Бисквитки

петък, 5 април 2019 г.

370 хил. фирми декларираха печалбите си в НАП

Срокът за подаване на годишния отчет за дейността пред НСИ изтича на 5април

За информация: Юлия Грънчарова                 
                                     Тел.:092 66 84 152 

370 хил. фирми подадоха годишните си данъчни декларации за облагане с корпоративни данъци до изтичането на крайния срок на 1 април. Приблизително 12 000 от тях са го направили без посочване на входящия номер на годишния отчет за дейността (ГОД) заради временно забавяне поради технически причини  в системата на Националния статистически институт. Компаниите, които не са успели да подадат ГОД, трябва да го направят до полунощ на 5.04.2019 в информационната система „Бизнес статистика“ на НСИ. Данните ще бъдат служебно предадени на НАП, без да се налага фирмите да правят нещо допълнително, съобщават от двете ведомства. 
Междувременно от приходната агенция ще изпратят информативни писма по електронната поща на всички предприятия, за които липсват данни за входящ номер на годишния отчет за дейността. 




Променят категоризацията на язовир „Дъбника
Категоризацията на яз. „Дъбника” във Враца ще бъде променена от "Аквакултури" на "Любителски риболов". Това съобщи днес по време на парламентарния контрол министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор на въпрос поставен от народния представител от ПП ГЕРБ Красен Кръстев. 
Ясно е, че има разходи по язовира. Те са свързани с язовирната стена, но не смятам, че са толкова големи. Трябва да се има предвид, че когато има отдаване концесионерът или наемателят се грижи за аквакултурите, за да не остане водоемът без нужния ресурс за рибарите”, заяви министър Порожанов. Той допълни, че е взел решение за промяна на статута на язовира и след разговор с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. 
Народният представител Красен Кръстев благодари за отговора и предаде на министър Порожанов подписка от името на няколко организации и  2423 подписа на граждани от областта с искане за промяната на статута на язовира.
„За пореден път правителството на Борисов и министрите Румен Порожанов и Петя Аврамова показаха как се работи и как се взимат добри и правилни решения”, каза Красен Кръстев.
АЕЦ КОЗЛОДУЙ” ОБЯВЯВА ПРИЕМ В СТИПЕНДИАНТСКА ПРОГРАМА

АЕЦ “Козлодуй” обявява прием на студенти и ученици в своята стипендиантска програма.
За включване в програмата могат да кандидатстват студенти, обучаващи се в бакалавърска и магистърска степен от Технически университет – София, и от Софийски университет “Св. Климент Охридски” по специалности, свързани с ядрената енергетика.
За първи път АЕЦ “Козлодуй” ще предостави и стипендии на ученици, завършили с висок успех средното си образование и записани в редовна форма на обучение в ориентирани към ядрения отрасъл специалности в Техническия и Софийския университет.   
На одобрените кандидати ще бъде осигурено заплащане на семестриалната такса в размер на стойността за държавна поръчка, както и стипендия от 1000 лева за семестър до завършване на съответната степен на обучение. Стипендиантите на АЕЦ “Козлодуй” ще имат възможност да провеждат платен стаж в атомната централа. На успешно дипломираните ще бъде предложен трудов договор за работа по придобитата специалност. Конкретните изисквания към кандидатите са публикувани на сайта на централата – www.kznpp.org, в секция “Кариери”
С условията, които осигурява, АЕЦ “Козлодуй” цели да подкрепи младите хора в процеса на тяхното обучение и да ги мотивира да се насочат към перспективни технически специалности с отлични възможности за реализация. Стипендиантската програма е част от политиката на атомната централа да подпомага изграждането на високообразовани професионалисти, които да работят за развитието на българската ядрена енергетика в периода на дългосрочната експлоатация на блоковете на АЕЦ “Козлодуй”.

четвъртък, 4 април 2019 г.

Връчиха дипломите на студенти от филиала на Великотърновския университет във Враца

На тържествена церемония в Градската концертна зала бяха официално връчени дипломите на абсолвентите от филиала на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Своите свидетелства за завършено висше образование, образователно-квалификационна степен „бакалавър“, получиха  66 студенти от 6 специалности – предучилищна и начална училищна педагогика, социална педагогика, предучилищна педагогика и английски език, начална училищна педагогика и английски език, педагогика на обучението по български език и история, педагогика на обучението по история и география.
Кметът Калин Каменов поздрави абсолвентите и им пожела да бъдат упорити и никога да не се отказват от поставените си цели. „Завършвайки висшето си образование, вие ще сте вдъхновяващи педагози, които ще са модел за подражание сред подрастващите. Това е голяма отговорност, затова не трябва да спирате да учите и да се развивате. Вярвам, че с всяка следваща академична година, броят на студентите във Враца ще се увеличава. Това е благодарение на добрия диалог между нас и ръководството на Великотърновския университет. Уважаеми абсолвенти, бъдете критични първо към себе си и след това към останалите и никога не спирайте да търсите“ – каза кметът Каменов в приветствието си и връчи дипломите на студентите от специалност „Предучилищна и начална педагогика“. 
  В рамките на церемонията директорът на филиала на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във Враца – проф. д-р Маринела Михова призова завършващите студенти да се посветят на преподавателската професия. „Дипломите са атестат за овладяване на социалната и педагогическата компетентност. В годините сте взели много изпити, но именно придобитите знания във филиала и натрупаният опит, ще ви помогнат за справяне с изпитите на живота. Запомнете, че вашата кауза е образованието на нашите деца“ – каза проф. д-р Михова.
Приветствие към абсолвентите отправи и ректорът на Великотърновския университет – проф. д-р Христо Бонджолов, който благодари на кмета Каменов за подкрепата, която оказва на филиала на университета в града. „Духът е онова, което ни води и прави българи. Скъпи колеги, запазете обичта и я предавайте на вашите бъдещи ученици“ – допълни още проф. д-р Бонджолов. Ректорът връчи дипломите на 6-те отличници на випуск 2018.
По време на събитието абсолвентите бяха поздравени от директорът на Педагогическия колеж в Плевен – доц. д-р Емил Бузов, както и от представители на учебни заведения в града, които си партнират с врачанския филиал.
Програмата продължи с изпълнения на талантливи творци от града.
На официалното връчване на дипломите присъстваха още: председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, заместник-ректорът на ВТУ – доц. д-р Димитър Димитров, заместник-деканът по учебната дейност на университета – доц. д-р Димитър Симеонов, представители на Регионалното управление на образованието, директори на учебни заведения и родители.

АЕЦ КОЗЛОДУЙ ОРГАНИЗИРА ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ
НА 13 АПРИЛ 2019 Г. (СЪБОТА)
Посещенията за разглеждане на хилядамегаватовите енергийни блокове – 5-и или 6-и, ще се извършват само срещу предварително записванеЩе се сформират групи от 20 души до запълване на местата в тях. Часовете за влизане в АЕЦ са от 9:00 до 15:00 часа през половин час. 
Записване можете да направите на следните телефони:
за посещение на блок 5: тел. 0973 7 28 30;
за посещение на блок 6: тел. 0973 7 25 13.
Телефоните са отворени за записване на желаещите от 8 до 11 април 2019 г.включително, от 13:30 до 15:30 часа.
Посещенията започват от Информационния център на АЕЦ “Козлодуй”, намиращ се на площадката на атомната централа. В програмата за деня, наред с разглеждането на командна и машинна зала на хилядамегаватовите 5 или 6 блок, където водачи ще бъдат експерти от АЕЦ, са включени демонстрации на работа с противопожарна техника и на измервания с мобилната лаборатория за мониторинг на околната среда.

Уважаеми посетители,
Един час преди часа за посещениеза който сте се записалитрябва да се регистрирате с документ за самоличност на определеното за целта място в Информационния центърТова се отнася и за членовете на Вашите семействакато децата до 16-годишна възраст трябва да са с пълнолетен придружителПолучената информация е необходима за осигуряване на достъп до площадката на атомната централа и ще се ползва само за тази цел от АЕЦ “Козлодуй”, в съответствие с изискванията за защита на личните данни.
Посрещането и регистрацията в Деня на отворени врати започват в 8:00 часа. 
На 13 април 2019 г. достигането до Информационния център ще става чрез използването на осигурения безплатен автобусен транспорт, както следва:
➢ от гр. Козлодуй – на всеки кръгъл час от 8:00 до 14:00 часа, с начална спирка “Бриз”;
➢ от паркинга на Контролно-пропускателния пункт на АЕЦ от страната на гр. Козлодуй (за пристигналите с лични автомобили) от 8:00 до 15:00 часа.
Телефони за допълнителна информация: 0973 7 21 00 и 0973 7 27 68.



НАП проверява за новите касови апарати
135 000 фискални устройства и принтери съответстват на изискванията на Наредба Н-18


За информация: Юлия Грънчарова                 
                                     Тел.:092 66 84 152 

Инспекторите на НАП започнаха проверки в търговските обекти за спазването на последните изисквания към касовите бележки и подаването на данни за продажбите. От вчера всяка регистрирана по ДДС фирма, която не използва софтуер за управление на продажбите трябва да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в НАП за всеки фискален бон в реално време. 
Нерегистрираните по ДДС имат срок до края на юни, а използващите софтуер за продажбите до края на септември, в който да приведат дейността си в съответствие с новите правила.  
Потребителите вече могат да проверят дали касовата им бележка е истинска с обновеното мобилно приложение на НАП, достъпно безплатно за устройства с операционни системи IOS и Андроид. Приложението позволява и регистрация на фискални бонове в лотарията на НАП с голяма награда 50 000 лв. 
До момента 135 000 фискални устройства и принтери вече отговарят на новите изисквания, като броят им е дори по-голям от първоначалните очаквания, допълват от НАП.
„Проверките във всеки обект на регистрирано по ДДС лице от вчера имат за цел да установят дали касовият апарат е сменен и ако не е, използва ли се в обекта софтуер за управление на продажбите каза по повод на контролните мерки на НАП Спас Шишков, директор на „Фискален контрол“.

ТД на НАП В.Търново, офис Враца  2019 г.Страница. 1 от 1

понеделник, 1 април 2019 г.

Над 400 танцьори ще участват във фестивала „Врачанска пролет“

Над 400 танцьори от 20 състава от Молдова, Албания и България ще вземат участие в концертите на 13-тия Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”, който се организира от Община Враца от 19 до 22 април 2019 година.
  Откриването на културната проява е на 19 април 2019 г. от 18:00 ч. пред Драматично-кукления театър на площад „Христо Ботев”, където участващите състави ще представят кратки танцови визитки.
Два концерта ще се състоят в събота на Лазаровден - 20 април. Първият концерт е с начален час 11:00. На фестивалната сцена на централния площад освен  обичаят „Лазаруване” със свои изпълнения ще се представят състави от България. Гала-концертът, в който участие ще вземат състави от Молдова, Албания, състав при Посолството на Индонезия и България, започва в 18:00 ч. в градска концертна зала. Входът е свободен.
ХІII Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет” ще продължи и на Цветница-21 април, неделя, с дефиле, което тръгва в 10:30 ч. от паметника на „Св. Софроний Врачански” и концерт  от 11:00 ч. на фестивалната сцена пред Драматично-куклен театър-Враца.
Фестивалът е член на ЦИОФФ-международна организация на танцовите фестивали.
Целта на празника е да се популяризира танцовото изкуство на различни български региони, както и запознаване с фолклора на гостуващите държави. Фестивалът е възможност за създаване на нови контакти и приятелства, както и възможност на гости от различни страни и региони да разгледат интересни туристически обекти и природни дадености на Враца.

Участници:
Ансамбъл за народни песни и танци „Стругураш”- Молдова
Танцов ансамбъл „Скампа” – Албания
Танцова група за арменски фолклор „Наири”
„Очарователните рози на Архипелага”- състав при Посолството на  Република Индонезия в България
Танцов състав при Национално училище за танцово изкуство- София
Танцова формация „Фалмис”- София
ПТС „Хемус“ – Враца
АНПТ „Вратица”  при НЧ „Развитие1869” –Враца
Детска танцова школа при АНПТ „Вратица”  при НЧ „Развитие1869” –Враца
ПДТС „Радост” при ЦПЛР-ЦРД Враца
Танцова формация „Магнифика“ – Враца
Сурвакарска група при НЧ „Иво войвода-1928”, с. Долна Секирна, област Перник
Състави от областите София, Враца, Видин и Плевен

Започва изграждането на административен център „Сувенирна палата“

От днес  влиза в сила разрешителното за строеж на административно-търговски център „Сувенирна палата“ във Враца и реално започват дейностите по изграждане на новата сграда. Центърът ще бъде разположен на мястото на бившата Сувенирна палата в града. Фирмата-изпълнител на строително-ремонтните дейности е „ИНЕКС ТРЕЙД“ ЕООД, която спечели търга с явно наддаване, предлагайки 54% обезщетение за Община Враца.
Визуализацията на Административната сграда е съобразена с архитектурата на града, съгласувана е с Министерството на културата и има становище от министъра Боил Банов.
Имотът, върху който ще бъде изградена новата сграда, е с разгърната застроена площ, в размер 2165,10 кв. м.
Официално първата копка на изграждането на Административната сграда „Сувенирна палата“ ще бъде направена на 4 април, в 10:00 ч.

неделя, 31 март 2019 г.

ПП ГЕРБ – Враца с достойна кандидатура за предстоящите европейски избори

Враца има достойно място в листата на ПП ГЕРБ и СДС за предстоящите европейски избори.  Уважаваният врачански лекар д-р Иво Ралчовски е под номер единадесет в листата с кандидати за членове на европейския парламент, която беше представена днес.
При обявяването на кандидатурата му Цветан Цветанов подчерта, че освен прекрасен лекар д-р Ралчовски е и общински съветник в ОбС – Враца.   
„Д-р Иво Ралчовски е два пъти член на БЛС и чрез специализираната си очна клиника има  възможност да помага на хиляди пациенти не само във Враца, но и в областите Видин и Монтана”, каза Цветан Цветанов.
Той благодари и за досегашната изключително успешна дейност на евродепутата Владимир Уручев
Д-р Иво Ралчовски е един от най-известните офталмолози в Северозападна България. Завършил е Медицински университет – София, има множество специализации и квалификационни курсове. Бил е ординатор в Общинската болница в Козлодуй и в очното отделение на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца. Той управлява собствен медицински център в града. Д-р Иво Ралчовски е един от създателите на ГЕРБ в Община Враца и член на Ротари клуб - Враца. Председател на групата съветници от ПП ГЕРБ в общински съвет – Враца мандат 2015 – 2019 година.
Водачът на листата на ПП ГЕРБ и СДС за евроизборите на 26 май е еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел
Ето пълния списък на кандидатите за евродепутати на ГЕРБ и СДС:
   Мария Габриел
   Андрей Ковачев
   Андрей Новаков
   Ева Майдел
   Асим Адемов
   Александър Йорданов - СДС
   Лиляна Павлова
   Емил Радев
   Ивелина Василева
   Марин Захариев
   Иво Ралчовски
   Младен Шишков
   Николай Диков
   Камен Костов
   Йоанна Йончева Фильова
   Жечо Станков
   Илия Лазаров - СДС