Бисквитки

събота, 8 март 2014 г.

Катя Василева празнува 8 март със златен медал

В Бургас се проведе Републикански турнир „Освобождение” по стрелба с голямогабаритен пистолет за служители в МВР. Състезанието бе организирано от Спортната асоциация на МВР и ОД на МВР Бургас. 
Отлично се представи Катя Василева от отбора по стрелба на СК „Спартак - Враца при ОД на МВР Враца,  която след като влезе с най-добър резултат във финала с 259 точки, триумфира в дисциплината при жените, спечелвайки златния медал. В отборната надпревара при жените Катя Василева и Десислава Иванова завършиха на четвърто място. При мъжете Йордан Цонев влезе във финала, но остана на девето място.
Мъжкия отбор в състав Ивайло Флоров , Николай Милушев и Йордан Ценов се класира на шесто място.
В компексното класиране шампиони станаха стрелците от ОД на МВР Варна, а врачани завършиха на четвърто място.
Огнян Филипов


петък, 7 март 2014 г.

Честит празник!


Честит 8-ми март, скъпи жени от община Враца!
Честит празник на всички вас, които създавате живот, носите радост и сбъдвате мечти!
Вие правите земното ни битие пълноценно, смислено и красиво!
Желая ви щастие и обич!


                                                        инж. Николай Иванов,
                                                        кмет на община Враца


четвъртък, 6 март 2014 г.

Крими хроника

На 06.03.2014г., на територията на гр.Криводол, с.Фурен, с.Лесура, и с.Галатин е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността. По време на операцията, в с.Лесура е проверен лек автомобил „Опел „управляван от В.П./36г./ от с.Бързина. В автомобила са открити 6 чувала с нарязан тютюн с тегло около 60 кг.
Извършени са проверки и в питейни заведения, както и на 18 лица. Констатираните нарушения са  санкционирани по  ЗБЛД и  ЗДвП. 
На 06.03.2014г.,  на територията на с.Лиляче, с.Власатица и с.Бели извор е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в малките населени места.  Извършени са проверки  в 9 питейни заведения, проверки на 13 лица и  8 МПС. Констатираните нарушения  са санкционирани с актове   и фишове по    ЗБЛД и ЗДвП.
         След ОИМ за кражба на 3  ел.мотора и казан за варене на ракия от къща  в село  Соколаре, е установено, че извършител на кражбата е  лицето И.Н./46г./ от гр. Бяла Слатина, криминално проявено, осъждано.
В хода на следствените действия   е установено, че същото лице  е извършило  и кражба на метална порта на частен имот в село Соколаре.
След ОИМ и ПСД по дознание за грабеж извършен на 10.02.2014г. в гр.Козлодуй е установено, че извършители са лицата: П.Н./19г./ и Д.С./19г./ от гр. Козлодуй, които отнели дамска чанта,  в която имало лични вещи и документи и сумата от 37 лева.
На 07.03.2014 г., в 01.04ч. в гр. Козлодуй е извършена проверка на лек автомобил “Митцубиши” управляван от К.К./45г./  от жив. гр.Варна. пробата за алкохол на водача   е положителна- 1,60 промила. Образувано  е БП.
 На 06.03.2014г., в 13,15 часа в гр.Козлодуй е спрян за проверка  лек автомобил „Фолксваген” без регистрационни табели. Установено  е, че водача К.Б./45г./  от гр.Козлодуй е неправоспособен, управлява МПС в едногодишен срок, след като е наказан по административен ред за управление на МПС без СУМПС. На водача е съставен акт по ЗДвП. По случая в РУП Козлодуй е започнато БП.
На 06.03.2014год., на територията на РУП-Оряхово е проведена  СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са 7 питейни заведения, 13  МПС, 20 лица, заложна къща, пункт  за изкупуване на метали. Констатирани  са две нарушения, които са санкционирани по ЗДвП и по ЗБЛД.
На 30.01.2014г., в УП-Дъбника е постъпил сигнал, че от имот в с.Тишевица, неизвестно лице  е извършило кражба на печка на дърва, три пружини от легла, ел.кабел/рекордоман/ , зимнина и други вещи. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното лице В.И./25г./  от с.Тишеви
         На 06.03.2014г., в РУП Враца е получено съобщение,  че на същата дата за времето от 04.00ч. до 05.00ч.,  три лица са разбили входната врата на къща в с.Лесура, проникнали в жилището и след като упражнили сила спрямо 81-годишна жена, отнели от нея  60 лева и личната й карта. Образувано   е дознание.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

Съобщение за спиране на водоподаването на 06.03.2014г.


“Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява
своите потребители, че поради отстраняване на авария, днес, 06.03.2014г., водоподаването ще бъде спряно в зоната, разположена между ул. „Екз. Йосиф“, бул. „Демокрация“, ул. „Спортна“, ул. „Васил Кънчов“ от 12:00 до 17:00 часа.
ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

На територията на Монтана и Враца се провеждат тестове на сирените

Проверките са свързани с модернизиране на системата за ранно оповестяване и ще продължат до 21 март

В изпълнение на договор за модернизиране и интегриране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО) и на системите за предупреждение и оповестяване на АЕЦ „Козлодуй”, както и за изграждане на единна радиокомуникационна система за спасителни дейности с цел подобряване на взаимодействието между институциите предстоят пълни функционални тестове с реално задействане на изградените сирени, монтирани на  обекти на територията на областите Враца и Монтана.
По време на тестовете до 21 март 2014 г. ще се излъчват акустични сигнали и гласови съобщения с продължителност до 30 минути.
Уведомени са кметовете и кметските наместници в областите Враца и Монтана, областните управители.

Крими хроника

За времето от 22.30ч. на 05.03.2014г. до 02.30ч. на 06.03.2014г., на територията РУП-Враца е проведена полицейска операция с цел: контрол на неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места. Установяване на малолетни и непълнолетни лица в  нощните увеселителни питейни заведения. Проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол. Повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Проверени са 10 заведения, 43  лица, МПС. Констатираните нарушения са санкционирани по  ЗБЛД.
За времето от 09.00 ч.  на 05.03.2014 год. до 08.00ч. на 06.03.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена  СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  7 питейни заведения, 16 МПС, 27 лица,  2 заложни къщи,  два пункта за изкупуване на метали. Констатирани  са 4 нарушения, които са санкционирани по ЗДвП, по ЗБЛД, по КЗ.
На 05.03.2014г.,  на територията на РУП – Бяла Слатина е  проведе СПО с цел опазване на общественият ред  и противодействие на престъпността в малките  населени места на територията на ОД МВР-Враца. Констатирани са 4 нарушения, които  са санкционирани по ЗДвП и по ЗБЛД.
В РУП-Мездра е постъпило съобщение от собственик на фирма  в гр. Мездра, който заявил, че е задържал лице  в момент на извършване на   кражба на вещи от двора на цех за каменообработване. Други две лица, които били с него успели да избягат. Изпратеният на мястото полицейски патрул  е установил, че задържаното лице е 19-годишната П.Н. от гр. Мездра, криминално проявената и осъждана за кражби и грабеж.  Установено  е още, че П.Н. в съучастие с 22-годишна  й сестра и лицето И.И./25г./ от с.Долна Кремена,  направили опит да извършат кражба на арматурно желязо, 3 акумулаторни батерии,  алуминиев носач на лек автомобил. Другите две лица са установени и задържани.  Образувано   е досъдебно производство.
         След ОИМ за кражба на 4 тенджери, 4 щайги, крачна помпа за гуми, метални ВиК части и инструменти от къща в гр. Враца, е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното за кражби лице И.М./27г./ от гр.Враца.
 На 06.03.2014г., в 03.10ч. в с.Гложене е спрян за проверка лек автомобил  “Фолксваген”, управляван от П.И./30г./ неправоспособен водач от с.Хърлец. Пробата  за алкохол  е положителна- 2,23 промила.
        
 Регионален говорител на МВР:

Красимир Василев

Отложиха мач на юношите – старша възраст на “Ботев”-Враца

 Според програмата в първия двубой от пролетния дял на шампионата в зона “Враца” момчетата на Ивайло Димитров са домакини на връстниците си от “Бдин”-Видин. Двубоят трябваше да се играе утре от 15.30 часа на тренировъчното игрище на стадион “Христо Ботев”. Причината за отлагането на мача са лошите метеорологични условия и наводнените тренировъчни игрища, където трябваше да се играе мача. “Преценихме, че е по-добре да не рискуваме здравето на момчетата и уважихме искането на “Ботев” за промяна на дата на мача”, коментира председателят на Областния съвет на БФС във Враца Цецко Стефанов. Така срещата между юношеските формации на “Ботев”- Враца и “Бдин”-Видин ще се играе във вторник – 11 март. Първият двубой от есенния дял на първенството между “Ботев” и “Бдин” също бе отложен. Тогава причината бе, че голяма част от юношите на видинския тим играят и при мъжете, които пък имаха мач от първенството в Северозападната “В” група. При гостуването си в крайдунавския град възпитаниците на Ивайло Димитров записаха победа с 4:2. Преди изиграване на двубоите от 12 кръг на шампионата в зона “Враца” тимът на “Ботев” заема трето място във временното класиране с актив от 27 точки. Лидер в класирането е отборът на “Локомотив”-Мездра с 28 точки. С такъв точков актив е и тимът на “Монтана”, но заради по-лоша голова разлика заема втора позиция.



сряда, 5 март 2014 г.

ОАЕ отменя визите за 13 европейски държави, сред които и България, след гласуването на доклад на евродепутата Мария Габриел


Историческият акт идва една седмица, след като Европейският парламент гласува с мнозинство доклада на Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) за определянето на третите страни, чиито граждани трябва да притежават виза при преминаване на външните граници на държавите-членки и тези, чиито граждани са освободени от това изискване. При водените три тежки триалога с Европейската комисия и Съвета, като докладчик на Парламента Мария Габриел настояваше твърдо за прилагането на принципа на реципрочност, тъй като до този момент се прилагаха две отделни процедури за европейските граждани: безплатна и опростена процедура за гражданите на старите държави-членки, и заплатена и по-сложна процедура за гражданите на 13-те държави - Естония, Латвия, Литва, Хърватия, Кипър, Малта, Словения, Полша, Румъния, България, Чешката република, Унгария и Словакия. Аргументът на евродепутата беше, че няма различни категории европейски граждани и всички трябва да бъдат третирани по еднакъв начин.

"Това решение, което ще влезе в сила от 15 март, е много положителен знак за всички европейски граждани, както и за задълбочаването на отношенията между ЕС и ОАЕ. Това е първата арабска държава, за която Европейският съюз либерализира визовия режим и поради това е особено важно и решението, взето от Обединените Арабски Емирства. Това също е и стъпка за укрепване на пространството на свобода, сигурност и правосъдие. Решението показва, че Обединените Арабски Емирства спазват своите ангажименти и утвърждава положителния резултат от гласуването в Европейския парламент”, коментира Мария Габриел .


НАП приема и онлайн плащания по новите 4 сметки

Плащанията за данъци и осигурителни вноски по новите 4 сметки могат да се правят и чрез онлайн системата на НАП. Необходима е дебитна или кредитна карта и регистрация в платформата Еpay. Софтуерът елиминира риска от технически грешки и неточности при попълването на платежни нареждания, като въвежда автоматично банковите сметки и кодовете за вид плащане към съответния офис на НАП. Регистрацията в електронната платежна система на НАП е безплатна и отнема няколко минути.
Безпроблемно работят и услугите за достъп до данъчно –осигурителните сметки на клиентите и справките за наредените суми и погасените задължения. Електронните системи на НАП приемат и подадените по интернет декларации за облагане на доходите на физическите лица, формуляри за корпоративните данъци, ДДС документи и осигурителни декларации.  От НАП припомнят, че всеки гражданин или представител на фирма може да получи безплатно персонален идентификационен код  (ПИК) с който да следи в интернет данъчно-осигурителното си досие, плащанията и задълженията, да прави справки за осигурителния доход и вноските, които работодателят му внася.
Отговори на въпросите си за новите правила за плащане на данъци и осигуровки граждани и фирми могат да получат на телефона на Информационния център на НАП 070018700 или по електронен път на infocenter@nra.bg
 Мая Динчева



Общината започва изплащането на помощи за родените през 2014 г.



         От днес Община Враца започва изплащането на еднократната финансова помощ за деца, родени през тази година.  За целта в общинския бюджет са заделени 60 000 лева, каквато е била сумата и през 2013 г. За получаването на еднократната помощ трябва новороденото да е български гражданин, да е с постоянен адрес на територията на община Враца и поне единият му родител да има българско гражданство и постоянен адрес в общината минимум 1 година преди раждането на детето. Заявлението за социалната помощ се подава на гише „Гражданско състояние“ в Центъра за административно обслужване в общинската администрация. Работното му време е от 8 ч. до 18 ч. всеки работен ден. Подробна информация може да откриете и на официалния сайт на Община Враца www.vratza.bg, раздел „Гражданско състояние”.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Британска делегация в АЕЦ “Козлодуй”


 Британският министър на енергетиката и климатичните промени баронеса Сандип Върма, придружена от посланика на Кралство Великобритания в България Негово Превъзходителство Джонатан Алън, посети във вторник АЕЦ “Козлодуй”. В делегацията бяха включени също експерти от британския Департамент по търговия и инвестиции (UKTI) и специалисти от водещи компании от ядрената енергетика и газовата индустрия на Обединеното кралство.
В Информационния център на българската АЕЦ гостите бяха посрещнати от изпълнителния директор Иван Генов, който подчерта, че Дружеството отбелязва своята 40-годишнина. “За АЕЦ “Козлодуй” – най-голямата атомна централа в региона, сега тече година, в която се срещат миналото, настоящето и, надявам се, дълготрайното бъдеще на българската ядрена енергетика”, каза Иван Генов.
В изказването си баронеса Върма изтъкна силните страни на Великобритания – пионери и в експлоатацията, и в извеждането на ядрени съоръжения, и изрази надежда за продължаване на доброто сътрудничество между българските и британските ядрени компании.
Делегацията от Великобритания посети командната и машинната зала на работещия 1000-мегаватов 6 блок.

По повод предстоящата през септември т.г. 40-годишнина от откриването на АЕЦ “Козлодуй” – първата атомна централа в Югоизточна Европа, министър Върма връчи почетен плакет. По време на официалния обяд тя подари и голяма торта със специален надпис, посветен на годишнината. По-късно баронеса Върма се срещна с представители на сдружение “Жените в ядрената индустрия – България” и на Българското ядрено дружество.

Дискутираха насилието в училищата

   
            За втора година във Враца бе отбелязан Денят на розовата фанелка. Весела Павлова и Калина Христова – обществени възпитатели към Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни направиха презентации и беседи сред ученици от различни класове в училищата „Христо Ботев” и „Васил Кънчов”. Срещите преминаха при голям интерес, с оживена дискусия по актуалната тема срещу насилието в училищата.
          „Денят на розовата фланелка” се отбелязва в последната сряда на февруари. На този ден участниците в инициативата носят розово, за да символизират своята позиция -  неприемане на тормоза в училище.
          В България провеждането на Ден на розовата фланелка се популяризира за пръв път през 2012 г.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника

След ОИМ и ПСД са разкрити двете лица, които на 03.03.2014г. в гр. Бяла Слатина, чрез измама отнели 260 лева и мобилен телефон от 67-годишна жена от гр.Б.Слатина. Измамата е извършена от лицата:З.И./46г./ и В.М./29г./ от гр.Тръстеник.
На 04.03.2014г., по време на СПО за противодействие на битовата престъпност, в село Крушовица е извършена проверка  в къщата на 70-годишен жител на селото. Намерени  и иззети са незаконно притежавани боеприпаси. Образувано е БП.
За времето от 09.00 ч.  на 04.03.2014 год. до 08.00ч. на 05.03.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  7 питейни заведения, 16 МПС, 22  лица,  заложна къща, пунктове за изкупуване на метали. Констатирани  са 3 нарушения на ЗДвП.
На 04.03.2014г., в гр.Враца е извършена полицейска проверка на лицето Р.А./16г./ от гр. Враца.  В якето на лицето е намерена суха листна маса- канабис. Образувано   е досъдебно производство.
На територията на  РУ-Бяла  Слатина е  проведена специализирана операция с цел опазване на общественият ред  и противодействие на престъпността в малките населени места.  Констатирани са 6 нарушения.
 Oколо 17:30ч. в гр. Мездра,  лек автомобил „Алфа Ромео”  управляван от Г.В./18г./ от гр. Мездра, катастрофирал в метална ограда. Пробата  за алкохол на водача е  положителна- 1,40 промила.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


вторник, 4 март 2014 г.

Враца стана тринадесетият град в страната, в който се учредява регионален академичен център

Той е като част от национална мрежа, инициирана от Българска академия на науките (БАН).
Областният управител на област Враца инж. Венцислав Василев, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и кметът на Враца инж. Николай Иванов подписаха меморандум за научно-техническо сътрудничество.
В срещата с акад. Стефан Воденичаров, проф.  Димитър Димитров, главен координатор на Националната мрежа от Регионални академични центрове на БАН участва и г-жа Илиана Филипова, изпълнителен директор на ТПП- Враца.
Центърът ще има основен предмет на дейност интегриране на научноизследователска и иновационна дейност в индустрията, бизнесът и културата. Той ще има за задача да изгради пряка връзка между представителите на научните среди и представителите на фирмите, организациите и институциите от област Враца.
В националната мрежа от регионални академични центрове до момента членуват 12 центъра в градовете Шумен, Русе, Плевен, Габрово, Бургас, Сливен, Пловдив, Благоевград, Велико Търново, Ст.Загора, Добрич и Монтана. 
За присъединяване към центъра бяха поканени представители на организации и институции от Враца и региона, представители на университетските филиали във Враца и други.

Пред участниците в срещата губернаторът инж. Венцислав Василев изрази своята пълна подкрепа и готовност за съдействие в осъществяването на тази идея, тъй като създаването на подобен академичен център ще даде отражение върху икономическото и културно развитие на Врачанска област. 

И фирмите без дейност подават годишни декларации


Годишна  декларация за облагане с корпоративен данък са длъжни да подават и фирмите, които не са осъществявали дейност през 2013 година.  Те попълват отделен формуляр - образец 1010а. В него фирмите декларират, че за предишната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността.  Декларациите се подават в офисите на НАП по мястото на регистрация на фирмите, по пощата с обратна разписка или по интернет.
Срокът за подаване на декларациите е 31 март, като този срок важи и за фирмите, които не са извършвали дейност през 2013 г. Това е и срокът, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.).  Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 31 март 2014 г.
Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други вариант за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.
Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.
Повече информация за попълването и подаване на декларацията за облагане с корпоративни данъци може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

  Мая Динчева





понеделник, 3 март 2014 г.

Крими хроника

За времето от 09.00 ч.  на 03.03.2014 год. до 08.00ч. на 04.03.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са 5 питейни заведения, МПС, заложни къщи, пунктове за изкупуване на метнали. Констатирани са 4 нарушения на  ЗДвП.
На 03.03.14г., в централната част на гр. Бяла Слатина, две неизвестни лица влезли в контакт с 67-годишна жена от гр. Б.Слатина, като й обещали, че ще й съдействат за операция на очите. С нейно съгласие  я транспортирали до гр.Плевен, където от дебитната  й карта изтеглили  250лв., след което я върнали в гр. Бяла Слатина за да вземат друг необходим документ. Жената дала  на едно от лицата мобилния си телефон за провеждане на разговор. След като я оставили на паркинг в гр. Бяла Слатина, двете неизвестни лица се оттеглили с лек автомобил „Пежо Партнер”. Образувано  е досъдебно производство.
Пак на 3 март в 22.10 ч. в РУП-Козлодуй е получено съобщение, че в с.Рогозен е възникнал пожар в селскостопанска постройка в частен имот. Изгорели са 100 бали сено и около 80 кв.м. покривна конструкция. По данни на собственика пожара е възникнал вследствие на късо съединение от ел. инсталацията в постройката. Пожарът е загасен от служители на УПБЗН-Хайредин.
        Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев/
                                                                         


ГЕРБ Враца раздаде знамена на 3-ти март

500 национални трибагреници раздаде общинската структура на ГЕРБ във Враца. Поводът е честването на 136-та годишнина от Освобождението на България от османско иго. Акцията се състоя в центъра на града, където ранобудни врачани получиха националното знаме и малка брошура, напомняща ключови дати и факти от историята на страната ни.
На тържествата по случай празника Младежи ГЕРБ поднесоха венци и цветя от името на евродепутата Владимир Уручев, народните представители инж. Тотю Младенов и инж. Петя Аврамова и ПП ГЕРБ Враца. По този начин те засвидетелстваха почитта и преклонението си пред подвига на хилядите герои, отдали живота си за свободата на България.


Враца отбелязва 3 март



         С емблематичния сигнал, възвестил освобождението на Враца, днес в града започна тържеството по повод националния празник 3 март. Стотици врачани се събраха на централния площад, където под звуците на химна бе издигнат българския трибагреник. „Възторжено и гордо, България отново изживява в днешния ден радостта и незабравимите чувства от извоюваната национална свобода, от победния край на Руско-турската освободителна война, възвестен на 3 март  1878 година! Заедно с това, скланяме чела пред скъпите жертви, чийто безсмъртен подвиг за свобода завинаги вписа имената им в съкровищницата на българската история! Враца и врачани възторжено посрещат Трети март с надеждата и искреното желание занапред  нашият град да се развива само и единствено по волята на своите граждани, които милеят за България и за българската държавност! Десетилетията, изминали оттогава, потвърждават тази воля! Затова и днес сме тук, на Ботевия площад, за да отдадем почит пред героите, воювали за българската свобода и национална независимост – с цветя, с поклон и признателност от нас, потомците! Нека пазим дълбоко в сърцата си подвига на героите-освободители, чиято саможертва извоюва победата в Руско-турската освободителна война! Нека ние, потомците, пазим жив огъня на историческото минало, за да го съхраним и да отговорим достойно на предизвикателствата на нашето съвремие! Честит 3 март – Ден на освобождението!” – с тези думи в тържественото си слово се обърна към гражданите кметът инж. Николай Иванов.
Да отдадат своята признателност, на празника бяха дошли врачанският митрополит Калиник, траянополският епископ Киприян, народните представители Янаки Стоилов, инж. Петя Аврамова и  инж.Тотю Младенов, областният управител Венцислав Василев и заместникът му Иван Даков, председателят на общинския съвет Малина Николова, заместник кметовете Красимир Богданов, инж. Красимира Георгиева и инж. Николай Йорданов, секретарят на Общината Иван Жеков, общински съветници, общественици,  ученици от врачански училища и граждани. Благодарствен молебен и водосвет за жителите на града отслужи епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници. Пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя.
Празникът продължава с концерт на ансамбъл „Пирин”. Спектакълът „Слушам ви гласа жалостен” се играе пред препълнена зала. В 19 ч. довечера в залата на Драматично-кукления театър ще бъде поставен спектакълът „Народе????” на аматьорската трупа „Ефект” към СОУ „Васил Кънчов”.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

неделя, 2 март 2014 г.

Поздрав от кмета на Враца

Уважеми съграждани,

3 март е една знаменателна дата в българската история. Ден, в който се сбъдват най-смелите мечти на поколения българи – революционери, патриоти и радетели на идеята за национална свобода и независимост. 3 март слага началото на ново летоброене и на възраждане на българската държавност.
Поклон пред подвига на героите, записали тази паметна дата със златни букви в родната ни летопис. Ние, наследниците им, имаме синовния дълг да съхраним и в трудни години родолюбието. Да носим винаги високо издигнат националния идеал и в името на България и на просперитета на врачанския край да обединим своите сили и воля!


                                                                                  инж. Николай Иванов

                                                                                  кмет на община Враца