Бисквитки

събота, 15 декември 2018 г.

Стотици врачани участваха в празника на местните вина, ракии и мезета



Стотици жители и гости на Враца взеха участие във второто издание на Празника на врачанските вина, ракии и мезета. Влошените метеорологични условия не успяха да откажат майсторите на алкохолните еликсири и изкусните мезета да се включат в празника.
Събитието бе открито от заместник-кмета Петя Долапчеива, която приветства участниците и им пожела много забавление и приятни емоции. „Смисълът на празник като този е да сме заедно и да споделяме хубавите моменти като една общност. Подготвили сме тематични подаръци – бутилка вино за трето място, бъклица с ракия „Врачанска теменуга“ за второ място и испански хамон за първенците“ – допълни Долапчиева.
На празника на местните вина, ракии и мезета присъства и известният актьор, от филма „Момчето си отива“ – Филип Трифонов. „Като председател на Инициативния комитет за изграждане на паметник-чешма на Людмил Кирков, предлагам Враца да стане домакин на филмов фестивал, а всеки участник да се състезава за наградата – бутилка „Врачанска теменуга“ – коментира Трифонов.
Програмата започна с български хора, под звуците на музикантите от духовия оркестър при Читалище „Развитие“, в изпълнение на талантливите танцьори от състав „Хемус“.Участниците бяха разделени в четири категории – червено вино, бяло вино, ракия, мезе за вино и мезе за ракия. „Напитките на боговете“ – червените и белите вина бяха оценявани от комисия, в състав: председател – винопроизводителят Тихомир Костадинов,  енологът инж. Галя Денкина и Даниела Петрова – специалист по вината.
Огненото питие – ракията, бе оценявана от председателя на комисията – инж. Петя Янчик – преподавател в ПГТР, главния архитект на Община Враца – Чавдар Спасов и инж. Таня Николаева.
Тричленно жури дегустираше мезетата. Председател на атрактивната комисия бе инж. Марин Салкин, а членове – д-р Светлана Стоянова и инж. Димитринка Тодорова.
Броят на продуктите, които се включиха в надпреварата бе над 60, а състезанието беше изключително оспорвано. Докато експертите оценяваха, присъстващите жители и гости на града се хванаха на кръшни български хора.
Празникът продължи с обявяването на призовите места в категория „Ракии“, като наградите бяха връчени от секретаря на местната администрация – Нина Дакева. Третото място получи Александър Иванов от квартал „Бистрец“, следван от Павел Георгиев от Враца, който взе второ място. Испанският хамон отиде при Денислав Митов.
В категорията „Мезета за вино“ участниците се класираха по следния начин – трето място Дора Младенова от квартал „Бистрец“, второто място получи Пенка Павлова от село Паволче, а първото място – Камелия Димитрова от село Три кладенци. Наградите бяха раздадени от заместник-кмета Мария Попова.
В „Мезета за ракия“ на трето място отиде при Тотка Иванова от село Бели извор, следвана от Дарина Тодорова от село Вировско и Генка Филипова, отново от село Бели извор. Призовете връчи заместник-кметът Петя Долапчиева.
Оспорваното състезание продължи с призовете в категория „Бели вина“, като третото място грабна Николай Ангелов от село Бели извор, второто място отиде при Младен Младенов от квартал „Бистрец“, а на първо място –Тодор Игнатов от село Вировско.
Най-много участници имаше в категорията „Червени вина“. След подробно дегустиране, журито класира на трето място  Ивайло Симеонов от квартал „Бистрец“. Второто и първото място си поделиха – Тони Коцев от квартал „Бистрец“ и Трифон Петров от Враца.
Второто издание на Празника на врачанските вина, ракии и мезета бе закрито отново с голямо хоро, в което се включиха както участниците, така и журито.













четвъртък, 13 декември 2018 г.

Актьори от „Момчето си отива" идват във Враца

Четирима актьори, участници в емблематичния филм „Момчето си отива“, идват във Враца. Това са изигралият главния герой в българската класика /Ран/ - Филип Трифонов, влюбената в него съученичка Марияна -  Сашка Братанова, както и актьорите Николай Атанасов - Шуши и Николай Ламбрев, приятели на Ран във филма.
Актьорите идват по покана на Община Враца по повод Седмицата с филмите на Людмил Кирков, която в момента се провежда в града. В рамките от 10 до 15 декември в Кино „Метропол“ се прожектират безплатно известни филми, режисирани от видния врачанин.
В петък, 14 декември, когато е рождената дата на режисьора, ще бъде излъчен филмът „Момчето си отива“, сниман във Враца. Преди прожекцията актьорите ще разкажат за интересни моменти от направените преди 46 години киноснимки и ще споделят спомени от престоя си във Враца.
Община Враца приканва гражданите, както и всички статисти или други участници в снимачния процес на филма „Момчето си отива“, също да се присъединят към срещата и заедно да се върнат в далечната 1972 година, когато е заснет един от най-известните български филми.
Прожекцията започва в 17:30 ч. , а входът е свободен. 

ПРОЕКТ „СТИМУЛ за ранно детско развитие“ продължава


На 11 декември 2018 г. Общностният център за деца и семейства – Враца гостоприемно отвори врати за гостите, поканени на пресконференцията за отчитане напредъка по Проекта „СТИМУЛ за ранно детско развитие“, започнал през юли 2016 г. Ръководителят на Проекта на Община Враца Емилия Николаева представи в презентация работата на екипите по услугите, предлагани в Центъра и обяви, че срокът за действие на Проекта се удължава до края на 2019 г.
Сред гостите бяха Петя Долапчиева – зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ в Община Враца, Нина Дакева – секретар на Община Враца, Нели Стоянова – директор на дирекция „Социално подпомагане“, Ивка Гиздина  - представител на РУО – Враца, както и ръководители на множество образователни и социални институции – партньори на дейностите по Проекта.
В изказванията на присъстващите, между които имаше деца и родители-потребители на услугите, прозвуча искрена благодарност за всеотдайната грижа и удовлетворение, че дейностите по Проекта ще продължат и Общностният център за деца и семейства ще продължи да бъде за тях истински топъл и уютен втори дом, в който срещат разбиране, подкрепа и надежда.

Общностният център посрещна гости от УНИЦЕФ

На 12 декември 2018 г. на официална визита в Общностния център за деца и семейства – Враца, реализиращ услуги за ранно детско развитие, бяха представители на офиса на УНИЦЕФ в България и Холи Хикс-Смол – международен консултант от САЩ.
Поводът за посещението е реализирането на съвместен План за изпълнение програмата на страната, свързан с гарантиране правата и благосъстоянието на децата за периода 2018 - 2020 г. Съвместно с Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, и Министерство на образованието предстои проучване на съществуващите здравни, социални и образователни услуги, които предоставят подкрепа на деца с/или в риск от затруднения в развитието или увреждания.

сряда, 12 декември 2018 г.

Вицесветовен шампион стана спортист № 1 на Враца за 2018 година

Класиралият се на второ място на световното първенство по борба в Будапеща – Кирил Милов, бе избран за спортист №1 на Враца за 2018 година. Престижното отличие, състезателят на спортен клуб по борба „Ботев - 93”, получи заради завоюваните високи спортни успехи през изминалата година - осмо място на Европейско първенство за младежи  до 23 г. в Истанбул, трето място от Международния турнир ,,Никола Петров” в София, първо място от Международния турнир ,,Йоан Курнарин” в Букурещ, трето място от Международен турнир ,,Петко Сираков-Иван Илиев“ в  Русе и пето място в Държавния личен и отборен шампионат в Ловеч. 
Почетната статуетка на вицесветовния шампион по борба и плакет на неговия треньор – Юлиян Димитров, връчиха председателят на клуба по борба „Ботев - 93“ – Вангел Вангелов и футболистът на „Ботев“ Враца – Валери Божинов.
Кметът поздрави наградените и съобщи добри новини, свързани с подобряване на спортната инфраструктура в града. Той посочи, че Община Враца е  подала искане за финансиране на цялостен ремонт на волейболната зала, стартира последният етап от ремонта на стадионаот Министерството на младежта и спорта ще бъдат отпуснати средства за изграждане на писта за лека атлетика, както и че е подаден проект за ремонт на зала „Вестител“, финансиран по програма „Красива България“.  „Всяка година подобряваме спортната инфраструктура и идвайки тук, ние отчитаме пред вас какво сме направили. Благодаря ви за усилията, които влагате в спорта, и искам да знаете, че имате нашата подкрепа. Пожелавам ви да бъдете здрави и да продължавате да ни радвате с успехите си на национално и световно ниво!“ -  каза в приветствието си Калин Каменов.
В топ 3 на най-добрите спортисти влязоха Йоан Димитров от СК по борба „Ботев - 93“, с треньор Димитър Найденов и неговият съотборник Стоян Кубратов, с треньор Ангел Петров.
Четвърто място в класацията бе отредено за възпитаника на Ивайло Младенов – Пламен Петков, който през 2018 г. печели първо място на Националния шампионат скок дължина за мъже и жени в зала. На пето и шесто място в класацията се наредиха състезателите от СК по борба „Ботев -93“ – Росиян Дермански, с треньор Димитър Найденов и Светослав Николов, с треньор Николай Ценов. 
Под номер седем се класира Детелина Петрова от СК „БОБАТА“ – тенис на маса, с треньор Любомир Георгиев, осмото място бе отредено за Стилиян Найденов от СК по борба „Ботев - 93“, с треньор Ангел Петров, следван от състезателя от СК Спортна стрелба „Ботев“ – Кирил Георгиев, с треньор Мариана Ангелова. Тази година десетото място разделят двама спортисти -  това са Десислава Йорданова от АК „Павел Павлов“, с треньор Румен Павлов и з.м.с. Дамян Петров от Спортно-технически моделен клуб-Враца.
Тази година най-добър отбор на Община Враца стана ПОФК „Ботев“ Враца, с треньор Сашо Ангелов. Почетната статуетка бе връчена на капитана на тима Ивайло Михайлов и на вратаря Христо Митов от председателя на Общинския съвет – Румен Антов.
На тържествената церемония бяха раздадени и награди в категорията„Най-перспективен млад състезател“. Отличени бяха: Димитър Георгиев, Никол Крумова и Христо Бисеров от СК по борба „Ботев - 93“, Ивона Йорданова от СК „Олимпия“ Враца, Деян Цветанов от СКЛА „Ивайло Младенов“ и Николай Цветков от Боен клуб „Сила“.
Призът  треньор №1 на Община Враца за 2018 г. бе присъден на Юлиян Димитров и бе връчен от кмета Калин Каменов.
Имената на 10-те най-добри спортисти бяха определени от комисия с председател заместник-кметът Петя Долапчиева и в състав: Ангел Иванов - председател на Постоянната комисия по спорт, туризъм и младежки политики към Общински съвет Враца; Мария Георгиева-младши експерт в Министерството на младежта и спорта за Северозападна България; Денислав Георгиев –изпълнителен директор на Професионален общински футболен клуб „Ботев” Враца; Маринела Петрова - директор Дирекция „Образование, здравеопазване и социални дейности“; спортните журналисти - Георги Петров, Иван Въжаров и Емил Дамянов; спортните експерти от Община Враца - Калин Григоров и Георги Тодоров. Тази година в номинациите за „Спортист на годината на Община Враца“ се включиха 14 клуба с предложения за 43 спортисти в индивидуалните спортове, за 4 отбора, 7 треньори и 12 перспективни млади състезатели.
На тържествената церемония присъстваха: народните представители Красен Кръстев и Красимир Богданов, председателят на Общински съвет Румен Антов, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, общински съветници, треньори, спортни деятели.

Експерти дискутираха работата с деца със специални образователни потребности

„Всяко дете се нуждае от подкрепа и с всяко дете трябва да се работи индивидуално, за да имаме положителни резултати. Сигурна съм, че използвайки нови и различни методики, ще се постигне по-голям успех в работата ви с подрастващите“. Това каза в приветствието си към присъстващите на кръгла маса по проект „Равни възможности за децата на Враца“  зам.-кметът Петя Долапчиева. От името на кмета Калин Каменов тя поздрави участниците в дискусията и пожела ползотворна работа на всички експерти. 
Проектът „Равни възможности за децата на Враца предоставя възможност на 18 педагози от училищата и детските градини да се обучат в прилагането на РЕМЕЛКА. Това е методика за работа с деца със специални образователни потребности или обучителни затруднения, чрез която детето получава необходимите знания и усвоява определени понятия и операции. Нидерландската систематизирана методика е изключително подходяща за работа с деца с обучителни затруднения и повишава успеваемостта на децата средно с 25%.
На събитието присъстваха още председателят на Сдружение за педагогическа и социална помощ за деца ФИЦЕ-България Дашенка Кралева, представители на детски градини и училища, включени в проекта, както и представители на Регионалното управление на образованието, Ресурсния център за подкрепа на процеса за приобщаващо образование, неправителствени организации, подпомагащи децата със специални образователни потребности. Инициативата е на Община Враца и Сдружение за педагогическа и социална помощ за деца ФИЦЕ-България. Проектът се финансира от Международен женски клуб-София.

вторник, 11 декември 2018 г.

Дегустация на Младо вино 2018 в КДК

За поредна година Клуб на дейците на културата във Враца проведе Дегустация на младо вино. Проявата е продължение на традицията в дългогодишната история на клуба, създаден през 1961- ва година.
За тазгодишната дегустация бяха представени 20 бутилки вино- домашно производство. Качествата на винените елексири бяха оценявани от компетентно професионално жури – инж.Петя Янчик и Димитрана Захариева. Двете дами са преподаватели в Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство- Враца. 

В категория „Червени вина” бяха класирани три вина:
Първо място спечели Ангел Александров.
Второ място – Невена Коцева.
Трето място – Елена Ценова.

Ето и класацията за белите вина:
Първо място- Величка Павлова
Второ място – Милена Миковска
Трето място – Николай Каменов

Председателят на журито инж.Петя Янчик анализира представената винена продукция. Според нея, тазгодишната реколта е много добра, а разликата в качествата на наградените вина е 1-2 точки.
Отличените майстори на вино получиха Грамота и глинен медал със знака на КДК.
Народният представител Красимир Богданов, който в последните години е спонсор на винената дегустация връчи на врачанските винопроизводители предметни награди. 
По традиция винената сбирка на членове и приятели на КДК мина в шеги и закачки.
Докато журито оценяваше гроздовите напитки, Огнян Пищиков- Баце прочете своята „Ода за белио отел” и разказа лакърдии, свързани с легендарните теферичи във врачанските лозя през миналия век.


неделя, 9 декември 2018 г.

Юлиан Ненов стана футболист на Враца за 2018 г.

Нападателят на ПОФК „Ботев“ Враца Юлиян Ненов беше избран за футболист на Враца за 2018 гслед онлайн гласуване сред феновете на местния тим. Високото отличие на най-заслужилия майстор на играта бе връчено от кмета Калин Каменов на тържествена церемония, състояла се в Градската концертна зала. Събитието бе открито с химна на „Ботев“  Враца, изпълнен от култовата врачанска рок група „Докторс Гого Бенд“.
„Огромна чест е, че врачанин печели приза футболист на Враца, но за мен тази награда заслужават всички момчета от отбора. Респект за мъжката игра и за това, което постигат на терена. Ние вярваме изключително много на вас, а на Юли му пожелавам здраве, по-малко картони и да вкарва още повече голове! Честита награда! - каза кметът в приветствието си към Ненов.
Футболистът на Враца за 2018 г. благодари на всички, които са гласували за него, на ръководството на клуба, на кмета Калин Каменов и на треньорския състав. „Тази награда ме задължава да давам всичко от себе си и да не разочаровам феновете“ - допълни още нападателят.
За особени заслуги за израстването на „Ботев“ Враца с почетния плакет на Община Враца бяха отличени треньорът на клуба Сашо Ангелов и звездата на отбора Валери Божинов. Наставникът не успя да присъства на награждаването, а в емоционално изказване нападателят благодари за високото отличие на кмета, на жената до него, на старши треньора и на съотборниците си. „Ако отборът е като юмрук, ще успеем да вървим напред. Заедно пишем историята на клуба и съм сигурен, че „Ботев“ Враца ще играе квалификация за Лига Европа!“, допълни още Валери Божинов.
Провелото се онлайн гласуване подреди и 5-те топ футболисти на Враца за 2018 г. На 5-то място феновете поставиха капитана на отбора Ивайло Михайлов, след него се нареди младата надежда Емил Стоев /офанзивен халф/. На трето място бе класиран голмайсторът Петър Атанасов, второто място зае вратарят Красимир Костов.  
На церемонията бяха отличени и най-изявените таланти на Детско-юношеската школа на „Ботев“ Враца. В топ 12 се подредиха: Денис Милетиев, роден 2009 г. с треньор Ивайло Кунчев. Наградата му бевръчена от Петър Каменов. При родените през 2008 г. бе отличен Паоло Ценов, с треньор Пламен Йорданов. Младият голмайстор бе награден от  Любен Куновски. Вратарят Валентин Валентинов, роден 2007 г., с треньор Янислав Яков се нареди в топ 12 в класацията.
Наградата за най-добър играч за родените през 2007 г. отиде при Иван Иванов, с треньор Румен Рангелов.
Митко Панов получи отличието при родените през 2006 г. Негов треньор е Тодор Гарев.
В класирането на най-добрите се наредиха Мирослав Маринов,  Пламен Спасов и Людмил Йотов от U15, с треньор Лукан Луканов. При юношите от U17 призове грабнаха: Ивайло Тодоров, Денис Йонков, Валентин Георгиев и Денис Русинов, с треньор Любен Любенов.
На церемонията присъстваха още изпълнителният директор на ПОФК „Ботев“ Враца Денислав Георгиев, треньори, възпитаници на школата, родители и фенове на врачанския тим.
Във връзка със спортното събитие във фоайето на Градската концертна зала бяха изложени над 60 детски рисунки на тема „Аз и моето семейство обичаме „Ботев“ Враца“.