Бисквитки

събота, 26 май 2018 г.

Калин Каменов: „Ботев е огънят, който трябва да носим в сърцата си!“


            „Всяка година по това време, Враца се превръща в столица на родолюбието и почитта към героизма. Това е време, в което всеки от нас трябва да си спомни за героичните събития във Врачанския балкан. Ботеви дни не са само празнични концерти, те са време за равносметка. Поради тази причина, в рамките на честванията трябва да има повече млади хора, които да се докоснат до историческото ни минало. Уважаеми съграждани, нека не забравяме нашата история, защото Ботев е огънят, който трябва да носим в сърцата си!“. С тези думи, кметът Калин Каменов откри Ботеви дни 2018.
            Церемонията започна с изпълнение на произведението на поета „Моята молитва“. Под звуците на средношколския хор, тържествено бе запален вечният огън.
            На събитието присъстваха председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, заместник-кметът Мария Попова, ученици, граждани и гости на града.
            Празничната програма продължи с концерт на фолклорния изпълнител – Илия Луков, на откритата сцена пред Община Враца.



Над 200 деца участваха във футболен турнир


            За трета поредна година, детски футболен клуб „Звездичка“ организира турнир по мини футбол. Спортната проява се проведе на изкуствения терен в спортен комплекс „Христо Ботев“. В рамките на деня, сили премериха най-малките, които тренират в академията – деца от детски градини от Враца и региона.
            На събитието присъства и кметът Калин Каменов, който поздрави младите таланти и им пожела това да е началото на тяхната реализация като футболисти. В края на проявата, всички участници получиха медали. На победителите в турнира – отборът на детска градина „Щастливо детство“,  бе връчена купа от кмета Каменов.
            От „Звездичка“ коментираха, че на 27 май ще се проведат финалите за учениците от 1-4 клас, където се очаква участие да вземат още 200 деца.

След дълго прекъсване, Враца отново е домакин на рокерски събор


В навечерието на Ботеви дни 2018, Враца отново събра стотици рокери - любители на двуколестните моторни превозни средства. Събитието „Мото-рок уикенд" се провежда в местността „Леденика“ и бе открито от кмета на Община Враца, който поздрави участниците и им пожела всяка следваща година, рокерският уикенд" в града да се разраства. 
 Проявата започна с конкурс за най-хубав мотор. В рамките на събора ще се проведат тематични състезания и много атрактивни игри. Организаторите са предвидили томбола с награди, като най-голямата сред тях ще е мотоциклет. Кулминацията в програмата е концертът на групата „Four play gang“.
Тридневният „Мото-рок уикенд" стартира на 25 май, с концерт на музикантите от "Ер голям" и рокерско караоке.
Събитието е част от съпътстващата програма на Ботеви дни и се организира от Мотоциклетен клуб „Мотомафия-Враца“, със съдействието на Община Враца.

Враца - домакин на международна киноложка изложба


В навечерието на Ботеви дни 2018, в парк „Дъбника“, за поредна година се проведе киноложка изложба. Събитието бе открито от кмета Калин Каменов.
В тазгодишното издание на Международната изложба участие взеха представители от 12 клуба от страната, с над 100 кучета от различни породи.
В рамките на събитието ще се състои и конкурс на породата - българско овчарско куче. Участниците ще се съревновават за купата на Община Враца.

Пещерата Леденика се превърна в музикална сцена


            Под звуците на известни произведения, природният феномен Леденика бе превърнат в музикална сцена на класическата музика. Концертът изнесоха музикантите от  Симфониета Враца, съвместно с талантливите изпълнители от Дамски хор "Враца".
            Присъстващите на музикалния спектакъл имаха възможността да се насладят на автентични църковно-славянски песни и адаптирани евъргрийни. Сред произведенията, които огласиха пещерата Леденика бяха – Достойно ест", „Deep river - spiritual", „Amazing grace", „Закукала е кукувица" и много други известни творби на Моцарт и Шуберт.
            Уникалният концерт бе дирижиран от Христо Павлов - Симфониета Враца, Томислав Аспарухов и Момчил Томов - диригенти на Дамския хор.
            На събитието присъства кметът Калин Каменов, граждани и гости на града.

Мария Попова откри рецитал за Ботева и възрожденска поезия



За поредна година Младежкия дом в града е домакин на Националния конкурс-рецитал за Ботевска и възрожденска поезия и проза. Събитието бе открито  от заместник-кмета Мария Попова, която приветства участниците и им пожела никога да не се отказват от поставените си цели.
„За всеки човек Ботев е връх, към който се стремим. Ботев е вяра и надежда в безнадеждно и безверно време. Помнете заветите му, вплетени в стиховете и ги предайте във времето напред, за да пребъде България. Защото „Жив е Той, жив е!”, докато Ви има Вас – носителите на неговото слово и вяра в светлото бъдеще. На добър час!” – каза още в приветственото си слово заместник-кметът Мария Попова.
В 56-то поред издание на рецитала участват над 100 ученици и студенти от 14 населени места в страната. Младите таланти са разделени в три възрастови групи – до 14 годишна възраст, категория над 14 години, както и групови изпълнения. Всяко едно изпълнение ще бъде оценявано от жури, в състав – проф. д-р по сценична реч -Емилия Ангелова и актьорите от Драматично-куклен театър – Враца: Емил Пеняшки и Борислав Борисов.
В рамките на Националния рецитал, ще се проведе и 24-ти Конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия, проза и песен на един от най-разпространените  изкуствени езици – есперанто.
Събитието, превърнало се в традиция, е част от културната програма на Ботеви дни 2018.

Баскетболисти в съревнование за купата на Община Враца



            Отбори от града и страната взеха участие в седмото издание на турнира по баскетбол за купата на Община Враца. Спортното събитие бе открито от кмета Калин Каменов, който заяви, че турнирът е възможност за изява на най-добрите баскетболисти. Кметът пожела на участниците да са упорити и никога да не се отказват от спорта.
            Първият двубой между младите спортисти бе финалът на момчетата  до 10 годишна възраст, където отборът на „Ботев 2012" се изправи срещу тима на "Видабаскет" - Видин. Програмата ще продължи с мачове в петте възрастови групи, съответно момчета до 10, 12, 14, 16 и 19 години. В турнира са включени и три мача при мъжете. От местния клуб по баскетбол коментираха, че най-сериозен съперник на мъжете е тимът на "Чавдар" - Троян, който тази година играе професионално в А група.
            Проявата за купата на Община Враца се организира от баскетболен клуб „Ботев 2012", със съдействието на местната администрация и Националната аматьорска лига по баскетбол. Всички спортни срещи ще се проведат в спортната зала на ППМГ „Акад. Иван Ценов" в града.
           


петък, 25 май 2018 г.

Випуск 2018 на ППМГ – Враца празнува своя бал



Традиционното пъстро шествие от абитуриенти на профилираната природо-математическа гимназия премина през центъра на града, за да ознаменува началото на дългоочаквания бал. Верни на своя стил, випускниците заложиха на жизнерадостно настроение и изискани тоалети за отбелязването на тази специална вечер.
След задължителните поздравления и снимки на препълнения площад „Христо Ботев”, зрелостниците се отправиха към ресторанта, в който ще празнуват.
На добър час, Випуск 2018!

Атрактивни рок групи и музикантите от Симфониета Враца ще направят над двучасов концерт, в рамките на Ботеви дни


Атрактивни рок групи и музикантите от Симфониета Враца ще направят над двучасов концерт, в рамките на Ботеви дни 2018. Събитието ще се проведе на 30 май в града. В 19:00 часа, на откритата сцена пред Община Враца, бургаските изпълнители от групата „Brums N' Noises“ ще представят на публиката рок от висока класа.
Празничната програма ще продължи с концерт на популярната група Б.Т.Р., съвместно със Симфониета Враца. Проявата ще започне от 20:30 часа, отново на откритата сцена.
След изпълненията на Б.Т.Р., на жителите и гостите на Враца ще бъде представен иновативният 3D мапинг, посветен на годишнината от подвига на Христо Ботев и четата му.
Светлинно-звуковото шоу ще се проведе на 30 май, от 21:45 часа, пред сградата на читалище „Развитие“.
Първоначалната дата на триизмерния спектакъл се променя, поради технически причини. От фирмата, която подготвя продукта, уведомиха, че екипът им работи по добавяне на допълнителни сюжетни картини, свързани с Христо Ботев и неговото дело.

Заместник-кметът Петя Долапчиева връчи наградите на победителите в ХХII Национален конкурс за стихотворение и есе „Живеем в земята на Ботев“.


Заместник-кметът Петя Долапчиева  връчи наградите на победителите в ХХII Национален конкурс за стихотворение и есе „Живеем в земята на Ботев“. Събитието се проведе в Регионалния исторически музей и на него присъстваха общинският съветник Венета Йошева, общественици, културни дейци, граждани. Конкурсът се организира всяка година в рамките на „Ботеви дни“ от Центъра за подкрепа за личното развитие „Център за работа с деца”, със съдействието на Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата и Регионалното управление на образованието – Враца.
В тазгодишната творческа надпревара участваха 256 литературни творби - 132 стихотворения и 124 есета. Свои произведения изпратиха ученици от Българските училища в Париж и Лондон, както и ученик от  гр. Бендеры, Молдова.
В категория „Поезия“, в първа възрастова група (4-8 клас), победител е Стефани Веселинова Ангелова, VIII клас – гр. Варна за стихотворението „Реформи в земята на Ботев”, след нея се нареди  Фюсин Четим Асанова - VII клас – гр. Търговище със стихотворението „Моят малък град” и третото място е за Маргарита Бисерова Банчева - VII клас – гр. Ловеч за стихотворението „Към върха”. Във втора възрастова група (9-12 клас) първото място отиде при Рени Миленова Хинева – IX клас – гр. Добрич за стихотворението „Към Ботев”, второто е за Теодора Цветанова Вълчева – IX клас – гр. Кърджали за стихотворението „Мълчание” и третото място се присъди на Джордж Георгиева Петров – X клас – гр. Враца за стихотворенията „Като в песента” и „Ботеви четници”.
В категория „Есе“, в първа възрастова група (4-8 клас), първото място е за Никол Петрова Славова – VIII клас – гр. Кърджали за есето „Живеем в земята на Ботев”, след нея бе отличена творбата на ученичката от Враца Ния Антониева Петрова и на трето място е произведението на Ан Мишел Ерон – IV клас – гр. Париж – Франция. Във втора възрастова група (9-12 клас) на първо място е Величка Петрова Зердашка – XI клас – гр. Пловдив за есето „Ботев ли съм … или Хаджи Димитър”, второто място отиде при Любомира Красимирова Минчева – XI клас – гр. Монтана за творбата „Живеем в земята на Ботев” и трети стана Божидар Томиславов Русев – XI клас – гр. София с есето „Живеем в земята на Ботев”.
Връчена бе и специалната награда на Министерството на образованието и науката на Радостина Красимирова Иванова – XI клас от ПГТ „Владимир П. Минчев” от село Владимирово, обл. Монтана за есето „Живеем в земята на Ботев” и стихотворението „Делото Ботево – вечно е живо”.
Стихотворението „Добре дошли в България” на Анджела Наку – XI клас – ОДК – Стражица спечели специалната награда на Национален дворец на децата. В рамките на конкурса бяха присъдени и десет поощрителни награди.

ВАЖНО ЗА ПЧЕЛАРИТЕ!


Община Враца уведомява всички пчелари за предстоящо провеждане на растително-защитни, дезинфекционни и дезинсекционни мероприятия относно третиране на пшеница. Информацията е във връзка с постъпило уведомително писмо от фирма „Дъбника-Агро“ ЕООД гр.Враца. Третирането на площите ще се проведе в дните от 25.05.2018 г. до 30.05.2018 г. между 09  и 17 часа. Третирането на пшеницата ще се извърши с препаратите „Алегро"  и  „Суми Алфа“.
В изпълнение на Наредба №15 от 2004 г. за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растително защитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности Община Враца посочва и местностите, подлежащи на третиране, както следва:
- „Гладно поле“;
- „Занкиното“.
Община Враца предупреждава пчеларите, чиито пчелини са в близост до местностите, в които ще се пръска, да се погрижат за пчелните семейства.

Инспекторатът санкционира нарушители


Инспекторатът санкционира нарушители
            Съвместна проверка от звено „Инспекторат“ и служители на полицията в града, установи нарушители на общинска наредба. При инспекцията е констатирано, че на ул. „Райна Княгина“ се извършва нерегламентирано отсичане на клони от дървета, с цел събиране на липов цвят.
            На нарушителите е съставен акт за неспазване на чл. 5, ал. 1, т. 1 от Наредбата на за осигуряване  на обществения ред, опазване на околната среда и  опазване на имуществото на територията общината.
            Във връзка с предстоящия цъфтеж на липите, Община Враца апелира гражданите да не осъществяват дейности по отсичането на клони от дърветата. Проверките на Инспектората ще продължат, като целта е да бъдат спазвани действащите наредби.

Със запалване на вечния огън във Враца ще бъдат открити „Ботеви дни 2018“


С тържествено издигане на националния флаг и запалване на вечния огън, до паметника на Христо Ботев, на 26 май, от 20:00 ч., във Враца ще бъдат открити тазгодишните „Ботеви дни 2018“. Тържеството включва изпълнения на средношколски хор при СУ „Отец Паисий” и на стихотворението „Моята молитва“, рецитирано от актьора Борислав Борисов. Начало на честванията ще даде кметът Калин Каменов.
Веднага след церемонията, от 20:30 ч., на откритата сцена пред сградата на Община Враца, ще започне концерт на народния изпълнител Илия Луков. Преди това ученици, заели първите места в училищните конкурси „С Ботев в сърцето”ще декламират стихотворения на и за поета революционер. Участие в концерта ще вземат и танцьори от Представителен танцов състав „Хемус” при Община Враца с художествени ръководители Геновева Спасова и Валери Спасов.

Симфониета Враца и млади таланти с концерт в НЧ „Развитие“


С концерт-матине, Симфониета Враца, заедно с млади таланти от страната, ще участва в „Ботеви дни 2018“.
Културната проява ще се проведе на 27 май, от 11:00 ч., в Народно читалище „Развитие 1896“, а не в Градската концертна зала, както бе обявено в предварителната програма.
В рамките на спектакъла, участие ще вземат талантливите деца: Никола Николов, Елеонора Чавдарова, Елица Стефанова, Павел Стефанов, Юлиан Станчев, Ния Първанова, Ива Маринова, Патрик Конов, Хриси Пачалова, Елизабет Киров, Йована Кирова, Мария Стоянова, както и Средношколски смесен хор при СУ „Отец Паисий” - Враца, с диригент Момчил Томов.
В програмата ще бъдат изнесени произведения за цигулка, китара, пиано, кларинет, тромпет и флейта, от Бах, Вивалди, Вебер, Сен - Санс, Бастън, Г.З.Черкин, К. Молчанов, Соловьов - Седой, К.Листов и др.
          Билети за концерта се продават на касата на НЧ „Развитие“ на цена от 5.00 лв.


Удължава се срокът на проект „Топъл обяд“




     Община Враца ще продължи да реализира дейности по проект „Топъл обяд 2016“ до 31.12. 2019 г. Това стана факт след подписано Допълнително споразумение между Община Враца и Агенция за социално подпомагане за удължаване на Договора за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Операция тип 3 „Осигуряване на топъл обяд 2016-2020 към Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане. Програмата се съфинансирана от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Размерът на финансирането на проекта „Топъл обяд“ е на стойност  284 941,45 лв.
Общата цел на Оперативната програма е свързана с намаляване на броя на живеещите в бедност лица, чрез подпомагането им с храни. С продължаване на дейностите по проекта се осигурява помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението в нашата община:
-      Лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от ППЗСП;
-      Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;
-      Самотно живеещи лица и семейства, които не могат да се издържат, чрез имуществото си или труда си и получават пенсии в минимални размери - за осигурителен стаж и възраст; за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии несвързани с трудова дейност;
     В момента услугата се предоставя на 120 лица в две трапезарии на територията на града. Потребителите получават топлия си обяд, който включва: супа, основно ястие, десерт и хляб в работните дни на всеки месец.
     Приемът на документи от кандидат-потребители е отворен. Всеки желаещ да получи допълнителна информация, относно проекта може да се обърне към Мария Йорданова - Ръководител проект в ст. 97, ет. 3 на Общинска администрация - Враца, както и на телефон 0876 964 425.

Враца е домакин на Международна киноложка изложба


За поредна година, Враца ще бъде домакин на Международна киноложка изложба CACIB. Събитието се организира от Български републикански киноложки съюз, съвместно с Община Враца и ще се проведе на 26 май от 11:00 ч., в парк „Дъбника“.
В  изложбата могат да участват различни породи кучета, които ще се борят за купата на кмета на Община Враца.
Стопаните на кучетата трябва да отидат с един час по-рано от откриването и дефилето – 10:00 ч. Повече информация за събитието и записване за участие може да се направи на телефони: 0885387017; 0889653545.



четвъртък, 24 май 2018 г.

Калин Каменов: „Нека пазим българския език, за да пребъде!“



„Днес е ден, в който трябва да се гордеем и да се замислим колко силни сме ние, българите. От нашите земи са корените на славянската писменост. Оттук е започнало началото днес, милиони хора да използват кирилицата. Затова, нека бъдем родолюбиви, да пазим българския език, за да пребъде. Да пазим българските традиции и обичаи, за да пребъдем. Бъдете силни, сърцати, добри и горди. Честит празник, скъпи съграждани!“ – каза в приветственото си слово кметът Калин Каменов, по повод 24 май - Денят на българската просвета и култура и славянската писменост.
Тържеството, което се състоя пред паметника на светите братя Кирил и Методий, започна с шествие, водено от ученици-отличници и множество, носещо българското знаме. Трибагреникът премина по централния булевард „Никола Войводов“ и бе приветстван с аплодисменти от жителите на града. В шествието се включиха кметът Калин Каменов, председателят на Общинския съвет  Румен Антов, заместник-кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова, общински съветници, културни дейци, ученици, граждани.
Празничното честване на най-духовния български празник започна със стихотворение, рецитирано от Велиана Парахулева - ученичка от 3 клас на СУ „Христо Ботев”.
Тържествен водосвет отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.
На тържеството присъстваха още народни представители, областният управител Малина Николова, общински съветници и директори на културни институции.
Празникът завърши с изпълнение на танцьорите от Представителен танцов състав „Радост” при Община Враца, с хореографи Геновева Спасова и Христо Пеевски.
В програма участие взеха още: Даниел Цочев – актьор, Велиана Парахулева - ученичка от 3 клас на СУ „Христо Ботев”, Духов оркестър при Народно читалище „Развитие- 1869”, с диригент Бойчо Димов, Средношколски хор на СУ „Отец Паисий”, с диригент  Момчил  Томов, мажоретен състав и младежки духов оркестър към Център за подкрепа на личностно развитие „Център за работа с деца”, с диригент Калоян Трайков, Представителен танцов състав „ Радост” при Община Враца.
В знак на признателност и преклонение, пред паметника на двамата равноапостоли, бяха поднесени венци и цветя.
В рамките на празничния ден, от 18:30 ч., в залата на Драматично-куклен театър ще бъде представен музикалният спектакъл „На нея с обич”, посветен на творчеството на Емил Димитров.

Калин Каменов награди победителите в литературния конкурс „Емилия Александрова“


В Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май, кметът Калин Каменов отличи победителите в 23-то издание на ученическия литературен конкурс „Емилия Александрова“. Церемонията по награждаването се проведе във фоайето на Народно читалище „Развитие 1869“. Тази година участие в него взеха 37 ученици от училищата – СУ „Христо Ботев“, Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство /ПГТР/, Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“ /ПЕГ/, Профилирана природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ /ППМГ/, както и средните училища „Отец Паисий“, „Козма Тричков“,  „Васил Кънчов“ и „Мито Орозов“.
Кметът на града поздрави участниците и ги призова да не спират да вярват в себе си, да пишат и да се развиват.
Тази година, темите, по които творяха участниците бяха „Всичко, от което се нуждаем е любов“ и „Свободата като дар и изпитание“. Победителите в отделните категории бяха определени от жури с председател Красимир Данов и членове - Евелина Стоичкова и Виолета Лилова.
  В раздел „Проза“ първа награда бе присъдена на Радослав Петков от ПГТР за есето „Свободата като дар и изпитание“, второто място отиде при Стиван Иванов, също възпитаник на ПГТР за есето „Всичко, от което се нуждаем е любов“, на същата тема е писала Антоанета Тошева от СУ „Васил Кънчов“, която бе класирана на трето място.
В раздел „Поезия“, трите призови места спечелиха възпитаници от СУ „Христо Ботев“ във Враца. Първото място бе присъдено на Владимира Христова за стихотворението „Море“. След нея се наредиха отличените с второ място Симона Колевa за стихотворението „Самодива“ и Изабела Велчева за стихотворението „Споменът“.
  Всички участници получиха грамота за участие в конкурса и 3 месечен безплатен абонамент за услугите в библиотеката при НЧ „Развитие 1869“ – Враца.

сряда, 23 май 2018 г.

Наградиха най-добрите в сферата на образованието и културата


В навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, кметът на Община Враца Калин Каменов връчи наградите в системата на народната просвета и в областта на културата. Официалната церемония се проведе в обновената и модернизирана Градска концертна зала. Тази година с престижните отличия бяха наградени 18 педагози, ученици, колективи и творчески състави.
„Искам да благодаря на всеки един от Вас за това, че е бил откровен, критичен и съзерцателен към своите ученици. Умолявам Ви, продължавайте да бъдете такива. Помагайте на нашите деца да бъдат по-добри, любознателни и с отворени очи към света. Бъдете вдъхновяващи  и никога не се отказвайте от трудностите. Бъдете сърцати, не спирайте да отваряте сърцето и душата на нашите деца към образованието, културата и изкуството. Огромно благодаря за вашия труд, за вашето себераздаване и сърцатата Ви работа. Честит празник!“ - каза в приветствието си кметът Калин Каменов.
I.               Категория „Директор на годината” за 2018 г.
- В подкатегория „Предучилищно образование” победител е Пламена Цветанова – директор на Детска градина „Европейчета”;
- В подкатегория „Средно образование”  победител е Антоанета Сиракова – директор на НУ „Св. Софроний Врачански”;
II.             Категорията „Екип / Колектив на годината” за 2018 г.
-        В подкатегория „Предучилищно образование” - Наградата се присъди на колектива на Подготвителна група „Смехурани” от Детска градина „Единство Творчество Красота”;
-        В категорията „Екип/ Колектив на годината” за 2018 г. в подкатегория „Средно образование” – се присъждат две награди. Победител е колективът на ППМГ „Акад. Иван Ценов” и екипът за иновативно бинарно обучение по кетъринг от Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство;
III.          Категорията „Учител на годината” за 2018 г.
 - В подкатегория „Предучилищно образование” - наградата е за Мими Леонидова Петрова - учител в Детска градина „Зора”;
- В подкатегория „Начален етап на основното образование”  -  победител е Илонка Каменова - учител в НУ „Иван Вазов”;
- В подкатегория „Прогимназиална и гимназиална степен на основното образование” в област „Български език и литература и чужди езици”. Наградата се присъжда на Милена Иванова - учител по Български език и литература” в ППМГ „Акад. Иван Ценов”;
- В подкатегория „Прогимназиална и гимназиална степен на основното образование” в област „Математика, информатика и информационни технологии”  - победител е Илонка Вутова - учител в ППМГ „Акад. Иван Ценов”;
- В подкатегория „Прогимназиална и гимназиална степен на основното образование” в област „Обществени науки, гражданско образование и религия”  награда не се присъжда.
- В подкатегория  „Прогимназиална и гимназиална степен на основното образование” в област „Природни науки и екология”  и в област „В професионално/профилирано образование”  награда се присъжда на Соня Илчева от ППМГ „Акад. Иван Ценов“.
- В подкатегория „Прогимназиална и гимназиална степен на основното образование” в област „Изкуства, бит и технологии, Физическа култура и спорт” -  Наградата е за Румен Евлогиев- учител в Средно училище „Христо Ботев”.
IV. Категория „Ученик на годината ” за 2018 г.
-        В подкатегория „ В начален етап на основното образование” победител е Никол Валериева Илиева- НУ „Св. Софроний Врачански”;
-        В подкатегория „Български език и литература и чужди езици” - Теодора Иванова- ППМГ „Акад. Иван Ценов”;
-        В подкатегория „Математика, информатика и информационни технологии” - Венелина Андреева- ППМГ „Акад. Иван Ценов”;
-        В подкатегория „Обществени науки и гражданско образование” - Михаил Митев - Средно училище „Христо Ботев”;
-        В подкатегория „Природни науки и екология” - Биляна Герчева- ППМГ „Акад. Иван Ценов”;
-        В подкатегория „Изкуства, физическа култура и спорт” - Десислава Йорданова- Спортно училище „Свети Климент Охридски”;
-        В подкатегория „Професионално /Профилирано обучение” награда не се присъжда.
V.             Категория „Най-добър млад учител”
Наградата се присъжда на Велислава Цветанова Нечева- Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх”.
VI.          Награда в областта на културата се присъжда на Регионална библиотека „Христо Ботев”.
За поредна година бяха връчени и наградите на евродепутата Владимир Уручев за високи постижения в областта на образованието.
В празничната програма участие взеха камерен оркестър при Симфониета Враца, Дуо „Доминанто” - Любомира Петрова и Цветан Цветков, както и възпитаници на Детската музикална школа при НЧ „Развитие -1869” - Враца с преподавател Олга Младенова.
Преди тържествената церемония, кметът Калин Каменов награди още 10 ученици от врачански учебни заведения, постигнали отлични резултати през изминалата година.

Реконструкция на път

Областният управител Малина Николова и изпълнителният директор на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ Дилян Петров, заедно с кмета на Община Козлодуй Маринела Николова дадоха официален старт на дейностите по извършването на основенремонт на републикански път II-11 на територията на Козлодуй. Реконструкцията на пътя с дължина 12 км е на стойност близо 3 200 000 евро изцяло се финансира от Международен фонд „Козлодуй“ чрез Европейската банка за възстановяване и развитие. На церемонията „първа копка“ присъстваха представители на фирмата – изпълнител и Валентин Шайдер, заместник-директор и ръководител на Международен фонд „Козлодуй“, департамент „Ядрена безопасност“ към ЕБВР.
Областният управител Малина Николова благодари за възможността да присъства на този церемонията, свързана със стартирането на строителните дейности. „Днес даваме началото на дългоочаквания ремонт на път с изключително значение за четири области на страната - Видин, Монтана, Враца и Плевен, през които той преминава. Реализацията на проекта ще допринесе за подобряването на пътната инфраструктура, както и на икономическия и социален климат за жителите на община Козлодуй. Ще бъдат ремонтирани близо 12 км от пътния участък на стойност над 6 млн. лева и това е доказателство, че усилията на изпълнителния директор на ДП „Радиоактивни отпадъци“ Дилян Петров, на кмета на Община Козлодуй Маринела Николова и на експертите от Европейската банка за подпомагане и развитие ще доведат до реален резултат за кратък период от време“, заяви Малина Николова с увереност, че реконструкцията на пътния участък ще бъде изпълнена качествено и в срок. 
Рехабилитацията на пътния участък е заложена като част от дейностите по осигуряването на достъп до Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци “Радиана“. Ремонтът включва пълна рехабилитация, с повдигане на нива на многобройни места с пропадания на пътната настилка и ще бъде извършен в пълно съответствие с одобрения от Агенция „Пътна инфраструктура“ технически проект. Изпълнител на ремонтните дейности е фирма „Агромах“ ЕООД. За реконструкцията на пътния участък ще бъде използвана съвременна технология на студено рециклиране, като ремонтът ще бъде извършен на два етапа. Реализацията на проекта за рехабилитация на пътя ще възстанови и подобри транспортно-експлоатационните качества на настилката и нейната носимоспособност. Път II-11 е единственият републикански път, свързващ населените места от град Видин до град Никопол и е част от предвидените маршрути за евакуация на населението от зоната за неотложни защитни мерки около АЕЦ „Козлодуй“.