало съществуващо водопроводно отклонениие, захранващо отсрещната жилищна сграда. Повече от денонощие, преди пропадането, от скъсаното водопроводно отлонение, водата свободно е изтичала под повърхността на асфалта, и е предизвикала допълнително слягане, довело до пропадането на пътната настилка.
Експертите от Звеното за изпълнение на проекта са категорични, че в случая става дума за пропуски при изпълнението на обратния насип, както от страна на строителя, така също и от строителния надзор, който е приел засипката и е разрешил асфалтирането. В момента екип на строителя отстранява за своя сметка аварията. Община Враца ще потърси отговорност от строителния надзор за случая, съгласно условията на сключения договор..


 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”



Община Враца избира спортист на 2013 г.



            Най-добрите спортисти на Враца за 2013 г. ще бъдат наградени на официална церемония, която ще започне в 20 ч. на 12 декември в ресторант „Хемус”. И тази година спортните клубове в общината номинираха своите носители на престижни национални и международни отличия. Направени бяха 36 номинации в индивидуалните спортове и четири – в колективните. Комисия, с председател зам.-кметът Красимир Богданов, разгледа и оцени номинациите. Традиционно на церемонията ще бъдат отличени „турист на годината”, „футболист на годината”, ветерани и юбиляри спортисти.

Крими хроника

         
На 09.12.2013г., в 00.15ч. в гр. Враца е спрян за проверка лек автомобил „Шкода„ управляван от М.Ц./39г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 0,95 промила.
В 01.50ч. в гр. Враца е извършена проверка на лек автомобил „Фолксваген„ управляван от  Ц.В./40г./ от гр.Силистра. Пробата за алкохол е отчела 0,84 промила. 
За времето от 02.12.2013г. до 08.12.2013г., на територията на РУ”Полиция” - Мездра е проведена специализирана полицейска операция. Разкрити са две престъпления, образувани са три досъдебни производства. Проверени са 123 лица, 62 МПС, 18 питейни заведения, проведени са срещи  и беседи  със  7 лица. Констатирани са 34 нарушения, за които са съставени  2 акта и 21 фиша по ЗДвП, 4 акта по ЗБЛД , 1 акт по КЗ, 3 акта по ЗАДС, 3 акта по Наредба на Община Мездра.
За времето от 02.12.2013г. до 08.12.2013г., на територията на РУП - Козлодуй е проведена  комплексна специализирана полицейска операция. Проверени са 53 МПС и  129 лица. Констатирани са 33 нарушения, за които са съставени  12 акта по ЗДвП, 16 фиша и 5 акта по ЗБЛД. Образувани са 15 досъдебни производства.
На 08.12.2013 г., в 22.30 ч. в с.Хърлец е спрян за проверка лек автомобил  „Фиат” управляван от И.Е./34г./ от с.Хърлец. Пробата за алкохол  е положителна- 1,06 промила.
В РУП-Оряхово е получено съобщение от жител на село Остров, който заявил, че от двора на имота му противозаконно  е отнет товарен автомобил „Мерцедес Спринтер 313”. Автомобилът не е бил заключен и ключовете са били на таблото.  След проведени бързи заградителни и издирвателни мероприятия, автомобила е установен на пътя между от с.Лесковец и  гр.Оряхово,  управляван от А.К./31г./ от с.Остров.
 На 08.12.2013г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана полицейска операция за контрол и предотвратяване на  незаконен добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Няма констатирани  нарушения.
Регионален говорител на МВР:
    Красимир Василев