Бисквитки

събота, 5 февруари 2011 г.

До 2013 евросредствата за АЕЦ Козлодуй са гарантирани


На 27 януари в рамките на Комисията по бюджетен контрол на ЕП беше разгледан доклад за ефикасността и ефективността на финансирането от ЕС в областта на извеждането от експлоатация на атомните електроцентрали в новите страни-членки.
Единственият български евродепутат, който взе участие в дискусията заедно с докладчика Мариян-Жан Маринеску (ЕНП) и представители на Европейската комисия, беше Илиана Иванова от Групата на ЕНП(ГЕРБ).
Г-жа Иванова зададе конкретен въпрос на представителите на ЕК, какво е отношението й към използването на средствата за извеждане от експлоатация на реактори в АЕЦ Козлодуй за други компенсиращи мерки, с цел запазване баланса на целия енергиен сектор в България. Представителят на Еврокомисията потвърди, че тези средства могат да бъдат прехвърляни и използвани за мерки за намаляване на отрицателния ефект от преждевременното извеждане от експлоатация на блокове в АЕЦ Козлодуй. Също така беше пояснено, че във връзка с това, на България се отпускат допълнителни бюджетни средства до края на финансовата перспектива в ход - т.е. до края на 2013г.
Според Илиана Иванова и Владимир Уручев, който е член на Комисията по индустрия и енергетика, "българските реактори не бяха излишни за енергийния баланс на страната ни и затова е нормално в началото голяма част от средствата да бъдат изразходвани за мерки в целия енергиен сектор, с което да се компенсира отчасти загубата на сериозни енергийни мощности". Преждевременното спиране на блоковете също така „не позволи да се натрупат в националните фондове необходимите средства за тяхното извеждане от експлоатация, което направи необходима и неизбежна финансовата солидарност на ЕС за безопасното провеждане на сложен комплекс от дейности по извеждане от експлоатация на ядрени мощности в трите страни – България, Словакия и Литва”, изтъкнаха още двамата евродепутати.Те са на мнение, че в условията на отсъстващ опит в ЕС по извеждане на ядрени централи от експлоатация, въпросните три държави създават технологичните решения и опит, от който биха могли да се възползват и останалите страни с ядрена енергетика.
За постигане на висока ефективност и добавена стойност в използването на средствата от ЕС за извеждане от експлоатация, е необходима много по-сериозна координация между трите програми, за да се избегне дублиране на дейности и повтарянето на възможни грешки, което е особено актуално предвид факта, че същинските дейности по извеждане от експлоатация предстоят да започнат в близките години след приключване на подготвителните мероприятия.
Според Илиана Иванова и Владимир Уручев, "други възможни механизми за по-ефективното и прозрачно използване на финансовата помощ са по-голяма координация при разрешаването на сходни проблеми, особено свързани с третирането на определен тип радиоактивни отпадъци, както и синхронизиране на правилата за възлагане, контрол и отчетност на планираните дейности".
Двамата евродепутати от ЕНП/ГЕРБ предлагат съвместно редица поправки по доклада в Комисията по бюджетен контрол и становището на Комисията по индустрия и енергетика, с които искат да защитят максимално българския интерес, както и да допринесат за постигането на реална ефективност и европейска добавена стойност на средствата от ЕС за безопасно извеждане от експлоатация на ядрени мощности, включително до отвеждане на започнатите дейности в трите страни до завършващи крайни етапи.
Позицията на ЕП и на която и да е политическа група се одобрява във финалния текст, гласуван в комисиите и в пленарна зала и предварителните коментари за всяка стъпка от процеса на обсъждане на доклада не винаги представляват обективно окончателното становище на Европейския парламент.

Третото издание на Сватбено изложение започва в София


На 5-ти и 6-ти февруари 2011, за трети пореден път ще се проведе сватбеното изложение BALKANICA WEDDING EXPO.
Единственото по рода си в България събитие, организирано от фирма ЕXPOLINE, ще се проведе по традиция в соличния хотел "Шератон". Луксозната Бална зала на хотела отново ще събере на едно място представители на сватбената индустрия от България и чужбина, които ще представят своята продукция и услуги.
Романтичният уикенд ще даде възможност на бъдещите младоженци да получат информация за стоки, услуги и идеи за сватбения ден и неговата организация.
Над 50 ще бъдат фирмите изложители от различните сфери на сватбения бранш - булчински рокли, сватбени агенции, бижута, аксесоари,
декорации, хотели, сватбени торти, фото и видео услуги, диско водещи и музиканти, както и актьори и танцьори; предложения за сватбено пътешествие, издания за сватбата и др.
Изложението е насочено и към професионалистите от сватбения бранш, които ще имат възможност да създадат полезни бизнес контакти с фирми от България и чужбина, с цел разширяване на техния бизнес и намиране на нови клиенти, пазари и дистрибутори.
Хотел "Шератон" София

петък, 4 февруари 2011 г.

Враца е домакин на републиканско първенство


Кметът на Община Враца – д-р Костадин Шахов откри днес Републиканското лично първенство по класическа борба - юноши 18 – 20 г. На откриването присъстваха зам.-кмета по социални и хуманитарни дейности д-р М. Шарков и Председателя на постоянната комисия за работа с децата, младежта, спорта и туризма към Общински съвет – Враца – Момчил Калистратов.

Дете с опасност за живота след пожар


Вчера  е избухнал  пожар в метален павилион в гр.Враца,  ул.”Доспат”, обитаван от  П.М./28-годишна/ и 3-годишния  й син. Павилионът е изгорял напълно. Детето е  получило изгаряния на горните дихателни пътища и лицето, ръцете и краката, транспортирано е  в клиниката по изгаряния-„Пирогов”-гр.София, където е настанено с опасност за живота. Пожарът  е изгасен от РУ”ПБС”-Враца. Причина за пожара-  неправилно боравене с печка на твърдо гориво. По случая в РУП-Враца е образувано дознание.

Община Враца внесе проект за социален център

Проектът  е внсен в Министерство на труда и социалната политика  по програма "КРАСИВА БЪЛГАРИЯ" 2011 за одобрение  Обект: Преустройство и пристройка към съществуваща сграда с обществено обслужващо предназначение с.Згориград, община Враца,  УПИ ХХІІІ, кв.28.
В сградата, която е предвидена за ремонт, съгласно изготвения инвестиционен проект ще бъдат обособени няколко помещения - за Младежки клуб с интернет зала, Клуб на пенсионера, котелно, зъболекарски кабинет, чакалня и съответните обслужващи помещения - коридори и санитарни възли. Ще бъде изградена и пристройка, в която ще бъдат разположени лекарския кабинет, помощни помещения към лекарски и зъболекарски кабинет, два офиса за кметската управа със съответните обслужващи помещения. Обособени са самостоятелни входове за офис помещенията за кметството, лекарски и зъболекарски кабинети, младежки клуб с интернет зала, клуб на пенсионера и котелно помещение. В сградата са предвидени за изпълнение СМР по части Архитектурна, Конструктивна, Електро, ВиК, ОВК и Вертикална планировка. Застроената площ на съществуващата сграда е 200 м², а на пристройката – 98,5 м².
Ремонтни дейности, които се предвижда да бъдат извършени са свързани с вътрешно преустройство на съществуваща сграда, ремонт на покрива, подмяна на дограма и врати, електро и ВиК - инсталацията. Изцяло ще бъде подменена и подовата настилка и ще бъде направена външна изолация. Предвидена е рампа за хора с увреждания. Ще бъде изградена самостоятелна вътрешна отоплителна инсталация. В довършителните работи са включени вертикална планировка и полагане на външни настилки.
Общият бюджет на проекта е в размер на 299 374 лв.
Общината ще съфинансира дейностите в проектното предложение със средства в размер на 185 061 лв. с ДДС на база Решение №  874  по Протокол  № 67 от 25.01.2011 г., с които Общински съвет-Враца е дал съгласие за кандидатстване.

Във Враца ще се проведе информационен ден по ОП „Конкурентоспособност”

 На 7 февруари 2011 г. (понеделник) Враца отново ще е домакин на информационен ден по оперативна програма «Конкурентоспособност», който Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) организира съвместно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Семинарът ще започне в 10 ч. в конферентната зала на Търговско-промишлената палата – Културен дом, ет. 2, пл. «Хр. Ботев». Регистрацията е от 9.30 ч.  Дискусията е част от поредната информационна кампания, която се провежда от 1 до 9 февруари в шест града.
Ще бъдат разяснени детайли по актуалните процедури от оперативната програма. Участниците в информационните дни ще бъдат запознати в подробности с условията за кандидатстване, допустимите бенефициенти, размера на безвъзмездната финансова помощ и други по следните десет процедури:
1.         „Технологична модернизация в малки и средни предприятия”;
2.         „Подкрепа за предприятия и кооперации на хора с увреждания”;
3.         „Подкрепа за създаване и развитие на бизнес инкубатори”.
4.         „Разработване на иновации от стартиращи предприятия”;
5.         „Подкрепа за внедряване в производство на иновативни продукти, процеси и предоставяне на иновативни услуги”;
6.         „Създаване на нови и укрепване на съществуващи офиси за технологичен трансфер”;
7.         „Създаване на нови и укрепване на съществуващи технологични центрове”;
8.         „Подкрепа за развитието на клъстерите в България”;
9.         „Развитие на стартиращи иновативни предприятия чрез подкрепа за внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги”;
10.       „Подкрепа за създаване на технологични паркове”.
 Лектори ще бъдат експерти от ИАНМСП - междинното звено по приоритетни оси 1 и 2 на оперативната програма, и от дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” в МИЕТ, което е неин управляващ орган.
Пълният пакет документи и насоките за кандидатстване са публикувани на следните интернет страници: www.opcompetitiveness.bg, www.ibsme.org и www.eufunds.bg.
Информационните дни са отворени за участие на всички заинтересовани, както и за медиите.
Участието е безплатно.

Протест срещу грабеж в село Малорад


Нов протестен митинг по проблемите на Частна производителна кооперация „Съгласие” ще се проведе в Малорад. За пореден път членкооператорите ще заявят своето недоволство срещу ръководството и разграбването на бившето ТКЗС. Протестът ще е мирен и местните власти вече са предупредени за провеждането му. Очаква се в Малорад да пристигне кметът на община Борован Петър Цветковски, който да изслуша протестиращите и да търсят заедно решение за изход от създалата се ситуация.    
Инициативният комитет за спасяването на ЧПК „Съгласие” приканва всички жители на селото и медии да ги подкрепят в исканията им на протеста на 5 февруари 2011 г. от 10.30 ч. на площада в с. Малорад.   

Театърът представя


ДРАМАТИЧНО   КУКЛЕН   ТЕАТЪР
ВРАЦА

 Още в събота, 5 февруари, част от трупата на ДКТ – Враца представя актуалното си заглавие през настоящия сезон „Шекспир – Събрани съченения” от Джес Адам Даниъл на сцената на Модерен театър в София от 20 часа.
Също в събота, но от 10.30 часа в куклена зала, е редовната ни среща с децата, които ще могат да гледат класическата творба „Червената шапчица”.
В сряда, на 9 февруари от 19 часа в камерна зала, показваме „Шекспир – Събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл.
В четвъртък, 10 февруари от 19 часа в камерна зала” може да гледате друга актуална постановка за сезона – „Изгубени в звездите” от Семьон Злотников.
В събота, 12 февруари от 10.30 часа в куклена зала, показваме детската постановка „Приключение на горската полянка”.

Фармацевт гостува на пенсионери в Криводол

Библиотеката при читалище „Н. Й. Вапцаров-1924” гр. Криводол организира за пенсионерите от Криводол здравна беседа на тема „Здравето на Северозапада”. Това е първата от поредицата здравни беседи, заложени в годишния план на библиотеката. Мероприятието се състоя на 3 февруари 2011 г. в Пенсионерския клуб.
Фармацевтът Иван Узунов запозна аудиторията със заболяванията, типични за хората в пенсионна възраст и симптомите, които превантивно в ранен стадии може всеки да разпознае. Беседата предизвика голям интерес у присъстващите, които активно се включиха с въпроси и изказвания

ВМРО протестира срещу енергийните монополисти


С викове „Оставка", освирквания и възрожденски песни стотици членове и симпатизанти на ВМРО протестираха пред сградата на ДКЕВР срещу ценовия терор.
Протестиращите оставиха върху боклукчийска кофа един електромер и показаха много сметки за ток, вода и парно, които според тях са необосновани. „Не вярваме нито на агенцията, нито на правителството, защото политиката на държавата облагодетелства монополите", заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той изтъкна, че само от такса „електромер", чието въвеждане е временно отложено, монополите ще спечелят 182 милиона лева, а те ще бъдат извадени от джоба на българските потребители.
„Бихме се съгласили да дадем тези пари, ако отидат за здравеопазване, за образование, но не сме съгласни да ги даваме в джобовете на монополистите", категоричен е Каракачанов.
Протестът е предупреждение да не се допуска необоснован натиск на монополистите за повишаване на цените на тока, водата и парното.
Председателят на комисията Ангел Семерджиев се опита да успокои протестиращите и отправи покана техни представители да заповядат на разговори. Протестиращите отказаха да преговарят и да влизат в задкулисни споразумения зад гърба на народа.
Протестиращите са категорични, че увеличенията на цените са спекулативни и ориентирани единствено към печалба на гърба на потребителите. Няма да търпим ценови терор, категорични са протестиращите и настояват за оставката на ДКЕВР.
В протестите се включиха и представители на ВМРО от Враца. Според областният председател на ВМРО-БНД Красимир Богданов, действията срещу монополистите имат смисъл, тъй като това стопира намеренията им за още по-високи цени на тока и водата. „След миналогодишните наши действия, монополистите се отказаха от идеята за въвеждане на такса електромер и водомер, което допълнително щеше да ощети и без това обедняващия обикновен български гражданин”.