Бисквитки

петък, 29 януари 2016 г.

АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ПОЛУЧИ ЛИЦЕНЗИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ХРАНИЛИЩЕТО ЗА СУХО СЪХРАНЕНИЕ НА ОТРАБОТЕНО ЯДРЕНО ГОРИВО



На 29 януари 2016 г. председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ст.н.с. д-р Лъчезар Костов официално връчи на изпълнителния директор на атомната електроцентрала Димитър Ангелов лицензия за експлоатация на ядрено съоръжение – Хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво от реактори ВВЕР-440. Документът е издаден на 28.01.2016 г. и е за срок от 10 години.
На церемонията присъстваха Борислав Станимиров, заместник-председател на АЯР, ръководители и експерти от атомната централа.
Хранилището е предназначено за отработеното ядрено гориво (ОЯГ) от реакторите на спрените 440-мегаватови 1 – 4 блок на АЕЦ “Козлодуй”. Общият капацитет на съоръжението позволява да бъдат съхранявани касетите от четирите блока при спазване на всички изисквания за безопасност.
Технологията за сухо съхранение е един от утвърдените методи в международната практика за управление на ОЯГ. Така АЕЦ “Козлодуй” ще осигури дългосрочно съхранение на отработеното гориво за период не по-малко от 50 години.
С прилагането на най-добрите световни практики във всички аспекти на своята дейност АЕЦ “Козлодуй” постоянно потвърждава, че безопасността е безусловен и водещ приоритет при експлоатацията на ядрените съоръжения.

Богданов: Трябва да си отиде и екипът на Танев



След такъв грандиозен скандал, който разтресе образователната система и цялото българско общество, трябваше да бъде понесена отговорност.
Това заяви в кулоарите на Народното събрание народният представител от Патриотичния фронт и член на комисията по образование и наука Красимир Богданов.
Той обясни, че Патриотите са посчили на срещата си си с проф. Танев конкретните имена на отговорните за скандала с представените учебни планове и програми. В последствие министър-председателят поиска оставката на просветния министър.
Някои чиновници в МОН са на своите постове от 20 г. Не бива да се вторачваме само в скандалите от последните дни. Добре помним, че подобни неща излизаха и предишни години, каза Богданов и уточни, че скандални предложения е имало по отношение на Ботевата публицистика, стихотворението „Майце си“ и десетки други произведения.
Същите тези чиновници в министерството са замесени и в скандалите от минали години, категоричен е депутатът. Затова и патриотите настояват за оставките на директорът на дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ Евгения Константинова, началникът на политическия кабинет Мюйессер Солак и заместник-министър Ваня Кастрева.
Проблемът категорично няма да се реши единствено с оставката на министъра. Трябва да си отиде и целият негов екип.
От думите на Богданов стана ясно, че Патриотичният фронт ще продължи да отстоява и пред следващия министър предложенията си, които са съобразени със закона за предучилищното и училищното образование. А те са засилване и утвърждаване на духа на патриотизма, утвърждаване на националното самочувствие у българските деца. 
Училището е най-мощният фактор за формирането на съзнанието на младите българи и всеки един министър на образованието трябва да си постави като най-важен приоритет точно това, категоричен е депутатът.

ЕТО И КОНКРЕТНИТЕ ИСКАНИЯ НА ПГ „ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ“
към Министъра на Образованието и науката проф. Тодор Танев, свързани със скандалните учебни планове и програми, които ще бъдат поставени и на неговия наследник

І. НОРМАТИВНИ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ

1. Предложените от МОН учебни планове и програми несъответстват на Закона за предучилищното и училищното образование:
Чл. 5. (1) Основните цели на предучилищното и училищното образование са:
1. „съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност“, и т. 10. „познаване на националните, европейските и световните културни ценности и традиции“
Чл. 75, ал. (5), където е записано, че в процеса на училищното образование може да се изучават и учебни предмети от областта на глобалното, гражданското, здравното и интеркултурното образование, предприемачеството, управлението на личните финанси и програмирането, защитата на  родината, населението и   околната среда, учебни предмети, които формират национално самочувствие,  патриотичен дух и родолюбие в децата и учениците, като разширяват и допълват съдържание, което присъства интегрирано в други учебни предмети.
По отношение на предложенията за различна терминология в учебниците, в закона е записано:
Чл. 3. (1) Образованието като процес включва обучение, възпитание и социализация.
(2) Образованието е национален приоритет и се реализира в съответствие със
следните принципи:
1. единна държавна образователна политика за осигуряване правото на предучилищно и училищно образование и т. 5. запазване и развитие на българската образователна традиция;
2. Промените противоречат и на Приоритет 8.8 от ПРОГРАМА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА СТАБИЛНО РАЗВИТИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ за периода 2014-2018 г., където ясно е записано, че образованието в България трябва да е насочено към „Формиране на национално самочувствие и патриотичен дух сред децата и младежите“.

ІІ. ИСКАНИЯ ПО УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ

Ние настояваме за следните промени:
Начален курс - Възстановяване на учебен предмет „Роден край“.
История - Задължителната подготовка да започва и да завършва с История на България.
Основен курс
5 клас – Изучаване на пълния курс по История на България, съобразено с възрастовите възможности на учениците.
6 клас – Изучаване историята на Стария свят и на българските земи в древността.
7 клас – Изучаване на средновековната обща история и българското средновековие.
Първи гимназиален етап
8 клас – Изучаване историята на Новото време, Българско възраждане и следосвобожденския период до Първата световна война.
9 клас – Изучаване на историята на съвременната епоха и най-новата история на България.
10 клас - Изучаване на пълния курс по История на България.
Втори гимназиален етап
11 клас – Изучаване на учебен предмет „История и цивилизация“, като част от задължителната подготовка с акцент върху понятия и общочовешки ценности.
Литература
- Запазване на всички изучавани до момента литературни произведения от български автори и българско народно творчество, формиращи национално самосъзнание у българските деца и младежи. Тук не се налага съобразяване с хронологична последователност, за това и не е необходимо разместване на изучаваните произведения в различни класове
География
- Увеличение на предвидения в 5 клас хорариум по География и икономика от 51 на 68 часа.
- Разтоварване на учебното съдържание по География и икономика за 5 клас от прекомерно тежки изисквания, силно смекчаване на нормативните изисквания за придобиване на определени компетентности, очаквани резултати и нови понятия.
- Нормативно гарантиране на възможността учителите по география да могат да водят часове по новите учебни предмети „Предприемачество“ и „Гражданско образование“.

ІII.      ОТГОВОРНОСТ

ПГ „Патриотичен фронт“ настоява за оставката на:
Ваня Кастрева – заместник-министър на образованието и науката,
Мюйессер Солак – началник на политическия кабинет на министъра на образованието и науката,
Евгения Костадинова – директор на дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“.

Община Враца призовава домоуправителите за съдействие при регистрирането на домашни кучета



 
Община Враца изпрати писма до домоуправителите в града за съдействие относно регистрирането на домашни кучета.  В тях общинска администрация приканва домоуправителите да предупредят живущите във входа собственици на домашни кучета да ги регистрират в “Центъра за административно обслужване на гражданите”  на Община Враца.
До 30 март т.г. домоуправителите трябва да предоставят информация в ст. № 15 в сградата на Община Враца за броя на отглежданите домашни любимци-кучета в своята етажна собственост и да ги впишат в домовите книги, изисквайки регистрацията им в Общината.
При неспазване определения срок на собствениците на кучета ще бъдат налагани санкции в размер от 50 лв. до 250 лв., съгласно Наредбата за реда на придобиване, притежаване и отглеждане на кучета и овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Враца.
Според нормативната уредба, всеки стопанин на куче е длъжен в тримесечен срок от придобиването или раждането му, да го регистрира в Регистъра в Община Враца.
На собственика се предоставя обозначителен знак за кучето, след представянето на оформен от правоспособен ветеринарен лекар имунизационен паспорт за домашни любимци (pet passport) и квитанция за платена годишна такса за регистрация.
При извършване на регистрацията от общинска администрация във Враца, стопанинът на домашното куче подписва декларация, че е запознат със задълженията си по Наредбата и с размера на санкциите при неспазването й.
Община Враца разчита на гражданската позиция на домоуправителите и спазване изискванията на Закон за управление на етажната собственост от тяхна страна.
Община Враца припомня и определените алеи, които са предназначени за разходка на домашни любимци.
-Ул. „Георги Апостолов“;
-Парк „Хижата“-по асфалтовите алеи към паметника на Вестителя;
-На полянката над паметника и Хижата разхождането и свободното пускане на домашни любимци се забранява, за да се осигури спокоен отдих;
-Северен обходен път на ж.к. „Дъбника“ по цялото протежение на пътя от северната страна. От Оряховско шосе до Криводолско шосе;
-Кв. „Сениче“- южно от бл. 54;
-Тревните площи срещу „Психодиспансер“.
Община Враца напомня на собствениците на домашни кучета, че те трябва да спазват и правилата по отглеждането им. Според основните от тях, стопанинът трябва:
-да осигури условия и поведение на кучето, ненарушаващи спокойствието на гражданите;
-да не го оставя свободно движещо се в личните дворни пространства, ако има необезопасена ограда или входна дворна врата, както и да постави табела с текст “ЗЛО КУЧЕ”– за обучени кучета-пазачи и такива, проявяващи агресивност;
-да разхожда кучето си на публични места с нашийник и повод, а кучета от породите: кавказка овчарка, българско овчарско куче (каракачанско куче), германски дог, немско овчарско куче, ризеншнауцер, московска стражева, черен териер, доберман, ротвайлер, бултериер, питбул и стафордширски териер, мастиф, аржентински дог, ирландски вълкодав – и с намордник;
-да почисти мястото след дефекация на кучето.
Според Наредбата се забранява разхождането на кучета на територията на учебните, детските, здравните заведения, обозначените места в кварталните паркове, детски и спортни площадки.

Повече информация относно регистрацията на домашни любимци, правата и задълженията на собствениците, всеки може да получи от Наредбата, която е публикувана на сайта на Община Враца.