Бисквитки

сряда, 1 юни 2011 г.

„Ботев” Враца празнува




Ръководителите на футболни клуб Пламен Николов и Чавдар Атанасов, наставникът Сашо Ангелов, помощникът му Гарев и играчите празнуваха влизането във футболния елит на България. Близо 3000 дойдоха ха формалния мач с „Ботев” Криводол за да видят врачани с купата на шампиона на Западната „Б’” група. На празника бяха областният управител Пепа Н иколаева, депутатът Николай Коцев, кметът д-р Шахов и други управници. В знак на благодарност след почетната обиколка купата бе връчена на кмета д-р Шахов.

Новият брой, първа страница

Шестима станаха почетни граждани на Враца



Врачанският областен управител Пепа Владимирова, кметът на община Враца д-р
Костадин Шахов и Негово Високопреосвещенство врачански митрополит Калиник
бяха почетни гости на тържествената общинска сесия в Деня на Враца - 1 юни.
Сред официалните гости бяха народният представител от ПП ГЕРБ Николай
Коцев, делегациите от побратимените градове и области на Враца - Долж,
Нитра, Вилньов льо Роа, Суми, Бор, посланикът на Румъния у нас НП Антон
Пъкурецу, кметът на Монтана Златко Живков, председателят на Съюза на
писателите Никлой Петев.
Почетните гости поздравиха лично всеки един от отличените тазгодишни
носители на наградата "Почетен гражданин на Враца" и носителите на
Международната Ботевска награда и националната награда за литература на
името на Христо Ботев.
Почетните граждани са Димитър Панов - диригент на Врачанската филхармония,
Иван Тодоров - главен художествен ръководител на ансамбъл "Вратица", Илия
Борисов - общественик и журналист, Георги Каменов - треньор и футболист,
Петър Каменов - треньор и футболист и посмъртно Илия Панев. Носител на
Наградата на Враца е Клуб на дейците на културата. Носител на Националната
ботевска награда е проф. Чавдар Добрев, а на международната - Александър
Руденко. Той изрецитира и преведената от него на руски език знаменита
балада "Хаджи Димитър". Последните две награди се връчват на 5 години. Тази
година за пръв път Министерство на културата отпусна и парични суми за
призьорите.
Лични поздравления към врачани и гости на града поднесоха и водачите на
двете делегации от Долж и Нитра, които са тук по покана на областния
управител на Враца Пепа Владимирова.

ПП ГЕРБ Оряхово отбеляза 1-ви юни с много сладки изненади за децата


Общинското ръководство на ПП ГЕРБ Оряхово поднесе торти на всички детски градини в общината по случай 1-ви юни. Децата и техните възпитатели бяха приятно изненадани с вкусните изненади.
Ръководителят на общинската партийната структура Росен Жеков осигури за децата специални торти, приготвени по стара уникална рецепта, с което 1-ви юни се превърна в още по-незабравим празник за децата в Община Оряхово. Така за пореден път Общинското ръководство успя да се наслади на един великолепен подарък -детската усмивка.
На 31.05.2011г. общинското ръководство на ПП ГЕРБ Оряхово присъства на юбилейният концерт на ОДК "Людмила Живкова" гр.Оряхово, където г-н Жеков поднесе тематичен подарък на директора на “ОДК” Оряхово г-жа Ани Замфирова.

ПП ГЕРБ Борован посети дом ”Цветко Сълковски” на Деня на детето


По повод 1-ви юни - международен Ден на детето, общинското ръководство на ПП ГЕРБ Борован изненада възпитаниците на дома „Цветко Сълковски”, с. Борован с вкусни лакомства за празника. Децата посрещнаха с радостни викове и весел детски смях своите гости, които им показаха, че срещите с тях за празнците се превръща в традиция и ще продължават да им правят изненади и занапред. Дарителите пожелаха на своите домакини животът им да е изпълнен с обич и хубави мигове, весело и безгрижно детство и много сбъднати детски мечти.

Четвъртокласници получиха свидетелствата си в АЕЦ „Козлодуй”


На 1 юни, Международния ден на детето, АЕЦ “Козлодуй” посрещна учениците от ІVа и ІVб на VІІ СОУ “Проф. д-р Асен Златаров” в Монтана. Децата пристигнаха, за да се запознаят с работата на АЕЦ и да получат на площадката на централата своите свидетелства за завършено начално образование. Класните им ръководителки Даниела Петкова и Иванка Величкова ги поздравиха за успешния завършек на първия етап от тяхното обучение и им пожелаха да вървят напред с присъщатата на всяко дете любознателност и стремеж към развитие. Иванка Величкова отбеляза, че връчват свидетелствата на учениците си точно в атомната електроцентрала, за да свържат те спомените си от този специален ден с един уникален за България обект. Тя допълни, че в АЕЦ “Козлодуй” знанията винаги са били високо ценени, и изрази надежда, че децата са усетили това и ще продължат да работят все така упорито с мисълта, че така гарантират житейския си успех.

Министерство на околната среда и водите и Фондация „Димитър Бербатов” обявяват конкурс за деца и юноши на тема: „Обичам природата и аз участвам”

Конкурсът е за есе, рисунка и снимка и е разделен в 2 възрастови групи - за деца до 14 години и юноши до 18 години.
Всеки участник може да изпрати до 3 свои работи, които да показват отношение и грижа към природата. Всички произведения трябва да бъдат изпратени по местоживеене на участниците, най-късно до 24 октомври 2011 година, в регионалните структури на министерството – регионалните инспекции по околната среда и водите, басейновите дирекции и дирекциите на националните паркове. Те ще номинират по десет произведения за общонационално оценяване.
От най-добрите рисунки и фотоси ще бъде организирана и показана изложба през месец декември, когато ще бъде връчена и наградата на Министерство на околната среда и водите за най-зелен град. Десет от най-добрите есета ще бъдат публикувани на сайтовете на Министерство на околната среда и водите и Фондация „Димитър Бербатов”.
Предвидените награди са – 10 велосипеда, 10 цифрови фотоапарата и 10 бинокъла.
Природата - това сме ние и отношението и грижата към нея е отношение към самите нас. Всеки е значим и заслужава да живее, учи и работи в чиста и здравословна среда и това е отговорност на цялото ни общество.
Участниците в конкурса от област Враца могат да изпращат своите творби на адрес: гр. Враца, ул. “Екзарх Йосиф” № 81 или на е-mail: pr@vracakarst.com за конкурса “Обичам природата и аз участвам”.

Вече е известен първият кандидат за кмет в областта


Президентът на ФК „Ботев“-Криводол Петър Данчев ще се кандидатира за кмет на Община Криводол. „Дълго обмислях дали кандидатурата ми да бъде политически обвързана. В крайна сметка реших да се явя на изборите като независим кандидат“, сподели Петър Данчев. Успоредно с дългогодишната си кариера в спортните среди президентът е и аредндатор на 6 000 дка. селскостопански земи, занимава се с животновъдство и друг вид услуги. Притежа строителна техника. В предстоящите кметски избори 48-годишният президент на ФК „Ботев“-Криводол ще разчита на подкрепата на 750 член-кооператори и 7 поколения футболисти.

Трио „Тенорите“ с участие в „Ботеви дни 2011“


Мъжкото вокално трио „Тенорите“ ще участва в тържествения концерт на 1 юни, посветен на 135-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и неговата чета. Техните изпълнения ще бъдат под музикалния съпровод на Врачанската симфониета.
В репертоара на триото са включени изпълнения на арии из оперите „Турандот“ и „Тоска“ от Джакомо Пучини, както и „Aдажио“ от Aлбинони, „Аве Мария“ от Франц Шуберт. Вечните български песни „Облаче ле бяло“, „Къде си вярна ти любов народна“ и „Топчето пукна“ също ще бъдат изпълнени от тримата тенори Кирил Илиев, Александър Господинов и Илиян Недев.
Трио „Тенорите“ е сформирано през 2009 г. по инициатива на Кирил Илиев, който е родом от Враца. Вокалите имат богат и цветен репертоар от класическа и поп, българска естрадна, възрожденска, рок, джаз и етно музика.

Общоградски детски празник в Криводол


Празникът бе организиран от Народно читалище „Н. Й. Вапцаров - 1924” и Община Криводол.
С много смях, музика, песни и танци се изпълни площада пред читалището. Заместник кметът на общината инж. Тошко Павлов поздрави най-малките жители на общината с един от най-празничните дни в годината и им пожела прекрасно детство, изпълнено с много смях, мечти и забавни игри.
С много усмивки и настроение изпълни ролята си на водещ главният библиотекар към читалищната библиотека – Христина Кръстева. На сцената за таланти се изявиха децата от детските градини в Криводол, Галатин и Лесура и децата от училищата в Пудрия, Краводер и Криводол. Неделима част от веселието бе и почерпката. Лакомства, осигурени от Община Криводол зарадваха малките и големи празнуващи.

За пета поредна година децата на Враца сътвориха своя “Алея на мечтите”


За пета поредна година днес ПП ГЕРБ Враца проведе празничен хепънинг, посветен на 1-ви юни – Ден на детето, под мотото “Алея на мечтите”. Над 70 деца на различна възраст взеха участие в конкурс за рисунка на асфалт, в който те изобразиха своите мечти и фантазии. С няколко стихотворения и музикални изпълнения започна събитието, открито официално от народния представител на ПП ГЕРБ от област Враца Николай Коцев. Той благодари на всички деца и родители за участието им, пожела им сбъдване на техните пъстри мечти и ги поздрави за празника. Инициативата уважиха също областният управител на Враца Пепа Владимирова, зам. областният управител Цветелина Теофилова, общинските съветници от групата на ГЕРБ Кирил Беков и Румен Антов и Петя Долапчиева – главен експерт Предучилищно възпитание и подготовка в Община Враца. На весел музикален фон участниците рисуваха цветните си фантазии, след което журито, в състав Николай Коцев, Кирил Беков, Румен Антов и Петя Долапчиева оцени произведенията. Тихомир Милчев, Цветослав Вътов и Мария Петкова получиха трите призови награди, но както и журито и те обявиха, всички малки творци са победители. След награждаването с книжки и игри, представителите на областните структури на Младежи и Жени ГЕРБ раздадоха на всички присъстващи много лакомства и балони.

вторник, 31 май 2011 г.

Пристигна сръбска делегация


Кметът на Община Враца д-р Костадин Шахов прие днес делегацията от град Бор – Република Сърбия, която гостува на Община Враца по повод „Ботеви дни 2011”. Делегацията е в състав Небойша Виденович, кмет на Бор, зам. кмета –Жика Голубович, и Владан Новович, Директор Радио и телевизия Бор. Д-р Шахов представи накратко културните и исторически забележителности на града и предстоящите инфраструктурни проекти. В отговор на това, Кметът на община Бор благодари за поканата и пожела двата побратимени града занапред да заздравят партньорските си взаимоотношения чрез реализирането на съвместни проекти.

Предсрочно завърши годишният планов ремонт на пети енергоблок

На 30 май 2011 г. завърши плановият годишен ремонт на 1000-мегаватовия пети блок на АЕЦ “Козлодуй” и в 20 ч. 39 мин. блокът бе включен в паралел с електроенергийната система на страната, след извършена проверка и издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране.
Ремонтът на пети реактор е завършен предсрочно за рекордните 37 дни, вместо за предварително планираните 45. „Тези осем дни повече работа на реактора означават 12 млн. лева повече за българската енергетика. Поздравявам колегите от „Козлодуй” за добре свършената работа и искам с гордост да отчетем качеството на специалистите, работещи в българската енергетика”, каза по този повод министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков
В рамките на ремонта, започнал на 24 април, успешно бяха изпълнени планираните ремонтни дейности, модернизации и профилактика на оборудването. Реакторът на блока бе презареден със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания.

Програма за летни стажове в АЕЦ „Козлодуй” за 2011 година

През 2011 г. за седми пореден път в “АЕЦ Козлодуй” ЕАД се организира Програма за платени летни студентски стажове. Утвърдилата се вече инициатива дава възможност на студентите да се включат в работата на различни структурни звена на атомната електроцентрала и да продължат обучението си в реална работна среда. Ангажиментът към развитието на човешките ресурси и специалното фокусиране върху професионалното изграждане на млади специалисти е един от значимите приоритети в социалната политика на Дружеството. Тази година платен стаж в АЕЦ ще могат да проведат общо 25 студенти, които отговарят на следните условия: завършен ІІІ курс с успех минимум 4.50, владеене на чужд език, компютърна грамотност, да нямат здравословни противопоказания за работа в среда с йонизиращи лъчения.
Стажовете ще бъдат с продължителност четири работни седмици в периода от 25 юли 2011 г. до 19 август 2011 г. По време на стажа студентите ще разработят проект по тема, определена съвместно с ръководителя на структурното звено, в което са разпределени. Разработеният проект ще бъде презентиран от всеки стажант в края на неговия престой в АЕЦ. Неодобрените за платен стаж кандидати могат да проведат неплатен стаж след подаване на молба до изпълнителния директор. Подробна информация за Програмата за платени летни студентски стажове на АЕЦ “Козлодуй” е публикувана на интернет страницата на централата www.kznpp.org.
Все по-нарастващият интерес на академичната младеж към лятната стажантска програма в АЕЦ е още едно доказателство за това, че централата има репутация на престижно и желано работно място, където младите хора имат възможност да натрупат полезен практически опит в избраното от тях професионално направление.

Група от 7 служители в областна администрация ходиха с похода


Екипът от областна администрация се вля към
походните отряди с ентусиазъм и хъс. Заедно с групите служителите извървяха
трасето, екипирани със специално направените за юбилейното 65-то издание на
националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета" тениски, шапки и
значки, каквито получиха всички походници тази година. Въпреки дъжда и
калното трасе в изкачването към Речка служителите бяха част от първите
отряди, водачи на колоната. Пристигайки в бивака, служителите на място се
убедиха в това, какви са условията и организацията на лагера, в
навременното доставяне на храната за учениците и ръководителите им, в
пристигналите на място и запалени вече походни бани и подготовката на
дискотеката, интерактивните игри и конкурса "Мистър и Мис Поход" тази
вечер. Организацията и провеждането на похода е изцяло в отговорността на
областния управител на Враца Пепа Владимирова.
Група от служители ще изкачи и трасето до връх Околчица на втори юни.

Откриват полицейски участък в село Зверино


Полицейски участък предстои да бъде открит в с. Зверино до есента, съобщи депутатът на ГЕРБ от област Враца Николай Рашев, след разговор с вицепремиерът и министър на Вътрешните работи Цветан Цветанов. Това бе водещата новина от проведената днес в областния офис на партията пресконференция. В момента тече ремонт на сградата на бившата банка в с. Зверино, която е отстъпена за нуждите на органите на реда с решение на Об С Мездра. Участъка ще обслужват общо 8 полицаи, сред които и оперативен началник. В момента се извършват ремонтни дейности и в полицейското управление в Мездра, информира г-н Рашев. Целта на откриването на участъка в Звериное по-доброто и навременно обслужване на жителите на селата по Искърското дефиле, които до момента е било необходимо да се предвижват по 20 - 30км. до гр. Мездра. Освен това с тази стъпка се цели превенцията на зачестилите в региона ПТП след злоупотреби с алкохол.
Народният представител на ПП ГЕРБ от Враца д-р Янко Здравков съобщи на врачанските медии, че след проведени срещи на депутати от групата на ГЕРБ с представители на испанския бизнес, се очакват 40 фирми от Испания да посетят България и в частност Враца, между 20-ти и 25-тии юни. Те ще проучат възможностите за инвестиции в сферата на строителството, социалниите дейности, туризма и селското стопанство.

Признателност към загинали Ботеви четници


Жители на село Паволче поднесоха цветя в знак на признателност на Кървавия камък на 30 май 2011 г., където през 2009 г. откриха възпоменателен знак в местността „Бигора” на загиналите там Ботеви четници.

С официална церемония изпратиха бъдещите първокласници


Заместник кметът на Община Криводол инж. Тошко Павлов връчи удостоверения за завършена подготвителна група на 17 деца от ОДЗ „Славейче” – Криводол. Наесен малчуганите ще прекрачат за първи път училищния праг.
На официалната церемония по връчването на удостоверенията присъстваха секретарят на общината Анелия Николова, главният експерт „Образование” Нина Николова, учители, директори на детски градини, родители, баби и дядовци. Бъдещите първокласници, облечени в тоги, изнесоха програма с много песни, стихове и танци. Публиката награди със заслужени аплодисменти изпълненията на децата. С малко тъга и сълзи те се разделиха с любимата им детска градина, с любимите им елки и играчките.
Бъдещите първокласници получиха и подаръци, осигурени от общината.

понеделник, 30 май 2011 г.

Младежки дом награди участниците в 49-ти Национален рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза /любители/

На 28 май 2011 година за 49-ти път Младежки дом проведе традиционния за Враца Национален рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза. В конкурса се представиха 67 индивидуални изпълнители и 8 групови изпълнения от Варна, Видин, Враца, Дългопол, Панагюрище, София, Кнежа, Михайлово, Борован, Русе и Козлодуй.Най-малкия участник в рецитала бе само на 4 години, а най-големият на 63 години.По Статут организационният комитет на Конкурса осигури и в това издание допълнителни награди за участниците:
- награда на Младежки дом – Враца;
- награда на Българска асоциация на аматьорския театър /БААТ/;
- награда на Ученически общински съвет – Враца;
Жури с председател доц. д-р Емил Митрополитски - преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и членове Мариана Маринова - телевизионен режисьор в Музикален театър - София и Борислав Борисов - актьор в Драматично-куклен театър - Враца с голямо търпение през продължилия 7 часа конкурс отличиха следните индивидуални участници и групови изпълнения:

І. Индивидуални изпълнители до 14 години
Първа награда: Атанас Диянов Петков, VІІ СОУПЧЕ „ Ал. Сергеевич Пушкин”, гр. Варна
Втора награда: Бояна Михайлова Никова, ОУ „Добри Чинтулов” – Варна
Втора награда: Владислав Емилов Славчев, Експериментално творческо студио „Иван Деспотов”,гр. Видин
Трета награда: Катерина Ивайлова Дамяновска, гр. Кнежа
Трета награда: Елица Стоянова Горанова, КТ”Палечко” при ОДК, гр. Варна
Трета награда: Теодора Филипова Филева, КТ”Палечко” при ОДК, гр. Варна
Поощрителна награда: Вестомира Любомирова Петрова, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, с. Девене,
общ. Враца
Поощрителна награда: Дейвид Владиславов Андонов, НЧ „Н. Й. Вапцаров – 1896” гр. Дългопол
Поощрителна награда: Ивайло Стефанов Василев, СОУПЧЕ” Ал. Сергеевич Пушкин”, гр. Варна
Поощрителна награда: Камелия Галинова Атанасова, НЧ „Н. Й. Вапцаров – 1896” гр. Дългопол
Поощрителна награда: Катерина Иванова Иванова, ОУ „Захари Стоянов”, гр. Варна
Поощрителна награда: Любомир Руменов Митев, НЧ “Борба1896“ , гр. Кнежа
Поощрителна награда: Маргарита Янкова Георгиева, НУИ „Добри Христов”, гр. Варна
Поощрителна награда: Мелиса Красимирова Патрашкова, Дом на енергетика „АЕЦ Козлодуй”, гр. Козлодуй
Поощрителна награда: Моника Стефанова Василева, ОУ „П.Р.Славейков”, гр.Варна
Поощрителна награда: София Чавдарова Дарелова, КТ ”Палечко” при ОДК, гр. Варна
Поощрителна награда: Татяна Мариянова Календарова, I Основно у-ще, Варна

ІІ. Индивидуални изпълнители над 14 години
Първа награда: Стефан Василев Попов, ДЮТ „Златното ключе”, ОДК , гр. Варна
Втора награда: Полина Светлозарова Кръстева, ДЮТ „Златното ключе”, ОДК , гр. Варна
Трета награда : Мартин Петров Хаджийски, ВТГ”Г.С.Раковски”, гр. Варна
Трета награда : Мартин Тошков Тодоров, МГ „Д-р Петър Берон”, гр. Варна
Поощрителна награда: Ирина Маринова Петрова, Ч-ще „Съзнание”с. Михайлово, обл. Враца
ІІІ. Групови изпълнения:
Първа награда: КТ „Палечко” – ОДК - Варна, р-л Маргарита Шишкова
Втора награда: Експериментално творческо студио „Иван Деспотов” - Видин, р-л Диана Сиракова
Трета награда: Група „Весели мечета” при НУ „Иван Вазов”, Враца, р-л Илонка Каменова
Поощрителна награда: Денис Хамди, КТ „Палечко” - Варна
Поощрителна награда: Димитър Дечев, Литературен клуб „Христо Ботев”, Панагюрище
ІV. Индивидуални изпълнители до 14 години в раздел за изпълнения, посветени на Ботев:
Първа награда: Не се присъжда
Втора награда: Не се присъжда
Трета награда: Не се присъжда
V. Индивидуални изпълнители над 14 години в раздел за изпълнения, посветени на Ботев:
Първа награда: Не се присъжда
Втора награда: Не се присъжда
Трета награда: Не се присъжда

За празниците ще имаме и панаир


Виенско колело, люлки и други атракции заемат паркингът пред стадиона. Панаирджиите са усетили, че Враца ще празнува двоен празник - Денят на Ботев и Денят на "Ботев" Враца, който влиза във футболния елит на България след 20- годишно изгнание.

ГЕРБ Враца направи обучение по мерките на Програма за Развитие на селските райони


Разясняване на мерките по Програмата за Развитие на селските райони се състоя в новооткритата Зала на земеделските експерти, гр. Враца в неделя (29.05.2011г.), по инициатива на ПП ГЕРБ Враца. Обучението на активисти на ГЕРБ от общините от област Враца, бе проведено от експерти на МЗХ от дирекцията на ДФ “Земеделие” във Враца. Тричасовият семинар бе открит от народният представител от Враца и областен коордиинатор на партията Николай Коцев, който насърчи присъстващите и ги призова към активно подпомагане кандидатстването на потенциалните бенефициенти, по съответните мерки. Предвидени са също и бъдещи обучения и по програмите към МРРБ и МСПТ.

Ще раздават светлоотразителни гривни на деца

Представители на Областната комисия по безопасност на движението и
Асоциацията на пострадалите при катастрофи провеждат инициатива, насочена
към опазване живота на децата като участници в движението. В рамките на
един час - от 11 до 12 часа на 1 юни, те ще раздават играчки,
светлоотразителни гривни и брошури в района около площад "Христо Ботев" и
Драматично-куклен театър - Враца. Брошурите са предназначени за майките и
татковците, светлоотарзителните гривни за учениците, а играчките - за
малчуганите. Кампанията се провежда на 1 юни, защото е посветена на
превенцията на живота и здравето на децата в област Враца.

Словаци и румънци идват за празниците

Делегации от словашката обаст Нитра и румънската област Долж пристигат във
Враца по покана на областния управител Пепа Владимирова. Поводът е
тържествата на 1 и 2 юни и Деня на Ботев и загиналите за свободата на
България.
В делегацията от Нитра са заместник-председателят на Автономна област Нитра
инж. Ладислав Колар, депутатът от местния парламент инж. Иван Мурин и
началникът на протокола на областния управител Емил Палядка.
Делегацията от Долж се оглавява от Председателя на Окръжния съвет Йон
Приотяса. В нея са Илеана Мажина, директор на дирекция „Европейски
програми“, Оана Йон от същата дирекция и директорът на музея на Крайова
Михай Фифор.
Двете делегации ще участват в тържествената общинска сесия на 1 юни,
концерта в Драматично-кукления тетаър, посветен на 135-годишнината от
подвига на Христо Ботев и неговата чета, и в митинга-зарята. В програмата
им е включено и поклонението на връх Вола.
Визитата на колегите на врачанския областен управител е и на база
споразумение за сътрудничество, подписано с тях. Интересен е фактът, че на
1 юни се навършват 3 години от подписването на споразумението за
сътрудничество с Нитра. Договорът с Долж е подписан през април 2007 година.
По време на посещението си при нас те ще обсъдят с областния управител Пепа
Владимирова и хода на съвместни проекти и възможности за реализиране на
нови.

Райков подписа с "Левски"

Ръководството на Левски вече спокойно може да се похвали с първите си две нови летни попълнения. Младоците Симеон Райков от Ботев Враца и Александър Башлиев днес уточниха и последните детайли по личните си условия и подписаха договори.
Те ще останат на "Герена" в следващите три години. Тъй като те идват като свободни агенти, контрактите им ще влязат в сила след изтичането на отношенията с настоящите им отбори в края на юни.
И двамата са на по 21 години. Башлиев може да се подвизава по двата фланга на отбраната, докато Райков е ляв атакуващ полузащитник. "Сините" спешно търсеха попълнения на тези два поста и се спряха именно на тях.

Двама нови началник отделения в МБАЛ „Хр. Ботев” АД Враца

Двама са новите началник отделения в МБАЛ „Хр. Ботев” АД, гр. Враца след проведените конкурси за Началник отделение и Главна медицинска сестра в болницата.
От подалите документи 29 кандидати до участие в обявените конкурси бяха допуснати 25 човека.
Комисията, назначена със заповед на изпълнителния директор Орлин Цветков с председател Боряна Малевска – Директор „Финансово икономическа дейност в МБАЛ „Хр. Ботев” – Враца и членове д-р Валери Митрев – външен експерт, д-р Анета Ставрова – и.д. Директор РЗИ – Враца и д-р Капка Романова – представител на РЗОК – Враца след разглеждане на разработен писмен проект и събеседване извърши класирането.
За началник на Хирургично отделение на първо място бе класиран д-р Иво Дойчинов. За Началник на ОАИЛ бе класирана д-р Бланш Ангелова. В останалите отделения, след проведените конкурси, няма промяна. Валя Цветкова също защити длъжността „Главна медицинска сестра” на МБАЛ „Хр. Ботев” АД Враца.

На 2 юни президентът на КНСБ Пламен Димитров ще обяви във Враца Националната кампания по защита на основни трудови и синдикални права

Кампанията цели да информира обществеността относно необходимостта от внасяне на законодателни изменения в няколко особено важни направления в областта на трудовите и социални права на българските граждани, свързани с:
Правото на синдикално сдружаване, особено свободата на сдружаване в малките частни предприятия;
• Колективни преговори и стачка;
• Информиране и консултиране;
• Справедливи и безопасни условия на труд;
• Недопускането на дискриминация в труда и социалната сфера;
• Право на свободно движение на хора;
• Правото на образование, социално осигуряване, здравеопазване;
• Социалните права на възрастните и хората с увреждания, децата, правата по социално подпомагане и грижи.

Комплекс от проблеми стоят при договарянето в реалния сектор. Времето и практиката показват, че е необходимо да се постави акцент върху отрасловото/браншово договаряне, което би следвало да започнем да определяме, като секторно. В тази посока е нужно развитие на нормите в КТ, свързани с двустранния социален диалог и колективното договаряне на секторно ниво чрез:
- ясно определяне периметъра и съдържанието на „двустранното сътрудничество”;
- ясно определяне (идентифициране) на страните в браншовия двустранния социален диалог и договаряне, чрез тяхното национално представителство;
- определяне на срокове за провеждане на колективни преговори и максимални срокове за заявяване на воля и интерес за участие в колективни преговори;
- концентриране на определени съществени, структуроопределящи съдържанието на БКТД въпроси и свързването им с разпростирането или разширяването на тяхното действие;
- въвеждане на процедури, улесняващи процеса на разпростиране на секторните договори и въвеждането на принципа на разширението им;
- засилване ролята на системите и процесите на информирането и консултирането на работниците и служителите за целите на колективните преговори и договаряне;
- възможност за по-дълъг срок на действие на секторните договори, напр.1-3 г.
Повишаване ролята на колективното договаряне и сключването на КТД на равнище предприятие. От усъвършенстване и развитие се нуждаят нормите относно:
- задълженията на работодателя по отношение на информацията, която той трябва да предоставя за нуждите на колективното договаряне.
- определяне на оптимален срок за завършване на колективните трудови преговори, подписване или отказ от подписване на КТД.
- действието на КТД и възможностите, които имат не членуващите с оглед присъединяването им;
- усложнените хипотези на предлагани от различни синдикални организации КТД;
- отговорности при неизпълнение на КТД и определяне на нова роля на ИА”ГИТ”, вкл. възлагане функции за контрол по спазване на КТД;
- възможности за поемане на отговорности по КТД от синдикалните организации.
- изграждане на информационна система за процесите по информиране и консултиране.

Посещението на президента на КНСБ е обвързано и с мероприятията посветени на Ботеви дни. Пламен Димитров ще присъства на тържествената заря в памет на загиналите за свободата на България и официалният прием на кмета на града Костадин Шахов. На 2.06 ще бъде посетен АЕЦ Козлодуй и други предприятия с преобладаваща членска маса.
Мила Иванова, председател на Регионалния съвет на конфедерацията в града.

От 1 до 30 юни здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар

От 1 до 30 юни здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар (ОПЛ). За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар, тъй като това се извършва по служебен път в РЗОК.
Гражданите, които искат да сменят личния си лекар, трябва да закупят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитания от тях общопрактикуващ лекар. Формулярът може да се закупи от фирма „КИМ-2000” на ул. „28-ми октомври” №16 /срещу детската градина над „Билла”/.
При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Общопрактикуващият лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигурените лица от датата, на която е осъществен изборът. Когато пациентите правят нов избор на общопрактикуващ лекар новото лечебно заведение изисква по служебен път извлечение от необходимата медицинска документация от стария лекар.
Информация за лекари, имащи договор с РЗОК, може да се получи от здравната каса, където има списъци с имената, адресите, телефоните и специалностите.
Когато пациентът иска да избере общопрактикуващ лекар, но не го е сторил досега, той може да направи избор по всяко време, извън законово установените срокове (1–30 юни и 1–31 декември). За целта той следва да попълни регистрационна форма за първоначален избор на ОПЛ.
Извън регламентираните срокове смяна на личен лекар може да се извърши при промяна на адрес или при прекратяване на договора на съответния изпълнител на медицинска помощ.
Когато здравноосигурен гражданин пребивава в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направи временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото, извън постоянното си местоживеене. Изборът се осъществява с регистрационна форма за временен избор на ОПЛ.
Когато здравноосигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.

неделя, 29 май 2011 г.

Чавдар (Бяла Слатина) с важна победа

Отборът на Чавдар (Бяла Слатина) се наложи с 3:0 като домакин на Банско в изтеглен мач от 31-ия кръг на Западната "Б" група. Тимът на Румил Жотев вкара две попадения в рамките на три минути в началото на втората част и се поздрави с победата. Влади Василев от дузпа, Тихомир Тодоров и Камен Каменов донесоха победата на Чавдар.
През първото полувреме домакините имаха инициативата, но така и не успяха да създадат чисто положение. На три пъти коженото кълбо се озоваваше в опасна близост до вратата на Янев, но завършващият удар липсваше. В 15-ата минута домакините поискаха дузпа, но съдията Богомил Маринов даде знак играта да продължи.
Второто полувреме започна приказно за Чавдар. В 54-ата минута съдията отсъди дузпа, която Влади Василев превърна в гол. Три минути по-късто Тихомир Тодоров покачи на 2:0 и на практика сложи точка на спора. В последната минута Камен Каменов направи резултата класически.
Във временното класиране Чавдар се изкачи на 8-о място с актив от 33 точки. Банско окончателно се сбогува с шансовете си за 2-ото място и остава на 4-а позиция с 45 точки.
ЧАВДАР БЯЛА СЛАТИНА - БАНСКО 3:0
1:0 Влади Василев (54-дузпа)
2:0 Тихомир Тодоров (57)
3:0 Камен Каменов (90)

„Ботев“-Криводол бе надигран като домакин с 2:0 от „Етър“

Срещата бе от 31 кръг на първенството в Западната „Б“ професионална футболна група и се игра на стадион „Локомотив“ в Мездра. Домакините започнаха мача по-активно. В 4-ата минута Борис Петков стреля от около 20 метра, но топката премина на сантиметри покрай левия страничен стълб. В 13-ата минута отново Петков бе близо до гола, но се засуети и топката му бе отнета от Ванков. Минута по-късно Ефремов излезе сам срещу вратаря на гостите, но потърси взаимодействие с Ангел Петров и топката бе избита от защитник. В 19-ата минута Петков стреля опасно от границата на пеналта, но вратарят на „Етър“ се намеси убедително и спаси. Първата по-сериозна възможност пред гостите се откри едва в 26-ата минута, когато от фаул Генов уцели напречната греда.
Домакините продължиха да темпото на игра до 38-ата минута. Тогава бившият футболист на „Ботев“-Криводол Симеон Баев се откъсна напред и Ивов го фаулира. Реферът не се поколеба и отсъди 11-метров наказателен удар. Зад топката застана Йордан Петров, който не сгреши за 0:1. Две минути по-късно гостите удвоиха преднината си. След контраатака Баев подаде към Тихомир Кънев, който от непосредствена близост се разписа са 0:2. В последната минута на първата част с далечен удар Салиф опита да изненада Димитров, но стражът на „Етър“ изби в корнер. През втората част отново по-дейни бяха футболистите на „Ботев“, но така и не съумяха да отбележат гол. В 60-ата минута след бърза атака Петков изведе Ирфан, който нахлу в наказателното поле, но би слабо и вратарят спаси. В 72-ата минута Салиф излъга Димов и излезе сам срещу вратаря, но пропусна от непосредствена близост. В следващата атака на домакините бомбен удар на Борис Петков бе избит със сетни сили от стража на гостите. Две минути преди последния съдийски сигнал Салиф стреля от пряк свободен удар, но отново Димитров се намеси убедително. Така срещата завърши с победа с 2:0 в полза на „Етър“-Велико Търново.

„Определено мога да кажа, че в началото на мача бяхме по-добрия отбор. Просто не успяхме да си реализираме положенията. Когато един отбор като нашия не се възползва от ситуациите срещу опитен тим като „Етър“ просто се обезверява, демотивира и няма на какво да разчита. В края полувремето изпуснахме инициативата и противникът ни отбеляза два бързи гола. През второто полувреме мачът се доиграваше. Независимо, че създадохме няколко мелета мога да кажа, че атакувахме хаотично. Имахме няколко положения за гол и можехме да направим мача интересен, но за съжаление не се получи. Просто това са ни възможностите“, коментира след мача старши-треньорът на „Ботев“-Криводол Иван Ценов.

„Ботев“-Криводол: Данов /капитан/, Ивов /ж.к./, Димитров, Милчев /ж.к./, Ирфан, Кунчев /ж.к./, Манолов /ж.к./, Ефремов /70-Б. Папазов/, Салиф, А.Петров /59-Чирпанов/, Петков

„Етър“-Велико Търново: Димитров, Гайдаров /ж.к./, Костадинов, Ванков /капитан-ж.к./, Димов /ж.к./, Лапантов, Трифонов, Петров, Генов /64-Джейеоба/, Баев /ж.к. 73 Кямил/, Кънев /29-Янев/

Стадион: „Локомотив“-70 зрители
Гл. съдия: Севгин Адем-Бургас
Помощници: Тодор Богданов, Стефан Димитров-Бургас
4-ти съдия: Людмил Павлов-София
Делегат на БФС: Георги Касев-София