Бисквитки

петък, 29 януари 2021 г.

Георги Терзийски: Работи се внимателно по разчистване на срутището на път II-16 Своге – Ребърково при Елисейна. Има опасност от ново свличане на скална маса


    Започна обследване и обрушване на срутището на път II-16 Своге – Ребърково при Елисейна. Падналата на пътното платно скална маса е над 4000 тона. Опасността от ново срутище все още съществува и затова се работи изключително внимателно, защото най-важно е да запазим живота и здравето и на работещите, и на пътуващите, съобщи на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

    Преовлажняване на откоса и силно ерозирали скали в Искърското дефиле в района на с. Елисейна активизираха срутищни процеси и поради това движението по пътя  Своге – Ребърково остава  ограничено в двете посоки.

    Предприети са нужните действия за разчистване на пътното платно. Осем специализирани машини премахват по-малките скални късове под надзора на геолози и експерти, така че да не се предизвикат допълнителни срутвания, посочи Терзийски. Ще се включи и верижна техника. Създаден е щаб от геолози и алпинисти, които огледаха района и ще започне обрушване на скалния откос. След това ще може да стартира укрепването не само на срутилия се скат, но и на съседните, тъй като има опасност от ново срутване, добави председателят на АПИ.

    Ще направим точен анализ на ситуацията, тъй като това е основно трасе за тежкотоварния трафик предвид модернизацията на Е79 и искаме да бъде безопасен за пътуващите, посочи Терзийски.

    Скалното срутище е в много тежък район, намира се в разлом, скалите са силно изветрели и никой не може да предвиди  кога ще се случи срутване, каза геологът Кирил Викторов. Толкова огромна скална маса не може бъде задържана от каквато и да е мрежа, добави той. Обезопасителните мрежи имат възпиращи функции, които могат да намалят скоростта на падащата скална маса и тяхната роля се вижда – срутището не е засегнало жп линията, посочи председателят на АПИ. След обрушването на откоса ще бъде направен проект за ново укрепване с анкери и високоякостни мрежи.

АПИ започна поетапно укрепване на скатовете на II-16 Нови Искър – Елисейна – Своге, като за Софийска област  има готови проекти. Предстои да се изработят проектите и за област Враца, посочи Терзийски. Метеорологичните условия в момента създават опасност от срутища на много места в страната, с повишаване на температурите през следващата седмица са възможни и нови срутища по републиканската пътна мрежа. Няма да бързаме, за да можем да укрепим устойчиво всичко, добави той.

    Експертите са категорични, че това са непредвидими процеси, дори вибрациите от тежкотоварните камиони и влака влияят. Създадени са обходни маршрути, като тежкотоварните камиони се движат по Е79, леките автомобили от Своге се насочват през Бучин проход. Има обходи, няма да имаме сериозно  затрудняване на трафика.


    Движението по пътя остава ограничено, за да се гарантира безопасността, живота и здравето на пътуващите. За леките автомобили обходният маршрут е: Своге – Гара Лакатник – Дружево – Долно Озирово – път I-1 – Враца. Тежкотоварните автомобили над 12 тона се насочват по път Е-79  Враца – Мездра – Ботевград – София и по път II-16 към Своге.

14 нови случаи на болни от Коронавирус в област Враца.

В община Бяла Слатина, на домашно лечение са диагностицирани две жени -  на 65 г. и на 49 г. и 47 г. мъж от гр. Бяла Слатина, а в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца е хоспитализиран 66 г. мъж от с. Алтимир.

Осем са регистрираните заболели от община Враца. Касае се за 7 лица от гр. Враца, които са на домашно лечение – пет жени, на възраст от 34 г. до 69 г. и двама 39-годишни мъже. В МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца е настанен за лечение 37 г. мъж от с. Чирен.

По един нов случай е установен в общините Козлодуй и Криводол – с положителни изследвания са 28 г. мъж от с. Бутан и 80 г. мъж от гр. Криводол.

През изминалото денонощие, в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца е починала настанена за лечение 76 г. жена от гр. Криводол.

Към момента, в област Враца са излекувани 4121 лица, а 217 са починали. 

Активните случаи са 550, като в болнични заведения са настанени 58 пациенти. 



Надя Гетова 
Експерт "Връзки с обществеността" 
Областна администрация Враца 
моб. тел.  +359882 868146 
тел.+35992 678470

четвъртък, 28 януари 2021 г.

Здравната вноска за безработните става 26 лв. месечно

1/28/2021

За информация: Людмила Байчева                 

                                      Тел.:092 66 84 100 

От 1 януари 2021 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 26,00 лева.

Промяната е свързана с увеличението на минималния осигурителен доход от началото на тази година, който вече е 650 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така, здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 325 лв. и не повече от 3000 лв. месечно.

От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за месец януари 2021 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2021 г. Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7, припомнят още от приходната агенция.  Тя се подаваелектронно с персонален идентификационен код /ПИК/ на НАП или КЕП, чрез портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg.

Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и на телефон:0700 18 700 /на цена, съгласно тарифата на съответния оператор/. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.


Онлайн платформа за данъчна грамотност на ЕС набира все по-голяма популярност.

За информация: Людмила Байчева                 

                                      Тел.:092 66 84 100 

 

Все повече европейски държави използват онлайн платформата за данъчна грамотност TAXEDU, която има за цел да даде знания на младите за данъците и за това как те засягат техния живот. Порталът съдържа игри, материали за е-обучение и микромодулипредставящи информацията по забавен и привлекателен начин. Материалите са насочени към три възрастови групи – деца на възраст между 9 и 12 години, тийнеджъри между 13 и 17 години и по-големи младежи. Съдържанието на материала е налично на всички официални езици на ЕС, включително и на български.

На интернет страницата https://europa.eu/taxedu може да бъде намерен и кът на учителя, предлагащ ресурси, полезни съвети за преподаване на информацията за данъци и за ползите от тях в училище. Достъпни са и готови планове за уроци за учители. Всеки план на урока включва описание и конкретни цели, заедно с упражнения, които учителите могат да използват в своите часове. През 2020 г. данъчната администрация на Италия включи платформата TAXEDU в популяризирането на онлайн образователната си кампания, насочена към младите “Tax and school”.

Целта на образователната инициатива на Европейския парламент е повишаване на фискалната грамотност на младите, чрез използване на модерни, дигитални комуникационни канали и съответно намаляването на данъчните измами и избягването на данъци в цяла Европа в дългосрочен план.

ТД на НАП Велико Търново, Офис Враца 2020Стр. 1 от 1

Оперативна информация за обстановката в област Враца

 

По данни на Областния съвет по сигурност – Враца, обстановката в област Враца е спокойна. Температурите са в интервала от -3 до +3 градуса. Снежната покривка в областта на места е до 10 см. Времето на места е слънчево, духа слаб вятър. Пътните настилки са частично заледени, проходими при зимни условия. През изминалото денонощие, 20 пътноподдържащи машини на Областно пътно управление  - Враца са обработили пътищата с осолен пясък. Няма въведени ограничения на движението по републиканската пътна мрежа. 

В късния следобед на вчерашния ден, екипите на ЧЕЗ са отстранили възникналите аварии и е възстановено електрозахранването във всички села на територията на община Оряхово. В останалите общини от област Враца, оперативната обстановка е спокойна. Няма данни за нарушено водоподаване и населени места без ток, както и за бедстващи хора.

Под постоянно наблюдение са нивата на реките и язовирите в областта. Във всички хидротехнически съоръжения има осигурен свободен воден обем. Нивата на реките са под критичните точки.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg.

 

 

13 новозаболели от COVID-19 лица

. 

Жена на 63 г. от гр. Бяла Слатина е на домашно лечение след положителни изследвания.

В община Враца на домашно лечение са диагностицирани 7 лица от гр. Враца, като се касае за двама мъже, на 54 г. и на 65 г., както и за пет жени, на възраст между 31 г. и 77 г.

По един нов случай е установен в общините Козлодуй и Криводол – заболели са 46 г. мъж от гр. Козлодуй и 74 г. жена от гр. Криводол.

Три лица от гр. Мездра са сред обявените – на домашно лечение е 43 г. мъж от гр. Мездра, а в МБАЛ – Мездра е хоспитализирана 68 г. жена от гр. Мездра. В МБАЛ „Христо Ботев“  - Враца е починала 79 г. жена от с. Игнатица. В МБАЛ - Бяла Слатина е починал настанен за лечение 77 г. мъж от гр. Бяла Слатина.

Към момента, активните случаи в областта са 537като в болнични заведения са настанени 60 пациенти.

 


Надя Гетова 
Експерт "Връзки с обществеността" 
Областна администрация Враца 
моб. тел.  +359882 868146 
тел.+35992 678470

сряда, 27 януари 2021 г.

Успешно приключи първият етап на имунизацията от Фаза II в община Козлодуй

 

36 учители от шест учебни заведения в общината - 34 педагогически и двама непедагогически персонал са заявили желание за имунизация и на тях ваксината вече е приложена. Педагогическите и непедагогическите специалисти са от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Бутан, ОУ „Христо Ботев“ – Гложене, ПГЯЕ „И. Курчатов“ – Козлодуй, СУ Христо Ботев“ – Козлодуй, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Козлодуй и ОУ „В. Априлов“ – Хърлец.

Процесът по имунизация е протекъл по предварително изготвен график в МБАЛ „Св. Иван Рилски“- Козлодуй, а всички лица, на които е приложена ваксина срещу COVID-19, са в добро здравословно състояние. 

Имунизационната кампания на областно ниво се ръководи в съответствие с Националния план за ваксиниране, Регионалния план за ваксиниране в Район 1 и Пътна карта на имунизационния процес в Район 1- за областите Видин, Монтана и Враца. Процесът е отворен и желаещите да се имунизират могат да заявят своето искане и на следващ етап.

В следващата седмица предстои да бъдат имунизирани по Фаза II потребители и персонал в социалните услуги, както и педагогически и непедагогически специалисти от останалите общини в област Враца.

Новите случаи на COVID-19 в област Враца са 25


В община Бяла Слатина е регистриран 69 г. мъж от гр. Бяла Слатина, който е хоспитализиран в МБАЛ - Бяла Слатина.

В община Враца са установени 14 лица, които са на домашно лечение. Касае се за две жени -  на 71 г. и на 66 г. от с. Оходен20 г. жена от с. Чирен, както и за 11 лица от гр. Враца – девет жени, на възраст между 38 г. и 67 г. и двама мъже – на 24 г. и на 52 г.

Пет са заболелите в община Козлодуй -  трима мъже, на 36 г., 55 г. и 60 г. и 83 г. жена от с. Бутан, както и 62 г. жена от гр. Козлодуй.

В община Криводол с положителни изследвания за Коронавирус са общо пет лица. В болнични заведения са настанени двама жители на гр. Криводол. В СБАЛПФЗ – Враца е настанен за лечение 57 г. мъж, а в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца е хоспитализирана 76 г. жена. На домашно лечение са 48 г. жена и 54 г. мъж от гр. Криводол, както и 54 г. мъж от с. Ракево.

През изминалото денонощие са починали трима настанени за лечение пациенти. В МБАЛ – Луковит е починал 79 г. мъж от гр. Роман, в МБАЛ – Кюстендил е починала 89 г. жена от с. Селановци, а в СБАЛПФЗ – Враца е починал 88 г. мъж от с. Паволче.

Активните случаи в област Враца са 526, като от тях в болнични заведения са настанени 60 пациенти. Починалите са 214.

Общият брой на излекуваните до момента е 4121.


Надя Гетова 
Експерт "Връзки с обществеността" 
Областна администрация Враца 
моб. тел.  +359882 868146 
тел.+35992 678470

Оперативна информация за обстановката в област Враца


По данни на Областния съвет по сигурност – Враца, обстановката в област Враца е спокойна. Температурите са в интервала от -2 до +3 градуса. Снежната покривка в областта на места достига до 20 см. Времето е облачно, духа слаб вятър. Пътните настилки са заснежени и мокри, проходими при зимни условия. Временно е било въведено ограничение на движението по път I-1 Ботевград - Мездра в двете посоки за МПС над 12 т поради снегопочистване. От тази сутрин е възстановено движението по път I-1 Враца - Монтана и в двете посоки за МПС над 12 т., както и при пътя край с. Краводер. По данни на Областна дирекция на МВР - Враца, в района на м. Орбита е имало закъсали ТИР-ове. Към момента тежкотоварните машини са изтеглени и пътят е свободен за преминаване. 75 пътноподдържащи машини на Областно пътно управление – Враца снегопочистват и опесъчават пътищата на територията на областта.

На територията на община Оряхово има частично прекъснато електрозахранване във всички населените места. Екипи на ЧЕЗ работят по отстраняването на възникналите аварии. 

В останалите общини на територията на област Враца, оперативната обстановка е спокойна. 

Няма данни за нарушено водоподаване в населените места от област Враца, както и за бедстващи хора.

Под постоянно наблюдение са нивата на реките и язовирите в областта.

Информацията от изминалото денонощие за нивата на реките е, че те са много под критичните точки.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg.

 

 

вторник, 26 януари 2021 г.

Само един заразен вчера

 Един нов случай на COVID-19 е установен в област Враца през изминалото денонощие, сочат данните в Единния информационен портал. На домашно лечение след положителни изследвания е 45 г. мъж от гр. Враца. 

Към момента в областта са излекувани 4021 лица, починали са 209. 

Активните случаи са 580, от които 524 лица са на домашно лечение, а 56 са хоспитализирани.

 

Надя Гетова 
Експерт "Връзки с обществеността" 
Областна администрация Враца 
моб. тел.  +359882 868146 
тел.+35992 678470

неделя, 24 януари 2021 г.

6 новозаразени с К 19

 Шест са новите случаи на Коронавирус инфекция в област Враца за 23.01.2021 г., според данните в Единния информационен портал. Всички новозаразени лица са на домашно лечение.

В общините Бяла Слатина, Враца и Мездра са установени по един нов случай – 90 г. жена от с. Соколаре, 73 г. мъж от гр. Враца и 54 г. мъж от гр. Мездра. 

Три са заразените лица от община Козлодуй – 79 г. мъж и 55 г. жена от гр. Козлодуй, както и 57 г. жена от с. Бутан.

Активните случаи към момента в областта са 671, като от тях на домашно лечение са 617, а 54 пациенти са настанени в болнични заведения.


Надя Гетова 
Експерт "Връзки с обществеността" 
Областна администрация Враца 
моб. тел.  +359882 868146 
тел.+35992 678470