Бисквитки

събота, 8 февруари 2014 г.

Цецо Генков навърши 30

Мездтренчанинът бе поздравен в официалния сайт Левски София
Честит рожден ден, Цецо!
Нападателят Цветан Генков празнува своя 30-и рожден ден днес. ПФК Левски поздравява рожденика с празника и му пожелава здраве, щастливи моменти в личния живот и много шампионски и незабравими мигове със синята фланелка.

петък, 7 февруари 2014 г.

Къде ще се копае във Враца

График на строително-ремонтните дейности , които ще
бъдат извършевани през периода от 08. 02.2014 год. до 16.02.2014 год.по
проект Интегриран проект за воден цикъл на град Враца.
Улици, напълно или частично затворени за преминаване на ППС:

1. "Кр. Българията" м/у "Ив. Цветков" и "Плиска"
2. "Г. Бенковски" м/у "Петропавловска" и "Хр. Ботев"
3. "Г. Бързашки" м/у "Мито Бояджиев" и "Ген. Леонов"
4. "Ив. Тричков" м/у "2 юни" и "Райна Княгиня"
5. "Рила"
6. "Тодорини кукли" м/у "Ат. Йованович" и "Доспат"
7. "Панега"
8. ул. "Цв. Кръстенякова"
9. "Спортна" м/у "Демокрация" и "Г. Апостолов"
10. "Екз. Йосиф" м/у "Ср. Гора" и "Вестител"
11. Поетапно затваряне на "2 юни" от "Екз. Йосиф" към "Хр. Ботев"
12. "Ген. Леонов" м/у "Г. Бързашки" и "Екз. Йосиф"
13. "Кр. Бързаков" м/у "Бързия" и "М. Хаджимицов"
14. "Ген. Гурко"
15. "К. Бошнаков"
16. "Граф Игнатиев"
17. "Бързия"
18. бул. Европа (южна дъга на кв. Дъбника)
19. ж.к. Дъбника, ул. "Възраждане"
20. ж.к. Дъбника, "Славянска" м/у "Околчица и "Митрополит Паисий"
21. ж.к. Дъбника, пред бл. 24
22. кв. Бистрец, ул. "Манастирска" м/у "Бориките" и "Маджар"
23. кв. Бистрец, ул. "Калето", запад до ул. "Студил"
24. кв. Кулата, ул. "Пълковица" м/у "Бот. Поляна" и "Лопушанска
дружина"


Ще се работи също и:

1. при надлеза в района на КАТ
2. ж.к. Сениче, при бл. 55
3. ж.к. Сениче, при бл. 57
4. ж.к. Дъбника, при бл. 32
5. ж.к. Дъбника, при бл. 13
6. ж.к. Дъбника, ул. "Андрей Цветков" при бл. 6





Среща в Малорад обсъди битовата престъпност

Директорът на ОД-МВР-Враца комисар Иван Кирилов заедно със своя заместник гл. инспектор Иво Манчев проведоха среща с обществеността  в село Малорад.
В присъствието на областния управител на Враца, комисар Кирилов обеща на жителите на селото, че:  „ МВР ще работи по всяка жалба от граждани, на всеки отделен случай ще бъде обърнато внимание. В селото ще продължава денонощното полицейско присъствие на два патрулни автомобила, допълнително ще бъдат осигурени  и сили от жандармерията. Ще бъде упражняван непрекъснат денонощен контрол на пунктовете за изкупуване на метали, както и  в работата на заложните къщи”. Това са само част от мерките, които ОД МВР-Враца осъществява за намаляване на битовата престъпност в село Малорад.
Комисар Кирилов проведе множество персонални разговори с жители на Малорад, които споделиха  с него свои виждания за решаване на проблема  с битовата престъпност.

След срещата с жителите на селото, ръководството на ОД МВР-Враца проведе работна среща  с областния управител инж.Венцислав Василев и кмета на Община Борован, инж. Десислава Тодорова. Обсъдена бе идеята на ОД МВР-Враца за организация и съвместните действие за монтиране на видеонаблюдение  в село Малорад. Кметът Д.Тодорова се ангажира да осигури финансовите средства за видеонаблюдение, от своя страна ОД МВР-Враца ще съдейства с техническа помощ. 

“Ботев” ще премери сили с “Ком”

Поредна контролна среща ще изиграе утре тимът на “Ботев”. Врачани ще премерят сили с “Ком”-Берковица. Двубоят ще се играе на терена с изкуствено покритие в Мездра. В състава на врачани няма контузени състезатели и старши-треньорът на “Ботев” Бойко Величков ще разчита на всички налични футболисти. Контролната среща между врачанския тим и “Ком”-Берковица ще се играе утре – 8 февруари от 15.00 часа.


БАСТА търси приемственост

Светла Кръстева ще ръководи структурата във Враца на новоучредената политическа партия БАСТА.На среща с журналисти тя сподели, че за краткото време партията вече има първите 100 членове. Дори са открити офиси освен във Враца и в Бяла Слатина, Козлодуй и Криводол.

Тя подчера, че БАСТА не е реваншизъм, не е самоцелна борба за власт, а залага в развитието си на идеята за приемственост между младите и можещите и тези, които са натрупали своя опит във властта и в живота. 

четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Крими хроника

След ОИМ по сигнал от 15.01.2014г. от жител на село Лиляче, който съобщил, че на 11.01.2014г., неизвестно лице е счупило прозорец на къщата му, проникнало в жилището  и извършило кражба на 300 лева,  е установено, че извършител е лицето Ц.Х./24г./ от с.Лиляче.
На 06.02.2014г, съвместно със служители на ТМУ-Лом, на територията на РУП Мездра се проведе СПО с цел: превенция, пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при производството, употребата, складирането, движението и обезпечаването на стоките подлежащи на облагане с акциз посочени в чл.2 от ЗАДС и чл.25 от Закона за тютюна и тютюневите изделия. При проверка на лек автомобил „Рено Сценик”, управляван от М.п./22г./ от с.Буковлък, в автомобила са намерени  и иззети 7 кг. нарязан тютюн без български акцизен бандерол, разпределен в 47 пакета.
 На улица  в гр. Козлодуй полицейски патрул  спрял за проверка  каруца  с конски впряг,  в която пътували двама мъже. В каруцата  са намерени дърва за огрев, за които няма издадено разрешително за сеч. 
За времето от 09.00 ч.  до 16.00 ч. на 06.02.2014 г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПП по линия на незаконен добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Не са констатирани нарушения.
        За времето от 10.00 ч.  до 14.00 ч. на 06.02.2014 г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПП по линия на Културно-исторически ценности. Извършена е проверка в землището на с.Лесковец, археологически обект „Вариана”. Не са констатирани нарушения.

След ОИМ и ПСД за кражба на  39 бобини от неработещи стари телевизори, извършена за времето от 23.01.14г. до 29.01.14г. от помещение /бивш телевизионен сервиз/ в гр. Роман,  е установено, че извършител на кражбата е лицето  Т.И./20г./ от гр. Роман.
    Регионален говорител на МВР:
         Красимир Василев
                                                                         


Как човек започва да вярва в Господ


Всеки ден пътуваме с автобус по линията Враца - Малорад-Козлодуй, за да отидем на работа. Всяка зима пътят от Борован /отклонението от път Е79/ до Рогозен е отвратителен. Миналата година в поледицата автобусът започна да се връща сам назад по баира на Малорад. Тази сутрин беше още по - зле, но не само по баира, а по целия път. Огледало! Изтръпнах от страх за нас и ми дожаля за шофьора. За първи път се обадихме на борованската кметица на 28 януари за състоянието на пътя. Опесъчен частично беше само баира на Малорад. Днес отново напомнихме, че това е път, а не писта за бобслей. Качиха ни джанката! Дано господ се смили тази нощ и поне малко да се стопи...

КАМЕН КОСТАДИНОВ УДЪРЖА ОБЕЩАНИЕТО СИ


Народният представител от Движението за права и свободи във Врачанска област Камен Костадинов удържа обещанието си и 280 000 лева за ремонт и възстановяване на църквата „Св. Николай“ във Враца са осигурени. Средствата са от Публичната инвестиционна програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите.
Църквата „Св. Николай“ пламна на 27 юли 2013 г., като само навременната и професионална намеса на пожарникарите спаси храма от пълно изгаряне. Три дни по-късно Камен Костадинов успя да убеди вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев лично да се ангажира с проблема, довеждайки го на място в църквата.
Изключителна е заслугата на Камен Костадинов и за осигуряване на средства от правителствената програма за цялата област. Както е известно, област Враца е една от най-облагодетелстваните в страната, като средствата за нея са в размер на 16.7 милиона лева.
В тази сума влизат и 7 милиона, осигурени за ремонт на уличната мрежа във Враца. Средства от фонда получават и малките общини, чиито проблеми години наред бяха загърбвани. Сега община Борован ще получи 473 000 лева за изграждане на културно-информационен център в ромската махала в с. Малорад, 650 000 лева са за внедряване на енергоспестяващи мерки и рехабилитация на административните сгради на община Борован, както и 380 000 лева за ремонт и реконструкция на сградата на читалище "Просвета 1919", с. Малорад.
Община Криводол ще получи 839 452 лева за корекция на река Лева в регулационните граници на града, а община Мездра се класира за доизграждане на многофункционална спортна зала на стойност 4 000 000 лева, реконструкция на транспортна инфраструктура в общината – 740 000 лева и още 200 000 лева за изграждане на спортни площадки.

1 400 000 лева получава община Хайредин за рехабилитация и реконструкция на уличната мрежа, 499 998 лева са отпуснати за ремонт на православен храм "Св. Св. Кирил и Методий" и реконструкция на ул. "28-ми април", ул. "Иван Вазов" и ул. "Осъм" в с. Липница, община Мизия; 35 000 лева са осигурени за изграждане на детска площадка в Роман, игрище за футбол и съблекални към него на стойност 423 000 лева и 112 962 лева за рна две улици в с. Хубавене.

Областният управител проведе работна среща с директорa на Областната дирекция на МВР

Областният управител на Враца инж. Венцислав Василев проведе работна среща с комисар Иван Кирилов, директор на Областната дирекция на МВР и неговият заместник Иво Иванов.
На срещата бяха обсъдени въпроси свързани с предотвратяване, пресичане и разкриване на кражби и престъпни посегателства в малките населени места на Област Враца. Комисар Кирилов запозна инж. Василев с действията, които полицията е предприела за кражбите и мерките, които са предвидени, а именно видеонаблюдение и допълнителни патрули.
Инж. Василев заяви, че са включени допълнителни средства в Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, с които да се набави техника с цел решаването на битовата престъпност и повишаване на сигурността на хората в малките населени места от врачанска област.

Стиляна Стоянова

PR - Областна администрация - Враца

Крими хроника


         На 05.02.2014г., за времето от 12.00ч. до 20.00ч. на територията на с.Бели извор, с.Власатица, с.Лиляче, с.Паволче и с.Згориград е проведена полицейска операция с цел: проверки на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места, проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал.
Няма констатирани нарушения.
На територията на РУП-Мездра е проведена СПО  съвместно със служители от ТМУ -Лом.  Целта на операцията  е била превенция, пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при производството, употребата, складирането, движението и обезпечаването на стоките подлежащи на облагане с акциз посочени в чл.2 от ЗАДС и чл.25 от Закона за тютюна и тютюневите изделия.  В с.Горна Кремена е извършена проверка  в къщата на И.Л./70г./, където са намерени  и иззети  общо 1 380 къса цигари от различни марки,  без български акцизен бандерол.
 На 04.02.2014г., от 19.00ч.  до 07.00 ч. на 05.02.14 г.   на територията на  с.Малорад е  проведена СПО с цел: ефективно противодействие на престъпността, осъществяване контрол по спазване на правилата за движение по пътищата, установяване и задържане на извършители на противообществени деяния и осигуряване на добър обществен ред.
Няма констатирани нарушения .
В 23.45ч. на кръстовище в гр.Б.Слатина катастрофирал лек автомобил „Ауди”-А4”,  управляван от Д.Ч./43г./ от гр.Плевен , който блъснал паркиран лек автомобил „Опел Астра” . Пробата за алкохол на водача  е положителна- 2, 67 промила. Образувано  е БП.
В ПУ-Хайредин е получено съобщение, че неизвстно лице  е счупило  няколко стъкла на къща  в село с.Манастирище. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е  лицето П.П./20г./ от село Манастирище 
В 23.40ч. в РУП гр.Козлодуй е получено съобщение, че неизвество лице е счупило стъкла на жилището му в село Михайлово. След ОИМ  е установено, че деянието  е извършено от лицето Ф.М./29г./ от същото село.
В РУП – Оряхово е получено съобщение, че от къща в гр. Оряхово   е извършена кражба на  меден капак и лула за изваряване на ракия .          След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето  Г.Д./23г./ от гр.Оряхово.
         За времето от 09.00ч.  до 16.00 ч. на 05.02.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена  СПП по линия на незаконен добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Не са констатирани нарушения. 
На 05.02.2014 г., в гр. Роман е извършена проверка на лек автомобил „Опел”,  управляван от С.Б./25г./ от с. Буковлък . В автомобила са намери  и иззети 9  пакета тютюн без български акцизен бандерол.
Регионален говорител на МВР:

Красимир Василев

сряда, 5 февруари 2014 г.

През 2013 г. РЗОК-Враца е наложила санкции на болниците за над 175 100 лв.

През 2013 г. РЗОК във Враца е извършила 133 финансови и медицински проверки на болниците от областта. Проверени са всички лечебни заведения, изпълняващи дейности по клинични пътеки и клинични процедури. Извършени са 65 финансови и 68 медицински проверки, като през 2013 г. броят на проверките е по-голям в сравнение с 2012 г. При 29 от медицинските проверки са установени нарушения, а при финансовите проверки 27 са с констатирани нередности.
Начислените и внесени имуществени санкции и суми за възстановяване през 2013 г. са по-високи в сравнение с 2012 г. Има увеличение и на броя на сключените договори по клинични пътеки /КП/. През 2013 г. те са били 560, а през 2012 г. - 521. Експертите от здравната каса са проверили общо 732 КП, от които 391 от финансови проверки и 341 от медицински проверки. Проверени са още 9547 истории на заболявания на пациенти, като при 325 от тях са установени нарушения.  
През изтеклата 2013 г. в резултат на извършените от страна на РЗОК проверки на болниците са начислени имуществени санкции в размер на 68 950 лв., а през 2012 г. те са били в размер на 44 900 лв. Начислените неоснователно получени суми, които подлежат на възстановяване през 2013 г. са в размер на 106 163 лв. От тях в РЗОК са внесени 104 239 лв.
За сравнение през 2012 г. начислените суми за възстановяване в РЗОК са били в размер на 71 060 лв.
Благодарение на ежедневните електронни отчети при болниците се дава възможност голяма част от пропуските им да бъдат отстранявани при седмичната обработка на данните в интегрираната информационна система на НЗОК, преди фактическото отчитане на дейността, на място в РЗОК.
Основните причини за отказване на заплащане на случаи по КП от страна на РЗОК са отчитане на пациенти с прекъснати здравноосигурителни права и невъзстановени в срок, отчитане на дейност с некоректно попълнени документи и др.
Констатираните нарушения при извършените медицински и финансови проверки са липса на индикации за хоспитализация на пациенти по клинични пътеки, неизвършени задължителни изследвания, регламентирани по алгоритмите на КП, пропуски при попълване на болничната документация в историята на заболяванията на пациентите, неспазване на изискванията за завършена КП и нелекуване на придружаващите заболявания.


РУМЯНА СТЕФАНОВА

С Ъ О Б Щ Е Н И Е


“Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява
своите потребители, че поради отстраняване на авария, днес, 05.02.2014г., водоподаването ще бъде спряно от 10:00часа до 14:00 часа в зоната между бул. „Мито Орозов“, бул. „Втори юни“, ул. „Екз. Йосиф“ и бул. „Васил Кънчов“, както в ж.к. „Самуил“ в гр. Враца.
ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

Крими хроника

След ОИМ за счупени  стъкла на лек автомобил ”Субару”, деяние извършено на  01.02.2014г. в гр.Криводол е установено, че извършител е лицето Д.М./24г./ от гр.Враца. 
След ОИМ по сигнал от 01.02.2014г., за счупени  стъкла на лек автомобил ”Фолксваген Голф” в село Ракево е установено, че извършител  е лицето Д.М./24г./  от гр.Враца. 
На 04.02.2014г., в 08.20ч. в гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил “Опел Корса”, управляван от  Й.К./25г./  от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 0,88 промила.
 В гр.Б.Слатина катастрофират:  товарен автомобил „Ситроен Берлинго” управляван от М.П./39г./ от гр.Враца, лек автомобил  „Форд Ескорт”, който напуснал местопроизшествието и до момента не е установен. От направената справка е установено, че регистрационните табели на лекия автомобил са от друг автомобил.
         След ОИМ за кражба на велосипед, извършена през месец декември 2013г. от двора на къща в село Боденец  е установено, че извършител е лицето В.В./60г./  от гр. Враца.
На 04.02.2014г., около 20.50ч. на гл.път Е-79 катастрофира лек автомобил „Ауди”, който се блъснал в спрял до пътното платно тежкотоварен автомобил ”Скания”. Водачът на лекия автомобил /П.В./-29г. от село Моравица е шофирал след употреба на алкохол- 2,31 промила. Няма пострадали при катастрофата. Образувано е БП.
 След ОИМ и ПСД за кражба на козметични продукти от магазин в гр.Козлодуй, извършена на 02.02.2014г. е установено, че извършители са  лицата С.И./23г./ от гр. Козлодуй, Т.С./14г./ от с. Гложене.
На 04.02.2014 г.,  около 15.30 часа е получено съобщение за незаконна сеч на дървета  в района на гр. Козлодуй. След заградителни мероприятия, полицейските служители са установили  7  лица с 5 каруци, които добивали дървен материал без да имат съответните разрешителни. 
         На 03.02.14г., в РУП-Роман е получен сигнал, че за времето от 24.01.14 год. до 15.00 ч. на 03.02.14 год., от лятна кухня в двора на честен имот в гр. Роман, неизвестно лице   е извършило кражба на 2 медни пръскачки. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е криминално проявеното и осъждано за кражби лице Р.Д./40г./ от гр. Роман.
 Регионален говорител на МВР:
   Красимир Василев
                                                                         


вторник, 4 февруари 2014 г.

Днес се проведе, пресконференция, посветена на изпълнението на дейностите по проект "Враца -врата към древността"


Този проект се изпълнява от общините Враца, Мездра и Роман, общата стойност
на проекта е в размер на 473 179 лв., съфинансирането от Община Враца в
размер на 23 659лева.
На пресконференцията присъстваха инж.Николай Иванов-Кмет на община
Враца, Иван Аспарухов-Кмет на Община Мездра и Красимир Петков -Кмет на
Община Роман.
Освен кметовете на трите общини, работещи по проекта присъстваха и
Красимира Георгиева-Зам.-Кмет на Община Враца, представители на фирмата Маг
Адвъртайзинг- един от главните изпълнители по проекта и г-н Красимир
Богданов-Заместник-кмет на Община Враца и ръководител на проекта.
Кметът на Община Враца инж.Николай Иванов сподели, че "...редица
проучвания в сферата на местния туризъм, правени по повод на други проекти,
показват редица слабости и пропуски, които са свързани със създаването на
специфичен и идентичен, общ туристически продукт, представящ региона. Нашата
територия разполага с уникални природни дадености и богато
културно-историческо наследство, което обаче не е достатъчно популяризирано
на българския и чуждестранния туристически пазар. До момента, няма
достатъчно разработени атрактивни туристически пакети, които да предизвикат
интерес за посещение на място. Ето защо, беше подготвен този проект,
осигурен финансов ресурс по ОП "Регионално развитие" и който изпълняваме
заедно с общините Мездра и Роман, които са наши партньори."
Главната цел на проекта е създаване и популяризиране на регионален
туристически продукт, увеличаване на броя на посетителите и
продължителността на техния престой, подобряване на сезонното и териториално
разпределение на туризма, основано на интегрирано управление и маркетинг на
дестинациите.
С настоящия проект се цели популяризиране на туристическите
дестинации, свързани с културно-историческото наследство на Враца и
околността, съобразени с природните дадености на района.
Целевите групи по проекта освен българските туристи и от съседните
ни страни Румъния, Сърбия, Македония и Гърция, както и туристи от Русия.
Разработени са 7 туристически пакета, от които 4 двудневни, 2
тридневни и 1 петдневен пакет в които са включени природните ресурси,
културни забележителности , съвременна и традиционна култура и различни
видове дейности като пешеходен туризъм, скално катерене, колоездене,
риболов и др.
Подготвени са цветни дипляни на пет езика за чуждестранни изложения
- 20 000 бр.; за изложенията в България - 40 000 бр.; Рекламен пътеводител с
карта на туристическия район и отбелязани туристически обекти на пет езика
за чуждестранните изложения - 5 000 бр.; на български език - 10 000бр.;
Флаери за реклама на регионалния туристическия продукт по изложения и в
страната - 200 000 бр..
Друга част от дейностите по проекта включват участие в рекламни
каталози в съседни държави и участие в международни изложения.
Чрез създадените иновативните съвременни средства и техники вече бяха
показани 3D Mapping представления във Враца и Мездра. На Международната
туристическа борса "Ваканция и СПА Ексо" ще бъде показано 3D Mapping
представление и в София.
Създадени са 3D визуализация на 12 обекта, включени в туристическите пакети;
скриптове за 12 обекта за 3D визуализацията; виртуални карти за седемте
туристически пакета; QR кодове за всички 12 обекта, 7 броя виртуални карти и
7 броя виртуални турове;
Рекламният филм за регионалния туристически продукт с продължителност 20
минути ще бъде излъчван на туристическите изложения.
Вече се излъчва 30 секунден рекламен клип за региона в националната
телевизия;
Изработват се информационни табла на туристически обекти - 15 бр. и
указателни табели за достигане до обектите на първокласни, второкласни и
третокласни пътища - 37бр.
Кметът на Община Мездра Иван Аспарухов подчерта , че ".....Община
Мездра с удоволствие се е включила в разработването на този проект и изрази
надежда, че чрез този туристически продукт ще се постигне развитие на
туризма, като по този начин ще се популяризира региона и туризма ще се
превърне в един от важните сектори на икономическия живот в общините.
Красимир Петков Кметът на Община Роман изрази увереност, че
чрез популяризирането на региона и привличането на повече туристи ще се
създадат и повече работни места за хората от общините, партньори по
проекта.

Даниела Хитова,
гл. експерт "Връзки с обществеността"

60 на сто от личните лекари във Врачанско имат придобита специалност

         Повече от половината от личните лекари, работещи през 2013 г. по договор с РЗОК-Враца имат придобита специалност. Това показват представените от тях квалификационни документи в РЗОК, необходими за сключване на индивидуалните им договори за работа през 2014 г.
67 от общо 113 общопрактикуващи лекари имат призната  специалност „Обща медицина”, „Вътрешни болести”, Детски болести” или „Спешна медицина”. Други 19 общопрактикуващи лекари са в процес на придобиване на специалност „Обща медицина”. 27 лекари пък са без придобита специалност.
Съгласно Закона за лечебните заведения през месец юни 2014 г. изтича 5-годишния гратисен период, даващ право на лекари без придобита специалност по „Обща медицина” да работят като индивидуална или групова практика за първична извънболнична медицинска помощ /ПИМП/. След изтичането на този срок на съответното лечебно заведение за ПИМП, което не отговаря на условията, посочени в закона, се заличава регистрацията му в РЗИ и респективно се прекратява договора му с РЗОК.
Лекарите, които са регистрирали лечебно заведение за ПИМП преди м. юни 2009 г. и имат призната специалност по „Вътрешни болести”, „Детски болести” или „Спешна медицина” могат да осъществяват дейността си без да придобиват специалност по „Обща медицина”.


РУМЯНА СТЕФАНОВА






Крими хроника

На 03.02.14г., в гр.Б.Слатина е извършена проверка на лек автомобил  „Опел”,  управляван от И.Б./27г./  от  с.Буковлък. В автомобила са открити 9 кг нарязан тютюн без български акцизен бандерол.
По време на  полицейска проверка във ферма край гр.Козлодуй,  в паркиран трактор е намерен боен пистолет без фабричен номер, както  и боеприпаси за пистолета. В последвалия обиск на установеното на мястото лице- В.М./39г./ от гр.Козлодуй, са намерени ловни патрони.  В.М. е задържан в РУП – Козлодуй. Образувано е досъдебно производство.
На 04.02.2014г., в 01.02ч. РУП- Козлодуй е получено съобщение за пожар в едноетажна  постройка находяща се в гр.Козлодуй, ул.”Милин камък”. Изгорели са около 40 кв.м. покривна конструкция, дървените части от къщата и покъщнината. Пожарът е загасен от служители на РСПБЗН гр.Козлодуй. От проведения разговор със собственика  е установено, че пожара е възникнал от печка на твърдо гориво, вследствие на който е гръмнала газова бутилка намираща се в помещението.
Регионален говорител на МВР:
         Красимир Василев
                                                                         


понеделник, 3 февруари 2014 г.

Грипът не ни отмина

Със заповед на Директора на РЗИ се обявява грипна епидемия на територията на област Враца от 03.02.1014 г.
Средната заболеваемост за област Враца e 503 случая на 10 000 души. Най- висока е заболеваемостта във възрастта от 0 до 4 години, следвана от групата на 5- 14 годишните.
Регионална здравна инспекция Враца е предоставила на общопрактикуващите лекари антивирусни препарати, които те по своя преценка могат да отпускат на пациентите. Такива препарати са предвидени и за хоспитализираните болни с грип и ОРЗ.
Във връзка с обявената грипна епидемия и с цел предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на грип и ОРЗ, директорът на РЗИ Враца издаде 4 бр. заповеди, както следва:
• Заповед относно: Мерки за ограничаване разпространението на грип и ОРЗ в лечебните заведения за болнична помощ.
1. Да се определят допълнителен брой легла към Инфекциозно, Вътрешно и Детско отделение за приемане на болни с грип, или ОРЗ с усложнения.
2. Към всяко отделение да се предвидят болнични стаи за лечение на болни с грип и ОРЗ с усложнения, чието състояние не позволява настаняването им в определените отделения. Да се осигурят необходимите мерки за изолация на такива болни.
3. Да се вземат строги мерки за недопускане разпространението на грип и ОРЗ като вътреболничнина инфекция, като за целта се:
o Прекратят свижданията във всички отделения
o Прекратят плановите операции

• Заповед относно: Мерки за ограничаване разпространението на грип и остри респираторни заболявания в лечебните заведения за извънболнична помощ –ПИМП, СИМП, ПИСП, ЦСМП , МЦ, СЦ, ДКЦ и др.
1. Да се създаде организация за изнасяне на медицинското обслужване на болните с катарални прояви главно по домовете.
2. Да се преустановят плановите консултации на бременни жени и кърмачета , а също така и всички профилактични прегледи и имунизации.
3. Болните с леки и средно тежки форми на грип и ОРЗ се оставят на домашно лечение, а болните с тежки форми се насочват за консултация със специалист и преценка на необходимостта от хоспитализация.
• Заповед относно: Мерки за ограничаване разпространението на грип и ОРЗ /остри респираторни заболявания/ в заведенията за медико – социални грижи и социални грижи.
1. Да се организира ежедневен филтър, като откритите с грип или ОРЗ лица незабавно се изолират и да се консултират с личния лекар.
2. Да се обособи отделен сектор за настаняване на заболелите лица, които не подлежат на хоспитализиране и да се определи отделен персонал, който да ги обслужва.
3. Да се осигурят достатъчно количества лични предпазни средства, да се спазва стриктно хигиенния и дезинфекционния режим, да се преустановят свижданията и да не се събират групи.
• Заповед относно: Мерки за ограничаване разпространението на грип и ОРЗ /остри респираторни заболявания/ в детските и учебни заведения.
1. Медицинските лица в училищата да организират провеждането на ежедневен филтър. Откритите болни деца и ученици да се връщат по домовете.
2. За периода на грипната епидемия не се допуска сливане на групи, събиране на класове , както и преместване на деца от една група в друга, от един клас в друг или в друго учебно / детско / заведение.
? Персоналът в яслените групи, който непосредствено обслужва децата да носи марлени маски, сменящи се на всеки 3 часа.
3. Стриктно да се спазва дезинфекционния режим.
4. Да се осъществява проветряване поне 3 пъти дневно.В детските заведения – в спалните преди сън, занималните по време на сън, както и сутрин и вечер когато няма деца. В училищата класните стаи се проветряват преди и след всяка смяна и в големите междучасия.
5. В условията на грипна епидемия се забраняват масовите мероприятия.
Регионална здравна инспекция Враца е предоставила на общопрактикуващите лекари антивирусни препарати, които те по своя преценка могат да отпускат на пациентите. Такива препарати са предвидени и за хоспитализираните болни с усложнения от грип.

Обръщение


О Б Р Ъ Щ Е Н И Е


УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Община Враца се обръща към жителите на град Враца, фирмите и
неправителствени организации за съвместно участие в НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ
„ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА-2014” на тема „ОБИЧАМ ПРИРОДАТА-И АЗ УЧАСТВАМ”
обявена от Министерство на околната среда и водите и Предприятие за
управление на дейностите по опазване на околната среда.
Условията за участие са публикувани на интернет страницата на ПУДООС –
www.pudoos.bg.
Желаещите могат да получават разяснения за съвместното ни участие в срок
до 10.02.2014 год. на тел. 092/ 62 45 81, 62 45 82 вътр.257 или в каб.№ 15
от Нели Ценова – главен експерт „ООС” и Галя Блехова – главен специалист .


ИНЖ.НИКОЛАЙ ИВАНОВ
Кмет на Община Враца


неделя, 2 февруари 2014 г.

Крими хроника

За времето от 27.01.2014г. до 02.02.2014г., на територията на РУ”Полиция” - Мездра е проведена  специализирана полицейска операция по време на която са проверени: 75 лица, 28 МПС, 12 питейни заведения, проведени срещи и беседи с 5 лица. Констатирани са общо 30 нарушения, за които са съставени  6 акта и 17 фиша по ЗДвП, 3  акта по КЗ, 2 акта по ЗБЛД, 1 акт по НОбС-Мездра. Образувани  са 2 досъдебни производства 
На 01.02.2014г., в 20.00ч. в гр.Мездра, неизвестен автомобил с неизвестен водач блъснал паркиран  товарен автомобил „Фиат Дукато”, след което водача напуснал мястото на катастрофата без да спре и без да уведоми МВР. След ОИМ,  на 02.02.2014г. в село Долна Кремена  е установен автомобил „Мицубиши”, с които  е била причинена катастрофата. Установено  е,че колата е била управляване от лицето Ц.Ц./19г./-,неправоспособен водач от гр. Мездра, с отнето свидетелство за управление на МПС.
На 02.02.2014г., в 07.30ч. е получен сигнал за скандал прераснал в побой в питейно заведение  в гр.Козлодуй. Изпратеният на мястото полицейски екип е установил, че скандала е възникнал между четирима мъже от гр. Козлодуй, като в резултата на побоя един от мъжете е обслужен в болницата в гр. Козлодуй. Образувано  е дознание.
За времето от 13.00ч. на  27.01.2014г. до 16.00 ч на  02.02.2014г.,  на територията на РУП-Роман е проведена СПО с цел противодействие на престъпността.  Констатирани са 8 нарушения, за които са съставени 2 акта по ЗБЛД, 4 фиша по ЗДвП, , 2 акт  по  Наредба  №1-Община-Роман. Разкрито е  1 престъпление.
На 02.02.2014г., около към 20.15ч. на изхода на гр. Враца в посока гр. Оряхово/до бензиностанция „Петрол”, лек автомобил „Land Rower” управляван от И.Х.36г./  от гр. Враца, блъснал движещият се по пътното платно пешеходец. Пешеходецът е загинал, самоличността му все още не е установена.  Трупът е на мъж на възраст около 55-60 години. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 2,65 промила. 
На 02.02.2014г., около 10.50ч. на пътя  гр.Враца – гр.Криводол катастрофират: лек автомобил ”Опел Астра”, управляван от П.П./54г./  от гр.Враца и лек автомобил ”Опел Фронтера” управляван К.Ц.46г./ от гр.Враца.  Леко ранени са водачите  и пътуващите в двата автомобила други лица. Пробите за алкохол на водачите са отрицателни.
 На 03.02.2014г., в 02.40ч. в РУП Враца е получено съобщение, че на ул. „Вежен” в гр. Враца, неизвестно лице е запалило дървена пристройка в която се съхраняват дърва за огрев. Вследствие на пожара постройката  е напълно изгоряла, както и част от покривната конструкция на къщата.  Огънят е изгасен от служители на РСПБЗН Враца. Образувано   е досъдебно производство.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

Приемни дни в областната управа

Губернаторът на Враца инж. Венцислав Василев и неговите заместници приемат граждани всеки четвъртък от 14.00 ч. до 16.00 ч.в приемната зала на Областна администрация – Враца.
Жители от различни населени места на областта имат възможността да поставят въпроси от частен и обществен характер и да потърсят съдействието на областния управител за разрешаването им.
Записването за приемен ден сe извършва всеки ден от 9.00 до 17.30 ч. на телефон 092 / 66 14 29  и в Центъра за административно обслужване в Областна администрация –Враца.  Попълва се Информационен лист по образец съдържащо следната информация:

• Трите имена на желаещия среща.
• Адрес и телефон за обратна връзка.
• Кратко изложение на проблема.