Бисквитки

събота, 10 ноември 2012 г.

Регионална кръгла маса за превенция на риска при трудови злополуки

     Регионална кръгла маса: „Превенция на риска при трудови злополуки и здравословно работно място“ се проведе на 09.11.2012 г. в заседателната зала на Областна администрация Враца. Срещата откри заместник областният управител г-жа Цветелина Теофилова. Георги Милчин – Главен секретар на изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ при Министерството на труда и социалната политика –София, определи регионалната кръгла маса като много навременна и даде висока оценка за работата на областния съвет по здравословни и безопасни условия на труд.
         „По  данни постъпили в Дирекция”Инспекция по труда”-Враца от началото на 2012 година във Врачанска област са станали 53 бр. трудови злополуки. От общо регистрираните злополуки 41 бр.  са по време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършвана в интерес на предприятието. Има регистрирани две трудови злополуки със смъртен изход в „БКС” ООД -Враца и в "Ресурсснаб" ЕООД – Враца. На наша територия стана и злополуката с удавения водолаз на Варненска фирма работеща в АЕЦ - Козлодуй.
         Основните причини за допуснатите трудови злополуки са неспазването на трудовата и технологична дисциплини и поведението на работещите – невнимание при изпълнение на възложената им работа; липса на навици за спазване правилата и  инструкциите за безопасна работа, недостатъчна квалификация и правоспособност, незадълбочено провеждане на задължителните инструктажи;  липса на икономически механизми, мотивиращи работодателите по отношение намаляване на травматизма; недостатъчно осигурени организационно - технически мероприятия и координация за безопасна работа; занижена взискателност от страна на работодателите и преките ръководители към нарушителите на правилата за безопасен труд, съобщи във въвеждащото си изказване Румен Младенов-Директор на Дирекция „Инспекция по труда“ Враца.
Акценти върху приложението на Кодекса за социалното осигуряване направи Иван Грозданов, Директор на РУ „Социално осигуряване“ –Враца,.Пенка Петрова - Управител "Медико Инженеринг" ООД гр. Враца   представи дружеството - мисия, цели и постигнати резултати в дейността по осигуряване на безопасна и здравословна работна среда в обслужваните предприятия.Илия Монов - Експерт ЗБУТ при  "Медико Инженеринг" ООД гр. Враца презентира: OiRA - Инструмент за управление на риска при работа на "Европейска агенция за безопасност и здраве при работа" и превенция на риска чрез прилагане на Near Miss "Процедура за докладване и разследване на потенциални инциденти", като примери за добри практики.
Ръководителите на двата синдиката на областно ниво г-жа Мила Иванова – КНСБ и г-жа Десислава Димитрова- Кт „Подкрепа“ разказаха за превантивната дейност на синдикатите по минимизиране на рисковете от трудови злополуки. Двете определиха работата на ОСЗБУТ – Област Враца, като много добра и конкретно представиха тяхната дейност в предприятията от областта в посока превенция на риска, в това число и успешно изпълняваните от тях проекти финансирани по Оперативни програми на ЕС.
Представителите на местната власт – заместник кметове, секретари на общини и експерти по здравословни условия на труд, подчертаха навременното провеждане на кръглата маса, като засилиха фокуса на бъдещо действие в посока учредяването на общински съвети по здравословни и безопасни условия на труд.
Цветелина Теофилова – зам. областен управител на Област Враца предложи да бъде ползван от общините опита на експерти от Областна администрация - Враца при учредяването на общински съвети по Закона за безопасни условия на труд и тяхната активна работа с териториалните звена с контролни функции за постигане на ефективни резултати, чрез превенцията на риска при работа.
Тези усилия са резултат от грижата и отговорността на всеки един от нас, но за постигането на основните цели – намаляване на злополуките при работа  и повишаване на информираността за превенцията при работа без риск, следва да работим всички заедно, като полагаме необходимите усилия за това, обобщиТеофилова
Жулиета Нелова.

петък, 9 ноември 2012 г.

Врачанският театър представя

10.`11`.12 – събота в Камерна зала от 10.30 часа
Умният, храбър шивач” по братя Грим

13.11.`12 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи

14.11.`12 г. – сряда в Куклена зала от 10.30 часа
Мечо Пух” от Алън Милн

14.11.`12 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
Дванайсета нощ” от Уилям Шекспирбилети за този спектакъл не се продават, тъй като капацитетът на Камерна зала е запълнен!

15.11.`12 г. – четвъртък в Камерна зала от 11 часа
Умният, храбър шивач” по братя Грим - билети за този спектакъл не се продават, тъй като капацитетът на Камерна зала е запълнен!


16.11.`12 г. – петък в Димитровград, Сърбия
ТУРНЕ - Участие в „Балканфест 2012”
Танго” от Славомир Мрожек

17.11.`12 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
Приключение на горската полянка”


С грижа за общото в Бърдарски геран



Дървените пейки, намиращи се в парковото пространство по бул. „Ленин“ бяха освежени и подготвени за зимата с материали, дарени от Куна и Любо Исаеви. Грижливите стопани, чийто дом е един от най-добре поддържаните в селото, проявиха загриженост и за общото пространство.
Озеленителите към Кметството бързо и качествено се погрижиха пейките да придобият вида, който ще зарадва жителите на селото ни.

Крими хроника

На 08.11.12г., в 12:30ч. в гр.Враца, при проверка на лек автомобил „Фолксваген” с транзитни регистрационни табели невалидни за територията на Република България, управляван от Н.Н./42г./ от гр.Враца е установено, че автомобила не е регистриран по надлежния ред, а табелите са от друго МПС. Образувано е бързо производство..
В РУП-Оряхово е получено съобщение, че за времето от 15.10.2012 год. до 08.11.2012 год.от къща в село с.Крушовица, неизвестно лице е откраднало 240 купони за хляб. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето Г.К./33г./ от същото село.
В РУП-Б.Слатина е получено съобщение за пожар в селскостопанска постройка в с.Бъркачево. Изгорели са 150 бали слама .При извършения оглед е установено, че се касае за палеж. След бързи ОИМ е разкрит извършителя- С.К./54г./ от същото село. Започнато е дознание.
В 20:50ч. в РУП-Враца е получено съобщение от дежурен оператор на СИТИ СОТ-Враца, че около 20.40ч. в магазин/гаражна клетка/ за продажба на хранителни стоки в гр.Враца, ул.Морава”№22, лице от мъжки пол заплашило с пистолет продавачката и взело от касата 600-700 лева. Описание на извършителя: мъж на възраст около 30 години, висок около 180 см. с нормално телосложение. Облечен с черно яке и черно долнище на анцуг , с черни обувки с бели ръкавици с тъмна шапка с козирка. Образувано е дознание.
На 09.11.2012г., в 00.40ч. от тел.112 в РУП -Враца е получено съобщение от М.И./40г./ от с.Лесура, който е заявил, че около 00.15ч., неизвестно лице е запалило 1500 бали люцерна, 1500 бали сено, 500 бали овес и 1500 бали ечемик и житна слама, намиращи се в зърнен склад в селскостопански двор на с.Лесура. Образувано е дознание.
В 15.20ч. в РУП-Враца се е явила 74-годишна жена от гр. Враца, която е заявила, че за времето от 12:00ч. до 13.10ч., до пощенски клон в ж.к.”Дъбника” неизвестно лице използвайки невниманието й, отнело от дамската й чанта сумата 2090лв. Образувано е дознание.
В 12.42 ч в РУП-Мездра е получен сигнал от тел.112, за пострадало дете в гр. Мездра, ул.”Хр.Ботев” №28 / алеята/. От извършения оглед е установено, че от фасадата на сградата на бившето предприятие „ТПК – Д.Петров”, на около 3 метра височина се е откъртило парче от бетонната мазилка с размери: широчина 2.5 м.,височина 15 см. и дебелина 2 см. При падането мазилката наранила 10-годишно момиче, което стояло с баща си на тротоара. Детето е обслужено в ФСМП-Мездра и е освободено за домашно лечение. Образувано е дознание.
В 04:45 ч.в РУП Оряхово е получено съобщение, че в с.Остров е възникнал пожар в необитаема къща. Изгоряла е покривната конструкция.. Огънят е потушен от РСПБЗН Оряхово. Образувано е дознание.
Регионален говорител на МВР:
Враца Красимир Василев

Резултатите от проведената днес във Враца акция "Светлина"

Основната цел на акцията бе превенция за използване на светлини и техническата изправност на светлините на автомобилите. Спрените шофьори са проверявани и по други изисквания на ЗДвП.
На три места  в гр. Враца, служители на "Пътна полиция" са извършили проверка на 135 автомобила. Констатирани нарушения- 66, от които: 26 без включени светлини, 15 технически неизправни /един фар не свети/, 11 без оборудване- аптечка, триъгълник, 8 с нередовни документи, 3 без колан, 2 без винетка, 1 без застраховката Гражданска отговорност.
Санкции: издадени са 13 акта и 35 фиша.




Поклон пред загиналите за освобождението на Враца

Днес се навършват 135 години от освобождението на Враца от турско робство. За първи път събитието бе отбелязано само с поднасянето на венци и цветя пред паметника на Вестителя на свободата. Тържеството тази година бе отменено, заради обявения днес ден на национален траур по повод смъртта на негово светейшество българския патриарх Максим. Да засвидетелстват своята почит пред паметта на героите при паметника пристигнаха кметът на Враца инж. Николай Иванов и заместник кметът Красимир Богданов, областният управител Пепа Владимирова и заместникът й Валентин Литов, и. д. председател на общинския съвет Валери Стаменов, общински съветници, представители на културни и просветни институции, ученици и граждани.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Поздрав от кмета на Враца



Уважаеми съграждани и гости на Враца,
         Поздравявам ви със 135-та годишнина от Освобождението на Враца от турско робство. Днес, повече от столетие след онези паметни дни, отдаваме заслужена почит пред освободителите и нашите предци, прекланяме се пред величието на тяхното дело. Историята пази и помни имената на хилядите родолюбиви  врачани, дали своя принос през вековете за освобождението на града ни. Те ни научиха, че свободата е най-висшето благо, затова нека да я ценим  и пазим.
Нека с воля и самочувствие продължим да работим за просперитета, за модерния облик и духовно израстване на нашия прекрасен град!
Честит празник!
инж. Николай Иванов
кмет на Община Враца

Крими хроника



На 07.11.2012г., служители на Сектор „БОП„-Враца, при ГДБОП-МВР  проведоха специализирана полицейска проверка  в гр. Враца. При претърсване на апартамент обитаван от лицето И.И./19г./ са намерени  и иззети 7 сгъвки  суха листна маса, която при направения полеви наркотест реагира на канабис.
По случая е образувано дознание  по чл. 354а , ал. 1 от НК.        
В 19.00ч. в УП-Криводол е получено съобщение, че в землището на с.Добруша се извършва незаконна сеч на дървета. В момент на извършване на незаконна сеч, полицейски служители са задържали двама мъже от село Лехчево, криминално проявени за кражби.
 На 08.11.12г.,  в 23: 20ч. в гр.Враца, при проверка на лек автомобил  „Опел”, управляван от Й.И./34г./  от с.Лиляче е установено, че водача  е употребил алкохол-  1,65 промила. Образувано   е дознание.
На 07.11.2012г., в  20.20ч. в гр.Враца,  ул.”Три уши”, лек автомобил ”Форд” управляван от Р.П./32г./ блъснал  паркиран лек автомобил „Фолксваген”. Пробата  за алкохол на водача  е положителна- 0,65промила.
 След издирвателни мероприятия, служители  на РУП-Бяла Слатина са установили, че лицето В.И./36г./ от село Бъркачево, е лицето, което на 31.10.2012г., откраднало 6 кокошки от двора на къща  в същото село. В.И.  е криминално проявен, осъждан.
 На 07.11.2012г.,  в гр.Роман, при проверка на  багаж  носен от  В.К./66-годишна/ от с.Радовене, полицейски служители са открили пликове с нарязан тютюн с общо тегло 1,5 кг., без български акцизен бандерол.
В РУ ”Полиция”-Враца е получен сигнал, че за времето от 18.30ч. на 06.11.2012г., до 06.55ч. на 07.11.2012г.,  в землището на с.Бели извор противозаконно е отнет лек автомобил „BMW”. Колата е била паркирана пред къща/вилен имот/. Образувано  е дознание.
 На  08.11.12г.,  в 00: 10ч. в РУП-Враца е получено съобщение, че  в гараж в двора на частен имот в село Лесура, гори лек автомобил „Опел Вектра”.  Огънят е потушен  от служители на УПБЗН- Криводол. Работата по случая продължава. Образувано   е дознание.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

Наградени служители на ОД МВР Враца по повод 8 ноември-Професионален празник на българската полиция


За проявена инициативност и постигнати високи професионални резултати при изпълнение на функциите си и във връзка  с професионалния празник на българската полиция- 8 ноември, директора на ОД МВР Враца комисар Росен Иванов награждава 45 служители на ОД МВР Враца, с отличие “ПИСМЕНА ПОХВАЛА”

сряда, 7 ноември 2012 г.

Крими хроника



 На 06.11.2012г., служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” съвместно  със служители на Патентното ведомство на Република България, извършиха унищожаване на 207 спортни артикула на запазени търговски марки „Адидас”, „Найк” и „Пума”. Изделията са открити  в резултата на извършени  проверки, а унищожаването им е след   приключени досъдебни производства. 
          Вчера, по време на друга съвместна проверка в гр. Враца,  служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” и служители на Патентното ведомство на Република България, проведоха операция в защита на интелектуалната и индустриална собственост. В склад за перилни и почистващи препарати, проверката  е установила наличие на перилни  и почистващи препарати със запазена търговска марка, стопанисвани без разрешение на притежателя на марката. Открити са 1740 броя гел за миене и 1200  опаковки с прах за пране.  В магазин за продажба на дрехи, проверяващите са открили  25 комплекта спортни дрехи с надпис „Adidas” и 7 броя долнища.  На собственика на магазина  е съставен акт по чл.82 ал.1 от Закона за марките и географските означения.
На 0611.12г., в 07:40ч.,  в РУП-Враца е получено съобщение от шофьор на влекач „ДАФ”, който заявил, че  за времето от 12.30ч. на 05.11.2012г., до 07.40ч. на 06.11.2012г., от автомобила са откраднати  99 чифта детски зимни обувки. Автомобилът  е престоял на паркинг в с.Войводово. Образувано   е дознание.
На 06.11.2012 г., в 10:30 ч., от тел.112 е получено съобщение от  77-годишен мъж от с.Липница, който съобщил, че в къщата му влезли три лица от ромски произход, които под предлог, че искат да закупят каруца, помолили съпругата му да им развали пари. Използвайки невниманието на възрастните хора, непознатите откраднали 840 лева. Трите лица се придвижвали  с лек автомобил със сив цвят. Образувано  е дознание.
В 18:55ч. в РУП-Роман е получено съобщение за  скандал пред    павилион    за  цигари в  гр.  Роман. Установено  е, че   скандала  е възникнал между собственика на павилиона  и  лицето И.И./20г./, което след обидни   думи  и закани  спрямо  собственика,  съборило стелаж  за  вестници,  рекламна  табела,  цигари  и други  изделия, нанесло удар на продавача, който  от своя страна използвал  защитен спрей и    произвел  изстрел  с газов пистолет.  Оръжието  не е регистрирано в РУП -Роман  по  съответния  ред.  Работата по случая продължава.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

Танцов клуб „Черга” и формация „Магнифика” се завърнаха от успешно турне в Прага

Танцов клуб „Черга” и формация „Магнифика” с хореограф Ралица Тодорова участваха в IX международен фолклорен фестивал в Прага на 01-03.11.2012г.
Във фестивалната програма се изявиха 50 групи от 18 държави на сцената в TOP Hotel – Прага. За пресъздадената красота в танца и проявения ентусиазъм, удовлетворените участници бяха удостоени с диплом.
Излизайки на сцената с българския трикольор всичко се промени...
Светлина, изкуство, традиция, красота - зашеметяваща музика, костюми и хореография.
Българският фолклор – чувствен и хармоничен завладя публиката.
Първият танц „Пиринска китка” е съвкупност от девет хора от Пиринска етнографска област.
Танцьорите бяха облечени в два вида стилизирани пирински костюми.
Хореографската композиция бе зашеметяваща с постояното преливане на фигури, ритми и емоция.
Надиграването във вторият танц „Мегданско веселие” включваше плетеница от северняшки и шопски хора.
Специално за турнето танцьорки от клуб „Черга” изработиха ръчно рисувани престилки с флорални мотиви за северняшката носия. Идеята се породи от една автентична престилка от нашия край.
Всичко това сътвори ръководителят на танцов клуб „Черга” и формация „Магнифика” – Ралица Тодорова. Професионализъм, изобретателност, въображение и амбициозност, създадена с любов към българския фолклор.




Отменя се тържеството за Освобождението на Враца



  Във връзка с обявения от Министерски съвет ден на национален траур на 9 ноември, по повод кончината на негово светейшество българския патриарх и софийски митрополит Максим, Община Враца уведомява, че тържеството по повод Деня на осбождението на Враца се отменя. На 9 ноември от 11 часа пред паметника на Вестителя на свободата ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на героите, загинали за освобождението на града.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

вторник, 6 ноември 2012 г.

Заместник кмет на Враца се срещна с живеещите в бившите виетнамски общежития



  Заместник кметът на Враца Светозар Луканов участва в среща на собствениците на жилища в сградите на бившите две виетнамски общежития. Поводът бе избиране на управителни органи по закона за етажната собственост. По време на събранието бе обсъдено също създалото се напрежение между собствениците на жилища и наемателите. Разгледан бе и въпросът за спешната необходимост от ремонт на покривите на двете сгради. Заместник кметът направи оглед на покривите на сградите, при който стана ясно, че е необходимо да се вземат спешни мерки, преди да са започнали дъждовете и падането на снега. Пред живущите, Луканов обясни, че покривите все още са в гаранция след направен ремонт през 2009 г. и би следвало фирмата-изпълнител да отстрани повредите. Предвид обаче прогнозите и очакваното до дни влошаване на времето, заместник кметът пое ангажимент Общината да извърши спешните ремонти. Заместник кметът обеща също от общинската управа да бъдат предоставени материали, с които да бъдат отремонтирани общите помещения в сградите. Самите ремонти трябва да бъдат извършени от живущите в двата жилищни блока. Светозар Луканов настоя пред присъстващите в блоковете и пространствата около тях да бъде спазвана хигиена, да няма нарушения на обществения ред и да бъдат положени усилия в посока на създаването на нормални условия за живот. Той бе категоричен, че Общината ще продължи и занапред да провежда политика за спазване на законите от всички наематели на общински жилища. „Тези, които не си плащат наемите и консумативите, тези, които не спазват правилата за поведение в обществото, тези, които рушат предоставените им за ползване жилища, тези, които създават конфликти с останалите живущи, ще трябва да напуснат общинските жилища и да решават жилищния си проблем сами” – категоричен бе заместник кметът.
         По време на събранието бяха избрани  управители, управителни съвети и контрольори на двата жилищни блока.
  Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Общима Враца

Над 35 млн.лв. са разкритите приходи през деветмесечието в офис Враца



              Приключилите ревизии през деветмесечието на 2012 година в офис на НАП  Враца са 184, което е с 16 повече спрямо същия период на м.г. Относителният дял на ревизионните актове с разкрити приходи е 94%. Актовете със задължения над 10 хил.лв. са 128 и представляват 69,6% от общия брой, в сравнение с деветте месеца на м.г. са нараснали с 15,3%.
Установените укрити данъчно-осигурителни задължения са в размер на 35.3 млн.лв., в т.ч. 27.4 млн.лв. – ДДС. Разкрити са и  7 млн.лв. – корпоративен данък и 527 хил.лв. невнесени задължения по здравно и социално осигуряване.
Среден размер на допълнително установените задължения на един ревизионен акт – 193 хил.лв., средно на един инспектор – 1,9 млн..лв.
Спрямо същия период на м.г. отчитаме ръст от 111% на разкритите приходи.
Най-голям е размера на измамите при търговците на едро – 17,1 млн.лв., при търговците на зърнени култури допълнително установените задължения са 4.1 млн.лв., автомобилните превозвачи, извършващи транспортни услуги са укрили 1,7 млн.лв., а задължените лица от търговията с горива и търговията на дребно - 1.2 млн.лв. 
Юлия Грънчарова   

Ще продължат проверките за неизвинени отсъствия на ученици в Област Враца

Ще продължат проверките за допуснати пет и повече неизвинени отсъствия на ученици в Област Враца през учебната 2012 – 2013 година
В Областна администрация – Враца се проведе работна среща във връзка с писмо на Министъра на труда и социалната политика, относно законосъобразното предоставяне на финансови средства от бюджета, които да подкрепят семействата при отглеждане на децата.
На срещата присъстваха заместник областният управител на Област Враца –        г-жа Цветелина Теофилова, директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" – Враца – г-жа Димитрийка Цанова и експерти от Областна администрация – Враца и РИО - Враца.
Беше обобщена дейността на Междуведомствена работна група, сформирана със заповед на Областния управител на Област Враца, която през учебната 2011-2012  година ежемесечно проверяваше информацията за отсъстващи ученици, подадена в РИО – Враца и РДСП – Враца и контролираше нейната коректност с цел избягване на възможността родители на деца, навършили 7 години, които имат право на финансова подкрепа да получават средства от бюджета при направени повече от пет неизвинени отсъствия на месец от техните деца.
 Присъстващите бяха единодушни в мнението си, че обединяването на усилията на държавните институции, регионалните и местни власти е довело до положителен резултат през изминалата 2011-2012 учебна година за повишаване на посещаемостта в училище и предприемане на мерки за превенция на отпадащите ученици.
За постигане на по-високи резултати е необходимо и през настоящата 2012 – 2013 учебна година Междуведомствената работна група да продължи дейността си. В нея по заповед на Областния управител на Област Враца отново ще се включат представители на Областна администрация – Враца, РИО – Враца и РДСП – Враца.
Работната група ежемесечно ще проверява подадените в РИО – Враца от директорите на училища данни за отсъстващи ученици и данните подадени в РДСП – Враца, за да се  избегне възможността родители на деца, навършили 7 години, които имат право на финансова подкрепа, да получават средства от бюджета при направени повече от пет неизвинени отсъствия  на месец от техните деца.
Членовете на Работната група ежемесечно ще извършват проверки на място в училища на територията на Област Враца. Като резултат ще се осигури информация относно реалната посещаемост на учебните занятия, ще се подобри цялостният контрол, ще се повиши посещаемостта и ще се предотврати отпадането от училище.

Правят отводнителна шахта на паркинга при НАП



         Община Враца инициира изграждането на отводнителна канализация в района на паркинга при НАП. Фирмата, ангажирана с обекта, е „Пътстрой” ООД – Враца. Очаква се работата по новата канализация в района на приключи до утре. Стойността на обекта е около 3 000 лева.
 
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Cпециализирана полицейска проверка



На 05.11.12г.,  в  гр. Мездра е проведена специализирана полицейска проверка по линия „Наркотици”.  В жилище обитавано от криминално проявеното лице Й.И./29г./, полицейските служители са открили плик със суха листна маса с общо тегло 19 грама,  която при направения полеви наркотест реагира на канабис. Образувано  е дознание
по чл.354а, ал.1 от НК.
 На 05.11.12г., по време на специализирана полицейска проверка, на  бул.” Христо Ботев”, гр. Враца,  е извършена проверка на лицето Р.А./16г./ от гр. Враца. В ученическа чанта са намерени  и иззети 10 сгъвки и топчета от зелена суха листна маса с тегло около 10 грама, която при направения полеви наркотест реагира на канабис. Образувано  е дознание.
 На 05.11.12г., при проверка  в къщата на  Й.Ч./35г./ в село Търнава, полицейски служители са открили  множество части за различно по вид огнестрелно оръжие и боеприпаси, които са незаконно притежавани. При проверката са открити  и цигари без акцизен бандерол. Образувано   е дознание.
B  РУП-Враца е получено съобщение, че за времето от 20:50ч. на 04.11.12г., до 07:30ч. на 05.11.12г., неизвестно лице  е  проникнало  в заведение за бързо хранене  в ж.к. „Дъбника”, откъдето  извършило кражба на   2 000 лв. Образувано  е дознание.
 На 05.11.12г., около 18.00ч., на пътя между селата Бутан и Гложене, лек автомобил   „Ауди 80”,  управляван от Р.Г./59г./ от с. Софрониево, блъснал движещото се пред него ППС /каруца с конски впряг/, в което пътували  мъж  и жена от село Гложене. След катастрофата, лекия автомобил продължил движението  си и след около 200 метра се блъснал в дърво край пътя. Пътуващата  в каруцата  жена е прегледана  в болница и освободена. Пробите за алкохол на водачите са отрицателни.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

понеделник, 5 ноември 2012 г.

Направиха първа копка на лъчелечебен център във Враца




 Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова днес даде официалния старт на изграждането и оборудването на лъчелечебен център към Комплексния онкологичен център във Враца. Министър Атанасова каза, че за нея е чест да присъства на старта на най-важния проект за това лечебно заведение, за Враца и за съседните общини и области.
„С този проект ще се осигури обновена и модернизирана здравна инфраструктура, в която ще се предоставят качествени медицински услуги. С високо технологичната апаратура, бъдещият център ще направи още една стъпка към ранното диагностициране на онкологичните заболявания. Убеден съм, че всички институции във Враца работим във вярната посока и когато центърът бъде готов, с него ще се възвърне надеждата и вярата, че няма нелечими болести” – каза при старта на строителството кметът на Враца инж. Николай Иванов.
Проектът е на стойност 6.3 млн. лева, а съфинансирането от Община Враца е 260 000 лева. Основното финансиране е по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013. На първата копка присъстваха също народният представител Янко Здравков, областният управител Пепа Владимирова и заместниците й Цветелина Теофилова и Валентин Литов, и. д. председател на общинския съвет Валери Стаменов, заместник кметовете инж. Красимира Георгиева, Ангел Вълчев и Светозар Луканов, д-р Жулиета Цолова  - управител на Комплексния онкологичен център във Враца, изпълнителният директор на МБАЛ „Хр. Ботев” Орлин Цветков, директорът на РЗИ – Враца д-р Анета Ставрова, директорите на Районните здравно осигурителни каси във Враца, Видин и Монтана, общински съветници, лекари и медицински сестри от онкологичния център. Сред официалните гости бяха и Валентин Кожухаров -  представител на дружеството „Мегатурс І” ЕООД, което ще извърши строителството на новия лъчелечебен център и Герман Ралев от „Агроводинвест” ЕАД, отговарящ за строителния надзор.
Продължителността на проекта е 24 месеца.
            След края на церемонията здравният министър Десислава Атанасова посети двете отделения – хирургично и детско – на врачанската болница, където в момента се извършват ремонти, финансирани от Министерството на здравеопазването. Очаква се обновяването на отделението по обща хирургия да приключи до две седмици. В ремонта са вложени 250 хиляди лева. В детското отделения обновяването тепърва започва. Средствата, отпуснати от министерството за това отделение са 200 000 лева.
Снимки Община Враца

                                                                

ОБЩИНА ВРАЦА ОТПРАВЯ ПОКАНА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ


В периода 17-25 ноември 2012 г. под патронажа на Комисаря за околна среда Янез Поточник в страните от Европейския съюз ще се проведе Европейска седмица за намаляване на отпадъците (ECHO). В България инициативата ще се осъществи за първи път. Тя  е стартирала преди четири години с подкрепата на Европейската комисия - програма LIFE+. Община Враца подписа Харта на Организаторите на Европейската седмица за намаляване на отпадъците и отправя покана до училища, представители на бизнеса, организации, институции и индивидуални участници да се включат с прояви, които  да насърчават устойчиви действия за намаляване на отпадъците и да изтъкват  влиянието на потреблението върху околната среда и промяната на климата.
Участниците в инициативата следва до 12 ноември 2012 г. да регистрират своите идеи за проекти на страницата на ECHO: http://www.bamee.org/ewwr/registration.php. и да уведомят Община Враца за планираните дейности. За да бъде зачетена една инициатива като част от Европейската седмица за намаляване на отпадъците, то тя трябва да се завери от Националния организатор на ЕСНО - Асоциацията на еколозите от общините в България. Изискванията са дейността да бъде иновативна, да насърчава предотвратяването на генерирането на отпадъци и да съответства на поне една от следните теми:
1.Твърде много отпадъци: Действия, които обясняват концепцията за намаляване на отпадъците и ползите от това за околната среда и социално-икономическите измерения.
2.По-добро производство: Действията за насърчаване на мерките, които могат да бъдат предприети от бизнеса и индустрията, за намаляване на количеството на отпадъци, произведени от техните дейности (включително офис отпадъци), както и да се интегрира концепцията за предотвратяване образуването на отпадъци в първоначалната концепция на продукта (естеството на използваните компоненти, видове и количества опаковки и т.н.), както и във всички етапи на производството (логистични решения, използването на собствените технологии и др.).
3.По-добро потребление: Действия, които насърчават отговорно отношение на потребителите, като например избора на чешмяна вода пред бутилирана вода, наемане, вместо купуване на неща, които се използват само от време на време, избор на еко-продукти,  купуване на продукти в насипно състояние и на едро.
4.По-дълъг живот за продуктите: Действия, които показват как продукти могат да имат втори живот чрез ремонт, като се подарят и т.н.
5.Изхвърляне на по-малко отпадъци: Действия, които показват как изхвърлянето на част от нашите отпадъци може да бъде избягнато чрез по-добри екологични рефлекси, като например внимаване кога изтича срока на годност, изчерпване до край съдържанието на опаковките, преди да се отворят нови, въвеждане на домашно компостиране и др.
Утвърдените от Националния Организатор на седмицата дейности се реализират в периода 17 - 25 ноември 2012 г. Предвижда се те да се вписват в базата с данни на Европейска седмица за намаляване на отпадъците и да бъдат представени за преглед по процедурата за избор на Европейските награди за намаляване на отпадъците.

Кметът връчи награда на „Холсим” АД



             Кметът на Враца днес връчи плакет и почетна грамота на „Холсим” АД. Наградата е за това, че дружеството е най-големият дарител на община Враца и е присъдена от Националното сдружение на общините в Република България. Грамотата и плакета получи Милена Иванова – представител на дружеството. Кметът инж. Николай Иванов благодари за добрите партньорски взаимоотношения и припомни някои от най-големите проекти, в които „Холсим” АД е участвал през тази година. На 22 юни бе открит реконструирания от дружеството парк в с. Бели извор. Възстановяването и облагородяването на парка е на стойност около 400 000 лв. и са извършени за 2 години. И в момента фирмата продължава да се грижи за поддръжката на парка -  косене, поливане, торене на зелените площи, осветление. По рамковото споразумение с Община Враца за безвъзмездното предоставяне на 200 т цимент, до момента са дарени около 20 т цимент и над 500 т трошен варовик  -  за възстановителни ремонти на улици и тротоари в различни населени места в общината. Преди месец бе завършено изграждането на футболно игрище в с. Власатица. „Холсим” осигури инертни материали за подготовката на терена и финансира полагането на изкуствено тревно покритие. Дарените за изграждането на игрището средства възлизат на около 20 000 лв. През септември дружеството подари на новосъздадената група в ЦДГ “Дъга” интериорен килим на стойност 900 лв. През същия месец „Холсим” се включи с 1 100 лева в инициативата на „Модерна Враца” за изграждане на слънчев часовник в града. През март фирмата отпусна 1 000 лева на Регионалния исторически музей за дофинансиране издаването на фолклористичен сборник “Иманье без довършуванье”.
 Възстановка на посрещането на генерал Леонов правят за 9 ноември във Враца
          С възстановка на посрещането на генерал Леонов ще бъде отбелязана 135-ата годишнина от освобождението на град Враца. Тържеството ще се състои на 9 ноември от 11 ч. при паметника на Вестителя на свободата. В церемонията ще бъдат включени също историческите събития на връчването на ключа на града и избора на временно управление на Враца. Във възстановката ще участват Национално дружество „Традиция” и актьори и самодейци от НЧ „Пробуда” в с. Згориград.  От 11.30 ч.  в голямата зала на  Хижата ще бъде открита експозиция „Музей на туризма във Враца”, подготвена от Туристически дружество „Веслец”. Вечерта в 18 ч., в големия салон на Драматично-куклен театър, Врачанска симфониета ще изпълни „Реквием на Верди”.  Концертът е в памет на Валери Вачев.

Откриват два обекта, обновени по „Красива България”

В събота във Враца ще бъдат прерязани лентичките на два обекта, ремонтирани по проект „Красива България”. Обектите са на обща стойност над 444 000 лева. Извършено бе външно саниране на СОУ „Никола Войводов” -Враца на обща стойност 299 000 лева, от които 199 000 лева са собственият принос на Общината. По проекта бе направен паркинг и бе обособен пешеходен подход към новопостроения православен храм „Св. Мина” в жк „Дъбника”. В тях бяха вложени над 175 000 лева, от които делът на Общината е 88 000 лева. За церемонията, която започва в 11 ч., се очаква да пристигне министърът на труда и социалната политика инж. Тотю Младенов.

Делегация от Владикавказ пристига във Враца

Делегация от гр. Владикавказ, водена от заместник кметът по икономиката Светлана Есиева пристига в събота във Враца.  Освен официалните гости градът ще бъде домакин и на танцов състав „Алани”.Концертът на гостите от Владикавказ ще се състои на 12 ноември от 18 часа в градска концертна зала.

Избират фирмата за зимното поддържане на общинските пътища

         Фирмата, която ще се грижи за зимното поддържане и снегопочистване на общинската пътна мрежа и уличната мрежа на селата през периода 2012/13 и 2013/14 г. ще бъде избрана в четвъртък. В 16.30 ч. в заседателната зала на Община Враца ще бъдат отворени офертите на дружествата. Стойността на поръчката е до 120 000 лева, като критерият за възлагане е най-ниска предложена цена.

Фондация „Четири лапи” идва във Враца

          В края на ноември и началото на декември във Враца се очаква да пристигнат подвижни амбулатории на фондация „Четири лапи”, които да подпомогнат Общината в усилията й за овладяване на популацията на бездомните кучета. Това съобщи на пресконференция днес зам.-кметът Светозар Луканов. „Надявам се, че до края на тази седмица разговорите ни с фондацията ще бъдат финализирани. Очакваме с тях да имаме едно ползотворно и добро сътрудничество. И не просто да разрешим някак си проблема с безстопанствените кучета, а да го решим добре” – каза заместник кметът. Той подчерта, че диалогът с фондацията е станал с помощта на друга неправителствена организация – „Енимъл протекшън”. Тя вече се е запознала със съдържанието на предстоящото споразумение с Община Враца и предстои подписването му. В отговор на журналистически въпрос Светозар Луканов заяви, че в района на Враца са намерени бездомни кучета, които са с чипове от София и Плевен.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

48 малчугани от ОДЗ „Знаме на мира” във Враца започват да тренират таекуон-до



48 малчугани от ОДЗ „Знаме на мира” във Враца започват да тренират таекуон-до. Децата са включени в проекта на таекуон-до клуб „Кум Рьонг” „Аз ще стана шампион”, одобрен от МФВС по програмата „Спорт за децата в детските градини”. Инструктори от клубът с най-много европейски и световни шампиони в Северозападна България ще провеждат безплатно занимания по таекуон-до два пъти седмично.
Ирена Цветкова, треньор в ТК „Кум Рьонг”, световен и европейски шампион: „ За нашия клуб спортът в детските градини не е новост, защото ние от години работим с такива групи. Хубавото е, че безплатните занимания наистина дават възможност на много деца да спортуват, деца, които имат желание, но родителите им  не могат да си го позволят. Практиката ни е показала, че голям процент от децата, които са се занимавали с таекуон-до в детската градина, когато навлязат в училищна възраст, те сами изпитват необходимост да продължат да спортуват и стават редовни членове на спортния клуб. И в момента имаме възпитаници, които са картотекирани състезатели, дошли от детската градина, за да продължат заниманията си в клуба и дори имат успехи на състезания. Така че схемата работи и то успешно. Налице е
формирането в ранна възраст на интерес и навици за активно спортуване, насочване на вниманието на родителите към ефектите от активното спортуване , превенция на  хиподинамия, затлъстяване, вредни навици, замяна на реалния с виртуалния спорт, създаване на траен интерес към конкретния вид спорт и въобще към активното спортуване,  чието  положителното си въздействие проличава в училищната възраст на децата и  насочва интересите им към правилните поведенчески модели.
ПЦ „Кум Рьонг”