Бисквитки

събота, 30 септември 2017 г.

Враца се прощава с Ким Чълхо



На  3 октомври врачани ще се поклонят и ще изкажат своят почит пред  директора на Корейския културен център в града Ким Чълхо. Обичаният от всички врачани, почина внезапно  на 29 септември.
„Ким беше човек, с огромна енергия, инициативност и неподправена доброта. Само за няколко години във Враца, чрез своята дейност, той осъществи промяна, напомняща на всеки колко е важно да сме искрени, сплотени и позитивни. Всеки, който е имал досег с Ким е съкрушен от съдбата, която го сполетя. На всяко едно събитие, на което той присъстваше или организираше, винаги казваше: „Аз съм корейски врачанин!“. Корейският врачанин ни помогна да осмислим преходното и в днешния ден - да потърсим утехата в непреходното.
Изказвам най-искрените си съболезнования към съпругата на Ким Чълхо, близките и приятелите на този емоционален и обичащ Човек!
Благодарен съм, че имах възможността да се докосна до личността на Ким и знам, че той винаги ще бъде част от нас…от Враца!“ – каза кметът Калин Каменов.
Поклонението пред Ким Чълхо ще се състои на 3 октомври-вторник, от 10:30 ч. до 14:30 ч. във фоайето на Народно читалище „Развитие“ във Враца.


петък, 29 септември 2017 г.

Проверка на Националната система за ранно предупреждение



На 02.10.2017 г. от 13.00 ч. ще се проведе проверка на техническото състояние на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и въздушна опасност. Тестът ще се проведе в 30 – километровата зона за неотложни защитни мерки на АЕЦ „Козлодуй“ и в 10-те общини от област Враца с определени акустични сигнали и гласови съобщения. Целта на тренировката е проверка на техническото състояние на системата, придобитите умения от длъжностните лица за работа с нея и обучение на населението за разпознаване на сигналите, излъчвани от акустичните сиренни устройства.
Областният управител Малина Николова със свое писмо е уведомила Регионалното управление на образованието – Враца за необходимостта от набелязване на мерки за недопускане на стресови ситуации за децата в детските градини и ясли, както и за учениците в училищата. Като част от необходимите мерки са информираност на директорите на детските и учебни заведения и инструктаж на педагогическия състав за провеждане на обучение в подходяща форма. Информирано е ръководството на Електроразпределителното предприятие в региона за провежданата тренировка с цел да не се извършва планова профилактика на 02.10.2017 г. за времето до приключване на теста и осигуряване на непрекъснато електрозахранване на обектите, в които има монтирани сирени в дните преди и по време на тренировката.
Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението се тества два пъти годишно в първия работен ден на месеците април и октомври.

Кметът Калин Каменов подписа договор на стойност над 6 000 000 лв. за образователна инфраструктура във Враца



Кметът Калин Каменов подписа, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, договор на стойност 6 385 000 лв. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по инвестиционен приоритет – Образователна инфраструктура.
Одобреният проект е част от Инвестиционната програма на Община Враца и се финансира със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Проектът включва реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на образователни институции в града. Чрез изпълнението на проекта ще бъдат извършени ремонти и внедряване на мерки за енергийна ефективност в ППМГ „Акад. Иван Ценов”, ДГ „Европейчета” база 1, ДГ „Дъга”, ОДЗ „Зора”, ОДЗ „Знаме на мира” и изграждане на спортна зала в СУ ”Христо Ботев”.