Бисквитки

събота, 31 декември 2011 г.

Да посрещнем заедно Нова година!

Уважаеми граждани и гости на Враца,

Приканвам ви да се присъедините към тържественото посрещане на Новата 2012 година, което ще се състои на 31 декември на площада пред сградата на Община Враца. За доброто ви настроение ще се погрижат музикантите от група Junk Yard, дует „Шик” и духов оркестър.

Програмата започва в 22.00 ч.

Очакваме ви!

петък, 30 декември 2011 г.

Конкурсът за най-добра украса приключи

Кметът на Община Враца инж.Николай Иванов награди победителите от обявеният конкурс от Община Враца за най-стилните и оригинални коледни украси.
Плакет и грамота получиха:
„ВиК „ООД –Враца, „Холсим България „АД, Магазин „Детелина” и „Чех-пласт „ ООД-Враца.
Поощрителни награди – грамоти получиха:
„Зоомагазин „Гекон”, ОДЗ „Брезичка” и Магазин „Маргарита” .
В своето приветствие инж.Иванов благодари на наградените и на всички граждани на общината за положените от тях усилия да се създаде празнична атмосфера в нашият град и пожела на всички весело посрещане на Новата година и покани присъстващите да се присъединят към тържеството в новогодишната нощ пред сградата на общината.

четвъртък, 29 декември 2011 г.

Дарение от Ирландия

Сигурно мнозина се питат какво би могло да свързва Бърдарски геран с далечен Дъблин в Ирландия. Толкова здраво да го свързва, че от там да дойде поредната сума от 200 евро за дарителския фонд, основан във връзка с честванията на 125-годишнината на банатското българско село.
Отговорът е прост – една жена, която макар и на хиляди километри от нас, продължава да мисли за родното място като за най-скъпото, което е оставила в България.
Катерина Караджова описва родословието си кратко – баща й е Франц Караджов от рода на Марицните, а майка й е Ленка (Елена) от рода Минкините. Родителите й живеят, до смъртта на майката преди две години, в малка къща в северния край на селото.

(С бащата Франц и лелята Катерина)
Катерина завършва Националната спортна академия. Седем пъти е била шампион на България по вдигане на тежести и  Европейски шампион за 1989 г. с европейски рекорд. Печели и шесто място в света по вдигане на тежести през същата година.
Спортно-биографичен очерк за нея можете да намерите в книгата „Елитът на българските щанги“ от Димитър Димитров.
От 11 години живее и работи в Ирландия като се занимава с лазерна терапия, китайска медицина, козметика, рефлектология.
Обичта й към Бърдарски геран й помага да прави планове да стегне бащината си къща, както и да обещае, че ще пази тази съкровена връзка, като дарява периодично средства за благородната кауза да съхраним хубостта на уникалното село.

Ще честваме Мистър Сенко

 Кметът на Община Враца инж.Николай Иванов проведе среща със Стефка Карайончева – Сенко, Христо Караджунов – Маг Ирко и заместник – председателят на Сдружение „Сенко” – Ивокс Меджик.
Идеята на проведената среща е възобновяване на мероприятията от 2005 г., когато  Враца беше домакин  на  илюзионен спектакъл по повод 100 годишнината от рождението на Мистър Сенко. Представителите на илюзионното изкуство предложиха, в дните около рождената дата на известния български маг 12 февруари да се провежда ежегоден спектакъл и да бъде учредена преходна купа „Мемориал Сенко”. Постигнати бяха договорености за провеждането и на Национални прегледи на илюзионното изкуство или фестивал с конкурсен характер „Млади таланти”. Безспорно Враца е най-подходящият център за предвидените мероприятия като роден град на великия илюзионист.
Кметът на Община Враца инж. Николай Иванов прие със задоволство идеята и пое ангажимента по организацията на илюзионния спектакъл и честването на 107 –та годишнина от рождението на Мистър Сенко.

Има нова Наредба за финансиране на спортните клубове

В кметсвото на Враца се проведе среща с представители на спортните клубове, на която присъстваха Председателят на комисията по спорт и туризъм към Общински съвет – Враца Ангел Иванов и гл. експерт към Министерството  на физическото възпитание и спорта за Северозападна България Росица Стаменова. Целта на срещата беше представяне на създадената нова Наредба за финансиране на спортните клубове на територията на община Враца за 2012 г. която предвижда нов ред в предоставянето на средства и завишава с около 10 000 лв. размера на финансовата субсидия, осигурявана до този момент от Община Враца. До момента общата предвидена сума за спортните клубове беше 123 288 лв., като в това число се включваше и обезпечаването на Общинската  програма на спортно – туристическите прояви. Наредбата е предоставена на спортните клубове. До 10 януари 2012 г. те ще имат възможност да внесат промени и предложения. Пак до тази дата е и срокът за подаване на документи за финансиране. Комисията по спорт и туризъм ще разгледа предложенията и ще внесе Наредбата за одобрение от Общински съвет – Враца.

Тръгна обновен тролей

Кметът на Община Враца инж. Николай Иванов присъства на пускането в експлоатация на основно ремонтиран тролейбус, вторият за тази година. Подменена е основно ходовата част и пътническия салон на тролейбуса на обща стойност 27 000 лв.
В своето обръщение кметът благодари на екипа на Общинско предприятие „Тролейбусен транспорт”, извършил основния ремонт и заяви, че и занапред дружеството може да разчита на подкрепата на Община Враца за осигуряване на средства като пожела на всички много здраве и весело посрещане на Новогодишните празници.


сряда, 28 декември 2011 г.

Каубой влиза в бар

Тази нощ в 02.50ч. в  РУП-Враца е получено съобщение за мъж, който влязъл  с пистолет в ръка в бистро „Маги”,намиращ се във врачанския комплекс Дъбника”. Изпратеният на мястото полицейски екип  е установил, че това е мъж с инициали К.К, на 43 години от Враца. Същият е бил във видимо нетрезво състояние и е размахвал законно притежавания от него пистолет.  Оръжието  е иззето.

Предстои заседание на общинарите в Криводол


          На 30 декември 2011 г. от 9,30 часа Общински съвет гр. Криводол ще проведе редовно заседание при следния дневен ред
1.     Предложение относно назначаване на кметски наместници в Община Криводол
Вносител: Петър Данчев – Кмет на Община Криводол
2.     Предложение относно предоставяне на безвъзмездно ползуване на общинска собственост
Вносител: Петър Данчев – Кмет на Община Криводол
3.     Предложение относно прилагане разпоредбите по чл. 25 от ЗСПЗЗ, учредяване на права и сервитути по чл. 25, ал. 4от ЗСПЗЗ за изграждане на обект „Преносни газопроводи високо налягане с АГРС от ПГХ Чирен до гр. Козлодуй и гр. Оряхово” и преминаване на трасето през 0,257 дка от имот № 000134 – пасища мери на земи по чл. 19 от ЗСПЗЗ; 0,123 дка от имот № 000135 – полски път; 0,061 дка от имот № 000167 – полски път по плана за земеразделяне на с. Осен, община Криводол
Вносител: Петър Данчев – Кмет на Община Криводо
4.     Предложение относно утвърждаване на експертна оценка, ликвидиране на съсобственост и продажба на имота
Вносител: Петър Данчев – Кмет на Община Кривод
5.     Предложение относно откриване на процедура за отдаване под наем на частна общинска собственост с прекратен срок на ползване
Вносител: Петър Данчев – Кмет на Община Криводол
6.     Предложение относно определяне на училища преимуществени ползватели на моторни превозни средства – ученически автобуси Isuzu
Вносител: Петър Данчев – Кмет на Община Криводол
7.     Предложение относно отпускане на еднократна парична помощ
Вносител: Юрий Кацарски – Председател ОбС
8.     Предложение относно промени в Наредба № 12 за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги в Община Криводол
Вносител: Дияна Милетиева – зам.-кмет Община Криводол
9.     Разни.

Бебетата до днес родени във Враца



До 28 декември тази година във врачанската болница са проплакали 567 бебета, от 561 раждания – с четири двойки близнаци. От тях 293 са момчета, а 274 са момичета.


Най-голямото бебе, родено в болницата тежи 5 050 гр, момче, от първо раждане на 21-годишна майка. Най-малкото от родените в болницата е също момче и е едва 700 грама.


Най- възрастната майка на 42 години, а най- младата е на 14 години.


От началото на годината до момента  във МБАЛ „Хр. Ботев”, гр. Враца са родили 29 непълнолетни, като най-младата родилка е на 14 години, а най-много родили непълнолетни са на 17 години – 14 родилки за 2011 година.

вторник, 27 декември 2011 г.

По Коледа стгават чудеса, жена се спаси от пожар


На 26.12.2011г. в 16.50ч. в РУП Козлодуй е получено съобщение, че къща в гр.Козлодуй,  има починало лице. При пристигане на мястото,  служители на РУП Козлодуй са установили, че лицето В.Ц./78-годишна/  е жива в безпомощно състояние, в опушено помещение на къщата.Жената е транспортирана в МБАЛ Козлодуй за лечение. В помещението е намерена повалена отоплителна печка на дърва и въглища и обгоряло парче дървена подова настилка под нея. Не са установени данни за извършено престъпление от общ характер.