Бисквитки

сряда, 22 юни 2011 г.

"Ботев" Враца направи първата си тренировка за новия сезон



Под песните и факлите на агитката 14 нови футболисти бяха пред погледа на старши треньора Сашо Ангелов. А ето какво каза на бриифинг президентаът на клуба Чавдар Атанасов:

Стартира четвъртото издание на конкурса на WWF „Училища за жива планета”

Виена - Международната природозащитна организация WWF обявява старта на четвъртото издание на конкурса „Училища за жива планета”. Партньор в начинанието е австрийската фондация Ерсте.
В конкурса могат да участват ученици между 12 и 16 години от Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия и Украйна. Те трябва да представят проект по една от следните три теми: „Дунав/Европейската линия на живота”; „Екологичен отпечатък/глобални ефекти на потреблението”; „Активно гражданство/бъди активен и мотивирай останалите”.
Срокът за подготовката на конкурсните проекти е ноември 2011 - май 2012 г. Церемонията по награждаването ще се проведе в Румъния през юни 2012 г., а голямата награда за победителите е образователен лагер, който ще се проведе в северната ни съседка през същата година.
Междувременно трима учители и трима ученици от всяка една от изброените държави ще бъдат поканени да се включат в семинар по устойчиво развитие, организиран от WWF. Той ще се проведе от 22 до 27 октомври т.г. в Австрия и целта му е участниците да бъдат запознати с основните принципи на природосъобразния начин на живот.
За да се включат в състезанието, кандидатите трябва да представят молба и мотивационно писмо не по-късно от 15-ти септември 2011 г. във WWF Румъния на електронен адрес dcaratas@wwfdcp.ro.
През трите години от съществуването й, в инициативата „Училища за жива планета” са участвали повече от 90 учители и 2000 ученици от 11 страни.

Граждани от Бяла Слатина протестират за лош път

ДО:
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДСТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ГР. СОФИЯ

Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ
МИНИСТЪР НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО
ГР. СОФИЯ

Г-Н СЕРГЕЙ МИХАЛЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯВ СЪВЕТ
НА АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“
ГР. СОФИЯ

Г-ЖА ПЕПА ВЛАДИМИРОВА
ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА
ОБЛАСТ ВРАЦА

ИНЖ. СТЕФАН ИЛИЕВ
ДИРЕКТОР НА ОБЛАСТНО ПЪТНО УПРАВЛЕНИЕ
ГР. ВРАЦА

КОПИЕ ДО:
БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

ДЕКЛАРАЦИЯ
ПРИЕТА НА ПРОТЕСТА, ПРОВЕДЕН НА 20.06.2011 ГОД. ПО ПОВОД ЛОШОТО СЪСТОЯНИЕ НА ОБХОДНИЯ ПЪТ НА ГР. БЯЛА СЛАТИНА, ЧАСТ ОТ РЕПУБЛИКАНСКАТА ПЪТНА МРЕЖА

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
Ние, жителите на Община Бяла Слатина, участници в протеста, проведен на 20 юни 2011 г., насочен срещу лошото състояние на околовръстния път на гр. Бяла Слатина приехме следната декларация, в която отправяме към Вас нашите искания:
1. Настояваме Министърът на регионалното развитие и благоустройството г-н Росен Плевнелиев да се ангажира, че незабавно ще започне цялостен ремонт на околовръстния път на гр. Бяла Слатина;
2. Настояваме до края на тази година да започне ремонт на път II–13 в отсечката Борован-Кнежа;
3. Настояваме държавата да увеличи целевите средства на общините за поддръжка и рехабилитация на пътната мрежа.

Госпожи и господа,
Ремонт на този път не е правен почти 20 години! Парите за Бяла Слатина никога не достигат!!! Отсечката е в отчайващо състояние, а част от пътя вече прилича на лунен кратер и е почти непроходим. Многократните обещания от страна Агенция "Пътна инфраструктура” са изтъркани.
Вече никой в Бяла Слатина не им вярва!!!
Похвално е старанието ви да строите магистрали, но в Северозападна България също живеят хора. За нас тези магистрали са твърде далечни, нас ни интересува пътя, който минава през нашия град. Това е път-убиец! Трябва ли да вземе човешка жертва, за да се сетите да го ремонтирате?
Проблемът е актуален от години, но сега се е задълбочил от често минаващите селскостопански и тежкотоварни машини, които допълнително разбиват настилката и засилват предпоставките за катастрофи. Преминаването на тежктоварен автомобил е равносилно на земетресение! Жилищата на хората, които са разположени около пътя започнаха да се пропукват. Нещо повече. Поради лошото състояние на пътя, тези машини започнаха да преминават през града, което допълнително създава опасност за живота на нашите деца
Пътят не подлежи на закърпване, защото в целия участък почти няма останало здраво място. По него минават автобусите с деца на път за училище.
Този път е единствения, който свързват Северозападна България с останалия свят! Кой разумен човек ще иска да развива бизнеса си тук, като го види? Чудно ли е тогава, че в града ни няма инвеститори, бизнесът страда, а безработицата е два пъти по-висока от средната за страната? Чудно ли е, че хората тръгват да търсят късмета си в големите градове и в други държави?
Госпожи и господа,
Разчитаме, че Вашия здрав разум ще надделее и ще направите необходимото ремонтът на обходния път на гр. Бяла Слатина да започне незабавно! Днешният протест показа, че тук има активно гражданско общество, което заявява, че Бяла Слатина не е дупка на картата на България и е готово да отстоява правата си до край. Уверяваме Ви, че ако не осъзнаете сериозността на ситуацията и безотговорното отношение към нашия проблем продължи, имаме готовност за нови протести! Докато не постигнем целта си.


ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНА БЯЛА СЛАТИНА,

УЧАСТНИЦИ В ПРОТЕСТА, ПРОВЕДЕН НА 20.06.2011 Г, ПО ПОВОД ЛОШОТО СЪСТОЯНИЕ НА ОБХОДНИЯ ПЪТ НА ГР. БЯЛА СЛАТИНА.

Coca-Cola подарява пътешествие до Атланта


Coca-Cola продължава да изненадва българските потребители и фенове по случай своята 125-годишнина. Компанията стартира нова Интернет игра, която ще им предостави изключителната възможност да пътуват до музея на Coca-Cola в Атланта.
За по-любознателните фенове, които познават историята на Coca-Cola, компанията организира Интернет игра, в която победителят ще спечели пътуване за двама до Атланта, САЩ, за да посети музея и централата на Coca-Cola. Всеки, който иска да се включи в играта и да спечели невероятното пътешествие, трябва да се регистрира в сайта на компанията WWW.COCA-COLA.BG и да отговори правилно на 3 кратки въпроса, свързани с Coca-Cola и историята на компанията.
Играта ще продължи до 7 юли 2011 г, в нея могат да се включат всички физически лица над 18 години. Отговорилите правилно на трите въпроса, ще участват в томбола за голямата награда, която ще бъде изтеглена на 8 юли 2011 г. на случаен принцип със специализиран компютърен софтуер и в присъствието на нотариус. Щастливецът, който бъде изтеглен, ще има привилегията сам да избере с кого да сподели пътуването до музея на Coca-Cola в Атланта.
Участието в конкурса не е обвързано с покупка на продукт. Повече информация за играта може да бъде намерена на WWW.COCA-COLA.BG или на телефон 0800-12345 (на цената на един градски разговор за абонати на фиксираната мрежа на Виваком от цялата страна).

Започна демонтаж на оборудване от първи и втори блок на АЕЦ


Днес Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) стартира първа операция по реален демонтаж на оборудване от втори нерадиоактивен контур на спрените в края на 2002 г. 1 и 2 блок на атомната централа.
По разпореждане с дата 20 юни 2011 г. Специализирано поделение „Извеждане от експлоатация – Козлодуй” започна дейности по утвърдена процедура за демонтаж на ресивери на първи турбогенератор. В първите два дни бяха извършени подготвителни дейности – премахване на изолационната вата, укрепване на съоръженията за безопасен демонтаж и др. Днес успешно бе демонтирана първата 5-тонна част от ресивера на турбогенератора.
Очаква се целият процес, свързан с демонтажа на ресивера на първи турбогенератор, да приключи до края на месец юни. Според програмата снетото оборудване, след проведен допълнителен радиологичен контрол, ще бъде транспортирано извън машинната зала, до площадка на ДП РАО за временно съхранение, която се намира на територията на АЕЦ „Козлодуй”.
Програмата за провеждане на операцията е предварително одобрена от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), която е уведомена за началото на дейностите 15 дни предварително, според изискванията на нормативната уредба.

През 2011 г. Специализираното поделение „Извеждане от експлоатация – Козлодуй” на ДП РАО работи по общо пет типови програми за демонтаж на оборудване от 1 и 2 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Всяка от тях се представя за одобрение от АЯР, след което се разработват вътрешни процедури за демонтаж на всеки възел от оборудването на системата.
През настоящата година се очаква да бъдат реализирани програмите за демонтаж на: маслени системи на турбогенератора; възбудител на генератор на турбината; генератор собствени нужди и електродвигатели на циркулационни помпи.

Кметът на Враца награди ученици


Кметът на Община Враца награди състезатели от ПМГ „Акад. Иван Ценов” - Враца, достигнали финали на „Ученически игри 2011” и постигнали призови места.Това са:

1. Волейбол - девойки /8-10 клас/

1. Славяна Бориславова Монкова
2. Анжелика Христова Дойновска
3. Биляна Илиева Илиева
4. Даниела Емилова Нешева
5. Виктория Емилова Христова
6. Радина Иванова Цветанова
7. Симона Христова Иванова
8. Вероника Руменова Андреевска
9. Полина Даниелова Маринова
10. Ванеса Калинова Червенкова

Треньори

1. Аглая Йорданова
2. Тодор Тинковски


2. Лека атлетика - юноши /8-10 клас/


1. Тихомир Янков Костов - 800 м. - II място
- 4 х 100 м. – щафета - III място

2.Мартин Илков Илиев - Скок височина – II място

3.Емил Мирославов Емилов - 4 х 100 м. – щафета - III място
4.Никола Мишев Маринов - 4 х 100 м. – щафета - III място
5.Тихомир Емилов Евгениев - 4 х 100 м. – щафета - III място

Треньори:
1. Живка Йорданова
2. Димитър Арменов

Всички призьори в 27 те Ученически спортни игри получиха грамоти като признание за своето отлично представяне.
„Още веднъж ви поздравявам и от сърце пожелавам да покорите още нови върхове.” – им пожела кметът на Община Враца д-р Шахов.

Консултативният съвет по опазване на горите взе две решения

Да се проведе среща с кметовете във връзка с правомощията и задълженията им
по влезлия в сила от 9 април нов Закон за горите и да се предоставя
информация на НАП за издадените превозни билети от горските стопанства и
Регионалната дирекция по горите-Берковица, са двете решения, които прие на
заседанието си днес Консултативният съвет по опазване на горите в област
Враца.
Влезлият в сила нов закон за горите дава монго повече правомощия на
кметовете по места, отколкото на служителите в Горските стопанства,
подчерта заместник-директорът на РДГ в Берковица Юри Флоров. Той поясни
още, че промените в закона са дошли именно по настояване на кметовете чрез
НСОРБ. Една от новостите в него е тази, че за превоз на дървесина по
републиканската пътна мрежа се изисква задължителен превозен билет. Тези
билети вече се купуват от РДГ. Друга промяна е тази, че всеки собственик ще
си опазва и контролира гората: лесничеите - държавните гори, кметовете -
общинските,а частните гори ще се пазят от съответните собственици.
Работната среща отчете състоянието по опазване на горските територии,
дивеча и рибата в районите на ДГС в област Враца. 43 горски надзиратели се
грижат за горите, дивеча и рибата в 61 615 ха горски фонд. Освен тях в ДГС
има още 27 лесовъди. Най-честите нарушения в горския фонд, въпреки
изпълняващите се мерки, са незаконната сеч в райони с компактно ромско
население. 1 303 проверки са извършени до момента през годината от страна
на лесничеите. 76 от тях са в дърводелски цехове, пазари и работилници, 789
- на превозни средства и 438 на ловци и рибари. Съставени са 314 акта, а с
тях са задържани 68.9 куб. метра дърва за огрев, 4 МПС, 7 каруци, 3 моторни
резачки, 2 брадви и 1 конска амуниция. В прокуратурата са изпратени 145
актови преписки и са образувани 3 досъдебни производства, 78 са в движение,
а 64 са върнати за налагане на административни наказания. От издадените
постановления 197 са влезли в сила с начислени суми от 26 889 лева. От тях
събрани са само 2 407 лева - 1 555 са дадени доброволно, а 852 за взети от
НАП. Досега в горите са възникнали 8 пожара, в които са опожарени 937
декара площи.

вторник, 21 юни 2011 г.

Заповядайте на среща с Кристалина Георгиева във Фейсбук


Еврокомисар Кристалина Георгиева ще се радва да поговори с вас - заповядайте в нейния първи чат през Фейсбук. Кристалина Георгиева е първият европейски комисар, който ще влезе в пряк диалог с европейците през популярната социална мрежа. Тя ще се радва да обсъди с вас бъдещия европейски доброволчески хуманитарен корпус и да ви разкаже как можете да сте сред първите европейски хуманитарни доброволци.
Комисар Георгиева очаква с нетърпение и вашите мнения и идеи за бъдещата структура, която ще помага на младите европейци да участват пряко в хуманитарната помощ на ЕС. Тя ще отговори на вашите въпроси за доброволческия корпус и по всички други теми, свързани с работата й в областта на хуманитарната подкрепа и гражданската защита.
Разговаряйте с Кристалина Георгиева на английски или на български в сряда, на 22 юни, от 17.00ч. (българско време), през този линк: http://www.facebook.com/pages/Kristalina-Georgieva/120452521322623.

АЕЦ "Козлодуй" пояснява

Във връзка с цитирани в медиите изказвания на участници в конференцията Преход в енергетиката под знака на климатичните промени и изчерпване на ресурсите, организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара и Гьоте институт, бихме искали да заявим следното.

По отношение на цената на ядрената енергия и включените в нея разходи:
“АЕЦ Козлодуй” ЕАД реализира електроенергията си на двата сегмента на пазара – на регулирания пазар по цени и квоти, определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), и на либерализирания пазар по свободно договорени цени.
Цените, които ДКЕВР определя и по които “АЕЦ Козлодуй” ЕАД продава електроенергия на обществения доставчик, се формират съгласно “Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия”. Като ценообразуващ елемент се признават разходите за вноски във фонд “Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения” (ИЕЯС) и фонд “Радиоактивни отпадъци” (РАО), с които се финансират дейности по управление на РАО.
Ежегодно АЕЦ “Козлодуй” начислява около 100 млн. лв., както следва: 3% от приходите от електроенергия за фонд “РАО” и 7.5% от приходите от електроенергия за фонд “ИЕЯС”. От създаването на фондовете през 1999 г. до м. май 2011 г. във фондoвете са отчислени общо 1,3 млрд. лв., като натрупването на средства продължава.
Очевидно е, че в никакъв случай не може да се твърди, че разходите за отработено ядрено гориво и демонтиране на оборудване остават “скрити”.

По отношение на преоценката на вероятността от аварии в АЕЦ:
В момента в АЕЦ “Козлодуй” се подготвят и изпълняват стрес тестове, а окончателният доклад от провеждането им ще е готов през есента. Ако резултатите покажат, че е необходимо да се предприемат допълнителни действия, те ще бъдат отчетени в нашите планове.
Засега ние не разполагаме с цитираната на конференцията оценка на математици за вероятността от аварии и поради тази причина не можем да я коментираме.

Д Е К Л А Р А Ц И Я на Общинският съвет на БСП - Враца

Общинският съвет на БСП – Враца и социалистите от Общинската организация на БСП – Враца, изразяват категорично несъгласие с грубите нарушения на правата на човека, допуснати при показното задържане от органите на МВР на Венцислав Ангелов - кмет на село Голямо Пещене - трети мандат. Регистрацията на граждани с настоящ адрес в населените места е масово явление, характерно за предстоящите избори.
Независимо от причините, наложили задържането на кмета Венцислав Ангелов, нищо не може да оправдае нарушаването на човешките му права, демонстрирането на сила от държавни органи и общинска администрация.
Ние не можем да останем безучастни към публичното унизяване на български граждани и грубото потъпкване на права, гарантирани от Конституцията, националното и европейското законодателство и основните принципи на демократичното общество.
Категорично заставаме в подкрепа на всички кметове на населени места, които са застрашени, поради несъгласие с политиката на управляващите от ПП” ГЕРБ”.

23 юни 2011 г
град Враца
От Изпълнителното Бюро

Средната месечна сметка за парно във Враца е била 40 лв.

Нелбо праща изравнителните сметки до 25 юни

Сметката за парно на двустайно жилище във Враца е била 191 лв. за отоплителен сезон 2010/2011. Така излиза, че сметката на месец за отопление на съответния апартамент средно е била 38 лв. при 5 месеца отопление на парно. В тази сума не се включва топла вода. Това показва статистиката на топлинния счетоводител Нелбо ЕАД. Компанията ще разпрати изравнителните сметки към абонатите си до 25 юни чрез упълномощените лица.
Междувременно цялостното потребление в киловатчаса във Враца спада. „Това се дължи не на по-малка консумация на топлоенергия, а на абонати, които се отказват изцяло от отоплението на парно”, обясни Боряна Колева, изпълнителен директор на Нелбо.
От общо 4126 абоната, едва 140 не са отворили на инкасаторите да засекат топломерите им. Към този момент отчетените абонати са 97%. Абонатите, чиито топломери не са били отчетени от служителите на Нелбо, ще им бъде начислена пълна мощност.
Клиентите могат да проверят своите индивидуални показания и задължения и в Интернет-страницата на компанията www.nelbo.com. От съображения за сигурност системата изисква еднократна регистрация с абонатен номер на клиента и номер на един от уредите в отоплявания имот.
Безплатна преработка на данните може да се направи при основателна рекламация в 30-дневен срок от получаване на изравнителната сметка. Врачани ще могат да открият служителите на Нелбо за всякакви въпроси в новия офис на компанията на ул. „Екзарх Йосиф” 22, в близост до Топлофикация-Враца.
От този месец компанията ще работи директно с абонатите си. До май т. г. Нелбо работеше на територията на Враца с подизпълнителя си Топло Ремонт Строй 2008 Инженеринг. „В новия ни офис клиентите ще могат да се срещнат с представител на компанията и да получат отговор или решение на конкретни казуси. Нелбо винаги е била компания, която е близо до клиентите”, заявиха от Нелбо.
Предвид изтичащия 10-годишен срок на живот на батерията на топломерите, от Нелбо напомнят, че подмяната трябва да се извърши преди старта на следващия отоплителен сезон. В противен случай за месеците, в които абонатите ще се отопляват без функциониращи топломери, ще им бъде начислена пълна мощност, припомнят от компанията.

Пожар на Опел Астра подпали още две коли

На 21 юни през ноща в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от Д.И./51г./ от Враца, който е заявил, че неизвестно лице е извършило палеж на колата му „Опел Астра”, която била паркирана пред бл.”Химик”№10. Колата е изгоряла напълно. Огънят се е прехвърлил и върху лек автомобил „Пежо 406” и лек автомобил „Фолксваген Поло”. Изгорял е салона на „Пежо”-то, обгорял е калник и е стопено стъкло на мигач на лекия автомобил „Фолксваген”. Огънят е загасен от служители на пожарната. Образувано е дознание.

понеделник, 20 юни 2011 г.

„В и К” ООД гр. Враца инвестира 27 500лв. за водоснабдяването на селата Ботуня и Главаци


Приключи реконструкцията на захранващия водопровод за селата Ботуня и Главаци, общ. Криводол. Изцяло със средства на дружеството беше подменен участък с дължина 2400метра с полиетиленови тръби, намиращ се под местността „Калето” в землището на с. Ботуня.
Преди започването на летните горещини ВиК-дружеството се постара в кратки срокове да подмени този участък, който е много сложен за обслужване от експлоатационна гледна точка, предвид труднодостъпната местност, в която се намира. С подмяната му ще се реши проблема с честите спирания на водоподаването, поради аварии за двете села. Инвестицията е на стойност 27 500 лева.

ГЕРБ иска да спечели служебно местните избори във Враца


Парламентът най-после реши, датата на президентските и местните избори да бъде на 23 октомври. За първи път в най-новата ни история, ще имаме избори две в едно. След като през 2009, „тройната коалиция” прави всевъзможни „акробатики” с вдигане на изборния праг, мажоритарни кандидати и какво ли още не, се оказа, че ефектът е обратен, народът им гласува „вот на недоверие”. Сега новата власт се опитва да направи същото. Съчетаването на местен и президентски вот /два избора, нямащи нищо общо/ с една цел – ореолът на вожда да освети и най-затънтеното българско селце и да помогне на „нашите” хора.
Да ама за по-сигурно не е лошо да „се удари” конкуренцията. Как? С цялата строгост на закона. Полиция, прокуратура, медии, цялата държавна машина ще бъде впрегната в печеленето на изборите.
Та така и във Врачанско. Местните ГЕРБ - стратези решиха да „изкоренят” всякаква опозиция. Спрягани като опозиционни, кандидати за кметове са заплашвани, дискредитирани или направо арестувани. Общинският съвет /доминиран от ГЕРБ/ реши с. Нефела да стане квартал на Враца, респективно избори за местен кмет няма да има. Преди броени дни, „гръмна” скандала в с. Голямо Пещене. Кметът е арестуван за незаконна регистрация на 25 нови жители на селото. Не че няма основание, но интересното е, че като член на БСП, кметът „ще мъти водата” на управляващите. В същото време, справките от последното преброяване показват, че в някои врачански села, кметовете са регистрирали по настоящ адрес с по 100 – 200 души повече от тези, регистрирани по постоянен адрес. Само че, тях никои не ги разследва. Защото ще се кандидатират, познайте от коя партия? След като са изкарали по два – три мандата от БСП, после от НДСВ, сега ще са от ГЕРБ. И имат готов отговор за своята „принципна” позиция: „важното е да бъде добре за селото”. След като си бил кмет три мандата, какво по-добро от теб да очакват.
И си регистрират хората, и керванът си върви, и никои не ги разследва. По-голяма индулгенция от подкрепата за властта няма. А опозицията „ще гризне дървото”. Да се готвят следващите заподозрени.
Затова, по-добре местни избори във Враца да няма и да присъдим служебно победата на управляващите.

Красимир Богданов – Общински и Областен председател на ВМРО-БНД, Зам.-председател на Общински съвет - Враца

неделя, 19 юни 2011 г.

Тръгна проверка за безопасно къпане

По заповед на областния управител от днес тръгна проверка по общини за
обезопасяване на водните площи и водоспасителна дейност на обектите.
Комисия ще прави обход на водоеми и плувни басейни в Козлодуй, Оряхово,
Бяла Слатина, Мизия, Враца, Криводол, Мездра и Роман. На контрол подлежи
спазването на наредбата за наличие на спасители в плувните басейни и
къпалните и обозначаването с табели на разрешените или забранени места за
къпане по реки и язовири. Проверката ще продължи до 22 юни. След нея
комисията ще докладва писмено на областния управител за констатациите. В
комисията влизат представители на областна администрация, МВР,
Противопожарна безопасност и защита на населението и методист по водно
спасяване. Председател е заместник областният управител инж. Валентин
Литов.

Работещите в “АЕЦ Козлодуй” ЕАД честваха своя професионален празник

На 18 юни 2011 г. работещите в “АЕЦ Козлодуй” ЕАД честваха своя професионален празник – Деня на енергетика. Програмата за деня започна със старт на лекоатлети, велосипедисти и рокери, които финишираха край Спортно-оздравителния комплекс на централата. Там Емилиян Едрев – директор "Производство" в атомната централа, отличен от Управителния съвет на Българската браншова камара на енергетиците в България като “Енергетик на годината”, по традиция засади в Алеята на АЕЦ в гр. Козлодуй вечно зелено дръвче – символ на производството на екологично чиста електроенергия.
Честването продължи в Ботев парк, където изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Костадин Димитров поздрави всички присъстващи на празника. Той връчи паметни статуетки и почетни грамоти на специалистите, получили званието “Най-добър” в основните професионални направления в дейността на АЕЦ.
За празничната атмосфера в Деня на енергетика се погрижиха Нина Николина, Калин Вельов и Берковската духова музика.

Завърши Четвъртият открит турнир по шахмат “Първа атомна”

От 16 до 18 юни в Козлодуй се проведе Четвъртият открит турнир по шахмат “Първа атомна”, посветен на Деня на енергетика и организиран от АЕЦ “Козлодуй” с подкрепата на Българската федерация по шахмат. В него се включиха тридесет състезатели от атомната централа, от шахматни клубове в София, Русе, Асеновград, Оряхово, Мездра, Ловеч и др. Сред участниците се отличиха имената на гросмайстор Маргарита Войска, с най-много титли при жените у нас, и на поставения начело на рейтинговата листа гросмайстор Петър Дренчев. Възрастовата разлика между най-младия и най-възрастния състезател бе цели 70 години. Символичния първи ход на турнира направи Иван Генов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”.
Победител в крайното класиране след проведените седем кръга стана Сашо Николов (IM). На второ място се нареди Венцислав Нинов, а трета позиция зае Георги Филев (FM). Най-добре представилата се сред жените бе Маргарита Войска (WGM), a oт отбора на централата най-добро постижение на турнира реализира Емил Цолов.
Наградите на победителите в Четвъртия открит турнир по шахмат “Първа атомна” връчи Николай Велчев, изпълнителен директор на Българската федерация по шахмат.