Бисквитки

събота, 13 юни 2015 г.

Кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм се провежда във Враца


            Първи кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм радио управляеми модели с двигатели с вътрешно горене се провежда днес и утре във Враца. Организатори са Българската федерация по автомоделни спортове и Спортно-технически моделен клуб Враца. Четири клуба вземат участие в кръга. За състезанието пристигнаха 16 участници от София, Варна, Шумен и от града-домакин Враца. Да открие състезанието бе поканен кметът инж. Николай Иванов. „За мен е удоволствие да открия този кръг от държавния шампионат по автоделни спортове и да ви благодаря за вашето участие. Традициите във Враца в този спорт са дългогодишни и с огромни успехи. Радвам се, че продължават и съвсем скоро ще имаме още едно сериозно спортно мероприятие във Враца в този наистина прекрасен и интересен спорт, особено за младите хора. Искам да кажа и нещо изключително важно – надявам се в края на месеца, с решение на общинския съвет, докладната записка ще бъде внесена от мен в началото на седмицата, тази писта ще носи името на Огнян Филипов – почетният гражданин на Враца, който имаше огромна заслуга за развитието на този спорт” – каза инж. Николай Иванов.  На откриването присъства и Росица Стаменова - главен експерт на Министерството на младежта и спорта за Северозападна България.
         Държавният шампионат по автомоделизъм се провежда в три кръга. Двата най-добри резултата от тях се вземат и на базата на тях се определя шампионът за годината.


Кметът на Враца направи първа копка на параклис в квартал Кулата

   Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес направи първа копка на параклис, който ще бъде изграден в квартал Кулата. За свой храм хората от това населено място мечтаят отдавна. Сега желанието им срещна подкрепата на Община Враца и на големия местен дарител Славейко Спиридонов. „Полагането на началото на изграждането на православен храм във всяко населено място е изключителен празник. Всеки квартал има нужда от много неща, но когато имаме и място, където да потърсим подкрепа в тежки дни или заедно да споделим радостта си, особено на големи празници, животът става по-пълен. Радвам се, че слагаме това начало и се надявам съвсем скоро заедно да можем да изпитаме и празничното настроение от влизането в храма, и да се смирим пред Бога. Благодаря на всички, които имат заслуга за днешния ден, но нека се чуе ясно, че това, което направи г-н Славейко Спиридонов, заслужава едно голямо човешко признание. Благодаря за готовността на г-н Топалски и неговите строители да се ангажират с тази важна задача и се надявам съвсем скоро да видим плодовете на техния труд” – каза в словото си по време на церемонията кметът инж. Николай Иванов. Сред официалните гости бе и зам.-кметът по устройство на територията инж. Николай Йорданов.
Новият параклис ще носи името „Рождество Богородично”, ще е с големина 45 квадратни метра и ще е в центъра на квартала. Парцелът, в който ще бъде построен, е дарен от Славейко Спиридонов. Част от средствата за изграждането му са предвидени в капиталовата програма на Общината, а останалите ще бъдат от дарения. Избран е и строителят на обекта – врачанската фирма „ОПАЛ – 94”. Строителните дейности са на стойност над 65 000 лева.
Водосвет за здравето на всички жители на квартала и гости отслужи врачанският свещеник Николай Костадинов. Сборна група от местното читалище поздрави с песни присъстващите.





Детски панаир зарадва малчуганите от Враца

            Да свирят на барабани, да правят дизайн на дрехи, да изработват кукли от плат, да направят цветя от хартия – това са само част от забавленията, на които днес могат да се порадват децата на Враца. Различни ателиета „отвориха врати” на централния площад в града, където за трета поредна година се организира детски панаир. Инициативата е съвместна на Община Враца и фондация „Изиарт”, като тази година финансирането е изцяло от общинския бюджет. „Скъпи деца и уважаеми родители, за поредна година, благодарение на фондация „Изиарт”, правим този прекрасен празник. Сигурен съм, че днес, в началото на ваканционното лято, с много игри и забавления, с музика и танци, ще създадем един прекрасен ден за нашите деца. Всички заедно ще изпитаме тези приятни емоции, от които имаме нужда. Добре дошли и весел празник!” – с тези думи кметът инж. Николай Иванов се обърна към събралото се множество.
          Предвидени са забавления за всички възрасти. Бъдещи архитекти строят къщи и кули от картон или от къбчута. Има специално място за учене на правилата за движение по пътищата и всичко там е толкова интересно, защото е игра, в която децата бързат да се включат. Дълга опашка от момченца се извива пред противопожарния автомобил, който децата искат да разгледат отблизо. Най-много хора по традиция се събират пред ателието, където художнички  украсяват с рисунки детските личица. На откритата сцена всеки може да прояви своя талант. Детският панаир ще продължи днес до 18 ч. на площад „Христо Ботев”.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”











петък, 12 юни 2015 г.

Откриване на „Посетителски център с контролен горски пункт – Враца"

В местността „Копана могила“ край Враца, се състоя Официална церемония по
откриване на „Посетителски център с контролен горски пункт – Враца”, организирана от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан” към Изпълнителна агенция по горите. Центърът е изграден в рамките на проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан”.

    На церемонията присъстваха: доц. Георги Костов – зам.- министър на земеделието и храните, г-н Бойко Малинов - зам. - министър на околната среда и водите,  инж. Тони Кръстев – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите,  кметът на гр. Враца инж. Николай Иванов, главен комисар Николай Николов – директор на Главна Дирекция ПБЗН - Враца, инж. Николай Ненчев - домакин на събитието и директор на ДПП „Врачански Балкан“, както и други официални лица, гости и представители на медиите.

Десислава Братоевска

Вицепрезидентът Маргарита Попова откри фестивала „Време” във Враца


            Кметът на Враца инж. Николай Иванов посрещна вицепрезидента на България Маргарита Попова, която пристигна в града за откриването на Международния младежки театрален фестивал „Време”. Под нейния патронаж е тазгодишното XVІ-то издание на форума. Гостуването на визецпрезидента започна с неформална среща в Младежкия дом с участниците в театралния фестивал. В откровен разговор с домакините и гостите г-жа Попова каза, че се чувства щастлив човек, защото има огромната привилегия да участва в подобни срещи, на които далеч от политическите пристрастия се раздава и се приема човешка обич. След това вицепрезидентът гостува на кмета на Враца в сградата на Общината. В края на срещата инж. Николай Иванов подари на г-жа Маргарита Попова два плакета – единият с гравюра на снимка на Христо Ботев, а другият – с мотив от един от съдовете на Рогозенското съкровище.
            Официалното откриване на Международния младежки театрален фестивал „Време” се състоя в амфитеатъра на новооткрития парк в жк „Дъбника” във Враца, който не успя да побере всички зрители, дошли за празника. На сцената един до друг застанаха представители на Хърватия, Чешката Република, Грузия, Египет, Индия, Италия, Латвия, Полша, Сърбия и Украйна, и българските им приятели от Бургас, Перник, Русе, София, Стара Загора и Враца. „Добре дошли! Изключително се радвам, че мога да ви приветствам на това прекрасно място и се надявам, че заедно с нашите съграждани ще изживеем няколко прекрасни дни! Всички вие сте обединени от красотата на изкуството и в това е силата на този фестивал. Нека фестивалните дни ни покажат вашия талант и изкуство на сцената. Надявам се, че вие ще имате и възможността да се насладите на красотата на нашия град и нашето гостоприемство. Госпожо вицепрезидент на Република България искам да Ви благодаря, че подкрепихте XVІ-тия Международен младежки театрален фестивал „Време” – една добра, съвременна традиция в нашия град, с която изключително се гордеем. Пожелавам на всички участници успешни изяви и хубави мигове във Враца” – каза в приветствието си кметът инж. Николай Иванов. Участниците също благодариха за това, че Враца отново е гостоприемна за младите таланти от цял свят. Една от участничките – Екатерина Казакова – ръководител на софийското арт студио „Камбана” се обърна към кмета. „Г-н кмете, благодаря Ви, че се направили тази невероятна сцена, за която всеки актьор може само да мечтае” – каза Казакова. Фестивалът бе открит от г-жа Маргарита Попова. Слово произнесе и артистичният директор на театралния фест Георги Врабчев. Празникът по откриването продължи с концерт на популярната българска група „Акага” и завърши с уникален лазерен спектакъл със звук и светлина, и пищна заря.
            Младежкият театрален фестивал ще продължи пет дни, в които 22 театрални групи ще представят 23 постановки в залите на Младежкия дом във Враца.


Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Заседание на Регионалния съвет за развитие



На 11-12.06.2015 г., в гр. Вършец, област Монтана се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район съвместно с Регионалния координационен комитет към Съвета. Заседанието беше открито и ръководено от г-н Ивайло Петров - председател на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район и областен управител на област Монтана.
В заседанието взеха участие представители на министерства, областните управители на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, заместник областни управители, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикати, на Агенция „Пътна инфраструктура”, „Национален център за териториално развитие“ ЕАД, Фондация за реформа в местното самоуправление, както и представители на академичните среди.
След проведено гласуване за заместник - председател на Съвета за периода 01 юли до 31 декември 2015 г. е избран г-н Иво Цветков- кмет на община Бяла Слатина.
Представител на Агенция „Пътна инфраструктура” представи информация относно предвидените за рехабилитация през периода 2015-2017 г. пътища от републиканската пътна мрежа на територията на Северозападен район.
На заседанието се представи, обсъди и одобри Годишен доклад за наблюдение на изпълнението на Регионалния план за развитие на Северозападен район (2014-2020 г.) за 2014г.
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството - г-н Иван Аспарухов информира членовете на Съвета за процеса на разработване на целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, погранични, планински и полупланински слабо развити райони.
Експерт от „Национален център за териториално развитие” ЕАД представи резултатите от анализа на социално-икономическото развитие на Северозападна България.
На заседанието беше представена информация за одобрените изменения в Методическите указания по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и етапът на изпълнение на програмата на територията на района.
Представени бяха добри иновативни практики на бизнеса в Северозападен район. Представител от „Електростарт” АД направи презентация на тема „Електростарт - устойчиво развитие, иновации и корпоративна политика за развитие на човешкия капитал”.
Пред членовете на Съвета бяха представени фокусът на тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация, включително и регионалния фокус.
Регионалният съвет за развитие подкрепи предложението на Областния управител на област Плевен да бъдат запазени 2-те позиции в Информационното звено – Плевен по Програмата Interreg V – А Румъния – България за периода 2014-2020 г.
На заседанието бяха представени и обсъдени предложения за изменение и допълнение на Закона за регионалното развитие.
Пред членовете на Съвета беше представена Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП II България - Сърбия и актуална информация относно предстоящи покани за кандидатстване с проектни предложения.
Представители от Управляващите органи на оперативните програми информираха участниците в съвместното заседание за напредъка по оперативните програми, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз, на територията на Северозападен район към месец юни 2015 г.



Българска федерация по автомоделни спортове и Спортно-технически моделен клуб – Враца с подкрепата на Община Враца, организират на 13-ти  и 14-ти  юни 2015г., в град Враца, Социален комплекс за работа с деца, Автомоделна писта  Първи кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм радио управляеми модели с ДВГ. За СТМК –Враца ще се състезават Росен Ралчовски, Емил Давидов, Кристиян Крумов, Дамян Петров, Мартин Петров и Борис Иванов.
Начало на регистрация, свободни тренировки и квалификации: 09:00 часа, 13.06.2015г./събота/.
Официално откриване : 13:00 часа, 13.06.2015г. от инж. Николай Иванов.
Очакват ни два дни изпълнени с адреналин и оспорвани надпревари!







четвъртък, 11 юни 2015 г.

Дипломиране на абсолвенти

Заместник областният управител на област Враца Ирина Иванова присъства днес на тържествената церемония по от Випуск 2014 на  Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, филиал Враца. Петдесет бъдещи учители в специалностите „Предучилищна педагогика с английски език” и „Предучилищна и начална педагогика” успешно завършиха степен „Бакалавър“ във втория випуск на университета.
Ирина Иванова поднесе поздравителен адрес от името на Областния управител Малина Николова и пожела успешна реализация на всички абсолвенти в тяхната благородна професия.
„Днешният ден е особено възторжен и радостен за всички Вас – преподаватели и студенти, които заедно и всеотдайно изминахте пътя на знанието и перспективите на началната и предучилищна педагогика.
Радвам се да поздравя Вас – успешно дипломиралите се днес и да Ви пожелая професионална реализация.
Нашето общество има нужда от личности като Вас, млади, креативни и дръзновени новатори.
Скъпи абсолвенти, Вие получихте своето солидно образование в университетски център, стъпил здраво върху устоите на преподавателската и изследователска дейност.
За нас е истинска гордост, че останахте и продължихте своето образование в нашия град и днес, на прага на своята кариерна и личностна реализация, Ви пожелавам много успехи и удовлетворение! Честито дипломиране и на добър час!„ – пожела още Ирина Иванова.
Дипломите на абсолвентите бяха връчени от заместник - ректора и декан на педагогическия факултет проф. д-р. Розалия Кузманова-Карталова и от доц. д-р Маринела Михова, директор на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, филиал Враца.

Надя Гетова
„Връзки с обществеността и протокол“



Кметът на Враца забранява брането на липов цвят


      На основание чл. 44, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация,  във връзка с чл. 29, ал. 2, т. 2 и т. 10 от Наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Враца и чл. 11, т. 1 и т. 3 от Наредба № 1 за опазване на озеленените площи и декоративна растителност,


Н А Р Е Ж Д А М:

  1. Забранявам брането на липов цвят от насаждения и отделни дървета на територията на гр. Враца и селата на община Враца, включващи – улици, булеварди, паркове, сервитутите на пътните артерии и други площи общинска собственост.
  2. Забранявам рязане, чупене и увреждане на липови дървета на територията на цялата община, както и смитането на липов прашец в населените места и ползването му за търговия.
            Възлагам опазването на липовите дървета от нарушители, както следва;
а) за град Враца
      - Упълномощени служители от отдел „ПИОС” към община Враца
б) за селата и кварталите
      - Кметове, кметски наместници на населените места в община Враца и пълномощници на кварталите /кв. „Кулата”, кв. „Бистрец”, ж.к. „Дъбника”, ж. к. „Младост”/.
3. На нарушителите да се съставят актове съгласно настоящата заповед и в зависимост от степента на нарушение по съответните наредби, цитирани в заповедта.
4. Да се уведоми Началника на РУ „Полиция” – Враца за съдействие при изпълнение на заповедта ми.
5. Контрол по изпълнение на заповедта възлагам на инж. Николай Йорданов – зам. кмет „УТ” на община Враца.
     
      Препис от заповедта да се връчи на контролните органи за изпълнение и доведе до знанието на гражданите чрез средствата за масово осведомяване.



ИНЖ. НИКОЛАЙ ИВАНОВ
Кмет на община Враца


Учени и зърнопроизводители честваха 20 години от основаването на фондация „Тодор Рачински”


            Гости от различни градове в България пристигнаха днес във Враца, за да честват заедно 20-годишнината на фондация „Тодор Рачински”. В памет на гениалния селекционер на пшеницата в двора на база 2 на СОУ „Христо Ботев” бе направен „жив паметник”. Засадени бяха от 20 от сортовете пшеница, които той е селектирал – от първия „Русалка” през „Враца” до последния „Простор”. Сортовете, селектирани от Тодор Рачински, преобразяват  изцяло пшеничното производство в България и добивите от 230 кг от декар стават 480 кг от декар. С тях в периода 1974 – 2000 г. са засети общо 200 милиона декара площ. Да почетат неговата памет и годишнината от основаването на фондацията на неговото име във Враца дойдоха председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, акад. Атанас Атанасов – ръководител на съвместния геномен център на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” и Селскостопанската академия в Пловдив, проф. Николай Ценов селекционер от Добруджанския земеделски институт,  доц. Жельо Добрев – селекционер и председател на Българо-руската стопанска камара, Тотка Трифонова – председател на Селскостопанската академия в Пловдив и други. Сред официалните гости бяха кметът инж. Николай Иванов, зам.-областният управител Мирослав Комитски и предсадетелят на общинския съвет Борислав Стоев.
Кметът на Враца поздрави домакините и гостите, като подчерта в словото си, че Тодор Рачински е не само врачанска гордост, но и гордост за цяла България. За живота и дейността му говориха почти всички гости. Зърнопроизводители благодариха за добрите сортове пшеница, от които имат голям добив и изказаха готовност да подкрепят инициативите на фондацията. Божидар Джунов, който е един от основателите на фондацията, призова общинският съвет да учреди награда на името на Тодор Рачински, която да се връчва на видни български учени.
След края на официалната церемония, участниците в честването поднесоха цветя пред барелефа на Тодор Рачински в алеята на признателността в двора на СОУ „Христо Ботев”. Честването продължи с празничен концерт в салона на читалище „Развитие”.


Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

сряда, 10 юни 2015 г.

ДО МЕДИИТЕ във връзка с разпространено прессъобщение от МРРБ


Предстоящата на 19 и 20.06.2015 г. проява е „Двудневно събитие - хепънинг в местността „Леденика”, с надслов „Откриване на Развлекателен парк „Леденика”, съгласно задълженията на Община Враца по договор за организиране на специални събития в развлекателен парк „Леденика” в изпълнение на проект „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца”.

Ако някой се е подразнил от предстоящото събитие, държим да заявим: Община Враца не организира „рязане на лентички”, а изпълнява задълженията си по договора за безвъзмездна финансова помощ. Събитието не се организира като „официално откриване”, а като празник за гражданите и гостите на града за популяризиране на развлекателен парк „Леденика”.
Мероприятието ще се проведе, според обявените предварително условия. Каним всички на празника!

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





МРРБ възразява срещу официалното откриване на туристическата атракция „Леденика“ заради редица нередности и пропуски


Министерството на регионалното развитие и благоустройството възразява срещу намерението на община Враца за официално откриване на парк „Леденика“.
Във връзка с публикации в регионалните и централни медии, относно подготовка на община Враца за официално откриване  на проект  „Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика – туризъм без сезони”, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013г. в размер на над 5 млн.лв., Министерството на регионалното развитие и благоустройството уточнява следното:
Към настоящия момент проектът все още е в процес на изпълнение, като крайният срок е 4 август 2015 г. Припомняме, че по време на осъществените проверки на място (2 през 2013 г, 1 през април 2014 и 1 през март 2015) са констатирани множество проблеми във физическото изпълнение на проекта, като за всяка констатация е отправяно искане за отстраняването й в съответния срок. До момента са констатирани следните нередности:

  1. Подобект „Архитектурен елемент „Ледениче” (Светомразец):

По цялата повърхност на съоръжението са налични съществени пукнатини, видими следи от течове, множество участъци с нарушение на съществуващото покритие, не е положено финишно покритие, осветлението не функционира, няма документи, удостоверяващи, че монтираните  осветителни тела са подходящи за външна експлоатация. Участъци от настилките под входния модул са деформирани.  Общото състояние на „входен тунел”  е не само неестетично, но и опасно за посетителите на пещерата;

  1. Подобект „Реконструкция на архитектурен елемент „Амфитеатър и приказна алея:

Вътрешността на сградата е с компрометирани мазилки, настилки и дограма.
По покрива и фасадите на сградата липсва предвиденото финишно покритие от фибростъкло. Компрометирани са и части по външното покритие на фасадите, покрива и цветната мазилка на Амфитеатъра.


  1. Подобект:  Модул „Приказна алея”

Монтираните   макети на седем приказни  герои, изобразяващи принц, принцеса, рицар, великан, катерица, триглав змей и Баба Яга са в лошо състояние, изпълнени са некачествено с рушащи се части по тях.
Установено е, че достъпът на лица с увреждания до входа на пещера „Леденика“ се осъществява по съществуваща алея, която не е включена в обхвата на проекта по договора за БФП, но при последната проверка на място (март 2015 г.) е констатирано, че в процеса на изпълнение на СМР  парапетът и бордюрите на тази алея са демонтирани и компрометирани.
За всички направени констатации, относно лошото физическо състояние на част от подобектите от проекта, е изготвен и връчен Констативен протокол на бенефициента.
Към настоящия момент все още има неизпълнени констатации.
В допълнение на лошото физическо състояние, проектът е проблемен и от гледна точка на проведените обществени поръчки за възлагане на дейностите, за които към днешна дата са регистрирани 6 сигнала за нередност, които са в процес на проверка от Управляващия орган на ОПРР. В сигналите се твърди, че има злоупотреби с европейски средства и груби нарушения на Закона за обществените поръчки, както и некачествено изпълнение на поетите договорни ангажименти, незаконосъобразно възлагане на обществените поръчки и изменения на части от договора за обществена поръчка, ограничителни условия в обявяването на обществените поръчки, влошено физическо състояние на инвестицията.
Плащанията по проекта са спрени до приключване на процедурата по разглеждане на сигналите за нередности и налагането на съответните финансови корекции, както и до отстраняването на всички констатирани проблеми във физическото изпълнение.

заседание на сформирания Областен координационен механизъм по деинституционализация

Заместник областният управител Мирослав Комитски председателства днес първото заседание на сформирания Областен координационен механизъм по деинституционализация, разработен в изпълнение на двугодишната социална програма, която  британската благотворителна организация „Надежда и домове за децата“ – клон България реализира на територията повече от 10 области  в страната.
„Сформирането на Областния координационен механизъм е в изпълнение на Националната стратегия „Визия за  деинституционализация на деца в Република България“. Целевите групи са деца в риск  и нашата задача е да ги защитим като обединим усилия, време, експертиза и ресурси за успешно решаване на всеки един отделен казус“. Това заяви при откриването на заседанието Мирослав Комитски и разясни основните принципи, които прилага координационния механизъм. Като инструмент за междуинституционална работа, дейността му гарантира взаимна информираност на партньорите и помощ, мултидициплинаред подход на областно ниво, гъвкавост при взимането на решения, етично поведение при обгрижване на всеки конкретен случай и винаги в защита на интереса на детето.
Програмният директор на „Надежда и домове за децата“ за България Боряна Климентова представи проекта и метода на функционирането му. Тя поясни необходимостта от работна платформа за взаимодействие на областно и общинско ниво, което ще оптимизира работата на различните институции.
Със заповед на Областният управител е  определен съставът на координационния механизъм. Членове на съвета са представители на социални  и здравни институции, експерти в Регионалния инспекторат по образованието – Враца, експерти по социални дейности от общинските  администрации, както и представители на Областна дирекция на МВР – Враца.
Основните цели, които бяха поставени, заедно с приемането на Правилника за дейността на Координационния механизъм като активна и работеща система, са междуинституционално рефериране на конкретни случаи, което да  улеснява комплексното и бързо проследяване на всеки един от тях и поемането на конкретни ангажименти и постигането на съгласие за резултатите.


Предприемачите от ГЕРБ Враца гласуваха за ново областно ръководство


Клубната структура на Предприемачи ГЕРБ Враца проведе областно отчетно-изборно събрание. На срещата присъстваха председателят на националната структура на предприемачите Валя Чилова, областния координатор инж. Петя Аврамова, както и общинския ръководител на ГЕРБ Враца Малина Николова.
Форума събра представители на малкия и среден бизнес от областта, работещи в различни сфери на дейност, като строителство, земеделие, услуги, търговия  и др.
Валя Чилова обясни, че основна цел на Предприемачи ГЕРБ е да работи в подкрепа на малките и средни предприятия, както на местно, така и на национално ниво. Тя  даде основни насоки за работа на областната клубна структура и сподели, че предприемачите от ГЕРБ са отворени за диалог с всички фирми, които имат идеи или предложения, независимо от това дали членуват в организацията. В отговор на поставени въпроси, председателят на П ГЕРБ разясни начините и възможностите за еврофинансиране, които предлагат оперативните програми „Конкурентноспособност“ и „Развитие на селските райони“.

Делегатите на събранието номинираха и гласуваха за клубен ръководител, организационен секретар и членове на управителен съвет. Очаква се Изпълнителната комисия на партията да утвърди с решение новото областно ръководство на предприемачите от ГЕРБ Враца. 

вторник, 9 юни 2015 г.

Днес областният управител Малина Николова откри XVI областна изложба – конкурс




Днес Областният управител Малина Николова откри XVI областна изложба – конкурс за детска рисунка „Моето детство – приказно вълшебство“.
Организатори на събитието са Регионален инспекторат по образованието – Враца, Регионален комитет на световната организация за предучилищно образование ОМЕП – Враца,  с домакинството на кмета на Община Оряхово Росен Добрев и под патронажа на Областния управител на област Враца.
Вълнуващо и много тържествено започна награждаването на участниците в единствения по рода си конкурс за рисунка, в който участват само деца от предучилищна възраст. В Картинната галерия на Народно читалище „Надежда 1871“ присъстваха повече от сто учители, родители, деца и гости. Много настроение внесе специалният поздрав, който поднесоха към всички участници Състав за народни песни и танци и децата от Обединен детски комплекс – Оряхово. Специално за малчуганите беше представен кукленият спектакъл „Шарената черга“.
Областният управител Малина Николова поздрави участниците в изложбата и им пожела много успехи. Тя изказа възхищението си от таланта на малките художници и от високите успехи на учителите в ежедневната работа с децата.
Областната изложба – конкурс се превърна в традиция, която се ползва с уважението на  педагози и родители и в нея до сега са взели участие над 5000 деца. В шестнадесетото издание на конкурса участваха общо 394 рисунки на деца от цялата област Враца.
Жури с председател Владимир Владимиров, уредник в галерия „Изкуство“ на Исторически музей – Оряхово и членове Тошко Цонков и Христинка Цонева определиха 3 първи, 3 втори, 3 трети и 11 поощрителни награди. Специалната награда за активно участие бе присъдена на Смесена група „Мики Маус“ към ЦДГ „Дружба“ – гр. Оряхово.
Началникът на Регионален инспекторат по образованието –Враца Галина Евденова и старши експертът по предучилищно възпитание Даринка Костадинова връчиха грамотите и наградиха децата и техните учители. Първа награда спечелиха Александрина Пламенова Вутова на 6 години от ОДЗ „Брезичка“ – Враца, Александра Антониева Гергова на  4 години от ЦДГ „Европейчета“  - Враца и Анастасия Александрова Смолянова на  5 години от ЦДГ „Дружба“ в град Оряхово.
Втората награда си поделиха седемгодишната Стефания Цветомирова от ЦДГ „Дъга“ - Враца, Биляна Радославова Кирилова на 6 години от ЦДГ „Слънце“ - Враца и Преслава Красимирова Кръстева, също шестгодишна, от ЦДГ „Дружба“ - Оряхово.
Специални грамоти за особен принос и постигнати високи успехи с децата в изобразителното изкуство, получиха и техните учители.
С трета награда бяха удостоени Мила Мирославова Торньова на 5 години от ЦДГ „Слънчице“ в град Козлодуй, Емил Емилов Лесов, също на 5 години от ЦДГ „Вълшебница“ – Враца и Кристиян Емилов Цветанов на 4 години от ОДЗ „Мир“ в с. Селановци.
Единадесетте поощрителни награди бяха спечелени от Румяна Красимирова Котова  - ОДЗ „Българче“ филиал с.Нефела, Анна Бойкова Валентинова - ОДЗ „Люляк“ – Враца, Тереза Тихомирова Нецова - ОДЗ №2 в град Мездра, Стефани Бойкова от ОДЗ „Радост“ - с.Гложене, Магдалена Бисерова Христова - ЦДГ“Дружба“ - Оряхово, Емма Маринова Василева - ЦДГ „Незабравка“ – Мизия, Преслава Миленова Димитрова - ОДЗ „Пролет“ - Оряхово, Ива Любенова Цветкова - ЦДГ „Дружба“  - Оряхово, Венцислава Цветанова Ангелова от ОДЗ „Детска вселена“ филиал в с.Чирен, Никол Тихомирова Маринова от ЦДГ „Слънчице“  с.Остров и Венелин Петьов Христов от ЦДГ „Дружба“ в град Оряхово.
Всички наградени рисунки в Областната изложба - конкурс бяха подредени на площад „Дико Илиев“ и предизвикаха истинското възхищение на гражданите и гостите на Оряхово.
Кметът на Община Оряхово Росен Добрев подари на отличените диск с неиздавани творби на Дико Илиев, специално подготвен за 115-та годишнина от рождението на композитора.
Желанието и на организатори, и на участници е традиционната изложба – конкурс да получи статут на Национален конкурс за деца от предучилищна възраст и да се радва на огромен интерес, както досега.

Надя Гетова
„Връзки с обществеността и протокол“


Експертите на РИОСВ-Враца почистваха в района на „Врачански карст“


РИОСВ – Враца се включи в кампанията "Да изчистим България заедно" на 7 юни. Експертите почистваха подходите към резерват „Врачански карст“ - подхода на маршрута за водопад „Скакля”, района на природна забележителност „Вратцата” и територии, граничещи с резервата.

В акцията се включиха и жителите на село Люти брод, община Мездра, които почистваха района на природна забележителност „Ритлите”, попадаща на територията на селото. По време на почистването бяха събрани общо 4,560 тона отпадъци, които са извозени да най-близките депа.


понеделник, 8 юни 2015 г.

Извънредно заседание на Комисията по заетост

Днес Областният управител Малина Николова свика извънредно заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, във връзка с реализация на Проект „Подкрепа за заетост“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. На срещата присъстваха кметовете на общини, директорите на Дирекции „Бюро по труда“ от областта, представителите на работодателските организации и синдикати.
Основна тема на проведеното заседание беше разглеждането на възможността, която Агенцията по заетостта дава на областните управители, да наемат безработни лица за осъществяване на превантивни мерки за защита от бедствия във връзка с необходимостта от предприемане на своевременни действия за преодоляване на потенциален риск от наводнения.
„Разкриването на тези работни места стана възможно след като Министерството на околната среда и водите предприе редица действия за реализиране на рационални идеи, предложени и обсъдени в Министерски съвет и Междуведомствената работна група, създадена със заповед на Министър-председателя. След проведени разговори между Вицепремиера Томислав Дончев и Управляващия орган на програмата са отстранени всички пречки за наемане на лица от областните администрации по линия на „Подкрепа за заетост”, чието изпълнение е до края на 2015 г., а бюджетът й е увеличен, за да бъде удължен периодът на субсидирана заетост“ – поясни Областният управител Малина Николова.
Даниела Първанова, Директор на Дирекция „Услуги по заетост“ към Дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Монтана представи проекта и разясни основните параметри на Програмата.
За цялата област са определени общо 570 работни места, от които 40% или 228 лица, ще бъдат назначени от Областния управител и предоставени на общините за реализиране на дейностите по проекта. Останалите работни места са предвидени за реалния сектор.
Членовете на Комисията по заетост приеха критерии, по които да се направи преразпределението на работните места. Първият от тях засяга броя на язовирите за почистване и наблюдение, управлявани от съответната община, вторият критерий - броя на реките за почистване на територията на съответната община, а третият – броя на населението в общината. Данните и за трите критерия са спрямо общия брой за цялата Област Враца. Допълнително работни места получиха осемте общини, които пострадаха от наводненията през изминалата година.
Постоянната комисия единодушно взе решение за разпределението на работните места по общини на територията на Област Враца по проекта, като в Община Борован определеният брой е 20,  в Община Бяла Слатина - 32, 35 са в Община Враца, 13 в Община Козлодуй, 20 в Община Криводол, в Община Мездра са 25, в Община Мизия също 25, в Община  Оряхово - 19, в Община Роман – 18, а за Община Хайредин броят е 20. Едно работно място е предвидено за Дирекция „Бюро по труда“ – Враца, където ще се извършва цялостен контрол върху реализацията на Програмата.
Всички договори ще бъдат сключени до края на месец юни, като срокът на заетост по Програмата е 4 месеца, с трудово възнаграждение на всяко наето лице 380 лв.

Пет фирми искат да асфалтират улиците в община Враца


    Общинска комисия с председател зам.-кмета инж. Красимира Георгиева днес отвори ценовите оферти на участниците в обществената поръчка за ремонт на улиците в община Враца. До този етап бяха допуснати и петте фирми, подали документи – „Мегаинвест – холд” ЕООД – Дупница, „Трейс груп холд” АД – София, ДЗЗД „Сдружение Враца” – Враца, „Пътинженеринг – М” АД – Монтана и „Микра – КМ” ЕООД – Ботевград. Всички фирми без тази от Ботевград при оценяването на техническите показатели са получили по 100 точки, а „Микра – КМ” – 52. Днес публично бе оповестен средния сбор от цени за различните видове дейности на всяка от фирмите. След отварянето на офертите комисията ще разгледа ценовите оферти и ще поиска обосновка за предложената цена на три от фирмите. Най-голямата оферта бе на софийското дружесво. Критерият за избор на изпълнител е икономически най-изгодна оферта.


Община Враца отново ще предоставя топъл обяд на социално слаби


            От 3 юни Община Враца има сключен договор с Агенциата за социално подпомагане по проекта „Осигяраване на топъл обяд” – съобщи днес кметът инж. Николай Иванов.  Социалната услуга вече се предоставя и ще продължи до края на годината.  Финансирането е по оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Общата цел на оперативната програма е свързана с намаляване на броя на живеещите в бедност лица, чрез подпомагането им с храни, с оглед преодоляване на основно материално лишение. Целта е да се осигури помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението в общината. От проекта ще се възползват 120 деца и лица, от следните целеви групи:
-   лица и семейства на месечно подпомагане с доход по-нисък от диференцирания минимален доход;
-   неосигурени, самотно живеещи лица с децата си, подпомагани по Закона за семейни помощ за деца.
-   самотно живеещи лица, получаващи минимални пенсии /за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, социални и наследствени пенсии/;
-   скитащи и бездомни лица и деца;
Услугата се предоставя в двете социални кухни - на ул. „Стоян Заимов” №2 и на ул. „Екзарх Йосиф” № 75 във Враца.


Детски панаир ще има във Враца

            За трета поредна година Община Враца и фондация „Изиарт” организират детски панаир във Враца – съобщи кметът на града. Инж. Николай Иванов уточни, че тази година празникът ще е на 13 юни от 10 до 18 ч. на площад „Христо Ботев”.  Това издание на панаира е изцяло финансирано от Община Враца.
Поканени са всички малки и по-големи момичета и момчета. За тях ще бъдат организирани различни ателиета на открито. Ще има ателиета изкуство и рисуване, стъклопис, макиаж, пясъчни рисунки, грънчарско ателие, бижута, цветя от салфетки, детска архитектурна работилница, рисунка на асфалт, декупаж, животни от картон, детски играчки, мода, урбанистична игра и др. Предвидени са и спортни игри – „Преоткрий Враца” и „Пожарникари”. Ще има също представление на куклен театър и много други приятни забавления. На площада отново ще пристигне истински противопожарен автомобил. В този ден влизането в Регионалния исторически музей и Етнографско-възрожденския комплекс ще е безплатно за децата.
„Искам чрез медиите да поканя всички деца на Враца в събота на площад „Христо Ботев” – заповядайте на детския панаир!” – каза инж. Иванов.

Фондация „Тодор Рачински” чества 20 години

На 11 юни фондация „Тодор Рачински”, Община Враца и СОУ „Христо Ботев” – Враца ще отбележат 20 години от учредяването на фондацията – обяви днес кметът инж. Николай Иванов. В 10 ч. в двора на СОУ „Христо Ботев” – база 2 ще бъдат показани 20 сорта пшеница, селектирани от Тодор Рачински. Това е т.нар. „жив паметник на Тодор Рачински”. За тях ще разкаже проф. Николай Ценов – селекционер. С тези сортове изцяло се преобразява пшеничното производство в България и добивите от 230 кг от декар стават 480 кг от декар. С тях в периода 1974 – 2000 г. са засети общо 200 милиона декара площ.
         В 13.30 ч. в читалище „Развитие” по същия повод ще се проведе тържествен концерт  – входът е безплатен.
         На честването ще присъстват председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, акад. Атанас Атанасов – ръководител на геномен център и ръководители на аграрния университет в Пловдив, земеделски производители и представителите на фондация „Тодор Рачински” във Враца. Поканен е и министърът на земеделието Десислава Танева.
         „Искам да благодаря на г-н Джунов, който беше основният двигател на подготовката на честването на този бележит български учен и врачанин” – каза инж. Николай Иванов.


Правят първа копка на параклис в квартал „Кулата” във Враца

         „На 13 юни в 11.30 ч. в квартал „Кулата” ще направим първа копка на нов параклис” – каза днес кметът на Враца. Мястото, където той ще бъде изграден, е дарено от Славейко Георгиев Спиридонов – един от най-големит дарители в последните десетилетия на Община Враца.  С неговата волята там ще се построи параклис. Средствата, които са необходими, са малко над 65 000 лв., като част от тях са задложени в капиталовата програма на Община Враца, а останалите ще бъдат от дарения. Фирмата, която е избрана за изпълнител на обекта, е врачанското дружество „ОПАЛ – 94”.
          

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

неделя, 7 юни 2015 г.

Cъстезание по автомоделни спортове за ученици


В град  Пазарджик се проведе състезание за ученици за ученици от 1 до 12 клас по автомоделни спортове. Организатори на събитието бяха Министерство на Образованието  и науката, Национален дворец на децата –София , Бъгарска федерация по автомоделен спорт /БФАМС/, Българска федерация по корабомоделен спорт /БФКС/, Модел Яхт Клуб –Пазарджик , Фондация "Еврика", ОДК, РИО и Община Пазарджик.
Дъждът не попречи на ентусиазма на децата и организаторите  да се проведе успешно състезание.  Татяна Досева –Директор на НДД и Дамян Петров –Зам.председател на БФАМС наградиха победителите и участниците с купи, медали и грамоти в съответните класове:
1:10 Electric Touring - ученици 5-8 клас: Първо място за Борис Иванов от отбора на СТМК-Враца, второ място за Самуил Кулев също от отбора на СТМК-Враца и трето място за представителя на Модел Яхт Клуб Пазарджик  Ангел Здравков;
1:10 Electric Stock - ученици 5-8 клас: Първо място за Самуил Кулев –СТМК-Враца, второ място за Борис Иванов – СТМК-Враца, трето място за Марин Мирчев от отбора на НДД;
1:10 Electric Touring  и 1:10 Electric Stock - ученици 9-12 клас първи места заеха представителите на НДД  Денис Димитров и Илиян Илиев;
АЕ ученици 5-8 клас – първо място за Ванина Крумова - СТМК Враца, на второ място представителката на домакините Габриела Пейчева и трето място за Христо Ангелов от отбора на НДД;
RC-EB / майсторско управление/ ученици 5-8 клас : Първо и второ  място отново за представителите на СТМК-Враца – Емил Давидов и Самуил Кулев, трето място за Ангел Колунчев от Модел Яхт Пазарджик;
RC-EB ученици 9-12 клас: Първо място за Кристиян Веселинов, второ място за Илиян Илиев и трето място за Минко Павлов, представители на отбора на НДД;

Отборен победител за ученици до 8 клас е СТМК-Враца, а за ученици 9-12 клас отбора на НДД -София.
Константин Колунчев на 4 години от Пазарджик  зае 4 място в клас АЕ / прав курс/ученици 5-8 клас и  получи грамота за най – малък участник в турнира.
Състезанието се проведе под контрола на съдийски екип: Огнян Ангелов и Коля Панайотов от НДД  Иванчо Ганчев  и Димитър Лесковски от БФАМС.

Мероприятието  продължава до 07.06.2015г. със състезание по корабомоделизъм.