Бисквитки

четвъртък, 30 януари 2020 г.

Стартираха номинациите за престижнитеотличия на Община Враца


Община Враца започна приема на номинации за званието „Почетен гражданин“ и „Наградата на Враца“ за настоящата 2020 година.
По традиция, с отличието „Почетен гражданин“ се удостояват лицата с особен принос в областта на хуманитарните дейности, обществено-политическия, стопанския, социалния, културния или спортния живот на града. Предложения в тази категория могат да правят граждани, общински съветници, институции, сдружения, кметът на Община Враца, както и председателят на Общинския съвет в града.
Високите звания се удостояват в рамките на Ботевите чествания  и освен отличието „Почетен гражданин“ ще бъде присъден и ежегодният приз „Наградата на Враца“. Отличени в тази категория могат да бъдат творци, общественици, творчески състави и организации, които развиват дейност в сферата на изкуството, културата, образованието, здравеопазването, медиите, социалната сфера, както и в спорта. С „Наградата на Враца” могат да бъдат удостоявани български и чуждестранни граждани със заслуги в съответните области.
Предложенията за званието и наградата на Община Враца трябва да бъдат адресирани до Общинския съвет до края на месец март 2020 година.
Номинациите ще бъдат разгледани от комисия, с председател кметът Калин Каменов. В състава присъстват още: председателят на Общинския съвет, общински съветници, общественици, носители на наградите на Враца.
Церемонията по връчване на двата приза ще се проведе на 1 юни - в Деня на Враца, по време на тържествената сесия на местния парламент.

Проверки за боклуци



Областният управител Малина Николова и експерти от междуведомствена комисия продължават проверките на терени и площадки, за които има сигнали или контролните органи са регистрирали, че има съмнения за нарушаване на законодателните изисквания по опазване на околната среда. Поредната проверка се извърши днес на обект, намиращ се на ул. „Складова“ № 14 в областния градсобственост на „Присма 1“ ЕООД – Враца, на която са складирани около 50 т отпадъци.
Установи се, че отпадъците са тонер касети и техни компоненти, без ясен произход. Теренът на площадката е отдаден под наем на дружеството „Рецикла“ ЕООД – София. По данни на РИОСВ – Враца дружеството няма издаден регистрационен документ по чл. 35 от Закона за управление на отпадъци за извършване на дейности по временно съхранение от страна на Регионалната инспекция.
„Целта на проверката ни днес е да установим как протича процесът по опаковането и подготовката за извозване на отпадъците, къде ще бъдат транспортирани, с какво ще бъде третиран теренът след тяхното премахване и дали ще бъде спазен срокът – 5 февруари, предписан от РИОСВ – Враца“, поясни по време на инспекцията областният управител. 
Директорът на РИОСВ – Враца инж. Христо Христов уточни, че по случая се води досъдебно производство и от управляваната от него институция са изискани всички необходими документи по случая със складираните отпадъци на нелицензираната площадка и без разрешението на РИОСВ – Враца.
По време на съвместната проверка беше изяснено, че голяма част от отпадъците са опаковани и представителят на фирмата, собственик на терена, гарантира спазването на срока за тяхното транспортиране до лицензирана площадка.
Експертите от Регионална здравна инспекция – Враца ще окажат съдействие относно начина за третиране и почистване на асфалтовата площадка, след извозването на отпадъците, съгласно действащите нормативни актове. 
Проверката от страна на Областна администрация – Враца продължава с изискване на документи и допълнителна информация от компетентните органи, както и посещение на място на 4 февруари – ден, преди срока за извозване на отпадъците от площадката на „Присма 1“ ЕООД – Враца.

До края на месеца може да се променя вида на осигуряването


Людмила Байчева          

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите.Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”
Самоосигуряващите се лица,  които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”,  могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО. Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд „Пенсии“  на ДОО (за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт). В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на парични обезщетения от ДОО в определени ситуации (например т. нар. „майчински” при бременност и раждане).
Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.
В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП или чрез е-услугите на приходната агенция с Персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис /КЕП/. 
При  прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност, както и при започване на друга трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване.
Повече информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации можете да получите на телефон 0700 18 700 /на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор/.

вторник, 28 януари 2020 г.

Грипна епидемия

От 29 януари до 5 февруари включително в област Враца се обявява грипна ваканция в учебните заведения. Прекъсването на учебните занятия е част от мерките, които бяха гласувани днес на заседанието на Областния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания. По данни на РЗИ – Враца, ситуацията е предепидемична. През последната седмица, на територията на областта, заболеваемостта с грип и ОРЗ е 242.26, като общата за същата седмица в страната е 227.21. При сравнение със заболеваемостта в областта за предходната седмица, се забелязва повишаване на регистрираните заболели. Повишаването на броя на заболелите е във възрастовите групи от 5 до 14 год. възраст и от 30 до 64 год. възраст.
Областният управител Малина Николова предложи да бъдат прекратени учебните занятия в училищата на територията на областта за периода от 29 януари до 5 февруари, като по тази мярка директорът на РЗИ – Враца да направи предложение до началника на РУО, който да информира министъра на образованието и науката за издаване на заповед.
Въпреки големият брой отсъстващи деца в детските градини, не се допуска сливането на групи, поради усложнената епидемична обстановка. За детските заведения се прилагат мерките за обща хигиена, филтър, определяне на помещение – изолатор, от което родителите на изолираните болни деца ги връщат в домовете и недопускане на заболели от грип и ОРЗ на работното място служители на детските градини.
Като втора мярка, Областният оперативен щаб взе решение кметовете на общини да въведат ограничителни мерки за организиране и провеждане на масови събития и обществени мероприятия.