Бисквитки

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Обявяват конкурс за есе, посветен на водата

Победителите ще бъдат наградени на 29-ти юни, Mеждународния ден на река Дунав, лично от Министъра на околната среда и водите
9 юни 2011 г., София – Информационният портал Vesti.bg провежда за втора поредна година конкурс за есе „Екомания“. Официален партньор на конкурса е Кока-Кола ХБК България с дългосрочната си инициатива “Зелен Дунав”. Целта на организаторите е да насърчат опазването и устойчивото използване на водното богатство на България.
Темата на конкурса за 2011 г. е посветена на водата. Vesti.bg и Кока-Кола ХБК България канят всеки, който има отношение към водното богатство на България, към опазването и устойчивото използване на водните ресурси и биоразнообразието във водните басейни или всеки, който иска да сподели свое първо или вълнуващо преживяване, свързано с водата, да изпрати есе на адрес: eco@netinfo.bg до 26 юни 2011 г.
Всеки, който желае да участва, трябва да се запознае с условията и правилата за участие, описани подробно на Vesti.bg и Кока-Кола ХБК България.
Няма ограничение за възрастта на участниците, единственото условие е да живеят в България. Сред изискванията към есетата са: текстът да бъде на български език, между 500 и 1000 думи (или между една и две печатни страници) и да бъде авторски.
Победителите в конкурса “Екомания” ще бъдат обявени на 27 юни 2011 г. на сайта на www.vesti.bg. Наградите ще бъдат връчени на 29 юни – Международния ден на река Дунав - от Министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Победителят в конкурса ще спечели 9-дневен круиз за двама по река Дунав по маршрут Русе–Виена. За второ място наградата е Таблет SAMSUNG P-1010, а за трето - луксозна кошница за пикник.
Нетинфо, в чието портфолио е Vesti.bg, е една от първите български компании с установена зелена политика. Компанията изчисли въглеродния си отпечатък и полага усилия за намаляването му. Медията подкрепя и редица зелени каузи в България.
Един от основните приоритети на Кока-Кола ХБК България е опазването и устойчивото използване на водните ресурси. Компанията провежда дългосрочна политика в тази област и полага сериозни грижи за опазването им. Една от инициативите на компанията, свързани с опазването на водните ресурси, е “Зелен Дунав”. Кока-Кола ХБК България провежда инициативата "Зелен Дунав" в партньорство с Международната комисия за опазване на река Дунав. Тя има за цел опазването на водното богатство, биоразнообразието и съхраняването на традициите по река Дунав в България.
“Екомания” се провежда под патронажа на Министерството на околната среда и водите.
Повече за инициатива “Зелен Дунав”:
Инициативата се провежда за шеста поредна година от Кока-Кола ХБК България в сътрудничество с Международната комисия за опазване на река Дунав. Тя има за цел да помогне за опазването на водите, природата и традициите по река Дунав. “Зелен Дунав” подкрепя разнообразни дейности по българския бряг на реката, свързани с отбелязване на Международния ден на р. Дунав в населените места от Подунавието, съхраняване на обичаите и традициите в региона, насърчаване на екологично земеделие по поречието на реката, информационни кампании за устойчивото развитие на реката, почиствания на бреговата ивица, опознаване биоразнообразието на реката, провеждане на различни мероприятия, насочени към младите хора и други.

Евродепутати, местна власт и граждани от двата бряга на Дунав в дебат на тема "Дунавската стратегия и нейните регионални измерения"

На 13 юни 2011 г. (понеделник) Информационните бюра на Европейския парламент в България и Румъния организират граждански форум на тема „Дунавската стратегия и нейните регионални измерения“. Събитието ще се проведе от 17:00 ч. в Аулата на новия учебен корпус на Русенския университет "Ангел Кънчев"(зала 2.101) в гр.Русе, ул. “Студентска” № 8.
По време на форума българските евродепутати г-жа Мария Неделчева (ЕНП, България) и г-н Ивайло Калфин (С&Д, България) ще обсъдят с представители на местните власти от пограничните райони в България и в Румъния перспективата, която Дунавската стратегия предоставя на общините от двете страни на границата. За участие в настоящото събитие са поканени ръководители на общини от граничните региони на България и Румъния, местни политически лидери, народни представители, представители на образователни институции, неправителствени и браншови организации, бизнесмени и граждани от двата бряга на Дунав.
Настоящият форум е своеобразно продължение на гражданския форум, организиран от Информационното бюро на Европейския парламент в България през месец март 2010 г. в гр. Русе, по време на който участниците споделиха с българските членове на Европейския парламент своите проблеми, предложения и мнения за формирането на по-добра и истински работеща стратегия.

ВиК прави допълнителен водопровод до Синьо Бърдо


„В и К” ООД гр.Враца работи по изпълнение на проект за допълнително водоснабдяване на село Синьо Бърдо, община Роман. Инвестицията е на стойност близо 50 000 лв. за изграждане на довеждащ водопровод от полиетилен до черпателя на помпена станция „Синьо бърдо” с дължина 2100м., ф90. Той ще довежда водата от съществуващите каптажи за питейна вода, които са били изградени преди десетки години с цел питейно водоснабдяване за селото, но така и не е бил изграден довеждащ водопровод към тях. Работи се труднодостъпен район.
Строителните работи дружеството ще приключи до края на месец юни.
„С изграждането на новия водопровод „В и К” Враца ще реши окончателно проблема с недостига на питейна вода за селото през летните месеци на годината” – поясни Ангел Престойски – управител на дружеството.

Затварят търговски обекти без касови апарати, свързани с НАП

185 000 компании, регистрирани по ДДС имат малко повече от 3 месеца, за да свържат касовите си апарати с компютърните системи на Националната агенция за приходите. До момента около 15 000 фирми, сред които над 3000 бензиностанции са изпълнили законовото изискване. Всеки ДДС търговец, който извършва продажби след края на септември и фискалното му устройство няма дистанционна връзка със сървърите на НАП може да бъде глобен с до 10 000 лв. и едновременно с това обектът да бъде запечатан.
От сервизните фирми, които модифицират касовите апарати или заменят старите модели с нови предупреждават, че с наближаване на крайния срок времето за регистриране на устройствата все повече ще се увеличава поради струпване на заявките. Сега средното време за инсталиране на едно устройство е само час и половина. Ако всички търговци изчакат крайния срок през септември, заявките им няма да могат да бъдат обработени. По данни на НАП 231 големи корпорации имат общо 49 000 касови апарата. Останалите около 150 000 фискални устройства, на които предстои свързване принадлежат на близо 185 000 регистрирани по ДДС фирми и еднолични търговци. До края на август тази година около 4500 фирми от фармацевтичния бранш предстои да изградят дистанционна връзка с приходното ведомство на своите около 10 000 фискални системи, припомнят още от НАП. Всички разходи по закупуване на нови касови апарати или модифициране на вече съществуващи се зачитат за разход за данъчни цели на търговците, припомнят още от НАП.
Допълнителна информация за това кой модел касов апарат може да се преправи и в кои случаи се налага закупуването на ново устройство може да се намери в интернет сайта на приходната агенция www.nap.bg или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.
Според действащото в момента законодателство всички останали фирми, които нямат регистрация по ДДС трябва да изградят дистанционна връзка не по-късно от края на март 2012 г.
„Не искам да плаша никого, но ако един търговец реши да направи дистанционната връзка с НАП в края на септември, почти сигурно сервизните фирми няма да могат да се справят навреме и ще се стигне до запечатване на обекти. Това стана с около 400 бензиностанции в началото на годината ”, каза по повод свързването на касовите апарати с НАП изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов.

Националната кампания “Аз съм ЗА България в Шенген” ще проведе и младежите от ГЕРБ Враца

В неделя, 12 юни 2011 г. от 10.00 ч. до 14.00 ч. ще се проведе националната информационна кампания “Аз съм ЗА България в Шенген” , организирана от Младежки ГЕРБ и българските евродепутати от групата на ЕНП/ГЕРБ в Европейския парламент. Тя ще се осъществи едновременно в цялата страна, ще обхване и всички общини в област Враца, където местните структури на Младежи ГЕРБ ще раздават по централни места наръчници, запознаващи обществото с Шенген. Във Враца кампанията ще тече в посоченият ден и часове пред Тото пункта, намиращ се срещу Наръчникът за пътуване в Европа представлява информационна брошура, в която кратко е описана историята около формирането и разширяването на Шенгенското пространство и вътрешните правила. Той има за цел да информира гражданите за техните права и задължения в Шенгенското пространствоВажно е да се отбележи, че тази кампания е една позитивна инициатива, с която ГЕРБ цели да улесни хората при пътуването им в Шенгенското пространство. Кампанията е ангажимент на ГЕРБ, защото организацията счита, че присъединяването на България в Шенген е важно за държавата, за хората, за бизнеса, за студентите и младежите. Наръчникът е продължение на нашия ангажимент за прозрачност на процесите в България и ЕС.

Два обира в Селановци

Вчера в РУП-Оряхово е получено съобщение, от председателя за земеделска кооперация”Агрогеомед”- Селановци, че на 07/08.06.2011 г., неизвестен извършител е използвал инструмент, с който е срязал оградна мрежа, проникнал в сграда на кооперацията и извършил кражба на препарати за растителна защита - 200 литра „Ранго”, 20 литра”Екип” и 12 литра „2х4 Д”, 7 кг.агнешко месо и 69 литра слънчогледово олио. Образувано е дознание.
В същия ден получено съобщение от председателя на ЗК „Скакуц 2005” в Селановци, че на неизвестен извършител,е взломил входната врата на офиса на кооперацията, разбил еметална каса, от която взел 275 лева. Образувано е дознание.

сряда, 8 юни 2011 г.

Прием в ПМГ Враца

Безработни отиват на разкопки

Областна администрация осигури работа на 24 безработни от селата Оходен и
Борован по Регионална програма за заетост. Партньор е Регионалният
исторически музей. Безработните ще помагат в археологическите разкопки в
местностите Валога и Борованска могила. Ръководител на екипите е археологът
Георги Ганецовски. 15 от наетите вече работят на терена край село Оходен.
Разкопките там тръгнаха от май и ще продължат до август. Други 9 човека от
Борован пък ще започнат работа през август до ноември на терена край
Борованската могила. Всеки един безработен, нает по проекта, ще получава
минималната работна заплата.
Всички хора са избрани чрез интервю съвместно с Бюрата по труда. Проверени
са и съдебните им досиета с оглед на работата, която ще изпълняват.
От месец май в там се разчистват падналите и обрушени контролни профили от
миналата година. На терен около 250 кв. м. тече почистване от земни маси и
разкриване на квадратите, консервирани в края на миналото лято. От
следващата седмица предстои да се разкопават нови 4 квадрата. Това е терен
от около 100 кв.м. Ръководителят на групата Георги Ганецовски похвали
работата на 15-те човека, които чрез проекта на областна администрация са
част от екипа му. „Те са съвестни, изпълнителни, проявяват интерес към
археологията и може да се каже, че дори им е забавно да се занимават с тази
работа. Доволен съм от помагачите си“, коментира археологът.

Нова група US доброволци ще положат клетва

На 10 юни 2011 г. тридесет и осем американци ще положат клетва пред посланик Джеймс Уорлик като двадесет и седмата група доброволци на Корпуса на мира в България. Церемонията, която ще започне в 10.30 часа в Концертна зала на Община Враца в присъствието на представители на български министерства, ще бъде последвана от концерт на площада пред Концертната зала. Жителите на град Враца, заедно с доброволците и екипът на Корпуса на мира, ще отбележат двадесетата годишнина на Корпуса на мира в служба на българското общество.
Преди клетвената церемония доброволците са преминали през интензивно единадесетседмично
обучение в осем населени места около град Враца. Докато живеят при български семейства,
доброволците получават познания за езика и културата на страната и същевременно работят по
проекти на местната общност.
През следващите две години тези доброволците ще работят в 37 градове и села в България сред местните хора в партньорство с различни организации. Някои от тях ще преподават английски език в основни и средни училища, а други ще сътрудничат на кметства, социални институции, младежки организации и културни центрове.
Доброволците от Корпуса на мира получават месечна издръжка и медицинско обслужване, но работят безвъзмездно. Те стават част от българските общности, изграждат приятелски връзки за цял живот и разширяват взаимното разбирателство. Много от тях съумяват да оставят своя отпечатък в развитието на тези общности. След клетвата на 10 юни броят на доброволците, които работят в момента в България, ще достигне 180 души.
Корпусът на мира е създаден през 1961 г. от президента Джон Ф. Кенеди за оказване на техническа помощ на други страни. Една от целите му е да запознава различни народи с американците и тяхната култура, а американците да получат възможност за запознаване с чужди страни и техните култури. От 1961 г. насам в Корпуса на мира повече от 200 000 американци са служили в 139 различни държави по света. В момента приблизително 8 500 доброволци на Корпуса на мира работят в 77 държави в области като земеделието, развитието на бизнеса, образованието, околната среда, здравеопазването и младежкото развитие.

Врачанин мами застрахователи

На 05.06.2011г. в РУП-Враца се е явил Т.М./36г./ от Враца, който е заявил, че противозаконно е отнет ползвания от него товарен автомобил „Форд Транзит”. Той е бил паркиран на бул. „Н.Войводов”. Нанесената щета е в размер на 18 500 евро. След проведените ОИМ е установено, че в случая се касае за инсценировка /застрахователна измама/, тъй като на 31.05.2011 год., Т.М. е оставил автомобила на ул. „Ст. Заимов” с ключовете на контакта и документите на автомобила в жабката, като предварително се договорил с криминално проявеното лице Г.З./31г./ от Враца, да вземе автомобила, за което ще получи 1 000 лева. Двамата са задържани за срок от 24 часа. Работата по случая продължава.

вторник, 7 юни 2011 г.

Стартира училище за родители


Първите 10 „ученика” вчера започнаха обучението си в „Училище за родители „Дара” към МБАЛ „Хр. Ботев” – Враца. Бъдещите майки заявиха интереса си към първия модул от предлаганото обучение. В него специалистите от врачанската болница ще разяснят в продължение на 7 лекции как протича нормалната бременност и раждане.
„Учениците” са разделени на две групи от по 5 човека, като заниманията се провеждат в специално обзаведената за училището стая. Сред записалите за обучение жени са и част от лежащите пациентки в болницата за патологична бременност. Тяхното обучение е безплатно.

Мобилтел дава на лоялните си клиенти 10% отстъпка при покупка независимо от стойността й

Мобилтел се върна към нормалния си ритъм и благодари на всички свои клиенти за разбирането и подкрепата в труден за компанията период. В знак на признателност към лоялните клиенти, компанията дава 10% отстъпка от покупка в М-Тел магазин независимо от стойността й. Срокът за използване на отстъпката е до края на годината. С всички клиенти, запазили своята лоялност и по време на затрудненията, изпитани от компанията в последните месеци, Мобилтел ще се свърже лично. Те ще могат да използват отстъпката при покупка в брой. Жестът е към всички частни и бизнес клиенти, спазвали срока на издадените фактури през периода септември 2010 – март 2011.
„Благодаря на всеки, който прояви разбиране през последните месеци и остана верен на лоялността като принцип и поведение към компанията ни. Минахме през нелек период и излизаме от него с научени уроци и нов опит. Вярвам, че той ще ни помогне да задържим и развием нивото на обслужване, постигнато през последните 15 години. Оценяваме високо проявеното разбиране и вашата лоялност.”, казва в обръщение към клиентите изпълнителният директор Андреас Майерхофер.
За тези, които не са успели да покрият задълженията си навреме, Мобилтел предлага „Следобедна отстъпка”. Кампанията предвижда 5% отстъпка при издължаване на всички натрупани задължения в брой. Всеки ден, от 13.00 до 16.00 часа, магазините на М-Тел и нейните представители – Хенди и Офис 1 Суперстор, ще приемат плащания на натрупаните сметки с 5 % намаление. Отстъпката важи за всички клиенти, частни и бизнес, предпочели да погасят старите задължения накуп. Кампанията ще продължи до края на месец юни.
Мобилтел влезе в обичайния си ритъм в края на април. През изтеклия месец май всички фактури бяха издадени навреме. За предстоящите фактури през месец юни остава валиден удълженият срок от 28 дни за плащане, въпреки че ще излизат в нормалния график.
За навременната информация за издадените фактури, Мобилтел предоставя широка гама от възможности за достъп до сметката – чрез безплатните услуги в автоматичното меню на *88, интернет сайта mtel.bg и М-Тел менюто на телефона на клиента, както и от сътрудник в центъра за обслужване на клиенти. Сметката може да се провери и като се използва електронна фактура. Мобилтел разшири каналите за обратна връзка като създаде чат в своя сайт и в официалната Фейсбук страница.
Забавянето на фактурите, макар и не за всички клиенти, бе породено от смяна на платформата за обслужване на клиенти. От месец системата работи стабилно и Мобилтел е в състояние да предложи нови, изключително атрактивни оферти и планове, основани на тенденциите за потребление. „Благодарение на клиентския избор М-Тел остава една от най-предпочитаните марки в България и обещаваме да запазим тази позиция в името на вас – нашите клиенти”, допълва обръщението си към клиентите ръководството на компанията.

Корпоративни комуникации
Мобилтел ЕАД
0882 201 200
http://www.mtel.bg
http://www.facebook.com/MobiltelBG

Врачанските полицаи трети в републиканско по футбол


В село Кранево, област Варна, се проведе Национално първенство по футбол за служители на МВР. Първенството се администрира от „Спортна асоциация” – МВР и СК „Добротица 2006” при дирекциите на МВР в град Добрич.
Участваха–21 отбора разпределени чрез жребий в 7 групи.
В първата фаза отбора на ОДМВР-Враца победи ОДМВР-Силистра с 2:1 и ОДМВР-Ст.Загора с 2: 0 и се класира за втората фаза от първенството- от 1 до 8 място.
След жребий се определиха противниците – НСО и ОДМВР-Пловдив. Първата среща победа срещу НСО с 4 : 0, и загуба от Пловдив с 4: 2 / при 2 : 1 на полувремето за Враца/.
КЛАСИРАНЕ:
1. ОД МВР Пловдив
2. ОД МВР Плевен
3 .ОД МВР Враца и ПБЗН- Сф.

Отмъщение

За времето от 03.06.11г. до 06.06.11г., неизвестно лице чрез противожитен хербицид е унищожило 1010 декара засадени с царевица в землището на село Драшан, собственост на земеделския производител -В.П.на 28 години от село .Камено поле. Започнато е досъдебно производство.

Спипаха 28 мастербокса цигари без бандерол

Снощи в 19:00 ч. на ГКПП „ФЕРИБОТ”-Оряхово, при извършване на проверка на товарен автомобил „Форд Транзит”, на излизане от България, служители на ГКПП-Оряхово и Агенция Митници са открили в товарния сектор, зад „тапа” от кашони с домати, 19 мастербокса /197600/ къса цигари марка „ POINT MIDDLE „ и 9 мастербокса /90000/ къса цигари марка „ VERTUS ”, без български акцизен бандерол. Цигарите са оставени на отговорно пазене в митнически склад на митнически пункт гр.Оряхово. Товарният автомобил, който е собственост на жител на с.Вардим , общ. Свищов, е бил управляван от румънски гражданин. А автомобила е пътувало още едно лице, също румънски гражданин. Двете лица са задържани в ареста на РУП-Оряхово. Образувано е дознание.

понеделник, 6 юни 2011 г.

ВМРО избира между трима кандидати за кмет за Враца



На провело се в края на месец май общо събрание на структурите на ВМРО-Българско национално движение от община Враца, бяха обсъдени предстоящите през октомври 2011 г. местни избори. Воеводите потвърдиха решенията на Областната конференция от миналата година за самостоятелно участие на ВМРО. Със задоволство беше приета информацията за подкрепата на програмата на ВМРО от патриотични организации, като Съюз „Защита”, Национално движение „Достойни за България”, редица граждански сдружения и инициативни комитети.
Събранието прие критерии за определяне на кандидатите за кметове и общински съветници, които се основават на честност, професионализъм и доказано отношение към българските традиции и национални ценности.
Направени бяха номинации за кмет на Враца, като бяха издигнати три кандидатури: на Областния и Общински председател на ВМРО Красимир Богданов, на бившият Директор на РДВР-Враца и настоящ общински съветник от ВМРО ген. Валери Стаменов, третото име засега не се назовава, но става дума за популярна сред врачанската общественост личност, не участвала до този момент в политическия живот.
ВМРО се обявява за алтернатива на всички досега управлявали общината и довели я до икономическа разруха, демографски срив и тежка институционална криза и призовава всички национално мислещи наши съграждани, в това число и разочарованите от сервилното към властта и обслужващо единствено ДПС поведение на Волен Сидеров, да се присъединят към патриотичното обединение за спасението на Враца.

Нова декларация ще се подава в НОИ

4 милиона лева за обезщетения за временна неработоспособност е изплатило териториалното поделение на НОИ във Враца от началото на годината. Обработените болнични листове през същия период са 19 209.
От 1 юли влиза в сила нов вид декларация, свързана с правото на парично обезщетение при заболяване. Декларацията е по образец – приложение 15 – и се подава от осигурителя или самоосигуряващия се. Новият документ съдържа данни, свързани с правото на обезщетение и начина на изплащането му, и замества “гърба” на познатия сега болничен лист. Новият вид декларация е на хартиен носител и се прилага към всички болнични листове – първични и продължения, които ще се представят в НОИ след 30 юни. Подаването им е задължително след тази дата, независимо от датата на издаването на болничните листове и периода, за който са издадени. Без значение е също дали се представят за първи път в осигурителния институт или са връщани за корекции.
Вече е утвърден и нов образец на болничен лист. Той ще е от две части – медицинска (“лице”) и списък с причините за временната неработоспособност (“гръб” на болничния лист). Старите образци на болничните листове ще са валидни до изчерпване на количествата им, но не по-късно от 31 декември 2011 г.

Danube Art Master 2011 Международен конкурс за ученици

Бъди активен, защити реките!
Станете част от инициативата, посветена на Денят Дунав 29 Юни. Участвйате в Международният ученически конкурс и покажете, че ви е грижа за бъдещето на реката и нейните обитатели. А междувременно ще се състезавате и за страхотни награди.
За осма поредна година амбициозната надпреварата обединява деца и младежи от 14 държави в региона. Миналата година в предизвикателството премериха сили над 2500 участници. Разнообразието от творби, които се конкурираха в състезанието са отражение на богатството и красотата на Дунавския басейн.
И тази година всички ученици и образователни организации са поканени да участват в традиционния конкурс, посветен на Дунав и да създадат произведение, вдъхновено от природата, културното наследство и разнообразните форми на човешките дейности в басейна на реката.
За състезанието:
Предизвикателството Danube Art Master 2011 е за всички на възраст между 12 – 16 години. Те трябва да сътворят „екологична” творба, вдъхновена от величествената река Дунав и нейните притоци. Конкурсът се провежда под егидата на Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR) и Институт по Глобално партньорство по водите за Централна и Източна Европа (GWP CEE). Целта на състезанието е младите творци да направят посещение на брега на река Дунав или на някои от нейните притоци, намиращи се в непосредствена близост. Да потърсят вдъхновение в заобикалящата ги околна среда, да оценят какво означава тя за тях и да помислят и формулират своето виждане за басейна на реката. Авторите на творбите ще следва да представят предложенията си, какви конкретни действия и стъпки може да предприеме всеки един жител от басейна на р. Дунав за опазване на реките, речните екосистеми и свързаното с тях биоразнообразие.
Участвайки в състезанието, учениците не само ще научат много за Дунавския басейн, но и ще станат важен участник в инициативите за опазването му. А също така има и страхотни награди, за които да се състезавате!
Състезанието и тази година е част от международното честване на Денят на Дунав -29 юни. Продължава да ни вълнува темата за сложните взаимоотношения в Дунавския басейн, който е дом както на своите обитатели – риби, птици, насекоми, бозайници, така и на нас – хората. Нашият призив към вас е: Бъди активен, защити реките!
Състезанието ще се проведе на два етапа: национален и международен. Националният победител ще представи България в международната надпревара за приза Danube Art Master 2011. Тази година тя ще се проведе Будапеща, Унгария от 23 до 25 Септември.
Правила за участие:
Задължително условие за участие в състезанието е да сте завладяни от креативност и вдъхновение. До края на месец юли направете разходка до брега на Дунав или по поречието на нейните притоци в близост до населеното място, в който живеете. Идеята е да се вдъхновите от всичко онова, което ви заобикаля и използвайки материали, събрани по брега на реката, да изработите уникална триизмерна (3D) творба. Това могат да бъдат например скулптури, мозайки или колажи, направени от различни материали, като например клони, камъни, кал, шума, дори отпадъци, изоставени около реката. Картини върху хартия, стени, паваж, върху пясък или друга повърхност няма да бъдат допуснати до участие. Темата на конкурса е „Бъди активен, защити реките!”. Участниците следва да помислят върху това какво означават река Дунав и неговите обитатели за тях и да илюстрират своите чувства в 3D творение.
Форма на участие:
Направете цветна снимка на своята творба, с филмова или цифрова камера. Принтирайте снимката и ни я изпратете на пощенския ни адрес: 1421 София, ул. „Цанко Церковски” 67 В, за Информационен и учебен център по екология, или направо на e-mail адреса на Сдружението: ceie@ceie.org . Изискването за минимален формат на принтираните снимки е 15х20 см върху гланцова или матирана хартия. Минималният размер на дигиталните снимки е 1 MB, а формата им - JPEG.
Срока за изпращане на творбите е 31 юли 2011 г. (важи пощенското клеймо).
Авторът на най – добрата творба ще се състезава в надпреварата за международната титла „Danube Art Master”. Това може да бъде както индивидуален участник така и отбор от няколко ученика.
Правила на конкурса:
Комисия от жури взема крайното решение за победителя в конкурса. Отличените творби ще бъдат избрани и победителите ще бъдат обявени в срок до 25 август 2011 г., като организаторите ще се свържат с тях на посочения за контакт адрес/телефон или ел.поща за контакт. Резултатите ще бъдат оповестени в уеб сайта на организаторите. Не се предвижда допълнителна писмена кореспонденция, свързана със състезанието. Наградата не може да бъде заменена, нито да се изплати нейната парична стойност. В надпреварата имат право да вземат участие ученици, навършили 12 – 16 години през 2011. Рисунки и картини, изработени на каквато и да е повърхност няма да бъдат оценявани. С изпращането на творби за конкурса, участниците дават съгласието си имената им да бъдат публикувани на уеб страницата на организаторите и официалната страница на Деня на Дунав.
За повече информация и вдъхновение погледнете на страницата www.danubeday.org
Наградите:
Най-добре представилите се участници ще бъдат отличени от организаторите с награди.

Изпълнено обещание показа пред медиите народният представител на ПП ГЕРБ от Враца Николай Коцев



Народният представител на ПП ГЕРБ от област Враца Николай Коцев представи днес пред регионалните медии снимки, които показват изпълнението на даденото от името на ГЕРБ Враца обещание, за възстановяване на веригите, обикалящи паметните плочи в местността зад паметника на Вестителят на свободата. Той използва възможността да призове жителите на Враца да се присъединят към благородната кауза, за възстановяването и на откраднатите елементи от самят паметник. Коцев съобщи и друга своя идея, към която подкани да се присъединят всички представители на бизнеса в града, а именно за събиране на общи средства, с които да бъдат извършени ремонтни дейности по пътищата, намиращи се в промишлените зони, на които се намират и самите фирми. За да даде начало на тази инициатива, той представи подготвен списък с 21 фирми, намиращи се на Източна индустриална зона, в която е разположена и негова собствена дейност.Ето и списъка на фирмите:
"Арт дизайн мебели", Калин - производство на препарати, "Алекс", "Велбор",
"Мимо LM", "Дунчовски", Пламен "Sobe Agri", Алекси "Ай - Би - С", Иван
Иванов,"Чех пласт", "Фокус", Газ сервиз Ганчо, "Дигант", Гостилница
"Ностимо", "Аутолукс", "Славянка", "Бенински", Радой, "Спътник 96",
"Екофрут", Иван Йотов; Според направено проучване и получени оферти, сумата, което е необходимо да си разделят със съседите, е по около 240лв. Това според врачанския депутат е възможност врачани да си помогнат сами в това кризисно положение, в което средства в общинския бюджет за такива ремонти не достигат, а през годините на прехода никой не се е погрижил да поддържа тази инфраструктура. На пресконференцията Николай Коцев показа и снимки на паметниците на поп Сава Катрафилов и Давид Тодоров, намиращи се по Ботевия път, които скоро бяха реставрирани от Областна администрация Враца. Местностите около тях бяха оформени като паркове, като за целта бяха засадени повече от 50 декоративни дръвчета. За съжаление, вече два пъти за месец се налага фирмата – озеленител да засажда втори път фиданките, които биват системно крадени. На снимките, направени вчера лично от г-н Коцев се виждат отново множество празни дупки, останали след набезите на несъвестни хора. Той призова именно жителите на областта да се обединят около поредното засаждане на дръвчета на историческите местности, както и да се погрижат за тяхното опазване, с което да се дава личен пример ии усещане за съпричастност.
.

Летен отдих чрез спорт организират в Криводол

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните – Криводол прие Програма за организиране на летния отдих на учениците от общината.
Основната цел на предстоящите турнири е да се съдейства за подобряване здравето, физическото развитие и дееспособността на децата; спортна мотивация за привличането им към системни занимания с физически упражнения и спорт и създаване на приятелски взаимоотношения и уважение на спортната площадка и извън нея. Турнирите се провеждат и с цел превенция на противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и използване максимално наличната спортна база в гр. Криводол.
В състезанията ще могат да участват ученици родени след 01.01.1994 г., както и деца пребиваващи през лятото в Криводол и съставните села от общината. Ще бъдат включени и деца, които се водят на отчет в комисията.
Организацията, контролът и координацията на състезанията ще се осъществява от Местната комисия. Състезанията ще бъдат обезпечени с медицинско лице и охрана. Община Криводол ще подсигури наградите за участниците.
Спортното лято ще бъде открито на 5 юли 2011 г. с футбол на малки врати. Турнирът по тенис на маса ще се проведе на 27 и 28 юли. Спортният риболов - на 23 и 24 август. Спортното лято ще бъде закрито с турнир по шахмат, който ще се проведе на 8 и 9 септември.
Желаещите да участват могат да се запишат в Общинска администрация – Криводол, стая № 12 или в кметствата на съответното населено място.

Загина пешеходец блъснат от БМВ

На 05 юни около 03:50ч. на пътя град Роман- село Долна Бешовица, лек автомобил „БМВ”, управляван от Л.Д./20г./ от Враца блъснал движещия се по пътното платно пешеходец Радослав Христов/61г./. Пешеходецът е починал. Пробата за алкохол на водача е отрицателна

Eкоинспекцията направи проверки по сигнали

През месец май акцент в работата на експертите от РИОСВ – Враца са незабавните проверки по отношение чистотата на реките на територията контролирана от Инспекцията. През изминалия период са постъпили 3 сигнала за замърсяване на река Черна. При последните 2 има констатирани превишения на допустимите стойности. По тези показатели реката не отговаря на проектната си І-ва категория. Река Черна преди вливане на водите от двата извора отговаря по всички изследвани показатели на І-ва категория водоприемник.
При последното сигнализиране за замърсяване на реката беше извършена съвместна проверка с експерти от РИОСВ – София. Въпреки обстойното обследване и оглед на района не беше установен източникът на замърсяване на река Черна. Предстои да бъде изготвен доклад до министър на околната среда и водите с предложение за сформиране на комисия за анализ на района.
През месец май са извършени проверки по 2 жалби:
 срещу дейността на земеделски производител от с. Рогозен за замърсяване с торов отпад, който отглежда 30 бр. крави в личния си имот. Торовата течност, формирана от животновъдната дейност се събира в попивна яма на границата с имота на жалбоподателя. Ямата е почти запълнена. Дадено е предписание да се изтегли торовата течност от ямата и да не се допуска нейното преливане;
 от жители на гр. Оряхово до МОСВ и препратена по компетентност за неправилно заустване на отводнителна канализация в резултат, на което е започнало саморазрушаването на тръбопровод. При огледа се констатира, че през 2004 г. е изградена дъждовна канализация в кв. “Нова Америка”, като отводнителната тръба е отведена към сухо дере. Установи се, че от ерозията се е образувала яма с големи размери в близост до жилищни къщи и земен път. От страна на община Оряхово е прекъсната дъждовната канализация в участъка към отводнителната тръба с цел да се преустанови разрушаването на образувалата се яма.

За месеца са постъпили 8 сигнала на “зеления телефон”:
• за ранен малък воден бик в гр. Бяла Слатина. При огледа се констатира, че птицата не може да лети и вероятно е със счупено крило. Птицата е изпратена за лечение в Спасителен център “Зелени Балкани”, гр. Стара Загора;
• Извършена е незабавна проверка на река Черна, по сигнал за замърсяване препратен към екоинспекцията от тел. 112 в 18.30 ч. на 04.05.2011 г. Извършен е оглед на реката в района от село Лютаджик до извор “Черна”. В момента на проверката се констатира, че Черна е много пълноводна. “Сухия извор” и всички притоци са активни, а също така към реката се стичат скатни води, които са мътни в резултат на падналите дъждове през последните дни. В района около извор “Черна” органолептично се усеща лек мирис на сероводород.
Взетите водни проби за анализ от РЛ – Враца показват, че всички изследвани показатели са под пределно допустимите концентрации в норми освен амониев йон и нитрити, чието наличие е незначително;
• за замърсяване на река Лева от “Млечен рай – 2” ООД, кв. Бистрец. При първия оглед в периода от 15ч. – 16ч., не се констатира изтичане на отпадъчни води. От тръбата, чрез която фирмата зауства отпадъчните си води, няма отток. Реката около заустването е видимо бистра без следи от замърсяване. В 18 ч. на същия ден е получена информация от представител на “Млечен рай-2” ООД за настъпила аварийна ситуация, поради което е допуснато залпово изтичане на непречистени отпадъчни води към река Лева. От извършената проверка се констатира, че от предприятието за млекопреработка към реката изтичат видимо замърсени води. На управителя на фирма “Млечен рай-2” ООД е съставен акт за допускане на залпово изтичане на непречистена отпадъчна вода от предприятието за млекопреработка към р. Лева, с което е допуснато увреждане и замърсяване на водите й;
• за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци срещу сградата на “Механизация и автотранспорт”, гр. Враца. Констатира се, че има депониране на отпадъци от товарен автомобил МАН. Количеството е около 10 куб. м. След като за случая е уведомен КАТ и Община Враца е установен собственикът на товарния автомобил. На лицето е съставен акт за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци от товарен автомобил МАН;
• на 25.05 и на 27. 05.2011 г. отново е постъпил сигнал за замърсяване на река Черна в района на с. Лютаджик. Експерти от РИОСВ – Враца, съвместно с РИОСВ – София и РЛ-Враца извършиха незабавна проверка. Извършено е обследване на реката от село Лютаджик до “Сухия извор”. В момента на проверката се констатира, че река Черна е пълноводна, водите й преди вливане на “Сухия извор” са видимо бистри. Поради падналите дъждове се е активирал “Сухия извор”, намиращ се на около 150 м над извор “Черна”, след вливането му водите на реката придобиват мътен бледосив оттенък. Дъното на реката след извор “Черна” и на около 30 м по-надолу е побеляло. В района органолептично се усеща остра миризма на сяроводород. От извършените анализи на взетите водни проби се констатира завишения на показателите “нитрити” и “сяроводород”;
• за изгаряне на автомобилни гуми и кабели от ЕТ “ТИТ – Т. Пировски”, гр. Мизия. При огледа не бяха констатирани нарушения. Сигналът е неоснователен;
• от жител на с. Мраморен срещу дейността на кмета на населеното място. При огледа от страна на експерти от РИОСВ – Враца не бяха констатирани нарушения. Сигналът е неоснователен.
Извършена е комплексна проверка на “Млечен рай – 2” ООД, кв. Бистрец, предприятие за млекопреработка. Констатира се, че е изпълнено предписание на РИОСВ – Враца за демонтиране на изход на тръбата на байпасния канал, който отвежда отпадъчната вода непречистена към река Лева. Фирмата няма нарушения по компонент “отпадъци” и “въздух”. Взета е водна проба за анализ от РЛ – Враца от отпадъчните води от изхода на пречиствателната станция преди заустването им в отвеждащия колектор.
При огледа се установи, че на площадката на предприятието ежедневно се извършва измиване на техниката (цистерни), с която се доставя суровото мляко и отпадъчната вода се изтича в дъждовната канализация, която не постъпва в пречиствателната станция и се зауства директно в река Лева. Дадено е предписание да се предприемат действия за включване на отпадъчната вода от измиване на техниката, с която се доставя суровината към пречиствателната станция и не се допуска изтичане на непречистена вода към река Лева.
За констатирано наднормено замърсяване на атмосферния въздух с общ органичен въглерод и хлороводород при експлоатация на Пещ 2 към “Холсим /България/ “АД, с. Бели извор е наложена еднократна санкция.
През месец май за неизпълнени предписания от Закона за управление на отпадъците на 3 от кметовете в област Враца са съставени актове.
За извършване на дейност по разкомплектоване на излели от употреба МПС без необходимото разрешително, на физическо лице е издадена заповед за спиране на дейност, както и е съставен акт.

неделя, 5 юни 2011 г.

Елена Петрова пак идва с "Брачна илюзия"


На 13 юни от 19.30 часа във Враца можете да видите комедията
„БРАЧНАТА ИЛЮЗИЯ”
от Ерик Асус
Спектакъът е копродукция на Народния театър „Иван Вазов” 4 Драматично-куклен театър – Враца.
На звездата от телевизионния екран Елена Петрова все по-често й се налага да играе роли на жени, които прощават изневери и същевременно са жертви. След като видяхме как направи това в хитовия сериал “Стъклен дом”, сега публиката може да я гледа в спектакъла “Брачната илюзия” от Ерик Асус, на режисьора Бойко Илиев, която ще се играе на 13 юни на голямата сцена на Драматично-куклен театър – Враца. Премиерата на творбата вече премина при шумен успех на 15 април във Враца и поради силния интерес се завръща отново в града под Околчица – но този път не в камерна зала, а на голяма сцена.
НЯКОЛКО ДУМИ ЗА ТВОРБАТА
Готова ли е Жана да прости 12-те изневери на мъжа си Максим и на тази бройка да противопостави своята единствена извънбрачна авантюра? Не е ли твърде рисковано да ползваме за довереник мъжа до себе си и можем ли да платим цената за истината или лъжата? Върху тези въпроси се е съсредоточил авторът на текста Ерик Асус и отговорите биха изненадали повечето хора, които вярват, че искреността е добродетел.
Героите в пиесата решават да споделят един на друг някои свои малки брачни прегрешения и да “нулират брояча”, но вместо това разбират ужасяващи тайни един за друг и това ги наранява. Всъщност решението им с този разговор да постигнат хармония се оказва погрешно, но крачката назад вече е невъзможна.
Освен Елена Петрова, замесени в играта на нерви, лъжи и излишни изповеди, са Мариус Донкин и Валентин Танев, и в този любовен триъгълник няма победители - всички се оказват жертви на обстоятелствата, на нагоните си и желанието за отмъщение.
Билетите са по 8, 10 и 12 лева

Врачанските деца спечелиха титлата по автомоделизъм



При отлична организация от страна на софийския автомоделен клуб „Ориндж тим” съвместно с Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата и Родната ни федерация по автомоделни спортове в гр. Сливница завърши Републиканското първенство по автомоделизъм за деца, което бе в рамките на финалите на Националните ученически игри 2011 г.
30 деца от Враца, гр.Левски, Мездра, София, „Ориндж тим” София, „Кинетик” Русе, „Посейдон” София и „Хоби дик” София взеха участие в надпреварата в класовете „Електроформула”, „Електроформула със сток мотор”, „Фигурен клас” и „Прав курс”.
В клас „Електроформула победи представителя на „Посейдон” Константин Йорданов, който във финалната гонка навъртя 12 обиколки. На второ място само със секунда по малко завърши шестгодишния представител на „Кинетик” Русе Кристиян Костадинов. Трети се класира Радослав Стефанов от гр. Левски, а четвърти Кристиян Крумов от Враца.
В клас „Електроформула със сток мотор” с 11 обиколки първи завърши Борислав Цветанов от гр. Левски, на Кристиян Костадинов отново 1 секунда разлика го остави на второ място, а трети се класира Росен Ралчовски от Враца, който завърши на 24 секунди от победителя.
В клас „Фигурен курс” по плетеницата от врати далеч пред всички бе Оливър Карамелски от Враца, който победи с резултат 34.65 точки, следван от съотборникаът си Емил Давидов с 53 точки, а трети завърши
Ивелин Ивов от гр.Левски.
В последния клас „Прав курс” Ванина Крумова бе без конкуренция, направи максимум 150 точки, а втори се класира Мирослав Ботев от отбора на гр. Левски със 45 точки.
В отборното класиране отборът на Спортно техническия моделен клуб Враца спечели със 6 наказателни точки, втори се класира отборът на Моделен клуб гр. Левски, също със 6 наказателни точки, но с по лоши допълнителни показатели, а трети остана отборът на „Ориндж тим „ София.
На победителите Директорката на Националния дворец на децата Таня Досева връчи от организаторите купи медали, граноти, предметни награди и лакомства.

РЕЗУЛТАТИ:

Клас 1:10 ЕLECTRIC TOURING

1. Константин Йорданов - „Посейдон” София - 12 обиколки/5.10.219/
2. Кристиян Костадинов - „ Кинетик” Русе - 12 обиколки/5.11.837/
3. Радослав Стефанов - гр. Левски - 12 обиколки/5.24.364/

Клас 1:10 ЕLECTRIC STOCK

1. Борислав Цветков - гр. Левски - 11 обиколки /5.00.314/
2. Кристиян Костадинов - „Кинетик”Русе - 11 обиколки /5.01/560/
3. Росен Ралчовски - СТМК-Враца - 11 обиколки/5.25/942/

Клас RC - EВ

1. Оливър Карамелски - СТМК - Враца - 34.65 т.
2. Емил Давидов - СТМК - Враца - 53
3. Ивелин Ивов - гр.Левски - 54.50

Клас АЕ

1. Ванина Крумова - СТМК - Враца - 150 точки
2. Мирослав Ботев - гр. Левски - 45 точки

ОТБОРНО КЛАСИРАНЕ

1 СТМК – Враца - 8 нак.точки
2. МК гр. Левски - 8. нак. точки
3. „Ориндж тим” София - 16 нак. точки
4. „Калето” 1 Мездра - 23 мак.точки

24 години – 14 издания Международен младежки театрален фестивал “ВРЕМЕ” 10-15 юни 2011


От 10 до 15 юни 2011 година в град Враца, България ще се проведе поредното четиринадесето издание на Международния младежки театрален фестивал “ВРЕМЕ” - 2011, организиран от Община Враца, Младежки дом Враца и Сдружение с нестопанска цел в обществена полза /НПО/ “ТЕМП - АРТ”- Враца, първият в България асоцииран член на AITA/IATA /Международна асоциация на аматьорския театър/ с активното съдействие на БААТ - Българска асоциация на аматьорските театри - официален представител на Международната асоциация на аматьорските театри AITA/IATA /ЮНЕСКО/ и СЕС за Р. България. Сдруженията организатори са регистрирани в Министерство на културата и в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност.
Фестивал “ВРЕМЕ” е доказал през 24-те години дейност своето високо ниво. В Международната асоциация на аматьорския театър той се определя не като състезание, а като сцена за свободен, неформален творчески обмен между млади театрални творци, представители на различни страни и култури.
ММТФ “ВРЕМЕ” се организира на всеки две години и е едно от най-крупните младежки културни събития в България и региона.
В четиринадесетото издание на Фестивала са заявили участие: Русия, Латвия, Холандия, Италия, Румъния, Израел, Германия и България. От България са поканени за участие младежки театрални формации от Русе, Варна, София, Перник, Пазарджик, Нови Пазар, Стара Загора и Козлодуй.
В арт-форума ще работи международен екип от наблюдатели, театрални педагози и експерти.
В съпътстващата програма на форума са включени: изложби, базари, концерти, промоции и творчески работилници.
На официалната церемония по откриване на Фестивала ще бъдат поканени дипломати на гостуващите държави.

Ученик от 9-ти клас спечели първа награда във фотоконкурс


Николай Васков Монов от 9 "а" клас на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство – Враца спечели голямата награда – фотопринтер, в конкурса “Гората и човекът”. Фотоконкурсът е организиран от РИОСВ – Враца по повод Световния ден на околната среда 5 юни и 2011 - Международна година на горите.
Наградата за второ място – фоторамка - спечели Робърт Цветелинов Николчев на 16 години от СОУ “Христо Ботев” Враца.
На третото място се нареди Ивайло Бисеров Георгиев, ученик в ПГТР – Враца, който спечели Mp3 player.
И тримата първенци получиха грамота за отлично представяне във фотоконкурса от директора на РИОСВ – Враца.
Целта на конкурса беше да се стимулира творческото мислене на младите екозащитници и беше постигната. С фотосите е подредена едноименна изложба в Информационния център на РИОСВ – Враца. Получените снимки ще бъдат качени и на интернет-страницата на Инспекцията.

36 хрътки се състезаваха във Враца


За първи път в България комплекс “Леденика” Враца организира състезание по надбягване за хрътки, което се проведе на поляната пред хижа “Леденика”. Събитието бе съпроводено и от екстериорна изложба на хрътки, съорганизатор на която е Български клуб “Хрътки”.
Съдия- Казимирз Ръчлик Полша специалист по хрътките
Породи: Италианска хрътка, Уипет, Ирландски вълкодав и Борзой (Руска Хрътка)
Награди:
Най- добро куче на изложбата "Best in show" CH DOBER-KOPP RED HEARTED (име
на куче порода Борзой)
2. STRIPPOKER'S LOOK MA NO HANDS (Уипет)
3. Италианска хрътка
4. Ирландски вълкодав
Най-добро младо куче на изложбата:
1.TRIPPOKER'S LOOK MA NO HANDS (Уипет)
2. Junior Champion Kozlowski's Mazterminde